e-Factura, noi modificări.

18 May 2022 | Contabilitate, Legislatie | 252 comentarii38904 vizualizari
declaratii-anaf

Prin Legea 139/2022 s-au adus modificări și completări la OUG 120/2021, dar s-a introdus și o obligație care trebuia să existe de la bun început zic eu.

Obligația nou introdusă este cea care obligă firmele ca pe relația B2G să emită obligatoriu facturi electronice în sistemul RO e-Factura.

Începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliți în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, au obligația, în relația B2G, definită conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021 să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

Relația B2G înseamnă relația dintre un operator economic și autorități contractante, respectiv entități contractante. Adică tranzacția dintre un operator economic care are calitatea de contractant sau subcontractant/subantreprenor în temeiul Legii nr. 98/2016, Legii nr. 99/2016, Legii nr. 100/2016 și al OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității și autorități contractante sau entități contractante care primesc și prelucrează facturi electronice.

Alte modificări sunt:

  • în loc de semnătură electronică, MF va aplica sigiliu electronic.
  • MF prin CNIF va pune la dispoziția operatorilor economici înregistrați în Registrul RO e-Factura o aplicație informatică la momentul operaționalizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura. Aplicația va fi utilă celor care nu dispun de o aplicație de conversie.

252 comentarii

  1. Relația B2G înseamnă și acele achiziții făcute prin cumpărare directă ( fără licitații) în SICAP de către stat de la privat?

  2. si pentru societatile cu marfuri de risc inca nu e obligatoriu?
    ZIceau ca pentru comert cu imbracaminte/incaltaminte va fi obligatorie e-factura de la 1 iulie.
    Acum au scos obligativitatea pe acest domeniu?
    Multumesc

    1. Nu au scos nici o obligativitate. Aceea este suplimentară acesteia. De la 1 iulie 2022 se emite e-factura obligatoriu:
      – de către orice entitate pe relația B2G
      – de către orice entitate către orice client pentru livrări, în România, de produse clasificate ca fiind cu risc fiscal.
      De la 1 aprilie 2022 se emite e-factura pentru orice servicii turistice a căror contravaloare este achitată, integral sau parțial, cu vouchere de vacanță.

  3. Dacă o PFA – producător agricol, vinde ocazional legume sau cereale din producția proprie, către o persoana fizica, trebuie sa întocmească e-factura? Dar dacă vinde către o persoana juridica?

    1. 1. Nu. Să elibereze bon din casa de marcat dacă e PFA cu cod fiscal.
      2. Întocmește e-Factura, la fel dacă are cod fiscal și vinde către persoană juridică cu factură produsele sale fiind produse cu risc fiscal.

  4. Bună ziua! Unitățile medicale care au contracte încheiate cu Casele de sănătate emit facturi în sistemul național al CAS(SIUI) . De la 1 iulie vor trebui sa emită e-factura? CAS nu ne-a informat nimic în sensul acesta.

  5. PFA care desfasoara o activitate economica in mod independent ca persoana fizica autorizata (PFA) si cu institutii publice(B2G) si sunt Utilizator SPV cu autentificare prin user si parola.
    Mentionez ca in prezent pentru PFA-ul meu folosesc SPV doar pentru obligatiile fiscale ale titularului,cum ar fi cele declarate prin declaratia unica, pe codul numeric personal CNP al titularului si nu am obligatii fiscale ale PFA-ului declarate pe CUI.
    Pentru utilizarea RO e-Factura este necesar accesul in SPV cu certificat digital.
    In acest sens mi s-a comunicat de la Asistenta ANAF ca trebuie sa revoc contul SPV cu autentificare prin user si parola, si dupa 15 zile ma pot inregistra din nou cu autentificare cu certificat digital.
    Urmez procedura de inregistrare a utilizatorului in SPV : “ Inregistrare/Inrolare persoane fizice si juridice in Spatiul Privat Virtual” , “Persoane fizice”, “Inregistrare utilizatori persoane fizice”, “ Inregistrare cu certificat digital” si in macheta de completare date, la “Datele de identificare ale solicitantului” se solicita introducerea “Codului de identificare fiscala”, care poate fi conform aplicatiei: CNP sau CUI.
    Intrebarea mea este ce aleg: CNP sau CUI, pentru a putea utiliza atat aplicatia RO e-Factura si a avea acces si la informatiile fiscale ale titularului, care sunt pe CNP.

    Multumesc

    1. Sunt două înregistrări distincte.
      Puteți lăsa accesul pe CNP pe actuala metodă de autentificare. Pentru e-factura este necesar acces în SPV pe cod fiscal, cu certificat digital și se face la persoane juridice.

  6. Pana la emiterea facturii finale de vanzare a unui imobil nou se incaseaza avansuri pentru care trebuie intocmite facturi de avans.
    Aceste facturi de avans se declara la E-factura?

  7. Buna ziua,

    Am reusit sa inrolez certificatul digital pentru PFA pe portalul ANAF conf. precizarilor dvs., pentru a avea acces la meniul de “Facturare electronica”.Am facut o factura de test cu aplicatia SAGA.Am incarcat-o pe SPV “Test factura electronica” si imi intoarce ca eroare “CIF-ul vanzatorului nu figureaza in baza de date”.
    Mentionez ca sunt PFA care emit facturi B2G catre institutii publice si nu am obligatia de a ma inregistra conf. OUG 120/2021 in Registrul Ro e-Factura, care este obligatoriu doar pentru cei care emit B2B.
    Va rog sa-mi spuneti daca rationamentul meu este corect, si daca ati mai intampinat aceasta problema.
    Multumesc

    1. Testul să fie cu CIF/CUI al unui client instituție publică sau firmă înscrisă în RO e-Factura

  8. O factura depusa in sistem Efactura pentru B2G mai trebuie trimisa clientului pe hartie/pdf electronic? Mai exista aceasta obligativitate? Si daca nu, clientul va avea facturile doar in xml?

    1. Dacă clientul e înscris în Ro e-Factura, nu. Altfel da.
      Din XML poate obține un pdf cu ajutorul programului de validare al ANAF.

  9. E-facturile emise în SPV sunt apoi importate in saga? Sau cum se face pentru a fi dedus sau colectat Tva-ul și sa apară în D300, D394?

    1. Momentan nu sunt importate.
      Se generează oricum pdf semnat și se introduce manual deocamdată.

  10. Buna ziua,

    Testul este facut cu un client care este institutie publica, si este in Lista instituțiilor publice publicata de ANAF. Eroarea intoarsa de RO e-Factura este ca CIF-ul meu nu figureaza in Baza de date: “CIF-ul vanzatorului nu figureaza in baza de date”.
    Ma intorc la acelasi rationament: daca emit facturi B2G catre institutii publice si nu am obligatia de a ma inregistra conf. OUG 120/2021 in Registrul Ro e-Factura, care este obligatoriu doar pentru cei care emit B2B, ce ar trebui sa fac sa pot transmite facturile, sa ma inscriu si eu in Registrul Ro e-Factura?

    Multumesc

    1. Facturile către instituțiile publice se vor putea trimite oricum, chiar dacă nu sunteți înscris. Înscrierea se face direct din SPV.

  11. Buna ziua,
    Daca o societate inscrisa in registrul Ro e-factura emite facturi B2G si B2B (care nu cuprind produse cu risc fiscal), facturile B2B se mai transmit prin Ro e-factura?

  12. Este corect raspunsul dvs. A fost o eroare in platforma de test a ANAF, au corectat.

    Multumesc

  13. Buna ziua,
    Pentru transmiterea in e-factura trebuie sa detina semnatura digitala si acces in SPV?

  14. 1.In relatia B2G, concret emit factura, din listari aleg E-factura, mi se genereaza fisierul xml pe care il transmit in SPV si primesc confirmarea de acolo. Cu asta mi-am indeplinit obligatia prevazuta de lege, referitor la E factura?
    2. Mai este necesar sa ma inscriu in Registrul Ro e Factura, daca pot trimite facturile si fara a fi inscrisa?
    3. Ce e diferit daca sunt sau nu inscrisa in Registrul Ro E factura?
    4. In relatiile B2B, pentru produsele cu risc fiscal, va fi nevoie ca ambii parteneri sa fie inscrisi in Registru sau e la fel ca la B2G?
    5. E precizat expres undeva ca, clientul-entitate publica, poate sa-mi ceara confirmarea ca am trimis factura in sistemul E Factura?

    1. 1. Da.
      2. Nu. În cazul în care vindeți produse considerate cu risc fiscal sau încasați cu tichete de vacanță, trimiterea în e-factura este obligatorie nu opțională și nu necesită înscrierea în registrul RO e-Factura.
      3. Dacă sunt înscris în registru toate facturile emise către beneficiari instituții publice și beneficiari din relația B2B înscriși în registru se trimit în registru, indiferent că sunt cu risc fiscal sau nu, iar facturile vor ajunge instant la aceștia prin SPV.
      4. Nu. E la fel ca la B2G.
      5. Nu.

  15. Daca o firma care efectueaza prestari servicii de sonorizare pentru primarii in cadrul unor evenimente, am inteles corect ca reprezinta relatie B2G?

  16. Buna seara,
    1. daca o firma emite facturi B2C si B2B pentru produse de imbracaminte (cu risc fiscal), trebuie sa transmita pe SPV doar xml cu facturile B2B?
    2. xml-urile se transimt una cate una, pe masura ce se emit facturile sau toate odata dupa sfarsitul lunii?

    1. 1. Toate facturile ce conțin produse cu risc fiscal, indiferent de beneficiar, se transmit prin e-factura.
      2. XML se generează câte unul pe factură și se trimit pe rând. În SAGA există Declarații ANAF ce trimite bulk aceste fișiere.

  17. Buna ziua,

    In platforma de test SPV incerc sa incarc o factura emisa (generata din SAGA cu e-factura) catre o institutie bugetara si primesc mesajul de eroare de mai jos:

    Nu fac ceva corect?

    Va multumesc anticipat,

    1. Nu știu ce mesaj de eroare primiți, dar în mod normal pe test trebuie să funcționeze.

  18. Buna seara,

    E-factura generata din SAGA cu extentia .xml nu poate fi transmisa catre anaf direct din program?
    Daca da, unde as putea gasi explicati pasii necesari pt acest lucru, va rog.

    Va multumesc,

  19. Buna ziua, birou executor judecatoresc emite facturi catre B2G (cheltuieli executare , avans onorar) treb. sa folosesc E facutrare asa am inteles. Imi confirmati va rog.

  20. Am facut un test si am primit acest mesaj:
    “Fisierul transmis nu este valid. org.xml.sax.SAXParseException; lineNumber: 3; columnNumber: 1; Content is not allowed in prolog.. Fisierul nu a fost transmis”
    Ce nu este bine?

  21. Acesta este mesajul afisat:

    “header xmlns=”mfp:anaf:dgti:efactura:mesajEroriFactuta:v1″ Index_incarcare=”458844″ Cif_emitent=”37030361”>

    </header"

  22. Index_incarcare=”459672″ Cif_emitent=”37030361″>
    <Error errorMessage="E: validari globale eroare regula: R6.1: CIF-ul vanzatorului nu figureaza in baza de date:37030361luna:6an:2022"

  23. Firmele de construcții care vând apartamente/case persoanelor fizice trebuie sa se înregistreze pentru e-factura? Sau doar facturile emise către persoanele juridice se declara? Mulțumesc.

    1. Cei care livrează bunuri considerate cu risc fiscal trimit prin e-factura toate facturile emise indiferent de cine este beneficiarul sau de natura juridică a acestuia și nu e obligatoriu să fie înregistrați în RO e-factura.

  24. Buna ziua,
    Am intocmit o factura in http://www.fgo.ro. As fi vrut ca fisierul xml pe care speram sa-l obtin, sa-l incarc pe anaf.ro la Testare factura electronica.
    De ce daca din listari aleg “Genereaza eFactura” obtin un pdf si nu un xml? Unde gresesc?
    Multumesc!

  25. Firmele Horeca care factureaza cazare si restaurant catre persoanele fizice care achita aceste facturi cu vouchere de vacanta trebuie neaparat CNP-ul persoanei fizice? la validarea in SPV da eroare ca nu este introdus CNP/CUI null?
    Multumesc,

  26. 1. Toate facturile ce conțin produse cu risc fiscal, indiferent de beneficiar, se transmit prin e-factura.

    Buna ziua, nu gasesc unde scrie ca se transmit toate facturile cu risc fiscal INDIFERENT de beneficiar! B2B inseamna altceva…! Puteti sa indicati temeiul legal, va rog ?

  27. Buna ziua,
    Suntem o societate care lucreza in lohn cu partener din Italia si coasem echipament de protectie care se incadeaza pe codurile de produse de risc.Acestea le expediem inapoi in Italia.
    Intrebarea este daca trebuie sa intocmim e-factura si apoi sa o incarcam in sistemul Ro e-transport pentru obtinerea codul necesar (UIT).Am incercat sa emitem o factura pe programul de conta si si la editare nu putem trece tara si localitatea clientului.Cum ar trebui sa procedam? Multumesc.

    1. Nu aveți această obligație pentru că dvs nu vindeți produse cu risc fiscal. Dvs prestați un serviciu legat de un produs cu risc fiscal.
      În schimb dv va trebui să folosiți e-transport.

  28. Buna ziua,
    *firmele HORECA care vand servicii de cazare ,restaurant si bai termale agentiilor de turism (care incaseaza de la clienti vouchere de vacanta ) sau direct la persoanele fizice fara vouchere de vacanta trebuie sa transmita e-factura.
    *firma de constructii face prestari servicii catre persoane fizice si juridice (in care foloseste produse cu risc ) trebuie sa transmita e-factura.
    *firma de constructii vinde catre persoane fizice si juridice produse cu risc (pietris,nisip) trebuie sa transmita e-factura.
    *firma de constructii care vinde catre persoane fizice si juridice produs finit borduri (in care foloseste produse cu risc ) trebuie sa transmita e-factura.
    Va multumesc !

    1. 1. Nu. Doar acele facturi emise către titularii tichetelor de vacanță. Dacă agenția este cea care încasează tichetele atunci agenția trimite e-factura
      2. Nu. Doar dacă vinde produsele.
      3. Da.
      4. Nu.

  29. Buna ziua,
    poate cineva sa imi spuna pasii de urmat pt inscrierea unei firme in e-factura,va rog ?
    Multumesc

  30. Buna ziua,
    Pentru transmiterea prin SPV a e-facturilor, este obligatorie inregistrarea in registrul RO e-factura sau se pot transmite oricum, fara inregistrare in acest registru?
    Multumesc!

  31. Buna ziua, am inteles ca in nomenclatorul articolelor trebuie trecut Codul NC si Coduri CPV2018, codul NC am gasit unde trebuie completat, dar celalalt cod nu stiu unde sa il adaug. Ma puteti ajuta cu acesta problema?

    1. CPV2018 este cod pentru B2G, dar nu exista detaliat și trecut în specificații. Să vedem ce va fi începând cu iulie.

  32. Buna ziua,
    Pentru facturile incasate prin intermediul unei platforme de plati online (payu, netopia, booking ….) cum ne dam seama daca plata se face cu card de vacanta sau card bancar. Va confruntati cu acesta situatie? Cum procedati?
    Multumesc

  33. Am verificat. Netopia imi da banii in a doua zi calup mai multi clienti si un raport la sfarsit de luna fara detalii legate de tipul cardului. La booking primesc banii toti gramada in luna urmatoare si un raport care de asemena nu contine tipul cardului.
    Nu inteleg unde ar trebui sa vad detaliile incasarii.

  34. O parere. Pentru a putea urmari exportarea precum si ce facturi mai sunt de exportat nu era mai bine ca in “Iesiri “sa fie introduse (partea de sus):
    – coloana “Exporta in e-Factura”;
    – coloana “e-Factura exportata”.
    Selectia facturilor de exportat in e-Factura sa fie individuala sau periodica (zilnica, la saptamana, lunara, etc.) practic dupa export, facturile exportate sa “obtina “automat bifa in coloana dedicata.

  35. Un PFA- cu norma de venit(cod CAEN 0111)vinde cereale la diverse srl-uri este obligata sa foloseasca e-factura?

    1. Cerealele nu sunt clasificate ca produse cu risc fiscal. Așadar doar dacă se înscrie în registrul RO e-Factura va emite factura astfel.

  36. Buna seara.
    1.Pentru o societate din horeca, care are facturier fizic mai este obligatoriu inregistrarea in e-factura?
    2.La facturile incasate cu bonuri de vacanta e obligatoriu transmitere in SPV sau inregistrarea in e-factura?
    Multumesc!

  37. Unitatile sanitare ce folosesc obligatoriu acel program-SIUI, prin care transmit facturile la Casa de Sanatate, pentru a transmite E factura, in situatia in care SIUI nu se actualizeaza sa poate transmite si E factura, ce alte variante are pentru a-si indeplini aceasta obligatie? Va rog, o opinie!

  38. Unitatile sanitare ce folosesc obligatoriu acel program-SIUI, prin care transmit facturile la Casa de Sanatate, pentru a transmite E factura, in situatia in care SIUI nu se actualizeaza sa poate transmite si E factura, ce alte variante are pentru a-si indeplini aceasta obligatie? Va rog, o opinie!
    Ma refer la aceeasi situatie la care ati raspuns aici, pe 20 mai, ca unitatile medicale ce au contracte incheiate cu casele de sanatate trebuie sa emita prin e factura. S-a schimbat/clarificat ceva intre timp, de nu mai trebuie sa emita?

    1. A apărut legea 139/2022 între timp și citind mai cu atenție am constatat că de fapt nu orice livrare către stat va duce la încărcarea facturii în e-Factura ci doar acele facturi emise pentru achiziții publice așa cum sunt definite ele de legile specifice.

  39. Pentru servicii efectuate de un SRL catre o unitate administrativa pe relatia B2G este obligatorie inrolarea in registru Ro-Factura si transmiterea facturii prin SPV in sistem RO e-Factura?!
    Multumesc

    1. Nu, înrolarea în sistem este OPȚIONALĂ! Se înrolează doar cei care, opțional, pe relația B2B vor să trimită acele facturi prin acest sistem. Și atunci le vor trimite prin acest sistem doar beneficiarilor care, la rândul lor sunt înscriși în sistem. Celorlalți le vor emite ca până acum.

  40. Daca un II cod caen 0111 la intrari avem facturi cu apa plata si minerala ptr salariati trebuie inscris in E factura.Va rog o opinie!

  41. O firma achizitioneaza blocuri de marmura, le prelucreaza si apoi le vinde. Trebuie sa trimita facturile prin e-factura?

    1. Nu. Din ce știu eu marmura nu intră la categoria de produse cu risc fiscal pentru care se trimite factura prin sistemul e-Factura.

    1. Nu există formular pdf. Se completează on-line, pe contul de SPV al firmei. Se completează de către cei care, opțional, pe relația B2B doresc să emită factura prin e-factura către alte firme înscrise în e-Factura.

  42. Se emite efactura pt pentru toate produsele vandute de firma si pentru cele care nu sunt cu risc fiscal.Firma are obligativitatea emiterii efactura

    1. Nu înțeleg întrebarea dvs pentru că nu e foarte clar ce întrebați de fapt.
      Dacă firma dvs vinde produse cu risc fiscal către alte firme, da, va emite factură pe care o va trimite în sistemul e-Factura, chiar dacă în aceiași factură sunt mai multe produse din care unele neclasificate ca fiind cu risc fiscal.

  43. Un restaurant unde se consuma si bauturi si alimente, bautura cu risc fiscal, mancarea nu. Cum se factureaza? Separat pt. produse cu risc fiscal si mancarea ? Sau totul cu e-factura? Mancarea gata preparata ce cod are. Am inteles ca produsele trebuie sa fie codificate.

  44. O brutarie care furnizeaza paine la o gradinita de stat si emite aviz zilnic scris de mana si la sfarsitul lunii emite factura tot scrisa de mana , mai trebuie sa emita e-factura?

  45. Buna ziua! La incasarea unui avans cu card de vacanta eu emit facturi “avans cazare”.Este necesara transmiterea acestora in e-factura?Acestea vor fi stornate la momentul sosirii turistilor in locatie si emise facturi “servicii cazare” Este suficient sa bifez in program si se transmit automat odata cu declaratiile?Daca nu am CNP-ul persoanei pe numele careia e emis cardul ce pot sa fac?

    1. Factura încasată cu tichete de vacanță se trimite în e-factura. Nu contează că este avans sau serviciul în sine.
      La tipărire alegeți “e-Factura” iar XML rezultat se va încărca în sistemul e-Factura fie manual prin SPV, fie automat cu ajutorul Declarații ANAF.
      Asta cu CNP e o chestie pe care nu o înțeleg. Legea obligă ca persoana care plătește cazarea cu tichete să fie cea care și beneficiază de cazare, iar unitățile de cazare trebuie să aibă o fișă a turistului. La foarte multe hoteluri se solicită un act de identitate. Pe cardul sau tichetul de vacanță este și CNP-ul persoanei, așadar a spune că nu am CNP-ul e ca și cum aș spune că nu vreau să-mi îndeplinesc obligațiile legale.
      Nu puteți valida și trimite în e-Factura o factură plătită cu vouchere de vacanță și care nu are CNP-ul turistului înscris la partea de client.

  46. O firma de transport efectueaza prin casa de expeditie diferite curse in tara si strainatate cu incarcaturi diverse.. Firma respectiva factureza beneficiarul o prestare de serviciu.. In situatia in care ar transporta produse cu risc fiscal, cine are obligatia raportarii in e transport?

    1. Furnizorul bunurilor dacă furnizorul este firmă din România sau clientul – destinatarul bunurilor în cazul în care bunurile intră în România prin import sau achiziție intracomunitară.

  47. Buna ziua,o firma,caen 4120, face confecții metalice (un raft,o ușă,stâlp etc).Pe factura trece prest serv cf contract.Descarcarea gest se face cu bon de consum. Sau face o lucrare de zugravit. Factureaza către pers.juridice sau pers.fizice.Este obligata să folosească e-factura de la 1 iulie?Mulțumesc.

    1. Nu. Doar dacă emite factură către instituții publice în urma unei proceduri de achiziții publice sau dacă firma dvs este înscrisă în registrul RO-factura și emiteți o factură către alte persoane juridice înscrise în acel registru.

  48. Daca firma este inscrisa in e factura cu D084 trebuie transmise toate facturile in relatia B2B sau doar cele cu risc fiscal ridicat ?

    1. Toate facturile emise către clienți, persoane juridice, înscriși la rândul lor în e-Factura – indiferent că sunt bunuri cu risc fiscal sau fără risc fiscal, sau că sunt servicii, precum și orice factură emisă care are înscrisă în ea produse cu risc fiscal indiferent de faptul că clientul dvs persoană juridică este înscris sau nu în registrul RO-factura.

  49. Multumesc din suflet.Ma gandeam ca foloseste fier.Nu emite catre institutii publice.Cu toata stima.

  50. Buna ziua!
    Incerc sa fac o factura ptr a o testa pe spv si mi se da mesajul” eroare in linia de comanda”. Nu inteleg ce trebuie sa fac sa fie corecta. Multumesc!

  51. O societate care vinde angro imbracaminte in standuri cum poate emite facturile daca nu are semnatura electronica?poate sa le scrie normal. si contabilul sa le transmita prin RO e-Factura

  52. Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Factura electronica este obligatorie pentru prestari servicii scoala de soferi, pentru prestari servicii constructii, prestari servicii medicale,
    multumesc

    1. Nu contează obiectul de activitate.
      În toate aceste cazuri factura se emite și se transmite prin e-factura doar dacă beneficiarul este instituție publică iar prestarea este urmare a unei achiziții publice efectuată de către acea instituție sau în situația în care firma emitentă a facturii este înregistrată în registrul RO-Factura și clientul ei, persoana juridică română – adică altă firmă – este înscris la rândul său în registrul respectiv.
      Dacă facturile se emit către clienți persoane fizice, atunci nu se trimit în sistemul e-factura.

      1. Buna seara.Am emis o factura in format de hartie unei primarii, dupa 30 de zile de neplata ma anunta sa trimit prin efactura. In cazul acesta ce fac cu factura emisa si neplatita? Sunt PFA prestari servicii.

  53. unde trec codul CPV pt a emite o factura de servicii catre o institutie publica ? multumesc.

  54. Pentru firma de brutarie, care factureaza catre Camin de batrani (B&G) trebuie sa ne inscriem in registrul RO Factura sau este suficient sa transmitem lunar prin SPV e-factura catre aceasta unitate fara a ne inscrie in Registru?

    1. Nu trebuie să vă înscrieți în registrul RO-Factura. E suficient să transmiteți factura în sistem.

  55. Buna ziua! Un PFA neplatitor de TVA care executa lucrari de constructii (construtie de case sau renovari), el facturand doar manopera (materialele le cumpara beneficiarul lucrarilor). Facturile se fac catre persoane fizice si doar pe manopera. De la 1 iulie aplica E-factura pentru manopera incasata?

    1. Nu. Facturile se trimit în e-Factura doar dacă sunt emise către clienți persoane juridice sau către instituții publice. Iar către alte firme doar în anumite cazuri și condiții.

  56. Daca emit facturi de chirie si utilitati catre un AJOFM trebuie sa folosesc e-factura pentru ambele facturi ? Precizez ca nu sunt inregistrat in registru

  57. O societate comerciala factureaza servicii catre unitati bugetare si catre alti clienti persoane juridice. Emiterea facturilor catre unitatile bugetare se face folosind e-Factura, dar pentru ceilalti clienti, persoane juridice, este obligatoriu sa folosim aceeasi metoda, sau ca si pana acum, prin factura fizica?

    1. Nu. Nu este obligatoriu să trimiteți factura prin e-factura către alți clienți, persoane juridice române, alții decât instituțiile publice decât într-un singur caz:
      – v-ați înscris, opțional (pentru că nu este obligatoriu), în registrul RO-factura și clientul dvs, persoana juridică privată, este și el înscris în acel registru.

    1. Nu pentru produse cu risc fiscal. Documentația e împrăștiată la ei, specificațiile uneori sunt obscure și greu de înțeles. Dar există în documentație, pe undeva, descris și cum anume și unde se trece acel cod NC.

  58. Care este procedura la recepția unei facturi prin acest sistem? Contabilul unei primarii trebuie sa genereze pdf folosind aplicatia furnizata de ANAF, apoi sa procedeze exact cum proceda inainte, cand primea facturile de la furnizorii de servicii si produse?
    Multumesc.

    1. Da, sau să se asigure primăria că a cheltuit eficient banii publici și a investit într-un soft care ar permite importul și preluarea automată a acelor facturi ceea ce i-ar permite chiar o mică reorganizare.

  59. Buna ziua,am citit undeva ca o factura Ro e-factura se intocmeste numai pentru facturile mai mari de 10000 lei. Este adevarat? Multumesc!

  60. Bună ziua , ma aflu în relația B2G cu un client , eu facturez prin facturier, cu factura albastra ce fac cui i-o dau? Sau pur și simplu rămâne la cotorul facturierului?

    1. Puteți să o dați mai departe clientului. Eu vă recomand să folosiți facturarea dintr-o aplicație. De exemplu FGO.

  61. Buna ziua, pentru o factura prestari servicii diriginte santier emisa catre Banca Nationala , este obligatorie raportarea in E-factura? Mentionez ca avem servicii dirigentie santier restaurare monumente istorice.
    Multumesc!

  62. Daca o papetarie care nu e inregistrata in Registrul RO-factura vinde produse unui liceu de stat, fara a avea o procedura de achizitie publica, trebuie sa emita factura catre liceu prin E-factura?

    1. Eu zic că da, pentru că e tot o formă de achiziție publică – cu achiziție directă.

  63. Buna ziua,
    In programul “Declaratii ANAF”, inainte de transmitere online a facturii in format .xml, trebuie sa apas butonul “validare+ creare pdf semnat” ?
    Incerc de 3 zile sa trimit fisierele xml pentru anaf cu programul “Declaratii ANAF”, dar primesc mesaj de eroare “WebException The operation has timed out” sau “WebException The underlying connection was closed”
    Varog sa-mi ajutati.

  64. Suntem o firma care intocmeste facturi catre institutii ale statului, dar si catre firme private. Nu comercializam produse cu risc fiscal crescut . Intrebarea este : doar facturile catre institutii ale statului ( scoli, primarii, spitale, d.g.a.s.p.c , unitati militare , cluburi sportive ) trebuie emise prin E-factura obligatoriu?

  65. Buna ziua! Suntem o firma privata, care presteaza servicii de salubrizare pe teritoriul unui municipiu, in baza unui contract de concesiune. Facturile se emit direct utilizatorilor serviciului de salubrizare (agenti economici, persoane fizice, institutii publice) in baza unui contract de salubrizare incheiat cu fiecare. Se aplica in acest caz prevederile legii privind e-factura in relatia B2G? A doua intrebare: Avem incheiate contracte de prestari servicii cu 4 UAT-uri (comune), prin achizitie directa, iar factura se emite de societatea noastra direct comunelor, in baza contractului. Se aplica in acest caz relatia B2G in E-factura?
    Multumesc anticipat!

  66. Bună seara, unde putem vizualiza facturile primite de la furnizori prin e-factura? Pe notificările din SPV nu apar. Mulțumesc.

    1. Răspunsul primit în SPV are și un fișier zip ce conține două fișiere – un xml ce conține factura și un fișier semnat ce conține semnătură ANAF.

  67. Buna ziua.
    Facturile scrise manual se pot incarca in sistemul e-factura?( gestiunea nu este facuta in program)
    Sau e obligatoriu sa fie facute intr-un program(saga,fgo,etc.)
    Multumesc.

    1. Se pot dacă se introduc, manual, într-un program care permite generarea fișierului XML pentru e-Factura și poate trimite automat sau nu acel fișier la ANAF.
      Altfel nu.

  68. Bună ziua. Am încercat să încarc o factura în SPV, dar îmi apare un mesaj de eroare:
    E: AccountingSuplierParty (1) sectiune Party sectiune PostalAddres (1) sectiune IdentificationCode (1) eroare regula: R_BR-110: [BR-RO-110]-Daca Codul tarii vanzatorului (BT-40) este RO, atunci Subdiviziunea tarii vanzatorului (BT-39) trebuie sa fie codificata folosind lista de coduri ISO 3166-2:RO.
    Mă puteți ajuta, vă rog?

    1. Refaceți actualizarea programului. Codul de identificare a clientului trebuie generat incluzând codul țării, motiv pentru care s-a corectat și în program.

  69. Multumesc… m-am lamurit intre timp… un furnizor mi-a emis o factura in 04.07.2022 si nu o vedeam niciunde in SPV. A aparut azi 11.07. la Raspunsuri, asa cum spuneti. Eu ma asteptam sa apara imediat dupa emitere.

  70. Buna ziua.In stuatia in care se vinde imbracaminte (risc fiscal),vanzatorul dela stand emite factura prin FGO?
    Factura o transmite online clientului? Cum ajunge factura la contabilitate.Ca si pana acum?La sfarsit de luna
    vine la contabil cu facturile emise? Multumesc

  71. Bună ziua. O SC are facturi de servicii veterinare catre DSV SA. Se transmit în e-factura:

  72. In situatia in care am intocmit eronat o factura catre o institutie publica, este ok daca fac storno la acea factura si emit o alta corecta, transmitandu-le pe ambele in E-factura? Sau mai trebuie facuta si o alta procedura? Multumesc!

      1. Buna ziua
        Va rog ne ajutați cu o informație ?
        S-a emis o factura și s-a trimis – e-factura cu sume greșite.
        Se reface factura cu același nr și cu sume corecte și se bifează rectificativă, dar la primărie in for exe
        apar doua facturi cu 2 id și ne cer stornarile sau o adresa.
        Dacă nu facem stornari apar 2 facturi emise ?sau cum funcționează rectificativă?

        1. Nu s-a procedat corect. Trebuia să o stornați și să emiteți una corectă. Corectarea facturilor se face conform art.330 din codul fiscal. Transmiterea prin e-factura către beneficiar și obținerea unui index înseamnă că a fost primită de beneficiar.
          Rectificarea facturii se face pentru informații cum ar fi – explicații, adresă, date informative nu pentru valori. Dar cel mai sigur și legal este prin stornare și re-emitere a unei facturi corecte.

  73. Buna ziua, o firma executa din diverse metale fier forjat. Imi confirmati va rog nu Trebuie intocmit e-facturare? multumesc

  74. Buna ziua! Un Cabinet de Avocat presteaza consultanta juridica unui Spital de Urgenta si unui Muzeu(deci, institutii publice) in baza unui contract. Cabinetul este obligat sa emita fc electronice? Este obligat sa se inscrie in Registrul Ro E factura si sa transmita fc prin acest sistem? Daca da, inscrierea in Registru se face exclusiv prin certificat digital? Multumesc!

    1. Da, este obligat să emită factura și să o trimită prin e-factura.
      NU este nimeni obligat să se înscrie în registru. Facturile emise către orice client, firmă sau instituție publică, ce conțin bunuri cu risc fiscal sau facturile emise către instituții publice în baza achizițiilor publice realizate de acestea, pentru care există obligația legală de a fi transmise în e-Factura se trimit acolo ca obligație legală de către orice emitent al acestora indiferent că acesta este înscris sau nu în registrul RO-Factura.
      Transmiterea facturilor se face oricum prin SPV care se accesează cu certificat digital. Fie se încarcă manual acolo, fie se emit cu SAGA și XML se trimite cu Declarații ANAF sau altă aplicație similară, fie se emit cu FGO și din contul FGO (de la un abonament de minim 119 lei/an) se pot trimite automat în e-Factura, toate aceste modalități presupun accesul cel puțin o dată la un cont SPV disponibil pe ANAF, cont al emitentului facturii și existența unui certificat digital calificat cu care se accesează acel cont SPV, certificat emis fie pe numele titularului fie pe al unui împuternicit.

  75. Buna seara!
    Avem relatia B2G- s-au emis facturi in sistemul e-facturare cu succes, dar la ultima primesc urmatorul mesaj-in urma incarcarii facturii in format xml in spv

    [BR-01]-An Invoice shall have a Specification identifier (BT-24). “/>
    The Seller postal address (BG-5) shall contain a Seller country code (BT-40).”/>
    Identificatorul specificație (BT-24) trebuie să corespundă sintactic cu valoarea precizata in Specificații tehnice și de utilizare a elementelor de bază ale facturii electronice – RO_CIUS – și a regulilor operaționale specifice aplicabile la nivel național. #The specification identifier (BT-24) must syntactically correspond to the value specified in the Technical and Usage Specifications of the basic elements of the electron …”/>

    Ce semnifica mai exact? multumesc!

    1. Semnifică faptul că ANAF schimbă specificațiile, așa, peste noapte și nu le documentează.
      Refaceți actualizarea și generați iarăși XML. Dacă în continuare aveți eroare, trimiteți XML către SAGA pentru verificare.

  76. Buna ziua! Factura trimisa B2G prin efactura, fara erori. Mesajul primit este :factura trimisa de la … catre beneficiar CIF: 0. Ce trebuie facut? Factura este intocmita corect cu toate datele de identificare client. Mentionez ca am mai trimis facturi si in mesajul de confirmare aveau CIF-ul.

  77. Buna ziua, O firma importatoaree de bauturi alcoolice si nealcoolice vinde si catre clientii persoane fizice prin online shop cu factura care sunt livrate prin firme de curierat. Ar trebui sa trimitem si aceste facturi prin e-factura? Multumesc.

  78. Buna ziua,m-am inscris in registru Ro e factura si nu mai pot iesi,am o factura catre o scoala care nu are produse de risc,trebuie sa o trimit obligatoriu la finante prin SPV e factura si daca da,trebuie sa trec la toate produsele codul NC. Multumesc!

    1. Da, facturile emise către instituții publice se trimit prin e-factura obligatoriu fie că firma emitentă este înscrisă sau nu în registru, fie că factura are sau nu produse cu risc fiscal.
      Codurile NC sunt obligatorii doar în relația B2B – adică în facturi emise către firme și doar pentru produse cu risc fiscal.

  79. Buna ziua, trebuie sa adaugam si codul CPV pe factura? Daca da unde anume, in ce camp.
    la incercarea de submitere a unei facturi primim mesajul :TaxTotal (1) sectiune TaxSubtotal (1) sectiune TaxCategory (1) sectiune TaxScheme (1) eroare regula: BR_E_10: O detaliere a TVA (BG-23) cu codul categoriei de TVA (BT-118) “Scutit de TVA” trebuie să aibă un cod al motivului scutirii de TVA (BT-121) sau un text cu motivul scutirii de TVA (BT-120) – unde gasim campul BT 120 ca sa putem completa? Multumesc

    1. Nu, nu trebuie decât dacă sunt produse cu risc fiscal.
      Eroarea arată că aveți poziții cu procent diferit de TVA pe factură sau cel puțin o linie fără TVA.
      Dacă folosiți SAGA refaceți actualizarea la ultima versiune și dacă și așa aveți erori vă rog să trimiteți fișierul XML către SAGA în vederea analizării erorii cu pricina.

  80. Buna ziua!Un magazin on-line care vinde incaltaminte catre persoane fizice este obligat sa trimita factura catre e factura?
    Va multumesc!

    1. Nu. Cred că am mai repetat de câteva ori – facturile emise către persoane fizice nu se trimit în e-factura. Doar cele emise către firme.

  81. Buna ziua.
    In cazul unei facturi incarcate manual in sistemul e- factura ce trebuie completat in campurile BT-37 si BT-39 pentru a nu genera erori (pt o firma din Bucuresti )?
    Va multumesc.

  82. Buna ziua, Suntem societate cu capital majoritar de stat si prestam servicii catre institutii publice in baza unui contract de delegare a gestiunii, suntem exceptati de la aplicarea legii achizitiilor publice (atr.31, alin.1 si 3). Suntem obligati sa le transmitem facturile prin e-facturare?

    1. Nu, dacă livrarea de bunuri sau servicii nu sunt urmare unei achiziții publice, nu există obligația trimiterii facturilor în e-factura.

  83. Buna ziua,
    O firma care comercializeaza si alte produse in afara de cele incluse in lista celor cu risc fiscal, trebuie sa incarce toate facturile in e-factura sau doar cele care contin produse cu risc fiscal?
    Multumesc

  84. In situatia in care un SRL achizitioneaza produse cu risc fiscal, are vreo obligatie referitoare la RO E-factura? Sau totul cade in sarcina celui ce livreaza aceste produse, sa trimita factura in RO E-factura, iar SRL ul ce achizitioneaza produsele poate sa primeasca faactura in format clasic. Exista vreo conditionare a deductibilitatii tva, de indeplinirea obligatiilor privind RO E-factura?

  85. Buna ziua,
    Daca o firma comercializeaza si produse din lista celor cu risc fiscal ridicat si altele, este obligata sa emita toate facturile in e-factura sau doar cele care contin produse cu risc fiscal?
    Multumesc

  86. Buna ziua ! La transmiterea unei facturi prin SPV e-factura am primit mesajul : eroare. Nu exista mesaje in ultimite 1 zile “titlu” Lista mesaje. Sa inteleg ca factura nu este inca prelucrata , sau este vorba de altceva ? Va rog poate ma puteti lamuri. Multumesc !

  87. Buna ziua, am trimis factura catre anaf cu declaratii anaf din saga c, am primit id 4001853120 si stare document ok, ce sa inteleg ? este ok factura trimisa?

  88. Buna ziua!
    1. Ce pot sa fac daca sistemul de facturare al companiei nu suporta format XML, dar trebuie sa folosesc eFactura (relatie B2G).
    2. Se poate trimite destinatarului (institutie publica) factura in format pdf?
    3. Cum se poate face inrolarea in SPV in cazul in care administratorul companei este cetatean strain si nu are CNP?
    Multumesc din suflet!

    1. 1. Să vă adaptați sistemul la așa ceva. Sau să folosiți un site cum este FGO pentru facturare. Un abonament de minim 119 lei anual vă permite emiterea și trimiterea direct din FGO a facturii.
      2. Da, dar nu prin e-factura, ci prin mail, opțional dacă doriți. Însă asta nu înseamnă că e trimisă acea factură prin sistemul e-Factura.
      3. Înrolarea se poate face simplu – prin împuternicit. Cu împuternicire auntentificată.

  89. Folosesc FGO din care emit doar facturi cu transmitere direct catre ANAF.
    Cind am salvat XML trimis in SPV si l-am transformat in PDF imi modifica factura imi pune valoarea produsului la pret .
    Multumesc.

    1. Dacă aveți dubii legate de corectitudinea datelor din e-factura, contactați FGO pentru a vă clarifica problema.

  90. Vad ca in varianta cea mai recenta a SAGA, la introducerea facturilor in meniul “iesiri” este o posibilitate de a bifa iesirea respectiva ca “e-factura”. Cu ce ne ajuta daca bifam acolo facturile ce se incadreaza la e-factura? Se pot trimite mai usor?

  91. Buna seara, va rog sa mi spuneți a cui este obligația să trimită factura in e facturare, a operatorului de facturare, a persoanei care întocmește factura sau a departamentului de contabilitate. Cine răspunde pentru netrimiterea facturilor la e facturare?

    1. A cui decide firma! Legislația stabilește în sarcina emitentului să trimită acea factură. Cine o face în numele și contul firmei este o problemă care ține exclusiv de firmă.

  92. Buna ziua,
    Cum interpretati aplicarea art.II din Legea 139/2022 privind obligativitatea operatorilor economici in relatia B2G de a emite facturi prin sistemul RO e-factura?
    Art.2 din OUG 120/2021 alin 1 lit.m, specifica relatia contractuala dintre un operator economic si autoritate contractanta in baza Legii 98/2016.
    Insa, pentru achizitiile directe de cele mai multe ori nu se incheie contracte.

    1. Eu recomand ca orice factură, că e vorba de achiziție directă sau nu, să se trimită în e-Factura.

  93. Bună ziua! Am un PFA cu domeniul de activitate PR, comunicare și un contract cu o instituție publică. Facturile sunt făcute în Saga. Trebuie să le trimit și în E-facturare?
    Mulțumesc!

  94. Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati cu configurarea contului bancar in formularul e factura.
    Acum il am in ecranul text dar nu imi apare in xml.

    1. Pentru asistență cu privire la utilizarea programelor vă rog să apelați serviciul clienți prin telefon sau e-mail la datele de contact disponibile pe site-ul sagasoft.ro

  95. Am primit in spv erori la validare şi semnătura sistemului informatic e-factura, in format xml.
    Cum pot citi aceste erori ? Cum convertesc in pdf ?

    1. Întrebați-i pe cei de la ANAF. Ei ar trebui să pună la dispoziție un program care să explice erorile.

  96. Am transmis din saga factura ptr produse cu risc (mazare) in relatia B2B. Nu am introdus niciunde codul NC al produsului, ci numai denumirea marfii. Am primit confirmarea prin SPV, cele 2 XML din care unul cu semnatura. Este nevoie sa le descarc printr-un program , sa le listez, consider factura transmisa? Este obligatoriu a se inscrie in factura codul produsului/serviciului?

    1. Nu este obligatoriu să listați răspunsul primit. Doar să-l salvați așa cum l-ați primit, în format electronic.
      În factura trimisă clientului înscrierea codurilor NC este opțională, dar în sistemul e-factura înscrierea codurilor produselor cu risc fiscal este obligatorie.

  97. Prin ultima actualizare s-a schimbat metoda de generare a xml pt.e-factura.Cum generez xml din iesiri sa pot sa-l transmit in SPV

    1. Nu se mai generează din ieșiri. Există un ecran dedicat pentru trimiterea/primirea facturilor în/din sistemul e-factura.

  98. Buna ziua,
    Am emis facturi automat de pe site catre cumparator, persoana fizica. In iulie am putut trimite facturile catre e-factura. Luna aceasta primesc eroare “BR-07: Nu a fost identificat cif-ul cumparatorului:null”. Mentionez ca am un site de haine, nu se plateste cu bonuri de vacanta, ci card personal/cash. Ce pot trece la CNP/CUI? multumesc

    1. Facturile emise către persoane fizice nu se trimit în e-factura decât într-o singură situație – servicii turistice plătite de peroane fizice cu tichete de vacanță.
      În cazul produselor cu risc fiscal ridicat, facturile emise către persoane fizice nu se trimit în sistemul e-factura. Veți trimite în acest sistem doar facturile emise către persoane juridice române.

  99. sint fotograf,am un PFA la botez sau nunta persoane fizice emit factura si chitanta ,doresc sa intreb daca
    trebuiesc transmise catre e-factura ? multumesc

    1. Nu. Dacă aveați curiozitatea să citiți despre acest sistem sau întrebările puse pe blog sau pe forum ați fi văzut că sunt obligați sa transmită în sistemul e-factura doar cei care emit facturi către alte firme (in cazul în care vând către acestea produse cu risc fiscal) sau către instituții publice în cadrul achizițiilor publice efectuate de către acestea.
      Nu vă încadrați în niciuna din aceste situații.
      Iar legat de emiterea de factură și chitanță în cazul dvs, mă îndoiesc că este corect. Eu spun că nu trebuie să emiteți factură și chitanță. Sunteți obligat sa emiteți bon fiscal pentru acest tip de servicii conform OUG 28/1999 pentru că nu va regăsiți la nici una din execuțiile de acolo, dar vă încadrați perfect la art. 1.

  100. Buna ziua,
    Suntem revanzatori de echipamente de protectie ( bocanci de protectie, salopete, veste reflectorizante samd ) . Suntem nevoiti sa folosim e-Factura cand facturam catre client business ? Clientul nostru primeste notificare ca am tansmis e-Factura ?

    Multumesc

    1. Sunteți obligați doar în măsura în care ceea ce vindeți dvs se regăsește în categoria produselor cu risc fiscal ridicat, respectiv dacă hainele și încălțămintea vândută se regăsesc între codurile NC indicate în OPANAF 12/2022.
      Dacă ceea ce vindeți dvs nu se regăsește în niciunul din codurile NC din acel ordin, atunci nu aveți obligația transmiterii facturii în sistemul e-factura.
      Facturile trimise către un client pot fi descărcate de către acesta din spv-ul său.

  101. Buna ziua,

    Suntem vânzători de echipament către unități militare – B2G, încă nu avem implementat in programul de gestiune sa trimitem direct in SPV, doar de la 1 Septembrie.
    Pentru facturile emise in luna August și Iulie avem posibilitatea sa le introducem undeva manual? Menționez ca prin programul pe care îl utilizam momentan, nici nu le pot exporta in xml ca apoi sa le incarc in SPV.
    Le pot încarca/ completa manual undeva? Dacă da, va rog mult sa îmi spuneti unde.
    Multumesc frumos!

    1. Da, creați o firma în SAGA, operați ieșirile și le trimiteți.
      Verificați însă ca nu cumva să fie o excepție în aceste situații. Mai exact art.6 din OUG 120/2021 spune așa:

      Prevederile prezentului capitol nu se aplică facturilor electronice emise ca urmare a executării contractelor clasificate potrivit legii sau în cazul în care atribuirea și executarea contractului de achiziție publică au necesitat impunerea, potrivit dispozițiilor legale, a unor măsuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esențiale de securitate ale statului.

      Așadar dacă sunteți în această situație ținând seama de clienții dvs, nu aveți nici o obligație raportată la e-Factura.

  102. Buna ziua,

    Am completat datele FF in site-ul Anaf si am genarat fisierul XML pe care l-am incarcat in SPV – am primit mesajul ca s-a incarcat cu succes. Cum putem afla daca fisierul XML poate fi vizualizat de catre client, este necesar sa detina un program de a transforma un XML in PDF?

    1. Nu este necesar să dețină clientul un astfel de program.
      Dvs trebuie să-i înmânați factura și în format letric așa cum ați făcut și până acum.

      1. Cred ca raspunsul catre Diana din 20 mai 2022 nu mai este valabil acum. Contractele incheiate cu Casele de asigurari nu sunt realizate in baza unor achizitii publice

        1. Așa este. Între timp a apărut și o modificare a legii și mai jos cred că am și răspuns că nu se trimit.

  103. Buna ziua,

    Suntem intr-o nebuloasa. Am un II scutit de la TVA si nu inteleg cum ar trebui sa completez “Categoria de TVA (BT-151)”, “Cota TVA (BT-152)” si “Motiv scutire TVA (BT-121)” astfel incat sa nu-mi dea erori la validare…

    Multumesc.

      1. nu folosesc nici SAGA nici FGO, facture electronica poate fi incarcata si pe mfinante.gov.ro/ro/web/efactura.
        primesc aceeasi eroare la incarcare / BT-152, respecti
        “where the VATcategory code (BT-151) is “Not subject to VAT” shall not contain an Invoiced item VAT rate(BT-152).

  104. Ce cod CPV se foloseste pt a factura “avans marfa vanduta”? Vreau sa fac doar o factura de avans fara denumire produs.
    Multumesc

  105. Va rog frumos sa ma ajutati cum sa rezolv urmatorul mesaj:
    ,,-factura a fost generata si salvata dar nu a fost trimisa in spv,,
    deoarece am o alta firma pe saga unde imi apare acest mesaj atunci cand incerc sa trimit facturile fiscale in e-factura

  106. Buna ziua,
    Primesc facturi prin E-factura direct in intrari, dar cand am factura fizica constat ca valorile difera. O valoare este pe factura emisa de furnizor si alta valoare este pe e-factura care o incarc automat. De ce oare? si daca vreau sa modific preturile din intrari sa fie ca in factura fizica, nu pot.
    Multumesc frumos!

  107. Buna ziua , am intocmit in Saga o factura petru o institutie publica , am trimis-o prin E-factura , raspunsul a fost ok ,fara niciunfel de eroare . Apoi constat ca numarul facturii respective este gresit . Numarul gresit fiind alocat unui alt client dintr-o perioada mai veche . Pot repara aceasta situatie mergand in Saga , corectand numarul facturii cu noul numar corect , apoi transmitand iarasi in E-Factura din Saga , dar punand bifa la ” Rectificativa ” ? Sunt in regula acesti pasi ?

  108. buna ziua
    cum se poate seta formularul de e-factura sa includa si conturile bancare ale societatii si ale clientului?
    multumesc anticipat

    1. Fișierul conține datele prevăzute de standard. Întrebați la ANAF de ce datele respective nu sunt în XML.
      Dvs aveți obligația de a preda factura, în format fizic, clientului dvs chiar dacă, în paralel există obligația de a trimite în sistemul e-factura acea factură.

  109. Am incarcat o factura relatia B2G in e-facturi, am primit indexul si am eroare (BR-RO-001) identificatorul specificatie (BT-24) trebuie sa corespunda sintactic cu valoarea precizata in specificatiiile tehnice de utilizare a elementelor de baza a facturii electronice RO_CIUS si a regulilor operationale specifice aplicabile la nivel national. Ce sa fac?

    1. Refaceți actualizarea programului. ANAF a modificat specificațiile pentru e-factura zilele acestea, modificarea fiind implementată in program.

      1. Buna ziua,
        Echipamentele de protectie ( bocanci, salopete, casti, unica folosinta, ochelari, etc) intra in lista produselor cu risc ridicat?

        1. Dvs trebuie să verificați dacă acestea se încadrează în cadrul codurilor NC considerate ca fiind produse cu risc fiscal. Căștile sigur nu. Nici ochelarii.
          Salopete și bocanci însă, da.

  110. Am incarcat o factura in e-facturi, am primit indexul si eroare (BR-RO-001) identificatorul specificatii tehnice de utilizare a elem de baza a facturii electronice RO_CIUS si aregulilor operationale specifice aplicabile la niv national. Ce sa fac?

      1. Cum se reface actualziarea? Am gasit versiunea noua, am descarcat arhiva de pe anaf, dar nu ma descurc. Multumesc

  111. Bună ziua! Lucrez la o instituție de stat. În momentul efectuării unei achiziții, contabilele noastre cer atât factură electronică pe E-factura cât și factura fizică, în original, pe motivul că în factura electronică de pe E-factura nu apar datele emitentului: CUI, cont bancar. Ele spun că bazându-se doar pe E-factura, nu au suficiente date ca să facă plata către emitent.
    Eu nu cunosc foarte bine platforma. Îmi puteți spune unde se găsesc aceste date (cui, cont bancar) ale emitentului facturii pe platforma E-factura?
    Vă mulțumesc

    1. Dacă au doar factura electronică, atunci e suficient pentru că potrivit OUG 120/2021 factura trimisă prin e-factura are calitate de document justificativ.
      Toate acele informații se găsesc în e-Factura. Dacă dânsele nu le văd înseamnă că softul utilizat pentru conversie din XML în format bun de listat al facturii nu le tratează corect și nu le listează.
      În XML generat pentru e-Factura, aceste informații legate de cont, bancă, telefon, mail se găsesc la câmpul cbc:Note.
      Codul fiscal al emitentului se găsește în secțiunea cac:AccountingSupplierParty – subsecțiunea cac:PartyIdentification câmpul cbc:ID
      Denumirea firmei și numărul de la ONRC se regăses în secțiunea cac:AccountingSupplierParty – subsecțiunea cac:PartyLegalEntity – câmpul cbc:RegistrationName și cbc:CompanyID

      Toate acestea date se regăsesc în e-Factura.

  112. Buna ziua ! Intr.Individuala COD CAEN 0111 ,norma de venit , productie proprie mazare , soia , mustar, intocmeste factura de vanzare , completata de mana , formularul albastru este primit de catre cumparator , este obligata sa completeze e-factura si trimisa in SPV ? Multumesc anticipat !

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *