e-Factura, noi modificări.

18 May 2022 | Contabilitate, Legislatie | 131 comentarii12875 vizualizari
declaratii-anaf

Prin Legea 139/2022 s-au adus modificări și completări la OUG 120/2021, dar s-a introdus și o obligație care trebuia să existe de la bun început zic eu.

Obligația nou introdusă este cea care obligă firmele ca pe relația B2G să emită obligatoriu facturi electronice în sistemul RO e-Factura.

Începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliți în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, au obligația, în relația B2G, definită conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021 să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

Relația B2G înseamnă relația dintre un operator economic și autorități contractante, respectiv entități contractante. Adică tranzacția dintre un operator economic care are calitatea de contractant sau subcontractant/subantreprenor în temeiul Legii nr. 98/2016, Legii nr. 99/2016, Legii nr. 100/2016 și al OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității și autorități contractante sau entități contractante care primesc și prelucrează facturi electronice.

Alte modificări sunt:

 • în loc de semnătură electronică, MF va aplica sigiliu electronic.
 • MF prin CNIF va pune la dispoziția operatorilor economici înregistrați în Registrul RO e-Factura o aplicație informatică la momentul operaționalizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura. Aplicația va fi utilă celor care nu dispun de o aplicație de conversie.

131 comentarii

 1. Relația B2G înseamnă și acele achiziții făcute prin cumpărare directă ( fără licitații) în SICAP de către stat de la privat?

 2. si pentru societatile cu marfuri de risc inca nu e obligatoriu?
  ZIceau ca pentru comert cu imbracaminte/incaltaminte va fi obligatorie e-factura de la 1 iulie.
  Acum au scos obligativitatea pe acest domeniu?
  Multumesc

  1. Nu au scos nici o obligativitate. Aceea este suplimentară acesteia. De la 1 iulie 2022 se emite e-factura obligatoriu:
   – de către orice entitate pe relația B2G
   – de către orice entitate către orice client pentru livrări, în România, de produse clasificate ca fiind cu risc fiscal.
   De la 1 aprilie 2022 se emite e-factura pentru orice servicii turistice a căror contravaloare este achitată, integral sau parțial, cu vouchere de vacanță.

 3. Dacă o PFA – producător agricol, vinde ocazional legume sau cereale din producția proprie, către o persoana fizica, trebuie sa întocmească e-factura? Dar dacă vinde către o persoana juridica?

  1. 1. Nu. Să elibereze bon din casa de marcat dacă e PFA cu cod fiscal.
   2. Întocmește e-Factura, la fel dacă are cod fiscal și vinde către persoană juridică cu factură produsele sale fiind produse cu risc fiscal.

 4. Bună ziua! Unitățile medicale care au contracte încheiate cu Casele de sănătate emit facturi în sistemul național al CAS(SIUI) . De la 1 iulie vor trebui sa emită e-factura? CAS nu ne-a informat nimic în sensul acesta.

 5. PFA care desfasoara o activitate economica in mod independent ca persoana fizica autorizata (PFA) si cu institutii publice(B2G) si sunt Utilizator SPV cu autentificare prin user si parola.
  Mentionez ca in prezent pentru PFA-ul meu folosesc SPV doar pentru obligatiile fiscale ale titularului,cum ar fi cele declarate prin declaratia unica, pe codul numeric personal CNP al titularului si nu am obligatii fiscale ale PFA-ului declarate pe CUI.
  Pentru utilizarea RO e-Factura este necesar accesul in SPV cu certificat digital.
  In acest sens mi s-a comunicat de la Asistenta ANAF ca trebuie sa revoc contul SPV cu autentificare prin user si parola, si dupa 15 zile ma pot inregistra din nou cu autentificare cu certificat digital.
  Urmez procedura de inregistrare a utilizatorului in SPV : “ Inregistrare/Inrolare persoane fizice si juridice in Spatiul Privat Virtual” , “Persoane fizice”, “Inregistrare utilizatori persoane fizice”, “ Inregistrare cu certificat digital” si in macheta de completare date, la “Datele de identificare ale solicitantului” se solicita introducerea “Codului de identificare fiscala”, care poate fi conform aplicatiei: CNP sau CUI.
  Intrebarea mea este ce aleg: CNP sau CUI, pentru a putea utiliza atat aplicatia RO e-Factura si a avea acces si la informatiile fiscale ale titularului, care sunt pe CNP.

  Multumesc

  1. Sunt două înregistrări distincte.
   Puteți lăsa accesul pe CNP pe actuala metodă de autentificare. Pentru e-factura este necesar acces în SPV pe cod fiscal, cu certificat digital și se face la persoane juridice.

 6. Pana la emiterea facturii finale de vanzare a unui imobil nou se incaseaza avansuri pentru care trebuie intocmite facturi de avans.
  Aceste facturi de avans se declara la E-factura?

 7. Buna ziua,

  Am reusit sa inrolez certificatul digital pentru PFA pe portalul ANAF conf. precizarilor dvs., pentru a avea acces la meniul de “Facturare electronica”.Am facut o factura de test cu aplicatia SAGA.Am incarcat-o pe SPV “Test factura electronica” si imi intoarce ca eroare “CIF-ul vanzatorului nu figureaza in baza de date”.
  Mentionez ca sunt PFA care emit facturi B2G catre institutii publice si nu am obligatia de a ma inregistra conf. OUG 120/2021 in Registrul Ro e-Factura, care este obligatoriu doar pentru cei care emit B2B.
  Va rog sa-mi spuneti daca rationamentul meu este corect, si daca ati mai intampinat aceasta problema.
  Multumesc

 8. O factura depusa in sistem Efactura pentru B2G mai trebuie trimisa clientului pe hartie/pdf electronic? Mai exista aceasta obligativitate? Si daca nu, clientul va avea facturile doar in xml?

  1. Dacă clientul e înscris în Ro e-Factura, nu. Altfel da.
   Din XML poate obține un pdf cu ajutorul programului de validare al ANAF.

 9. E-facturile emise în SPV sunt apoi importate in saga? Sau cum se face pentru a fi dedus sau colectat Tva-ul și sa apară în D300, D394?

 10. Buna ziua,

  Testul este facut cu un client care este institutie publica, si este in Lista instituțiilor publice publicata de ANAF. Eroarea intoarsa de RO e-Factura este ca CIF-ul meu nu figureaza in Baza de date: “CIF-ul vanzatorului nu figureaza in baza de date”.
  Ma intorc la acelasi rationament: daca emit facturi B2G catre institutii publice si nu am obligatia de a ma inregistra conf. OUG 120/2021 in Registrul Ro e-Factura, care este obligatoriu doar pentru cei care emit B2B, ce ar trebui sa fac sa pot transmite facturile, sa ma inscriu si eu in Registrul Ro e-Factura?

  Multumesc

  1. Facturile către instituțiile publice se vor putea trimite oricum, chiar dacă nu sunteți înscris. Înscrierea se face direct din SPV.

 11. Buna ziua,
  Daca o societate inscrisa in registrul Ro e-factura emite facturi B2G si B2B (care nu cuprind produse cu risc fiscal), facturile B2B se mai transmit prin Ro e-factura?

 12. Buna ziua,
  Pentru transmiterea in e-factura trebuie sa detina semnatura digitala si acces in SPV?

 13. 1.In relatia B2G, concret emit factura, din listari aleg E-factura, mi se genereaza fisierul xml pe care il transmit in SPV si primesc confirmarea de acolo. Cu asta mi-am indeplinit obligatia prevazuta de lege, referitor la E factura?
  2. Mai este necesar sa ma inscriu in Registrul Ro e Factura, daca pot trimite facturile si fara a fi inscrisa?
  3. Ce e diferit daca sunt sau nu inscrisa in Registrul Ro E factura?
  4. In relatiile B2B, pentru produsele cu risc fiscal, va fi nevoie ca ambii parteneri sa fie inscrisi in Registru sau e la fel ca la B2G?
  5. E precizat expres undeva ca, clientul-entitate publica, poate sa-mi ceara confirmarea ca am trimis factura in sistemul E Factura?

  1. 1. Da.
   2. Nu. În cazul în care vindeți produse considerate cu risc fiscal sau încasați cu tichete de vacanță, trimiterea în e-factura este obligatorie nu opțională și nu necesită înscrierea în registrul RO e-Factura.
   3. Dacă sunt înscris în registru toate facturile emise către beneficiari instituții publice și beneficiari din relația B2B înscriși în registru se trimit în registru, indiferent că sunt cu risc fiscal sau nu, iar facturile vor ajunge instant la aceștia prin SPV.
   4. Nu. E la fel ca la B2G.
   5. Nu.

 14. Daca o firma care efectueaza prestari servicii de sonorizare pentru primarii in cadrul unor evenimente, am inteles corect ca reprezinta relatie B2G?

 15. Buna seara,
  1. daca o firma emite facturi B2C si B2B pentru produse de imbracaminte (cu risc fiscal), trebuie sa transmita pe SPV doar xml cu facturile B2B?
  2. xml-urile se transimt una cate una, pe masura ce se emit facturile sau toate odata dupa sfarsitul lunii?

  1. 1. Toate facturile ce conțin produse cu risc fiscal, indiferent de beneficiar, se transmit prin e-factura.
   2. XML se generează câte unul pe factură și se trimit pe rând. În SAGA există Declarații ANAF ce trimite bulk aceste fișiere.

 16. Buna ziua,

  In platforma de test SPV incerc sa incarc o factura emisa (generata din SAGA cu e-factura) catre o institutie bugetara si primesc mesajul de eroare de mai jos:

  Nu fac ceva corect?

  Va multumesc anticipat,

 17. Buna seara,

  E-factura generata din SAGA cu extentia .xml nu poate fi transmisa catre anaf direct din program?
  Daca da, unde as putea gasi explicati pasii necesari pt acest lucru, va rog.

  Va multumesc,

 18. Buna ziua, birou executor judecatoresc emite facturi catre B2G (cheltuieli executare , avans onorar) treb. sa folosesc E facutrare asa am inteles. Imi confirmati va rog.

 19. Am facut un test si am primit acest mesaj:
  “Fisierul transmis nu este valid. org.xml.sax.SAXParseException; lineNumber: 3; columnNumber: 1; Content is not allowed in prolog.. Fisierul nu a fost transmis”
  Ce nu este bine?

 20. Acesta este mesajul afisat:

  “header xmlns=”mfp:anaf:dgti:efactura:mesajEroriFactuta:v1″ Index_incarcare=”458844″ Cif_emitent=”37030361”>

  </header"

 21. Index_incarcare=”459672″ Cif_emitent=”37030361″>
  <Error errorMessage="E: validari globale eroare regula: R6.1: CIF-ul vanzatorului nu figureaza in baza de date:37030361luna:6an:2022"

 22. Firmele de construcții care vând apartamente/case persoanelor fizice trebuie sa se înregistreze pentru e-factura? Sau doar facturile emise către persoanele juridice se declara? Mulțumesc.

  1. Cei care livrează bunuri considerate cu risc fiscal trimit prin e-factura toate facturile emise indiferent de cine este beneficiarul sau de natura juridică a acestuia și nu e obligatoriu să fie înregistrați în RO e-factura.

 23. Buna ziua,
  Am intocmit o factura in http://www.fgo.ro. As fi vrut ca fisierul xml pe care speram sa-l obtin, sa-l incarc pe anaf.ro la Testare factura electronica.
  De ce daca din listari aleg “Genereaza eFactura” obtin un pdf si nu un xml? Unde gresesc?
  Multumesc!

 24. Firmele Horeca care factureaza cazare si restaurant catre persoanele fizice care achita aceste facturi cu vouchere de vacanta trebuie neaparat CNP-ul persoanei fizice? la validarea in SPV da eroare ca nu este introdus CNP/CUI null?
  Multumesc,

 25. 1. Toate facturile ce conțin produse cu risc fiscal, indiferent de beneficiar, se transmit prin e-factura.

  Buna ziua, nu gasesc unde scrie ca se transmit toate facturile cu risc fiscal INDIFERENT de beneficiar! B2B inseamna altceva…! Puteti sa indicati temeiul legal, va rog ?

 26. Buna ziua,
  Suntem o societate care lucreza in lohn cu partener din Italia si coasem echipament de protectie care se incadeaza pe codurile de produse de risc.Acestea le expediem inapoi in Italia.
  Intrebarea este daca trebuie sa intocmim e-factura si apoi sa o incarcam in sistemul Ro e-transport pentru obtinerea codul necesar (UIT).Am incercat sa emitem o factura pe programul de conta si si la editare nu putem trece tara si localitatea clientului.Cum ar trebui sa procedam? Multumesc.

  1. Nu aveți această obligație pentru că dvs nu vindeți produse cu risc fiscal. Dvs prestați un serviciu legat de un produs cu risc fiscal.
   În schimb dv va trebui să folosiți e-transport.

 27. Buna ziua,
  *firmele HORECA care vand servicii de cazare ,restaurant si bai termale agentiilor de turism (care incaseaza de la clienti vouchere de vacanta ) sau direct la persoanele fizice fara vouchere de vacanta trebuie sa transmita e-factura.
  *firma de constructii face prestari servicii catre persoane fizice si juridice (in care foloseste produse cu risc ) trebuie sa transmita e-factura.
  *firma de constructii vinde catre persoane fizice si juridice produse cu risc (pietris,nisip) trebuie sa transmita e-factura.
  *firma de constructii care vinde catre persoane fizice si juridice produs finit borduri (in care foloseste produse cu risc ) trebuie sa transmita e-factura.
  Va multumesc !

  1. 1. Nu. Doar acele facturi emise către titularii tichetelor de vacanță. Dacă agenția este cea care încasează tichetele atunci agenția trimite e-factura
   2. Nu. Doar dacă vinde produsele.
   3. Da.
   4. Nu.

 28. Buna ziua,
  poate cineva sa imi spuna pasii de urmat pt inscrierea unei firme in e-factura,va rog ?
  Multumesc

 29. Buna ziua,
  Pentru transmiterea prin SPV a e-facturilor, este obligatorie inregistrarea in registrul RO e-factura sau se pot transmite oricum, fara inregistrare in acest registru?
  Multumesc!

 30. Buna ziua, am inteles ca in nomenclatorul articolelor trebuie trecut Codul NC si Coduri CPV2018, codul NC am gasit unde trebuie completat, dar celalalt cod nu stiu unde sa il adaug. Ma puteti ajuta cu acesta problema?

  1. CPV2018 este cod pentru B2G, dar nu exista detaliat și trecut în specificații. Să vedem ce va fi începând cu iulie.

 31. Buna ziua,
  Pentru facturile incasate prin intermediul unei platforme de plati online (payu, netopia, booking ….) cum ne dam seama daca plata se face cu card de vacanta sau card bancar. Va confruntati cu acesta situatie? Cum procedati?
  Multumesc

 32. Am verificat. Netopia imi da banii in a doua zi calup mai multi clienti si un raport la sfarsit de luna fara detalii legate de tipul cardului. La booking primesc banii toti gramada in luna urmatoare si un raport care de asemena nu contine tipul cardului.
  Nu inteleg unde ar trebui sa vad detaliile incasarii.

 33. O parere. Pentru a putea urmari exportarea precum si ce facturi mai sunt de exportat nu era mai bine ca in “Iesiri “sa fie introduse (partea de sus):
  – coloana “Exporta in e-Factura”;
  – coloana “e-Factura exportata”.
  Selectia facturilor de exportat in e-Factura sa fie individuala sau periodica (zilnica, la saptamana, lunara, etc.) practic dupa export, facturile exportate sa “obtina “automat bifa in coloana dedicata.

 34. Un PFA- cu norma de venit(cod CAEN 0111)vinde cereale la diverse srl-uri este obligata sa foloseasca e-factura?

  1. Cerealele nu sunt clasificate ca produse cu risc fiscal. Așadar doar dacă se înscrie în registrul RO e-Factura va emite factura astfel.

 35. Buna seara.
  1.Pentru o societate din horeca, care are facturier fizic mai este obligatoriu inregistrarea in e-factura?
  2.La facturile incasate cu bonuri de vacanta e obligatoriu transmitere in SPV sau inregistrarea in e-factura?
  Multumesc!

 36. Unitatile sanitare ce folosesc obligatoriu acel program-SIUI, prin care transmit facturile la Casa de Sanatate, pentru a transmite E factura, in situatia in care SIUI nu se actualizeaza sa poate transmite si E factura, ce alte variante are pentru a-si indeplini aceasta obligatie? Va rog, o opinie!

 37. Unitatile sanitare ce folosesc obligatoriu acel program-SIUI, prin care transmit facturile la Casa de Sanatate, pentru a transmite E factura, in situatia in care SIUI nu se actualizeaza sa poate transmite si E factura, ce alte variante are pentru a-si indeplini aceasta obligatie? Va rog, o opinie!
  Ma refer la aceeasi situatie la care ati raspuns aici, pe 20 mai, ca unitatile medicale ce au contracte incheiate cu casele de sanatate trebuie sa emita prin e factura. S-a schimbat/clarificat ceva intre timp, de nu mai trebuie sa emita?

  1. A apărut legea 139/2022 între timp și citind mai cu atenție am constatat că de fapt nu orice livrare către stat va duce la încărcarea facturii în e-Factura ci doar acele facturi emise pentru achiziții publice așa cum sunt definite ele de legile specifice.

 38. Pentru servicii efectuate de un SRL catre o unitate administrativa pe relatia B2G este obligatorie inrolarea in registru Ro-Factura si transmiterea facturii prin SPV in sistem RO e-Factura?!
  Multumesc

  1. Nu, înrolarea în sistem este OPȚIONALĂ! Se înrolează doar cei care, opțional, pe relația B2B vor să trimită acele facturi prin acest sistem. Și atunci le vor trimite prin acest sistem doar beneficiarilor care, la rândul lor sunt înscriși în sistem. Celorlalți le vor emite ca până acum.

 39. Daca un II cod caen 0111 la intrari avem facturi cu apa plata si minerala ptr salariati trebuie inscris in E factura.Va rog o opinie!

 40. O firma achizitioneaza blocuri de marmura, le prelucreaza si apoi le vinde. Trebuie sa trimita facturile prin e-factura?

  1. Nu. Din ce știu eu marmura nu intră la categoria de produse cu risc fiscal pentru care se trimite factura prin sistemul e-Factura.

  1. Nu există formular pdf. Se completează on-line, pe contul de SPV al firmei. Se completează de către cei care, opțional, pe relația B2B doresc să emită factura prin e-factura către alte firme înscrise în e-Factura.

 41. Se emite efactura pt pentru toate produsele vandute de firma si pentru cele care nu sunt cu risc fiscal.Firma are obligativitatea emiterii efactura

  1. Nu înțeleg întrebarea dvs pentru că nu e foarte clar ce întrebați de fapt.
   Dacă firma dvs vinde produse cu risc fiscal către alte firme, da, va emite factură pe care o va trimite în sistemul e-Factura, chiar dacă în aceiași factură sunt mai multe produse din care unele neclasificate ca fiind cu risc fiscal.

 42. Un restaurant unde se consuma si bauturi si alimente, bautura cu risc fiscal, mancarea nu. Cum se factureaza? Separat pt. produse cu risc fiscal si mancarea ? Sau totul cu e-factura? Mancarea gata preparata ce cod are. Am inteles ca produsele trebuie sa fie codificate.

 43. O brutarie care furnizeaza paine la o gradinita de stat si emite aviz zilnic scris de mana si la sfarsitul lunii emite factura tot scrisa de mana , mai trebuie sa emita e-factura?

 44. Buna ziua! La incasarea unui avans cu card de vacanta eu emit facturi “avans cazare”.Este necesara transmiterea acestora in e-factura?Acestea vor fi stornate la momentul sosirii turistilor in locatie si emise facturi “servicii cazare” Este suficient sa bifez in program si se transmit automat odata cu declaratiile?Daca nu am CNP-ul persoanei pe numele careia e emis cardul ce pot sa fac?

  1. Factura încasată cu tichete de vacanță se trimite în e-factura. Nu contează că este avans sau serviciul în sine.
   La tipărire alegeți “e-Factura” iar XML rezultat se va încărca în sistemul e-Factura fie manual prin SPV, fie automat cu ajutorul Declarații ANAF.
   Asta cu CNP e o chestie pe care nu o înțeleg. Legea obligă ca persoana care plătește cazarea cu tichete să fie cea care și beneficiază de cazare, iar unitățile de cazare trebuie să aibă o fișă a turistului. La foarte multe hoteluri se solicită un act de identitate. Pe cardul sau tichetul de vacanță este și CNP-ul persoanei, așadar a spune că nu am CNP-ul e ca și cum aș spune că nu vreau să-mi îndeplinesc obligațiile legale.
   Nu puteți valida și trimite în e-Factura o factură plătită cu vouchere de vacanță și care nu are CNP-ul turistului înscris la partea de client.

 45. O firma de transport efectueaza prin casa de expeditie diferite curse in tara si strainatate cu incarcaturi diverse.. Firma respectiva factureza beneficiarul o prestare de serviciu.. In situatia in care ar transporta produse cu risc fiscal, cine are obligatia raportarii in e transport?

  1. Furnizorul bunurilor dacă furnizorul este firmă din România sau clientul – destinatarul bunurilor în cazul în care bunurile intră în România prin import sau achiziție intracomunitară.

 46. Buna ziua,o firma,caen 4120, face confecții metalice (un raft,o ușă,stâlp etc).Pe factura trece prest serv cf contract.Descarcarea gest se face cu bon de consum. Sau face o lucrare de zugravit. Factureaza către pers.juridice sau pers.fizice.Este obligata să folosească e-factura de la 1 iulie?Mulțumesc.

  1. Nu. Doar dacă emite factură către instituții publice în urma unei proceduri de achiziții publice sau dacă firma dvs este înscrisă în registrul RO-factura și emiteți o factură către alte persoane juridice înscrise în acel registru.

 47. Daca firma este inscrisa in e factura cu D084 trebuie transmise toate facturile in relatia B2B sau doar cele cu risc fiscal ridicat ?

  1. Toate facturile emise către clienți, persoane juridice, înscriși la rândul lor în e-Factura – indiferent că sunt bunuri cu risc fiscal sau fără risc fiscal, sau că sunt servicii, precum și orice factură emisă care are înscrisă în ea produse cu risc fiscal indiferent de faptul că clientul dvs persoană juridică este înscris sau nu în registrul RO-factura.

 48. Buna ziua!
  Incerc sa fac o factura ptr a o testa pe spv si mi se da mesajul” eroare in linia de comanda”. Nu inteleg ce trebuie sa fac sa fie corecta. Multumesc!

 49. O societate care vinde angro imbracaminte in standuri cum poate emite facturile daca nu are semnatura electronica?poate sa le scrie normal. si contabilul sa le transmita prin RO e-Factura

 50. Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Factura electronica este obligatorie pentru prestari servicii scoala de soferi, pentru prestari servicii constructii, prestari servicii medicale,
  multumesc

  1. Nu contează obiectul de activitate.
   În toate aceste cazuri factura se emite și se transmite prin e-factura doar dacă beneficiarul este instituție publică iar prestarea este urmare a unei achiziții publice efectuată de către acea instituție sau în situația în care firma emitentă a facturii este înregistrată în registrul RO-Factura și clientul ei, persoana juridică română – adică altă firmă – este înscris la rândul său în registrul respectiv.
   Dacă facturile se emit către clienți persoane fizice, atunci nu se trimit în sistemul e-factura.

 51. Pentru firma de brutarie, care factureaza catre Camin de batrani (B&G) trebuie sa ne inscriem in registrul RO Factura sau este suficient sa transmitem lunar prin SPV e-factura catre aceasta unitate fara a ne inscrie in Registru?

 52. Buna ziua! Un PFA neplatitor de TVA care executa lucrari de constructii (construtie de case sau renovari), el facturand doar manopera (materialele le cumpara beneficiarul lucrarilor). Facturile se fac catre persoane fizice si doar pe manopera. De la 1 iulie aplica E-factura pentru manopera incasata?

  1. Nu. Facturile se trimit în e-Factura doar dacă sunt emise către clienți persoane juridice sau către instituții publice. Iar către alte firme doar în anumite cazuri și condiții.

 53. Daca emit facturi de chirie si utilitati catre un AJOFM trebuie sa folosesc e-factura pentru ambele facturi ? Precizez ca nu sunt inregistrat in registru

 54. O societate comerciala factureaza servicii catre unitati bugetare si catre alti clienti persoane juridice. Emiterea facturilor catre unitatile bugetare se face folosind e-Factura, dar pentru ceilalti clienti, persoane juridice, este obligatoriu sa folosim aceeasi metoda, sau ca si pana acum, prin factura fizica?

  1. Nu. Nu este obligatoriu să trimiteți factura prin e-factura către alți clienți, persoane juridice române, alții decât instituțiile publice decât într-un singur caz:
   – v-ați înscris, opțional (pentru că nu este obligatoriu), în registrul RO-factura și clientul dvs, persoana juridică privată, este și el înscris în acel registru.

  1. Nu pentru produse cu risc fiscal. Documentația e împrăștiată la ei, specificațiile uneori sunt obscure și greu de înțeles. Dar există în documentație, pe undeva, descris și cum anume și unde se trece acel cod NC.

 55. Care este procedura la recepția unei facturi prin acest sistem? Contabilul unei primarii trebuie sa genereze pdf folosind aplicatia furnizata de ANAF, apoi sa procedeze exact cum proceda inainte, cand primea facturile de la furnizorii de servicii si produse?
  Multumesc.

  1. Da, sau să se asigure primăria că a cheltuit eficient banii publici și a investit într-un soft care ar permite importul și preluarea automată a acelor facturi ceea ce i-ar permite chiar o mică reorganizare.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *