Diurna. Pe scurt.

29 Jan 2015 | Contabilitate | 495 comentarii17844 vizualizari
Diurna. Pe scurt

De ce se acordă diurnă.Cine poate beneficia de aceasta?
Să începem cu o precizare. În legislație diurna poartă numele de indemnizație de delegare.
Beneficiază exclusiv salariații. Se acordă doar salariaților entității pentru că în codul muncii se precizează faptul că salariatul delegat are dreptul, pe lângă plata cheltuielilor de transport şi cazare, şi la o indemnizaţie de delegare.
Există două tipuri de astfel de indemnizații, de diurne
– diurna ce se acordă pentru deplasări, delegări în interiorul țării – diurnă internă
– diurna ce se acordă pentru deplasări, delegări în afara țării – diurnă externă

Diurna internă

Este reglementată de HG 1860/2006 unde se menționează că în cazul delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului beneficiază de această diurnă:

– persoana aflată în delegare sau detaşare într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă. Diurna ce o primeşte în acest caz persoana constă într-o indemnizaţie zilnică de delegare sau de detaşare de 13 lei, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea;
– numărul zilelor calendaristice în care persoana se află în delegare sau detaşare se socoteşte de la data şi ora plecării până la data şi ora înapoierii mijlocului de transport din şi în localitatea unde îşi are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detaşare;
– pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum şi pentru ultima zi, în cazul delegării de mai multe zile, indemnizaţia se acordă numai dacă durata delegării este de cel puţin 12 ore.

Diurna externă

Se acordă conform HG 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar se menţionează prevederile legislative în condiţiile în care se poate acorda diurna externă.

Această diurna în valută se acordă la nivelul prevăzut pentru fiecare ţară în care are loc deplasarea. Cuantumul diurnei pentru fiecare ţară este stabilit în anexa din HG nr. 518/1995. În țările UE diurna este la nivelul de 35 EUR/zi

În anexă sunt prezente două categorii de diurne. Cea folosită personalul din sectorul privat este, de regulă, cea de la categoria de diurnă I. De regulă pentru că e deja obișnuință în domeniul organelor de control nu pentru că ar fi reglementat. Perioada pentru care se acordă diurna în valută se determină în funcţie de mijlocul de transport folosit, avându-se în vedere:

– momentul decolării avionului, la plecarea în străinătate, şi momentul aterizării avionului, la sosirea în ţară, şi de pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;
– momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei sau de stat a României, atât la plecarea în străinătate, cât şi la înapoierea în ţară.

Pentru ambele tipuri de diurne, se ține seama de momentul plecării sau sosirii. Pentru ambele tipuri de diurne este necesar să existe ordin de deplasare completat conform normelor legale.

Diurna acordată salariaților este cheltuială deductibilă fiscal pentru plătitorii de impozit pe profit sau pentru cei plătitori de impozit pe venit din activități independente.

Ea poate fi acordată salariaților altor entități decât instituțiilor publice în orice cuantum, fără o limitare explicită.

Firmele, angajatorii, pot stabili prin acte interne acest cuantum (contract colectiv sau individual de muncă sau alte acte: decizii interne de pildă, etc).

Adică legea prevede o limită de 13 lei/zi de deplasare, dar o societate sau un PFA poate plăti diurnă și de 50 lei/zi. Cu toate acestea, orice sumă achitată ca diurnă peste valoarea de 2,5 ori limita stabilită prin lege se va considera venit de natură salarială și se va include în venitul brut a lunii în care s-a achitat impozitându-se ca atare.

Spre exemplu: suma pentru diurna internă este 13 lei/zi. Limita maxim deductibilă, neimpozitată, este de 13 lei x 2,5 = 32,5 lei/zi. Dacă unui salariat i se va acorda orice sumă de la 13 lei la 32,5 lei cu titlu de diurnă și plata este susținută de documente, atunci nu va fi o problemă, dar dacă salariatului i se va acorda 50 lei/zi diferența între 50 lei și 32,5 lei se va adăuga la brut și i se va impozita.

De asemenea dacă diurna se va achita în baza unor documente incorecte, delegații completate incorect sau incomplet, suma poate fi considerată de către organul fiscal ca fiind un venit de natură salarială.

Update: cuantumul diurnei s-a modificat după cum mi se atrage atenția prin comentarii la 17 lei/zi din 2015. Mulțumesc balasze. Oricum cuantumul e oarecum irelevant aici, în acest articol fiind vorba mai mult de principiul acordării ei și tratamentului corect al acestor sume.

Limitarea de 2,5 ori se aplică și diurnei externe. Adică maxim deductibil va fi 35 EUR x 2,5, adică 87,5 EUR.

495 comentarii

  1. Din cate stiu eu, acea limita de 2,5 se aplica si pentru diurna externa, adica in mod normal limita deductibil ar fi 35×2,5=87,50 eur/zi, corect?

    1. Numele salariatului corect, să ai înscrise scopul și locul deplasării, ora de plecare și cea de sosire pentru a rezulta că perioada deplasării este cea pentru care se acordă diurna, etc.

  2. Poate duce la reconsiderarea de către organul fiscal a diurnei ca fiind un venit de natură salarială, nu doar documentele incomplete ci si insuficienta dovedire a faptului ca scopului delegaţiei are legatura cu activitatea desfăşurată.

  3. Care este durata maxima in care se poate accorda diurna?
    Se poate pe un an de zile? Fara intrerupere
    Multumesc

    1. Maxim 60 de zile. Consultați codul muncii, art.44. Se poate pentru mai mult de 60 de zile prin prelungire numai cu acordul explicit al salariatului.

  4. As vrea sa va intreb daca administratorul este asociat unic si nu este angajat, poate beneficia de diurna?

  5. Buna ziua,
    Va deranjez cu o intrebare: care este procedura de acordare a diurnei? adica in baza a ce pot sa acord diurna unui angajat?
    Baza de calcul am inteles-o, cat si cuantumul,acordarea n-am gasit-o. Multumesc!

    1. În baza ordinului de deplasare, completat corect. A dispoziției de plată/încasare pentru eventuale avansuri acordate, dacă este cazul.

  6. Am relatii contractuale cu o organizatie nonprofit. Persoanele alese in consiliul de conducere, nu au contract, pot beneficia de indemnizatie de delegare si decontarea transportului?

    1. Nu. Iar dacă e contract civil și are clauze în acest sens riscați ca acel contract să fie reconsiderat de fisc ca unul de muncă și să fie supus tuturor contribuțiilor sociale și impozitelor pe venituri salariale.

  7. In calitate de agent de vanzari se deplaseaza prin tara 4 zile pe saptamana pentru prospectarea pietii, discutii cu clientii etc.
    Nu le poate cere stampila pe ordinul de deplasare, cum dovedeste ca a fost plecat si ca are dreptul la diurna?

    1. Dacă nu dovedește veți avea probleme cu organele fiscale. Pe aceștia nu-i va interesa că nu le poate cere ștampila. Și puneți-vă problema așa: dacă ați avea litigiu cu ANAF pe speța asta ce dovezi credibile ați aduce în sprijinul afirmațiilor dvs? Pe care să le creadă și judecătorii.

  8. O persoana juridica privata poate acorda diurna sub plafonul legal? Nu este nicaieri scris care sunt limitele pentru persoanele juridice private.Legile reglementeaza problema in privinta institutiilor publice

    1. Da poate, dacă are prevederi în acest sens în contractul colectiv de muncă aplicabil. Codul muncii prevede ca indemnizația de delegare să fie acordată conform prevederilor legale sau a contractului de muncă aplicabil.

  9. In cazul soferilor profesionisti care isi desfasoara activitatea numai in strainatate , dormind in cabina diurna e tot
    la limita minima ? Am fost in deplasare de munca in 2008 in Suedia si am luat aceasi diurna ce o iau si acum dar pe langa diurna firma ne-a asigurat si cazarea.
    Acum muncesc ca sofer profesionist si diurna a ramas la aceasi limita cu specificatia ca firma nu imi asigura camera la hotel ci incadrandu-se in Regulamentul CE 561/2006 care prevede ca un sofer poate sa faca pauza in cabina daca e dotata cu pat si camionul stationeaza , intrebarea mea neasigurandu-mi camera la hotel nu ar trebuii sa creasca si cuantumul diurnei

    1. Legea nu stabilește un cuantum diferit al indemnizației de deplasare în funcție de profesie. Firma vă poate acorda diurna minimă sau orice sumă mai mare decât aceasta. Dar nu este obligată să vă dea mai mult decât limita minimă legală.

  10. Tin contabilitatea la o firma din Romania cu obiect de activitate transport international.Are angajat din Romania,in contractul de munca la locul de munca este trecut circula in UE, dar activitatea o desfasoara numai pe teritoriul Italiei.I-am acordat diurna 35 euro timp de 120 zile 60+60,dar numai pentru zilele lucratoare,cum procedez in continuare ii mai acord diurna,cat timp,este deductibila fiscal,sau suma care i se acorda suplimentar o introduc in brut si calculez toate contributiile la ea?

  11. Titularii de pfa au dreptul la decontarea cheltuielilor cu cazarea fara doc justificative, (diurna nu ca nu sunt salariati) in cazul deplasarilor in tara sau in strainatate? In baza carui art. din codul fiscal?

    1. Nu mai au dreptul la astfel de cheltuieli de câțiva ani. Doar salariații lor, dacă au salariați, au dreptul la așa ceva.

  12. specifica undeva cu cate ore trebuie sa fie pontat angajatul caruia I se acorda diurnal ? adica unuia cu 2 ore pe zi pot sa ii decontez si sa fie deductibila diurna externa de 87.5 euro ? fara ca pentru acea deplasare sa il pontez cu mai multe ore ? ramane in pontaj cu 2 ore pe zi si eu sa ii dau diurna pt ca l-am trimis la o expozitie pentru 3 zile in italia ?

    1. Nu. Salariatul ce beneficiază de diurnă trebuie să fie angajata cu contract de muncă. Nu contează norma de muncă.

  13. Buna ziua
    In cazul unui PFA : cheltuiala cu cazarea pentru titularul de PFA este considerata cheltuiala deductibila sau nedeductibila ?Multumesc

    1. Da dacă este bazată pe factură și document de plată a facturii și dacă titularul PF demonstrează că este în interesul afacerii sale.

  14. Am intrebat acest lucru deoarece am vazut in CF si nu am stiut cum sa interpretez
    ART 48 (4) Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
    e) să fie efectuate pentru salariaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, reprezentând indemnizaţiile plătite acestora, precum şi cheltuielile de transport şi cazare.

    1. Aveți dreptate, dar acel text se referă la cheltuieli cu indemnizații de deplasare și cazare pentru salariați. Titularul nu are dreptul la indemnizație de deplasare (diurnă) dar poate plăti cazarea ca un serviciu pe care i-l prestează hotelierul, dacă face dovada că acea cazare ia- fost necesară desfășurării activității.

  15. Diurna externa se acorda si pentru fractiuni de timp mai mici de 12 ore? (eu din lege inteleg ca da, insa ma contrazic cu contabila care nu vrea sa o acorde).

    1. Dumnevoastră aveți dreptate. Contabila face confuzie cu indemnizația pentru deplasări în țară. Pentru deplasări în străinătate, legea e clară diurna se acordă în procent de 50% dacă durata este sub 12 ore.

  16. Buna ziua,
    Un cadru didactic participa la un Festival in Franta, pe baza de invitatie oficiala a Primarului localitatii respective. Poate beneficia de diurna, respectiv cheltuieli cu cazarea. In ce cuantum (nu am mai avut asemenea cazuri) ? Lei sau valuta (echivalent lei )?

    1. Poate beneficia. Cuantumul depinde. Citiți hotărârea 518/1995 pentru care găsiți link. Dacă masa e suportată de organizatori va beneficia de 50% din indemnizația cuvenită pentru masă și cazare. Altfel va beneficia de întreaga sumă. Diurna pentru deplasări externe se acordă în valută, nu în lei.

  17. Buna ziua,
    Salariatul pleaca la un curs in Slovenia. Cursul si cheltuielile de transport, cazare si masa sunt suportate de firma organizatoare. Plecarea se face cu autocarul. Care va fi valoarea diurnei si cum se va acorda? Se acorda incepand cu momentului trecerii punctului de frontiera,deoarece nu se poate sti exact ora?

    1. Diurna poate fi orice sumă stabilită de dvs. Dacă depășește limita maximă de 2,5 ori cea pentru instituții publice, partea ce depășește o veți considera venit de natură salarială. Puteți acorda ca diurnă fie o sumă egală cu cea pentru instituții public, fie una dublă față de această limită – e problema dvs.
      Se pot acorda sumele în avans. Oricum, la întoarcere salariatul va întocmi decont de cheltuieli.

  18. Buna ziua.Am si eu un angajat șofer pe tir ,as vrea sa știu cum se calculează diurna ,dacă încarca in romania conduce 3 ore pe tara apoi trece in Ungaria .cum este diurna interna sau externa?

  19. o firma de constructii are lucrari in alt judet.Salariatii pleaca luni si se intorc vineri timp de o luna .Ce acte trebuie intocmite pentru acordarea diurnei ?

  20. Sunt angajat ca director proiect la o firma din Bucuresti.Proiectul se deruleaza in alt judet.Sunt plecat in teren la terti peste 15 zile lucratoare/luna cu cazare la un apartament inchiriat de firma angajatoare.Pot beneficia de diurna?

    1. Orice salariat, angajat cu contract de muncă, poate beneficia de indemnizația de deplasare, de fapt, are dreptul la așa ceva în condițiile legii.

  21. HG 518/1995 a suferit mai multe modificari :
    Reducerea cu 25% prin Legea 118/2010
    Majorarea cu 15% prin Legea 285/2010
    In plus aceeasi HG 518 specifica faptul ca muncitorii au dreptul la 0 diurna externa in cuantum de 75% din diurna de cat. I .
    Sigur ca toate aceste reglementari se refera la unitatile bugetare , dar cf. Art. 17:

    (1) Se recomandă agenţilor economici, alţii decât cei prevăzuţi la art. 16 alin. (1), precum şi fundaţiilor, asociaţiilor şi altora asemenea, să aplice în mod corespunzător prevederile prezentei hotărâri.

    (2) În situaţia în care persoanele juridice prevăzute la alin. (1) acordă drepturi superioare, cheltuielile efectuate cu această destinaţie, care se au în vedere la calcularea profitului impozabil, nu pot depăşi pe cele cuvenite personalului respectiv, în limitele şi în condiţiile stabilite prin prezenta hotărâre.

    Concluzie : diurna externa deductibila este de max. 30,19 x 2,5 = 75,48 € si nu de 87.5 !

    1. Concluzia ar fi valabilă dacă Legea 118/2010 ar mai fi în forma aceea. Dar nu mai este. Mai există o majorare ulterioară. Legea mai are modificări și în 2012.

  22. Buna ziua,sunt angajat la o firma din Romania de doi ani jumate,de doi ani sunt in deplasare in Germania,doar in concedii dau spre Romania,nedumerirea mea tine de un an in legatura cu diurna.As dori sa stiu daca este firma angajatoare obligata prin lege sa imi asigure diurna cazare si transport sau sunt optionale stabilite prin reguli interne,doar cazare si transport sau diurna si transport….Diurna minima/zi pentru deplasare in Germania cat este pentru sectorul privat?Va multumesc anticipat,Cornel

    1. Cred că cel mai elocvent răspuns pentru dumnevoastră este citarea art.44 din Codul Muncii

      Art. 44.
      (1) 4 Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegării nu poate constitui motiv pentru sancționarea disciplinară a acestuia.

      (2) 8 Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare, în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

      Orice delegare mai mare de 60 de zile ce nu are acordul salariatului pentru a fi prelungită cu o altă perioadă, acord explicit, exprimat în scris, este, de fapt o detașare ce are alte reguli.

  23. @Cristi

    @Cristi
    Cine a calatorit in “tari cu apa calda” a constatat ca stampila se foloseste in cazuri extrem de rare…Semnatura e suverana si suficienta, chiar pe un servetel la restaurant…
    E o ineptie sa pretinzi sa ti se stampileze OD de catre partenerii externi.

    Circula facturi de zeci de mii de euro fara stampila si pretinde cineva sa avem un OD stampilat????

  24. Am si eu o nelamurire ,am angajat un șofer pe tir si contabila imi cere descarcarea tahograf ,(bunsinteles iam dato dar nu o poate deschide căci nu are programul respectiv) .as vrea sa știu mai exact cum se face pontajul 8 ore pe zi cum este specificat in CIM sau se calculează după programul condus (contabila a zis căci ai trebuie descarcarea tahograf pentru pontaj) ????!

    1. Știe ea ce știe. Descărcarea tahografului poate arăta cât a lucrat șoferul, inclusiv pe noapte. Practic acea descărcare arată exact cât a lucrat acel șofer. Iar pontajul se face așa cum a lucrat. Nu poate diferi pontajul de datele înscrise în acel tahograf.

  25. Buna ziua! Fratele meu are o firma de transport la care este si angajat ca sofer. Are contract de munca incepand cu 29.04.2015.
    El era deja plecat la aceasta data in Spania de unde face transport international de marfa. Intrebarea mea este i se poate acorda diurna pe lunile mai si iunie? Trebuie sa vina neaparat in Romania sa treaca granita aici si apoi sa plece ca sa i se acorde? Cum trebuie sa procedeze pentru a i se acorda aceasta diurna externa?Va multumesc anticipat!

    1. Poate primi diurnă externă pentru cele 60 de zile. Se poate și pentru mai multe zile dacă există acord semnat așa cum am explicat anterior. Eu recomand o pauză de câteva zile între perioadele în care se cordă diurnă.

  26. Buna ziua! Am o firma de transport la care sunt angajat sofer pe comunitate. Referitor la diurna..pot pune la socoteala si sambetele si duminicile in care eu am incarcari sau descarcari? Pot sa trec diurna externa 50 euro fara sa mi se impoziteze?
    Multumesc.

    1. Da, puteți. Atenție la pontaj. Trebuie să respectați acordarea a 48 de ore libere consecutive. Și să acordați sporul de la art.137 Codul Muncii.

  27. Lucrez la o SC cu profil confectii metalice unde de la inceputul anului avem deplasaii si punctul de lucru in judet si in alte judete unde programul de lucru este plecarea la 06.30 si sosirea la 19-20 la o distanta de 70-120km.Se plateste diurna sau ordin de deplasare. Va multumesc.

    1. Depinde unde este stabilit locul muncii în contractul de muncă. Diurna se achită în baza ordinului de deplasare. Și se beneficiază de diurnă, în condițiile legii, dacă deplasarea este de minim 12 ore.

  28. Buna ziua!
    Sunt intr-o mica dilema. Am un angajat care efectueaza transport de marfuri international, pontajul il fac intodeauna normal, cu 8 ore/zi, insa nu stiu cum trebuie acorrdata diurna. Citesc ca se acorda pt. zilele calendaristice in care este in afara tarii, insa mai gasesc si opinii care spun ca diurna . repausul saptamanal. Cum este corect? Am pus problema si pe forum, insa am primit doar o opinie referitor la aceasta chestiune.
    Va multumesc frumos!

    1. Diurna se acordă pentru fiecare zi în care se află în deplasare. Nu contează că e sâmbătă sau duminică. Faptul că i se acordă diurnă pentru zile de sâmbătă sau duminică nu înseamnă că acea persoană a muncit în acele zile. Este irelevant.

  29. Va multumesc, mi-era teama ca au legatura, eu am acordat si pt. sambete si duminici pana acum…

  30. Buna ziua,
    Va rog sa imi spuneti daca o companie poate plati diurna de masa doar daca angajatul prezinta o chitanta care sa ateste atest lucru?
    E ok sa se stabileasca in RI ca plata diurnei nu este implicita ci doar cu documente / chitante / bonuri justificative?

    Va Multumesc

    1. Nu este defel în regulă, ar însemna să introduceți limitări pe care legea nu le are. Diurna este un drept care i se cuvine persoanei și nu este nevoie de să vă prezinte documente justificative.

  31. Buna ziua,
    Am o mica dilema. Am un angajat care efectueaza transport international de marfuri si nu stiu cum sa-i acord diurna (este prima data). Sta in afara tarii o luna si in tara o saptamana(pauza).Cat timp lucreza in afara ii pun diurna pe fiecare zi inclusiv sambetele si duminicile? Pot sa-i dau diurna de fiecare data cand este plecat(o luna)? Ordinul de deplasare este obligatoriu? Si cum se emite:in fiecare zi sau unul singur(in perioada in care este plecat)?
    Multumesc frumos.

    1. Diurna se acordă pentru toată perioada în care este plecat. Ordinul de deplasare este obligatoriu. El se întocmește la plecarea în cursă. Se întocmește unul pe deplasare. Dacă deplasarea e mai lungă se înscrie toată perioada. Perioada nu poate depăși 60 de zile.
      Diurna se acordă pe zi calendaristică nu lucrătoare.

  32. Buna ziua ,
    la cursele in echipaj-adica doi soferi -se poate acorda diurna pentru fiecare in cuantum de 87,5 euro/zi ?

    multumesc !

    1. Diurna se acordă, individual, pentru fiecare salariat cu contract de muncă aflat în deplasare. Nu se acordă colectiv. E un drept individual.

  33. as dori sa stiu daca diurna se acorda chiar daca salariatul are masa asigurata in localitatea unde se deplaseaza/ MASA PLATITA DE ANGAJATOR..
    VA MULTUMESC

    1. Da. Nu contează că-i plătește angajatorul masa. Indemnizația de deplasare nu se acordă numai pentru masă, ci și pentru eventuale cheltuieli neprevăzute.

  34. pentru decontarea cazarii,( in strainatate), pentru titular pfa ajunge doar chitanta ? Suma nu se ridica nici la100 eur. iar firma unde are loc cazarea sustine ca poate elibera doar chitanta:(

    1. Factură și chitanță ar fi de preferat. Mail de confirmare pentru rezervări online și chitanță, iarăși e ok. Doar chitanță fără nimic altceva, e cam tras de păr.

  35. Dacă sunt în delegație și ajung pana la 16-18 ore lucrate într-o zi, în condițiile în care lucrez într-o unitate militara ca civil și programul îmi e de 8 ore pe zi (mi se da diurna de 17Ron), la orele suplimentare, am dreptul de a mi se da recuperare? Adică dacă am dreptul de a lua ore libere sau de sa mi se plăti orele suplimentare?

    1. Diurnă nu se acordă pentru ore suplimentare. Orele suplimentare sunt altceva. Diurnă se acordă pentru acoperirea unor cheltuieli de deplasare nu ca o renumerare a muncii prestate.

  36. Buna ziua. Am un angajat sofer de distributie intern. Soferul incepe lucrul in fiecare zi la ora 8 la depozitul societatii unde isi incarca marfa. El pleaca efectiv in cursa in jurul orei 11-12. Inapoi la domiciliu ajunge in jurul orei 20, 21, sau chiar mai tarziu in fuctie de destinatia cursei. In cazul acesta are dreptul la diurna(sunt mai mult de 12 ore lucrate efectiv, dar nu sunt 12 ore de deplasare propriu-zisa). Multumesc

    1. Nu contează la ce oră ajunge la domiciliu. Ci la ce oră ajunge la sediul de unde a plecat în cursă. În mod normal timpul maxim lucrat nu are voie să depășească 12 ore pe zi. Codul muncii e clar în privința asta. Mai mult – regula de bază conform codului muncii e asta: timpul zilnic de lucru este de maxim 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână. Poate ajunge la maxim 48 de ore pe săptămână cu ore suplimentare cu tot.
      În unele cazuri, pentru unele sectoare de activitate se poate stabili o perioadă mai mică sau mai mare de 8 ore pe zi ca timp lucrat, dar și acolo până la maxim 12 ore lucrate pe zi. O perioadă de muncă de 12 ore pe zi trebuie să fie urmată de o perioadă de repaos de 24 de ore. Vedeți Titlul III capitolul I art.111-119 din codul muncii.
      Indemnizația de deplasare se acordă pentru o durată a deplasării de cel puțin 12 ore și la o distanță mai mare de 5 km față de sediu.

  37. Buna ziua.Am o deplasare la un curs in Cehia-Slovacia.Va rog sa-mi precizati cate zile de diurna interna si externa beneficiaza salariatul avand urmatoarele date
    – data plecarii din Bucuresti 19.08.2015 ora 14
    – data iesirii din tara 20.08.2015 ora 11.30
    – data intrari in tara 24.08.2015 ora 12.10
    – data inapoierii in Bucuresti 24.08.2015 ora 19.00
    Va multumesc

    1. 17 lei și 140 EUR – minim. Aceste limite se pot majora cu 2,5 pentru a se încadra în plafonul maxim de deductibilitate.
      E totuși ceva ciudat la datele de aici. Nu înțeleg cum de pleacă din București în 19/08 la ora 14 și iese din țară după aproape 24 de ore, dar la reintrarea în țară, din momentul reintrări și până ajunge la București face 6 ore și ceva.

  38. Buna ziua,
    Am o firma de transport intracomunitar si unul dintre asociati isi desfasoara activitate de coordonare a activitatii firmei in Germania. Acolo locuieste cea mai mare parte a timpului avand si o locuinta inchiriata, dar face frecvente drumuri in Romania. El are adresa pe buletin in Romania.Dorim sa facem o angajare ca director de societate comerciala si nu stiu cum este mai bine sa procedam pentru a beneficia de diurna externa si pentru a putea justifica si el pe teritoriul Germaniei veniturile pe care le obtine.

    1. E mai degrabă detașat și salariații detașați trebuie plătiți cu salariul minim din țara în care sunt detașați.

  39. Art. 45. [detaşarea]
    Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.

    Aici este vorba despre aceeasi firma a carei activitate este coordonata in Romania de unul dintre asociati care este incadrat cu CIM si din Germania de cel de-al doilea asociat, despre care vorbim noi acum.

    1. Nu-mi citați codul muncii. Ar fi cazul să citiți Legea 344/2006 modificată prin OUG 28/2015 și, de asemenea, să citiți reglementările comunitare.
      O idee vă puteți face citind ce scrie aici, aici și ar mai fi unele linkuri ce pot fi găsite foarte ușor.
      Nu e chiar așa de simplu cum credeți. Mai ales că persoana cu pricina își desfășoară activitatea în alt stat în mod permanent. Nu e o delegare simplă, pe o perioadă foarte scurtă de timp. Ci locul de desfășurare a activității este, în mod real, pe teritoriul altui stat și nu în România.

  40. Buna seara,
    Am citat codul muncii pentru ca atat stiam despre detasare pana acum.
    Aveti dreptate, nu este chiar atat de simplu dar nu stiu cum sa rezolv problema aceasta. Este o speta complicata, zic eu, si m-am consultat si cu un inspector in resurse umane care nu m-a putut indruma.

  41. Buna ziua,
    Am si eu o intrebare in ceea ce priveste delegarea personalului angajat intr-o tara membra UE.
    La aceasta data, mai pot DELEGA personal roman pentru o perioada de 60 de zile, intr-o tara membra UE, urmare a unui contract de prestari servicii pe care il avem cu o firma straina? Intreb acest lucru, deoarece conform noilor modificari legislative aparute, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 28/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 344/2006 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale, eu inteleg ca doar in cazul personalului angajatorilor stabiliţi pe teritoriul României, care efectuează operaţiuni de transport internaţional, se poate aplica notiunea de delegare , pentru restul activitatilor ACUM trebuie facuta detasarea personalului. Am inteles bine sau se pastreaza ca si pana nu de mult atat notiunea de delegare cat si cea de detasare, fiecare cu specificul ei, iar aceasta noua ordonanta doar aduce modificari si completari notiunii de detasare? Pe mine ma intereseaza delegarea personalului si nu detasarea acestuia.
    Multumesc anticipat!

    1. Da, puteți delega personal. Problema apare atunci când e vorba de a respecta prevederile minime din legislația țării în care îl delegați (de fapt delegarea e tratată ca o detașare în legea 344/2006). Indemnizația plătită – alta decât ceas pentru cheltuieli de hrană și cazare trebuie să fie la nivelul salariului minim din țara în care se execută serviciile.
      Și cei din transporturi intră în aceste prevederi dacă se încadrează la art.4 alin.2 din Legea 344/2006. Altfel nu li se aplică aceste prevederi.

  42. Multumesc frumos pentru raspuns. Sa inteleg ca ii pot delega insa trebuie sa le platim salariul minim din tara in care ii trimitem plus diurna zilnica de delegare.

    1. Da. Suma achitată trebuie să fie la nivelul salariului minim pe economie din țara de destinație. Problema este că o astfel de sumă e venit de natură salarială și duce după el toate obligațiile fiscale aferente.

  43. Buna ziua
    se poate acorda diurna altei persoane decat un angajat al unei institutii publice in situatia in care persoana respectiva este trimisa la o manifestare printr-o Decizie a directorului general al institutiei respective?

  44. Buna ziua,

    O firma are obligatia sa acorde diurna unui angajat sofer in cazul in care nu s-a semnat nici un act aditional la contractul de munca? La un eventual control ITM e problema daca pe ordinul de deplasare nu apare nici o diurna? Multumesc!

    1. Diurna nu se acordă în baza unui act adițional. Nu este nevoie de așa ceva. Diurna se acordă pentru că obligă codul muncii la așa ceva. Dacă o persoană e în delegație, codul muncii obligă la plata indemnizației de deplasare. Citiți art.44 din codul muncii.

  45. Buna ziua…Eu sunt angajat al unui OTF …sunt din Arad si prestez serviciu la Constanta…am fost “obligat” sa semnez un act in care acceptam sa apartin de un anume punct de lucru din Constanta (firma are punct de lucru chiar si in Arad)…pe motivul ca in Arad nu are nevoie de mn si am nevoie de mai multa experienta…sa zicem ca am inteles si am acceptat (doar ca imi place meseria)…la Constanta lucrez de 2 ani si nu primesc nici diurna si cazarea mi-o platesc din banii mei….se poate face ceva in privinta asta?!…Diurna nu se acorda in functie de unde ai adresa de domiciliu fata de punctul de lucru la care activezi?!…Am impresia ca am luat ce-a mai mare teapa:)

    1. Nu vă poate obliga nimeni să semnați ceea ce nu doriți. Diurna se acordă în funcție de deplasarea de la locul de muncă la destinația din ordinul de deplasare, nu pentru deplasarea de la domiciliu la acea destinație.

  46. vreau sa va intreb daca pot acorda diurnal externa sub cuantumul de 35 euro pe zi , muncitorilor angajati ai mei care lucreaza in Germania. Nu am vazut nicaieri in legislatie faptul ca aceasta suma reprezinta un MINIM. multumesc mult

    1. Nu puteți. Mai citiți odată codul muncii. Acolo se spune că se acordă indemnizație de delegare în condițiile legii.

  47. Buna ziua !
    Trimit un angajat in Germania pentru 54 zile x 35€ = 1890 €
    Acești bani ii pot lua înapoi ca si TVA la sfarsit de an fiscal ?
    Multumesc !

    1. Bună asta :)
      Ce treabă are diurna cu TVA? Sau cu rambursarea TVA? De ce ați avea de recuperat TVA dintr-o diurnă acordată? E imposibil așa ceva.

  48. Buna ziua,
    Dvs. sustineti ca doar salariatii pot beneficia de drepturile aferente unei delegari (transport, cazare, diurna). Cred ca exista cel putin 3 situatii in care nu e asa (sau nu poate fi):
    1) Membrii diverselor Comisii, Consilii, etc… care se deplaseaza la “locul faptei” (sediul firmei, ministerului samd). Acestora li se deconteaza cheltuielile fara a exista un ordin de deplasare, de obicei pe baza semnaturii. Cum justifica respectiva institutie cheltuiala contabila?
    2) Membrii in echipa diverselor proiecte (europene sau nu) care nu sunt remunerati (nu au contract de munca pt proiect), eventual nici nu sunt angajati ai contractorului, insa sunt mentionati in echipa si trebuie sa mearga pe teren.
    3) Invitatii la diverse manifestari organizate in Romania carora li se deconteaza cheltuielile de transport, cazare, masa.
    Cred ca exista justificare pentru toate aceste situatii in Art. 45 din HG, insa formularea e destul de alambicata si lasa loc la interpretari (abuzive, eventual).

    1. Nu eu susțin. Susține codul muncii și cele două hotărâri de guvern invocate de mine în articol. Ambele se referă la personal. Adică acele persoane ce se află în relații de muncă cu un angajator. Un caz aparte în constituie miniștrii ce sunt numiți în funcții (vorbim aici de funcții elective). Sunt cazuri speciale – primari, vice-primari, președinți de consilii județene, miniștrii ce sunt numiți sau aleși, dar ale căror venituri sau ocupații sunt asimilate celor practicate în baza unui contract de muncă.
      1. Nu cred că beneficiază de diurnă în baza HG 1860/2006 sau HG 518/1995. Pot beneficia de decontarea unor cheltuieli aprobate în baza bugetului stabilit pentru acea acțiune, dar nu de diurnă în înțelesul legii.
      2. La fel – dacă nu au raport de muncă sumele plătite pentru acoperirea cheltuielilor nu sunt diurnă, eventual sunt parte a venitului brut obținut. Nu există bază legală pentru plata unei indemnizații de deplasare pentru aceștia. Dacă realizează venituri ce nu respectă criteriile pentru a fi încadrate ca venituri din activități independente plătitorul are o problemă dacă nu le întocmește contracte de muncă.
      3. Aceea nu e diurnă. Acele sume sunt bugetate ca niște costuri de organizare.

  49. buna ziua,

    Diurna externa se acorda numai in valuta? La soc. unde lucrez eu, se plateste in lei la cursul Bnr din ziua deplasarii(sau ultima zi a deplasarii, dupa caz).
    S-a efectuat o deplasare in Austria: dus-data 20.10.2015, ora decolarii 08.00, intors 21.10.2015, ora aterizarii 11.45. Primeste diurna externa pentru o zi? Cum ar fi corect sa completez ordinul de deplasare?

    Multumesc.

    1. Da. În valută. HG 518/1995 e clară. Vedeți art.5. Acel articol spune clar că se acordă în valută. Pentru cazul expus se plătește echivalentul unei zile (minim 35 EUR). Vedeți art.7^1 din HG 518/1995.

  50. Buna ziua! Daca primesc diurna din partea statului strain in cuantum de 35 euro, institutia publica romana care ma trimite nu mai plateste diurna de delegare? Ba mai mult se reduce si salariul lunar in tara. Multumesc

  51. Bună ziua. Lucrez la o companie privata care ne oferă pt deplasări externe pana la 60 euro pe zi, dar pe care trebuie sa-i justificam prin bnouri fiscale. Dacă aduci bonuri de masa de 13 euro de exemplu, atâția bani primești. Este legal?
    mulțumesc.

  52. Mulțumesc pentru răspuns. Dar o companie privata este obligata sa ofere indemnizația de deplasare? Dacă da, exista un cuantum minim?

    1. Da, trebuie acordată indemnizație de deplasare. Nu există un cuantum minim și nici maxim. Prevederile din HG 518/1995 sunt date cu titlu de recomandare pentru societăți private.

  53. Buna ziua,

    va rog sa-mi spuneti daca acordarea diurnei este legata de faptul ca compania i-ti asigura transport, cazare si mancare pe perioada delegatiei? sau daca ai asigurata transport, cazare si partial masa(mic dejun si pranz) mai poti beneficia de diurna?

  54. Buna ziua
    Am o societate cu sediul pe Slobozia,obiect de activitate prestari servicii in constructii;salariatii lucreaza la Bucuresti(acolo a gasit administratorul lucrare).Trebuie sa acord diurna obligatoriu?Multumesc.Daca da,cum procedez?

  55. Buna ziua,

    Imi este neclar cum poate firma care trimite anagajatii in deplasare sa acorde diurna mai mica decat cea listata in Codul Muncii? Nu reprezinta acea diurna minimul? Poate sa stipuleze in CCM alte valori decat cele agreate in Codul Muncii?
    Multumesc pentru raspuns

    1. Codul muncii nu stabilește cuantumul indemnizației de deplasare. El doar obligă la acordarea unei astfel de indemnizații stabilită conform legii sau CCM aplicabil. În cazul diurnei în valută se spune clar că plafoanele sunt recomandate societăților comerciale și nu impuse.

  56. Multumesc dar salariatii nu platesc nimic;administratorul este cel care le asigura cazarea si masa si pentru asta imi aduce facturi

  57. Buna ziua,
    Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema:soferul nostru a fost plecat intr-o cursa externa 32 zile calendaristice*50euro/zi= 1600euro-aceasta suma am inteles ca o pot plati in euro, dar pot sa-i fac plata integrala (toti intr-o zi)?
    Multumesc.

    1. Da. Acordarea diurnei se poate face și sub formă de avans spre decontare. nu se permite plata avansurilor spre decontare în sumă mai mare de 5000 lei doar atunci când scopul avansului este pentru a fi utilizat la plata unor facturi emise de furnizori pentru bunuri și servicii destinate firmei. Sumele achitate ca avans pentru acoperirea unor cheltuieli neprevăzute nu intră în acest plafon de 5000 lei.

  58. @Cristi
    Conform contractului pe care il aveam cu o firma din elvetia primeam ca si beneficii 35 euro/zi pentru hrana. Din ce motiv in romania trebuie sa platesc taxe si bentru aceasta suma?
    Mentionez ca singura varianta de a lucra ( recomandata de ANAF) a fost sa mi construiesc un PFA.
    Firma din Elvetia nu mi solicita nici o factura pentru serviciile efectuate. Se emitea doar in romania ca justificare a banilor incasati.

    1. Mă întrebați pe mine de ce statul român are o astfel de legislație? Nu pe mine trebuie să mă întrebați de ce.

  59. Buna seara. Am un agent vanzari in delegatie 5 zile intr-o saptatmana. I-am acordat 5 diurne. Cum completez pontajul, avand in vedere ca ultima zi trebuie sa fie de 12 ore, pentru a avea inca o diurna.
    Luni-joi 8ore/zi, si vineri 12 ore (8 ore+ 4 ore suplimentare)?
    Multumesc.

    1. În funcție de ceea ce scrie în ordinul de deplasare. Dar, da, dacă depășește 8 ore/zi, restul sunt suplimentare.

  60. Buna,
    In calitate de administrator al unei intreprinderi individuale pot beneficia de diurna? Care este articolul de lege care reglementeaza acest aspect. Va multumesc anticipat pt raspuns.

    1. Nu, în 2015 nu.
      Din 2016 da.
      Codul fiscal este actul ce susține răspunsurile mele.
      Vedeți art.48 alin.4 litera e din codul fiscal valabil pentru 2015. Acolo se vorbește numai de sume acordate saalriațior
      Pentru 2016 vedeți art.68 alin.4 lit.h din codul fiscal valabil începând cu 2016.

  61. Daca salariatii au transportul, masa si cazarea asigurate, firma mai este obligata sa le acorde indemnizatia de delegare, in cazul detasarii/delegarii in strainatate? Exista vreo diferenta legat de diurna intre delegare si detasare?

    Multumim pentru tot, articole (si raspunsurile) sunt de un real folos!

    1. Da, pot benefica de această indemnizație, dar în procent de doar 50%.
      Da delegarea se face pe perioade scurte. Detașarea se face pe perioade mai lungi. Ele sunt definite distinct în codul muncii.

  62. am deschis acum un SRL. si suntem 3 angajati care urmeaza sa efectueze o delegatie in germania …. cate zile maxime de delegatie se pot efectua si cat ar putea fi maximu de diurna pe zii…. multumesc

    1. Vedeți art.43 și 44 din codul muncii. Delegarea se poate face pentru 60 de zile calendaristice. Se poate prelungi pe perioade succesive de 60 de zile dar numai cu acordul salariatului.
      Nu există un maxim legal. Puteți acorda cât doriți. Suma indemnizației de deplasare care depășește 2,5 ori limita pentru instituții publice se va considera venit de natură salarială.

  63. Vă rog să mă lămuriți cate zile are deplasarea urmatoare:
    plecare 10.01.2016 ora 8:40
    sosire 23.01.2016 ora 14:40
    Voi primi 13 zile și jumătate sau 14 zile?
    Ziua de diurna începe cu ora de decolare a avionului sau începând cu ora 0:00 a zilei respective?

    1. 13 zile la 100% și 50% pentru a 14 zi.
      Momentul decolării avionului este cel al plecării, iar momentul aterizării este cel al sosirii.

  64. Daca ajung din delegatie externa sambata la ora 12.30 de ex, pt sambata se mai acorda repaus plus plata dat fiind faptul ca in contract e stipulat luni-vineri ca zile de munca.Ideea e ca sambata fiind practic pe drum dar tot din vina angajatorului nu stiu cum se considera pt ca practic nu lucrez efectiv.

    1. Ba da, dacă ajungeți sâmbăta din delegație, aveți dreptul la 48 de ore libere consecutive. Adică – ajungeți sâmbătă la ora 12 aveți dreptul la liber legal până lunea la ora 12. Nu se mai acordă 2 zile libere consecutive ci 48 de ore libere consecutive pentru cei care au timp lucrat sâmbăta și/sau duminica.

  65. O institutie care trimite personal in delegatie externa (SuA), adica 53 dolari/zi diurna poate trata diferentiat delegatia? Adica unii sa primeasca 53 si unii 30?
    Este normal sa se dea diurna sub limita minima, adica 30 dolari, iar daca da in ce conditii?

  66. Firma de transport international de marfa, la plecarea in cursa a soferului, emite Ordin de deplasare in strainatate (transporturi internationale) pentru avansul acordat (in general valoarea avansului nu acopera diurna + cheltuielile), semnat de sofer. La sosirea din cursa se face decontul extern, utilizand Decont cheltuieli valutare. Pentru diferenta ramasa de platit soferului se complecteaza tot formularul Ordin de deplasare in strainatate, cu mentiunea Diferenta / supliment aferent decont nr… Este corect asa? Am vazut pe net ca la diferenta ramasa de platit se foloseste Dispozitie de plata. Este o baza legala pentru aceasta? Este obligatoriu de folosit Dispozitia sau nu?

    1. Da. Anul trecut se completa chitanța pentru operațiuni în valută. De anul acesta puteți folosi dispoziția de plată.

    1. Încercați să obțineți formularul A1.
      De asemenea e nevoie să le asigurați acestora venituri similare unui salariu minim pe economie din Germania. Diurna face parte din acest venit.
      Să aveți în vedere Legea 344/2006, cu modificări și completări ulterioare, Directiva CE 96/71/CE

  67. Buna ziua. Am lucrat ca sofer la o firma din Romania care efectua transport de marfa international, lucrand efectin pe comunitate sase saptamani apoi una doua saptamani de concediu apoi din nou pe comunitate. An contractul de munca este trecut doar salariul pe tara nefiind specificat valoarea diurnei.Firma ne platea o suma an valuta an functie de nr de km parcursi.De exemplu la 10000 km se platea 900 euro dar foarte rar se ajungea la acest nr de km.Antrebarile sunt; diurna se plateste per zi lucru an strainatate sau se poate plati si an functie de nr km parcursi, cat este valoarea medie a diurnei pt strainatate, si la ce institutii am putea face sesizare an cazul an care nu am fost platiti conform legi munci. mentionez ca nu am luat mai mult de 700 euro ca diurna la 30 zile lucrate. MULTUMESC

    1. Niciodată contractul de muncă nu va specifica diurna. Niciodată, decât dacă în viitor nu cumva se va schimba codul muncii în sensul ăsta, dar mă cam îndoiesc.
      Diurna pentru deplasări în valută se plătește pe zi. Prevederile din HG 518/1995 sunt orientative pentru firme, nu sunt obligatorii. HG 518/1995 recomandă firmelor private să aplice prevederile ei, dar nu le obligă. Firma poate stabili o diurnă la un cuantum pe care ea îl dorește. Nu există un plafon impus ci unul recomandat.
      Dacă aveți nemulțumiri legate de plata diurnei, în primul rând ar fi corect să discutați cu angajatorul, iar dacă vă considerați nedreptățit din punct de vedere legal: fie apelați la un mediator, fie acționați firma în instanță ca litigiu de muncă.

  68. Am nevoie si eu de o lamurire: diurna se acorda doar pentru o deplasare de minim 12 ore? daca programul de munca este de 8 ore , restul orele sunt suplimentare? tichet de masa nu se acorda?
    Este corect?
    Multumesc

    1. Da, așa este, se acordă numai dacă durata deplasării este de minim 12 ore și la o distanță mai mare de 5 km de sediu. Nu sunt ore suplimentare și se acordă tichete. Pe logica dvs, o deplasare de 4 zile presupune muncă de 96 ore (4 zile x 24 ore/zi)? Nu. Cele 12 ore nu înseamnă neapărat 12 ore muncite. Ele includ și perioadele de deplasare sau așteptare a mijloacelor de transport. Tichet de masă se acordă pentru zi lucrată. Sintagma “prezent la lucru în unitate” nu înseamnă că salariatul își desfășoară munca în loc fix pentru că în această situație salariaților ce nu au loc fix de muncă nu li s-ar putea acorda niciodată tichete de masă (șoferilor de exemplu), iar asta ar reprezenta o discriminare.

  69. Buna ziua,
    Am si eu nevoie de o lamuarire daca ma puteti ajuta,am o firma de transport international de marfa si la plecarea soferului in cursa i se completeaza foaie de parcurs si ordin de deplasare ,iar diurna i se acorda doar la intoarcere ,i se da 50 euro pe zi diurna externa si si i se dau cu dispozitie de plata in e necesar sa-si mai faca si decont de deplasare extern?

  70. Buna ziua,
    pot sa acord diurna externa de exemplu pe 2 zile extern(IT) dar nu valoarea minima de 35 euro si nici maxima de 2.5*35 euro,ci 70 euro? e corect?sau trebuie neaparat sa acord fie 35 euro fie 87,5 euro?
    Multumesc

  71. Buna ziua,

    Am si eu cateva intrebari legate de diurna: diurna externa in valoare minima de 35 Euro/zi contine si salariul de baza platit in tara? Ce anume contine diurna, contine cheltuielile de cazare sau nu? Nu imi este foarte clar daca se deconteaza pe langa diurna cheltuielule de cazare si de transport cu avionul. Multumesc!

    1. Nu conține cheltuieli de cazare sau de transport. Este o indemnizație ce se acordă pentru cheltuieli neprevăzute. Nu conține și salariul de bază.

  72. nico :Titularii de pfa au dreptul la decontarea cheltuielilor cu cazarea fara doc justificative, (diurna nu ca nu sunt salariati) in cazul deplasarilor in tara sau in strainatate? In baza carui art. din codul fiscal?

    Cristi :Nu mai au dreptul la astfel de cheltuieli de câțiva ani. Doar salariații lor, dacă au salariați, au dreptul la așa ceva.

    Salut. Chiar nu inteleg logica de ce nu poate avea dreptul la diurna un titular de PFA? Eu am un PFA si pentru desfasurarea activitatii am multe delegatii atat in tara cat si in strainatate. Bineinteles ca sunt cheltuieli necesare traiului departe de casa. Din ce am citit pe acest forum inteleg ca am facut degeaba ordinele de deplasare si nici nu le pot inregistra ca cheltuieli deductibile. Ar trebui sa am sentimentul ca am fost in vacanta, doar ca nu a fost asa. Contractul meu de colaborare cu firmele carora le-am prestat servicii a fost ca ei imi asigura transportul si cazarea iar restul ma priveste pe mine (cheltuieli cu masa, cu diverse atentii pentru parteneri, amenzi/parcari si alte cheltuieli neprevazute). Cu alte cuvinte “ce am luat pe mere am dat pe pere”. Intrebarea mea este de ce nu pot inregistra aceste cheltuieli de diurnal doar pentru faptul ca sunt titular de PFA? Iar daca aveam un angajat pentru el se puteau inregistra aceste diurne; care e logica? Multumesc.

    1. Întrebarea a fost pusă în aprilie 2015. Până la 31/12/20105 răspunsul meu era perfect valabil. Se bazează pe codul fiscal. De anul acesta au dreptul și titularii PFA dreptul la diurnă iarăși. Nu mă întrebați pe mine de ce MF a decis pentru câțiva ani să nu considere deductibile cheltuielile cu deplasarea PFA și doar a salariaților lor. Întrebați-i pe ei.
      Pe de altă parte aveți grijă la clauzele contractuale. Clauze ca cele cele indicate de dvs pot duce la reconsiderarea contractului și, implicit, a activității dvs ca PFA din activitate independentă în una dependentă.
      În intervalul 01/07/2010-10/07/2015 activitatea independentă era orice activitate desfășurată cu regularitate de către o persoană fizică, alta decât o activitate dependentă. Iar o activitate dependentă exista atunci când o persoană desfășura o activitate într-o relație de angajare. Totodată putea fi reconsiderată orice activitate independentă în una dependentă dacă era îndeplinit cel puțin unul din criteriile următoare:
      a) beneficiarul de venit se află într-o relație de subordonare față de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, și respectă condițiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuțiile ce îi revin și modul de îndeplinire a acestora, locul desfășurării activității, programul de lucru;
      b) în prestarea activității, beneficiarul de venit folosește exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spații cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecție, unelte de muncă sau altele asemenea și contribuie cu prestația fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu și cu capitalul propriu;

        c) plătitorul de venit suportă în interesul desfășurării activității cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizația de delegare-detașare în țară și în străinătate, precum și alte cheltuieli de această natură;

      d) plătitorul de venit suportă indemnizația de concediu de odihnă și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.

  73. Buna ziua,

    Am plecat in delegatie externa in 2.03. la ora 3.30 am de la locuinta de domiciliu , la 6.30 a fost zborul avionului. M-am intors in 4.03 la 12.35 am a fost aterizarea avionului si am ajuns acsa la 3 am(dimineata).
    Va rog, pot sa beneficiez de noapte fara cazare in valuta , pentru noaptea care am calatorit la intoarcere din delegatia externa?

    Va multumesc!

    1. Perioada pentru care se acordă diurna în valută se determină în funcție de mijlocul de transport folosit, avându-se în vedere:
      a) momentul decolării avionului, la plecarea în străinătate, și momentul aterizării avionului, la sosirea în țară, de și pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;
      b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a României, atât la plecarea în străinătate, cât și la înapoierea în țară.
      Pentru fracțiunile de timp care nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore și 100% pentru perioada care depășește 12 ore. Pentru cazare se acordă o indemnizație de cazare numai dacă aceasta nu e suportată de către partenerii externi caz în care nu se acordă indemnizație de cazare. Dacă partenerii suportă și cheltuielile cu masa diurna se acordă 50%. Pe de altă parte este necesar ca pentru cazare să prezentați documente justificative. Factură, notă de plată și bon emise de hotelul, unitatea de cazare folosită.

  74. Buna ziua, am fost plecat in delegatie cateva zile la un training. angajatorul mi-a oferit o diurna de 35euro/zi (echivalentul in lei). cei din contabilitate au considerat cursul BNR din ziua revenirii in tara – caci asa scrie in lege-, dar evident acest curs difera de cel al bancii unde detin cardul pe care mi-au transferat diurna. La ce curs se calculeaza echivalentul in lei? care este legea in care se precizeaza acest lucru?
    Multumesc!

    1. Nu există o lege ce să reglementeze acest aspect. În mod normal diurna se acordă sub forma unui avans spre decontare, la plecarea în delegație nu la întoarcere. Avansul trebuie justificat de către beneficiarul său. În cazul în care nu se acordă avans spre decontare persoana poate depune decont de cheltuieli și firma să-i efectueze plata. Dacă v-au achitat echivalentul în EUR la curs BNR a diurnei de 35 EUR firma și-a respectat obligațiile. Nu este obligată să calculeze la curs comercial sau la un alt curs.

  75. Tin contabilitatea la o firma din Romania cu obiect de activitate transport international.Are angajat din Romania,in contractul de munca la locul de munca este trecut conform nevoilor firmei, dar activitatea o desfasoara numai pe teritoriul UE.I-am acordat diurna 1600 euro prin virament bancar ptr fiecare luna de zile lucrata la terminarea acesteia,trebuie sa mai intocmesc si alte documente sau ce ar trebui sa scriu in contract la locu de munca,?

    1. Da, decont de cheltuieli. Altfel cum justificați plata a 1600 EUR lunar? Cum ați ajuns la acea sumă?

  76. Buna ziua lucrez la o firma din Romania cu contract de munca pe perioada nedeterminata dar sunt detasat in Germania ,as dori sa stiu ce drepturi am ,ce diurna zilnica primesc,in afara de salariul din tara, mentionez ca la contractul de munca am un act aditional de schimbarea locului de munca in germania .multumesc

    1. Aveți drepturile pe care vi le conferă contractul de muncă încheiat cu angajatorul. Puteți primi și o indemnizație de delegare conform HG 518/1995 actualizată în limitele precizate acolo dacă societatea la care sunteți angajat decide să aplice acea hotărâre. Legea 344/2006 prevede faptul că sumele primite de salariatul detașat în altă țară (salariul său conform contractului de muncă și diurna primită) trebuie să fie la nivelul salariului minim din țara în care este detașat temporar.

    2. Salut. Daca angajatorul ma pune sa semnez o hitanta sau bilet dinasta de diurna si este trecuta suma,mai este necesar sa ii justific cu bonuri fiscale cheltuirea diurnei si plus sa ii returnez banii dati daca mai ramane ceva. Eu am semnat acel document cu o suma anume si au mai ramas bani si i-am dat inapoi plus bonurile fiscale? Pentru ca imi cere tot timpul bonurile de la diurna. Mai uit de ele,le mai pierd…nu inteleg de ce mi se cer. Am mai lucrat in alta parte si nu mi-a cerut nimeni bonurile fiscaleSpecific ca primesc banii in mana si mai specific ca majoritatea deplasarilor nu sunt in tara.Peste tot pe unde am lucrat nu m-am lovit de asa ceva! Va multumesc anticipat!

      1. Diurna nu trebuie justificată cu documente. Dar dacă primiți avans spre decontare și pentru altceva decât diurna este necesar să îl justificați.

  77. Revin , poate nu m-am facut inteleasa bine:

    cand se considera noapte fara cazare si poti beneficia de cheltuiala de deplasare-noapte fara cazare?
    Avionul meu spre casa a fost Munchen -Cluj plecare la ora 23 (ora Romaniei) din Munchen spre Cluj aterizare ora 0.35
    trecere frontiera aeroport 13.20
    si apoi inca 2 ore cu masina pana la domiciliu

    Intrebarea mea este:se poate beneficia de diurna suplimentara , noapte fara cazare externa ,de 30 de euro?

  78. Buna ziua,efectuez transport autoturisme la persoane fizice pe ruta romania-Italia.cine imi poate ștampila foile de parcurs?

  79. Buna seara,
    Am intalnit pe diverse forumuri parerea ca, daca o p.f.a. aflata in deplasare la un client situat la distanta mai mare de 50 km de sediul ei, daca se cazeaza in alte conditii decat cele hoteliere, turistice, etc.( la rude, prieteni), poate deduce 30 lei/zi( noapte) fara documente justificative, avand un ordin de deplasare stampilat si semnat de client, cu datele de sosire/ plecare. Este adevarat? Era valabil pana la 01.01.2016? Este valabil si azi, potrivit noului cod fiscal? Daca da, care act normativ si articol prevedeau/prevad aceasta posibilitate? Multumesc!

    1. Un PFA nu poate avea cheltuieli deductibile cheltuieli cu indemnizație de deplasare (diurnă, indemnizație de cazare) decât pentru salariații săi în perioada – 01/07/2011 – 31/12/2015.
      Din 2016 se pot deduce și de către PFA cheltuielile de deplasare – dar numai cheltuieli de transport și cazare. Dar pentru acestea este nevoie să existe documente justificative. Suma la care vă referiți este o indemnizație stabilită prin HG 1860/2006 pentru personalul din instituții publice ca parte a decontării indemnizației de deplasare, dar această indemnizație se acordă salariaților. Pentru un PFA această cheltuială nu este una deductibilă fără existența unor documente justificative.
      Vedeți art.68 alin.4 literele g și h din codul fiscal

      g) să fie efectuate pentru salariați pe perioada delegării/detașării în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul serviciului, reprezentând indemnizațiile plătite acestora, precum și cheltuielile de transport și cazare;

      h) să fie efectuate pe perioada deplasării contribuabilului care își desfășoară activitatea individual și/sau într-o formă de asociere, în țară și în străinătate, în scopul desfășurării activității, reprezentând cheltuieli de cazare și transport, altele decât cele prevăzute la alin. (7) lit. k);

  80. Multumesc pentru raspuns! Totusi, incerc sa lamuresc o situatie pe care am mai vazut-o si pe alte forumuri. Ati afirmat ca intre 01.07.2011 si 31.12.2015 o p.f.a. nu (mai) avea dreptul la indemnizatie de deplasare, delegare, etc. Am studiat si am comparat prevederile din codurile fiscale 2010-2015, referitoare la aceasta tema a diurnei, cheltuieli cazare si transport si am observat urmatoarele :

    1. NU SCRIE NICAIERI CA O P.F.A. NU ARE DREPTUL LA DEDUCEREA ACESTOR CHELTUIELI! Nici macar la Art.48 (7) – existent in toate aceste coduri fiscale – “Nu sunt cheltuieli deductibile:”!

    2. In luna mai 2011, articolul 17 din OUG 44/2008 se modifica in sensul ca, de la acea data, o p.f.a. poate sa angajeze terte persoane ce desfasoara activitate chiar in domeniul autorizat al PFA, adica, o p.f.a. instalator putea sa-si angajezi un instalator. Acest fapt nu era permis pana atunci! Ori, odata modificata aceasta prevedere, era normal ca toate obligatiile si drepturile care i se cuvin unui astfel de angajat sa se regaseasca si in codul fiscal. CHELTUIELILE DEDUCTIBILE REFERITOARE EXPLICIT LA ANGAJATII UNEI P.F.A. NU INSEAMNA CA P.F.A. NU POATE DEDUCE CHELTUIELILE DE DELEGARE, DETASARE SI TRANSPORT!!! Este ca si cand, angajand pe cineva, iar p.f.a. neavand voie sa fie propriul angajat, tocmai si-a anulat toate drepturile la deducerile care fac obiectul discutiei noastre. Cred ca legiuitorul a dorit sa simplifice forma de aducere, in zona legala(!), a muncii efectuate “la negru”, STIMULAND, NU IMPIEDICAND acest fapt. Altfel, ar parea ca o p.f.a. este stimulata sa treaca in legalitate activitatea unui angajat, iar activitatea ei, in zona neagra?!

    3. Oare ce l-a impiedicat pe legiuitor SA NU SCRIE LA „Art.48, (7) Nu sunt cheltuieli deductibile: a) sumele sau bunurile utilizate de contribuabil pentru uzul personal sau al familiei sale;” SI PRECIZAREA FERMA: „precum si toate cheltuielile efectuate pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul activitatii, reprezentând indemnizaţia(diurna) şi cheltuielile de transport şi cazare.”? Cred ca l-a impiedicat urmatoarea prevedere, existenta in toate codurile fiscale, din 2011, pana in 2015, la art.48: „(4) Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
    a) să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;”. Mai ales ca, acolo unde deducerile sunt limitate si unde cheltuielile nu sunt deductibile, acestea SUNT PRECIZATE IN MOD EXPRES!

    In alta ordine de idei, venind la codul fiscal din 2016, legat de ceea ce ati citat si dvs., exista o problema majora, in opinia mea, daca nu am omis eu esentialul, si anume, faptul ca la art.68, alin.4, litera g), NU MAI ESTE LIMITAT CUANTUMUL DIURNEI! Cred ca o amendare in acest sens se va face cat de curand, altfel, lasa loc de evaziune fiscala( se creeaza conditiile ca o p.f.a. sa-si trimita angajatul in delegatii, sau chiar sa plece impreuna, desi unul singur ar fi suficient, oferindu-i drept diurna oricat, iar angajatul sa-i inapoieze un anumit cuantum). In aceste conditii, ce rost ar mai avea neincluderea in lista deducerilor a cheltuielii cu diurna p.f.a. Dar acesta este un alt subiect la care poate am sa revin.

    Va multumesc pentru rabdare si sper ca dezbaterea temei pe care am propus-o sa fie intemeiata pe argumente din partea celor interesati. Seara buna!

    1. M-am grăbit eu cu iulie 2011 :)
      Dar să clarificăm puțin lucrurile.
      La art.48 alin.4 a fost introdusă o literă nouă “e” cu textul “să fie efectuate pentru salariați pe perioada delegării și detașării în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul serviciului, reprezentând indemnizațiile plătite acestora, precum și cheltuielile de transport și cazare.” abia în 2013 de la data de 01/06/2013 prin OUG 8/2013.
      Abia aici s-au clarificat lucrurile legate de salariați în sensul că s-a indicat explicit în codul fiscal că orice cheltuială efectuată pentru ei de către un PFA angajator este deductibilă. Dar este deductibilă la rândul ei doar dacă este dovedită cu documente legale și dacă se face dovada plății.
      Legat de diurnă – pierdeți din vedere un lucru esențial – toate actele care reglementează indemnizațiile de deplasare (diurnă sau alte cheltuieli – cazare fără documente, transport decontat cu 7,5 l/100 km) sunt acte ce se referă la “personal angajat”. Un PFA nu se încadrează în categoria “personal angajat”.
      Codul fiscal permite deducerea oricărei cheltuieli efectuate de către PFA în scopul activității sale, inclusiv cheltuieli de transport sau de cazare, dar numai cu condiția de a se prezenta documente justificative în condițiile art.48 CF (art.68 CF din 2016)
      Legat de limitarea cheltuielilor – nu este necesar. Ele pot fi oricât. Și până acum puteam acorda diurnă salariaților și 100 lei/zi. Nu asta era problema. Nu e nevoie să fie considerată o cheltuială nedeductibilă o anume parte. Și asta dintr-un motiv simplu: sumele ce depășesc 2,5 ori limita stabilită pentru instituții publice se consideră venituri asimilate salariilor și se tratează ca atare.

  81. Având în vedere prevederile HG 518 / 1995 cu modificările şi completările ulterioare, privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, la art. 5 se precizează că personalului trimis în străinătate i se acordă:

    „În străinătate, o indemnizaţie zilnică în valută primită pe perioada delegării şi detasării în străinatate, denumită în continuare indemnizaţie de deplasare, compusă din:
    a) O sumă zilnică, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor marunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localitătii în care işi desfăşoară activitatea;
    b) O sumă zilnică, denumită în continuare indemnizaţie de cazare, in limita careia personalul trebuie să-şi acopere cheltuielile de cazare. Prin cheltuieli de cazare se înţelege, pe lângă tarifele sau chiria plătite, şi eventuale taxe obligatorii pe plan local, precum şi costul micului dejun, atunci când acesta este inclus în tarif”.

    În ceea ce priveşte modul de acordare şi de justificare a sumelor cheltuite în valută, la art. 12 (2) se precizează:

    „Justificarea sumelor cheltuite în valută, cu excepţia celor reprezentând indemnizaţia de deplasare, se face pe baza de documente şi se aprobă de către conducatorii unitaţilor trimitătoare, în cazul cheltuielilor medicale este necesar şi avizul policlinicii de specialitate”.

    Având în vedere excepţia de la art.12 (2), prezentată mai sus, se înţelege că personalului trimis în străinătate, i se acordă o sumă zilnică reprezentând diurnă şi o sumă zilnică reprezentând indemnizaţie de cazare, sume stabilite în Anexa la H.G. 518 / 1995 şi la întoarcerea din delegaţie, nu se mai ţine cont de valoarea înscrisă în documentele justificative reprezentând cazarea, se deconteaza la nivel de plafon stabilit în anexă. De exemplu, daca un salariat se deplasează pentru o zi în interes de serviciu în Germania şi factura de cazare totalizează 50 Euro, la întoarcerea din deplasare, angajatorul acorda salariatului suma de 150 Euro conform plafon de cazare.
    Este corecta aceasta abordare?

    1. Nu neapărat. Depinde de ce vrea firma :)
      Prevederile sunt opționale pentru firme. Ele sunt obligatorii pentru instituții publice. Firmele pot stabili că decontează diurnă și cazare, iar la cazare să deconteze în baza facturilor primite. și să stabilească o limită maximă a cazării pe zi.

  82. Presupunand ca angajatorul doreste acest lucru (sa acorde la nivel de plafon, respectiv 150 Euro), daca salariatul aduce document de cazare cu o suma mai mica, el ramane cu niste sume suplimentare care pot fi interpretate de legiuitor ca avantaje in bani care trebuiesc impozitate si calculat contributii salariale. Practic, salariatul ar beneficia de un fel de diurna suplimentara care depaseste pragul de 2,5 x.
    In codul fiscal actualizat, nu precizeaza niciunde de deductibilitate la plafon de cazare.

    Multumesc,

    1. Probabil. Dar acum să o luăm logic:
      – dacă angajatorul solicită, prin ROI sau alt document, prezentarea unei facturi, atunci nu are cum să acorde cazare pentru o sumă pentru care nu are documente
      – dacă angajatorul nu solicită prezentarea unei facturi, atunci de ce ar prezenta-o salariatul

  83. Buna ziua,
    Pentru institutiile de stat inteleg cuantumul minim al diurnei externe ca fiind de 35eur/zi. care este cuantumul minim in cazul institutiilor private. din cate am citit nu este clar definit prin lege un minim in cazul firmelor private.
    Deasemenea nu-mi este clar momentul in care angajatorul are obligatia sa dea cuantumul diurnei angajatului, de exemplu in cazul unui sofer marfa international pt care durata deplasarii nu e cunoscuta la plecarea in cursa.
    multumesc,

    1. Nu există nici minim și nici maxim. Se poate acorda oricât. Diferă tratamentul fiscal al sumelor dacă acestea depășesc o anumită limită.

  84. Raman la parerea ca si p.f.a. beneficia, cf. codului fiscal din anii trecuti, de deducerea cazarii si transportului, daca prezenta bilete de transport/ foaie de parcurs, factura cazare( cu limitarile privind categoria hotelului), dar si diurna pentru asigurarea hranei si cheltuielile( nu mai reiau ceea ce a prezentat Sorin mai sus), facand dovada timpului alocat deplasarii, cu ordinul de delegare semnat si stampilat de beneficiarul serviciului pe care pfa l-a prestat.
    In fond, cf. Legii 268/ 2010, o p.f.a. platea contributia la pensii si ca angajat, si ca angajator, ori, suna a discriminare sa tratezi intr-un fel un contribuabil, atunci cand ii impui taxe, iar cand vrea sa deduca, limitat, o suma de bani pentru hrana, sa-l tratezi altfel.
    De ce nu ar fi deductibili banii, in valoare de 42,5 lei(incepand cu februarie 2015), alocati pentru hrana in timpul celor min.12 ore de delegare a unei p.f.a., intr-o zi, in conditiile in care legiuitorul permite cheltuirea unor sume pentru participari la congrese, cadouri si mese acordate partenerilor de afaceri, etc., chiar daca nu “sunt efectuate în scopul realizării veniturilor”?
    Totusi, unde scria/scrie ca diurna era/este o plata deductibila doar daca este acordata exclusv angajatilor?
    Unde scria/scrie ca diurna nu era/este deductibila in cazul p.f.a.?
    In actul citat de Sorin, termenul folosit de legiuitor este „personalul roman” , ceea ce nu cred ca se traduce in „exclusiv salariati”.
    De ce legiuitorul ar accepta deducerea diurnei in cazul deplasarilor in strainatate, dar nu ar accepta si in cazul deplasarilor in tara, cat timp ambele sunt efectuate în scopul realizării veniturilor? Ar fi o discriminare, fara doar si poate!
    Stiu, au fost cazuri si cazuri: unii inspectori nu au pus la indoiala acest drept la diurna, in cazul unei p.f.a., verificand insa ca datele si actele doveditoare sa fie conform legii, altii nu au recunoscut acest drept. P.f.a. nu a contestat argumentele verbale(!!!) rostite de inspector, nu i-a cerut acestuia sa scrie si sa semneze ceea ce a rostit ca argumente, dar nici n-a verificat daca ceea ce scrisese, ca motivatie a sanctiunii, era identic cu ceea ce ii spusese, ci a preferat sa suporte consecintele. Poate daca i-ar fi cerut inspectorului sa mentioneze legea, articolul, aliniatul, etc., care arata clar ca nu avea dreptul sa-si deduca diurna, ar fi constatat ca lucrurile nu sunt chiar asa cum vor unii sa para.
    Sistemul legislativ trebuie sa fie precum matematica, unde 1+1=2 oriunde ne-am afla si oricine am fi. Faptul ca la noi nu este chiar asa, nu devine un argument ca 1+1 ar putea avea si un alt rezultat decat 2.
    Pentru ca am vazut in comentariile de aici ca se invoca acea limitare de 2,5 ori(…) a diurnei, explicit mentionata in codul fiscal/ normele de aplicare din anii trecuti, va rog sa verificati daca aceasta se regaseste si in codul fiscal din 2016! Eu n-am dat de ea, de aceea, daca o gasiti, va rog sa-mi spuneti articolul. Multumesc!
    O zi buna va doresc!

  85. In Legea 227 / 2015:

    Art 76 – “Venituri di salarii si asimilate salariilor” litera k ( i si ii), litera m ( i si ii);

    ART. 157 – “Baza de calcul al contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor” litera m ( i si ii).

    Acestea sunt doar cateva. Este suficient sa dai o cautare dupa “diurna” si se gasesc termeni care fac referire la plafon de diurna.

    Am facut adresa la Ministerul de Finante, trebuie sa aflu exact care este limita deductibila la cazare. Personal mi se pare firesc si normal sa fie deductibila in limita documentelor justificative.
    Toate cele bune,

  86. Multumesc, Sorin! N-am stiut ca in noul cod a fost reintrodus termenul “diurna”. In codurile vechi aparea doar de trei ori, in norme, in cadrul unor exemple care nu vizau subiectul care ma interesa. Si eu cred ca in absenta unei formulari clare, de genul “cuantumul alocat cazarii este cheltuiala deductibila pana la suma de……lei/ zi, iar ceea ce depaseste este bla, bla, bla”, singurul criteriu este cel formulat de tine: “(…) deductibila in limita documentelor justificative”.
    O zi buna!

  87. Buna ziua .
    Intrebare , Agentiile de munca temporara care trimit muncitori la munca in strainatate , pot acorda diurna , indemnizatie detasare?
    Anaf , spune organele de inspectie fiscala au
    considerat ca angajatilor temporari nu li se cuvin drepturi de delegare sau detasare,
    statutul lor nefiind acela al unor salariat delegat sau detasat.
    O zi buna!

  88. @Dorian EnescuGlumiți atunci când generalizați termenul “personal”. Uitați iarăși că delegația este actul prin care o persoană – angajator deleagă pe o altă persoană – angajat să îndeplinească anumite sarcini în afara locului său de muncă pentru o perioadă limitată de timp. La un PFA nu există această noțiune când vine vorba de el însuși. Vă repet – un PFA poate deduce orice cheltuială cu condiția prezentării de documente justificative.

  89. Dl. Cristi, sincer, ma asteptam la niste raspunsuri concrete la intrebarile concrete din comentariul meu… Ok, hai sa simplificam lucrurile! Sa presupunem ca in luna septembrie 2015, un individ, p.f.a., incheie un contract de prestari servicii pentru un client( un s.r.l.) situat la distanta de 150 km de sediul sau. P.f.a. se deplaseaza la client folosind trenul, ajunge la destinatie la ora 8,00, prezinta ordinul de deplasare la secretariatul firmei si se cazeaza la o pensiune. Dupa trei zile, preda beneficiarului lucrarea, lasa factura cu valoarea serviciului prestat, isi primeste ordinul de deplasare, semnat si stampilat, cu toate datele completate( data si ora sosirii, respectiv, plecarii, etc.) si paraseste sediul clientului la ora 18.00. Revine la sediul sau la ora 23, dupa ce s-a deplasat cu trenul. Completeaza ordinul de deplasare cu ora de inapoiere, cheltuielile de transport, atasand biletele de tren dus – intors( 2X35 lei), factura de cazare de la hotel( 300 lei), precum si diurna (42,5 lei X 3 zile). Total cheltuieli: 497,5 lei. In baza decontului de cheltuieli, emite un ordin de plata, de la el p.f.a. catre el persoana fizica, apoi scrie in Registrul de incasari si plati suma cheltuielilor, 497,5 lei.
    Domnule Cristi, este legal cum a procedat p.f.a.? Toate cele bune!

    1. V-am dat răspunsuri concrete, doar că dvs nu le acceptați :)
      Să vă răspund la întrebare: da, procedează legal, doar că diurna este cheltuială nedeductibilă fiscal. Nu are bază legală pentru acordarea ei. Toate ordinele legate de stabilirea cuantumului și modalităților de acordare a indemnizației de deplasare se referă exclusiv la angajați.

  90. Salutare,

    asa evaluez si eu situatia. P.F.A (persoana fizica autorizata) nu se incadreaza in categoria personalului, salariatului delegat in ceea ce priveste diurna zilnica. Suma acordata drept diurna zilnica, va fi considerata pentru PFA drept un venit incasat alaturi de onorariu pentru prestatia efectuata.
    In concluzie, un PFA nu are dreptul la diurna zilnica, dar are dreptul la deducerea cheltuielilor de deplasare efectuata, precum cazarea si transportul pe baza de documente justificative.
    Incercati sa includeti diurna din start, in onorariu negociat.

    Toate cele bune,

  91. Buna ziua,
    Am si eu o intrebare referitor la diurna externa pentru Turcia. Un salariat plecat pe 5 zile in turcia poate primi o diurna de 38$x2,5= 95$pe zi. 95×5 zile=475 $. Daca pe perioada cat a fost plecat nu a luat facturi de cazare, cum pot deconta cazarea angajatului? Sau pur si simplu pe decont voi avea doar bilete avion si diuna fara cazare?Va multumesc anticipat.

    1. Nu puteți. Decontarea se face numai pe bază de documente anexate la decont (vedeți art.12 din HG 518/1995)

  92. buna ziua
    sediul social este in Cta. avem angajati care isi au domiciliul in jud. Arad (de ex). ii chemam la o lucrare ce dureaza doar 1luna in Cta. firma le plateste chiria intretinerea si mancarea.
    le putem da diurna?
    ch cu cazarea si toate celelalte sunt deductibile fiscal? se considera venituri la salarii?
    precizez ca in mod normal lucrarile sunt externe insa acum avem o licrare in Cta si nu stiu daca putem sa le dam indemniz deplasare chiar daca ei locuiesc in alte judete .
    multumesc

    1. Nu puteți. Diurna se acordă pentru deplasări de la locul de muncă al salariatului nu de la domiciliu.

  93. ch cu cazarea( chiria,intretinerea , utilitatile) sunt deductibile tinand cont ca nu este locuinta de serviciu?
    multumesc

    1. Sunt deductibile în măsura în care contractul de închiriere sau factura pentru chirie sunt întocmite între firmă și proprietar. Și dacă prin contract utilitățile se plătesc de către chiriaș.

  94. daca diurna legala ptr SUA este de 53 $, eu pot acorda salariatului doar 30 $ sau 40 $? adica mai putin decat cea prevazuta in HG.
    multumesc

  95. Buna ziua, as avea si eu o nelamurire si va rog sa ma ajutai daca se poate. am facut o firma de transport si am angajat un sofer cu salariul minim pe economie in tara . Firma face doar transport de marfuri in strainatate. Am inteles ca se pot acorda diurne lunare pentru sofer care sunt neimpozabile dar contabila imi spune ca e o procedura complexa si ca am nevoie de ordine de deplasare si de referate. Fiind firma la inceput as vrea sa ma lamuriti cum pot acorda diurna soferului si care este maximul acordat lunar neimpozabil avand in vedere ca are un contract de munca de 8 h pe zi . Avem nevoie de ceva act aditional la contract ? cum se intocmeste diurna si de ce am nevoie avand in vedere ca el doarme in camion si mananca ce poate… cum se justifica diurna in acest caz si cum se procedeaza? muktumesc

  96. nici un control nu va crede ca cineva lucreaza in strainatate pe un salariu minim in tara noastra. Ma gandesc ca diurnele pot ajuta….dar nu stiu de acte am nevoie exact pt a acorda aceste diurne. multumesc

    1. Ordine de deplasare sunt obligatorii pentru a acorda diurnă.
      Întocmirea decontului de cheltuieli este iarăși obligatorie. Decontul se întocmește de către salariat. La fel, ordinul de deplasare, pe față se completează de către firmă, pe verso se completează de către salariat.
      În cazul în care din avansul primit, salariatul plătește și cheltuieli pentru care primește bon – taxe de drum, vignete, combustibili, etc. este necesar să anexeze decontului de cheltuieli și documentele justificative.
      Da – diurnele ajută, normal. Acordarea diurnei se face în baza documentelor de mai sus. Suma ce se acordă nu e limitată prin lege și nici impusă. Dar dacă acordați o sumă mai mare de 2,5 ori nivelul stabilit pentru instituții publice, partea ce depășește acel plafon este considerată ca fiind venit de natură salarială și trebuie inclusă ca atare în statul de salarii.

  97. unde pot gasi un model pentru ordin de deplasare. mai trebuie atasat ceva ordinului de deplasare? tin sa va informez ca soferul respectiv camionul nu ajunge in romania. efectueaza doar curse italia germania. firma noastra romanesca are un contract de prestari servicii cu o firma italiana care le da cursele. De cine ar trebui sa fie stampilat ordinul de deplasare si ce mai trebuie atasat ordinului avand in vedere ca soferul se cazeaza in camion? ce fel de cheltuieli poate sa justifice soferul?

  98. @iulia
    Soferul trebuie sa intocmeasca ordin de deplasare+foaie de parcurs in strainatate pe care le gasesti la orice papetarie; acestea trebuie stampilate de catre firmele la care soferul duce marfa; de asemenea trebuie intocmit un CMR in 5 exemplare-1 exemplar ramane la firma si se ataseaza facturii de vanzare impreuna cu comanda de transport; noi decontam soferilor toate cheltuielile mai putin mancarea; se acorda diurna 87,5E/zi, 7 zile pe sapt, dar nu mai mult de 120 zile/an(atat are voie sa fie detasat); atentie la tranzitarea Austriei-trebuie trimise la ASFINAG niste foicele despre norma de poluare a tirului altfel se primesc amenzi…

  99. @ALEXANDRA
    Firma noastra este la inceput. Avem un singur angajat si am vrea sa ii acordam niste diurne. Evident ca nu primeste doar acel mnim pe economie din tara dar contabila mi-a spus ca nu imi convine sa fac diurne pt ca nu este chiar legal…in cazul uni control de la finante sau ITM. Fiind primul salar pt angajat as vrea sa stiu exact cum se procedeaza…am vazut online ordine de deplasare , Spune-mi te rog cum le completez avand in vedere ca pe camion lucreaza doi soferi din care unul este chiar administratorul firmei care nu are angajare facuta. Acelui ordin de deplasare ce se mai ataseaza? se scrie data plecari de la incarcare si data sosiri la descarcare? chiar daca firma primeste cursele in urma uni contract de prestari servicii pentru o alta firma? scuza-ma ca insist dar cred ca se poate si vreau sa procedez cat se paote de legal! Multumesc

  100. Cum calculam pana la urma impozit micro? tinem cont de nr de angajati la 31.03.2016? dar daca avem pe statul de plata persoane aflate in concediu de maternitate cu ctr de munca suspendat? multumesc

    1. Se ține seama de numărul de persoane angajate cu contract de muncă existente la data de 31/03/2016. Suspendarea contractului nu influențează numărul de salariați. Un contract suspendat nu modifică numărul salariaților, cerința fiind să existe contract de muncă indiferent că e activ sau suspendat.

  101. Ma puteti ajuta cu o informatie, va rog?
    Este posibil ca o institutie din strainatate, alta decat angajatorul, sa plateasca diurna pentru serviciile prestate in urma unui contract de colaborare?

    1. E posibil să se ramburseze o parte din cheltuieli. În această situație beneficiarul avansului este obliga să ramburseze partea respectivă la casieria instituției.
      vedeți art.6 alin.1 legat de cheltuielile ce se pot rambursa și alin.6 alin.2 legat de prevederea despre rambursare, ambele articole din HG 518

  102. Pentru mediul privat, este obligatoriu ca suma minima pentru diurna externa sa fie de 35Euro/zi? Este legal ca la nivel de societate sa se stabileasca ca aceasta suma sa fie 30Euro/zi? Multumesc

    1. HG 518 este opțională – recomandată firmelor private. Este legal ca firma să stabilească o diurnă diferită de cea pentru instituții publice.

  103. pentru o firma privata este legala politica de mai jos:?

    Politica ….. referitoare la Diurnele acordate pentru deplasari in interes de servciu.
    Mentionez ca Diurna reprezinta o suma pusa la dispozitia salariatilor menita sa acopere costurile cu masa si transport (local) pe durata calatoriei.
    Procedura …….. este urmatoarea:
    • Inainte de calatorie salariatul va intocmi un DECONT ESTIMATIV de cheltuieli, decont care trebuie aprobat de …. in baza caruia va acorda un avans spre decontare.
    • La intoarcerea din calatorie, salariatul va intocmi DECONTUL final in care va trebui sa justifice cu documente costurile efectuate. Acest decont final va fi aprobat de ….. (in functie de disponibilitate). Derogarile de la aceasta politica se vor da doar de ….. (vezi situatiile exceptionale in care nu se pot obtine documente justificative, sau costuri care nu fac obiectul diurnei).

  104. Multumesc pentru lamurire. Mai am o intrebare, daca angajatorul asigura persoanei delegate toate mesele, este obligatoriu acordarea unei sume care sa reprezinte indemnizatia de deplasare? Multumesc

  105. Buna ziua! Poate ma puteti ajuta … Societatea noastra vrea sa trimita personal in SUA la training si nu gasesc nicaieri prevederi legale/ norme de aplicare dupa care se poate face delegatia. Tot ce am gasit se refera la delegatii in statele membre ale UE. Ce ar trebui sa contina dosarul de delegatie??? Multumesc

    1. În articol aveți un link către HG 518/1995. Acea hotărâre are și o anexă ce reglementează cuantumul diurnei și pentru alte state decât cele membre UE. Delegarea indiferent de țara în care se face se supune acelorași reguli. Cuantumul diurnei este diferit, dar regulile sunt la fel.

  106. buna ziua, daca am un angajat cu 2 ore – am inteles ca poate pleca in deplasare !!- dar cum ii calculez diurna, e 42.5lei/4=10.625lei sau 50% adica 21.25lei? si pe ordinul de deplasare apare atunci un interval orar de 3 ore sau de 6 ore?!? am mai inteles ca salariatul trebuie sa intocmeasca un decont de cheltuieli, dar n-am inteles pentru ce anume: pentru a justifica diurna sau pentru a justifica ceea ce depaseste valoarea de 42.5lei/zi ?!?!
    multumesc anticipat pentru lamuriri!!

    1. Acordarea diurnei nu depinde de norma de muncă. Nu se acordă proporțional cu timpul lucrat.

  107. Buna ziua ! Pentru o deplasare la un seminar in perioada 12-15 mai, unde cazarea si masa este platita de angajator, se poate acorda diurna ? Multumesc !

    1. Da, indemnizația de deplasare nu este neapărat pentru masă. Ea se acordă și pentru eventuale cheltuieli mărunte: deplasare cu taxi sau mijloace de transport în comun de exemplu.

  108. Buna ziua,
    valoarea diurnei se acorda in avans la momentul plecarii din tara sau integral la intoarcerea in tara.
    Va multumesc !

    1. Se acordă în avans. La revenire se întocmește decont de către salariat și fie trebuie să-i mai achitați fie trebuie să-i restituiți.

  109. Un administrator de ONG are contract de management si emite factura pentru indemnizatia de administrare pe PFA. Mai are prevazut ca poate primi diurna de 100 lei/zi in delegatie.

    Daca acesta factureaza si indemnizatia si diurna, se mai plateste ceva pentru diferenta de peste 2.5 ori ???

    Multumesc!

    1. O astfel de clauză poate duce la reconsiderarea venitului respectiv, la acel PFA. Vedeți art.7 din codul fiscal – definiția și criteriile ce definesc activitatea independentă. Clauza prin care i se acordă diurnă – specifică doar salariaților este o clauză ce poate interpretată de fisc ca fiind una ce duce la neîndeplinirea criteriului 3.1 și/sau 3.3 (depinde de cine verifică)

  110. Buna ziua, as avea o intrebare, daca se acorda indemnizatia de diurna 35Euro/zi, e nevoie sa se deconteze cheltuielile de transport. ex: cheltuielile de transport efectuate in localitatea unde se executa delegarea, cu mijloacele de transport in comun, dus-intors, pe distanta dintre gara, aerogara, autogara sau port si locul delegarii ori locul de cazare? Multumesc

  111. Buna ziua, va rog frumos sa imi raspundeti daca e posibil la urmatoarea intrebare: daca o unitate decide sa acorde 35Euro/zi diurna externa, iar in cazul in care masa e platita de partenerul extern – 50% din valoarea stabilita, poate stabili o alta valoare, mai mica, in cazul in care are si transportul intern asigurat si cazarea si masa (de exemplu 8Euro/zi)? Sau poate sa nu o mai ofere deloc? Ms

  112. Buna ziua ! Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea speta : Un ONG , activitati ale sindicatelor salariatilor , trimite membrii comitetului director intr-o delegatie externa de reprezentare. Membrii sunt indemnizati , impozitele se calculeaza si retin ca ale unui salariat, dar nu sunt in raporturi de munca cu ONG-ul. Pot fi acordate diurne pentru deplasare externa la nivelul HG 518 ?
    Eu o vad ca o cheltuiala de reprezentare pe care sa o justifice cu documente , cheltuiala care sa fie incadrata ca si protocol. Mi se pare ca riscul fiscal este mai mic avand in vedere ca pentru ong-urile care au strict venituri neimpozabile , cheltuielile de protocol sunt neplafonate.
    Va multumesc !

    1. Da, puteți acorda indemnizații de deplasare, dar în nici un caz nu le-aș putea considera cheltuieli de reprezentare, de protocol.

  113. Buna,
    Am o nelamurire. De curand m-am angajat la o firma care urmeaza sa ma trimita in Germania (ei spun ca la training) pe o perioada de 3 luni. Mi s-a comunicat ca diurna este 21 de euro pe zi calendaristica, cazare si transport asigurate de firma.Stiu ca trebuie sa primesc diurna 35 euro pe zi, dar cand le-am spus acest lucru mi s-a replicat ca colegii di Germania au hotarat diurna si sunt la zi cu legislatia.Cui pot sa ma adresez pentru a clarifica acest lucru? In plus am aflat de la colegi ca de fapt nu se semneaza nici actul aditional privind deplasarea…. ei l-au primit dupa ce s-au intors in tara. Va rog sa ma lamuriti sa pot rezolva acest lucru. Urmeaza sa plec sambata si nu stiu ce sa fac. Pot sa ii reclam undeva dar fara sa mi se afle identitatea? Nu vreau sa-mi pierd locul de munca.

    1. Cred că e cam târziu, dar mai bine mai târziu – prevederile HG 518/1995 actualizată sunt recomandate pentru firme. Ele sunt obligatorii pentru instituții publice. Firmele pot opta și pentru un alt plafon al indemnizației – mai mic sau, dimpotrivă, mai mare al acesteia.

  114. Buna seara.
    O firma si-a inregistrat sediul social Romania dar isi desfasoara activitatea in Uniunea europeana, efectueaza lucrari de constructii in Uniunea Europeana. Are mai multi angajati cu contracte de munca declarate in Romania, fiind platiti cu sume f mici, minimum pe economie ca sa nu plateasca contributii si impozite mari pentru salarii. Ca sa poata sa ii plateasca totusi cu sume mai mari, intocmeste tabele cu diurnal externa de 35 euro/zi. Ii plateste astfel, la nesfarsit sub forma de diurnal externa, cheltuielile fiind deductibile fiscal. trebuie vazute si documente justificative, respectiv contract de munca, ordin de deplasare, dispozitie de plata/incasare.
    Este legal, corect cum se procedeaza ?

    1. Ce vă face să credeți că nu este legal? Poate plăti și mai mult ca diurnă. La deplasări externe există o limită de timp în care se consideră delegație, după care se poate considera detașare. De asemenea e nevoie ca veniturile de natură salarială a salariaților firmei (aici intrând inclusiv diurna) să fie la nivelul salariului minim din țara în care sunt detașați/delegați.

  115. In cazul obtinerii formularului A1, indemnizatia de deplasare poate fi considerata un spor la salariu ( in completare pt salariul minim din tara unde se va duce salariatul si va fi deductibila fiscal, sau va fi taxata drept spor la salariu)?
    Stiu case practica speta aceasta: ii dau salriul minim din Romania, plus indemnizatia de deplasare legala (pe care o contabilizez in ct.625). Cat este de corect?
    Poate sa vina ITM sa ma traga la raspundere, sau fiscul ma pune sa platesc indemnizatia de deplasare ca si plus la salariu?

    1. Este considerată parte a salariului în înțelesul legii detașării salariaților. Dar nu neapărat din punct de vedere fiscal. Fiscul poate considera ca fiind o sumă reprezentând drepturi de natură salarială, dar asta nu înseamnă că și are dreptate. Pe această logică orice indemnizație de deplasare/detașare este venit salarial. Ori din punct de vedere fiscal veniturile de natură salarială cuprind numai suma care depășește 2,5 ori limita pentru instituții publice

  116. @Cristi
    Indemnizatii de deplasare in situatia in care nu sunt salariati cu contract de munca ? Ei primesc indemnizatii in baza unui contract de reprezentare, sunt asimilate salariilor un vederea impozitarii dar nu au statut de salarii

    1. Da, chiar dacă. Cu condiția ca în documentele întocmite între ONG și persoană să fie prevăzut că i se decontează și aceste cheltuieli. Câtă vreme sumele primite sunt tratate similar unora din activități dependende și contractul dintre părți prevede plata cheltuielilor de deplasare, nu e o problemă.

  117. Buna ziua. Organizația Non Guvernamentală poate acorda cheltuieli de deplasare unui membru activ al societății? Dacă da, în ce condiții. Și încă o întrebare. Membrul ONG este pensionat anticipat….. diurna este considerată venit și are repercursiuni asupra pensiei anticipate? Mulțumesc

    1. Poate dacă este salariat al ONG sau dacă este indemnizat de ONG în baza unui contract și venitul obținut în baza contractului este tratat fiscal similar unui contract de muncă și dacă prin acel contract se stipulează că i se decontează și cheltuieli de transport sau indemnizația de deplasare.

  118. @Elena B
    Dar document justificativ pentru cazare poate fi considerat si declaratia pe propria raspundere ca se cazeaza la o persoana fizica care nu poate emite facture?

  119. Buna ziua,
    1. daca pentru o deplasare in tara nu se indeplinesc cele 12 ore, iar deplasarea consta in drum 2 ore (dus-intors) si ore lucrate efectiv 8, cum se pot considera cele 2 ore de mers cu masina: ca fiind ore suplimentare?
    2. A avut loc o delegare in tara astfel: plecare ora 2.30 si sosire inapoi ora 19.30. (in total deplasarea a avut 17 ore, din care drumul dus-intors a fost de 10 ore). Am primit 1 diurna. Diferenta de la 17 ore – 12 ore = 5 ore, se pot considera ore suplimentare, sau toate cele 9 ore in afara programului de lucru de 8 ore se considera ore suplimentare? Sau nici unul din cazuri, intrucat am primit 1 diurna si atunci nu se mai acorda ore suplimentare? Multumesc

    1. 1. Cele 12 ore se calculează de la ora plecării din firmă până la ora revenirii la firmă. Adică inclusiv drumul. Nu sunt ore suplimentare. Pe această logică cei care sunt în delegație 5 zile ar trebui să aibă 80 de ore suplimentare ceea ce este absurd.
      2. V-am răspuns deja prin exemplul de la punctul 1.

  120. Firma la care lucrez ma va trimite intr-o delegatie in afara tarii timp de 2 saptamani.
    La plecare voi primi un avans care va reprezenta diurna de 35 euro/zi pentru pentru cele X zile.
    La intoarcere mi se cere sa aduc documente justificative pentru absolut toate cheltuielile, incluzand si bonuri de la restaurant sau daca imi iau un suc de undeva.
    Este legal sa mi se ceara sa justific diurna ? Hotelul(care ofera mic dejun) este deja platit de angajator.
    Conform HG 518/1995 Actualizata de HG 582/2015, HG 19/2015 “Art. 12
    alineatul 2 Justificarea sumelor cheltuite în valută, cu excepţia celor reprezentând indemnizaţia de deplasare(drepturi de diurna)… ” deci ar trebui sa aduc doar bonurile de la transport local/taxi insa nu ar trebui sa mi se ceara justificare si pentru cei 35euro/zi care reprezinta indemnizatia de calatorie sau diurna.

    Ma puteti lamuri va rog, eventual si cu un articol de lege daca este si altceva in afara de cele mentionate?

    1. HG 518/1995 mai are un articol. E vorba de art.17

      Art. 17. 3
      (1) 2 Se recomandă agenților economici, alții decât cei prevazuți la art. 16 alin. (1), precum și fundațiilor, asociațiilor și altora asemenea, să aplice în mod corespunzător prevederile prezentei hotărâri.

      Cei de la art.16 alin.1 sunt salariați din regiile autonome și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat.
      Așadar dacă societatea dvs nu este una cu capital integral sau majoritar de stat nu este obligată să aplice ad-literam această hotărâre. Ea poate să o aplice “corespunzător”. Asta poate înseamna că ea poate defini reguli proprii pentru avansurile acordate. Și vă poate solicita decontarea avansului, în totalitate. Asta dacă în ROI sau alte acte interne se decide acest lucru.

  121. O întrebare scurtă. În cât timp trebuie sa ne fie viraţi banii pentru diurnă ?există vre-o limita? Ca sa ne dăm seama ca nu suntem păcăliţi de angajator. De exemplu am făcut o deplasare de 4 zile pentru care mi s.au promis 40 euro/zi. Şi întârzie sa mai apară în co t

    1. În mod normal diurna se acordă la plecare sub forma unui avans urmând ca la întoarcere să se prezinte decont justificativ. În aceste situații, dacă societatea mai are ceva de achitat salariaților ar trebui să aibă o decizie internă prin care să stabilească aceste proceduri sau chiar în ROI – termen de decontare, mod de plată, etc.

  122. @Cristi

    Multumesc pentru raspuns.

    Este vorba de un SRL iar atat in ROI cat si in orice alte acte pe care l-am semnat vreodata in aceasta companie nu este mentionat nimic despre diurna, nici ca trebuie nici ca nu trebuie justificata.
    Nu mi s-a dat nici un document in care sa mi se solicite oficial sa aduc toate bonurile si sa justific diurna conform legii X, Y, doar mi s-a comunicat verbal respectiv scris pe un mijloc virtual de comunicare scrisa faptul ca mi se va acorda un avans echivalent a 35 euro X cate zile stau insa de data aceasta trebuie sa aduc toate bonurile ca asa s-a cerut de “mai sus” insa nu pe baza unei legi,etc.

    Este ok ?

  123. In cazul unui sofer de TIR care incarca marfa din Polonia si descarca marfa in Romania dupa 3 zile cum se acorda diurna externa? Pentru fiecare tara pe care o tranziteaza sau doar ptr Polonia? Cand ii calculez diurna ii trec orele din fiecare tara – Ungaria, Slovacia – sau doar Polonia? De ex. iese din RO pe 25.05 ora 18 si ajunge inapoi in RO pe 28.05 ora 20. Atat ii calculez sau si ptr fiecare interval de tara tranzitata?

    1. Nu contează prin câte țări tranzitează. Se acordă pentru fiecare 24 ore sau fracțiuni de timp mai mari de 12 ore diurnă pe zi întreagă, iar pentru fracțiuni de până în 12 ore doar 50% din diurnă.
      Parcursul extern și calculul timpului se face din momentul trecerii frontierei României la plecare până la trecerea înapoi în România la întoarcere. Pe exemplul dat sunt 3 zile și 2 ore.

  124. Multumesc. Iar acum sunt si mai derutata. Sefa mea spune ca ptr un sofer care incarca din Grecia si tranziteaza Bulgaria calculul diurnei se face separat ptr Bg si ptr Grecia ptr ca diurna este diferita in Bg si Grecia. Exemplu concret
    29.06 ora 14 iese din Ro si pana la ora 22 trece prin Bg deci sa calculez diurna pe BG
    Apoi ajunge in Grecia deci de la ora 22 pana la 30.06 ora 17 este ptr Grecia Deci diurna ptr Grecia
    De la ora 17 pana la ora 23 iar Bg, deci diurna ptr Bg

  125. Imi cer scuze ca am folosit atat de multe ori cuvantul deci … Dar va rog sa-mi spuneti daca e corect ce spune ea, ca ar trebui sa dau diurna pentru fiecare interval de tara tranzitata.

  126. Am mai multe spete:
    1. soferi intracomunitari (stau in camion) pe 60 zile cu 50 euro diurna pe zi, dupa care 10 zile pauza
    2. soferi transport marfa Ro-Europa-Ro 4-5 zile cu diurna 50 euro pe teritoriu extern si 42.5 lei pe teritoriul romanesc.
    3. soferi transport marfa doar pe teritoriul Italiei cu diurna de 87 euro pe zi, dar care stau mai mult de 60 de zile, cazati in locuinte cu chiria platita de angajator.
    4.ingineri navali in Finlanda cu diurna de 87.50 euro pe zi,care stau pe o perioada mai mare de 60 zile( asa prevede contractul de prestari servicii cu partenerul finlandez) cazati la hotel platit de anagajator.
    Va rog, sa imi spuneti daca procedez corect.
    Multumesc,

    1. Citiți HG 518 la care am dat link aici.
      La perioade de peste 60 de zile aveți nevoie de acceptul scris al angajaților să fie în delegație.

  127. Buna ziua , am si eu o intrebare referitor la diurna si cazare…noi facem transport marfa si montaj in tara atat la persoane fizice cat si la persoane juridice (mobila) – de la persoane juridice avem stampila dar daca ducem la persoane fizice ce scrim pe ordin de deplasare daca nu avem stampila ca sa fie deductibile?

  128. Buna ziua, am o intrebare legata de plata/incasarea diferentelor deconturilor/ord.depl. Exista un termen fix pentru plata/incasarea diferentelor? E obligatoriu ca plata/incasarea sa se faca in ziua predarii decontului?

  129. Buna ziua. Sunt un necunoscator al legilor romane si asi dori prin amabilitatea dvs-tra, sa ma lamuriti cu o neclaritate, nedumerire pe care o am. Sunt sofer pe camion si imi desfasor serviciul si in strainatate. Pe langa salarul pe care-l primesc in tara, mai beneficiez si de diurna in valuta. Sunt divortat si am un copil minor in varsta de13 ani. Actele de divort au fost intocmite in fata unui notar, nu la tribunal, unde m-am obligat sa platesc o pensie alimentara de 400lei. In prezent platesc aceasta suma dubla, dar mama nu este multumita, pe motiv ca salariul din ro plus diurna, au crescut. In eventualitatea in care m-ar chema in instanta, pentru a obtine un venit mai mare pentru alocatia lunara a copilului, ar intra si diurna, ca si venituri salariale. Mama s-a stabilit in strainatate, impreuna cu copilul
    Eu o cred ca in strainatate sunt alte preturi de cat in ro, dar eu am divortat in ro, nicidecum in comunitatea europeana, unde probabil, alocatia copilului este mult mai mare. Va multumesc pt timpul acordat si prin bunavointa dvs-tra, astept un raspuns .

    1. Îmi pare rău, dar eu nu vă pot ajuta aici. Cel mai bine este să apelați la un avocat chestiunea fiind una strict juridică nu una contabilă sau fiscală.

  130. Buna ziua,
    Va rog sa-mi spuneti daca pentru membrii consiliului director al unui ONG, se poate acorda diurna pentru participarea la un festival coral in strainatate, ei facand parte din corul ONG-ului care participa la festivalul din strainatate.. Membrii consiliului director nu sunt angajati cu contract de munca la ONG. Multumesc.

    1. Legal doar salariații pot beneficia de indemnizații de deplasare. Aceștia pot avea cazare și masă asigurată de către ONG dîn măsura în care ONG-ul plătește facturile emise pentru așa ceva, dar diurnă, în mod normal nu poate primi decât persoana cu statut de salariat.

  131. Buna ziua,
    Am o nedumerire. Din data de 01.09.2015 este in vigoare Hotărârea nr. 582/2015 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
    Conform hotararii respective articolul 5 alineatul (1), litera A se modifică şi va avea următorul cuprins:
    A. În străinătate, o indemnizaţie zilnică în valută primită pe perioada delegării şi detaşării în străinătate, denumită în continuare indemnizaţie de deplasare, compusă din:

    a) o sumă zilnică, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea;

    b) o sumă zilnică, denumită în continuare indemnizaţie de cazare, în limita căreia personalul trebuie să îşi acopere cheltuielile de cazare. Prin cheltuieli de cazare se înţelege, pe lângă tarifele sau chiria plătite, şi eventualele taxe obligatorii pe plan local, precum şi costul micului dejun, atunci când acesta este inclus în tarif.

    Totodata articolul 12, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    (2) Justificarea sumelor cheltuite în valută, cu excepţia celor reprezentând indemnizaţia de deplasare, se face pe bază de documente şi se aprobă de către conducătorii unităţilor trimiţătoare; în cazul cheltuielilor medicale este necesar şi avizul policlinicii de specialitate.

    Rezulta in consecinta ca pentru personalul bugetar se va acorda o indemnizatie de deplasare compusa din diurna (de ex 35 EUR/zi) + indemnizatia de cazare (de ex.150 EUR/zi) fara ca pentru aceasta suma totala (de ex. 185 EUR/zi) sa se ceara documente in scopul justificarii cheltuielilor?

    1. De fapt scrie același lucru ca înainte, doar că altcumva. Nu e schimbat mare lucru aici. Excepția este că acum diurna și indemnizația de cazare formează așa numita indemnizație de deplasare (nu sunt tratate distinct) și într=adevăr față de prevederile anterioare când doar diurna trebuia justificată acum nu e necesar să se justifice pe lângă diurnă nici acea indemnizație de cazare.

  132. Bună ziua,
    Va rog sa îmi spuneți dacă firma la care lucrez și care are sediul social în Argeș, eu fiind angajata din București, cu domiciliul în București, societatea neavand punct de lucru aici, activitatea prestandu-se tot în București, pot beneficia de diurnă în aceste condiții?
    Mulțumesc.

    1. Ați beneficia de diurnă dacă v-ați deplasa de la sediu la locul de desfășurare a activității dvs.

  133. Buna ziua,
    ce nu am inteles eu este modul de acordare a diurnei pt extern: se acorda numai in euro sau este ok si in ron. in varianta 2 pot cere acordarea ei in euro? si alta intrebare: in cazul expirarii perioadei de deplasare de 60 zile, am dreptul la cat repaus acasa inainte de o noua deplasare?
    multumesc.

    1. indemnizația de deplasare se acordă în valută dacă e acordată numerar sau se poate acorda și în lei echivalent a sumei în EUR dacă se virează pe cardul persoanei.
      Ce înțelegeți prin repaus? Zile libere? Sau perioada scursă până la următoarea deplasare?

  134. da.zile libere inainte de urmatoare deplasare. regula este sa se mearga cat mai putin acasa,pt a nu plati transportul,care este platit un dus-intors odata pe an. adica in deplasarea in ianuarie si intoarcerea in decembrie la inchiderea santierului. chiar daca pleci, prin absurd, doar odata in CO legal, au pretentia sa ne platim transportul.
    multumesc.@Cristi

  135. Buna seara.Vreau sa fac o firma de constructii in Romania si vreau sa trimit muncitorii in Belgia. Am si eu cateva nelamuriri, in diurna externa de 35 euro/zi este inclusa si cazarea? Sau cazarea o platesc separat de diurna? Si angajatul va primi salariul din tara + diurna? Multumesc frumos, o seara buna va doresc!

    1. Nu este inclusă. Cazarea, indemnizația de cazare se achită separat. Da – salariatul va beneficia de salariul din țară + indemnizația de deplasare (diurnă + cazare). Aveți în vedere că potrivit legii veniturile lui așa cum le realizează (adică salariul + indemnizația de deplasare) trebuie să fie cel puțin egale cu salariul minim din țara în care îi trimiteți la muncă.

  136. Buna ziua,
    In opinia dvs. se poate acorda unui angajat roman diurna CASH, direct in valuta?
    Multumesc anticipat.

  137. Nu confunda indemnizatia interna cu cea externa
    diurna interna 13 lei(exemplu) x2,5
    diurna externa 35 euro (exista un tbel in functie de tara) x 75 % din val de 35

  138. Diurna zilnica la intern se acorda 17 lei x 2,5 = 42,50 lei (s-a mojorat in dec 2015).

    Dc este important sa stim care sunt valorile indemnizatiei pentru delegare si detasare valabile in cazul bugetarilor?
    Pentru ca ele, de fapt, reprezinta un indicator pentru calculul diurnei neimpozabile si in cazul companiilor private.
    Daca o companie privata decide sa acorde o diurna de orice fel, interna sau externa, a carei valoare depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice, atunci taxele de platit sunt diferite. Astfel, aceasta diurna va fie supusa impozitului pe salarii (16%) si va fi inclusa in baza lunara pentru contributii sociale obligatorii.

    Mai departe, daca societatea in cauza acorda o diurna in limita a de 2,5 ori fata de indemnizatia bugetarilor, socoteala taxelor se schimba radical. De ce? Pentru ca nu se mai plateste impozit, nefiind inclusa in venituri salariale si pentru ca nu va fi cuprinsa in baza de calcul pentru contributiile sociale.

    Toate bune,

    Diurna zilnica se acorda 17 lei x 2,5 = 42,50 lei

    1. Faptul că are un tratament fiscal distinct partea ce depășește nivelul a 2,5 ori limita pentru instituții bugetare nu înseamnă că nu se poate acorda ca diurnă orice sumă.

  139. Buna ziua ! Am o firma de transport intern si as vrea sa va intreb daca pot sa acord diurna soferilor care pleaca de luni pana vineri in afara localitatii sa efectueze transport.Mentionez ca nu au ordin de deplasare pt.ca nu vor sa le semneze la fiecare cursa dat fiind faptul ca ajung la descarcare si peste ora 24 si nu gasesc pe nimeni care sa le puna o stampila.Pot sa le iau in calcul doar CMR-urile sau foile de parcurs?

  140. Buna ziua,
    Societate din Romania deleaga muncitori in Olanda.Aici inainte de începerea lucrului sunt testati din punct de vedere al protectiei muncii.Exista situatii in care salariatii pica acest test si sunt nevoiti sa astepte 4-5 zile pana la urmatoarea testare.Intrebarea mea este: pot suspenda contractul individual de munca in aceste zile, dar ii asigur cazare si diurna? Daca ma ajutati si cu o baza legala.Multumesc!

  141. Salariatul nu munceste in aceasta perioada, pur si simplu sta si asteapta urmatoarea testare.Nu mi se pare normal sa ii dau salariu.Ii platesc cazare si diurna.Help me!

    1. Articolul menționat de dvs se aplică numai dacă la angajare, salariatul are deja un aviz, autorizație ori atestare profesională fără de care nu-și poate exercita profesia. Și dacă, ulterior angajării, acele acte în baza căreia își poate exercita profesia au expirat și nu au fost reînnoite.
      Mă îndoiesc sincer că e vorba de așa ceva.
      Pe de altă parte, în cazul suspendării unui contract de muncă se suspendă și celelalte drepturi ce decurg din executarea contractului așa cum e indemnizația de deplasare.
      Nu vă pot ajuta cu o soluție legală în acest caz.

  142. Buna, am doua intrebari….si sper sa ma ajutati :(

    1. Poate Firma la care lucrezi sa aiba un alt plafon de diurna externa, sub minimul legal, respectiv 26 euro pe zi? (mi s a dat raspunsul ca am avea o recomandata si se poate).
    2. Voi fi plecata in afara si voi prinde o zi libera de la stat. Pot primi diurna, chiar daca sunt in delegatie?

    Merci mult si astept raspuns :)

    1. Da, la ambele întrebări. Indemnizația de deplasare se acordă pe zi calendaristică nu pe zi lucrătoare.

  143. Salutare,
    Te rog frumos sa ma lamuresti cu situatia urmatoare: plec la un training extern pe 20.11.16 Duminica, plecare avion 6:30 dimineata in Danemarca. Revin Duminica 27.11.16, la ora 14:00 aterizez in Cluj. Cazarea este asigurata. Mesele: pe 20 NU; pe 21-22-23-24 am toate mesele asigurate. Pe 25 am numai mic dejun si pranz asigurate. Pe 26 si 27 am mic dejun asigurat, restul meselor nu.

    1) La ce ar trebui sa ma astept ca si diurna?
    2) avand in vedere ca o cina costa 33EUR asa ne-au informat, pot sa mananc pe banii firmei (am card) si sa primesc 50% din diurna de 35 EUR, fara sa cer aprobarea lor?
    3) trebuie sa aduc ordin de delegatie completat, chiar daca este training la firma mama?

    Multumesc anticipat,

    Sorin

    1. Depinde de firmă, de politica firmei. Dacă decide să aplice sau nu prevederile acestei hotărâri de guvern, prevederile fiind recomandate și nu obligatorii. Firma poate decide să acorde diurnă într-un cuantum mai mare decât cel stabilit pentru instituții publice, nu doar suma de 35 EUR/zi. Poate decide 70 EUR/zi de exemplu.
      Da, puteți folosi cardul firmei, dacă aveți acceptul lor, dar va fi necesar să solicitați și factură. Nu va fi suficient doar să plătiți.
      Da, ordin de deplasare și decont de cheltuieli.

  144. Salut,
    Lucrez la o firma care m-a delegat la o alta. Deplasarea se face zilnic dintr-o localitate in alta. Plata se face in felul urmator:
    – salariul brut din CIM
    – diurna, mentionata in ordinul de misiune, raportata la zilele lucrate. Valoare pe zi este mai mica decat cea mentionata in CCM, la randu-i inferioara plafonului neimpozitabil (2,5×17/zi)
    – prima de cazare (raportata la numarul zilelor lucrate), prima de performanta si primele cadou de Craciun, Pasti si cea de vacanta.
    Diurna nu apare pe fluturasul de salarii, iar restul sunt considerate venituri impozitabile. Nu ar trebui sa se aplice pentru primele cadou deducerea de 150? Si de ce a ales sa introduca prima de cazare la venituri impozitabile, cand ar fi putut sa o treaca la diurna fara a depasi plafonul deductibil? Mi se pare ciudat.
    Multumesc anticipat!

    1. Diurna nu este venit de natură salarială care să apară în statul de salarii sau pe fluturaș. Doar în măsura în care sumele depășesc plafonul maxim deductibil.
      Primele cadou sunt neimpozabile numai dacă se acordă cu anumite ocazii, altfel ele sunt venituri de natură salarială.
      Prima de cazare la fel este venit de natură salarială pentru că nu face parte din indemnizația de deplasare.

  145. Merci pentru raspunsul promp!
    A doua nelamurire era legata de ce a ales sa imparta o suma pe care putea sa o treaca drept diurna (aflata sub plafonul maxim deductibil si aplicata in functie de nr de zile lucrate) in diurna si prima de cazare, astfel incat o parte sa fie considerata venit de natura salariala.

  146. Bună , ad vrea să mă lamuresti în ceea ce privește o deplasare in interesul firmei, deci o delegație . Se pleacă de la sediul firmei la ora 18 sofand 8 ore. Se ajunge la destinație, după care se descarcă marfa la mai multi agenți comerciali cu deplasare in mai multe localități pînă la ora 19 a doua zi, după care se conducedin nou pana la sediul firmei încă 7 ore. Diurna plătită este de 42.5lei. Întrebarea mea este. Toate orele lucrate peste 8 ore norma normală se consideră ore suplimentare, care pot fi luate liber in compensare pentru că nu vor fi plătite oricum? Menționez că drumul l-am făcut eu ca șofer al firmei, cu mașina firmei, Masina fără tahograf, însă eu neavand în fișa postului meseria de șofer. Care sunt reglementările legale. Am uitat sa precizez ca nu m-am cazat nicăieri, doar am dormit înainte de drumul de întoarcere, pe marginea drumului 2 ore. Mulțumesc

    1. Dacă nu sunteți șofer nu sunteți în timpul programului. Trebuie demonstrat că sunteți în timpul programului de muncă conform contractului de muncă. Diurna se acordă pentru o deplasare de minim 12 ore la o distanță mai mare de 5 km de sediul firmei.
      De altfel HG 1860/2006 interzice plata de ore suplimentare pe timpul delegării. Și spune că pe perioada delegării se prestează activitate în timpul programului normal de muncă. Există o excepție care spune că:

      Persoana aflată în delegare care, pentru realizarea sarcinilor rezultate din obiectivele delegării, a desfășurat activitate peste durata normală de lucru sau într-una din zilele de repaus săptămânal sau sărbătoare legală, confirmată de unitatea la care s-a efectuat delegarea, beneficiază, cu aprobarea conducerii unității, de timp liber în compensare, potrivit reglementărilor legale.

      Așadar dacă firma/firmele la care s-a dispus delegarea confirmă că ați efectuat activitate suplimentară sau în zile de repaos aveți dreptul la compensarea cu timp liber.
      Diurnă nu se poate primi în cazul expus pentru mai mult de o zi. Suma acordată este la nivelul sumei maxim deductibile pentru angajator.

  147. Buna ziua!

    Sunt responsabil financiar pe proiecte internationale. Vreau sa va precizez ca pe programele internationale se accepta ca si cheltuieli eligibile “subsistence costs” (costuri de masa) pentru actori cheie angajati ai unor organizatii (ONG-uri, institutii, firme) care aduc o contributie in proiectele respective. Acesti actori cheie nu-si pot deconta salarii, doar partenerii in proiect. In schimb Programul accepta decontarea costurilor de transport si “subsistence”. Documentele justificative (factura, decont) trebuie sa fie pe numele partenerului (organizatia care suporta si costurile de transport si “subsistence” pentru actorii cheie). Nu am tradus subsistence din urmatorul motiv din care deriva si intrebarea mea: cum impacam posibilitatea de a deconta costurile de masa pentru actorii cheie cu faptul ca legislatia romaneasca specifica ca diurna se plateste doar angajatilor? Adica organizatia partenera in proiecte internationale poate acorda diurna reprezentantilor actorilor cheie, care nu sunt angajati ai organizatiei care suporta si celelalte costuri de transport? Multumesc anticipat pentru raspuns.

    1. Păi dacă factura e emisă pe organizație și i se și decontează acesteia, de ce ar mai plăti aceasta ceva către persoane?

  148. vorbeam de factura avion. pentru diurna se intocmeste decont de catre salariatii organizatiei partenere. cum ramane cu salariatii actorilor cheie, pentru care organizatia partenera le plateste diurna? De fapt intrebarea este poate o organizatie sa plateasca diurna unor persoane care nu sunt salariatii ei, in conditiile in care acea diurna este recunoscuta ca si cheltuiala eligibila de programele internationale?

    1. Nu poate, dar nu ați spus că organizația primește o factură pentru masa și cazarea acestora? Dacă da, atunci de ce ar mai plăti direct în mâna acelor actori cheie o sumă de bani?

  149. Factura de cazare si masa este emisa pe numele partenerului care gazduieste evenimentul; este vorba de un alt partener.

    Concret: se participa la un eveniment intr-un oras in Italia. Factura este emisa pe numele organizatiei din Italia, care gazduieste evenimentul. Intrebarea mea era pentru partenerul din Romania. Conform legislatiei romanesti, salariatul poate primi jumatate de diurna, daca partenerul extern ii asigura masa. Dar organizatia din Romania poate acorda diurna in conditiile legii (adica jumatate din diurna) pentru acele persoane care au calitatea de participanti, dar nu sunt angajati ai organziatiei din Romania? Multumesc.

  150. La un SRL, eu inregistrez cheltuiala cu diurna 625=542 lunar, pe baza unui tabel cu diurna datorata (soferilor) in acea luna, in functie de perioada deplasarilor. De regula, diurna se vireaza la noi in contul soferului dupa o luna lucrata. Considerati ca sumele inregistrate in 625 sunt deductibile in perioada in care au fost datorate/inregistrate, desi nu au fost suportate efectiv? (Se intocmesc actele justificative). Va multumesc!

  151. Indraznesc sa va mai intreb ceva: Din ceea ce am studiat despre legile Macron si MiLoG eu am inteles ca se refera doar la venituri salariale, neincluzand diurna (evident, o include cand depaseste plafonul de 2,5). Am inteles corect?

    1. Eu nu știu ca în România să existe vreo lege Macron sau MiLog. Așa că nu știu despre ce vorbiți. Știu în schimb de o lege, 344/2006, dată în baza unei directive europene, deci valabilă pe întreg teritoriul UE, care spune că sunt asimilate veniturilor salariale și diurnele acordate. Nu contează tratamentul fiscal al acestora ci cuantumul total al diurnei. Să nu amestecăm lucrurile.

  152. Salariatii unei agentii de munca temporara care sunt detasati in strainatate primesc salariul in lei, pentru diurna si cazare primesc euro. Cazarea trebuie justificata prin facturi?

    1. Citiți HG 518/1995 actualizată către care găsiți link chiar în articol. Art.5 litera A. Nu se condiționează nici acordarea și nici justificarea de existența vreunei facturi.

  153. Buna ziua, un raspuns va rog referitor la diurna externa. Daca trimit un angajat in deleagatie in UE sa zicem, am nevoie de ROI? ma gandesc pentru facturile de cheltuieli? Multumesc frumos!

    1. Nu. Nu neapărat. Depinde – dacă se achiziționează bunuri ce se aduc în România și ar fi achiziție intracomunitară, altfel pentru cazare sau motorină nu.

  154. @Cristi

    Cristi :
    Nu. Nu neapărat. Depinde – dacă se achiziționează bunuri ce se aduc în România și ar fi achiziție intracomunitară, altfel pentru cazare sau motorină nu.

    Din cauza valorii sub plafonul de 10 000 euro sau motorina nu este considerata achizitie intracomunitara?

    1. Nu din cauza plafonului și nu că achiziția de motorină nu ar putea fi o achiziție intracomunitară.
      Dacă achiziționez o cisternă de motorină din Germania și o aduc în România în scop de revânzare, este achiziție intracomunitară, dar dacă fac plinul în Germania pentru a mă deplasa spre România sau către altă țară nu e AIC

  155. Deși am citit toate comentariile, nu am găsit răspuns la întrebarea: Există vreun plafon minim pentru diurna acordată la intern de o persoană juridică privată? În interpretarea mea, ducând lucrurile la extrem, angajatorul poate respecta dreptul salariatului de a primi o indemnizație de delegare stipulat de Art.44 (2) CM și prin plata unei sume de 0,05 lei/zi. Este corect? Sau poate să nu ofere nimic dacă nerespectarea acelei prevederi din CM nu are prevăzută o sancțiune.

  156. Buna ziua. Sunt bugetar intr-o institutie publica si plec la cursuri in strainatate pe o perioada de 10-14 zile. Cazarea, transportul si diurna (fara mese) imi sunt asigurate de parteneri. Institutia publica ce m-a angajat este obligata prin lege sa imi mai acorde diurna? Data trecuta m-au pus sa intocmesc un document prin care sa declar ca toate cheltuielile sunt suportate de parteneri.

  157. Un angajat din domeniul privat care merge in delegatie externa in Germania si NU sta la hotel (deci nu are nici un doc justificativ pentru cazare), pe langa diurna, de ce suma maxima / zi poate beneficia ca indemnizatie de cazare externa care sa nu fie considerata venit salarial?

    La art. 1, alin. 2 din OMFP 60/2015 se mentioneaza ca bugetarilor care nu se cazeaza la hotel li se acorda 45 lei / zi drept compensare pentru cheltuielile de cazare dar nu se specifica daca se cei 45 lei / zi sunt valabili atat pentru delegatie interna cat si pentru externa. Mi se pare putin ca si cheltuieli de cazare externa.

  158. Buna ziua, lucrez la o firma de transport international cu 20 TIR-uri. Se poate acorda soferilor o diurna diferentiata ? Adica unii iau 50 euro/zi altii pot ajunge si la 75-80 euro/ zi, in functie de anumite criterii interne. Trebuie stipulate undeva aceste criterii ? Trebuie sa justificam in cazul unui control ( fisc, ITM ) aceasta diurna diferentiata ?

  159. Intrebare – PFA isi pot deduce diurna la pentru deplasarile im strainatate in 2016? Multumesc.

  160. buna ziua. o intrebare care da bataie de cap tuturor…a1 existent si toate formalitatilede deplasare corecte…de ce trbuie ca eu sa ridic salariul de baza la nivelul pe careil are corespondenta COR-ul din tara in care merge lucratorul?
    se poate citi exact undeva acest lucru ?

    1. Nu trebuie neapărat.
      Trebuie să asigurați un venit egal cu cel din țara în care merge. Inclusiv diurna. Vedeți art.9 Legea 344/2006.

  161. nu enzeleg pe măsură ce ajunge la salariul minim exemplu 1500 de euro în Germania?
    1250 lei salariul minim pentru economie + € 87 x 15 zile diurna?
    correct?
    sau trebe facere assumptia cu salario de 1500 Euro?
    situatia este mult diferente din punct de vedere fiscal.
    multumesc mult

    1. Vedeți legea 344/2006 actualizată.
      Art.9 din Lege mai exact.
      Situația poate diferită din punct de vedere fiscal dacă nivelul indemnizației de deplasare depășește de 2,5 ori limita pentru instituții publice.

  162. bUNĂ SEARA, IN URMA CONCEDIERII NELEGALE, AM DREPTUL LA CEREREA DIURNEI DE CARE AS FI BENEFICIAT DACA AS FI FOST TRIMIS IN DELEGARE, ÎNCEPÂND CU DATA CONCEDIERII ȘI PÂNĂ LA DATA REINTREGRĂRII MELE PE POSTUL DETINUT ANTERIOR?MULTUMESC.

  163. Va rog sa imi spuneti si mie cum se opereaza plata diurnei in SAGA?
    Am urmatoarea situatie: firma de transport, plateste diurna soferilor pentru deplasarile interne. Multumesc!

  164. Buna ziua!
    Societatea isi va schimba in viitorul apropiat administratorul. Unde trebuie inregistrat contractul de administrare a noului administrator pt. a putea beneficia de diurna? Este vorba de actualul sofer angajat la firma, care va continua sa fie angajat si dupa ce devine administrator. In acest caz cred ca nu mai e nevoie de formularul A1, avand in vedere ca este singurul angajat al firmei.
    Multumesc!

  165. buna ziua,am si eu o intrebare cum este un sofer platit care face distributie zinic si mentionez incarca si descarca marfa.mtumesc

    1. Cu salariul prevăzut în contractul individual de muncă. Dacă mă întrebați dacă ar beneficia de diurnă, nu știu. Depinde de mai mulți factori. De distanța la care se face distribuția, de timpul zilnic al deplasării, etc.

  166. Pot incasa diurna externa în alt cont decat cel existent pe numele meu (al soției, al mamei)?Dacă da Cum ar trebui sa procedez?Trebuie sa fac vreo împuternicire pe care sa o duc la societate?

  167. Buna ziua!
    Am urmatoarea situatie.
    Unul dintre soferi se deplaseaza zilnic in afara localitatii (aprox la 150 km) pentru a face aprovizionarea cu marfa.
    In prezent ii acordam diurna deoarece toata operatiunea dureaza 12 ore.
    In contractul lui de munca nu este specificata deplasarea in afara localitatii ci ca sofer, doar munca de teren

    Am vazut pe net o exprimare de genul: “Soferii nu pot beneficia de diurna deductibila, nefiind respectate prevederile art. 43 din Codul muncii.Angajatorii daca doresc pot insa sa le acorde soferilor anumite indemnizatii numai ca acestea vor fi considerate avantaj in natura si impozitate la fel ca si salariile (impozit si contributii sociale obligatorii).”

    1. Exprimarea respectivă este eronată. Eu pot să am șofer care să meargă pe o rază de sub 5 km de la sediu, zilnic și/sau să nu aibă o durată a deplasării mai mare de 12 ore.
      Eu zic că-i puteți acorda diurnă.

  168. …referitor la intrebarea anterioara, avand in vedere ca deplasarea dureaza 12 ore cu tot cu drum,trebuie platite ore suplimentare?

  169. Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Daca un angajat este trimis in delegatie in alta localitate in care respectivul detine o locuinta (nu este domiciliu stabil din CI), mai poate primi diurna pentru delegatie si bani pentru cazare?
    Multumesc

  170. Buna, am o intrebare privind valoarea diurnei in strainatate.
    – Valoarea diurnei se poate modifica lunar? de exemplu in luna ianuarie acord o diurna de 35 euro iar in februarie pot sa acord o diurna de 40 de euro? multumesc

  171. Buna ziua,
    Am citit mai sus doua raspunsuri cu privire la acordarea diurnei pt membrii conducerii ONG care nu au statut de salariati :
    iunie 2016 – “Da, chiar dacă. Cu condiția ca în documentele întocmite între ONG și persoană să fie prevăzut că i se decontează și aceste cheltuieli. Câtă vreme sumele primite sunt tratate similar unora din activități dependende și contractul dintre părți prevede plata cheltuielilor de deplasare, nu e o problemă.”
    si
    august 2016 – “Legal doar salariații pot beneficia de indemnizații de deplasare. Aceștia pot avea cazare și masă asigurată de către ONG în măsura în care ONG-ul plătește facturile emise pentru așa ceva, dar diurnă, în mod normal nu poate primi decât persoana cu statut de salariat.”
    Daca persoanele membre ale conducerii ONG sunt indemnizate lunar si aceste venituri sunt tratate similar salariilor, pot beneficia de diurna (cu mentionarea acordarii acesteia intr-un contract) ? In august n-ati mai facut aceasta mentiune, mai e valabila ?

  172. Buna ziua.
    Un ordin de deplasare extern pentru soferi angajati in RO care efectueaza transport in UE trebuie vizat de cineva din strainatate sau este suficient daca este insotit de foaie de parcurs si CMR?Multumesc.

    1. Eu zic că e suficient să fie justificat cu CMR și foi de parcurs, dar în special cu CMR.

  173. Buna ziua,
    Se acorda diurna interna in urmatoarea situatie: plecare in 29.06.2017 ora 13:00 si sosire in 30.06.2017 ora 10:30?

    Multumesc.

  174. Mai am o intrebare: un sofer pleaca intr-o cursa externa cu incarcare din Romania, mai exact Brasov. Pleaca in 16.06.17 ora 13:30 din Brasov si trece vama pe la Nadlac catre Germania. Dupa efectuarea transportului se intoarce tot prin aceeasi vama si ajunge in Nadlac la data de 22.06.17 ora 13:30 de unde pleaca catre Sibiu la ora 15:40 a aceeasi zile. De la Sibiu pleaca abia a doua zi catre Brasov pentru a descarca si incheia totodata cursa. Cate zile de diurna interna are acest sofer la aceasta cursa?

    1. :)
      Cu tot respectul, dar nu asta ați specificat. Ați spus că la acea oră pleacă de la Brașov.

  175. Daca cititi mai atent observati ca intradevar este o coincidenta, adica, atat la Brasov cat si la Nadlac este aceeasi ora!!!

    Oricum multumesc si daca se poate totusi un raspuns concret?!!!

    1. Am citit cât de atent am putut. Am văzut că e aceiași oră la plecare și la sosire, dar pentru plecare contează ora la care a trecut frontiera, iar la sosire ora la care ajunge la Brașov.
      Dar, ca regulă, pentru prima și ultima zi puteți acorda 50% din cuantumul indemnizației de deplasare. Citiți HG 518/1995 pentru care găsiți link în articol și veți vedea că acolo, la art.7^1 se spune că:

      Art. 71

      (1) Perioada pentru care se acordă diurna în valută se determină în funcţie de mijlocul de transport folosit, avându-se în vedere:

      a) momentul decolării avionului, la plecarea în străinătate, și momentul aterizării avionului, la sosirea în țară, de și pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;
      b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a României, atât la plecarea în străinătate, cât și la înapoierea în țară.

      (2) Pentru fracțiunile de timp care nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore și 100% pentru perioada care depășește 12 ore.

  176. Buna ziua.
    Va rog sa ma lamuriti si pe mine cum este corect.
    Am avut o deplasare externa. Cei din conducerea unitatii mi-au acordat diurna in LEI nu in EURO cum este prevazut in HG 518/1995, art. 5.
    Mai mult decat atat, costurile reprezentand combustibilul si taxele de drum mi-au fost calculate si acordate tot in lei. Eu fiind nevoit sa schimb leii in euro iar mai apoi euro in lei (ce mi-a ramas) am pierdut destul de mult pe aceste diferente de curs valutar pentru ca mie imi calculeaza totul raportat la cursul BNR nu la cursul de pe bonul de schimb valutar (acesta nu e luat in considerare chiar daca e de la o banca).
    Astfel, toate bonurile aduse de mine au fost raportate la cursul BNR! Diferenta a trebuit sa o platesc eu din buzunar, ba chiar mi s-a emis si chitanta pentru asta.
    Vreau sa va intreb, e legal asa ceva?
    Legea nu este aceeasi pentru toti (PUBLIC sau privat)?
    Nu ar fi trebuit ca toate cheltuielile pentru deplasare sa imi fie acordate direct in euro?
    Va rog sa ma lamuriti si pe mine si sa imi spuneti ce articol din lege imi da dreptate… nu numai pentru diurna ci si pentru restul cheltuielilor!
    Multumesc.

    1. Tot HG 518/1995, mai are la art.12 un alineat 1^1 care spune:

      În situații temeinic motivate, sumele prevăzute la alin. (1) se pot acorda și în lei, caz în care personalul are obligația de a achiziționa, anterior plecării în străinătate, valuta de la unitățile specializate care nu percep comision.

      Nu spune cui trebuie să-i justifice, în ce constă justificarea, etc.

  177. @Cristi
    Multumesc pentru raspuns. Concret se pot acorda sumele in lei. Angajatul va schimba leii in valuta la o casa de schimb valutar sau o banca unde comisionul este 0%.
    Doar ca orice banca sau casa de schimb are un curs valutar diferit de BNR. In acest caz inteleg ca unitatea va trebui sa ia in calcul cursul de pe bon chiar daca e diferit de cursul BNR. Si ca orice suma imputata pe diferente de curs este practic nejustificata?
    De exemplu, azi: 1 euro BNR = 4.5886 lei, Banca sau casa de schimb X curs euro la vanzare: 1 euro = 4.6465, comision 0%. Mie practic unitatea (chiar daca e institutie publica) ar trebui sa imi accepte suma de pe bon de 4,6465 lei nu sa-mi impute diferenta de 0,0579 lei. Am dat exemplu pe 1 euro ca sa fie mai usor de inteles ce am vrut sa spun.
    Mai precizez inca o data faptul ca pe bon nu exista comision pentru schimb ci doar cursul diferit fata de BNR (vanzare / cumparare). Sa trag concluzia ca s-a facut confuzie intre diferenta de schimb si comision? Ca mi se tot spune ca pt public sunt alte legi mai stricte decat pt privat. Dar eu credeam ca legile sunt aceleasi pt toti.

    1. Da, concluzia dvs este corectă. HG 518 se aplică, în principal instituțiilor publice fiindu-le adresată lor, nu persoanelor de drept privat cărora li se recomandă să aplice corespunzător această hotărâre.

  178. Un salariat cu contract care lucreaza in Belgia poate primi diurna numai pe zilele lucrate asa cum a fost stipulat in act aditional ex 16 zile× 80 euro iar deplasarea este pe toata luna 30 zile.Locul prestarii este acolo si diurna este acordata in functie de lucrarile prestate.

  179. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in a-mi spune cate zile de diura are urmatoarea deplasare externa cu avionul:
    plecare 08.11 – ora 13:40
    sosire 11.11 – ora 15:25
    Am o mica disputa cu persoana care face aceste calcule, deoarece considera ca o zi ca sa beneficieze de diurna 100%, incepe la ora plecarii (13:40 in cazul meu) pe 08.11 si se termina la 13:40 in 09.11.
    Va multumesc mult.

    1. Iată ce spune HG 518/1995:
      (1) Perioada pentru care se acordă diurna în valută se determină în funcție de mijlocul de transport folosit, avându-se în vedere:
      a) momentul decolării avionului, la plecarea în străinătate, și momentul aterizării avionului, la sosirea în țară, de și pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;
      b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a României, atât la plecarea în străinătate, cât și la înapoierea în țară.
      (2) Pentru fracțiunile de timp care nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore și 100% pentru perioada care depășește 12 ore.

      Așadar momentul din care se acordă diurnă în valută este momentul decolării avionului, iar momentul încheierii acordării diurnei în valută se încheie la momentul aterizării lui.
      În situația de față sunt 3 zile de acordare de diurnă cu 100% și o fracțiune din a 4-a zi unde se plătește 50% diurnă.

  180. Buna ziua.
    Pt o deplasare externa s-a acordat avans in EUR. La depunerea decontului salariatul trebuie sa mai restituie o suma in EURO. Doreste sa faca returnarea in RON la cursul BNR din ziua depunerii decontului. Din cate stiu este OK dar mi s-a cerut baza legala pentru a face acest lucru. Ma puteti ajuta?
    Multumesc

    1. Poate să o facă dacă acest lucru este permis de către administratorul, managerul societății. În mod normal se restituie în valută nu în lei.
      HG 518/1995, nu spune explicit nici că poate nici că nu poate. La art.12 din HG 518 se spune că sumele se acordă în valută, dar prin excepție ele pot fi acordate și în lei.
      Dar art.13 spune că sumele în valută folosite în alte scopuri, pierdute, furate sau cheltuite fără respectarea condițiilor în care au fost acordate potrivit prezentei hotărâri, se recuperează în valută de la cei vinovați. Așadar dacă am sume cheltuite nejustificat, imputabile, trebuie să recuperez în valută chiar dacă i-am dat avans în lei urmând ca el să cumpere valuta.
      Și art.14 spune că – Recuperarea avansului nejustificat sau a sumelor rămase necheltuite și nedepuse sau depuse peste termenele prevăzute de lege, inclusiv a penalităților de întârziere, se face pe bază de dispoziție emisă de către conducătorul unității trimițătoare, la propunerea compartimentului financiar-contabil al unității care a acordat avansul în valută, indiferent de unitatea la care este încadrat în muncă titularul de avans.
      Acest articol 14 este cel care contează pe speța dvs. După cum vedeți nicăieri nu interzice explicit restituirea avansului în echivalent monetar.

  181. Buna ziua…Imi puteti spune, va rog, care este termenul maxim legal pentru primirea banilor de diurna?Daca imi puteti spune si un articol din codul muncii referitor la asta…ar fi perfect.Va multumesc

    1. În mod normal sumele pentru diurnă se acordă anticipat, anterior delegării, prin acordare de avans spre decontare.
      Codul muncii nu are astfel de termene.
      Pentru justificarea avansului:
      Pentru societăți cu capital de stat unde este valabil Decretul 209/1976 termenul este de 3-4 zile de la data depunerii decontului.
      Pentru restul, termenul se poate stabili prin decizie internă.
      Restituirea banilor se face în termenul prevăzut de justificarea lui. Dacă nu se restituie în acel termen atunci se poate restitui în termenul în care poate interveni prescripția drepturilor de această natură.

  182. Ce se considera deplasarea pana si de la aeroport sau punctul de trecere a frontierei? Se ia in calcul ca delegatie in interiorul tarii sau ca ore suplimentare efectuate de angajat?
    Mai exact :
    Plecare 8.00 01.02.2018
    Granita =18.00 01.02.2018
    Granita sosire: 18.00 03.02.2018
    Sosire domiciliu=04.00 04.02.2018

    Cu diurna externa m-am lamurit – 2xdiurna externa , insa ce fac cu deplasarea in interiorul tarii?

  183. Buna ziua.

    Am si eu o nelamurire.In cazul deplasarii administratorului societatii (care este numit prin statut si nu angajat) in tari terte, primeste diurna?
    Daca da care este documentul justificativ si baza legala?
    Dar cheltuieli cu cazarea pot fi decontate?

  184. @Cristi

    Ca sa inteleg -deplasare in interiorul tarii –

    Daca are mai mult de 12h de la localitatea de domiciliu pana la granita (dus) , acord diurna de Romania ? iar daca are sub 12h la dus nu acord diurna de Romania.Sau cumulez perioadele (dus+intors) ?
    Angajatul sustine ca perioadele ar trebui cumulate.In exemplul de mai sus spune ca ar trebui sa iau in calcul total ore deplasare Romania =10h dus+6h intors =16h Romania -deci 1 diurna de Romania (ca daca l-as fi trimis pana la granita si inapoi intradevar facea 16h de deplasare in Romania)
    Nu gasesc nici o baza legala pentru acest rationament, insa nici nu doresc sa ma reclame (dupa cum a amenintat)
    Multumesc

    1. Nu se cumulează pe dus cu întors. Sunt perioade distincte. Diurna în valută se acordă din momentul trecerii frontierei de stat.

  185. referitor la diurna externa …un salariat detasat pe termen lung in strainatate care beneficiaza de salariu si diurna ….in timp se casatoreste in acea tara si pentru a putea obtine permis de sedere in acea tara isi obtine obligatoriu domiciliul stabil in acea tara . Mai are dreptul la diurna din partea statului roman ?

  186. In cazul deplsarii unei echipe pentru lucrari de mentenanta pe mai multe zile trebuie ordin de deplasare pe fiecare in parte pentru diurna, sau e de ajuns un OD cu specificarea tuturor persoanelor participante la care se ataseaza eventual un decont pt celelalte cheltuieli(combustibil, cazare)?

  187. Buna ziua. Am o intrebare legata de diurna externa. Conform biletului de avion salariatul s-a intors in tara la ora 7 dimineata si administratorul refuza sa ii dea jumatate de diurna pentru aceste 7 ore. In lege e specificat ca sub 12 ore se da jumatate de diurna, dar daca administratorul nu vrea sa ii dea se poate face ceva?

    1. Salariatul poate deschide proces împotriva angajatorului.
      Dar acesta poate avea reguli proprii stabilite în firmă, prin ROI de exemplu, prin care să stabilească modalitatea de acordare a diurnei.
      Aplicarea HG este opțională pentru firme. Ea este obligatorie pentru instituții. Firmele o pot aplica, dar nu sunt obligate.

  188. Buna ziua. Tot legat de diurna… De curand lucrez la o firma care face diverse transporturi cu masini sub 3.5t (deci fara tahograf). Pentru cursele scurte, sub 12 ore, e clar, pontez orele efective si nu acord diurna.
    – Dar mai am si 2 masini care pleaca pe mai multe zile (curse interne). De exemplu, luni vine salariatul la firma la ora 9.00, preia masina si pleaca la locul de incarcare, in aceasi localitate ca si firma noastra. Efectiv pleaca in cursa (deci paraseste localitatea) pe la ora 13. Soseste inapoi miercuri, pe la ora 17-18, cateodata 20. Joi dimineata, de la 9 iar preia masina si vine inapoi vineri pe la 17-18. Eu l-am pontat 8 ore zilnic si am acordat 5 zile de diurna (42.5 lei x 5). Am procedat corect?
    – Confirmarea curselor le am prin stampile puse de beneficiari pe foaia de parcurs (deci nu pe ordinul de delegatie). Se intampla cateodata ca prima stampila de confirmare sa fie din a doua zi, cand merge la descarcat. In acest caz, desi el a plecat in cursa de luni, stampila de confirmare e cu data de marti, fara sa fie specificat ora, deci teoretic nu pot dovedi ca masina a plecat in cursa intradevar de luni. In asemenea cazuri finantele se pot lega de diurna acordata pentru ziua de luni?
    – Soferii primesc o anumita suma de bani la inceputul lunii, in numerar, inregistrat ca si avansuri de trezorerie. Din banii respectivi alimenteaza zilnic masinile. Tot din din sumele respective se deduce si diurna. Daca e nevoie, sumele se suplimenteaza in cursul lunii. Decontarea avansurilor se face la fiecare sfarsit de luna, prin utilizarea decontului din SAGA, la care anexez ordinele de deplasare, bonurile de combustibil si foile de parcurs. Diurna este calculat si trecut pe verso-ul ordinelor de deplasare. Tot la sfarsitul lunii se face si restituirea banilor necheltuiti. Decontul listat din SAGA nu mai este semnat de sofer, ci numai de patron. Ca si modaitate de lucru e bine asa?
    Multumesc.
    Cu stima, Rovid Gyozo

    1. Da. Este ok.
      Dar la partea legată cu – este semnat numai de patron, ar fi util să vă semneze și salariații. Aia nu e tocmai ok.

  189. Buna ziua,
    Doresc să mă lămuriți și pe mine în legătură cu un aspect legat de diurnă. Aveam angajat la firmă o persoană căreia îi acordăm diurnă. Înțeleg că trebuie să acordăm diurnă cum am și făcut-o de fapt până acum pe zilele efectiv lucrate (care reies din pontaj) chiar dacă s-a întâmplat să lucreze sâmbăta și duminica. Ce se întâmplă în cazul în care intr-un sfârsit de săptămână nu lucrează (pt că nu e nevoie, de ex.) dar nu merge în localitatea de domiciliu ci rămâne în localitatea în care are locuința închiriată. Trebuie să îi plătim diurna pe zilele în care nu lucrează?(e vorba aici de anumite zile de sâmbătă, duminică, o zi liberă legală, de ex.)
    Mulțumesc!

    1. Diurna se acordă pe perioada deplasării – chiar dacă a lucrat sau nu. Se plătește indemnizație de deplasare pentru zilele calendaristice din cadrul deplasării, nu doar pentru cele lucrătoare.

  190. Buna ziua,

    Un angajat poate sa refuze diurna si sa opteze pentru ore suplimentare?
    De ex: daca este plecat 16 ore in delegatie poate sa primesasca 8 ore liber si sa nu mai primeasca diurna? in mod normal atata timp cat angajatul este plecat de acasa se considera ca este la munca.

    Multumesc

  191. Buna ziua,
    Am citit ca o societate a avut control de fond si pentru diurna acordata soferilor (la intern), i-au calculat impozit si contributii , pe motiv ca in contractul de munca, locul de munca nu era fix ci pe traseele stabilite de unitate, deci s-a considerat ca deplasarile au fost o desfasurare normala a activitatii lor si nu trebuie sa li se acorde diurna . E corect asa ? Ati mai intalnit vreun caz ? Multumesc !

    1. Nu am mai auzit până acum de așa ceva.
      Dar e o interpretare abuzivă dacă mă întrebați pe mine.
      Așa pe aceiași logică și inspectorii ANAF care sunt trimiși dintr-un județ în verificare la un alt contribuabil nu ar trebui să primească vreo diurnă. Că nici locul lor de muncă nu este stabil. Și la ei se spune clar că se efectuează controlul la sediul persoanei verificate. Ar trebui să ceară să li se introducă suma în salariu. Și cum tot au drept de control să-și verifice colegii de la salarizare dacă le-au calculat corect.

  192. Buna ziua.
    Am citit toate intrebarile si raspunsurile legate de diurna si nu am inca un raspuns clar.
    Daca puteti sa-mi raspundeti la o intrebare , m-ar ajuta mult.
    Avem o SRL cu sediul in Romania avand ca obiect de activitate transport intern si international de marfuri. Angajatii firmei sunt angajati cu salarul minim pe economie si li se acorda o suma lunara drept diurna. Firma are contracte cu firme din Danemarca iar angajatii nu prea vin in Romania.
    Am intocmit o decizie de delegare pe o perioada de 60 zile si in contuinuare intocmim decizii de prelungire cu acordul salariatului pe perioade succesive de 60 zile, fara sa impozitam sumele primite drept diurna.
    Se poate face prelungire pt mai mult de 120 zile pe an , fara impozitare ? Cu acordul salariatului, binenteles.

  193. Buna ziua,

    Spuneti-mi si mie ca nu imi e tocmai clar. Sa presupunem ca cineva pleaca in delegatie externa la ora 8:00AM si se intoarce a doua zi la ora 19:00. Persoana respectiva are de primit o zi si jumatate de diurna sau primeste diurna completa pe 2 zile?? cu referire daca se poate la articol din lege.
    Multumesc!

    1. Depinde de ora la care părăsește România și ora la care revine în România, dar pe exemplul dvs. cel mai probabil pentru 1 zi și jumătate. Vedeți art.7^1 din HG 518/1995 la care găsiți link în articol.

  194. Buna ziua,

    In cazul in care un delegat extern are cazarea, transportul si absolut toate mesele asigurate mai este obligat de lege angajatorul sa plateasca si diurna?
    Daca da care este suma sau cum se calculeaza ea? Exista o lege clara in privinta asta?

    Multumesc frumos!

  195. Buna ziua!

    Am un S.R.L deschis pe prestari servicii, sunt asociat unic dar angajat cu contract la propria firma, in care prestez servici toata perioada anuala in Spania cu intreruperi la doua luni lucrate vin in tara doua saptamani de vacanta.
    Imi pot acorda diurna pe perioada prestari in Spania?
    Cate zile pe toata perioada anului pot beneficia de diurna?

  196. Buna ziua , intra in atributiile ITM sa controleze foi de parcurs si modul de acordare a diurnei ?
    Cu stima ,

    1. ITM poate solicita orice documente sau informații care pot să le ofere indicii legate de timpul de muncă. Din foile de parcurs pot afla uneori ora de plecare/sosire în cazul șoferilor sau dacă aceștia au efectuat curse în zile de sărbătoare, etc.
      Și despre modul de acordare a diurnei se pot solicita informații câtă vreme acordarea ei este menționată și în codul muncii

  197. Sunt administrator la Pfa, lucrez consultanta geologie in deplasare.Pot face decont ptr diurna pe perioada deplasarii?
    va multumesc

    1. Nu. Nu beneficiați de diurnă. Aceasta se acordă strict salariaților. Dvs. puteți face decont pentru a justifica sumele cheltuite pe timpul deplasării anexând documente justificative pentru ele.

  198. @Cristi
    Buna ziua,
    Referitor la intrebarea dlui. Motrum Radu cu privire la acordarea diunei pentru un an intreg, as vrea sa stiu unde exact scrie ca putem acorda diurnal pe o perioada asa de mare?

  199. Buna seara.
    O firma cu sediul in Romania poate acorda diurna salariatilor ce preseaza activitate in Germania?Ce documente se întocmesc?Mentionez ca salariatii au contracte de munca in tara.
    Multumesc mult anticipat pt.raspuns.

  200. Buna ziua, legat de diurna externa am urmatoarea intrebare, cum se dovedeste momentul trecerii frontierei cand deplasarea se face cu masina? deoarece la vama nu se pue stampila, nu se face nici un document la calatoria in interiorul UE. In caz de control este de ajuns declaratia persoanei care calatoreste, ca a trecut la ora x?

    1. Nu există un act anume. E suficientă declarația. Doar că trebuie demonstrată. Dacă eu, din Bihor,spun că am plecat cu auto și am trecut granița în Bulgaria la 2 ore de la plecarea de acasă, nu mă crede nimeni :)

    1. Se poate plăti și înainte și după.
      Se poate acorda avans spre decontare și la revenire salariatul prezintă decont de cheltuieli, din care rezultă dacă mai are de primit sau de restituit sume.
      Dacă nu se acordă avans spre decontare la revenire salariatul va depune decontul de cheltuieli cu sume de primit.

  201. Buna ziua,

    va rog sa-mi spuneti daca firma asigura transport, cazare si mancare pe perioada delegatiei este obligatorie si acordarea de diurna?

  202. Buna ziua,

    Pentru o companie privata – in cazul unui salariat detasat in Franta 1 saptamana. Ii acordam un avans, dupa care la intoarcere el ne va furniza documente pentru decontarea cheltuielilor. Daca el a avut cheltuieli pe zi mai mici de 87.5 euro, trebuie sa ii platim diferenta pana la 87.5 euro/zi ? Multumesc

  203. Buna ziua. Am delegare de atributii pentru 60 de zile. In fiecare zi plec din localitatea unde am locul permanent de munca (si domiciliul) catre locul de munca unde sunt delegat, la 50 km distanta. Imi desfasor programul de 8 ore apoi ma intorc la domiciliul meu (50 km intors) care intamplator este in aceeasi localitate cu locul permanent de munca. Insa nu ma intorc la locul de munca. In locul meu este alta persoana cu delegare de atributii. Am dreptul la indemnizatie de delegare? Practic delegarea mea este permanenta.

    1. Eu zic că da. Asta dacă nu cumva sunteți detașat și noul loc de muncă este în localitatea aflată la distanță, ori dacă sunteți bugetar și sunteți transferat.

  204. Buna ziua,

    La o delegatie interna de o singura zi, salariatul a adus urmatoarele documente justificative:
    -cartela de metrou de la domiciliu la Gara de Nord ora 5.10
    -bilet de tren dus B-BV cu ora de plecare 5.35
    -bilet de tren intors BV-B cu ora de plecare 16.25
    -cartela de metrou de la Gara de Nord la domiciliu cu ora 17.15

    Pentru cele min.12 ore necesare pentru a lua diurna, durata deplasarii se calculeaza incepand cu ora de plecare dupa biletele de tren sau a cartelelor de metrou?

    Multumesc!

  205. Asa vedeam si eu…dar in HG 714/2018 cu aplicare din 01.01.2019 scrie ca:

    Articolul 1 [ indemnizație de delegare, alocație zilnică de delegare ]
    (6) Numărul zilelor calendaristice în care persoana se află în delegare se calculează de la data și ora plecării până la data și ora înapoierii mijlocului de transport din și în localitatea unde își are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare.

    Articolul 10 [ incluse in cheltuieli de transport ]
    Se decontează drept cheltuieli de transport și:
    a) cheltuielile pentru transportul efectuat cu mijloacele de transport în comun la și de la aeroport, gară, autogară sau port, în cazul în care acestea sunt situate în altă localitate, precum și cheltuielile aferente transportului efectuat în regim de taxi sau car sharing, în intervalul în care serviciile de transport public în comun nu sunt disponibile;

    Din art.1 pct.6 reise ca pentru calcului diurnei se iau in calcul orele de plecare ale primului mijloc de transport din localitatea unde isi are locul permanent de munca (metroul in cazul asta), chiar daca si metrou si gara sunt din aceeasi localitate?

    Dar din art.10 lit. a) reiese cu s-ar deconta cheltuilelile de transport la gara si de la gara, numai daca nu ar fi din aceeasi localitate, respectiv metroul cu gara??

    1. Eu rămân la părerea mea că se ia în considerare momentul plecării cu primul mijloc de transport :)

  206. Multumesc mult, Cristi!

    Asa ar fi si logic!
    M-a bulversat descrierea din art.10 pct. a) cu limitarea cheltuielilor de transport… ‘
    ‘în cazul în care acestea sunt situate în altă localitate”

  207. In contractul de munca se mentioneaza ca salariatul isi desfasoara activitatea la lucrarile contractate de societate.Se poate acorda diurna ?

    1. Da, dacă se respectă regula distanței mai mari de 5 km față de sediu și durata deplasării să fie mai mare de 12 ore

  208. Bună ziua. Merg într-un circuit pe la mai multe firme prin țară. Într-un anumit loc secretara îmi spune că managerul lipsește toată ziua și refuză să-mi semneze (ștampileze) ordinul de deplasare, pe motiv că nu au (încă) nici un fel de colaborare cu noi. Pot justifica prezența mea în acel loc prin alte mijloace, sau există un argument legal prin care o pot convinge să semneze? Mulțumesc.

    1. Nu există nici un argument legal pentru a o obliga. Aici este vorba exclusiv de bun simț. Orice mijloc de probă este acceptabil. O rezervare la hotel în acel oraș, un bon fiscal de la o stație de carburanți, de la un restaurant, etc.

  209. Referitor la HG 714/2018, art. 4(2) (În situația în care organizatorul instructajelor sau al altor activități în legătură cu sarcinile de serviciu asigură integral masa și/sau cazarea participanților, aceștia nu beneficiază de indemnizația de delegare și/sau alocația de cazare, după caz. ), ce se intelege prin asigură “integral” masa și/sau cazarea participanților? De ex., daca organizatorul asigura intr-o zi doar cina (conform programului conferintei), i sa mai acorda participantului indemnizatia de delegare de 20 de lei?

    1. Integral înseamnă masă pentru întreaga perioadă a conferinței. Cazare la fel.
      Dacă ajunge la hotel dimineața și are asigurată doar cina fără masa de prânz și fără mic dejun a doua zi nu mai este integral.

  210. Pana la urma, daca un SRL are un contract de lucrari in alta tara UE (Belgia, cazul meu) pentru cateva luni si la munca merge asociatul unic plus 2 angajati din Romania, pentru acei angajati se poate acorda diurna de deplasare doar in baza Ordinului de deplasare si a Deciziei de delegare (maxim 2 luni/ an) sau trebuie obligatoriu aplicat pt formularul A1 ? Practic contractul nostru de lucrari de constructii este o subantrepriza la un contractor mare strain. Cu cine am mai vorbit, parerile sunt impartite, imi spun ca pe constructii e musai cu A1, dar angajatii lucreaza cu mine, cu firma mea si SRL-ul are contractul cu firma straina. Multumesc!

  211. Buna ziua,
    In calitate de angajat al unei companii multi-nationale cu unul din sedii inregistrate in Romania, daca sunt delegat in Canada pentru o perioada de 18 luni, din care 10 luni pe teritoriul Canadei fara intrerupere iar in aceste 10 luni am concediu, ar trebui sa beneficiez de diurna pentru aceste zile de concediu, dar pentru zilele de sarbatoare legala din Romania, deasemenea cum se procedeaza pentru zilele de sarbatoare nationala din Canada, in care nu lucrez ?
    Mentionez ca tot incerc sa gasesc raspunsul la aceste intrebari dar nu am gasit nimic, clar specificat, pana in momentul de fata.

    Multumesc anticipat!

    1. Aveți contract de muncă încheiat cu firmă din România? Atunci consultați art.42-48 din codul muncii. Delegarea se poate face pe maxim 60 de zile și se poate prelungi doar cu acordul dvs pe perioade succesive de 60 de zile. În perioada delegării, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare, în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
      În mod normal concediul de odihnă întrerupe delegarea.
      Legat de zilele de sărbătoare legală: firma este obligată să asigure evidența muncii prestate de salariați, chiar și pentru cei delegați și în cazul în care aceștia au ore suplimentare, să le plătească. De asemenea dacă aceștia lucrează în zile care în România sunt declarate zile libere legale, și aceștia sunt pontați, trebuie să le asigure plata lor precum și zile libere în compensare ori dacă zilele libere nu se pot acorda atunci o remunerare cu o indemnizație egală cu salariul cuvenit pentru orele lucrate în acele zile. Cu alte cuvinte – cine lucrează în zile de sărbătoare legală fie este plătit cu salariul cuvenit pentru orele respective și i se acordă ulterior același număr de ore ca ore libere, fie dacă nu i se pot acorda orele libere i se plătesc orele lucrate în acele zile cu 200% adică dublu.

  212. Buna ziua!
    O societate cu sediul in Romania care presteaza servicii intr-o tara UE si are toti salariatii detasati acolo ce obligatii are dpdv.al salariatilor?De A1 stiu dar este aproape imposibil sa-l obtina pentru ca nu a desfasurat activitate in tara.Ma intereseaza sa stiu cat pot sa stea salariatii in tara respectiva ?Se poate acorda diurna?Contractele in revisal raman active sau trebuiesc suspendate?mai nou am vazut ca s-a introdus si in Decl..112 rubrica in care se trec detalii despre detasare,trebuie sa-i introduc si acolo?Mentionez ca salariatii sunt platiti de angajatorul roman.Multumesc frumos!

  213. sincer nu stiu cum sa-i numesc dar tind mai mult catre detasare.Ei au contract in tara dar nu au desfasurat activitate deloc aici,doar acolo in tara UE.Nu este detasare transnationala?Ca si perioada vor sta oricum mai mult de 60 zile cat este delegarea.

    1. În acest caz este necesar să începeți demersurile pentru A1, chiar dacă nu îl obțineți, măcar să faceți dovada că ați început procedura de obținere a formularului. De asemenea, în funcție de țara în care sunt detașați trebuie sa aveți în vedere dacă trebuie să le asigurați salariul minim de acolo și dacă indemnizația de detașare face parte din acel minim sau nu.

  214. Buna ziua,
    Am si eu o intrebare va rog frumos: Un angata pleaca la un curs care tine de la ora 8 la ora 16:00 cu 2 pauze si i se acorda o masa. Daca este asigurata o masa se mai primeste diurna sau nu?
    Multumesc,

    1. Nu, nu beneficia nici dacă nu i se acorda masă dacă durata deplasării este mai mică de 12 ore.

  215. Buna ziua.
    Am citit toate intrebarile si raspunsurile legate de diurna,dar am sa va expun un caz concret.
    Am avut un control de fond,de la finante care s-a incheiat cu impozitarea diurnele date de catre firma noastra din 01.01.2015 pana in 20.09.2019. Va dati seama ca a iesit o suma colosala de platit la finante…
    SRL-ul la care lucrez are sediul in Romania si are ca obiect de activitate transport intern si international de marfuri. Angajatii firmei sunt angajati cu salarul minim pe economie si li se acorda o suma lunara drept diurna cuprinsa intre 65-75€ in functie de vechime. camioanele lucreaza pe comunitate si au plecarile cu precadere din Spania..
    SOFERII SUN DELEGATI SI LUCREAZA 2LUNI CU 2 SAPTAMANI ACASA SAU 6 SAPTAMANI CU O SAPTAMANA ACASA sau doua acasa,depinde de fiecare angajat fara sa impozitam sumele primite drept diurna.
    Se poate face prelungire pt mai mult de 120 zile pe an , fara impozitare ? Cu acordul salariatului, binenteles,si in care lege e specificat acest lucru?
    Va multumesc.

  216. Buna ziua!
    Am si eu anumite nelamuriri legate de diurna de care pot beneficia soferii.
    Suma stabilita pentru deplasarea externa la 1 sofer de 80.
    cum se stabileste diurna la echipajul de 2 soferi? Atat international cat si intern.
    Administratorul poate beneficia de diurna daca el este unul din cei 2 soferi daca nu are carte de munca?
    Unde se gasesc regulile acestea pentru a putea aprofunda informatiile?

    1. Diurna se acordă fiecărui salariat.
      Administratorul nu poate beneficia de diurnă dacă nu este salariat. Doar salariații pot încasa acea indemnizație de delegare.

  217. Buna ziua, am o intrebare legata de deplasarile externe. Diurna acordata la nivelul de 35 eur (deci nu 35 eur x 2.5 limita maxima deductibila). Conform HG 518, din diurna, se suporta masa, transportul intern un localitate si alte cheltuieli neprevazute. Intre timp a aparut codul fiscal, Hotararea 714/2018… Transportul intern in localitatea de deplasare (nu vorbim de transportul sosire/plecare din tara) sau chiar transportul intern de la hotel la punctul unde se consuma obiectul deplasarii, care poate fi in afara localitatii unde se realizeaza cazarea, se deconteaza pe baza de documente legale sau se suporta din diurna?

  218. Buna ziua, am si eu o intrebare legata de diurna.
    Am o societate de transport infiintata in Romania si am incheiat un contract de prestari servicii de transport cu o firma din Germania. Transportul presupune efectuarea de curse in tari ale UE.
    Soferul este salariatul firmei mele din Romania si eu ii platesc salariul pe timpul deplasarii in UE.
    Cum pot trata aceasta situatie? ca delegare sau detasare?
    In acest caz pot sa acord diurna? Daca da, ce anume trebuie sa mentionez in actul aditional ca sa ii pot acorda diurna?
    Ce sporuri ar trebui sa-i mai acord soferului in aceasta perioada?
    Va multumesc anticipat!

  219. Buna ziua,
    Un ONG are in statut ca administratorul poate fi o PF sau o PJ.
    Acum vrea sa incheie un contract de administrare cu o PJ, deci va factura lunar pe firma lui.
    Pe langa serviciile de administrare,ONG vrea sa ii deconteze cheltuielile cu transportul cu masina proprie dar si diurna administratorului in suma de 50 lei/zi in cazul deplasarilor in tara. (plafonul max.deductibil).
    Cum se procedeaza la decontarea transportului si a diurnei in cazul asta?
    Aduce ordin de deplasare?? E legal asa ceva?

    Multumesc anticipat!

    1. Ce diurnă să deconteze unei persoane juridice?!
      Pot stabili în contractul de administrare că serviciile conțin și costurile legate de deplasare sau că acestea se facturează separat.

  220. De asta am si intrebat …ca mi s-a parut aiurea cu diurna pe factura.
    Pentru facturarea cheltuielilor de deplasare, ce documente trebuie sa aduca administratorul ca justificare de plata?

    Multumesc mult!

  221. Buna seara,
    Pentru sitatia urmatoare se acorda diurna sau ore suplimentare? Se considera plecarea/intoarcerea de la/la domiciliu ca ora de incepere/finalizare program de deplasare?
    – se pleaca de acasa dimineata la 7:30 cu masina asigurata de firma si se ajunge in santier la 8:30 max la o distanta in afara localitatii de 15km de domiciliu si 12km de birou. Biroul se deschide la 9, deci nu ar avea sens sa se treaca pe la birou intai.
    – seara se pleaca din santier cel mai devreme la ora 19 si se ajunge acasa in jurul orei 20. Biroul se inchide la ora 18, deci, din nou inutila vizita la birou
    – masina, dupa cum am spus, este data in folosinta de firma catre angajat in mod permanent

    Multumesc frumos

    1. Nici una nici alta. Deplasarea de la domiciliu la locul de muncă și de la acesta înapoi la domiciliu nu reprezintă timp lucrat și nici delegare.

  222. Buna seara,
    Va rog frumos, as dori sa ma ajutati niste raspunsuri , daca este posibil !
    O societate de transport international marfuri in UE, care se incadreaza la art. 5, alin (2) litera a) din L16/2017, acorda soferilor angajati indemnizatie specifica detasarii transnationale (desi pana acum noi am numit-o “diurna externa”)
    1. Avand in vedere ca este o detasare, ar trebui sa fie transmisa in revisal?
    2.Cum pot face acest lucru, tinand cont de faptul ca stiu cand pleaca salariatul in cursa, dar nu stiu si cand se intoarce, ori in revisal ar trebui sa specific perioada detasarii ?
    3. Cum se opereaza in saga aceasta detasare, avand in vedere ca in acest caz , am inteles ca contractul nu se si suspenda?
    Plus ca acest lucru trebuie facut de fiecare data pentru fiecare salariat, INAINTE de detasare. Cand sunt multi salariati, as transmite revisal de foarte multe ori in fiecare luna, tinand cont ca nu pleaca toti deodata.
    Mentionez ca perioada in care acestia efectueaza transport marfa in UE nu depaseste 60 de zile.
    Am avut recent control de la itm si ne-au cerut sa intocmim lunar act aditional de detasare pt fiecare sofer, la fiecare plecare in cursa externa, dar nu ne-au zis nimic, cum ca ar fi trebuit sa transmitem revisal pt detasarea transnationala.
    Multumesc anticipat!

    1. 1. Nu.
      2. Nu este cazul.
      3. Nu se operează. Eu zic că nu se face niciun act adițional. Nu știu de ce s-ar face.

  223. Actul aditional de detasare, valabil pt toti salariatii care desfasoara activitate in strainatate , in cadrul prestarii de servicii transnationale, a fost solicitat pt respectarea prevederilor art. 11^3 alin (1) din L16/2017, pt intreprinderile prevazute la art. 3 lit. (b)

  224. Va rog frumos sa imi spuneti , avand in vedere cele postate mai sus, in D112, diurna externa acordata o trec la:
    1. indemnizatie de delegare
    sau
    2. indemnizatie specifica detasarii transnationale?
    Va multumesc!

  225. Buna seara,
    Va rog frumos , as mai avea niste nelamuriri, daca aveti amabilitatea de a ma ajuta:
    Prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in HG38/2008(deci care efectueaza activitati mobile de transport rutier):
    1. se trec in CIM la pct I.,2,c), corect?
    2. dpdv fiscal au acelasi tratament ca si diurnele, corect?
    3. avem posibilitate sa acordam aceste sume separat, exact ca si diurnele si in plus, in afara de diurne, pt intern si pt extern, in lei , respectiv in euro, lucru pe care sa il mentionam si in CIM?
    4. trebuie transmis revisal pt aceste prestatii? Intra in clauza de mobilitate?
    5. daca trebuie transmis revisal , cum putem trece in saga , in clauza de mobilitate, sumele de la pct3?
    6. acestea nu se iau in considerare la plafonul de 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, corect?
    Va multumesc anticipat!

    1. 1. Orice prestații suplimentare se trec acolo.
      2. Da, dar e o problemă – pentru că nu există limite pentru prestații suplimentare cuvenite salariaților din instituții publice. În opinia mea acea prestație suplimentară este de fapt clauza de mobilitate.
      3.-4. Da, nu există ceva care să vă interzică – aplicarea practică poate genera foarte mari probleme. Fiind trecute în CIM se raportează în revisal și exprimate în euro înseamnă să se trimită revisal continuu.
      5. Doar prin sporuri permanente dacă trimiteți revisal din SAGA.
      6. Așa este.

  226. Buna ziua,
    Ar mai fi un aspect legat de ceea ce am scris mai sus, ca in cazul nostru, am fi vrut, daca ar fi fost posibil, sa acordam aceste prestatii suplimentare, ca si diurna, doar pe perioada detasarii/delegarii, ceea ce inteleg ca nu este posibil.
    Multumesc!

  227. Scuze, ar mai fi ceva. Daca acord ca si suma fixa aceasta clauza de mobilitate (prestatie suplimentara in bani) pt activitati mobile de transport rutier, sa zicem 50×31=1550 lei, nu mai trebuie tinut cont de partea care depaseste plafonul neimpozabil art76 alin(2) lit.k), la fel ca la diurne? Suma de 1550 lei ar fi neimpozabila indiferent de nr de zile de delegare/detasare din luna?
    Multumesc mult!

  228. Buna ziua,
    Am recitit ceea ce mi-ati raspuns mai sus. Deci, in ceea ce priveste raspunsul dat de dvs la pct.2, inteleg ca aceste prestatii suplimentare, fiind considerate clauza de mobilitate, sunt neimpozabile, dar dpdv fiscal, neavand limite pt cele cuvenite insitutiilor publice, practic nu am cum sa ma incadrez la acelasi tratament ca si diurnele si nici sa impozitez vreo suma neavand un plafon. Am inteles corect? Dar in articolul din link, anaf contrazice acest aspect (nu este un caz singular). De aceea, am ajuns sa mai cer niste pareri, pentru a putea argumenta in cazul unui control.
    Si totusi, ma gandesc ca s-ar putea acorda aceata clauza de mobilitate doar pe perioada delegarii, specificand foarte clar acest aspect in CIM. Dvs ce parere aveti?
    Va multumesc inca o data pentru sfaturi!

    1. Nu. ITM nu are competența să stabilească plafonul impozabil sau neimpozabil al veniturilor. Poate stabili natura sumelor plătite: dacă ele reprezintă sau nu indemnizații de delegare nu dacă sunt impozabile ori neimpozabile.
      Diurna pe intern era stabilită prin lege la 20 lei/zi și tot în lege spunea că valoarea stabilită prin lege se actualizează prin ordin. Ori ordinul nu face decât să actualizeze valoarea indemnizației de la 20 lei la 23 lei/zi această sumă devenind noul plafon de referință pentru stabilirea sumelor neimpozabile.

  229. Bună ziua, dacă șoferul încarcă din România, descarcă în Germania, apoi încarcă din Germania și descarcă în România, cum se calculează diurna? Diurna doar externă sau diurna externă și diurna internă? Este posibil să îi fie acordat unui șofer o anumită suma/cursa, fără a mai calcula zilele calendaristice?

      1. Buna ziua Rog sa confirmati daca am inteles corect, din raspunsurile precedente, ca: in cazul unei delegatii externe, se acorda diurna interna daca durata calatoriei este peste 12 ore pe teritoriul Romaniei de la locul de desfasurarea a activitatii agentului economic pana la granita doar pe un sens (dus sau intors). Totodata nu se cumuleaza durata deplasarii sub 12 ore din zilele de plecare si intoarcere, pana si de la frotiera fata de localitatea locului de munca pentru, acordarea diurna interna. Multumesc anticipat pentru raspuns.

  230. Buna ziua,
    Intrebare: – firma din Bucuresti- deschide PUNCT DE LUCRU (cazare salariat) la mai mult de 50 km fata de Bucurersti,
    Salariatul (domiciliul Bucuresti)mai este obligat sa si faca ORDIN DE DEPLASARE( delegatie), si mai primeste DIURNA?

    1. Salariatul are domiciliul stabil în București și face naveta de la domiciliu la punctul de lucru? Punctul de lucru este stabilit ca fiind locul de muncă al salariatului? Sau este delegat acolo temporar?

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *