Scutiri noi. Salariu minim.

18 May 2022 | Legislatie | 80 comentarii13308 vizualizari

Ieri a fost publicată în monitorul oficial Legea 135/2022, lege care aduce modificări la codul fiscal și codul muncii.

Mai exact, modifică art.60 din codul fiscal, operând niște modificări la acesta:

1. scutirea de impozit pe veniturile din salarii pentru angajatorii din domeniul construcțiilor se va aplica în baza unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului finanțelor și nu prin instrucțiunile de completare a D112 aprobate prin ordin comun al ministrului finanțelor, ministrului muncii și ministrului sănătății.

2. pentru cei din sectorul construcțiilor dispare celebrul ordin al președintelui CNSP care stabilea mecanismul stabilirii cifrei de afaceri.

3. similar sectorului construcțiilor, pentru perioada 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028, se vor acorda aceleași facilități și pentru cei care îndeplinesc următoarele condiții simultan:

  • angajatorii să desfășoare activitate în România, pe teritoriul României, în unul din următoarele domenii clasificate conform codului CAEN: agricultură – codurile CAEN care încep cu 011, 012, 013, 014, 015 și 016 și industrie alimentară – activități ce intră în grupa 10 a codului CAEN (orice activitate a cărui cod CAEN începe cu 10, de exemplu 1082)
  • angajatorii să realizeze cifră de afaceri din activitatea respectivă în limita a 80% din cifra de afaceri din activitatea totală. Pentru angajatorii nou-înființați, respectiv înregistrați la registrul comerțului/înregistrați fiscal începând cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculează cumulat de la data înregistrării, inclusiv luna în care se aplică scutirea, iar pentru angajatorii existenți la data de 1 iunie 2022 se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat de la începutul anului, respectiv cumulat de la data înregistrării în cazul celor constituiți/înregistrați în perioada cuprinsă între începutul anului și data de 1 iunie 2022, inclusiv luna în care se aplică scutirea. Pentru angajatorii existenți la data de 1 ianuarie a fiecărui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri din activitățile menționate anterior se calculează cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea. Această cifră de afaceri se realizează pe bază de contract sau comandă și acoperă manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări, precum și alte activități auxiliare necesare activităților. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv producția realizată se nefacturată – adică se va lua în considerare și 711 – venitul din producția stocată.

4. spre deosebire de cei din construcții, pentru aplicarea scutirii, ponderea de 80% din cifra de afaceri se va calcula doar pe datele anului curent nu se va ține seama de cea din anul anterior.

5. și aici procedura de aplicare a scutirii se va aproba prin ordin al ministrului finanțelor.

6. și în cazul celor din agricultură și industrie alimentară se va scuti atât impozitul pe venit cât și CASS, iar CAS va fi redus cu 3,75% adică în loc de 25% se va datora 21,25%.

7. cum persoanele care beneficiază de facilități care datorau contribuția la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, sunt scutite de la plata acestei contribuții în limita cotei de 3,75%, prin această lege s-a introdus posibilitatea ca angajatul să opteze pentru plata cotei de 3,75% la fondul privat de pensii la care este înscris. Opțiunea se exprimă în scris și se depune la angajator caz în care acesta va reține CAS integral, respectiv 25%.

 

Se modifică și codul muncii în sensul în care pentru societățile menționate anterior, începând cu data de 1 iunie 2022 angajații acestora vor avea un salariu minim de 3000 lei lunar adică minim 17,928 lei/oră.

ATENȚIE! Salariul minim este obligatoriu chiar dacă societatea nu are cifră de afaceri din activitate în domeniul respectiv și a cărei pondere a cifrei de afaceri din activitățile menționate este mai mică de 80% din totalul cifrei sale totale de afaceri.

În  cazul în care salariații din aceste domenii au un salariu mai mic decât cel minim, angajatorii sunt obligați să modifice contractele de muncă în sensul majorării salariului la cel puțin minimul de 3000 lei corespunzător normei de muncă, iar dacă nu o fac riscă o amendă contravențională și pierderea facilităților (scutirilor introduse prin această lege).

80 comentarii

  1. Salariul minim de 3000 lei pentru sectorul agricol /alimentar va fi obligatoriu inceopand cu data de 01.01.2023.

    1. Salariul minim este de 3000 lei pentru oricine are activitate în unul din acele coduri CAEN chiar dacă nu are cifră de afaceri care să-i permită aplicarea de facilități.

  2. Eu fac salariile la o brutarie a carei cifra de afaceri este 100% din productie,deci cu 01.06.2022 majorez salariile la cel putin 3000 lei brut.

  3. Asa cum este redactat pct.7 al art.60 din Legea nr.135/13.05.2022 in sensul ca trebuiesc indeplinite simultan conditiile a)-c) se intelege ca scutirea se aplica persoanelor fizice al caror salariu brut de incadrare este de minimum 3000 lei lunar iar durata timpului de munca este de 8 ore/zi. Rezulta, ca:
    – nu este admisa fractionarea timpului de munca – 8 ore/zi;
    – salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata de minim 3000 lei lunar se aplica de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 135/13.05.2022- 20 mai 2022 si pana la 31.12.2028;
    – scutirea se aplica veniturilor brute lunare de pana la 30.000 lei incepand cu cele aferente lunii iunie 2022 obtinute exclusiv din activitatile desfasurate in sectorul agricol si in industria alimentara a caror pondere in cifra de afaceri totala este de cel putin 80%.
    Sa vedem si ordinul ministrului finantelor de aprobare a procedurii de aplicare a prevederilor speciale/specifice.

    1. Eu zic că se va aplica și la normă parțială similar construcțiilor. Nu cere normă de 8 ore/zi ci spune că salariile brute sunt calculate la un salariu brut de minim 3000 lei raportat la 8 ore/zi.

  4. Dacă sunt producător de struguri și implicit vin, vând vinul produs apoi, se considera ca cifra de afaceri este realizata din agricultura sau comerț?

    1. Dacă vindeți struguri și vă încadrați la cod CAEN din 011-016 atunci aveți venituri din agricultură, cele din vânzarea vinului sunt la cod CAEN 1102.

  5. Daca activitatea principala este cod Caen 1013, dar produsele sunt vandute prin magazin propriu cu cod caen 4722, salariariile acordate angajatilor magazinului vor beneficia de facilitati?

    1. Da. Eu sunt de părere că vânzarea prin magazin propriu a produselor proprii e vânzare de produs finit și nu de marfă.

  6. Am o nedumerire, ce relevanta are?

    “1. scutirea de impozit pe veniturile din salarii pentru angajatorii din domeniul construcțiilor se va aplica în baza unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului finanțelor și nu prin instrucțiunile de completare a D112 aprobate prin ordin comun al ministrului finanțelor, ministrului muncii și ministrului sănătății.”

    Schimba ceva in felul in care raportam in d112 sau calculam ?

    1. Depinde de ce scrie în procedură.
      Ca idee era complet aiurea să reglementezi modul de acordarea a unei scutiri sau aplicarea unei legi prin niște instrucțiuni de completare.

  7. Buna Ziua,
    Am o nedumerire
    Daca societatea are mai multe puncte (5) deschise astfel 4 puncte comert cu amanuntul si unul cultivarea cerealelor cod 011 aceasta neineplinind conditia de 80% din cifra de afaceri pentru aplicarea scutirii trebuie sa majorez salariul la 3000 brut pentru toti salariatii societatii sau doar pe punctul respectiv?
    Multumesc!

  8. Buna ziua,
    Daca in actul constitutiv la activitati secundare sunt trecute o multime de coduri caen inclusiv 01 si 10, dar societatea nu activeaza in aceste domenii, le-a trecut la infiintare pt orice eventualitate, este obligatoriu majorarea la 3000 lei?

  9. A aparut ordinul privind modul de calcul a cifrei de afaceri pentru a beneficia de facilitati fiscale(agricultura)Legea 135/2022?

  10. Facilitatile se acorda pentru salarii brute cuprinse intre min.3.000 -max.30.000 lei, intrebarea mea e legata de val. max de 30.000 lei daca este aferenta unui salariat sau reprezinta total salarii brute de 30.000lei???

  11. “angajatorii să desfășoare activitate în România, pe teritoriul României”, legat de acest aspect, am citit la cineva din sectorul constructiilor cum i-au anulat facilitatile pt ca avea declarat in D390 livrari. Legat de industria alimentara, am o firma care indeplineste toate conditiile (activitate in RO, cod caen corespunzator, 80% CA etc) dar are si o singura livrare pe luna la un client din Belgia. Poate fi asta o problema? Oare vor clarifica ceva in normele care inca nu s-au afisat?

    1. Era un ordin al președintelui comisiei naționale de prognoză care avea un articol 6 scris cu picioarele și fiecare pricepea de acolo fix ce voia. Fiscul pricepea că trebuia să fie în RO, dar textul de acolo era așa de neclar….
      Sectorul alimentar are activitate în RO doar dacă ați avea o fabrică în Ungaria sau Bulgaria și ați livra de acolo nu ar fi vorba de facilități. În rest chiar dacă eu vând în EU, activitatea este tot în RO. Să vedem procedura de aplicare a scutirii. Că poate de acolo vor veni surprize. Procedură care să sperăm că va fi mai clară.

  12. Daca o firma are mai multi salariati si vrea sa mareasca cu cei 200 doar unuia se poate sau este obligata sa mareasca tuturor?
    Multumesc!

    1. Nu, nu este obligată, prin lege la asta. Majorarea este voluntară, la latitudinea firmei, care dacă are această posibilitate o poate face.

  13. Multumesc Cristi, asa este, firma nu are o alta fabrica in Ungaria sau altundeva. Daca veti avea timp, dupa aparitia procedurii, poate mai adaugati pe blog un articol cu ceva lamuriri.

  14. Daca o firma are in luna iunie 80% din cifra de afaceri din agricultura iar in luna iulie are mai putin, cum procedez ?
    In luna unie aplic facilitatea iar in luna iulie nu o mai aplic?

    1. Procentul se calculează pe date cumulate de la începutul anului, nu stric pe valorile din lună.
      Dar da, dacă într-o lună procentul e sub 80%, nu se aplică facilitățile.

  15. Buna ziua. In LEGEA 135/2022 este prevazuta posibilitatea ca angajatul să opteze pentru plata cotei de 3,75% la fondul privat de pensii la care este înscris. Opțiunea se exprimă în scris și se depune la angajator caz în care acesta va reține CAS integral, respectiv 25%. Daca puteti sa ne spuneti cum aplicam aceasta prevedere in programul SAGA

    1. Pentru o aplicare corectă și o implementare corectă este necesar să apară instrucțiunile de completare a D112 și procedura de aplicare a scutirilor. Atunci se va rezolva și problema cu cei 3.5%.

  16. Buna ziua!
    Reprezint o societate cooperativa mestesugareasca (SCM) care are ca obiect de activitate fabricarea dulciurilor cod CAEN 1082. Pentru a beneficia de facilitatile prevazute de Legea 135/2022 sunt indeplinite conditiile mentionate in lege (cifra de afaceri 80%, salariul 3000 lei). Aparitia OMF nr. 1525/2022 ma pune in dificultate cu interpretarea conditiei referitoare la art.60 pct.7 lit.c) din Codul fiscal si anume cea referitoare la raporturile de munca la care se raporteaza salariul brut de incadrare.
    In cooperatia mestesugareasca, personalul salariat are incheiat conventii individuale de munca potrivit Legii nr.1/2005, republicata, si in acest caz intreb daca aceste raporturi juridice generatoare de venituri din salarii/asimilate salariilor, altele decat contractele individuale de munca, se regasesc la pct. 9 alin.(1) lit b) din OMF 1525/2022? Sau aceste raporturi de munca nu sunt eligibile in aplicarea Legii nr. 135/2022?
    Multumesc pentru raspuns.

    1. Art.3 alin.5 din procedură:
      “(5) În sensul art. 60 pct. 7 din Codul fiscal, prin angajator se înțelege persoana fizică sau juridică care desfășoară activitățile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal, îndeplinește cumulativ condițiile de acordare a facilităților fiscale și poate, potrivit legii, să încheie raporturi juridice generatoare de venituri din salarii și asimilate salariilor.”
      Convențiile individuale sunt la “raporturi juridice generatoare de venituri …asimilate salariilor”.
      Și vi se aplică art.9 alin.1 litera b din procedură.

  17. Buna seara!
    Am si eu o intrebare referitoare la facilitatile acordate salariatilor din industria alimentara, daca sunt indeplinite cumulativ toate conditiile impuse, activitatea firmei este de productie in industria alimentara, dar are si magazine proprii prin care vinde produsele alimentare obtinute, atunci facilitatile de reducere a contributiilor se acorda tuturor salariatilor firmei, indiferent de cod COR, adica soferi, contabili, gestionari, femeile de serviciu, etc.?
    Nu gasesc in legislatie clarificarea acestui aspect…
    Multumesc!

    1. Da, tuturor angajaților. Facilitatea se acordă la nivel de angajator, pentru toți angajații săi.

      1. Buna ziua,
        Acum ma lovesc si eu de aceasta problema. Am angajati la care nu le-am acordat salariul de 3000 lei (vanzatoare) si acum am control si mi se solicita ca toti sa aiba 3000 lei. Am cautat in textul legii, dar n-am gasit unde este specificat acest lucru.

        1. În OUG 114/2018 respectiv Legea 135/2022, se spune clar – ANGAJATORII care au activitate în domeniile respective vor acorda salariaților un salariu minim de 3.000 lei. Nu scrie nicăieri că doar unora dintre salariați, nu contează că beneficiază sau nu de facilități.
          De exemplu în Legea 135/2022 e art.III.

  18. Buna ziua,

    Au aparut instructiunile pentru completarea declaratiei D112 ? Cand vom avea o noua versiune SAGA ?

    Multumesc.

    1. Nu au apărut. La publicarea unui nou formular D112 va apărea o versiune actualizată a programului.

  19. Buna ziua ! La o societate de agricultura cum procedez la angajații care au peste 3000 lei salariul de încadrare ? La validarea statului am obs ca și la cei care au salariul de 3000 lei de la 01. Iunie și la cei care aveau salariul mai mare de 3000 lei se aplica aceeași scutire la impozit cat și la CASS. Este corect așa?

  20. -un angajator are ca activitate CAEN 0111 si are si 2 standuri , comert cu imbracaminte;
    -cum procedez cu salariatii din comert?( vanzarile nu sustin o majorare de salarii)

    1. Dacă angajatorul respectiv are activitate efectiv pe cod CAEN 0111, atunci va majora la minim 3.000 lei salariile TUTUROR angajaților societății și va aplica facilități doar dacă ponderea cifrei de afaceri din agricultură este de cel puțin 80% din totalul cifrei de afaceri,
      Nu contează că are și alte activități, de comerț în cazul dvs. Obligația de a majora la cel puțin 3000 lei există.

  21. societate cu activitate ndustria alimentara, salariatii sunt cu norma intreaga si cu partiala, facilitatea fiscala (reduceri/scutiri) se acorda si celor cu norma partiala , daca am facut raportul salariul 3000 lei la nr. de ore (norma partiala) , eu asa am inteles ” În cazul în care salariații din aceste domenii au un salariu mai mic decât cel minim, angajatorii sunt obligați să modifice contractele de muncă în sensul majorării salariului la cel puțin minimul de 3000 lei corespunzător normei de muncă” deci norma 2 ore /zi , salariul 750 lei , salariatul beneficiaza de reduceri/scutiri contributii? multumesc

  22. Societate cu activitate in agricultura indeplimeste conditiile pt a beneficia de facilitati, are 2 angajati delegati in ue cu A1 care presteaza serv de transport, servicii facturate lunar unei firme straine.pt acesti 2 angajati aplica facilitati sau nu? Daca nu pot avea salariati cu facilitati si salariati fara facilitati in aceeasi luna?

    1. Nu, pentru salariații detașați nu, dar pentru delegați da. Dacă sunt detașați trebuie trecuți în REVISAL ca atare.

  23. Cristi, desi am citit raspunsul tau pentru Ramona, revin cu intrebarea pentru productia de struguri 0121, care apoi se transforma in vin 1102, iar vanzarea se face prin magazine proprii, specializate 4725. CA evident ca o am din 4725 si nu vand struguri, ii produc si ii procesez.
    Din comunicatul ITM-ului din 31 mai, eu inteleg ca orice societate care desfasoara activitati in sectorul agricol (unde intra si 0121 – cultivarea strugurilor) trebuie sa mareasca salariul, chiar daca nu obtine venituri din activitatea respectiva.
    E clar ca nu voi beneficia de scutiri, dar raspunsul tau referitor la veniturile din vanzarea strugurilor ma face sa imi reevaluez majorarea. Ce imi scapa, de ce e nevoie de vanzarea strugurilor ca sa se aplice legea pentru mine?

  24. Am recitit dialogul si am vazut ca de fapt intrebarea era daca veniturile sunt considerate venituri din agricultura sau nu. Mea culpa :P

  25. Buna ziua, din explicatiile dv am inteles ca pt industria alimentara (CAEN 1013), ponderea de 80% din cifra de afaceri se va calcula doar pe datele anului curent nu se va ține seama de cea din anul anterior. In D112 trebuie sa completez CA din anul anterior? Multumesc

  26. Buna ziua, referitor la activitatea desfășurată în industria alimentara, produsele finite sunt obținute în Romania, dar sunt vândute în proporție de peste 90% în UE. Salariul minim l-am majorat la 3.000 lei…beneficiem de facilități ? Se tine cont de locul în care se afla clienții societății ?

    1. Art.6 din procedura legată de asta:
      “Art. 6. –
      (1) Calculul indicatorului “Cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea în sectorul agricol și în industria alimentară” se efectuează pentru întreaga activitate desfășurată de angajator pe teritoriul României din activitățile prevăzute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal, inclusiv de la nivelul sucursalelor, filialelor sau punctelor de lucru din România ale acestuia.

      (2) Pentru determinarea procentului de 80% din cifra de afaceri totală, la calculul cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea în sectorul agricol și în industria alimentară, angajatorii au în vedere numai veniturile din activitatea desfășurată pe teritoriul României. Veniturile realizate din activitatea în sectorul agricol și în industria alimentară în afara teritoriului României se vor avea în vedere numai pentru calculul cifrei de afaceri totale realizate din întreaga activitate.

      (3) Prin activitatea desfășurată pe teritoriul României, în înțelesul prezentei proceduri, se înțelege activitatea desfășurată efectiv în România în sectorul agricol și în industria alimentară, în scopul realizării de produse și prestării de servicii, indiferent de statutul de rezidență al beneficiarilor.”

      Așadar alin.3 se aplică la dvs – activitatea să fie în România – nu contează unde sunt beneficiarii bunurilor vândute.

  27. Cei 2 salariati nu sunt detașați în revisal deoarece în A1 nu sunt trecuți ca “angajat detașați ” ci ca angajat care desfășoară.activitate în 2 sau mai multe state UE.Beneficiaza de facilitati în agricultura?în iunie chiar dacă nu sunt detașați nu le-am calculat scutiri deoarece am considerat ca nu au desfășurat activitate în Romania

  28. Multumesc pt raspuns!va rog sa ma ajutati cu un temei legal din care sa reiasa ca doar pt cei detasati nu se aplica facilitati.

  29. Am o nedumerire referitoare la monografia contabila pentru productie de prajituri si vanzare in cofetaria proprie .Inainte de L 135/2022,faceam productie si o transferam in contul de marfa(371),raport de gestiune …acum nu stiu cum sa procedez corect .Trebuie sa folosesc contul 7015(vanzare produse finite) si sa renunt la 371?

  30. 1) Din datele inregistrate in luna iulie (dupa recoltare) ponderea in agricultura a scazut la 60%; in delaratia 112 generata din SAGA este probabil un alt mod de calcul din care reiese ca ma incadrez la aplicarea facilitatilor. Ma puteti ajuta cu un exemplu ?
    2) Daca nu aplic facilitatile , salariul net este diferit de cel din luna precedenta (2362><1774); ce le spun salariatilor?

    1. Nu prea înțeleg de ce după recoltare ar scădea cifra de afaceri pentru agricultură. Programul o poate estima, dar este necesar să o calculați manual. Aveți în vedere că trebuie să luați în considerare și soldul lui 711 care afectează contul de rezultat fie negativ fie pozitiv.
      SAGA aplică facilitățile in funcție de bifă pusă în configurare salarii. Dacă aveți bifă pusă acolo la opțiunea legată de aplicarea facilităților, taxele se vor calcula cu facilități.
      Este în sarcina utilizatorului să determine, lunar, dacă societatea aplică sau nu facilitățile și să determine corect cifra de afaceri.
      Dacă nu vă încadrați la aplicarea facilităților atunci luați bifă din configurare salarii și actualizați datele în stat înainte de a-l valida.

      Ce să le spuneți salariaților altceva decât adevărul? Că au avut scutire sau reducere de taxe, dar pentru ca societatea I’m luna respectiva nu mai îndeplinește condițiile pentru a acorda scutirea, acum li se taxează normal salariul și evident este mai mic.

      1. -Multumesc foarte mult –
        -In iunie am calculat cifra de afacere din cont 711 .In iulie productia de grau a fost slaba , rezultand pierdere. Vanzarea graului + stocul de grau -(711 )si diferenta din 711 prod. neterminata la celelalte culturi de toamna = CA/07. Este bine? Nu am primit decizia pt subventii pt. 2022, acestea se vor lua in calcul? Mentionez ca si CA din comert a fost mai mare.
        -ma refer la salariatii care au lucrat in camp, ce vina au ei? dar…

        Imi doresc sa nu gresesc , sa nu platim majorari imense la un eventual control.

        1. Da, este bine. Da, e situația în care din cauza culturii compromise se înregistrează pierderi și atunci, da, poate să scadă. E bine cum ați calculat.
          Subvenția nu se ia în considerare dacă e una care este pentru acoperire de costuri și nu este subvenție legată de preț sau una specifică cifrei de afaceri pentru agricultură (vedeți OMFP 1522/2022).
          Dacă aveți și activitate de comerț și cumpărați/vindeți produse și veniturile din comerț cumulate pe primele 7 luni sunt mai mari de 20% atunci nu aplicați facilități.
          Salariații sunt afectați toți. Nu doar cei care au lucrat în câmp, facilitățile aplicându-se la nivel de angajator nu la nivel de salariat.

  31. Buna ziua!
    Vin si eu cu o intrebare super intarziata, dar cu speranta ca pot indrepta greseala mea.
    Avem un PFA pe norma de venit, apricultura, cod caen 0149-cresterea altor animale cu un angajat pe durata nedeterminata. PFA-ul fiind pe norma de venit nu am nici cifra de afacere si cred ca nu se ia in considerare nici vanzarea produselor, care oricum sunt doar produse finite (miere), sub pragul de incadrare la norma de venit.
    Intrebare: trebuie sa aplic salarul minim pe singurul meu angajat de 3.000 lei? Si daca da, iar eu nu am facut asta pana in momemtul de fata care ar fi calea mai buna de a indrepta greseala,
    – rectificative pe Iunie – Septembrie si raportare la ITM cu data producerii efectelor de 01.06.2022 ori
    – modificare CIM abia din luna 10 (actual) si raportari la zi?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns!
    Toate cele bune!

    1. Da, este obligatoriu să modificați CIM la 3000 lei. Chiar dacă nu aveți obligații contabile aveți obligația a de a completa evidențele fiscale adică partea de încasări din registrul de evidență fiscală precum și jurnalul de vânzări.
      În acest fel veți avea informații și despre cifra de afaceri pe care o veți putea completa.
      Trebuie să refaceți statele de salarii pentru lunile anterioare, puteți aplica facilitățile calculând și cifra de afaceri din datele disponibile.
      Modificați cim acum, dar cu dată de producere a efectelor, data de 1 iunie.

  32. Buna ziua,
    Intrebarea nu apartine exact la acest topic dar vreau o parere.
    .Am depus cerere de granturi pentru capital de lucru AGRI-FOOD si azi dupa masa am primit decizie de respingere cu urmatoare explicatii:
    Se constată încălcarea prevederilor art. 3.2, alin 2, lit c) din Ordinul MAT nr. 963/2022:
    ,, (2) Granturile pentru capital de lucru se acordă beneficiarilor care îndeplinesc cumulativ următoarele
    condiţii:
    c) menţin sau, după caz, suplimentează numărul de salariaţi, faţă de data depunerii cererii (Registru
    salariaţilor din Revisal care se va încărca în aplicaţia electronică trebuie să conţină angajaţii activi, suspendaţi
    şi încetaţi…)” respectiv, Registrul salariaţilor încărcat în aplicaţie nu este generat de aplicaţia REVISAL
    reglementată de H.G. nr. 905/2017.
    În temeiul art. 6.2, alin 2 din Ordinul MAT nr. 963/2022 şi ale art. 9, lit a) din contractul de finanţare se
    constată neconcordanţe între pre-evaluarea realizată prin platforma informatică IMM Recover şi documentele
    anexate cererii de finanţare, respectiv neîndeplinirea cumulativă a condiţiilor de eligibilitate.
    Se dispune rezoluţiunea contractului conform art. 6.2, alin 2 din Ordinul M.A.T. nr. 963/2022 şi ale art. 19 din
    contractul de finanţare.
    ; Se constată încălcarea prevederilor art. 3.2, alin 2, lit c) din Ordinul MAT nr. 963/2022: ,, (2) Granturile
    pentru capital de lucru se acordă beneficiarilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: c) menţin sau,
    după caz, suplimentează numărul de salariaţi, faţă de data depunerii cererii (Registru salariaţilor din Revisal
    care se va încărca în aplicaţia electronică trebuie să conţină angajaţii activi, suspendaţi şi încetaţi…)”
    respectiv, Registrul salariaţilor încărcat în aplicaţie nu este generat de aplicaţia REVISAL reglementată de
    H.G. nr. 905/2017. În temeiul art. 6.2, alin 2 din Ordinul MAT nr. 963/2022 şi ale art. 9, lit a) din contractul de
    finanţare se constată neconcordanţe între pre-evaluarea realizată prin platforma informatică IMM Recover şi
    documentele anexate cererii de finanţare, respectiv neîndeplinirea cumulativă a condiţiilor de eligibilitate. Se
    dispune rezoluţiunea contractului conform art. 6.2, alin 2 din Ordinul M.A.T. nr. 963/2022 şi ale art. 19 din
    contractul de finanţare
    Daca intelegem bine se rezulta ca se respinge aceasta cerere pentru ca registrul salariatilor incarcat este generat din programul Saga si nu din programul Revisal . Mie apare absurd acest lucru :( ? Registrul salariatiol generat din saga nu respecta H.G. nr. 905/2017? Nu puteti sa-mi dat o lege cu care putem contesta ca noi suntem in legaliatate daca folosim programul Revisal din Saga. Diferenta pe care am observat este ca la registrele generate in data de 25.05.2022 nu a aparut sus versiunea revisalului. ( am primit ca si raspuns sa actualizezi programul si acuma apare dar acuma numai pot genera registru cu data de 25.05.2022)
    Multumesc frumos

    1. Este o prostie. Aplicația oficială generează registrul în format RVS. Forma lui printată nu este reglementată nicăieri. Ați trimis fișier RVS la ei sau un PDF? Deosebirea între pdf listat din SAGA și cel din aplicația oficială era că starea era pe coloana 2 în raportul din SAGA față de ultima în cel listat din aplicația oficială. În rest conținutul este identic. În lipsa unei reglementări LEGALE privind forma listată a registrului motivul e nu doar stupid ci complet lipsit de bază legală. Registrul de evidență generat de aplicația oficială, în înțelesul legii este fișierul RVS în sine nicidecum un pdf sau o coală tipărită.

  33. Buna ziua! O societate infiintata in luna octombrie 2022, avand ca obiect principal de activitate prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor (CAEN 1039), face o angajare la sfarsitul lunii decembrie 2022. Pe anul 2022 nu a realizat venituri in afara de incasarea unei subventii – ajutor de minimis prin POCU. Aceasta societate beneficiaza de facilitati fiscale pentru luna decembrie 2022? dar pentru urmatoarele luni in care nu va realiza venituri (deoarece dureaza pana isi amenajeaza spatiul de desfasurare al activitatii si pana isi achizitioneaza activele necesare desfasurarii activitatii de productie, apoi de comercializare a legumelor prelucrate). Va multumesc!

  34. Buna. Pot incheia un contract de munca (al doilea ptr. angajat) , cu program de lucru de 8 ore in zilele de sambata si duminica?

    1. Nu. Al doilea CIM se poate întocmi la aceiași persoană pentru o funcție diferită cu responsabilități diferite și pentru perioade ce nu se suprapun. De asemenea trebuie avute în vedere drepturile salariatului, adică și dreptul la repausul săptămânal.

  35. Buna ziua, daca in lunile de iarna respectiv noiembrie si decembrie, societatea de constructii nu are facturi, executa lucrarile facturate anterior, beneficiaza de facilitati la salariu. Multumesc!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *