(Proiect) ordin ANAF–produse cu risc fiscal

08 Jan 2022 | Legislatie | 24 comentarii23561 vizualizari

Prin OUG130/2021 despre care am scris, unii operatori economici, începând cu 1 aprilie 2022 și cu 1 iulie 2022 obligatoriu, vor emite facturi către clienții lor, persoane juridice, prin sistemul RO e-Factura.

Ordonanța spunea că operatorii care vor fi obligați la utilizarea e-Factura vor fi cei care comercializează produse considerate cu risc fiscal ridicat și spunea că acestea vor fi stabilite prin ordin al președintelui ANAF.

Iată că ANAF a pregătit o listă de cinci categorii de produse pentru care se intenționează să aplice utilizarea e-Factura și are un proiect de ordin în acest sens. ordin emis în acest sens – mai exact OPANAF 12/2022.

În ordin se indică și motivația includerii lor.

În ordin se indică doar categoriile de produse și codurile NC de clasificare a acestora. NC reprezintă nomenclator combinat și este sistemul de codificare în coduri de câte opt cifre al UE, care se utilizează pentru tariful vamal comun al UE și furnizează statistici pentru comerțul în interiorul UE și între UE și restul lumii.

Nu se indică forma de organizare sau comerț. De exemplu și un magazin cu amănuntul care va emite factură către un client, persoană juridică, pentru astfel de produse, va fi necesar să o emită prin e-factura.

Nereglementarea tipului de comerț poate duce la unele situații interesante. De exemplu: mai pot vinde produsele respective cu bon de casă cu cod fiscal al clientului înscris pe el? Sau cumpără din magazin trei produse din care unul este în categoria de risc fiscal: fie va întocmi o singură factură și o va trimite prin e-factura, fie va întocmi două facturi. Se pune întrebarea ce fac cei de la alimentație publică dacă li se cere o factură pentru masă servită unde au servit și băuturi alcoolice care sunt în categoria de produse cu risc fiscal.

Am și o observație: primirea facturii electronice prin sistemul RO-eFactura se face doar pe relația B2B între firme din RO, că nu poți obliga un furnizor din altă țară UE să emită factură în sistemul românesc.

Cele cinci categorii de produse sunt:

1. Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile:
– COD NC de la 0701 – 0714 inclusiv Legume comestibile și anumite rădăcini și tuberculi.
– COD NC de la 0801 – 0814 inclusiv Fructe comestibile și fructe cu coajă lemnoasă; coajă de citrice sau de pepeni.

2. Băuturi alcoolice
– COD NC de la 2203 – 2208 inclusiv Băuturi, băuturi spirtoase.

3. Construcții noi
Construcțiile noi sunt cele menționate la art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Adică cele a căror livrare este efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcției sau a unei părți a acesteia, după caz. Inclusiv orice construcție transformată sau parte transformată a unei construcții, dacă costul transformării, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea construcției sau a părții din construcție, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării.

4. Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș).
– COD NC de la 2201 – 2202 inclusiv Ape, inclusiv ape minerale naturale sau artificiale și ape gazeificate care nu conțin zahăr sau alți îndulcitori și nici aromatizanți.
– COD NC 2505 – Nisipuri naturale de orice fel, chiar colorate.
– COD NC 2517 – Prundiș, pietriș, pietre concasate, din cele folosite în general ca agregate pentru betoane sau pietruirea drumurilor, pentru căile ferate sau alt balast, pietriș și silex, chiar tratate termic; macadam de zgură, de zgură metalurgică, de deșeuri industriale similare, care conține chiar materiale cuprinse în prima parte a poziției; macadam gudronat pentru șosele; granule, spărturi și praf din pietre de la pozițiile 2515 sau 2516, chiar tratate termic.

5. Îmbrăcăminte și încălțăminte (inclusiv accesorii)

– COD NC 6401 – Încălțăminte etanșă cu tălpi exterioare și fețe din cauciuc sau din material plastic, a cărei față nu a fost nici fixată de talpa exterioară prin coasere sau prin nituri, cuie, șuruburi, știfturi sau dispozitive similare, nici formată din diferite părți asamblate prin procedee similare.
– COD NC 6402 – Altă încălțăminte cu tălpi exterioare și fețe din cauciuc sau din material plastic.
– COD NC 6403 – Încălțăminte cu tălpi exterioare din cauciuc, material plastic, piele naturală sau reconstituită și cu fețe din piele naturală.
– COD NC 6404 – Încălțăminte cu tălpi exterioare din cauciuc, material plastic, piele naturală sau reconstituită și cu fețe din materiale textile.
– COD NC 6405 – Altă încălțăminte.
– COD NC 6101 – Paltoane, scurte, pelerine, hanorace, bluzoane și articole similare, tricotate sau croșetate, pentru bărbați sau pentru băieți, cu excepția articolelor de la poziția 6103.
– COD NC 6102 Paltoane, scurte, pelerine, hanorace, bluzoane și articole similare, tricotate sau croșetate, pentru femei sau fete, cu excepția articolelor de lapoziția 6104.
– COD NC 6103 – Costume sau compleuri, ansambluri, jachete, sacouri, pantaloni, salopete cu bretele, pantaloni scurți și șorturi (altele decât cele pentru baie), tricotate sau croșetate, pentru bărbați sau băieți.
– COD NC 6104 – Taioare, ansambluri, jachete, sacouri, rochii, fuste, fuste-pantalon, pantaloni, salopete cu bretele, pantaloni scurți și șorturi (altele decât cele de baie), tricotate sau croșetate, pentru femei sau fete.
– COD NC 6105 – Cămăși și bluze, tricotate sau croșetate, pentru bărbați sau băieți.
– COD NC 6106 – Cămăși, bluze, bluze-cămașă, tricotate sau croșetate, pentru femei sau fete.
– COD NC 6107 – Chiloți, indispensabili, cămăși de noapte, pijamale, halate de baie, halate de casă și articole similare, tricotate sau croșetate, pentru bărbați sau băieți.
– COD NC 6108 – Combinezoane sau furouri, jupoane, chiloți, cămăși de noapte, pijamale, dezabieuri, halate de baie, halate de casă și articole similare, tricotate sau croșetate, pentru femei și fete.
– COD NC 6109 – Tricouri (T-shirts), bluze și maiouri de corp, tricotate sau croșetate.
– COD NC 6110 – Jerseuri, pulovere, cardigane și articole similare, veste și articole similare, inclusiv tricotajele subțiri care se poartă sub pulovere, tricotate sau croșetate.
– COD NC 6111 – Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate, pentru sugari.
– COD NC 6112 – Treninguri, combinezoane și costume de schi și costume, chiloți și slipuri de baie, tricotate sau croșetate.
– COD NC 6113 – Îmbrăcăminte confecționată din materiale tricotate sau croșetate de la pozițiile 5903, 5906 sau 5907.
– COD NC 6114 – Alte articole de îmbrăcăminte din materiale tricotate sau croșetate.
– COD NC 6115 – Ciorapi-chilot, dresuri, ciorapi, șosete și alte articole similare, inclusiv ciorapii cu compresie progresivă (spre exemplu, pentru varice) și încălțăminte fără talpă aplicată, tricotate sau croșetate.
– COD NC 6116 – Mănuși, mitene și mănuși cu un deget, tricotate sau croșetate.
– COD NC 6117 – Alte accesorii confecționate de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate; părți de îmbrăcăminte sau accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate.
– COD NC 6201 – Paltoane, scurte, pelerine, hanorace (inclusiv geci de ski), geci de vânt și alte articole similare, pentru bărbați sau băieți, cu excepția articolelor de la poziția 6203.
– COD NC 6202 – Paltoane, scurte, pelerine, hanorace (inclusiv geci de ski), geci de vânt și articole similare, pentru femei sau fete, cu excepția articolelor de la poziția 6204.
– COD NC 6203 – Costume sau compleuri, ansambluri, jachete, sacouri, pantaloni, salopete cu bretele, pantaloni scurți și șorturi (altele decât cele pentru baie), pentru bărbați sau băieți.
– COD NC 6204 – Taioare, ansambluri, jachete, sacouri, rochii, fuste, fuste-pantalon, pantaloni, salopete cu bretele, pantaloni scurți și șorturi (altele decât pentru baie), pentru femei și fete.
– COD NC 6205 – Cămăși și cămăși cu mânecă scurtă pentru bărbați sau băieți.
– COD NC 6206 – Cămăși, bluze, bluze-cămăși și cămăși cu mânecă scurtă pentru femei sau fete.
– COD NC 6207 – Bluze şi maiouri de corp, chiloți, indispensabili, cămăși de noapte, pijamale, halate
de baie, halate de casă și articole similare, pentru bărbați sau pentru băieți.
– COD NC 6208 – Bluze de corp și cămăși de zi, combinezoane sau furouri, jupoane, chiloți, cămăși de noapte, pijamale, neglijeuri, halate de baie, halate de casă și articole similare, pentru femei sau fete.
– COD NC 6209 – Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte pentru sugari.
– COD NC 6210 Îmbrăcăminte confecționată din produsele de la pozițiile 5602, 5603, 5903, 5906 sau 5907.
– COD NC 6211 – Îmbrăcăminte de sport (treninguri), combinezoane și costume de schi, costume, chiloți și slipuri, de baie; alte articole de îmbrăcăminte.
– COD NC 6212 – Sutiene, brâuri, corsete, bretele, suspensoare, jartiere și articole similare și părțile lor, chiar tricotate sau croșetate.
– COD NC 6214 – Șaluri, eșarfe, fulare, mantile, voaluri, voalete și articole similare.
– COD NC 6215 – Cravate, papioane și fulare cravată.
– COD NC 6216 – Mănuși, mitene și mănuși cu un deget.
– COD NC 6217 – Alte accesorii de îmbrăcăminte confecționate; părți de îmbrăcăminte sau de accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele de la poziția 6212.

24 comentarii

  1. Sunt de parere ca la elaborarea proiectului de ordin precum si a listei s-au avut in vedere si prevederile Ordonantei nr.99/2000 (republicata), privind comercializarea produselor si serviciilor de piata.
    Observatia dumneavoastra, ca nu se indică forma de organizare sau comerț, este corecta.
    Art.1. din ordin, ar putea avea urmatoarea formulare:
    Produsele cu risc fiscal ridicat, din comertul cu ridicata/de gros dintre doi operatori economici – B2B -, pentru care se transmit facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura și justificarea încadrării în această categorie sunt prevăzute în anexa, care face parte integrantă din prezentul ordin.

  2. Cred ca va deveni o “placere” ca dupa extrasele de trezorerie acum o sa stam in spv si dupa e-facturi pentru colaboratorii nostri.

  3. A si aparut Ordinul nr.12/06.01.2022.
    Este posibil sa gresesc, dar cumva nu au respectat reglementarile in vigoare in acest sens, adica nu s-a respectat Legea 52/2003 art.7 alin (2) si alin (10), adica sa si existe un fel de dezbatere, ca nu au oferit nici unde un detaliu unde ai fi putut oferii un feed-back.

  4. Ipsosul , varul , cimentul intra in produsele cu risc fiscal deoarece au alt cod diferit de NC2505 si NC2517?

    1. Nu pentru e-factura. Acestea intră la produse cu risc fiscal doar pentru sistemul e-transport nu și pentru e-factura.

  5. Buna ziua,
    Va rog sa-mi spuneti daca societatile comerciale cu Cod CAEN 1107 – Producția de bauturi racoritoare nealcoolice; producția de ape minerale si alte ape imbuteliate, care produc si comercializeaza ape minerale carbogazificate intra in categoria –> COD NC de la 2201 – 2202 inclusiv Ape, inclusiv ape minerale naturale sau artificiale și ape gazeificate care nu conțin zahăr sau alți îndulcitori și nici aromatizanți?
    Aceste societati vor emite facturi către clienții lor, persoane juridice, prin sistemul RO e-Factura?
    Va multumesc!

  6. Buna ziua,
    Daca o societate nu vinde produse cu risc, dar emite facturi catre Primarii, dupa inrolare este obligatoriu ca tot ce emite sa incarca in E-factura ?

    Multumesc !

    1. Nu este obligată să se înroleze undeva.
      Dacă se emit facturi către instituții publice pentru orice bunuri sau servicii achiziționate de acestea în urma unor proceduri de achiziții publice, indiferent că sunt produse cu risc fiscal sau nu, atunci acele facturi se trimit obligatoriu prin e-factura indiferent că emitentul este sau nu înscris în registru.
      Am scris și în articol și am repetat deja de zeci de ori: înscrierea în registrul RO-Factura NU ESTE OBLIGATORIE! Înscrierea în registrul RO-Factura se face OPȚIONAL și numai dacă se dorește utilizarea acestui sistem în relațiile dintre firme private din România înscrise în el.

  7. Buna ziua ,

    sifonul , este o apa gazoasa sau carbonata , se incadreaza in produsele de risc COD NC de la 2201 – 2202 inclusiv Ape, inclusiv ape minerale naturale sau artificiale și ape gazeificate care nu conțin zahăr sau alți îndulcitori și nici aromatizanți. ?

  8. Ce vad eu in lista produselor, sunt doar produse pe care le imbraca un om. Nu se refera spre exemplu, la vesta de iarna pt … caine. La fel cred ca se poate spune si despre o imbracaminte pentru saltea: este din material textil dar….. nu se imbraca omul cu ea… Nu stiu. Chestie de interpretare…

    1. Dacă nu regăsiți produsele în lista codurilor NC – atunci înseamnă că nu fac parte din cele considerate cu risc fiscal.

  9. Buna Ziua!
    Am o posibila propunere.Cand se citeste codul prin scanner, nu este posibil sa se inregistreze automat si codul vamal B2B NC si cel pt B2G

  10. Buna ziua.Ptr. art.metalice facute in atelier catre un spital de urgenta se foloseste e-facturare? multumesc

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *