Salariați străini. Completare revisal în SAGA

31 Aug 2015 | Programe | 35 comentarii15841 vizualizari

employeeAm primit recent o întrebare legată de modul de completare corect al datelor pentru salariații străini, non-UE sau chiar din UE ce au drept de muncă în România și care încă nu au CNP (CIF/NIF) românesc. Mai ales că primirea unui CIF/NIF este condiționată de obținerea unui contract de muncă.

Iată care sunt pașii pentru un salariat străin, non-UE, ce prezintă un pașaport valabil. Datele de mai jos sunt un exemplu pentru un cetățean din Australia domiciliat în Perth ce are pașaport cu seria Pno și numărul 123456 ce are drept de muncă în România din 01/09/2015 până în 31/08/2020 și este angajat la o firmă din România:

 

1. Cetățeanul nu are CNP (CIF/NIF) românesc, dar totuși trebuie să i se întocmească un contract de muncă, contract ce este necesar să fie operat în REVISAL și transmis în REVISAL. Așa că în programul SAGA intrați la Fișiere – Salariați și adăugați o linie nouă. Completați numele, prenumele, funcția și data de la care va începe activitatea, salariul, numărul de zile de CO de care va beneficia, la CNP completați cu 13 de zero (un CNP nul, 0000000000000), la județ completați județul sediului firmei, la localitate – localitatea firmei (acestea – județul și localitatea, mai ales localitatea se vor putea șterge la pasul 2), la adresă completați adresa așa cum este ea în pașaport, completați numărul și data contractului și casa de asigurări de sănătate o puteți lăsa pe cea implicită. În imaginea de mai jos aveți un exemplu de completare deschideți imaginea în pagină separată pentru a o putea vizualiza la dimensiune mare)Salariati_straini1

2. Apăsați butonul – “Registru evidență salariați”. Când veți intra în acel ecran veți vedea o imagine similară cu cea de mai jos:

Salariati_straini2

3. Modificați/completați informațiile următoare:

CNP – înlocuiți CNP-ul nul, completat anterior cu seria și numărul pașaportului Pno 123456
Tip act de identitate – selectați din listă Pașaport (sau alt act – Permis de ședere, Alt act de identitate, după caz)
Naționalitate – selectați din lisă naționalitatea salariatului (alta decât Română)
Apăsați butonul ce pictogramă >> pentru a extinde ecranul de detalii.
Completați în continuare și aceste informații:
Tip autorizație, data de început și sfârșit autorizație. Dacă doriți durată determinată selectați din listă valoarea corespunzătoare și operați și data de sfârșit a contractului – dată, care atenție, nu poate depăși 3 ani de la data de început. Selectați norma dacă e alta decât norma întreagă.

Apăsați “Copiere fișier” pentru a se înscrie datele în istoric și pentru a se genera fișierul XML ce va fi validat cu aplicația REVISAL 5.0.8 pentru a se crea fișierul RVS ce se va încărca pe siteul ITM.

Salariati_straini3

4. Validați cu aplicația REVISAL fișierul XML

Salariati_straini4

5. Transmiteți fișierul RVS la ITM.

Ce aveți de făcut în continuare: să obțineți cât mai urgent CIF/NIF pentru salariatul cu pricina.

Ulterior, după ce-l obțineți, modificați în Fișiere-Salariați, CNP-ul din Pno 123456 cu cel obținut. Re-intrați la registrul salariaților și re-generați și re-transmiteți registrul având completat la CNP CIF/NIF obținut. Dacă se va obține și permis de ședere, modificați și tipul de autorizație din pașaport în permis de ședere și apoi copiați fișierul XML și validați-l în vederea transmiterii la ITM

Atenție! Până la obținerea CIF/NIF pentru acel salariat nu veți putea transmite o declarație 112 validă care să conțină și datele salariatului respectiv.

35 comentarii

 1. Fantastic si foarte util. Am vazut de atatea ori aceasta intrebare la diferite firme. Multe multumiri!

 2. Intr-un caz din acest tip mi-a dat recipisa valida, dar cu atentionarea “atentionare regula: S4: CNP-ul nu a fost gasit in baza de date a persoanelor a MFP”. Trebuie sa fac eu ceva? Ca nu imi dau seama… Multumesc!

 3. Domnul Marius, acest aspect a fost prezentat mai sus ..nu putem depune declaratia 112, mai intai trebuie sa obtina CNP-ul facem modificarea in revisal si dupa putem depune si 112

 4. @Marius
  Atenționarea e normală dacă persoana nu e înscrisă în baza de date cu CNP. Dar declarația e preluată la ANAF. După ce obțineți NIF puteți depune recitificativă la D112 pe luna respectivă.

 5. Dupa obtinerea acestui CNP de la IGI, in care apare si domiciliul din Romania, trebuie intocmit un act aditional? pentru ca se modifica identitatea unei parti cu CNP-ul si adresa din Romania…

  1. Vedeți art.17 alin.5, care e mai mult decât explicit. Pentru cele de la art.41 e nevoie de acordul ambelor părți cu unele excepții legate de delegare/detașare sau modificarea duratei în anumite condiții.
   Restul elementelor se pot modifica unilateral pentru că nu afectează desfășurarea contractului de muncă.

 6. Actul aditional se intocmeste ca acord al ambelor parti…dar aici nu e vorba de acord ci trebuie modificat conform actului eliberat de IGI. La art 41 alin 3 sunt enumerate modificarile la care trebuie intocmit actul adit conform acordului ambelor parti, iar printre acestea nu se ragaseste identitatea partilor. Multumesc pentru raspuns si am sa mai reflectez si eu putin asupra acestor 2 articole

 7. Am o intrebare ce are doar o mica legatura cu subiectul. Doresc sa angajez un cetatean roman ce detine doar pasaportul eliberat de Romania. A locuit pana in prezent in Spania si nu mai are buletin/CI romanesc. Este legal sa il angajez? cu ce adresa il inregistrez? pentru ca domiciliul trecut pe Pasaport este Spania. Va multumesc!

  1. Aici e o problemă. Conform legii pașaportul poate fi folosit doar în afara țării din câte știu eu nu și în interior. Este necesar să dețină carte de identitate eliberată de o autoritate a statului român.

 8. Mai am o intrebare, am angajat 2 persoane din Spania, au obtinut CNP-ul de la IGI, am intocmit D112 si imi da eroarea: acest CNP nu se afla in baza de date a MFP. Am facut ceva gresit? Ce pot face?

  1. Nu e nimic eronat. E normal să apară o astfel de atenționare. E o atenționare nu o eroare.

 9. Buna ziua,

  Ref. la inregistrarea in Revisal a unui cetatean moldovean – student in Romania cu permis de sedere temporara cu drept de munca:
  – la rubrica Tip act identitate, am selectat “permis de sedere”.
  – la rubrica Tip autorizatie, am selectat Exceptie neavand in care alta categorie oferita de revisal sa-l incadrez (avand in vedere OG 25/2014)
  – la rubrica Data inceput autorizatie, am notat data eliberarii permisului de sedere de catre IGI.
  Insa, in link: https://www.inspectiamuncii.ro/documents/66402/200969/Raspunsuri_Registru.pdf/8a793224-d2a3-49e7-8885-31bfab8ad413 la pag. 13, se noteaza ca data de inceput a autorizatiei pentru exceptii este data CIM.
  Astfel ca nu inteleg ce legatura este intre optiunile prezentate si data CIM notata de ei ca fiind data autorizatiei. Nu este logic ca data aceasta sa fie a documentului – permis de sedere eliberat de IGI?
  Ori studentul moldovean nu se incadreaza in Exceptii (desi alta varianta Revisal nu ofera pentru cazul lui), ori este gresita explicatia lor.
  Gresesc eu pe undeva?

  Rog sfat/raspuns. Multumesc.

 10. Buna ziua,

  Am si eu o problema cu doi angajati din Kosovo. Desi am pus pasaport si nr pasaport in loc de CNP la validare registru non revisal primesc erorile:
  1. Campul tip act de identitate incorect
  2. Campul salariat CNP incorect
  3. Nationaltte invalida Kosovo

  Ma poate ajuta cineva? Multumesc.

  1. Da, cei de la ITM.
   Statul român nu recunoaște statul Kosovo și probabil de aceea nu există în nomenclatorul de țări din aplicația REVISAL.

 11. Buna ziua,
  va rog o opinie,am inregistrat cim in revisal a unui cetatean din moldova,are aviz de munca obtinut.Am cerut angajatorului sa se duca cu salariatul modovean la IGI sa isi obtina NIF -ul,pentru a putea sa il transmit in d112. Acum intervine urmatoarea problema;cei la IGI i-au transmis acestuia ca 3 luni de zile pot sa stea fara sa ii obtina acest nif si astfel sa nu mai plateasca niste taxe,cdoar daca decid sa il tina mai mult de 3 luni sa inceapa procedura.
  Exista vreo modalitatea de a transmite in d112 cetatean moldovean fara sa obtina acest nif de la igi? Stiam ca daca pui cnp null cu zerouri nu se valideaza D112.

  1. În D112 nu se poate declara fără acel NIF.
   Se pot declara fără CNP/NIF, dar cu CIS completat doar salariați din alte state membre UE – dar care au rezidența în alt stat membru și care se întorc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în statul de rezidență (adică lucrătorii transfrontalieri).

 12. Revin cu o intrebare referitoare la angajat republica moldova;
  angajatorul nu obtine certificatul de inregistrare de la IGI cu NIF pentru a putea sa ii transmit d112,in cazul acesta cum procedez?
  Am citit o varianta ca angajatorul poate sa solicite NIF in numele salariatilor straini la ANAF prin formularul 030 declaratie de inregistrare fiscala/mentiuni pers fizic straine. Din experienta dumneavoastra,cum ma indrumati sa procedez?
  Cu respect,

 13. BUNA ZIUA.AM URMATOAREA PROBLEMA.AM ANGAJAT UN STRAIN IN LOC DE CNP AM PUS SERIA PASAPORT
  AM TRIMIS REVISALUL.DUPA CE AM OBTINUT CNP,AM INTRAT PE SALARIAT AM MODIFICAT IN LOC DE SERIA PASAPORT AM PUS CNP ROMANESC ,AM VALIDAT AM TRIMIS RVS .AM AVUT CONTROL DE LA ITM SI MA GASIT CU 2 CONTRACTE PE ACELASI NUME ,UNUL CU CNP ROMANESC SI UNUL CU SERIA PASAPORT .CE TREBUIE SA FAC,MENTIONEZ CA LUCREZ SALARIATII IN SAGA SI VALIDEZ XML IN REGISTRUL SALARIATILOR AL ITM.VA MULTUMESC FRUMOS

  1. Singura soluție este să operați în aplicația oficială contractele operate pe serie pașaport și să le radiați apoi acel RVS să-l încărcați la ITM. Așa se vor radia de la ei acele contracte.

   1. Daca operam modificarea preluand cnp-ul initial completat cu date pasaport pe rubrica CNP VECHI si pe rubrica CNP-cnp-ul obtinut, nu functioneaza corect? fara a se dubla. Am avut astfel de indicatii la un moment dat.
    Voi avea si eu un astfel de caz de operat.
    Multumesc.

    1. Dacă veți completa pe rubrica de contract vechi și dată contract vechi, datele contractului, nu, nu se vor dubla.

 14. Buna ziua , am înregistrat un cetățean nepalez cu cif ,deoarece nu am putut obține cnp de la igi. Însă nu merge trimisa declarația mai departe și da eroare CIS (asigurat necompletat pt NIF ) ce se poate face in cazul acesta? Trebuie obtinut cnp-ul? De ce nu merge CIF ul?

 15. BUNA ZIUA AM SI EU O INTREBARE , CUM POT SA FAC O CORECTIE DACA AM UN ANGAJAT CU NATIONALITATE DIN IINDIA , IAR EU AM INTRODUS ERONAT DIN ROMANIA. MENTIONEZ CA LUCREZ IN SAGA. CUMMPOT FACE CORETIA ?

 16. Buna dimineata! Ma confrunt cu o situatie care ma depaseste. Am control ITM si m-am zapacit cu totul in sensul ca, societatea are salariati din Rep Moldova. Am inregistrat salariatii in baza pasaport, cu CNP ul lor, am obtinut dupa caz, NIF sau CNP de la IGI. Am primit lista de la ITM cu un numar foarte mare de salariati activi, care in mare parte aveau contractele inchise. In urma obtinerii documentelor am modificat CNP urile si am transmis Revisal. Ceea ce observ in lista lor este ca acelasi salariat, acelasi nr de contract, doua contracte cu CNP diferite, dublandu mi astfel numarul salariatilor activi. In momentul in care intru in Revisal National, totul este ok, conform inregistrarilor mele, dar lista lor este diferita de a mea. Cum ma puteti ajuta sa remediez situatia? Multumesc!

 17. Buna dimineata. In cazul in care am 2 salariati nepalezi , fara CNP trebuie sa i angajez in aceeasi perioada la unul merge sa i completez cnp cu 13 de 0 iar pt celalalt nu stiu cum sa procedez , daca completez tot cu 0 imi da eroare . Va rog daca ma puteti ajuta ? . Multumesc

 18. Buna ziua,
  Am obtinut cnp-ul de la IGI pentru cetateni din Asia, pentru a transmite din nou in revisal trebuie sa modific si data consemnarii? La inceput mi-a cerut asta, apoi m-a lasat sa validez, astfel incat am lasat data contractului fara a face vreo modificare.
  Multumesc!

  1. În cazul obținerii CNP este necesar sa completați cu da ele acestuia rubrica CNP și obligatoriu, pe rubrica CNP vechi să înscrieți CNP folosit la trimiterea revisal anterior obținerii celui de la IGI.
   Data consemnãrii poate fi modificatã pentru a se consemna data la care ați ii înscris în revisal acel CNP emis de către IGI.
   Dacă nu ați completat nimic la CNP vechi ci pur și simplu ați modificat datele inițiale atunci la ITM acel contract va figura dublat.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *