Codul fiscal

03 Sep 2015 | Legislatie | 16 comentarii738 vizualizari

accounting6Noul cod fiscal, ce se va aplica de la 1 ianuarie 2016, a fost aprobat azi de către Parlamentul României. Să îl vedem publicat, îl mai consultăm puțin și mă tem că vom descoperi ca de obicei că diavolul se ascunde în detalii. Mă obosește deja povestea legată de reducerea matematică a unei cote sau a alteia. O simplă reducere a unui procent nu înseamnă întotdeauna o scădere reală a taxării.

Faptul că se va achita CAS de către orice persoană ce obține venituri va duce la creșterea cotei de impozitare a PFA de la 22-25% cât era acum  la 32-34%, adică o sporire a taxării. Creșterea impozitelor și taxelor locale era normal să apară, doar că se pare că iarăși va fi nevoie de norme de aplicare și de clarificări pentru că noțiunea de activitate economică mă tem că va fi prost înțeleasă de unele primării.

Și cum MF e recunoscut că are nevoie de minim 6 luni pentru norme de aplicare și de încă vreo 2-3 ani de ordine și instrucțiuni de aplicare va mai trece ceva timp până vom știi ceva clar.

16 comentarii

 1. De la anul, apartamentul meu va fi cu 20% mai mare :))
  Pai cum? Pai simplu. La calculul valorii impozabile a unei cladiri se au in vedere mai multi factori. Acestia sunt: SUPRAFATA CONSTRUITA, tipul cladirii ( cu instalatii de tot felul, apa, gaze, canalizare, incalzire), rangul localitatii, zona in cadrul localitatii si vechimea acesteia. In afara de faptul ca se va mari valoarea impozabila dupa felul cladirilor (beton armat, lemn etc), in noul cod fiscal apare o schimbare ce, aparent, nu se vede (eu am vazut-o ca am incercat sa imi calculez singur ce voi avea de plata in 2016 pentru apartamentul meu).
  Buuun. Dupa cum spuneam mai sus, unul dintre factori ce intra la calculul valorii impozabile este SUPRAFATA CONSTRUITA. Cum pentru majoritatea apartamentelor nu exista in niciun act aceasta suprafata construita ci doar suprafata utila (fizic nu se prea poate masura suprafata construita a unui apartament dintr-un bloc), la punctul 31 (3) din NM de punere in aplicare a art. 251 din Cod Fiscal se precizeaza ca suprafaţa construită desfăşurată se determină prin înmulţirea suprafeţei utile a clădirii cu coeficientul de transformare de 1,20. Exemplu: Apartamentul meu are 84 metri patrati inmultit cu 1,2 imi reiese o suprafata construita de 100,8 metri patrati.
  In noul cod fiscal, la art. 457 alin. (5) acest coeficient de transformare este de 1,4!!! Acum, daca inmultesc suprafata utila de 84 mp cu 1,4 reiese ca suprafata construita a apartamentului meu este de 117,6mp!!!
  AAAA??? In 2015 am un apartament de 100,8 mp si in 2016 am un apartament de 117,6 mp?!?!?! :))) Adica o diferenta de 16,8 mp???? Adica, o sa mai am o baie si o bucatarie in plus :)))
  Dupa ce am finalizat calculul, voi avea un impozit de platit mai mare cu 20% in 2016 fata de 2015…

 2. In noul COD FISCAL se va aplica taxarea inversa la :
  g) clădirile, părţile de clădire şi terenurile de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare prin efectul legii sau prin opţiune;
  si ultimele amendamente de azi 03.09.2015 au introdus si la :
  ( motivarea : pentru combaterea mai eficientă a evaziunii fiscale ) :D
  i) furnizările de telefoane mobile, și anume dispozitive fabricate sau adaptate pentru utilizarea în conexiune cu o rețea autorizată și care funcționează pe anumite frecvențe, fie că au sau nu vreo altă utilizare;
  (j) furnizările de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare și unități centrale de procesare, înainte de integrarea lor în produse destinate utilizatorului final;
  k) furnizările de console de jocuri, tablete PC și laptopuri.

 3. @Razvan
  Suprafața construită , ca și cea utilă este (trebuie să fie )SPECIFICATĂ pe schița locuinței ori apartamentului dar această sciță nu există , sau nu e specificată, orice proiectant autorizat poate completa, elimina scăparea inițială. Că în lege se specifică așa se explică că printre și printre reglementatori există unii care nici nu cunosc ce scrie pe schița locuinței cumpărată de ei! sau că , de fapt trebuia să prevadă în Cod nu coeficienți de corecție, ci obligația calculărrii și declarării exacte a acestei informații!

 4. Printre cele mai importante prevederi ce se modifica in noul Cod fiscal fata de forma initiala in care fusese aprobat proiectul se numara urmatoarele:

  TVA va scadea la 20%, din 2016, si la 19%, din 2017
  Impozitul pe dividende ramane 16% in 2016, urmand sa scada la 5% din 2017
  Taxa pe stalp va fi eliminata incepand din 2017, mai putin in agricultura (constructiile speciale din acest domeniu vor continua sa fie impozitate)
  Acciza suplimentara aplicata carburantilor va fi eliminata din 2017
  Plafonarea CASS pentru veniturile care depasesc de 5 ori castigul salarial mediu brut, amanata pentru 2017

 5. Pe mine ma deranjeaza ca va trebui sa platesc si CAS de 10,50%, desi deja platesc la venitul din salarii, de parca o sa am o pensia mai mare sau o sa ajung sa primesc pensie.
  Sunt curios daca si pentru veniturile din dividende se vor aplica cei 10,50%. :D

 6. CODUL FISCAL 2016 :
  se pare ca pana la urma pentru 2016 nu se va plati cass la dividende daca ai venituri din salarii , activ independente , pensii ) :D
  Macar atat daca tot a ramas 16% pentru 2016.

 7. da , dar in forma initiala a Codului Fiscal 2016 era prevazuta plata cass la dividende chiar daca aveai venituri de acest fel.

 8. Nu poate D-le Mares pentru ca nu e logic sa poata. Cum face, intra pe la vecini sa imi masoare mie suprafata exterioara? Si dupa aceea intra la mine sa ii masoare vecinului? Sa nu mai zic ca asta inseamna ca daca ar fi asa, imi impoziteaza si mie diferenta de la suprafata utila la suprafata construita dar si vecinului, pentru ca este vorba, fizic, de acelasi spatiu (peretele despartitor)@Mares Stefan

 9. Buna ziua!
  Pentru firmele existente care nu au angajati impozitul pe venit din 2016 a ramas 3%, fara sa indeplineasca alte conditii???? Multumesc

  1. Da 0,5%. De ceva timp tot scriu despre noul cod fiscal. Când termin, că s-au aglomerat niște chestii personale, o să încep să le postez și aici :)

 10. Buna ziua!
  Sunt agent de asigurari si inregistrat la ANAF ca PFA cu sediul la domiciliu, dar activitatea o desfasor la sediul firmei, sau pe teren la domiciliul sau sediul clientilor. Conform noului Cod Fiscal voi fi obligat sa platesc un impozit majorat la imobilul unde locuiesc! Deci, pe langa majorare de impozite voi plati si la imobil majorat? Sa inteleg ca se doreste desfiintarea noastra, deoarece toate acestea ne duc la o imposibilitate de plata si implicit la inchiderea PFA sau PFI?

  1. Nu e adevărat. Mai citiți odată. Nu sunteți obligat să plătiți impozit majorat dacă la domiciliu nu desfășurați activitate economică.
   Nu dorește nimeni nici o desființare. Că o prevedere sau alta a codului fiscal pot fi discutabile și cu unele putem fi sau nu de acord e una, dar de aici la a dramatiza excesiv e cale lungă.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *