Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordin pentru aprobarea modelului și conținutului registrului de bani personali.
Proiectul de ordin este acesta, iar modelul și conținutul registrului se găsește aici.
update: Nu mai este în stadiu de proiect. Este deja ordin publicat în M.O. Este ordinul 513/2015.
Foarte pe scurt:
– pentru fiecare unitate (punct de lucru) în care utilizați casă de marcat aveți obligația de a deține acest registru.
– registrul se numerotează obligatoriu și se semnează pe ultima pagină de către administratorul societății sau de către o persoană împuternicită de acesta (se face mențiunea aceea de care știți “Prezentul registru conține un număr de …pagini numerotate de la nr… la nr…” )
– zilnic, personalul ce-și desfășoară activitatea la punctul de lucru, este obligat să completeze informațiile solicitate de formular, fără modificări, ștersături, adăugiri și fără a lăsa spații necompletate
– operatorul economic este responsabil de integritatea registrului și de completarea lui zilnică.
– înregistrarea la ANAF se face printr-o notificare scrisă efectuată de operatorul economic, faptul că la nivelul punctului de lucru și-a constituit registrul de bani personali, precizând data deschiderii registrului și numărul de pagini, așa cum sunt ele numerotate, în maxim 5 zile de la publicarea ordinului. Aici e o neclaritate – nu se spune în ce termen se va notifica ANAF în cazul unor puncte de lucru noi. Probabil anterior deschiderii lui sau în ziua deschiderii lui.
Registrul de prezintă sub forma unui caiet A4. Poate fi tipărit de operatorul economic, poate fi un caiet A4 în care se desenează capul de tabel din ordin, nu contează. Contează să fie format A4, să conțină exact modelul din anexa la ordin, să fie numerotate paginile și să fie notificată deschiderea lui.
Deschiderea registrului înseamnă prima operare a datelor în registru.
Un model de notificare poate fi acesta
SC EXEMPLU SRL
Beiuș, str. Româna, nr.100
J05/1234/2000
CUI RO1234
Nr. 999 din 1 mai 2015
Către,
DRFP Cluj – AJFP Bihor – Serviciul Fiscal Orășenesc Beiuș
Subscrisa EXEMPLU SRL cu sediul social în Beiuș, str.Română, nr.100, având în vedere prevederile Ordinului nr…. /2015, vă remitem următoarea
NOTIFICARE
La punctul de lucru al societății noastre situat în Beiuș, str. Punctului de lucru, nr. 1, am deschis la data de …/…./….. registrul de bani personali conform prevederilor OUG 28/1999. Registrul conține un număr de 100 pagini numerotate de la 1 la 100.
Administrator,
În cazul în care aveți mai multe puncte de lucru puteți adapta textul de mai sus. Spre exemplu
La următoarele puncte de lucru ale societății noastre am înființat, conform OUG 28/1999,registrul de bani personali, după cum urmează:
– la punctul de lucru situat în Beiuș, str. Punct de lucru, nr.2 – am deschis la data de …/…/…. registrul de bani personali. Registrul conține un număr de 100 pagini numerotate de la 1 la 100.
– la punctul de lucru situat în Beiuș, str.Punct de lucru 2, nr.2, – am deschis la data de …/…/…. registrul de bani personali. Registrul conține un număr de 100 pagini numerotate de la 1 la 100.
a aparut si ordinul cu modelul oficial – OMFP 513/2015
Am pus update în articol.
Este obligatoriu si pentru II, PFA?
Este obligatoriu la toți cei care utilizează case de marcat.
La fel, nu se spune ce se intampla cu acest registru la inchiderea punctului de lucru sau la mutarea punctului de lucru?
De ce s-ar spune? Faci ce vrei. Îl păstrezi minim 6 luni după închidere – perioada de prescriere a amenzii contravenționale. Dacă muți punctul de lucru deschizi altul la o adică.
trebuie sa il completeze toti angajatii, sau doar cei care au acces la lichiditati ? adica si femeia de serviciu ?
Toți. Și dacă administratorul nu e angajat cu CIM și el trebuie să-și înscrie banii acolo dacă are activitate la acel punct de vânzare, pentru că în ordonnața și în ordin nu se vorbește despre angajați ci despre personalul operatorului economic.
Daca la punctul de lucru unde am casa de marcat am un proiect din fonduri europene, si salariații de pe proiect trebuie să-și treacă in caiet banii? Nu numai personalul care face încasarea efectiv? Vreau părere sa stiu si eu ce fac de mâine!!! Multumesc
Tot personalul din unitatea de vânzare,
Un alt lucru pe care nu l-am inteles (de fapt, mai multe): este obligatoriu ca acest registru sa aiba un anumit nr. de pagini? 100 ? 50?
Paginile acestui registru se pot lista si fata-verso ?
Care este termenul de notificare la terminarea paginilor?
Nu are stabilit un număr de pagini. Are doar formatul stabilit. Caiet A4. În rest poți să-l faci cu 10 sau 1000 de pagini, la alegere, listate față-verso sau doar față cu condiția să le numerotezi și pe ultima pagină să fie menționat numărul lor și să fie semnat de administrator sau altă persoană. NU este un termen anume de notificare pentru un registru nou dar e de presupus că se notifică înainte de a se termina sau în ziua în care începi unul nou.
Pentru un II care nu are angajati , are casa de marcat la punctul de lucru , lucreaza titularul II , trebuie modificata casa de marcat pentru bacsis ?
Da, dacă primește așa ceva.
As vrea sa stiu si eu, va rog, in ce formula as putea sa-i spun directorului general ca trebuie sa imi declare in fiecare zi banii personali? Si nu, nu glumesc, chiar ma ingrijoreaza ideea asta.
Nu vi-i declară dvs. Îi înscrie în acel registru. Dar numai dacă directorul general își desfășoară activitatea într-o unitate de vânzare, la care se notifică deschiderea acelui registru, altfel nu.
Dacă este cazul ca domnul director să completeze informațiile din acel registru îl informați despre aceasta punându-i la dispoziție regulamentul de ordine interioară, deși el ar trebui să fie primul care să cunoască prevederile legale chiar aberante.
Acest registru de bani personali este valabil si pentru operatorii economici cu activitate de taxi?
Aberant, dar da. Ordinul se referă la operatori economici ce folosesc case de marcat. Deși esența legii este că se folosește doar în incinte de prestări servicii. Dar cum ANAF are bunul obicei de a citi legea în funcție de cum îi convine va transforma interiorul unui taxi în incintă.
În opinia mea legislația legată de case de marcat și acest ordin sunt date de persoane ce habar nu au cum funcționează o firmă de comerț, alimentație publică sau servicii.
Și are o grămadă de lacune.
Domnul director isi desfasoara activitatea, intr-adevar, la unitate de prestari servicii service auto. Stiu ca nu trebuie sa mi-i declare mie, banii personali, dar mai stiu ca va trebui totusi sa o fac eu, inscrierea in registru adica. De altfel domnul director stie toate aceste lucruri deja, l-am informat de saptamana trecuta de cand s-a publicat legea. Va imaginati probabil, reactia oricarui manager la asa aberatie: refuz total de acceptare. Acum, eu trebuie sa insist…
Înscrierea o face persoana ce deține banii nu contabilul sau altcineva. Dar răspunzător este operatorul economic, firma.
Dacă dânsul nu dorește să completeze informațiile de acolo e problema dânsului. Nu poate fi obligat. Obligația firmei este
Conform ordinului 513/2015
Amenda pentru lipsa sau ne-completarea registrului este de 9000 lei.
trebuie sa completez registrul daca angajati nu au bani la ei , se trece sume 0 …
Fiecare declara cat are. Si zero este o suma. Bine ca nu trebuie sa declare, inca, si datoriile personale la ora inceprii programului de lucru.
@Cristi
In OUG se face vorbire despre Bacsis, ca orice suma in bani oferita in plus fata de costul serviciului/produsului, sau banii lasati ca rest celui ce incaseaza c/val. serviciului.
Ori eu achit costul unui produs/serviciu celui ce incaseaza (ospatar, casier) si nu femeii de serviciu…
La fel si cu restul (lasat ca bacsis): nu femeii de serviciu ii las restul, ca nu ea incaseaza, ci casierului/ospatarului.
Deci, in opinia mea, doar cei ce incaseaza efectiv banii de la clienti ar trebui sa completeze registrul acela de bani personali.
Va imaginati ce nebunie ar fi la un hypermarket, daca absolut toata lumea ar trebui sa completeze acel registru?!
Nu contează. Citiți textul legat de acel registru. Acel text nu se referă la cei care operează casa de marcat. Acel text, inclusiv art.4 din Ordinul 513/2015, se referă la personalul ce își desfășoară activitatea în unitate de desfacere. Unitatea e definită extrem de generos și în afară de toalete cuprinde absolut orice.
daca am 100 de lei declarati in registrul cu banii personali, ii pot introduce in casa de marcat pentru a-i folosi la a da rest clientilor? ma refer la introducerea lor atat faptic cat si scriptic…in acest caz nu ar mai trebui intocmite dispozitiile de plata si incasare…
Nu. Banii personali sunt bani personali. Nu au ce căuta în dispoziții de încasare/plată sau operați în casa de marcat.
Buna ziua
Acest registru se face si pentru piete, targuri si oboare?
Daca da, ce se scrie la rubrica :punct de lucru?
Multumesc
Da. Nu știu ce se scrie la punct de lucru. Apropo de asta: eu m-am întrebat cum i se suspendă activitatea și se sigilează o astfel de activitate :)
@Adrian
Da, cu exceptia profesiilor liberale: notari, avocati, experti etc
Cristi daca scrie ca nu sunt admise adaugiri sau stersaturi intreb si eu : la inceputul zilei am 100 lei pe care ii trec in registru . Pe la amiaza vine unu ce trebuie sa-mi dea 200 lei ceva datorie.
Ce fac ? ca si aia is bani personali…ii trec? nu sunt permise adaugiri si stersaturi :)
Aici ai o problemă. De aia în propunerea mea de regulament am și scris că i se interzice să primească bani. Nu de alta, dar așa cum e formulată ordonanța ANAF prezumă că acele de sume în plus sunt sume fără documente și nu persoana ce le deține este responsabil ci firma.
Ce facem cu casa de marcat mobila care este folosita la evenimente/targuri? Pe ce adresa notific aceast registru de bani personali? Il voi tine, dar ce fac, il notific pe adresa sediului social, sau scriu pe “teren”? Am firma care face evenimente 1 data pe luna, de fiecare data in alta locatie. Notific de fiecare data?
Nu știu să vă răspund la întrebare. Cel mai indicat, pentru astfel de situații, este să apelați la ANAF. Discutăm cazuri particulare ce nu au acoperire în ordin, în mod evident, dar datorită ambiguității textului legislativ nici nu se poate da un răspuns corect sau coerent.
Si la Taxi ce adresa ii dai? Unde e situata unitatea de vanzare?
Vă repet: sunt cazuri unde nu poți da un răspuns corect. Ordonanța spune că toți operatorii trebuie să înființeze acel registru de bani în fiecare punct în care folosesc casă de marcat. Se notifică pe adresa sau locul fiscalizării – așa cum se face fiscalizarea așa notificați și registrul – părerea mea. De care puteți ține seama sau nu.
De câteva zile și de azi dimineață în special aproape că am fost tras la răspundere pentru legile date de Guvern sau acest ordin al ANAF – unele cunoștințe luându-mă pe mine la întrebări, de parcă eu le-aș fi elaborat. :)
Eu înțeleg că o legislație absurdă generează tot felul de situații aberante, dar momentan aberantă sau trebuie încercat să se minimeze riscul la care o firmă ar fi supusă în cazul unor controale efectuate tendențios.
Dar daca unitatea vinde si pe tichete de masa, “personalul care…’ nu ar trebui sa declare si tichetele?
Franco e vorba de sume de bani …tichetele nu
@Cristi
Imi pare rau… e absurda legea si incompleta. Incercam sa ne sfatuim aici, si sa gasim solutii. E clar ca interpretarile vor fi intotdeauna in favoare ANAF, si orice lipsa a legii, va fi suportata de contribuabil.
Ca una se declara in presa, si alta apare in lege.
@Alina
Exact asta intrebam si eu. Dar, ca orice lege care apare peste noapte, nu exista metodologie.
Si noi suntem in aceeasi “caruta”. Participam la targuri. Cred ca nici cei de la ANAF nu stiu sa ofere un raspuns.
legea este nu doar absurda si incompleta; e facuta pe genunchi si de niste oameni (cica specialisti) care nu au nici in clin nici in maneca cu practica din comert. pai ce facem acum, la fiecare nenororcit de caiet nou cu banii personali notificam anaf-ul? am clienti care au zeci de angajati care vor declara zilnic maruntisul din buzunare si care vor termina afurisitul ala de caiet in cateva zile; doar n-o sa-l faca de 1000 pagini, cat cartea de telefoane a bucurestiului; ei ce fac, la trei zile notifica anaf-ul ca au deschis alt caiet? pai anaf-ul trebuie sa-si deschida ghisee special pentru inregistrarea notificarilor astora! mare e gradina lui dumnezeu si ce ingramadeala e pe acolo….
@moni
Aflandu-ma in aceeasi caruta cu cei ce participa la targuri, evenimente, etc, am intrebat la Finante Focsani si am fost sfatuita sa declar registrul la sediul social, dar sa fac mentiunea la sfarsitul notificarii, ca desfasor astfel de activitati, iar casa de marcat este mobila.
@Alina
Alina , pt taxi am depus eu …cu adresa pe nr masinii :)) ce guvern de kkt
Pentru o spalatorie auto,cei care spala masini si nu au acces la casa de marcat si birou trebuie sa declare banii personali?
Da. Am mai explicat că declară tot personalul de la punctul de lucru.
Cristi eu zic ca personalul din birou , unde nu are acces consumatorul nu trebuie:
În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin
unitate de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor se
înțelege suprafața destinată accesului consumatorilor pentru
achiziționarea produsului/serviciului, expunerii/prelucrării/
depozitării produselor oferite, prestării serviciilor, încasării
contravalorii acestora și circulației personalului angajat pentru
derularea activității;”.
De acord cu tine, din punct de vedere logic. Pe de altă parte “”suprafața destinată circulației personalului angajat pentru derularea activității” e ambiguu. Pentru angajat e și ăla de la birouri. Dacă ar scrie clar că e vorba de personalul angajat cu CIM și că e vorba exclusiv de personalul ce are atribuții de vânzare, ar fi altceva. Dar se folosesc termeni generici: personal, angajat, spații pentru circulație, etc.
Buna Cristi
Te rog sa ma lamuresti si pe mine cu privire la acest caiet.Societatea la care lucrez livreaza butelii la domiciliul clientului deci am 17 masini care fac acest lucru, imi trebuie 17 caiete de bani personali?
Folosiți casă de marcat pe mașină? Dacă da, atunci înseamnă că e fiecare o “unitate de vânzare” după mintea luminată a ANAF. Dacă nu, atunci e nevoie de un singur registru. Iar clientul dacă vrea să lase bacșiș, face ce zice ministru – merge la sediul dvs să-l dea ca să-l treceți pe bon. Doamne, mă umflă râsul și când scriu aberația asta a unui oficial român.
Doamne!…rad de 5 minute!…e cel mai tare comentariu pe care l-am citit in ultimii 10 ani…serios vorbind, mai e valabila aberatia asta cu registrul in 2024? Sotia urmeaza sa deschida un PFA si tot urmaresc discutii pe net referitoare la reglementarile fiscal-contabile ale acestei forme de organizare economica.
Nu. Acest registru a rezistat în legislație extrem de puțin.
Ca PFA trebuie să conducă evidență în partidă simplă și are obligația completării registrului jurnal de încasări și plăți (care nu este unul de bani personali).
Buna Cristi, personalul care-si desfasoara activitatea in afara programului de activitate a societatii, de ex.: femeia de serviciu sau contabilul care lucreaza in afara programului, trebuie sa-si scrie banii? Controlul vine in timpul programului (nu?), pe oamenii acestia nu-i intalnesc nici ei, nici clientii. Practic nici n-au cum ii controla, ca firma este inchisa cand acestia sunt in firma si-si desfasoara activitatea.
Logic, ați avea dreptate. Ca toți care spun că doar cei care vând sau încasează efectiv. Din păcate însă ordinul este ambiguu. Nu definește noțiunea de personal. Iar definiția unității de vânzare este atât de “darnică” încât în afara toaletelor poate cuprinde aproape orice.
Revenind: contabilul sau directorul sau alt personal TESA sau neoperativ, nu are de ce să se înscrie în acel registru dacă activitatea lor nu se desfășoară în spații ce ar putea, conform definiției din ordin, să fie incluse în “unitatea de vânzare”.
Bună! In ce domeniu de activitate se încadrează cazarea la pensiuni?? Pensiunea este înregistrată la normă si as vrea sa stiu daca reglementările mentionate sunt aplicabile si in cazul de fata?
Se aplică oricui are obligația de a utiliza casă de marcat.
Cristi eu nu gasesc nicunde in ord513/2015 ca se depune iara notificare dupa ce ai terminat un registru.
Cred ca nici nu trebuie. ( ca doar nu se schimba nimic ) . Tot aceeasi adresa , acelasi nr. de pagini .
Și tu ai dreptate. Dar numărul de pagini poate să difere :)
Sunt pe punctul de a-mi înfința un PFA de consultanță în domeniul IT. Activitatea mea se va desfășura la sediul clienților. Trebuie să umblu cu un astfel de caiet după mine? După ce încasez bani de la un client e foarte probabil să merg la ștrand să ies cu prietenii la un suc, adică să-mi trăiesc viața privată, neavând un program de lucru fix și nici un punct de lucru (nici măcar auto pentru că uneori e mai rapid cu tramvaiul). Fiind PFA, dacă înțeleg eu bine, toți banii sunt personali eu având obligația să plătesc anumite dări către stat. Adică după o încasare eu pot cheltuii banii ca să merg la un flim sau să-mi cumpăr mâncare, trebuie doar să trec asta în RJIP. Un registru de bani personali nu văd unde se potrivește în schema aceasta. Merci anticipat pentru răspuns.
Folosiți casă de marcat? Acest registru se folosește doar de cei care utilizează case de marcat.
Urmeaza , probabil, obligativitatea achizitionarii a unei camere de filmat cu doua microfoane care va fi montata deasupra casei de marcat si implementarea unui cip in palma vanzatorului sau dupa caz a ospatarului care sa scaneze cu exactitate bacnota cu bacnota , banut cu banut…. ne facem de mare rahat cu astfel de aberatii emise de cea mai periculoasa categorie sociala: prostul ajuns pe functie de conducere. Suntem o tara de oi proaste care merg in efect de turma crezand ca orice tampit poate fi cioban….
Lamuriti-ma si pe mine, va rog. Daca dimineata imi aduc de acasa 50 de lei pentru a da rest clientilor, ii trec in registru sau in casa de marcat? Exista un cod special in casa de marcat pentru asa ceva? Sau daca am dimineata la mine 100 lei si imi cumpar ceva de 20 de lei pe percursul zilei, cum trec in registru?
Nu se trec în registru. Aceia nu sunt bani personali. Se operează ca intrare de sume în casa de marcat. Consultați manualul de utilizarea a casei pentru modul de operare a intrărilor/ieșirilor de sume sau luați legătura cu distribuitorul să vă explice cum operați în casa de marcat aceste intrări sau ieșiri de sume.
Nu aveți obligația de a justifica minusul. Plusurile nu se acceptă și sunt considerate ca fiind sume nejustificate. Din păcate această abordare poate duce la abuzuri.
pfa-urile nu trebuie sa aiba “Registrul de bani personali” chiar daca folosesc casa de marcat in loc de factura /chitanta.
Nota bene “ideea”
Ba trebuie. Legea face referire la operatori economici, fără a-i diferenția în funcție de personalitatea lor juridică.
Buna ziua,
Daca receptia,barul si restaurantul sunt in aceeasi cladire fiecarea avand casa de marcat separata este nevoie a se folosi un registru de bani personali la fiecare casa de marcat sau este suficient unul care se pastreaza la receptie si in care vor trece sumele detinute asupra lor toti angajatii.
Va multumesc,
Un singur registru este suficient. Acesta se deschide la nivelul punctului de lucru, nu pentru fiecare casă de marcat în parte,
@ideea
Din păcate ai perfectă dreptate în tot ceea ce spui dar ce am putea face, o grevă fiscală, o nouă revoluție ? :-)
Am si eu o nedumerire?! daca asupra personalului se gasesc mai multi bani personali ,fata de cei declarati..de ce raspunde operatorul economic de sumele nejustificate si nu personalul? le confisca op.economic! si atunci salariatul ce pateste!
Nimic. Și de asta este aberantă această reglementare. La fel se întâmplă dacă salariatul nu fiscalizează bacșișul. Tot firma răspunde, nu salariatul. Împotriva salariatului se poate declanșa acțiunea de cercetare disciplinară.
Daca o societate are 100 de angajati, dar doar unul lucreaza cu numerar (nu cu casa de marcat), trebuie sa infiinteze registrul de bani personali?
Este necesar – Registrul de bani personali – in cazul
notarilor publici, cazul meu – care folosesc si casa fiscala,
al executorilor judecătoreşti, sau al altor persoane cu
activitati independente ?
Eu nu înțeleg de ce folosesc notarii casă de marcat. Pentru că legea nu-i obligă.
Dacă folosesc casă de marcat, da, trebuie să dețină și acest registru.
Profesiile liberale sunt exceptate de la utilizarea casei de marcat. Ele sunt obligate să elibereze chitanță pentru orice sumă încasată de la persoane fizice.
Nu stiu daca a mai fost postat dar am obtinut de la ANAF Iasi urmatoarea informatie (telefonic).
Registrul de bani personali trebuie completat de toti angajatii DACA intrarea lor in unitate se face prin spatiul destinat vanzarii.
Adica daca avem un magazin si in spate 3 birouri, si personalul de la birouri va trebui sa completeze registrul de bani personali daca la venirea la servici trec prin magazin. Daca au intrare separata de intrarea in magazin NU trebuie sa completeze in registrul de bani personali.
Telefonic – adică fără nici o răspundere.
La ANAF cand se depune notificarea se verifica daca exista punctul de lucru declarat la ei, daca nu este nu primesc notificarea fara declaratia pentru sedii secundare(cu contract de spatiu si constatator de la ONRC).
Buna ziua , o nelamurire , firma noastra are sediul social si fiscal in Sibiu , dar doua puncte de lucru la Rm Valcea , unde trebuie depusa notificarea privind registrul de bani personali? La Anaf Valcea sau Anaf Sibiu? Multumesc , o zi frumoasa.
Eu din textul legii înțeleg că la organul fiscal unde e domiciliul fiscal. Cel care îl administrează fiscal. La Sibiu. Dați-le o copie a notificării celor de la Vâlcea.
Si daca la punctul de lucru sunt peste 5 angajati, adica am CUI separat se procedeaza la fel cu o copie a notificarii?
Da. Administrarea fiscală este tot la nivelul domiciliului fiscal. Acel CUI este exclusiv pentru impozitul pe venituri din salarii.
Buna ziua!
Am si eu o nelamurire.Ce format trebuie sa aiba registrul: landscape sau portrait?
casa de marcat care este folosita la evenimente/targuri/deplasare la client, deci mobila…pe ce adresa notific acest registru de bani personali? pe adresa sediului social, sau scriu pe “teren”? Si cine completează in registru?
Presupunerea e că se notifică faptul că se folosește ambulant.
Îl va completa personalul ce se deplasează la târguri și va opera casa de marcat.
Să nu mă întrebați care e unitatea de desfacere a bunurilor la un târg sau o piață :)
Buna seara
Daca este punct de lucru al unui II, infiintat anul trecut dar incepe activitatea luna aceasta,’magazin second hand outlet , casa de marcat trebuie sa aiba introdus bacsisul? Trebuie tinut un registru de casa si registru de bani personali? In unitate casiEr vanzator este titularul II ?
Nu este neapărată nevoie. Am făcut deja precizări aici https://www.sagasoftware.ro/?p=1348
Buna seara
Am auzit de la o cunostinta ca cei de la anaf, au dezbaracat chelneritele si chelneri in un local ptr a vedea daca au bani ascunsi……..Mi se pare aberat…..jenant…..umilitor……. Se poate face acest lucru????????????
Nu au voie să facă așa ceva. Astfel de atitudine este abuz de drept. OUG 74/2013 nu le conferă astfel de drepturi.
Perchezițiile corporale se pot dispune exclusiv de către organe judiciare și numai în caz de infracțiuni și, din câte știu eu, în baza unui mandat de percheziție. ANAF nu este organ judiciar.
BUNA
Daca am in magazin un voluntar care ajuta firma prin voluntariat ,noi fiind asociatie non profit ,trebuie sa se scrie in caietul cu bani personali.
Eu zic că este ilegal așa ceva. Citiți legea voluntariatului. Magazin? Voluntar în magazin? E bună asta. Legea permite efectuarea de voluntariat la activități de interes public desfășurate în folosul altor persoane sau al societății, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remunerație, individual sau în grup. Iar activitatea de interes public este activitatea desfășurată în domenii precum: arta și cultura, sportul și recreerea, educația şi cercetarea, protecția mediului, sănătatea, asistența socială, religia, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar și/sau filantropic, dezvoltarea comunitară, dezvoltarea socială. Mă întreb ce astfel de activitate, non-profit de interes public, se poate desfășura într-un magazin.
Colaboratorii care isi desfasoara activitatea intr un magazin, dar nu au tangenta cu casele de marcat ,trebuie sa declare si ei banii cu care intra ?
Colaboratori într-un magazin însemnând ce?
Intrarea personalului si a colaboratorilor este alta decat a clientilor ,dar activitatea se desfasoara in tot magazinul.
cum justific faptul ca din cei 5 lei,bani personali care ai am la inceputul programului,am cheltuit doi lei pe cafea luata de la un tonomat de cafea?acolo nu se dau bonuri fiscale
Salariatul nu are obligația legală de a justifica banii cheltuiți. Poate i-a dat copiilor sau soțului/soției. Iar legea nu obligă la așa ceva.
Eu am sediul social în sectorul 6 si pc. De lucru în Ilfov. Am sunat la sect.6 si mi-au spus ca notificarea se depune la pc. de lucru. Am fost la Ilfov sa depun notificarea si cei de acolo mi-au zis ca se depune la sediul social!? Am lăsată o notificare la Ilfov si o sa ma duc sa depun una si la sect. 6
daca am intrerupt activitatea temporar pentru 3 luni mai trebuie registrul de bani si notificarea la anaf?.Mentionez ca am casa de marcat pe sediul social .
Eu zic să efectuați notificarea la reluarea activității.
La cum se poarta cu noi, m-as bucura daca la scadenta 25.07.2015 sa le aplicam o greva fiscala!
Imi pare rau ca ne straduim din rasputeri sa respectam legi absurde, iar ei sa nu dea socoteala ce fac cu banii nostrii!
Asta cu greva fiscală e o absurditate. Legal, așa ceva este imposibil. Mai mult nu este nici moral dacă mă întrebați pe mine. Nu poți lăsa spitale fără bani, nu poți lăsa școli nefuncționale din lipsa banilor pentru că și așa abia o duc de pe o zi pe alta și sunt subfinanțate. Nu poți opri, lucrări publice, lipsindu-le de finanțare, din ură față de guvernanți pentru că efectele unei greve fiscale ar afecta negativ toată populația.
daca salariatul declara 10 lei la intrare in schimbul de lucru, si pe parcursul programului cumpara 3 cafele de la bancomat – care nu elibereaza chitanta, cum justifica lipsa lor, la finalul programului de lucru?
Avansul decont in ce caiet il trec? Inteleg ca administratorul poate trece 0 in fiecare zi, restul putand spune ca e avans in decontare.
Nu se trece în nici un caiet. Se înscrie în registrul de casă în baza dispoziției de plată.
@mada
Format A4. Nu se spune că trebuie să fie landscape sau portet
@eu
Am mai spus asta: salariatul nu are obligația justificării diferenței între banii înscriși în registru și cei prezentați organelor de control. Legea nu-l obligă decât să-i prezinte banii. Legea pedepsește firma pentru banii aflați în plus față de sumele declarate.
Daca am un PFA care foloseste casa de marcat dar vanzari nu are in fiecare zi ,deoareca are ca activitate vanzarea utilajelor agricole iar acestea
nu se vand ca painea care trebuie zilnic ,registrul pentru bani personali trebuie completat zilnic ?Multumesc
Da, dacă personalul e prezent zilnic la muncă în unitatea ce vinde acele produse.
Am un PFA pe servicii de cazare pe perioade scurte, functionez doar in perioada decembrie – februarie (cand am turisti). Am nevoie de acest registru ?
Da. Repet: orice operator economic ce folosește casă de marcat are obligația înființării acestui registru.
dar daca am casa de marcat mobila … si nu am încasat nimic intr-o zi, n-am deplasare la client, sta in cutie :D cine mai completează in registrul de bani? completarea înțeleg ca se face zilnic.
Da, la începerea programului. Dacă stați acasă și nu la clienți înseamnă că ați început programul, nu? :)
La un cabinet stomatologic,doar cei doi medici lucreaza cu clientii si utilizeaza casa de marcat.Restul personalului(agent vanzari-cauta alte cabinete pt colaborare, contabilul),nu. Daca stabilim ca programul de lucru al medicilor cu pacientii sa nu se suprapuna cu programul celorlalti salariati(de ex. medicii au program 7-14, contabilul/agentul au program intre orele 15-17,este corect ca doar medicii sa completeze in registrul de bani personali?
Doar dacă e SRL folosesc casă de marcat, altfel nu.
Culmea e că nu contează. Am explicat de ce.
daca intr-o clinica, am casa de marcat, insa am contracte cu PFA, trebuie sa declare si ele in registru de bani? Ele își desfășoară activitatea in clinica cf ctr. Multumesc, anticipat !
Si ca o gluma: la târguri, m-am lămurit …. trec in registru toti vizitatorii :))
Nu decât în măsura în care acestea pot fi considerate “personal al operatorului economic”.
Dacă vin la serviciu cu mașina, și las toți banii în mașină, mai trebuie să declar ceva în registru? Sau pot trece zerol lei?
Treceți zero. Și nu mai spuneți la nimeni că lăsați banii în mașină :)
Dacă prin ROI se decide transferul bacșișului către angajați ca și venituri suplimentare cu reținere la sursă 16% rog clarificați:
a) cum se distribuie bacșișul între angajați?
b) când se predă bacșișul la angajat? Sfârșit de zi, lună?
Mulțumesc
Deocamdată tratamentul fiscal nu este reglementat.
a. criteriile se stabilesc după cum doriți. sunt criterii interne, nu sunt reglementate undeva
b. doar la finele lunii se cunoaște suma exactă. iar dacă se impozitează, logic și netul se va știi doar la finele lunii. nu are cum să se cunoască zilnic. Stabilirea brutului și unui impozit zilnic, poate duce la nivel de lună la unele diferențe la impozit și la suma netă.
Buna , am si eu o intrebare , daca nu sunt permise modificări in caiet iar eu la începutul zilei declar de ex 50 lei iar pe parcurs cheltui din ei (mâncare , etc) in cazul unui
Control trebuie sa justific de ce am mai
Putini bani decat am declarat ? Daca da atunci cum
?
Nu se permite modificarea sumei inițial declarate, nu se permit adăugiri, ștersături, modificări, etc.
Am mai explicat că un salariat are ca singură obligație, legat de acest registru, să își înscrie sumele de bani personali deținute asupra lui la intrarea în program. Nu are nici o obligație legală de a explica cuiva ce a făcut cu banii. Sunt banii lui și dacă vrea să-i arunce în toaletă e problema lui și nu trebuie să se justifice nimănui. Dacă îi cheltuie pe ceva, la fel, este strict problema lui și nu există vreo lege, cu atât mai puțin asta, de a justifica de ce are mai puțini bani la el decât a declarat la intrarea în program.
Si totusi, pentru un SRL care utilizeaza casa de marcat, ce solutie legala este pentru a nu trebui sa completeze toti salariatii registrul? Sunt situatii cu salariati care au CIM dar nu “presteaza” la sediu…
Nu mai știu cum să explic. Am reluat aceleași explicații în mai multe feluri. Nici nu am spus că toți salariații. Vă rog să citiți cu atenție! Norma legală spune că se completează acel registru de către personalul ce-și desfășoară activitatea în unitatea de vânzare sau de prestare a serviciilor.
Dacă nu-și desfășoară activitatea acolo sau dacă este liber, e normal să nu apară în registru.
Dar dacă toți își desfășoară activitatea în unitatea respectivă, la începerea programului trebuie să-și înscrie sumele de bani personali în acel registru.
Buna ziua, va deranjez si eu cu o intrebare…Am PFA cu sediul la domiciliu si utilizez casa de marcat de exemplu de doua ori pe luna cand vând o cantitate mai mare de cereale (în cazul meu!). Teoretic ar trebui sa declar în registru banii personali în fiecare zi? Adica ar trebui sa numar toti banii din casa si sa-i declar? Multumesc anticipat !
Nu, nici nu am spus așa ceva. Banii personali sunt bani personali. E vorba de banii personali pe care îi dețineți atunci când sunteți în timpul activității în spațiul destinat activității. Faptul că aveți sediul la domiciliu nu înseamnă că întreaga locuință este afectată afacerii.
Va rog sa-mi spuneti de unde aveti informatia ca pentru notari nu se foloseste registrul de bani personali. In notariat se foloseste casa de marcat.
Multumesc.
Nu am spus asta. Am spus că notarii, profesiile liberale sunt exceptate de la utilizarea casei de marcat (vedeți art. 2 lit. f din OUG 28/1999) și, în mod normal, notarii având o activitate ce este clar profesie liberală, nu ar avea de ce să folosească în activitate casă de marcat. Dacă totuși au optat să folosească o casă de marcat atunci e nevoie să se supună acelorași reguli – să întocmească registrul de bani personali, să aibă ROI, să decidă în privința unui eventual rest neridicat de clienții lor, să întocmească documente pentru sumele intrate/ieșite, etc.
Buna seara,intrebarea mea este urmatoarea:cum completez acest registru daca sediul il am acasa iar casa de marcat nu o deschid zilnic?
Nu contează unde este sediul, este irelevant. Contează unde este fiscalizată casa de marcat, punctul de lucru. Dacă nu aveți program de lucru zilnic și din această cauză nu deschideți casa, atunci completați registrul numai când începeți activitatea.
Am și eu o întrebare întrebătoare. Sunt traducator autorizat, înregistrat la fisc, dețin casa de marcat, dar îmi desfășor activitatea la domiciliul meu (pe care îl împart cu mama). Trebuie sa am acest registru și sa declar zilnic câți bani am eu și mama în casa? Mi se pare absurd. Eu lucrez prin firme intermediare cărora le emit bon fiscal.
Dacă nu aveți populația, persoanele fizice, drept clienți, nu aveați obligația utilizării vreunei case de marcat
Dacă nu sunteți înregistrată la registrul comerțului ci înregistrarea fiscală s-a făcut în baza unei autorizări pe lege specială și activitatea e una a unei profesii liberale, nu aveați obligația utilizării vreunei case de marcat indiferent de cine vă sunt clienții.
Pe de altă parte, legea – am spus deja că e absurdă fiind inaplicabilă în multe situații – trebuie aplicată așa cum este. Sau nu. Rămâne la latitudinea dvs. Dar eu vă recomand să analizați dacă aveți obligația de a utiliza casă de marcat, iar dacă nu – să nu vă stresați. Predați memoria fiscală și întocmiți facturi și chitanțe.
Cum se verifica cati bani ai asupra ta ? Nu cred ca legea le permite sa te buzunareasca ci este nevoie de un mandat de perchezitie . Daca ii tin la ciorap ?
Nu le permite efectuarea de percheziții corporale. Am mai scris asta. Deși eu pretind că pot face și asta și se comportă adoptând o atitudine menită să intimideze persoanele. Apoi pretind că, la solicitarea lor, de bunăvoie aceștia au prezentat tot ce au asupra lor.
Refuzul de a prezenta sumele de bani personali reprezintă o contravenție și persoana ce refuză prezentarea banilor poate fi sancționată contravențional.
Buna ziua ! am inteles ca nu ai voie cu stersaturi sau modificarii , dar daca un angajat se grabeste si greseste data scrisa in registru , ce se intampla ? cum se procedeaza in cazul acesta , multumesc mult .
Nu există procedură legală. Societatea, operatorul economic, răspunde de integritatea registrului precum și de completarea lui zilnică.
Buna ziua! Am si eu o intrebare.Numai eu utilizez casa fiscala.Ziua urmatoare pot sa o trec pe-aceeasi pagina a registrului de bani personali,in continuare sau trebuie sa incep o pagina noua?Multumesc anticipat pt raspuns.
Se completează în continuare. Citiți ordinul 513/2013 pentru care aveți link în articol: registrul se completează fără ștersături sau modificări și fără a lăsa spații neutilizate.
Am si eu o intrebare. Daca o firma are casa de marcat inregistrata la sediul social si nu la punctul de lucru trebuie completat acel registru de bani personali si la sediul social si la punctul de lucru (trebuie sa existe 2 registre?)??Multumesc
Registrul trebuie să fie înființat în locația în care se utilizează casă de marcat.
Buna in legătură cu caietul de bani unde este reglementat ca daca am mai putini bani de cit am scris in caiet nu primesc amenda , așa in fiecare zi poți scrie ca ai mai mulți cam cu cit ști ca faci in plus pe zi si atunci nu ar mai fii nici o problema mersi mult
Dacă îi întrebați pe cei de la ANAF veți vedea că aceștia pretind că personalul trebuie să le explice de ce au mai puțini bani decât suma înscrisă. Dar nu vă pot indica baza legală concret pentru așa ceva. Este imposibil să soliciți cuiva să justifice banii personali. Sunt personali. Îi poate arunca la WC dacă dorește și e problema lui.
Buna ziua,
imi poate raspunde cineva, cei de la Finante Sector 1 nu au stiut ce sa spuna, pentru o firma cu sediu social fara activitate, activitatea si incasarea are loc la terti sau in cont, cu 2 angajati, este necesara aceasta evidenta a banilor personali? lucrez de acasa, teoretic am banii familiei in casa, ce scriu in acel caiet,cati bani, 0 lei?
Cred că am repetat până la saturație: acest registru se utilizează de către cei care folosesc casă de marcat. Folosiți casă de marcat? Dacă da, atunci vă trebuie și acest registru. Dacă nu, nu vă trebuie.
Dacă nu folosești casă de marcat nu trebuie nici caiet.
Buna ziua,
firma la care lucrez,are si casa de marcat,ptr.mica publicitate de la persoane fizice,dar si chitantier ptr.agentii economici.Trebuie sa tinem acel caiet?
Da.
Scrie-ti la un moment dat :,,Nu aveți obligația de a justifica minusul. Plusurile nu se acceptă și sunt considerate ca fiind sume nejustificate”‘ astfel ca daca inscriu in fiecare zi o suma de ex de 12000 ron in fiecare zi ca am la mine , si binenteles pot nici nici sa nu o am ,sau am dar o suma mult mai mica este gresit ? Spun asta pentru ca azi dimineata mi s-a parut ciudat , chiar umilitor sa imi numar maruntisul din buzunar , chiar gestul in sine m-a deranjat , apoi ma grabeam ,aveam o intalnire urgenta ,eram plin de bagaje ,sincer , am avut pentru prima data senzatia ca nu sunt intr-un loc care sa ma onoreze sa muncesc cu placere , e greu de explicat senzatia de disconfort ,cred ca de fapt are legatura cu demnitatea umana, pentru ca :În societate, sub forma termenului de demnitate se mai poate înțelege autonomia și libertatea gândirii cît și a comportamentului unui individ.
Da, legea nu obligă personalul să justifice diferența în minus a banilor personali.
Dle Cristi, da, sunt obligat prin lege sa am casa de marcat, nu sa o folosesc neaparat cand vand serviciul de intermediere imobiliara(se poate face plata prin cont), dar e o situatie in care nu detin spatiul definit prin lege unde sa intre clientii sa plateasca serviciile, o folosesc doar la nevoie, nu zilnic, si la verificare ce sa numere inspectorii anaf, banii din buzunar sau banii familiei din “dulap”? Despre asta e vorba. Deci nu a putut nimeni sa raspunda.
Pentru că nimeni, nici măcar de la ANAF nu vă va putea oferi un răspuns concret. Din păcate. Pentru că legislația este proastă. Adică de la ANAF vi se va spune că aveți nevoie de acel registru și că el trebuie completat. În rest, pentru ei sunt detalii, pe care nu se obosesc să le clarifice.
Buna ziua, Am 3 societati care au casa de marcat cumparata, dar momentan nu mai functioneaza.Nu si-au suspendat activitatea la ONRC iar declaratiile le depun de 0 de cateva luni si nici nu au predat memoria fiscala la ANAF.Doar o singura societate a predat si memoria fiscala. Este nevoie de depun notificarea?Casa de marcat se afla la sediul social, in casa omului, la pastrare, daca vreodata se mai apuca de lucru.Multumesc!
Puteți să o depuneți. Nimeni nu îl obligă, dacă nu are activitate, să completeze acel registru. Acel registru se completează la începerea programului, iar la o societate cu activitate suspendată mă îndoiesc că se poate discutata despre începerea programului.
Buna ziua. Vreau sa stiu ce se întâmpla in cazul in care eu la intrarea in program dau ex . declar ca am 50 de Ron dar in timpul serviciului cheltui din ei ce se întâmpla in cazul unui control?
NIMIC. Am explicat asta de nenumărate ori.
Buna seara! In cazul in care stau la curte in care exista 2 cladiri:una in care locuiesc si cealalta unde imi desfasor activitatea,respectiv PFA prestari servicii manichiura pedichiura si nu lucrez zilnic.Nu plec cu banii personali dupa mine cand am cliente ca nu am nevoie de ei.Ce trec in registru? zero lei de fiecare data? Nu suna ciudat?
Zero. Ba sună. Dar să nu mă întrebați pe mine de ce trebuie să vă înscrieți acolo și în astfel de condiții.
Buna!Ce se intampla in cazul in care eu la intrarea in program am scris o suma,mai tarziu mi-am cumparat ceva si am scazut din suma ,in registrul personal?Voi fii amendata din cauza asta?VA MULTUMESC FRUMOS
Buna!CE SE INTAMPLA IN CAZUL IN CARE EU LA INTRAREA IN PROGRAM AM INTRAT CU O SUMA DE BANI SI ULTERIOR AM CUMPARAT CEVA SI AM SCAZUT SUMA IN REGISTRUL PERSONAL/o SA FIU AMENDATA PT.ASTA?Va multumesc frumos!
Nu. De ce să fiți amendată că ați cheltuit din banii personali? Ar fi un abuz!
@Cristi
Buna ziua , d-le Cristi , multumesc pentru raspuns , imi puteti insera un link cu trimitere la textul din lege , am informatii din teren , ca oamenii dau cu subsemnatul in care sunt obligati sa prezinte chitante si sa declare cu lux de amanunt in scris in ceea ce priveste situatia banilor personali lipsa.
Citiți OUG 8/2015.
Aceasta modifică OUG 28/1999 și introduce la art.4 următoarele obligații pentru utilizatorii caselor de marcat
De obligația asigurării completării registrului revine operatorului economic.
Singura obligație a personalului conform ordonanței este să prezinte sumele de bani deținute. Să prezinte! Atât.
Dacă refuză, poate primi amendă. Alte măsuri decât o amendă contravențională, organul fiscal nu poate aplica în caz de refuz.
Nicăieri în ordonanța aceasta nu se solicită persoanelor fizice să-și justifice sau să justifice cuiva cheltuirea banilor personali. Solicitarea organelor de control în acest caz reprezintă abuz de drept.
Percheziție corporală sau obligarea persoanei să se dezbrace să golească geanta personală, etc. nu reprezintă altceva decât abuz al organelor de control.
Organele de control antifraudă forțează puțin prevederile OUG 74/2013. Dar nici acolo nu li se dă dreptul să efectueze percheziții corporale. Și acolo solicitarea de date sau informații de la terțe persoane se poate face numai în caz de evaziune fiscală. Ori cheltuirea banilor personali nu are cum să fie faptă de evaziune fiscală.
Eu aș dori să-mi arate cineva baza legală pentru ceea ce cer organele de control, că eu unul nu o găsesc și pace.
Va multumesc frumos domnule Cristi pt.raspuns!!!Aveam un stres ft.mare,dar dvs.m-ati linistit.!!!
In ce data ar trebui deschis registrul de bani personali pentru a nu plati amenda. Am inteles ca notificarea trebuie depusa pana la 08.05.2015 conform legii.
Va multumesc anticipat.
ce patesc cei care nu au trimis notificarea
Întrebați-i pe cei de la ANAF. Nu știu să existe sancțiune pentru ne-notificare, dar probabil vor considera că nu este înființat pentru că legea impune înființarea registrului și înregistrarea lui fiscală, înregistrare ce se face prin acea notificare, iar lipsa ei se constituie în lipsă a înregistrării registrului la fisc.
Buna ziua.Sunt casier al unei firme care a achizitionat in 2010 doua case de marcat, necesare la momentul ala.Ulterior, nu au mai fost folosite.Ca sa fiu acoperit, am infiintat cretinitatea de registru, am instiintat ANAF-ul.Dilema mea este : daca nu folosesc acele case de marcat, a caror singura utilitate (in ultimii 5 ani) este sa adune praf in magazie, sunt nevoit sa completez zilnic registrul?
Va multumesc anticipat!
Sunteți doar casier sau și administratorul societății? Pentru că dacă sunteți doar casierul, nu dumnevoastră aveați obligația înființării registrului ci administratorul, cel care conduce firma. Iar dumnevoastră aveți obligația să completați registrul ce este înființat.
Dacă aveți casă de marcat și nu o folosiți, e problema dumnevoastră. De ce nu o folosiți? Pentru că nu aveți obligația legală de a utiliza case de marcat? Atunci predați memoria fiscală și nu mai completați nici un registru. Dacă, în schimb, aveți obligația legală de a utiliza case de marcat, e o problemă că nu le folosiți și necompletarea registrului de bani personali va fi o problemă și mai mare.
Nu suntem obligati sa utilizam casa de marcat, dar sefii nu vor sa renuntam la ele, gandind ca poate va fi nevoie de ele peste alti 5 ani.
In fine. Ideea e ca nu le folosim.
Si nu, nu sunt eu administratorul unitatii.Sunt multe altele, printre care si casier.
Mai rar așa. Vă stresați mai mult ca șefii se pare.
Dacă nu sunteți obligați să le folosiți, e anormal să le cumpărați. Dar odată ce le-ați cumpărat vă recomand să completați acel registru.
Am citit si eu cat am putut din minunata lege , dar nu am vazut specificat ce inseamna pt ANAF “personalul operatorului economic”. Chiar si administratorul intra in problema caietului cu bani personali? Eu am 3 societati , pe la care trec zilnic de cateva ori in functie de necesitatile fiecareia, …platesc furnizori, incasez banii din incasarile din ziua anterioara,etc, asa ca eu nu stiu niciodata cati bani am exact in buzunar.Cum ii explic eu anafistului ca nu pot sa-mi trec banii de 15 ori pe zi in nenorocitul lor de caiet. Precizez ca eu nu umblu cu casele de marcat, dar ca sa ajung la biroul meu, in fiecare locatie, trebuie sa trec prin spatiul de vanzare, respectiv de prestare de serviciu. Multumesc anticipat.
Am făcut precizări la asta. Nu se definește noțiunea de personal. Așadar toate persoanele ce își desfășoară activitatea în unitatea de vânzare sau prestare, fără a conta funcția lor, intră în noțiunea de “personal”, până la eventuale precizări din partea ANAF.
Vă dați seama că întrebările dumnevoastră sunt retorice? Nimeni, pe legislația actuală, nu vă poate da un răspuns concret. Mă tem că nici cei de la ANAF.
Puteți primi răspunsuri ce să vă ofere soluții de compromis, dar care pot fi atacate, contrazise oricum.
Bună seara ,am si eu o întrebare, soția mea are un pfa si merge la târguri la vânzare, eu desigur o însoțesc deoarece nu are permis de conducere,la un control ma întreabă si pe mine cineva de “sănătate “?
Doar dacă vindeți și dvs împreună cu ea.
Buna dimi! Dupa anularea legii impozitarii bacsisului mai trebuie registrul de bani personali? Multumesc pt raspuns!
Legea nu este abrogată în acest moment. Există doar o declarație a ministrului finanțelor în acest sens precum și o acțiune de contestare a OUG 8/2015 la Curtea Constituţională inițiată de Avocatul Poporului. Dar legea este în vigoare deocamdată și regulile stabilite de lege sunt aplicabile.
Bună ziua, mă scuzați de deranj… am și eu o întrebare: În cazul în care magazinul nu mai are vanzări, astfel încasările fiind ”0” de mai bine de o lună, mai trebuie scos Z-ul și completat în acel Registru de casă în fiecare zi…cu un total de 0? Nu se vede ulterior că numărul de ordine al Z-ului va fi consecutiv ultimului Z scos, de unde reiese că nu s-a mai operat pe casa de marcat? Mi se pare o pierdere de timp și de bani aiurea aruncați pe cumpărarea registrului, din moment ce vânzări nu mai sunt momentan. Vă mulțumesc!
Z nu se scoate dacă nu există.
Registrul de casă se completează numai dacă sunt încasări sau plăți. Registrul de bani personali se completează în fiecare zi în care magazinul este deschis și personalul se prezintă la muncă, indiferent că sunt sau nu vânzări.
am si eu o intrebare. sunt obligata sa le arat banii, dar au voie sa te controleze in poseta? adica sa iti intoarca poseta pe dos, sau au dreptul la control corporal? sau aceste 2 lucruri ar fi un abuz. intreb asta pt ca au inchis firme care erau pe minus, deci scoteau bon fiscal. adica au obiceiul sa faca abuz
Sunteți obligată să prezentați banii, dar nu au drept de percheziție corporală sau a poșetei. Ar fi un abuz de drept. Constituția spune în ce limite și de către cine se poate efectua percheziția.
Bună ziua, dacă nu detin bani personali trebuie să scriu ceva sau nimc
Eu vă recomand să scrieți datele persoanelor ce sunt în unitate și la sumă să puneți zero.
Buna dimi! Revin cu intrebarea.Dupa anularea legii impozitarii bacsisului mai trebuie registrul de bani personali? Multumesc pt raspuns!
Care anulare a legii?
M-am dumirit,in final…Astept promulgarea si publicarea in Monitorul Oficial a modificarilor.Citez dintr-un articol online:,, Legea care elimina impozitarea bacsisului a trecut de votul final al deputatilor, ultima etapa pe care trebuia sa o parcurga in Parlament. Totusi, legea nu poate fi inca aplicata pana nu este promulgata de Presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial.Deputatii au adoptat, cu 282 de voturi “pentru” si 2 abtineri, proiectul de lege prin care sunt eliminate din legislatia actuala articolele ce reglementeaza bacsisul, stabilind ca acesta trebuie contabilizat si impozitat. Proiectul fusese votat si de senatori la finalul lunii mai.
Actul normativ, in forma trimisa la promulgare, abroga dispozitiile care definesc bacsisul, cele care stabilesc ca bacsisul trebuie marcat pe un bon fiscal separat, precum si cele care prevad ca angajatorul poate decide daca pastreaza bacsisul sau il distribuie angajatilor.
De asemenea, au fost eliminate si articolele potrivit carora angajatii trebuie sa inscrie banii pe care ii detin in Registrul de bani personali.”
Practic, odata cu eliminarea acestor prevederi din legislatie, ne intoarcem la vechiul cadru legal, care nu reglementa in niciun fel sumele suplimentare de bani primite de anagajtii din anumite ramuri de activitate sub forma de bacsis.