În octombrie 2020, scriam aici cum se proceda legat de reducerea timpului de muncă, conform OUG 132/2020, în SAGA, pornind de la ghidul ITM.
Procedura, la acea vreme, pentru că aplicația REVISAL nu era adaptată defel înregistrării în registrul de evidență a salariaților a acestei reduceri a timpului de muncă, era aceasta: se reducea norma și salariul, dar numai în registrul de evidență. În statul de salarii, nu. Și se înregistra o mențiune despre faptul că înregistrarea respectivă era una referitoare la reducerea timpului de muncă potrivit OUG 132/2020.
Între timp ITM a actualizat aplicația REVISAL la versiunea 6.0.8, iar în SAGA modificările aduse de aceasta au fost introduse în mod corespunzător.
În acest context ghidul publicat anterior de ITM nu mai este valid pentru versiunea 6.0.8 a aplicației REVISAL și pe cale de consecință nici în SAGA. Nici informațiile din acest articol nu mai sunt de actualitate.
Am actualizat procedura înregistrării reducerii timpului de muncă, în SAGA, în cele ce urmează.
Dacă generați REVISAL din SAGA folosind aplicația REVISAL pentru validarea fișierelor XML generate de aplicații terțe și obținând așa fișierul RVS ce se încarcă pe site-ul inspecției muncii, pașii pentru a rezolva înscrierea în REVSAL a acestor situații sunt:
– Asigurați-vă că aveți ultima versiune instalată (3.0.531 în acest moment pentru SAGA C) și că aveți instalată și ultima variantă a aplicației REVISAL (6.0.8) .
– În SAGA intrați la Fișiere – Salariați și asigurați-vă că persoanele la care se va reduce timpul de muncă, conform OUG 132/2020, selectați timpul de muncă – 4 ore la reducere de 50% și salariul la fel au selectată norma de 8 ore/zi și salariul conform acelei norme.
– intrați în ecranul “Registrul salariați”, completați data consemnării cu data de la care produce efecte și la coloana “Tip normă”, lângă coloana în care se înscrie codul COR, selectați opțiunea “Normă OUG 132/2020”, iar la coloana “Normă” selectați opțiunea “Timp muncă OUG 132/2020”.
– Procedați la fel pentru fiecare salariat în parte.
– Apăsați butonul “Copiere fișier” pentru a genera XML cu datele astfel modificate, iar fișierul rezultat îl validați cu aplicația REVISAL.
– În statul de salarii, la aceștia, va fi necesar să re-alegeți norma și salariul de bază.
Salariul nu se modifică, doar tipul de normă și tipul timpului de muncă se va modifica.
În imaginea de mai jos aveți exemplificate cele scrise mai sus. Pentru a vedea imaginea mai bine dați click dreapta pe ea și alegeți deschiderea în filă nouă sau în fereastră nouă.
Dacă aveți deja salariați la care ați înregistrat reducerea timpului de muncă, pe vechea procedură, cea în care ați redus norma de muncă și salariul așa cum am descris în articolul vechi, pentru a corecta informațiile, odată ce aveți instalat REVISAL 6.0.8 și ultima versiune SAGA disponibilă:
– În SAGA intrați la Fișiere – Salariați și în ecranul – Completați data consemnării cu data de la care produce efecte și la coloana “Tip normă”, lângă coloana în care se înscrie codul COR, selectați opțiunea “Normă OUG 132/2020”, iar la coloana “Normă” selectați opțiunea “Timp muncă OUG 132/2020”.
– salariul trebuie să fie cel nemodificat.
– Procedați la fel pentru fiecare salariat în parte.
– Apăsați butonul “Copiere fișier” pentru a genera XML cu datele astfel modificate, iar fișierul rezultat îl validați cu aplicația REVISAL.
Buna ziua,
Intampin o mica problema, am vorbit cu cei de la ITM Bucuresti si acestia mi-au comunicat ca in aplicatia Revisal, se trece: Norma intreaga cf OUG 132, timpul de lucru redus (in cazul meu 4h/zi) si salariul aferent normei de lucru (adica 2300lei/2 = 1150lei).
Daca urmez pasii de mai sus, atunci Raportul salariat emis din Saga nu este la fel cu cel emis din aplicatia Revisal.
Scuze. Se pare că, într-adevăr, trebuie modificat și numărul de ore și salariul.
Actualizez și în articol.
Pana la urma se modifica si orele? la 4 ore? sau nu? la un exemplu modificați din 8 ore in 4, la alt exemplu de mai sus din 4 in 8
Da, se modifică și orele.
Pentru reducerea timpului de lucru conf ord 132 pe statul de plata ianuarie imi apare nr de ore lucrate 40 ,in loc de 80 .E corect ?Declaratia 112 s -a validat fara erori ,dar la somaj statul de plata trebuie sa corespunda cu declaratia .Ma poate ajuta cineva?Multumesc !
În stat norma trebuie să fie de 8 ore și salariul neredus.
Corina , cum ai rezolvat? Intampin si eu aceieasi problema
In statul de salarii informatiile sunt reduse la maxim..de exemplu pt program redus oug 132 ar trebui evidentiat salariul realizat pt cele 4 ore/zi la care se adauga si indemnizatia de oug 132 si rezulta venitul brut realizat ori in statul de salarii apare doar salariul de incadrare, alte drepturi – fara a fi specificat oug 132, si venituri salariale realizate…daca cineva ar vrea sa faca un calcul al veniturilor realizate nu are informatiile necesare in acest stat de salarii.
exista cumva si alte modele de state de salarii implementate in program?
Nu. Statele conțin elementele strict necesare. Detalierea sumelor de la alte venituri se vede în fluturași.
Buna Cristi,
Am reducere timp de lucru cu nr de zile pe luna ( de ex. 10 zile din 20 ) si la concedii, daca introduc 10 zile calculeaza doar 40 de ore cu OUG 132 asa ca trebuie sa pun 20 zile cu OUG 132, lucru care apare pe fluturas! Pontajul il fac de mana si rezolv dar ce fac ca apare pe fluturas 20 zile?
În acest caz se modifică manual numărul de ore lucrate. Și indemnizația.
Salut. Forma corecta in Revisal pentru timp redus cf. OUG 132 in ce priveste salariul care este?
Se trece salariul pt norma intreaga sau cel redus?
Multumesc!
Cel redus.
Buna ziua
Intrebarea mea nu are legatura cu topic ul acesta, dar nu am stiut unde sa o adresez.
Lucrez la o inst de invatamant privat, am achizitionat recent saga C , folosesc momentan doar partea de salarizare.
M am lovit de o problema legata de calculul indemnizatiei CO. Programul dvs foloseste ca metoda de calcul media ultimelor trei luni, dar la noi potrivit OMECTS 5559/2011 se calculeaza ca medie zilnică a drepturilor salariale mai sus menționate, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediul de odihnă, multiplicată cu numărul zilelor de concediu
As putea sa fac ceva pentru modificarea globala a modului de calcul din program sau trebuie sa modific pozitie cu pozitie fiecare angajat?
Multumesc anticipat pentru raspuns
Elena
Încercați să instalați SAGA B și să simulați calculul acolo. SAGA C folosește calculul din codul muncii.
Buna ziua!
Dl. Cristi va rog frumos daca puteti mai spuneti-ne pasii pt. reducerea programului cu 80% cf.OUG 132/2020 in saga si cu transmiterea in revisal, multumesc!