Acum două zile ANAF a publicat fișierul pentru situațiile financiare ce se depune de către societățile comerciale pentru anul 2020.
Update: S-a rezolvat problema în versiunea de PDF publicată de ANAF în data de 11 februarie. Aceasta se va implementa în program și va fi suficient să refaceți actualizarea, chiar dacă aveți deja instalată versiunea 532 în situația în care ați instalat deja această versiune și v-ați lovit de problema cu atașarea fișierelor.
Nicăieri pe site la ANAF nu scrie nimic despre vreo limitare sau despre vreo condiționare legată de acestea.
Din păcate exista o limitare, o condiție pentru a se putea genera aceste fișiere. Se pot genera din SAGA, dar dacă după validarea lui nu puteți atașa fișier zip la bilanț, adică primiți mesajul de mai jos:
și după ce apăsați OK nu vă apare o fereastră de acest gen:
atunci înseamnă că aveți instalată o versiune nouă a Adobe Reader. Cel mai probabil Adobe Reader DC.
Așadar – ANAF a proiectat un pdf ce nu funcționează corect cu ultima versiune a Adobe Reader deși până în acest an se puteau genera și deschide fișiere PDF pentru declarații și bilanțuri, cu Adobe Reader DC fără nici o problemă.
Pentru a putea genera un pdf pentru bilanț, pdf care să permită atașarea arhivei ZIP, este necesar să aveți instalată versiunea Adobe Reader XI. În concluzie – dacă aveți instalată versiunea DC a Adobe Reader va trebui să o dezinstalați și apoi să descărcați și să instalați Adobe Reader XI.
Puteți descărca de aici dacă selectați la sistemul de operare “Windows XP SP3”.
Pe site la ANAF nu există nicăieri vreo avertizare legată de asta. Nicăieri.
Tot legat de bilanț – formularele pentru bilanțul ONG nu sunt publicate încă.
Sper să nu aveți norocul meu: am dezinstalat Adobe Reader DC și am instalat versiunea XI a acestuia și acum această versiune, spre deosebire de precedenta, îmi crapă ba la validarea bilanțului, ba la atașarea de fișiere, iar rezolvarea Adobe este să instalez o versiune nouă
Se pare că Adobe nu a aflat că ANAF nu vrea să fac asta.
” Pentru a putea genera un pdf pentru bilanț, pdf care să permită atașarea arhivei ZIP, este necesar să aveți instalată versiunea Adobe Reader XI. În concluzie – dacă aveți instalată versiunea DC a Adobe Reader va trebui să o dezinstalați și apoi să descărcați și să instalați Adobe Reader XI.
Puteți descărca de aici dacă selectați la sistemul de operare “Windows XP SP3”.
Pe site la ANAF nu există nicăieri vreo avertizare legată de asta. Nicăieri.” Cred ca mai corect pentru utilizatori ar fi ca ANAF sa publice alta versiune care sa tina cont si de problemele identificate (versiune Adobe) si sa nu fim nevoiti sa instalam versiuni anterioare care pot creea vulnerabilitati.
A publicat, există acum și în SAGA.
In aceasta seara am generat din Saga C.3.0 versiunea 532 din 11.02.2021 marimea 35.97MB S1005_A1.0.0 11.02.2021 pdf. Totul (Validare, Atasez arhiva. ZIP, Fisierul.ZIP a fost atasat) functioneaza corect. Formatul pdf. pentru S1005_A1.0.0 11.02.2021 la data de 31.12.2020 a fost generat cu Adobe Acrobat DC. Asadar, daca generati pdf situatiilor financiare la data de 31.12.2020, folositi intotdeauna Adobe Acrobat DC fiind versiunea mai avansată a programului Adobe Reader.
Am pus update și am și spus că se va introduce și în program.
Sunt in ceata ,nu ma pricep la info
deci,
daca am Adobe Reader XI , nu mai tre sa fac nimic ….este ok ? citesc ca ,si cu versiunea noua va crapa ba la………… ce facem ? mai steptam sa actualizam ? poate modifica cei de la ANAF ceva ?
vai ,o sa ne omoare desteptii de la ANAF .
Multumesc .
Puteți actualiza oricum SAGA, pentru că e introdus noul pdf de la ANAF.
Ideea articolului era să-i ajute pe cei care deși validau corect bilanțul nu puteau atașa fișiere ZIP la acesta. Între timp ANAF a publicat un fișier care permite atașarea de fișiere ZIP chiar dacă se deschid cu Adobe Reader DC.
@Cristi
Buna ziua!
Ieri, la sfatul fetelor de la office SAGA am dezinstalat adobe dc si am “pus” adobe X. Asta dupa ce facusem si eu actalizarea cu versiunea 532.
Acum dupa “revenirea” celor de la ANAF cu formularul de bilant ce fac? Actualizez din nou SAGA si repun adobe dc in loc de adobe X?
Mulrumesc.
Da.
Nu pot genera bilant la 2020 pentru ONG, pe cand se poate?
După ce ANAF va publica pdf-ul și pentru acest tip de situații financiare. Până azi acestea nu sunt publicate pe site-ul ANAF. Formularele publicate acum sunt doar cele pentru societăți comerciale.
eu am la primul bilant 2020 E: validari globale
va rugam sa verificati daca folositi versiunea corecta de pdf inteligent sau daca xml-ul creat contine namespace-ul conform schitei xsd ( pentru perioada de raportare ) dar si
EROARE ATRIBUT : CIF INTOCMIT :ATRIBUT NECUNOSCUT (cif intocmit ) in name space = mfp: anaf :dgti: s1005:declaratie :v9
Nu stiu ce sa schimb casa se transmita
Instalați ultima versiune SAGA pentru că aceasta are și ultimul pdf de la ANAF.
Reinstalați Adobe Reader DC sau instalați-l acum. Problema este una ce ține de validările de la ANAF.
Si in situatia in care a mers totul, bilantul este gata si mai necesita doar semnatura electronica care in pdf.ul generat nu ma lasa sa o fac, ce e de facut? Multumesc,
Să-l generați iarăși.
Legat de dizolvarea si lichidarea voluntara a unei microintreprideri,cu asociat unic,fara numire lichidator,decizia de dizolvare cu lichidare simultana este din 09.04.2021,am urmatoarele nelamuriri:
1.Din cele citite pe net, reiese ca nu se mai depune formularul S 1039 la ANAF,cu prima bifa,intocmit la datacertificatului de mentiuni primit de la ONRC,bilant prevazut de art.28 si 36 din L.82/1991 prcum si de pct.5din Anexa 1 din OMFP nr.897/2015.De ce nu se mai face ?Nu stiu,n-am gasit baza legala pentru nedepunere.
2.Bilantul cu solduri 0 pe col. 2, are coloana 1 completat cu datele din bilantul la 31.12.2020 col.2.
Soldurile conturilor din balanta la 31.12.2020 difera de soldurile din balanta contabila intocmita la data cerificatului de mentiuni de la ONRC (14.04.2021).
In aceasta situatie ce solduri de lichidat trebuie trecute in raportul de lichidare ?
Va multumesc!
Acestea, conform OMFP 897/2015 pe care l-ați citat, se întocmesc și cu respectarea Legii 31/1990. Ori legea 31/1990 prevede la art.263 și 268 că situațiile financiare în cazul lichidării se întocmesc la finalizarea lichidării dacă există lichidator numit.
În cazul lichidării voluntare, fără lichidator, vorbim despre o procedură de dizolvare și lichidare simultană – art.235 din Legea 31/1990. Și în acest caz este posibil să fie numit lichidator, la cererea oricărei persoane, doar dacă în termen de 3 luni de la data hotărârii de dizolvare nu s-a opus nimeni nu se mai numește lichidator și orice persoană interesată va putea cere lichidarea.
Așa că eu zic că se depune și cu prima bifă. Nu știu să existe un temei legal pentru care nu s-ar depune. Dar în practică am remarcat că și dacă nu s-a depus la data dizolvării, depunerea la data lichidării cu cea de-a doua bifă a fost mai mult decât suficient.
Legat de punctul 2 nu înțeleg ce doriți să întrebați de fapt. E logic ca în raportarea financiară pentru lichidare, pe coloana 1 să am soldurile de la 31.12.2020.
La lichidare soldurile de lichidat sunt soldurile rămase la data la care este definitivă hotărârea de dizolvare.
Multumesc frumos,
Legat de punctul 2,asa am inteles si eu,dar nedumirirea mea ,aceste solduri nu corespund cu sumele din col.1 bilant S1004,eu credeam ca daca fac S1039 cu prima bifa ,in S1004 col 1 trec sumele din bilantul 31.12.2020 col.2, iar la 1004 cu solduri 0 pe col2, in col. 1 trec sumele din balanta de verificare la data de 14.04.2021.
Va multumesc mult ca mi-ati raspuns,am citit atat si aici pe forum si-n alta parte,pareri diferinte si nu mai stiam ce sa cred.
Multumesc,multumesc!