Pe scurt:D112 și bilanț

29 Jan 2021 | Declarații, Programe | 40 comentarii2697 vizualizari
Pe scurt - D112 și bilanț

Vin mailuri prin care utilizatori mai harnici spun că ei au terminat statele de salarii și vor să depună D112, dar că la generarea ei apare luna ianuarie 2020 și nu ianuarie 2021 și sunt, cumva, deranjați că nu pot genera această declarație pentru ianuarie 2021. Alți utilizatori vor să depună situațiile financiare pentru anul 2020 pentru că, aparent, au terminat cu inventarierea patrimoniului au întocmit un proiect de bilanț, au convocat AGA, etc. adică sunt ok și vor să depună bilanț. Și, la fel, sunt cumva revoltați că nu se poate face așa ceva din program, pentru că, spun ei, ar fi apărut pe site-ul ANAF bilanțul.

Pentru aceștia sau cei care ar fi tentați să procedeze la fel, explicațiile sunt:

– NU puteți genera D112 pentru ianuarie 2021 în acest moment, pentru că formularul pdf pus la dispoziție de către ANAF, formular disponibil pe site-ul ANAF și în programele SAGA, este proiectat doar pentru anul 2020. ANAF va posta un pdf nou pentru D112, actualizat pentru anul 2021, în perioada următoare.

– NU puteți genera situațiile financiare pentru microentități, entități mijlocii sau mari, pentru la fel de simplul motiv că ANAF nu a publicat încă fișierele PDF pentru aceste tipuri de situații financiare. Cele publicate acum pe site-ul ANAF sunt pentru cu totul și cu totul alte situații. Citiți cu atenție la cine se referă codurile S1030, S1039, S1042, S1046 și S1056 publicate în acest moment pe site-ul ANAF.

Atunci când D112 pentru ianuarie 2021 sau situațiile financiare pentru 2020 vor fi publicate pe site-ul ANAF, acestea se vor implementa în program și utilizatorii vor primi mailuri de notificare cu privire la aceasta.

Declarația de inactivitate se poate genera din SAGA.

40 comentarii

  1. Dintr-o data, iar a crescut numarul celor care vor sa plece in concediu si in strainatate. :D
    Sincer nu ii inteleg pe acesti utilizatori, la o adica vrei totul acum cand nu se poate, precum nici nu verifica daca este posibil sau nu.
    De altfel, de la mai multi contabili (care folosesc si alte programe) primesc feed-back, ca la programul SAGA intotdeauna apar actualizarile mult mai repede, decat la alte programe daca sunt modificari.

  2. Cred ca sunt banii pentru care am muncit tot anul trecut si am dreptul sa ii iau sub forma de dividende. Fa un exercitiu de imaginatie si vezi cum e sa incasezi salariu dupa 12 luni de munca. Chiar am ajuns la fundul sacului si m-am saturat de chichite contabilicesti cu imprumuturi. Am bani in contul firmei si vreau sa ii iau legal. Daca cei de la ANAF nu sunt capabili sa publice formularele la 1 ianuarie atunci trebuie sa le accepte pe cele existente.

    1. Plata dividendelor nu presupune neapărat depunerea situațiilor financiare la ANAF.
      Este puțin probabil ca o firmă cu oarece activitate să aibă la data de 4 ianuarie sau la data de 15 ianuarie îndeplinite toate procedurile legale referitoare la închiderea anului, cnovocarea AGA conform legii, etc.

  3. Buna ziua !
    Am si eu o intrebare??? incepand cu luna ianuarie firma angajeaza persoane din Ucraina si cf Legi 200/09.2020 ,persoanele din Ucraina,Moldova si serbia se pot angaja pe durata de 9 luni fara aviz de angajare numai pe baza de pasaport…..cum procedez daca nu CNP Romanesc ???
    Multumesc !

  4. @Cristi
    Te asigur ca firma mea are activitate din moment ce din ianuarie a trebuit sa trec la plata TVA lunara. Activeaza in consultanta si am un numar mic de facturi ceea ce imi permie sa am situatiile incheiate la 23 decembrie. Din 24 decembrie nu se prea mai lucreaza. Legal toate operatiile trebuiesc inregistrate in ziua respectiva. De ce nu ar fi gata la 4 ianuarie? Convocarea AGA la un SRL cu actionar unic e o problema? Sincer cred ca problema este undeva in mentalitatea aceasta privind imposibilitatea depunerii declaratiilor in prima zi din luna si aglomerarea in apropierea datei de 25. Anul trecut in ianuarie cursul de schimb era 4.78 iar in iulie cand am luat dividendele era 4.84 asa ca am pierdut 125 de euro din diferenta de curs valutar. Anul asta probabil ca voi pati acelasi lucru doar ca suma pierduta va fi mai mare de 1000 de euro. Sincer prefer sa folosesc eu banii pentru care am muncit, nu sa-i tin la banca unde se devalorizeaza. Si revin cu intrebarea: daca ati lua salariul o data pe an ati prefera sa-l luati in ianuarie sau in mai-iunie cand publica ANAF formularele? Nu le mai cautati scuze. Pentru asta sunt platiti.

    1. Eu nu caut scuze nimănui. Cazuri ca al tău sunt relativ rare, nu toți au acest specific al activității, unii au activitate serioasă și au bunuri de inventariat.
      Pe de altă parte există posibilitatea de a ridica dividende în cursul anului folosind situațiile financiare interimare (art.67 din Legea 31/1990). Tot cu aceleași proceduri legale, așadar a spune că doar o dată pe an poți încasa dividende nu e tocmai corect – dacă vrei să iei de mai multe ori, chiar anticipat, se poate face asta fără probleme, legal, în cursul anului.
      Poți depune orice declarație în prima zi a lunii următoare. Asta de regulă. Dar tot ca regulă, de ani de zile, la început de an este o problemă.
      Situațiile financiare se publică de regulă cel târziu în februarie. În luna mai se împlinește termenul maxim de depunere la ANAF. Și mă repet – legal pot plăti dividendele după ce se aprobă prin AGA situațiile financiare anuale, nu după ce se depun. Doar la situațiile financiare interimare se plătesc după depunere.
      Legal, convocarea AGA conform legii 31/1990 se face în scris cu minim 10 zile înainte de data pentru care se convocă, prevedere aplicabilă și în cazul societăților cu asociat unic.

  5. @cristina puteati lua dividende fara sa asteptati sa apara formularul de raportare la 31.12.2020 pe baza bilantului interimar; nu are nici o legatura fundul sacului cu bilantul.

  6. @Cristina
    Poate ca suna aiurea, dar daca tot se doreste aprobarea situatiei financiare la inceput de ianuarie (alti utilizatori doresc ca in prima zi a lui februarie sa poate sa depuna D.112), totusi de ce nu faceti lobby (singura, asociat cu alti contribuabili sau chiar prin CECCAR) spre ANAF/MF, ca sa fie publicate in timp util formularele?

  7. Ce se intampla cu GV.?!in special cu ANAf si Min.Muncii tot in urma ca acte normative de ex.
    Salar minim pe ec.,Decl 112 in asteptare s.a.m.d.

  8. Chiar i-am scris personal domnului ministru Nazare pe care am avut placerea sa-l cunosc la Bruxel in legatura cu publicarea cu intarziere a formularelor si implicit
    si colectarea cu intarziere a impozitelor aferente. In ceea ce priveste depunerea bilantului interimar, nu vi se pare anormal sa depui in 2021 un bilant interimar pentru 2020? Pot face asta in 2020, nu in 2021. Cum sa depui un bilant interimar pentru tot anul? Ce se schimba de obicei intr-un bilant de la un an la altul? De ce e nevoie de un alt formular? Legea contabilitatii e din 1991. Nu sunt genul care face lucrurile intr-un anume fel pentru ca asa e cutuma. Lucrurile trebuiesc schimbate si facute la timp.

    1. Nu schimbă nimeni nimic de câțiva ani de zile. Și nu sunt semne că se va schimba ceva.
      În bilanț se pot schimba multe de la un an la altul. Unele în bine, altele nu.
      Problema la noi nu este că se cere bilanț. Că așa ceva se cere peste tot. Problema la noi este că o societate mică are de făcut aceleași cam aceleași proceduri ca una de 100 de ori mai mare, că o societate cu asociat unic are de întocmit formalități similare unora cu mai mulți asociați sau cu zeci de acționari.
      Nu legea contabilității e problema aici. Legea societăților comerciale este cea care are implicații pe speța ta. Aceasta, tot veche din 1990, a fost amendată și singura modificare legată de speță este că s-a dat posibilitatea plății anticipate a dividendelor.
      La noi procedurile de inventariere sunt la fel pentru societăți și pfa-uri deși la pfa nu au cum să fie la fel.

  9. Cumpar autoturism, pe firma, la care cheltuielile se vor deduce 50%.
    Am primit si am platit factura de avans 10% cu TVA 19%. La primire autoturism voi primi factura cu valoarea totala a autoturismului, din care voi plati restul(Valoare fara avansul pe care l-am platit). Care sunt inregistrarile contabile corecte (Monografii) si cum voi inregistra in SAGA.
    Multumesc ! Si sa nu ma certati: sunt incepator !

    1. Operați facturile, inclusiv cele de avans, prin ecranul intrări, unde, în partea de detalii, pe coloana de deductibilitate alegeți opțiunea N50. Această opțiune o veți selecta la fiecare intrare unde limitarea deductibilității se face la 50%.

  10. Am tot rugat echipa de IT,care sunt foarte profi si ne ajuta intotdeauna,de ce nu vor sa ne ajute si cu formularul extras de cont ptr clienti si furnizor,care nu este cel care trebuie…
    Raspunsul a fost ca nu se mai foloseste…Avem clienti si furnizori ,cu rulaje foarte mari si noi facem aceste punctaje si in cursul anului,nu doar la 31.12…
    Va rog si pe aceasta cale sa ne ajutati!

    1. Cum adică “care nu este cel ce trebuie”? Care considerați dvs că “trebuie”? Legal nu există un format pentru extrasul de cont și, tot legal, inventarierea soldurilor terților se poate face și în baza unor liste de punctaj a soldurilor, punctaj ce se poate realiza printr-o confirmare de sold.

  11. Anul trecut in data de 01.02 am depus 6 declaratii 112 pe luna ianuarie. In data de 04.02.2020 erau depuse toate cele 29 de declaratii 112 aferente luni ianuarie. Anul acesta azi 08.02.2020 inca nu am reusit sa depun nici o declaratie 112 pe luna 01.2021. Va rog, lamuriti-ma si pe mine ,a fost inchis ANAFUL ? sau ce s-a intamplat .Eu chiar nu stiu nimic.

    1. Formularul D112 existent pe site-ul ANAF este proiectat doar pentru anul 2020. Nu permite introducere de date pentru 2021. Asta înseamnă că urmează să fie actualizat de către ANAF.
      La fel, D300 nu se poate depune acum. Și acest formular se va modifica de către ANAF.

  12. Bine ca ANAF are termen de depunere 25 a lunii urmatoare si formularul va fi actualizat pe data de 23. Contabili sunt spedy gonzales si in doua zile depun declaratiile zi si noapte asta in cazul in care nu fac ei “mentenanta sistem”

  13. Buna ziua. Eu primesc acum mesaj de eroare la generarea 112 desi ANAF a publicat pe site acum o luna. Care este solutia ?

    1. Nu este un mesaj de eroare. Este o informare. Nu înțeleg: ce nu înțelegeți din acel mesaj? Mai ales că l-am explicat și în articol.
      Reiau explicația: D112 pentru anul 2021 NU este publicată de către ANAF. Nu există nici ordinul ce să o reglementeze. Momentan există un proiect de ordin ce e pus în dezbatere publică.
      Căutați pe site-ul ANAF declarație pdf validă ce să se poată completa pe 2021. Ceea ce au postat cu data de 18/01/2021 nu este validă pentru 2021.
      Atunci când ANAF va publica un pdf valid cu modelul și conținutul D112 pentru 2021 acesta se va introduce și în program și utilizatorii vor primi o notificare în acest sens.

    1. Și ce credeți că rezolvă o sesizare la ANAF? Asta în condițiile în care ordinul ce reglementează modelul și conținutul 112 este un ordin în care sunt implicate 3 ministere. Fiecare cu pretențiile lui, cu validările lui, cu informațiile lui, etc.

  14. Am download-at vers 532,iar cand vreau sa fac decl 112 pt ian ,er la momentul realizarii acestei vers ,nu aparuse d112 pt 2021 la ANAF… cum procedez pt a face decl?
    multumesc

    1. Nu puteți întocmi D112. Mesajul este extrem de clar. ANAF nu a publicat un pdf valabil pentru 2021. Când o va face se va introduce și în program.

  15. Buna seara,
    incerc sa validez d112 pentru 01.2021 unde am somaj tehnic incasat pentru luna 11.2020)6 zile) pe care l-am indrodus manual prin detalii, salariati activi si un salariat care este incetat in data de 07.01.2021. Daca generez pdf din saga imi da eroarea S127a3: Daca E3_37 diferit de nul atunci E3_38, E3_41, E3_42 diferit de null iar prin duk
    se refera doar la salariatul incetat E: asigurat (5) [idAsig = 7] sectiune asiguratE3 (2)
    eroare regula: S127a3: Daca E3_37 diferit de nul atunci E3_38, E3_41, E3_42 diferit de null
    E: asigurat (5) [idAsig = 7] sectiune asiguratE3 (2)
    eroare regula: S127d: E3_38 nu poate fi 0
    Asa am observat ca in sectiune E3_5/E3_6/E3_37 apare perioada 12-2020 iar la E3_38 nu are completat nr de zile suspendate.Am corectat perioada venitului din alta perioada din 12.2020 in 11.2020 si am introdus manual nr de zile suspendate la 6.2. Este corect asa? Ar mai trebui sa fac ceva avand in vedere ca am incasat indemnizatia din luna 11.2020 abia in 01.2021? Multumesc

  16. Am actualizat date singura problema care imi ramane este ca pune automat perioada 12-2020 cu 21 zile suspendate,in loc de perioada 11.2020 cu 6 zile suspendate.Iar la persoana care are ctr incetat si a incasat indemnizatia pe 11.2020 nu trece nr zile suspendate .Am corectat manual insa exista o alta solutie pentru cazul in care a incasat indemnizatia de somaj mai tarziu? Multumesc.

  17. MINISTERUL FINANÞELOR
    AGENÞIA NAÞIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
    Index încarcare: 241734747 din 22.02.2021
    Aþi depus o declaraþie tip D112 cu numarul de înregistrare INTERNT-241734747-2021 din data de
    22.02.2021 pentru perioada de raportare 1 2021 pentru CIF: 28545903.
    Au fost identificate urmatoarele ERORI:
    E: asigurat (2) [idAsig = 2]
    eroare regula: S9bbb2: asigScu=7 nepermis

    1. Problema ținea de validările de pe site-ul ANAF și de formularul pdf. Între timp s-a rezolvat.
      Refaceți actualizarea programului și după ce reinstalați actualizarea, intrați la Operații – State salarii – apăsați “Declarația 112”, iar în ecranul ce vă apare apăsați “Actualizare date” după care generați iarăși declarația.

  18. La D112 pentru personalul clerical-biserici (asigurat la CAS la casa proprie), daca se alege pozitia 46, nu se poate valida declaratia. Doar daca se pune pe vechea pozitie 22.8 la PF.
    Ati gasit careva vreo alta rezolvare?

    1. Problema ținea de validările de pe site-ul ANAF și de formularul pdf. Între timp s-a rezolvat, ANAF schimbând pdf-ul.
      Refaceți actualizarea programului și după ce reinstalați actualizarea, intrați la Operații – State salarii – apăsați “Declarația 112”, iar în ecranul ce vă apare apăsați “Actualizare date” după care generați iarăși declarația.

  19. Buna ziua.
    Am actualizat Saga cu ultima versiune si pe statul lunii ianuarie s-a calculat cass pentru o firma cod caen constructii care beneficiaza de oug 132/2020 ( reducere timp de munca ). S-a modificat ceva? Veniturile realizate conform OUG 132/2020 sunt tot de natura salariala. De ce nu se mai aplica facilitatea?
    Multumesc

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *