Normal, REVISAL

03 Nov 2011 | Legislatie | 3 comentarii667 vizualizari

Bored_man Pentru că, e absolut normal să continuăm discuția despre acest subiect. Subiect despre care, dacă nu apăreau incompetența guvernanților și lenea unora sau apetența românilor de a lăsa pe ultima zi ceea ce puteau face de circa 2-3 luni, se scria o singură dată și, eventual, se revenea o dată, hai, de două ori maxim, cu mici precizări, ulterior.

 

Dar iată că, deși HG 500/2011 există deja din luna mai, deși se știa de atunci că termenul de actualizare a datelor în noul program este de 90 de zile, calculat de la data de 01/08/2011, procentul depunerii registrului, la 01/11/2011, este de 71%. Dintre cei ce au depus registrul 77% l-au depus on-line și 23% la ghișeu.

Mai mult, de la apariția programului, au existat diverse interpretări legate de sporurile ce se înscriu în registru, deși era clar, evident că nu se pot înscrie decât sporurile permanente. Pentru a spori agitația, unii reprezentanți ai ITM au dat, probabil cu de la ei putere, declarații contradictorii. Cei de la Constanța spun una, cei de la Iași alta, de la București se vine cu alte idei, o plăcere, ce mai.

O altă discuție a fost și încă mai este cea legată de data încetării. E o discuție unde se pare că prevalează argumentul: “în practică e așa cum spun eu”, față de argumentul “legea spune” asta în condițiile în care codul muncii are prevederi clare.

Ei bine, Guvernul României a decis în ședința din 2 noiembrie 2011 prelungirea termenului de depunere a registrului.

De asemenea, abia acum, la 5 luni de la apariția HG 500/2011 și la 3 luni de la data la care a început depunerea registrului în format nou, s-a decis ca prin actul normativ emis în ședința de guvern din 02/11/2011 să fie clarificate elementele privind drepturile salariale care se completează în registrul de evidenţă a salariaţilor, respectiv, salariul de bază lunar brut şi sporurile aşa cum sunt prevăzute în contractul individual de muncă.

Vi se pare normal? Mie nu. Mie mi se pare incompetență, o bâlbâială continuă. Și-a dat cineva demisia pentru că nu a fost în stare să dea un act clar de la bun început? Nu am auzit. Mai mult, nimeni nu garantează că, de fapt, noul act normativ va clarifica aspectele promise și că nu va induce alte neclarități. Mai mult, este posibil ca programul să fie modificat iarăși. Ce mai, ca la noi, la nimenea.

Update: decizia Guvernului a fost concretizată în HG 1105/2011, publicată în M.Of.798 din 10/11/2011.

3 comentarii

 1. Si asta nu este tot.
  Am patit o treaba buna buna de tot la ITM, in legatura cu noul REVISAL.
  Mentionez ca il depun online, de cand s-a inventat Revisalul :D
  Am avut un contract pe perioada determinata, care s-a sfarsit in data de 10/10/2011. Pe 11/10/2011 am depus incetarea contractului de munca pe perioada determinata, si in aceeasi zi am inregistrat un nou contract de munca, aceleiasi persoane, de data asta pe perioada nedeterminata.
  In urma unui control in miezul noptii, de la ITM, Politia economica, si Jandarmi, m-am prezentat cu documentele la ITM Ialomita, ca de el este vorba, pentru lamuririle suplimentare, evident necesare.
  Ce credeti ca imi jura doamna inspector, PE ROSU? Ca nu exista angajatul respectiv in firma noastra inregistrat.
  Dupa ce i-am aratat contractele, pe hartie, stiind ca eu l-am inregistrat si pe primul, si incetarea, precum si al doilea contract ii cer sa se mai uite o data in minunea de calculator al lor. Dupa 30 de minute, apare glorioasa si spune: am gasit un contract ala pe perioada determinata care este inchis. Nu bifase decat contracte active in aplicatie sa se vada. Am rugat-o sa se mai duca o jumatate de ora si sa revina cand gaseste si al doilea contract, cel valid si in vigoare la data cotrolului, nu prea a apreciat gluma. A trebuit sa vin cu parola mea de la Revisal online, varianta noua, sa le arat ca pe data de 11/10/2011 am depus fisierul .rvs si care culmea, la mine unde am depus aparea contractul determinat inchis si un contract pe nedeterminata foarte activ si vioi.
  A ramas, ca mai suna ei la Bucuresti si ca o sa incheie procesul verbal … mai tarziu. Dupa mai bine de o saptamana, m-au chemat cu administratorul sa semneze procesul verbal de control, ca a fost cum am zis eu si nu cum a zis ea.
  Deci despre …. ITM … numai de bine.

 2. buna ziua, am o nelamurire. Nu sunt contabil lucrez doar in domeniul IT. M-a rugat o cunostinta sa fac un backup de la contabila pentru revisal. Contabila mi-a spus ca a facut totul in SAGA PS. aceste doua aplicatii au o baza de date comuna? Sau pot face importul datelor din SAGA PS in Revisal…? Multumesc

  1. Salvarea datelor în PS salvează automat și datele operate de contabilă în registrul salariaților din SAGA.
   Dacă a cules date direct în aplicația revisal, atunci trebuie să le salvați separat folosind funcția de salvare a datelor pusă la dispoziție de acea aplicație.
   Dacă nu a cules date direct în aplicația revisal ci a folosit aplicația revisal pentru a valida fișierele XML generate de SAGA, atunci nu aveți ce salva din revisal și un o salvare a datelor efectuată din SAGA, precum și o salvare a folderului TEMP este suficientă.
   Aplicația REVISAL nu permite importul datelor din alte aplicații.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *