Iulie…

14 Jun 2013 | Diverse | 6 comentarii699 vizualizari

Impozite si taxeDa! Iulie 2013. O lună ce se apropie destul de repede. E luna din care salariul minim va deveni 800 lei așa că pregătiți-vă actele adiționale și datele din Revisal pentru a-l putea transmite.

De asemenea e luna în care, potrivit declarațiilor de până acum, s-ar introduce impozitul forfetar. Legat de acesta, nu pot să nu remarc următoarele:

doamna Grapini, a avut doar declarații evazive legate de acest impozit. Declara doamna Grapini că acest impozit ar fi mai etic și mai mic decât cele actuale sau decât cel aplicat de către un alt “geniu” al finanțelor – domnul Pogea, în mandatul domnului Boc. Argumente și demonstrații concrete – ioc.

– în toate declarațiile s-a vorbit despre impozit forfetar ce se va introduce ca urmare a unor studii de impact și doar în în urma unei consultări publice. Ați văzut pe undeva un astfel de studiu? Ați aflat despre parametrii urmăriți în cadrul acestor studii? Dar despre vreo dezbatere publică, alta decât întâlnirile cu reprezentanții mediului de afaceri din industria hotelieră? Așa-i că nu?

– deși impozitele și taxele, mai ales cele pe afacere, ar trebui să fie reglementate prin codul fiscal și modificările, analizele și impactul fiscal al acestora ar trebui să fie realizat de către Ministerul Finanțelor, legat de acest impozit e o întreagă nebuloasă – e inițiat de către un minister pentru afaceri și IMM-uri, minister ce se presupune că ar avea programe de încurajare și dezvoltare a afacerilor, apanajul taxării lor fiind al Ministerului Finanțelor. Ministerul pentru IMM-uri dă studiile de impact la Ministerul de Finanțe și de aici tăcere. Nimic. Culmea e că ministerul condus de doamna Grapini susține că un astfel de impozit ar duce la o stimulare a afacerilor. Pișcați-mă vă rog: stimulare prin taxare? E real?

– deși actualul ministru al finanțelor declara cu ceva timp în urmă că sunt foarte multe modificări ale codului fiscal, că acesta va fi rescris și că obiectivul central al politicii fiscale l-a reprezentat simplificarea și modernizarea sistemului fiscal, iar Ministerul Finanțelor urmărește crearea unei predictibilități a sistemului fiscal, vi se pare vouă că sistemul fiscal din România a devenit în ultimul an mai simplu, modern și predictibil? Mie nu.

– predictibil înseamnă ca mediul de afaceri să știe ce impozite va achita, cum le va calcula, când le va achita și, mai ales, să știe din timp toate aceste lucruri, nu peste noapte. Suntem deja la jumătatea lunii iunie și încă nu se știe nimic despre acest impozit. Nici măcar dacă va fi introdus sau nu.

– sistemul de atât de predictibil încât funcționarii schimbă,pe drumul de la Guvern la Monitorul Oficial, textele adoptate de Guvern și impozitează și ceea ce nu s-a decis.

așadar rămâne cum am mai scris. Probabil prin 28 iunie va apărea ordonanța de modificare a codului fiscal și va fi pusă în dezbatere publică, pe 29 va fi adoptată și publicată în monitorul oficial, se va aplica de la 1 iulie, normele vor apărea pe la finele lunii august (normal – vine perioada de concedii și vacanțe) și vor lăsa o grămadă de semne de întrebare, iar în septembrie când va trebui aplicat, Dumnezeu cu mila…Om vedea, vorba ardeleanului.

(sursă imagine)

6 comentarii

    1. Mai degrabă sunt realist. Știi că pesimistul este de fapt un optimist educat?
      Hai că până atunci ajung și eu la București și discutăm live despre cum se modifică sau nu codul fiscal :)

  1. Of Topic:

    “pesimistul este de fapt un optimist educat” …errr…informat mai degraba !!! :-)
    Fireste, una nu o exclude pe cealalta, in fine..poate la modificarea constitutiei se va adauga pe la art 13 sintagma ..”Cetateni…ganditi/ratinati/informativa!”

    waw..inseamna ca trebe se trec pe la sediu sa las butelca de cidru !

  2. Scuze de spam…dar nu m-am putut abtine !!

    Omaba: In our country an american worker earns 3,000 USD; 2,000 is enough form him to have a very good life and with the other 1,000 we are not interested on what is he spending.
    Merkel: In our country an deutsche worker earns 2,000 EUR; 1,500 EUR is enough to have a very good life and with the other 500 we are not intersted on what is he spending.
    Ponta (romanian prim minister): In our country an romanian worker earns 800 LEI (less the 200 EUR); 2,000 lei (less then 500 EUR) he needs to live a decent/normal life; the rest of 1,200 lei (less then 400 EUR) we are not intersted from where he is getting to live.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *