Raportările semestriale 2013

17 Jun 2013 | Contabilitate | 32 comentarii813 vizualizari

bilant1Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordin privind întocmirea și depunerea raportărilor financiare semestriale.

Foarte pe scurt, o mică sinteză:

Cine depune?

Persoanele juridice, societăți comerciale, cărora li se aplică reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, ori celor ce aplică standardele internaționale de raportare contabilă, şi care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri peste 220.000 lei

Cine nu depune?

-cei care în exercițiul financiar anterior (adică la 31/12/2012) au realizat o cifră de afaceri mai mică de 220.000 lei
-cei care se află în insolvență, indiferent de cifra de afaceri realizată în exercițiul fiscal anterior
-cei care sunt înființați în 2013
-cei care în intervalul 01/01-30/06/2013 au avut suspendată activitatea având înscrisă inactivitatea temporară în Registrul Comerțului

Ce, cum și până când se va depune?

Raportarea semestrială va consta în 3 formulare:
1.situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii (cod 10);
2.contul de profit şi pierdere (cod 20);
3.date informative (cod 30).

Se va putea depune fie la ghișeele unităților fiscale sau transmisă prin poștă cu scrisoare cu valoare declarată, însoțită în ambele cazuri de suportul magnetic, listată și semnată de persoanele autorizate, ori se va putea depune on-line pe portalul ANAF, așa cum depuneți orice declarație sau cum ați depus bilanțul anual.
Formatul electronic înseamnă un fișier PDF ce, la validare, va avea atașat un fișier XML. Spre deosebire de bilanț, acum nu se va scana nimic și nu se va mai atașa nici o arhivă de tip zip la aceste raportări.

Data limită pentru depunere va fi vineri, 16 august 2013.

32 comentarii

  1. Multumim din suflet pentru ca rupi din timpul tau sa ne traduci in limba romaneasca aberatiile scrisa in limba de lemn a reglemetarilor de tot felul. Si nu in ultimul rand ca ne tragi un pic de maneca, esti foarte bun la casa (facebook-ul) omului. Pupici!

    1. Câtă răutate domne’, câtă răutate. Să nu vrea să-l introducă…ioiiiiiiiiiiii :) :D

  2. sper ca glumesti…!!!!D-ne feri de asa ceva !! de parca ne taie un deget de la o mana cineva..!!

  3. Au dat termen dar nu au postat programul de raportare ,cata imbecilitate,unde se mai intampla asa ceva in lume sa spui termen de tepunere 16.08.2013 si sa nu pui la dispozitie programul,fratilor luminatii pe cei de la finante ca mai sunt oameni care pleaca in concediu si daca tot am inchis luna iunie era normal sa putem depune si raportarea,nu?

    1. E doar proiect așa cum am spus. Probabil va rămâne nemodificat, dar timp mai e. Probabil și la ei e perioadă mai aglomerată și e foarte posibil să nu stea foarte bine cu personalul.

  4. un anunt pentru colegi-vedeti ca pe ultima suta de metri comisarii garzii financiare vor sa-si completeze cv-ul asa ca mare grija vin in control si cauta acul in carul cu fan pentru ca acei care nu au cv bogat nu mai prind loc in noua structura-asa am auzit eu de la unul dintre ei si apoi mai sunt cealalta categorie care fiind la sfarsit de cariera incearca sa-fi completeze bugetul.

  5. atat cat pe cite la anaf nu a aparut programul saga nu are cum sa-l puna la dispozitie pentru ca nu conoaste efectiv structura pe care o impune softul anafului pentru ca sa si poata fi preluat.
    Sper sa se sesizeze cei de la finante si sa faca mai repede programul pentru ca nu este logic sa publici termenul de depunere atata timp cat nu ai gata programul de generare.

  6. de abia , au dat spre publicare ordinul, cu raportarea semestriala, la monitor.
    apoi……….. apare si programul de la anaf.
    deci,poate in 2 zile apare si asta.
    de ce oare nu au pus tampitii si raportarea pana pe 25 august ?

    1. Raportarea, odată închisă luna iunie, închidere ce se face acum, nu durează mai mult de 30 de minute, maxim, pentru o firmă, iar dacă există și certificat digital în cele 30 de minute se include și depunerea ei. Să nu exagerăm. Eu unul numai tâmpiți nu cred că sunt.

  7. Problema este ca eu plec in concediu duminica si ma intorc pe 19 august. Acum intelegeti, dl. Cristi, de ce sunt tampiti? Ca e perioada de concedii si, cel putin pe mine, ma pun in dificultate. Practic ma obliga sa-mi intrerup concediul pentru ca ei se misca greu.

    1. Nu vă contrazic. Eu unul nu-mi planific niciodată concediul în iulie ci aproape întotdeauna la sfârșitul lunii august, tocmai din aceste motive :)
      Dar, oricum, până la a-i face tâmpiți e cam mult. Nu cred că sunt chiar așa. Probabil nu s-au decis ce informații să ceară prin formularul 30, că acolo e buba în fiecare an.

  8. Mie-mi trebuie sa depun la banca bilantul la 30 iunie 2013 ca sa-mi dea un imprumut si pierd termenul de semnare. Ce fac in cazul asta? Pe cine trag la raspundere? Imi plateste ANAF-ul contravaloarea avansului pe care-l pierd daca nu obtin imprumutul in urmatoarele zile? Sa-i numesti tampiti e un fel de alint, daca ma apuc eu sa-i blagoslovesc… nu-i mai spala toata apa Dunarii !!!

    1. Să le dați în cap celor de la bancă. Aici finanțele nu au nicio vină. Am mai scris asta: băncile au angajați ce judecă, de foarte multe ori, cu orice altceva decât cu capul.
      Dacă fiscul renunță la a mai solicita depunerea raportărilor financiare? Sau dacă sunteți între cei ce, legal, nu ar avea obligația depunerii lor? Ce ar face banca? V-ar cere, cum mi s-a cerut mie de către o “fătucă” dintr-o bancă așa zis mare, să le faceți și să le dați ca și cum ați avea obligația de a le depune? Și s-ar aștepta să le și facă cineva?
      Nuuuu, aici dați-mi voie să nu fiu de acord. Aici epitetul folosit la adresa celor de la finanțe se potrivește foarte bine celor de la bancă. Pe ei ar trebui să-i blagosloviți de să nu-i spele nici Nilul, Dunărea și Amazonul la un loc.

  9. pana cand nu se publica in monitorul oficial nu se va face publica aplicatia de raportare semestriala
    asteptam…

  10. @nelu
    Sunt niste cretini cei de la MF. Am cerut formularul pe 06.2013 si in bataie de joc mi-au raspuns ca o sa-l posteze dupa ce apare o HG.
    Dar HG nu tot ei trebuia sa o initieze, si din timp aasa incat la 30.06.2013 sa fi fost postat PDFul pt. descarcare ? Tara de cacat cu functionari de cacat. Tot am sperat ca Domn Ponta va mai reduce dracului din ei. Macar atat sa fi invatat de le Nea Nicu: la 5 ani sa dea in productie 5% din functionari ca in urmatorii 5 ani oricum isi reintregesc numarul cu toate curvele, copii, nepotii si spagarii.
    Nicaieri in lumea asta nu vezi asa ceva. UE macar atat ar fi trebuit sa faca in tara asta: sa ne impuna regulile lor dar si aia au venit aici tot la furat (creiere, bani pt. mancarea romanilor, petrol, cupru, etc…).

    1. De unde știți că nu au inițiat-o, dar nu a fost luată în discuție din cauza altor priorități?
      Da, au dreptate. Nu au cum să pună formularul pe site fără ca ordinul să existe în mod oficial.

  11. @Cristi
    Stimate Domn Cristi
    Ati mai vazut undeva (cel putin un UE) o tara in care sa nu fie publicat un document oficial la termen ? Sau v-ati plimbat doar pe malul Dambovitei ?
    Oare nu era normal sa fie postat bilantul inainte de incheierea exercitiului pt. care ar trebui depus ?
    Da!!! Banca il cere corect. Eu imi termin inchiderea lunii in 03 a lunii urmatoare si trebuie sa astept 150 de zile ca sa apara formularele de bilant ale perioadei incheiate ?
    Unde traim ???!!!

    1. Nu mă interesează când și cum îl cere altă țară. Probabil au reguli similare.
      NU cred că puteți termina închiderea, mai ales a anului, a exercițiului financiar, în primele 3 zile din ianuarie. Doar dacă e firmă ce nu are bunuri, nu are datorii de plătit și/sau încasat de la terți.
      Și nu, banca nu-l cere corect în ciuda a tot ceea ce credeți. Așa cum am mai scris într-un răspuns, banca ar trebui să aibă logică în ceea ce cere, dar nu poți cere ceva ce nu există și nici nu e sigur că va exista.

  12. Pai si atunci cum fac eu cu banca? Pentru ca mi s-a solicitat clar bilantul depus pe formular de la ANAF…?!?! Nu mai inteleg nimic…

    1. Banca are o logică eronată. Pornește de la premisa că MF cere acea raportare. Ok, să zicem că e așa, dar în acest caz, banca ar trebui să știe dacă MF cere tuturor firmelor să depună acea raportare ori, elementar, dacă acea raportare există. Acestea sunt chestiuni elementare și de bun simț, mai ales atunci când ceri ceva.
      Dar MF, la fel de bine, poate renunța la a cere aceste raportări, ori să le ceară doar contribuabililor mari spre exemplu. Pentru că legea contabilității nu spune de aceste raportări semestriale că sunt obligatorii. Doar situațiile financiare anuale (bilanțul anual) sunt obligatorii. În rest, legea (art.28 alin.2 din Legea 82/1991) spune că MF

      poate stabili întocmirea şi depunerea la unităţile teritoriale ale Ministerului Economiei şi Finanţelor a situaţiilor financiare sau a unor raportări contabile şi la alte perioade decât anual, în cadrul exerciţiului financiar.

      Băncile dau dovadă că au funcționari ce muncesc și nu gândesc, că nu cunosc legea și asta nu e o scuză pentru nimeni și, în general, dau dovadă că nu au nici o legătură cu realitatea.
      Eu i-aș cere funcționarului bancar să-mi arate el formularul de raportare semestrială, așa cum a fost publicat în M.Of. că eu nu am cum.

  13. dar de ce nu s-ar putea fara bilant la semestru? Cica in alte tari nu se cere…de ce ne omoara astia cu atatea raportari….oricum nu cred ca le prelucreaza cineva….eu am avut surpriza ca dupa un an nu-mi incarcasera bilantul desi el era depus in termen….

    1. Ba s-ar putea. Chiar se și poate. Nu toate firmele au obligația depunerii acestei raportări.
      Legat de prelucrare, nu prea cred că nu se prelucrează. Mai ales acum când se depun on-line sau la ghișeu cu validare (prin primirea rfecipisei) ulterioară.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *