Iarăși despre D112, ufff…

04 Sep 2017 | Declarații | 236 comentarii6229 vizualizari

accounting4Pentru că s-a modificat codul fiscal pe partea de contribuții sociale la toți cei care au venituri mai mici decât salariul minim pe economie, ANAF a modificat, bineînțeles și formularul D112.

În SAGA acesta a fost introdus deja, dar trebuie să facem următoarele precizări:

1. În cazul absențelor nemotivate introduse în panoul de detalii, chiar dacă acestea sunt operate, nu înseamnă că se și suspendă contractul și programul nu va ține seama de ele, nu va calcula proporțional contribuțiile sociale. De exemplu: aveți un salariat cu normă întreagă, angajat cu salariul minim pe economie care are 24 ore absente. Programul va calcula CAS și CASS angajator, implicit, la minim pe economie nu la salariul brut. De ce? Pentru că ANAF consideră că se calculează proporțional doar pentru cazurile în care un contract de muncă este suspendat, ori în cazul absențelor contractul poate fi suspendat. Dacă ați suspendat contractul pe perioada absențelor este necesar să introduceți suspendarea în ecranul de concedii.

d112ex01

De ce? Să exemplificăm:

Dacă aș avea pe august un salariat cu salariu minim pe economie cu 80 de ore absente și cu CIM nesuspendat, ar calcula CAS și CASS angajator la salariul minim pe economie și nu la salariul brut de 791 lei care ar corespunde timpului lucrat de 96 de ore din luna august.

2. Dacă aveți salariați care se încadrează în oricare din excepțiile din codul fiscal pentru care CAS și CASS angajator se calculează la salariul realizat și nu la minim pe economie.

Trebuie să intrați, explicit, la fiecare salariat în parte, în Fișiere – Salariați și să vă poziționați pe numele acestuia, apoi să apăsați “Modific” și “Detalii”. În panoul de detalii puneți bifă la opțiunea “Bază contribuții egală cu salariul” și salvați.

d112ex02

d112ex03

Dacă ați generat deja statul de salarii, înainte de a pune această bifă apăsați “Actualizare date” în stat.

d112ex04

Momentan ANAF nu a publicat ordinul legat de situația în care un salariat are venituri din mai multe contracte de muncă a căror sumă lunară cumulată este egală sau depășește echivalentul unui salariu minim pe economie.

Dar să presupunem că avem un salariat ce la firma mea are un CIM cu 2 ore pe zi și un salariu de 365 lei/lună, salariat ce se încadrează la excepțiile din codul fiscal pentru care CAS și CASS angajator se calculează la salariul realizat efectiv.

La aceștia există o problemă la validarea fișierului PDF pentru D112 datorită modului de implementare de către ANAF, în formularul PDF, a prevederilor ordonanței.

Iată cum ar arăta D112 – anexa 1 – Lista de creanțe și secțiunea C.1. despre CAS, în program:

d112ex05

d112ex06

Ei bine, ce se întâmplă când generez D112?

Iată:

în lista de creanțe sumele merg bine, se completează corect, în PDF:

d112ex07

dar la validare dă eroarea aceasta:

d112ex08

Iată de ce:

Pentru că, deși, așa cum am arătat mai sus, în program e calculată corect la 58 lei, în PDF, la secțiunea C.1., ajunge suma de 229 lei adică CAS calculat la minim pe economie:

d112ex09

De ce se întâmplă asta? Pentru că formularul PDF de la ANAF nu ține seama de suma transmisă din SAGA, importată în el și re-calculează, implicit, la salariul minim pe economie suma respectivă. Nu există nicăieri în formular opțiune de a bifa că salariatul e sau nu la excepții.

Nu vor să modifice formularul pentru ca acesta să accepte acolo sume importate susținând că PDF-ul se completează manual nu automat și drept urmare acea sumă va trebui modificată manual.

Așadar, pentru a valida fără erori declarația, va fi necesar să modificați manual, direct în PDF, valoarea de la secțiunea C.1. la o valoare egală cu cea din lista creanțelor. La modificarea sumei din 229 lei la 58 lei, pe exemplul nostru, veți primi un mesaj ca acesta

d112ex10

Confirmați, apoi apare acest mesaj

d112ex11

Dați ok și declarația se va putea valida.

Totuși, la validare, vor apărea atenționări.

d112ex12

d112ex13

De ce apare această atenționare?

Pentru că ANAF calculează oricum la minim pe economie și CAS și CASS, la CAS putându-se modifica, dar la CASS nu. Și pentru că, așa cum am spus mai sus, nu există posibilitatea de a spune cumva PDF-ului că un salariat sau mai mulți se încadrează în excepții și formularul să calculeze pentru el CAS și CASS angajator la salariul efectiv realizat și nu la minimul pe economie.

O astfel de declarație, ce are atenționări, se poate depune la ANAF și veți primi recipisă de depunere cu atenționări. Doar dacă recipisa sau validarea este cu ERORI declarația nu este preluată de ANAF.

Mai există o modalitate de a genera D112 fără a interveni asupra ei: generați XML pe care îl puteți semna cu aplicația Declarații ANAF sau direct cu DUKIntegrator, dar și aici veți avea, nu erori, ci atenționări la ambele obligații, atât la CAS cât și la CASS

d112ex14

3. Dacă aveți cazuri de salariați, în cadrul aceleiași firme, cu două contracte de muncă (cumul de funcții) și ambele contracte de muncă sunt sub salariul minim pe economie, CAS și CASS nu se calculează pe suma cumulară a lor ci pe fiecare contract. De ce? Citiți textul ordonanței și vă veți lămuri.

4. Dacă jumătate de lună ați avut salariați cu 2 ore/zi și le-ați mărit norma de la 2 la 8 ore pe zi, contribuțiile nu se determină proporțional cu timpul lucrat ci se determină la nivelul venitului lunar realizat de salariat. Nu norma este cea care duce la calculul contribuțiilor la un salariu minim. Nu norma contează ci venitul.

5. Pentru a calcula proporțional contribuțiile singura condiție este ca o parte din lună contractul de muncă să fie suspendat sau să fie încheiat ori să înceteze în cursul lunii respective.

236 comentarii

 1. Si in cazul in care avem medical si eventual lucrat dar cu venit brut sub salariul minim, 112 semnaleaza eroare si avertisment. Aplicam acelasi procedeu de corectare manuala?

 2. puteti sa ma ajutati in privinta atentionarilor?
  ATENŢIONĂRI:
  A: asigurat (5) [idAsig = 5]
  atentionare regula: S113: E1_3(2)=max(E3_11)(1) pentru E3_3=1
  A: asigurat (9) [idAsig = 10]
  atentionare regula: S113: E1_3(4)=max(E3_11)(2) pentru E3_3=1
  A: validari globale
  Contributie CAS – angajator – mod de calcul eronat
  atentionare regula: A37: C1_T3 (2831) = C1_T3 calculat cf. regulii (2399)
  A: validari globale
  Creanta 13. Contributia de sanatate datorata de angajator difera de suma calculata
  atentionare regula: A21.13: (pt. codOblig=431) suma introdusa (901) = suma calculata conform regulii
  (758)
  am un concediu medical, si 4 angajati al caror program s-a schimbat in timpul lunii

  1. Atenționările, din păcate, nu pot fi evitate în această situație.
   O astfel de declarație se preia de către ANAF.

  1. La sănătate trebuie să apară atenționări nu erori dacă ați procedat ca în articol. Erorile la declarație sunt semnalate ca atare și trebuie corectate, pentru că o declarație cu erori nu poate fi preluată. Pe când una cu atenționări se poate prelua așa cum e.
   Dacă aveți erori trebuie să înțelegeți de ce vă apar și să le corectați.

 3. Pentru absente nemotivate, daca inregistram conform modelului mentionat mai sus, cu suspendare cod 04, ne preia in detalii salariat si in statul de plata, si absente si concediu fara plata. Cum putem corecta acest lucru? Concediul fara plata se declara in Revisal, dar absentele nemotivate nu. Multumesc!

  1. Nu e chiar așa. Aveți dreptate legat de partea de operare în program, dar absențele fără plată pentru care nu se suspendă CIM nu influențează calculul CAS și CASS. Iar dacă absențele suspendă CIM atunci suspedarea se trimite în REVISAL.
   Așadar, pentru clarificare:
   – absențele ce nu suspendă CIM le operați ca atare
   – absențele ce suspendă CIM fie le operați ca suspendare, fie le introduceți la absențe și puneți bifă la opțiunea de bază egală cu salariul realizat

 4. e o aberatie totala.acum 10 ani am refuzat sa ma pensionez pe caz de boala ,desi cu toate contributiile la CASMB mi-am facut o valvuloplastie pe banii mi , si asta ca sa apuc sa vad o asemenea idiotenie. mi s-a spus ” nu poti muncii 8 ore , oricand esti predispusa la infarct”.dar eu nu am vrut sa incasez o pensie stiind ca macar cu un contract partial mai pot lucra .dar acum ? cati angajatori mai vor un contract partial cu asa “decizii nemaipomenite”

 5. Salut !
  Cristi, scuze, poate ai mai raspuns la speta.
  Am angajat pensionat de boala 4 ore si la mine e cu contract 2 ore. Care este baza pt CAS si CASS, salariul realizat la mine, se incadreaza la exceptii sau minim pe economie ?

  Multu’ !!

  1. Nu cred. Cel puțin așa au lăsat de înțeles cei de la ANAF. Dar asta nu înseamnă că nu se vor răzgândi :)

 6. Buna,
  pentru un angajat cu salariu de 3000 lei si 8 ore pe zi, cu 152 de ore de absente in august, cum introduc absentele ca si-mi calculeze la brutul corect si nu la 1450 lei? Trebuie sa suspend neaparat contractul?

  1. Dacă se mișcă greu poate fi de vină rețeaua, calitatea ei sau chiar vreun virus.
   Nu vă pot asista eu cu privire la acest tip de probleme. Este necesar să apelați la cineva de la dvs din localitate care să vă asiste în rezolvarea problemei.

 7. Buna ziua, revin cu problema legata de un salariat cu 2 contracte part-time la acelasi angajator venit total sub 1450 lei. De la asistenta contribuabili mi s-a spus ca cas si cass se plateste la 1450 lei, nu pentru fiecare contract (2900 lei), fiind contributii ale angajatorului, unul singur. Ce parere aveti? Nu stiu ce sa fac…. Multumesc .

  1. Eu spun că textul e clar: calculul se face la nivel de contract nu de salariat. Textul din codul fiscal este clar.

 8. Buna ziua,

  Am trei salariati cu nprma partiala 4 ore/zi si salariul brut de 725 lei/luna, functie de baza, nu mai au alte contracte iar la validare 112 imi apar erori 5 si 13?!?!? E necesar sa bifez Baza contributiei egala cu salariul?

  Va multumesc anticipat dar sunt incepator.

  1. Nu. Acea bifă se folosește dacă salariații se află în oricare din situațiile de exceptare de la plata CAS și CASS la minim pe economie. Nu e cazul aici din câte înțeleg eu.

 9. Buna ziua

  Am o problema cu declaratia 112. Am incadrat un pesionar care este iesit la pensie la limita de varsta. El este angajat cu 4 ore pe luna. Cand am trimit 112 am calculat contributiile la sarariul real nu la cel de 1450 si pe recipisa imi apara Nu exista erori de validare. Mai jos apar atentionari
  A: Validari globale
  Contributie CAS – angajator – mod de calcul eronat
  atentionare regula A37:C1_T3(8)=C1_T3 calculat cf regulii (42)
  A: Validari globale
  Creanta 13. Contributia de sanatate datorata de angajator difera de suma calculata
  atetionare regula: A21.13: (pt. cod Oblig=431) suma introdusa (3)=suma calculata cf regulii (14). Din cate stiu pensionarii sunt la exceptia dar declaratia 112 nu tine cont. Cum se poate proceda in cazul acesta?
  Multumesc

  1. Nicicum. Am explicat în articol că aceste atenționări nu se pot evita. Asta datorită modului în care au creat fișierul PDF.

 10. Buna ziua,

  Am un salariat cu norma partiala 6 ore/zi si salariul de 1.250 lei/luna iar cu data de 22.08.2017 s-a majorat salariul la 1.450 lei/luna. Cum procedez in acest caz?

  Va multumesc,

  1. În ce sens? Salariul pe luna august va fi, ca medie, sub 1450 lei așa că veți datora CAS și CASS angajator la minim dacă nu se încadrează la excepții.

 11. Buna ziua, nu lucrez cu prog.SAGA iar in D112 de la ANAF la poz.13 nu pot modifica suma datorata cand am un CIM cu timp partial pensionar din sistemul public. Cum procedez?

 12. In decl 112 pentru CAS angajator modificam in sectiunea C.1. iar pentru CASS angajator direct in sectiunea A? Multumesc!

 13. @mariana
  buna ziua

  si la mine este aceeasi situatie
  imi apare lipsa xml deschideti fisierul si validati declaratia ,declaratia este semnata electronic ,am verificat-o in temp
  am bifat in detalii salariat
  am verificat este corect calculat CAS si CASS -ul
  nu stiu ce trebuie sa mai fac prntru ca am urmat toti pasii din link-ul comunicat de saga

  1. Apăsați butonul de validare înainte de a semna declarația. Dvs. nu ați validat-o. Ați apăsat direct semnare. Semnarea doar semnează nu și validează declarația.

  1. Acolo repetă ceea ce am tot scris pe aici de la început și ceea ce scria în mailul cu actualizarea de la SAGA :)

 14. Buna ziua, tuturor!
  Am o intrebare, va rog frumos: unde anume in noua D112 pot modifica CASS angajator? Nu gasesc in sectiunea C, iar in A ma lasa sa modific, dar dupa “actualizare creante” afiseaza tot calculul pt 1450 lei brut…
  CAS angajator l-am modificat direct in sect.A, a ramas suma ok si dupa “actualizare creante” (la fel si in sectiunea C), dar nu si la CASS angajator.
  Vad, totusi, in mesajul de la ANAF ca “se modifica cele 2 contributii pe angajator (sectiunea C angajator si sectiunea A creante), dar nu reusesc “performanta”.
  Va multumesc anticipat pentru ajutor.

  1. Dacă utilizați SAGA pentru întocmirea declarației nu aveți ce modifica în secțiunea A. Doar la C.1. așa cum am arătat aici.
   Dacă o întocmiți manual, completând partea legată de salariați și apoi actualizați datele cu butonul de actualizare creanțe, e necesar să calculați manual CAS și CASS datorat și să completați și în lista de creanțe și la C.1.

 15. Buna ziua,
  Am o intrebare, eu am angajati cu norma part time care sunt pensionari si care au mai multe contracte de munca insumate depasesc minimul pe economie, sau pensionari care au un singur contract de munca, am bifat in detalii salarii pensionar si baza contributii egala cu salariul, la aestia este ccorect? sau trebuie sa las bifa numai la pensionar. multumesc

  1. Este corect.
   În orice situație de excepție – prevăzută de art.140, se bifează opțiunea nouă “Baza contribuții egală cu salariul”. Restul opțiunilor se bifează dacă este cazul.

 16. Buna seara
  Am un salariat cu contract partial de 2 ore/zi , nu are un alt contract de munca.
  Am bifat -functia de baza si nu am bifat la salariat-detalii-baza calcul egal cu salariul.
  Diferenta intre calculat si pdf este mare, si nu ma lasa sa modific in sectiunea C.1, trec cifra corect si la salvare completeaza iar suma gresita.
  La baza de calcul ia in considerare salariul nu sal min pe ec -1.450 ron.
  Va rog sa ma ajutati.
  Multumesc anticipat.

 17. Buna ziua,
  Angajat cu norma intreaga, salariul minim, pensionar(exceptie lit. d), cu absente in luna …i se calculeaza contributii angajator la salariul minim sau la salariul aferent timpului lucrat?

 18. Buna ziua ma poate ajuta cineva cu un sfat cum pot corecta aceste erori ?
  * ATENTIE – Creanta 15 – Contributia pentru concedii si indemnizatii datorata de angajator (397) diferita de suma calculata (392) !
  * EROARE – Creanta 16 – Contributia individuala de asigurari pentru somaj retinuta de la asigurati (208) diferita de suma calculata (205) !
  * EROARE – Creanta 17 – Contributia de asigurari pentru somaj datorata de angajator (213) diferita de suma calculata (210) !
  ASIGURATI:
  ASIGURAT 30:
  * EROARE – A.9. Baza contributie individuala SOMAJ trebuie sa fie 0 (S22)!

  1. Probabil aveți concedii medicale introduse eronat. Sau aveți pensionari la care aveți bifă pusă la pensionar și ați reținut totuși contribuția socială pentru șomaj deși nu trebuie.

 19. @Cristi
  Problema este ca in program nu exista bifa de “baza contrib. egala cu salariul” decat la timp partial. La angajatul de mai sus, pensionar cu norma intreaga, programul ii calculeaza la salariul minim…

  1. Există. Refaceți actualizarea. A fost o scăpare la postarea inițială a versiunii.
   Așa că refaceți instalarea actualizării la versiunea 490 și apoi puteți bifa. De asemenea intrați pe statul de salarii nevalidat și actualizați datele.

 20. Dle Cristi, va multumesc pentru raspuns.

  Am inteles ce anume greseam: actionam intai butonul “actualizare creante”, in loc sa apelez direct “validare”.
  Acum am validat fara sa mai actualizez, CASS angajator a ramas cu suma modificat de mine, s-a materializat “atentionarea”, dar s-a generat xml.
  In sfarsit!

 21. Cristi :Da, pentru a nu vă calcula la salariul minim, suspendarea este obligatorie.

  Suspendarea o ebligatorie numai in program sau si in revisal? Multumesc.

 22. Pensionarii de boala nu intra la exceptii, doar cei la limita de varsta, lit d, am inteles bine sau nu , te rog clarificari.

  1. Intră și ei la excepții. De la apariția ordonanței ANAF a clarificat acest aspect. Dar se încadrează la litera c de la excepțiile art.140

 23. Buna ziua,

  Am un salariat cu 1450, absente nemotivate 80h, nu e suspendat in revisal, in saga am operat la concediu fara plata. Saga imi calculeaza cas si cass angajator la salariul realizat, nu la 1450. Ce nu fac bine?

  1. Completați la ore absente nu la concediu fără plată. Completați orele absente în panoul de detalii din statul de salarii.

 24. In luna august am 4 salariati incadrati cu 4h/zi, nu se incadreaza la exceptii nici unul.Unul din ei are concediu medical 11 zile.Saga calculeaza corect contributiile CAS si CASS la nivelul sal. min pt ceilalti, pt.cel cu medical recalculeaza corect contributiile la nivelul sal.min doar pt zilele lucrate, insa in pdf.112 imi da eroare la ambele contributii, si imi calculeaza contributii mai mici decat cele din saga.Am verificat si diferentele sunt la cel cu CM.Practic pdf.oficial, in cazul unui contract partial cu concediu medical,nu mai calculeaza CAS si CASS pt zilele lucrate la nivelul sal. minim ci la realizat.Am modifical manual contributiile in declaratie sa pic pe sumele calculate de ei pt a putea depune declaratia.Dar nu cred ca e corect.Ce e de facut?

 25. buna seara. am un salariat la 4 ore care nu mai lucreaza in alta parte. in declaratie imi da eroarea : ANGAJATOR:
  * EROARE – Creanta 05 – Contributia de asigurari sociale datorata de angajator (229) mai mare decat suma calculata (+ 5) : 192!
  * ATENTIE – Creanta 13 … Contributia de sanatate datorata de angajator (75) diferita de suma calculata (62) !
  ASIGURATI:
  si nu genereaza xml-ul.
  ma ajutati, va rog ce e de facut?
  multumesc.

  1. Să nu bifați opțiunea nouă. Bifa se pune doar dacă se încadrează la excepții. Să folosiți versiunea actualizată de program, nu una mai veche.

 26. Buna ziua. Nu tine neaparat de 112 dar am o intrebare. Va rog sa ma ajutati cu o situatie privind orele suplimentare. Daca un angajat lucreaza doua sambete pe luna 4 ore /zi in total luna 8 ore si nu i se acorda liber deoarece nu se poate si i se acorda un spor la salariu. Cum procedez sa apara
  corect pe stat ? Stiu ca se trece la rubrica detalii sporul respectiv , dar nu stiu cat sa trec corect 75% sau 175 % ?
  Multumesc ! si scuze dar nu stiam exact unde sa intreb.

 27. Buna, Cristi! Am un singur angajat cu CIM part-time care nu se incadreaza la exceptie. In schimb Saga nu imi calculeaza CAS si CASS la nivelul salariului minim, ci la venitul realizat, mai mic de 1450 lei. Am dat actualizarea pprogramului, insa nu se schimba nimic. Te rog ajuta-ma cu ceva indicatii!

  1. 1. Nu se bifează opțiunea “baza contribuții egală cu salariul”. Dacă e bifată se debifează.
   2. Dacă statul de salarii a fost generat anterior versiunii în care s-a introdus noua D112, se devalidează statul de salarii și se apasă actualizare date în stat. La fel dacă s-a debifat opțiunea respectivă. Apoi se re-validează. Se actualizează datele și în ecranul din care se generează D112. Dacă luna august a fost închisă – s-au închis conturile de venituri și cheltuieli atunci închiderea se va reface pentru că se modifică cheltuiala cu contribuțiile sociale.

 28. buna ziua!
  am urmat pasii expusi de dvs si am modificat CAS in declaratia, problema e ca imi calculeaza si sanatatea tot la salariul minim.
  ce trebuie sa fac?

  1. Nu cred. La salariații exceptați de la calculul CAS și CASS la minim pe economie trebuie să bifați în program opțiunea “Bază contribuții egală cu salariul”. Dacă bifați ulterior validării statului de salarii, acesta trebuie devalidat și apăsat actualizare date în stat.

 29. Ce fac in acest caz? Multumesc.

  ATENTIE
  ANGAJATOR:
  * ATENTIE – Creanta 13 … Contributia de sanatate datorata de angajator (1437) diferita de suma calculata (1425) !
  ASIGURATI:

  1. Nimic. Pur și simplu se depune declarația cu această atenționare. Am explicat asta și în articol. Și am dat și explicații legate de faptul că apar aceste atenționări.

 30. Buna ziua,daca am doi salariati cu 2h fiecare si brut 370 ron,in august din 09.08 au ctr suspendate. In stat imi calculeaza pentru ei cas si cass la 1450 ron. ctr lor apar si in revisal,mai trebuie sa modific undeva pentru a nu calcula cas si cass pentru ei la 1450?

  1. Vă calculează proporțional cu timpul lucrat la baza de calul de 1450 lei. Este necesar ca și în program să operați perioada de suspendare.

 31. buna ziua,un salariat pensionar pe caz de boala cu doua contracte firme diferite cu cate doua ore,cum pun bifele?,multumesc.

 32. @PETROVAN MARIA
  Buna ziua. Tot referitor la intrebarea anterioara. Daca i se acorda liber pt orele lucrate suplimentar adica cate o zi in cursul saptamanii , nu in weekend , mai trebuie sa ii acord si sporul de 75 %.
  Multumesc.

 33. Buna ziua,
  1.Am 2 pensionari, pensionati pentru limita de varsta,4 ore, respectiv 2 ore, singurul lor contract in afara de pensie, este mai mic de 1450, la ambii, pun bifa la detalii?

  2. O studenta pana in 26 ani, singurul contract, 4 ore, salar mai mic de 1450, insa are o prema , cu aceasta depaseste 1450, pun bifa la detalii?

  3.Angajat cu 8 ore, salar de baza 1450, dar care a lipsit 72 ore in luna august, pun bifa la detalii?

  Va multumesc anticipat!

  1. 1-2 – pentru toate cazurile de excepții se pune bifă în detalii la opțiunea “Bază contribuții egală cu salariul”
   3. Nu, nu este excepție indicată la art.140 CF

 34. Buna ziua,
  Salariati cu 8 ore care in luna august au avut 13 zile concediu de odihna si 36 ore lucrate acestia lucrand 9 zile cate 4 ore .
  In acest caz contractul nu a fost suspendat si am trecut restul orelor absente dar 112 imi genereaza eroare cu mentiunea CAS angajator este mai mare decat suma calculata .
  Ce as putea face in acest caz ?
  Multumesc anticipat

 35. Buna ziua,

  În cazul absențelor nemotivate daca introducem suspendarea în ecranul de concedii pt a nu se calcula CAS si CASS la salar minim ,aceasta suspendare va aparea in statul de plata listat la coloana CFS,
  Cand ne prezentam la ITM la control ,la verificarea statului de plata inspectorii soliciata cerere de CFS a angajatului (care nu este) si vad ca nu este transmisa suspendrea in Revisal,fapt care duce la aplicarea de amenzi.
  Cum se poate rezolva aceasta problema asa incat absentele sa apara la coloana de absente si totodata sa nu se calculeze cass si cas si sa nu avea probleme cu cei de la ITM pt ca absentele apar la cfs,Multumesc

 36. Buna ziua,
  Somajul tehnic se incadreaza la exceptii de la plata CAS si CASS angajator? Trebuie trimis Revisalul?

 37. In angajat ARE timp partial 1 ore/zi (200 lei /luna) societatea A si mai ARE 1 contract cu timp partial in societatea B pt functia X unde obtine venituri in Oct astfel : in per.1-6 oct. suma de 200 lei (pt 1ORA/ZI) si in per 7-31 oct suma de 2000 lei (pt 6 ORE/ZI).
  TOTAL in luna oct 2400 lei ( la A 200 lei + la B 200lei + la B 2000lei)
  INTREB:1.Cum se declara in Saga angajatul in societ B,cu functia X unde se doreste evidenta distincta pe 2 proiecte incepand cu 7 oct 2017, cu 6 ore/zi (2 proiecte x 3 ore/zi /proiect )?Nota se doreste state pe proiecte si recapitulatie oblig unitate pe fiecare proiect. SOCIETATEA A plateste la realiz. CAS si CASS, pt 200 lei ?
  2. Mod declara in SAGA, societat B daca angajatul ARE cu cumul de functi din 7 oct (functia X in proiect 1=sal 1250/ luna 3ore/zi si functia Y in proiect 2= sal 550/luna pt 3ore/zi )? vom analiz distinct pe functii plafon de 1450 lei ? Societ B total 2400 lei = funct. X (200+1250) +functia Y 550lei . SOCIETATEA A plateste la realiz CAS si CASS, pt 200 lei ?
  3 . Modul de raportare in D112 pt intreb 1 si 2 ? pentru Societatea B si A.

  1. Este irelevant că se conduce o contabilitate/proiecte. Din punct de vedere legal, conform codului fiscal, determinarea CAS și CASS se face la nivel de contract de muncă în funcție veniturile cumulate nu la nivel de proiect.
   1. Societatea A va datora CAS și CASS la 200 lei numai dacă salariatul depune la această societate declarația prevăzută de lege în termenele stabilite legal pentru depunerea ei. Altfel va plăti la salariul minim.
   2. Nu. În D112 veniturile se declară la nivel de contract de muncă. Are un contract, se declară veniturile realizate pe acel contract. Are, la același angajator, mai multe contracte de muncă, se vor declara veniturile realizate pentru fiecare contract de muncă în parte. Întrebarea legată de societatea A este redundantă.
   3. Este redundant ceea ce întrebați.

 38. la D112 august completata in septembrie s-a putut face aceasta modificare manuala in PDF, dar pentru septembrie (acum in 15 oct) nu mai merge pentru ca nu mai apare secventa de aprobare a modificarii in sectiunea C1 si in fisierul atasat la creanta 05 apare EROARE!
  anexez fisierul de avertismente/erori:
  ANGAJATOR:
  * EROARE – Creanta 05 – Contributia de asigurari sociale datorata de angajator (29250) mai mica decat suma calculata (-5) : 29485!
  * ATENTIE – Creanta 13 … Contributia de sanatate datorata de angajator (9625) diferita de suma calculata (9705) !
  ASIGURATI:
  Ma puteti ajuta cu ceva? Este vorba de exceptia pt.pensionari la limita de varsta cu timp partial.
  Cu stima,
  Paula Pala
  Bucuresti

 39. nu am gasit nicaieri in D112 salariat ceva legat de “detalii” si de “baza contributii = salariu”
  nu stiu eu unde sa caut?
  Paula Pala

 40. ura!!!!!!!!!
  acum m-am prins ca pentru pensionarii la limita de varsta trebuia sa completez in sectiunea B!
  multumesc pentru informatiile din situl dvs.
  Paula Pala
  Bucuresti

 41. cand credeam ca am reusit pentru ca s-a validat fara erori . . la trimitere/recipisa apar erorile:
  Au fost identificate urmatoarele ERORI:
  E: asigurat (12) [idAsig = 12]
  eroare regula: S122.2: Tipul de asigurati din sectiunea E3 nu corespunde cu tipurile de asigurati declarati in
  sectiunile A, B si C
  E: asigurat (20) [idAsig = 20]
  eroare regula: S122.2: Tipul de asigurati din sectiunea E3 nu corespunde cu tipurile de asigurati declarati in
  sectiunile A, B si C
  ce este regula S122.2 ??
  am mai incercat si alta data sa ma lamuresc asupra acestor”reguli” si a fost foarte greu.
  ma puteti ajuta? (scuze pentru nepicepere si batai de cap)
  Paula Pala

 42. scuze si va rog sa nu va mai bateti capul cu mine pentru ca mi-am dat seama ce am gresit si am reusit sa trimit declaratia fara erori si sa pic pe valorile corecte ale obligatiilor.
  luna trecuta am intrebat peste tot si nimeni nu mi-a spus ca trebuie sa conpletez sectiunea B in loc de A pentru cazul meu.
  Sper ca bajbaielile mele pot fi de folos cuiva.
  Va multumesc pentru rabdare si asistenta chiar si fara raspunsuri,
  Paula Pala
  Bucuresti

 43. Buna seara,
  Am urmatoarea eroare:
  ANGAJATOR:
  * ATENTIE – Creanta 15 – Contributia pentru concedii si indemnizatii datorata de angajator (30) diferita de suma calculata (26) !
  * EROARE – Creanta 17 – Contributia de asigurari pentru somaj datorata de angajator (17) diferita de suma calculata (15) !
  ASIGURATI:
  ASIGURAT 5:
  * ATENTIE – A.7. Total zile lucrate este =0 iar A.13. Baza Contributie Individuala ASIGURARI SOCIALE >0 (V69)!
  * ATENTIE – A.7. Total zile lucrate este =0 iar A.8. Venit brut realizat >0 (V69)!
  ASIGURAT 6:
  * ATENTIE – A.7. Total zile lucrate este =0 iar A.13. Baza Contributie Individuala ASIGURARI SOCIALE >0 (V69)!
  * ATENTIE – A.7. Total zile lucrate este =0 iar A.8. Venit brut realizat >0 (V69)!

  Am citit mai sus sfaturile legate de erorile pe contributii pt concedii si indemnizatii si cele pentru somaj pe care le-ati dat utilizatorului Bogdan, insa la mine nu este cazul. Nu am pensionari si nici concedii medicale. Insa avem 2 salariati care au 725 lei si nu cumuleaza, deci nu au bifa. Ei au plecat si au concediu fara plata toata luna, insa a trebuit sa le dau banii pe concediul neefectuat. Pana acum, ca sa scap de problema “0 ore lucrate, venit >0” debifam somajul, si depuneam cu atentionari.
  Daca dau actualizare date, se valideaza fara nicio problema, dar apar de plata pe declaratie cei 6 lei in plus, care nu apar si pe stat.
  Cum pot rezolva aceasta situatie? Multumesc anticipat

 44. Buna ziua,
  va rog sa imi confirmati ca este ok daca la depunerea decl 112 am urmatoarele atentionari:
  (eu cred ca e normal conform celor metionate de Dvs, mai sus, dar m aveam nev de inca o confirmare)
  Va multumesc anticipat,
  Ionela
  ATENÞIONARI:
  A: validari globale
  Contributie CAS – angajator – mod de calcul eronat
  atentionare regula: A37: C1_T3 (158) = C1_T3 calculat cf. regulii (229)
  A: validari globale
  Creanta 13. Contributia de sanatate datorata de angajator difera de suma calculata
  atentionare regula: A21.13: (pt. codOblig=431) suma introdusa (52) = suma calculata conform regulii (75)

 45. buna,
  am si eu o situatie: un contract de 2 ore fuctie secundara contract suspendat pentru crestere copil. depun declaratia trimestrial la ghiseu si pe luna aug si sep 2017 imi transmite anaf ca nu au xml cu toate ca eu vad fisierul xml si am verificat stick pe 3 calculatoare sa ma asigur. Un amanunt care mi s-a parut ciudat este ca in situatia in care la concedii trec crestere copil in declaratie imi apare data intreruperii contractului in declaratie si in xml, in schimb in situatia in care trec la concedii suspendat culmea nu imi apare in declaratie data incetarii.
  V-ati mai confruntat cu asa ceva?

  1. Dacă are XML ar trebui să se preia.
   Completarea datei încetării este normal să apară în declarație în cazul CIC.
   E co cerință a casei de asigurări. De asemenea la revenirea din CIC în luna revenirii, data angajării va fi data revenirii. Strict în acea lună.

 46. Buna seara!
  Indraznesc sa va expun o speta, cu speranta ca s-a mai lovit cineva de asta si ma poate indruma: am semnatura digitala pt 3 firme, din 2010/2011. Certificatul a fost reinnoit la inceputul lunii octombrie, DigiSign mi-a confirmat, ANAF mi-a transmis pe email ca noul nr al certificatului meu a fost acutalizat si pot utiliza serviciile online folosind noul certificat.
  Am depus online declaratiile pt 2 firme, iar pt a 3-a am primit mesajul ca certificatul digital cu seria ….. (cel reinnoit) nu are drept de depunere pt CUI-ul….. Administratorul spune ca nu a cerut revocarea semnaturii mele, folosim depunerea online tocmai pt a evita cozile si timpul irosit…
  Daca s-a mai confruntata cineva cu aceasta problema, am rugamintea sa ma indrume, nu stiu unde si pe ceine sa intreb.
  Va multumesc anticipat si va doresc o noapte buna!

 47. Bună seara,
  Am tot căutat răspunsuri la următoarea speță, dar până în prezent nu le-am găsit.
  Sunt pensionar militar, cu pensie de serviciu pentru limită de vârstă, angajat la Asociația Comunelor din România, cu normă întreagă, cu un salariu mai mare decât salariul minim pe economie, iar în conformitate cu prevederile Codului Fiscal ar trebui să fiu scutit de contribuțiile sociale – CAS (art. 141 lit. b) și de contribuțiile de asigurări pentru șomaj (art. 189, al. 1, pct. 2).
  Aspectul cu scutirea a fost confirmat și de către cei de la ANAF, dar nimeni nu știe cum se completează Declarația 112 în acest caz în așa fel încât aceasta să fie validată, având în vedere că aceasta se completează doar în format electronic. Contabila firmei a tot încercat să completeze Declarația 112, pentru scutirea de la plata acestor contribuții, a solicitat și sprijinul celor de la ANAF, care i-au confirmat că beneficiez de scutire, dar nu i-au spus și cum să completeze declarația.
  Dacă are cineva o speță similară sau știe cum se procedează pentru rezolvarea acestei probleme, am rugămintea să mă sprijine ori să-mi spună cine mă poate ajuta în acest sens.
  Vă mulțumesc și vă doresc o seară plăcută în continuare.

  1. În opinia ANAF scutirea de la art.141 litera b nu se acordă pentru salarii primite pentru funcții pentru care există obligativitatea cotizării la sistemul public de pensii.

 48. Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva indicatii.
  Multumesc anticipat.
  ANGAJATOR:
  * EROARE – Creanta 02 – Contributia individula de asigurari sociale retinuta de la asigurati (215) mai mare decat suma calculata (152) !
  * EROARE – Creanta 05 – Contributia de asigurari sociale datorata de angajator (782) mai mare decat suma calculata (+ 5) : 234!
  * ATENTIE – Creanta 06 … Contributia de accidente de munca datorata de angajator (4) diferita de suma calculata (3) !
  * ATENTIE – Creanta 07 … Contributia de sanatate datorata de asigurati (113) diferita de suma calculata (80) !
  * ATENTIE – Creanta 13 … Contributia de sanatate datorata de angajator (257) diferita de suma calculata (75) !
  * ATENTIE – Creanta 15 – Contributia pentru concedii si indemnizatii datorata de angajator (17) diferita de suma calculata (12) !
  * EROARE – Creanta 16 – Contributia individuala de asigurari pentru somaj retinuta de la asigurati (10) diferita de suma calculata (7) !
  * EROARE – Creanta 17 – Contributia de asigurari pentru somaj datorata de angajator (10) diferita de suma calculata (7) !
  * EROARE – Creanta 18 – Contributia angajatorilor la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (5) diferita de suma calculata (4) !
  ASIGURATI:
  ASIGURAT 4:
  * EROARE – B.1. (1): Campul ore lucrate efectiv in luna eronat! B.1.6. Ore lucrate efectiv in luna nu poate depasi numarul de ore lucratoare in luna (S34)!
  * EROARE – B.1. (1): Ore suspendate in luna + Ore lucrate efectiv in luna > Numar zile lucratoare in luna * Ore norma zilnica contract (S35)!
  * EROARE – B.1. (1) – ERR daca Baza Contributie Individuala SOMAJ = 0 si Ore lucrate efectiv in luna > 0 (S38)!
  ASIGURAT 5:
  * EROARE – B.1. (1): Campul ore lucrate efectiv in luna eronat! B.1.6. Ore lucrate efectiv in luna nu poate depasi numarul de ore lucratoare in luna (S34)!
  * EROARE – B.1. (1): Ore suspendate in luna + Ore lucrate efectiv in luna > Numar zile lucratoare in luna * Ore norma zilnica contract (S35)!
  * EROARE – B.1. (1) – ERR daca Baza Contributie Individuala SOMAJ = 0 si Ore lucrate efectiv in luna > 0 (S38)!
  ASIGURAT 6:
  * EROARE – B.1. (1): Campul ore lucrate efectiv in luna eronat! B.1.6. Ore lucrate efectiv in luna nu poate depasi numarul de ore lucratoare in luna (S34)!
  * EROARE – B.1. (1): Ore suspendate in luna + Ore lucrate efectiv in luna > Numar zile lucratoare in luna * Ore norma zilnica contract (S35)!
  * EROARE – B.1. (1) – ERR daca Baza Contributie Individuala SOMAJ = 0 si Ore lucrate efectiv in luna > 0 (S38)!

  1. Trebuie să procedați ca în acest articol.
   La salariații care nu au lucrat nici o oră, dar au venituri supuse impozitului – poate au plecat și le-ați plătit concediul de odihnă neefectuat, în luna respectivă nu se calculează șomaj nici pentru angajat nici pentru angajator.
   Aveți cel puțin un salariat la care nu calculați fondul de garantare a creanțelor. Corectați.

 49. Buna seara

  Pana la 1 sept am avut contract 4 ore pe zi – functia de baza.
  Incepand cu 1 sept. ma incadrez la exceptii : am 2 ore/zi deoarece am mai incheiat un contract de 2 ore – ca functie de baza – la alta societate.
  Cum actualizez salariatul in SAGA – de la 4 la 2 ore/zi . Am inteles , pentru D112 , dar cum operez schimbarea nr. de ore/zi ? Multumesc.

 50. buna ziua,

  va rog sa ma ajutati sa completez declaratia 112 pt un salariat pensionar militar si care ar trebui scutit de la plata CAS.
  va multumesc!

  1. În SAGA alegeți “Fără” atât la CAS individuală cât și la CAS angajator. Și generați declarația. Se generează cu avertizări, dar nu cu erori.

 51. Vă rog sa ma ajutati sa completez d 112.
  ANAF nu-mi valideaza D 112, primind mesajul:
  Eroare fatala de parsare: ‘Element type “angajator” must be followed by either attribute specifications, “>” or
  “/>”.’
  Ce ar trebui sa scriu? Eu am scris: Angajator, ca si până acum, dar cum nu-mi mai valideaza declaratia.
  Va multumesc din sufket!

  1. Să refaceți actualizarea programului pentru că era o eroare în PDF-ul de la ANAF, eroare pe care ANAF a corectat-o ieri postând un nou formular care a și fost introdus în program.

 52. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. ANAF-ul nu imi da voie sa validez si sa creez PDF, imi da eroare la validare, su creaza PDF si nu pot nici semna.
  Va multumesc

 53. cand validez declaratia imi apare atentionare de diferenta la sanatate care provine de la angajatii care cu timp partial de munca care sunt angajati si la alt angajator. Am bifat casuta cu baza contributiei egala cu salarul.
  Aceiasi situatie a fost si luna trecuta si mi-a acceptat atunci declaratia.

 54. Pe declaratia veche cei care beneficiau de venit din cadrul CAR-ului se incadrau in sectiunea C punctul 18,(18-Persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civi) , in actuala declaratie acest punct nu mai exista,in nici o sectiune nu gasesc incadrarea persoanelor care beneficiaza de venit de la CAR.

 55. Buna Cristi,

  Din noul formular D112 a “disparut” din cartusul C categoria 3-Pensionari peste limită (declaraţi de CNPAS şi alte case de pensii). Imi poti spune te rog in ce ordin/instructiune/etc.pot citi unde sa ii asimilez conform noilor categorii aparute in D112?
  Multumesc !!

  1. Nu înțeleg ce situație ați putea avea pentru a-i declara în secțiunea C pe vechiul punct 3. Plătitorul de venit este CNPAS ori o casă de pensii?

 56. E a doua luna de cand ma ocup cu D112 si nu inteleg prea multe, dar ma straduiesc. Aveti o sugestie scurta despre cum as putea sa elimin atentionarea de mai jos?
  A: validari globale
  Contributie CAS – angajator – mod de calcul eronat
  atentionare regula: A37: C1_T3 (1311824) = C1_T3 calculat cf. regulii (1314013)

 57. Paul :
  @Cristi
  Se face rectificativa la D112 pentru intervalul 01.01.2016 pana in prezent iar la ultima D112 se face compensarea sumelor care trebuie restituite vs cele care trebuie virate.

  Mesajul este pentru Dinu OLAHUT

 58. @Cristi
  Data publicarii spetei pe site-ul ANAF:20.04.2017

  Se datoreaza contributii de asigurari sociale pentru veniturile din salarii realizate de catre pensionarii militari angajati cu contract de munca?

  Potrivit Codului fiscal, se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, precum şi de către persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii.

  Conform Legii privind pensiile militare de stat, dreptul la pensii şi asigurări sociale pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare este garantat de stat şi se exercită, prin sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.

  Ca urmare, veniturile din salarii realizate de catre pensionarii militari angajati cu contract de munca sunt exceptate de la plata contributiilor de asigurari sociale

  Baza legala:

  Legea nr 227 / 2015 articolul 141 lit. b
  Legea nr 223 / 2015 articolul 1

 59. A fost modificata D112 si acum se pot face completari, pentru scutirea de la plata acestor contribuții CAS (art. 141 lit. b) / Legea nr 227/2015

 60. buna , ptr statul lunii oct 2017 am 2salariati care au absente nemotivate , unul cu contract cu norma intreaga (12ore absente) iar celalat cu norma partiala cu salariu brut de 550lei(fara alt contract de munca) .Absentele nemotivate nu le-am declarat in revisal .Am introdus la detalii nr de ore absente dar saga imi calculeaza cas si cass la sal realizat nu la salariu minim pe economie .Este corect sau gresesc undeva ?

  1. Dacă sunt operate doar în detalii la ore absente și nu au bifă pusă în panoul de detalii la opțiunea “Baza calcul contribuții egală cu salariul” se va calcula CASS la un salariu minim.

 61. @Cristi
  Este cazul Casei de pensii a avocatilor: pentru pensiile peste 2000 lei, se plateste si declara impozit. In afara de D100 care nu permite declararea nominala a impozitului platit, mai exista alta varianta prin intermediul D112 in noul format?
  Intrebare suplimentara: cunoasteti baza legislativa conform careia pentru consilierii alesi in cadrul organismelor profesionale noul format al D112 impune si plata somajului pe langa sanatate si impozit? Pana acum nu plateam somaj….
  Multumesc mult,
  Otilia

  1. Înțeleg că e un salariat al unui avocat sau asigurat în sistem propriu de asigurări? Dacă da și are contract de muncă, un singur contract de muncă la acel angajator, atunci se declară în secțiunea A și se alege la tip salariat opțiunea 8.Persoane care realizează venituri din activități dependente, asigurate în sistemele proprii de asigurări sociale și care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii.
   Vedeți art.187 CF. Situația dvs nu se regăsește la art.189 CF.
   O sinteză a ce se datorează pe tipuri de salariați – găsiți la anexa 5 din ordinul 1024/1582/934/2017.

 62. Buna seara,

  Am un SRL-D, si un salariat cu timp partial si nu are contract in alta parte. Imi apare o eroare pe D112 si nu stiu cum sa o rezolv, am ales fara contributii la CAS, are bifele puse corect pe stat imi calculeaza corect 1450 x 5,2%= 75, iar pe declaratie imi apare eroarea gresesc undeva si nu stiu unde? Sau asa apare in cazul meu.

  ATENTIE
  ANGAJATOR:
  * ATENTIE – Creanta 13 … Contributia de sanatate datorata de angajator (75) diferita de suma calculata (19) !
  ASIGURATI:

 63. Buna ziua!La o societate cooperativa de gradul unu avem 3 salariati cu timp partial de munca.Membrii cooperatori in cauza au incheiate conventii civile de munca(specifice cooperatiei conform legii 1/2005)care sunt asemanatoare contractelor de munca .Cum inregistrez acesti salariati in declaratia anaf ultima versiune din 08.11.2017 astfel incat sa le fie calculate datoriile la buget, la venitul realizat si nu la salarul minim pe economie.Mentionez ca avem raspuns din partea finantelor ca datoriile la buget sa fie calculate la venitul realizat care este mai mic decat salarul minim pe economie.Membrii cooperatori in cauza sunt salariati cu timp partial si functia de baza este la societatea cooperativa.Va multumesc!

 64. te rog ajutati :(

  Au fost identificate următoarele ERORI:
  E: asigurat (1) [idAsig = 1] sectiune asiguratA (1)
  eroare atribut: A_20: atribut necunoscut (‘A_20′) in
  namespace=’mfp:anaf:dgti:declaratie_unica:declaratie:v2’
  E: asigurat (2) [idAsig = 2] sectiune asiguratA (1)
  eroare atribut: A_20: atribut necunoscut (‘A_20′) in
  namespace=’mfp:anaf:dgti:declaratie_unica:declaratie:v2’
  E: asigurat (3) [idAsig = 3] sectiune asiguratA (1)
  eroare atribut: A_20: atribut necunoscut (‘A_20′) in
  namespace=’mfp:anaf:dgti:declaratie_unica:declaratie:v2’

 65. @Cristi
  Multumesc Cristi !!!
  Ref.avocati, am efectiv avocati pensionati, carora le platesc pensii din sistemul propriu (propria lor casa de pensii) si pentru care trebuie cumva sa declar impozitul retinut pentru pensiile ce depasesc 2000 lei.

 66. Buna ziua,
  va rog sa ma ajutati cu setarile pentru un contract part time cu 2 ore pentru un student pana in 26 ani. Nu ma descurc in ecranul salariati nicicum. stiu ca nu se plateste cas si cass dar nu ma descurc cu bifarile care trebuiesc facute. Va multumesc!

  1. Puneți bifă la opțiunea “Baza contrib.egală cu salariul” așa cum vedeți în imaginea din articol. Aceste situații sunt excepții și scrie clar ce trebuie să faceți pentru acele excepții.

 67. buna seara,
  am o eroare fatala la una din societati de tipul:
  F: validari globale
  Eroare de parsare: ‘The reference to entity “T” must end with the ‘;’ delimiter.’

  Am depus la alte doua societati D112 fara erori doar cu atentionarile cunoscute.
  Gresesc undeva sau ce se intampla?

  Multumesc celor ce inca mai sunt la ora aceasta on-line si ma pot ajuta.

  1. Aveți semnul & în denumirea societății, semn pe care ANAF a decis că nu-l mai permite în denumire începând cu acest pdf. De ce a făcut asta e bine să-i întrebați direct.

 68. Buna ziua.
  Am si eu o problema legata de completarea D112 pe luna octombrie. Imi da eroarea cu baza individuala contributie somaj care trebuie sa fie 0 (zero), la toate persoanele introduse, indiferent de calitatea lor de pensionar sau nu. Ce este eronat in completare? De ce da astfel de eroare, desi modul de completare este cel corect?

 69. Buna ziua.
  Puteti sa imi spuneti va rog care este modul de operare in cazul somajului tehnic pentru incadrarea la exceptii de la plata CAS si CASS angajator? ? multumesc

  1. Intrați în Operații – State salarii, adăugați luna pentru care generați statul de salarii. Apăsați butonul “Concedii”, selectați pagina “Concedii odihnă/suspendări…” și operați la fiecare salariat aflat în această situație șomajul tehnic apăsând “Adaug” și selectând din listă opțiunea corespunzătoare apoi introducând perioada de șomaj tehnic.

 70. Buna ziua.
  Am si eu o problema. Am infiintat un II si lucrez de putina vreme in SAGA PS. Am contracte de arendare si trebuie generata declaratia 112 cu impozitul pe venit si CASS retinute la arendatori. Ei… aici nu imi iese. Am facut intrari la Furnizori, am facturat … Cum se genereaza declaratia 112?
  Multumesc…

  1. Intrați la Operații – State salarii și dați adaug, selectați luna pentru care generați D112, chiar dacă nu aveți salariați și generați D112.

 71. pana la declaratia din octombrie am putut sa depun declaratia 112 pentru contract cu timp partial cu atentionari. Decl la luna noiembrie nu mai reusesc sa o validez (am contract timp partial student de 21 ani). multumesc

 72. Buna seara, am depus decl 112 si la recipisa imi da urmatoarea eroare :”Fisierul depus nu este un document valid – Fisier completat eronat sau fisier alterat. Campul ‘CIFS’ este nul”
  Va rog imi spuneti ce am de facut ? Multumesc

 73. Buna seara,

  Cum se rezolva aceasta eroare ?

  E: asigurat(1)[idAsig=1]
  eroare regula: S122.2: Tipul de asigurati din sectiunea E3 nu corespunde cu tipul de asigurati declarati in sectiunile A,B,C

  1. La prima persoană din listă care se pare că nu e salariat cu contract de muncă trebuie selectat tipul de asigurat în pagina detalii din SAGA înainte de a genera D112. Se apasă actualizare date în declarație.
   Dacă mesajul persistă atunci tipul de la secțiunea A rândul 1 trebuie să se regăsească și la secțiunea E3 rândul 2. Modificați-l manual.

 74. Va rog sa ma ajutati – nu stiu ce anume gresesc
  Au fost identificate urmatoarele ERORI:
  E: angajator (1)
  eroare regula: R_MULTI_INIT: A mai fost depusa o declaratie initiala valida pentru aceeasi perioada
  E: asigurat (1) [idAsig = 1]
  eroare regula: S122.2: Tipul de asigurati din sectiunea E3 nu corespunde cu tipurile de asigurati declarati in
  sectiunile A, B si C
  ATENÞIONARI:
  A: validari globale
  Contributie CAS – angajator – mod de calcul eronat
  atentionare regula: A37: C1_T3 (97) = C1_T3 calculat cf. regulii (303)
  A: validari globale
  Creanta 13. Contributia de sanatate datorata de angajator difera de suma calculata
  atentionare regula: A21.13: (pt. codOblig=431) suma introdusa (32) = suma calculata conform regulii (100)

  1. Ați depus deja o declarație validă pentru perioada pentru care acum mai depuneți încă una. Nu se pot depune două declarații inițiale, valide, pentru aceiași perioadă.
   Erorile provin de la faptul că aveți și alte tipuri de persoane decât salariați și pentru acele tipuri trebuie să alegeți tipul corect în panoul de detalii din ecranul salariați.
   Eroarea de la CAS vine de la faptul că nu ați modificat sumele de la C.1.

 75. Am facut tot ce s-a scris mai sus pt. a obtine o d112 valida(am un angajat cu 2 ore,dar are norma de baza in alta parte,am bifat in SAGA ca baza contrib.=cu salar) dar la depunere d112 am primit urmatoarele erori si atentionari.Ce fac acum,depun rectificativa sau initiala si cum o fac?

  Au fost identificate următoarele ERORI:
  E: asigurat (1) [idAsig = 1] sectiune asiguratE3 (1)
  eroare atribut: E3_2: atributul trebuie sa existe
  E: asigurat (1) [idAsig = 1] sectiune asiguratE3 (1)
  Tipul asiguratului nu corespunde cu sectiunea
  eroare regula: S123: Pentru E3_1 (A), nu se admite E3_2=’lipsa’
  E: asigurat (1) [idAsig = 1]
  eroare regula: S122.2: Tipul de asigurati din sectiunea E3 nu corespunde cu tipurile de asigurati declarati in
  sectiunile A, B si C
  ATENŢIONĂRI:
  A: validari globale
  Contributie CAS – angajator – mod de calcul eronat
  atentionare regula: A37: C1_T3 (1160) = C1_T3 calculat cf. regulii (1310)
  A: validari globale
  Creanta 13. Contributia de sanatate datorata de angajator difera de suma calculata
  atentionare regula: A21.13: (pt. codOblig=431) suma introdusa (382) = suma calculata conform regulii
  (431)

 76. Am intrat in 2018. Pensionarii pt. limita de varsta, cu C.I.M. si timp partial de lucru (4 ore), cu sal 1020, mai intra la exceptii ? CAS si CASS se calculeaza la 1020 lei sau la 1900 lei ?

 77. Buna ziua!
  As dori sa stiu ce trebuie sa fac pt ca la un angajat cu 2 ore (unic loc de munca) sa mi se calculeze CAS si CASS la salariul minim pe economie, in cazul in care acesta a avut cfs in decembrie (fara suspendare Revisal). Programul imi socoteste la brut. Mentionez ca nu e bifata optiunea baza contributii egala cu salariul.
  Multumesc!

 78. buna ziua, am urmatoarea situatie

  1angajat :

  pana n 14 februarie 2018 a fost in concediu medical

  Pe 15 febr 2018 se maj sal la 1.900lei

  Din 16 febr 2018 este in concediu odihna

  in saga cum pot inregistra majorarea in mijlocul lunii ?

  va multumesc

 79. Buna dimineata,

  Apare eroarea obisnuita:

  Creanta 02. Contributia individula de asigurari sociale retinuta de la asigurati diferita de suma calculata eroare regula: A21.2: (pt. codOblig=412) suma introdusa (2019) = suma calculata conform regulii (2375),

  datorita unui angajat cu norma partiala 2 ore/zi, salariu 475 lei, dar care intra la exceptii. Cum se rezolva eroarea care apare la depunerea D112 pentru luna ianuarie 2018, respectiv unde se poate umbla in pdf?

  Multumesc!

  1. Aveți venit scutit de impozit conform art.60 din codul fiscal și acesta nu este completat. Adică rândul 16 din secțiunea E3 a salariaților.

 80. Buna ziua!
  In D112 pt ian 2018, salaritii cu timp partial au fost evidentiati in sectiunea B, cu precizarea “in afara functiei de baza”, pt ca realizeaza mai mult de 1900 lei brut la alti angajatori.
  Am depus D112 pt ianuarie 2018, am trecut 25% CAS la valoare CIM-ului partial. D112 a fost validata, a fost depusa pe e-guvernare, dar recipisa contine atentionari exact pentru salariatii cu timp partial, dar care au CIM intreg si mai mare de 1900 la alti angajatori.
  Pana in decembrie pensionarii limita de varsta si salariatii care realizau sal minim la alt angajator figurau la exceptii, iar recipisa nu mai afisa atentionari.
  In 2018 se mentin aceste exceptii? Din Art 146 asa inteleg, dar atunci de ce D112 afiseaza atentionari?
  Va multumesc anticipat pt raspunsuri.

  1. Nu se declarau în B ci în A. Și se modifica C1.
   Atenționările sunt normale. Întrebați la ANAF de ce au ales să procedeze așa.

 81. Buna ziua,

  As vrea sa intreb in cazul unui angajat cu timp partial de munca, al carui venit salarial este 475 lei dar caruia i se calculeaza contributille la salariul minim de 1900 ce va fi transmis ca venit in declaratia 112 pentru Casa de Pensii venitul sau real sau baza de impozitare?

  Va multumesc anticipat.

 82. Buna ziua,

  La declaratia 112, la validare nu sunt erori sau atentionari, dar dupa transmiterea declaratiei pe portalul Anaf-ului, primesc mesajul ERORI: eroare regula: A154: daca E4_aj_nr (1)>0 sau E4_aj_suma (2081)>0 atunci cif trebuie sa fie cifAJOFM.
  Mentionez faptul ca am acordat ajutor de inmormantare unui angajat. Unde mai trebuie sa completez pt. a putea trimite declaratia fara erori. Am completat la rubrica Ajutoare de deces si la sectiunea G, certificatul de deces
  Multumesc frumos!!

  1. Ați completat datele salariatului în secțiunea C pe un tip specific șomerilor. Altfel mesajul de eroare nu se justifică.

 83. Am verificat: nu este completat cu datele angajatului in sectiunea C. In continuare imi da aceeasi eroare

  eroare regula: A154: daca E4_aj_nr (1) > 0 sau E4_aj_suma (2081) > 0 atunci cif trebuie sa fie cifAJOFM
  Cred ca, undeva, pe declaratie, unde cere cif, trebuie sa fie scris: AJOFM. Nu gasesc unde sa completez AJOFM.
  Va multumesc!

  1. Atunci cel mai indicat este să trimiteți o salvare a bazei de date la SAGA și declarația depusă împreună cu recipisa cu erori, pentru a se verifica pe date concrete, pentru că în mod logic nu ar avea de să vă dea eroare.

 84. Buna seara,

  Pentru Declaratia 112 am urmatoarea eroare: EROARE – B.1. (1) – B.1.1. (1): B.1.1.8. trebuie sa fie 0 (S45)!
  Salariatul in cauza are certificat de revolutionar fiind astfel asigurat dar fara plata contributiei de sanatate, in cazul unui salariu egal cu salariul minim pe economie.
  Nu regasesc acest rand B.1.1.8!
  Orice sfat este binevenit! Multumesc anticipat!

  1. Întrebați la ANAF cum se completează D112 pentru cazurile în care persoana nu datorează CASS.

 85. Buna ziua! O angajata cu 2 h/zi program de marti pana sambata, duminica si luni – zile de odihna. Cum fac pontajul? De exemplu, norma de ore lucrate in martie e de 44 ore, daca pontez de marti pana sambata cu 2 h/zi, reies 46 de ore lucrate, mai mare decat norma. Ceea ce nu e ok! Ce pot sa fac ca sa fie corect?

  1. Nu știu să vă răspund, iar ITM evită să dea răspuns pe o astfel de speță. Ei consideră că timpul lunar este suma zilelor legal lucrătoare – adică de luni până vineri, chiar dacă legea permite pontarea sau stabilirea timpului lucrat și săptămânal. Eu aș cere punctul de vedere al ITM. Încă o dată.

 86. Buna ziua. Am descarcat versiunea C.3.0.501 la care se spune ca s-a actualizat D112. Problema este ca desi am operat exact ca in versiunile anterioare, versiuni la care nu am avut probleme, acum recipisa imi da eroare (nu atentionare) la contributia de ASIGURARI SOCIALE si atentionare doar la contributia de SANATATE. In concluzie nu pot transmite D112 pentru ca recipisa apare cu “erori de validare” din cauza acestei erori. Va multumesc anticipat pentru respunsul pe care mi-l veti da.

 87. Buna ziua! O angajata cu 4 h/zi salar 1000 mai are un CM cu 4h/ZI la alta unitate cu salar de 1500 ,per total depaseste minimul pe economie .Contributiile le platesc la salariul de incadrare 1000.Problema este ca din luna iunie pana in septembrie dincolo intra in CFS ,eu cum voi plati pentru aceasta perioada contributiile .Multumesc frumos !

  1. La minim pe economie. Salariata este obligată să depună lunar o declarație din care să rezulte că are venituri cumulate de cel puțin 1900 lei. În situația dată nu are cum să depună acea declarație.

 88. Buna,
  Am salariati care sunt pontati in CFP toata luna (februarie si martie de ex.) iar apoi in luna urmatoare sunt prezenti toata luna….la Casa de Sanatate figureaza ca neasigurati si spun ca trebuiesc reactivati…cum este corect sa ii operez in SAGA pentru D112 si pentru a nu ii mai dezactiva la sanatate?

  1. Operați CFP în ecranul de concedii.
   Dacă suspendarea pentru CFP este pe o perioadă care cuprinde 2 luni în declarație se va completa data ieșirii din categoria de asigurat cu data la care intră în CFP și în luna în care revine și doar în acea lună la data intrării în categoria de asigurat data de la care revine.

 89. Am un salariat care a lucrat in luna mai 11 zile iar in luna iunie vine cu un certificat de concediu medical cod 01 pentru perioada 26.06.2018-30.06.2018 si mai vine si cu altul in continuare in luna iulie 2018. Avand in vedere ca in ultimile 12 luni nu a realizat venituri supuse contributiei pentru concedii si indemnizatii, trebuie sa-i platesc concediul medical? Programul SAGA imi calculeaza venituri in urma celor 11 zile lucrate in luna mai 2018. Este corect?

  1. Nu. Nu are dreptul la concediu medical indemnizat dacă nu are cel puțin o lună lucrată (stagiu de cotizare) în ultimele 12 luni dacă e acordat în iunie.
   Operați o suspendare pentru acest caz.

 90. Am un salariat care are 4 zile de absente nemotivate la inceputul lunii, apoi inceteaza contractul de munca. Am operat acest lucru in panoul Salariati- Detalii, insa la validarea D112 imi da eroarea * EROARE – A.9. Baza Indemnizatie SOMAJ = 0 si A.5. Ore lucrate efectiv in luna > 0 (S22)! Ce anume este gresit sau ce ar trebui sa modific? Multumesc!

 91. Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie:
  – angajata cu contract cu functie de baza de 8h/zi suspendat pentru concediu ingrijirea copilului;
  – aceeasi persoana mai are 2 contracte part time active la o alta firma: unul 2 h/zi si unul 8h/luna (nu realizeaza venituri mai mari decat 1250 lei*3 pe an, o sa-si ia CFS cateva luni).
  Va rog sa-mi spuneti daca se plateste CASS si daca CAS si CASS se platesc in acest caz la salariu realizat sau la minim pe economie, avand in vedere contractul cu functia de baza suspendat CIC.
  La calculul plafonului de 3750 lei sa ia in considerare salariul net?

  Multumesc!

 92. Buna ziua, va rog daca se poate sa ma ajutati cu urmatoarea problema:in cazul suspendarii unui contract, unde se trece in D112 data incepere suspendare si apoi data incetare suspendare?
  Am un salariat care in oct.2017 a fost toata luna in suspendare, am depus D112 la acel moment si a fost in regula (apare ore suspendate in luna 176) .Acum salariatul apare neasigurat la Casa de sanatate si au spus sa fac rectificativa la D112 si ca trebuie sa trec data incetarii suspendarii pe fiecare D112.
  Am eliberat o adeverinta conf. Ordin 903/2007 prin care atestam ca este salariatul nostru si ca s-au retinut si virat contributiile.Dar cei de la Casa au respins-o.
  Va intreb: oare daca depun D112 curenta.cea aferenta lunii septembrie 2018 si trec data incetarii suspendarii, mai este nevoie sa depun rectificativa ?
  Si daca totusi trebuie rectificativa, la ce luna fac rectificativa daca salariatul a revenit la serviciu cu 01.11.2018? la noiembrie 2017?
  multumesc frumos.

 93. multumesc, am gasit aceasta explicatie, la CASA de Sanatate Sibiu, asa ca o atasez , poate mai are cineva nevoie.

  în luna de raportare în care persoanele mai sus menţionate îşi întrerup activitatea pentru a intra în concediu fără plată sau în concediu pentru creştere copil, este necerară completarea de către angajator în caseta ,,data intrării în categoria de asigurat” a datei la care aceste persoane au început activitatea la acest angajator. Totodată, în caseta ,,data ieşirii din categoria de asigurat” este necesară completarea datei ultimei zile de activitate la acest angajator, înainte de intrarea asiguratului în concediu fără plată sau în concediu pentru creştere copil;
  la revenirea persoanelor salariate din concediu fără plată sau din concediu pentru creştere copil, în luna revenirii din concediu, este necesară completarea de către angajator în caseta ,,data intrării în categoria de asigurat” a datei la care această persoană şi-a reluat activitatea, iar caseta ,,data ieşirii din categoria de asigurat” nu se va completa de către angajator decât în luna de raportare în care salariatul îşi încetează activitatea la angajator.

  Am totusi o intrebare: salariatul a avut si in anul 2016 o luna contractul suspendat. In acest caz la data intrare in categoria de asigurat trec data revenirii din 2016 si nu data de la care este el angajat in unitate?
  Multumesc .

  1. Programul completează data ieșirii din categoria de asigurat, dacă salariatul a avut concediu fără plată sau suspendare operate în ecranul de concedii.
   La fel, doar în luna în care revine din suspendare, programul pune la data intrării data revenirii din suspendare. Ulterior acelei luni, la data intrării în categoria de asigurat se va completa data contractului.
   Nu va completa aceste date dacă intrarea și revenirea din suspendare sunt în aceiași lună.

 94. Buna seara. Va rog să mă ajutați la următoarea speță: salariat în concediu medical din 2017 până în 31 octombrie.2018. In 1 .11.2018 are încetare contract și pensionare invaliditate gradul.2. Cum procedez cu zile concediu odihna rămase neefectuate? Neavând nici o zi lucrata D11
  2 da eroare.Cineva imi sugera să plătesc cu disp.de plata prin casierie și sa nu mai fac rețineri!?Aveți vreo idee? Mulțumesc.

 95. @Cristi
  Eu am inteles ca se bifeaza la detalii : “Baza contrib. egala cu salariu” doar pt cazurile de exceptii prevazute in CODUL FISCAL la art 146 al 5^2, iar eu consider ca absentele nemotivate nu se inadreaza in aceste exceptii si deci nu trebuie bifat.

  1. Absențele nu se încadrează la suspendări decât dacă sunt trimise în REVISAL. Așa este, dar este irelevant că are sau nu absențe dacă suma veniturilor brute din salarii, obținute din toate contractele de muncă individuale ale salariatului, este cel puțin egală cu un salariu minim.
   Să vă dau un exemplu.
   Un salariat angajat la două firme cu contract cu timp parțial astfel:
   – firma A – 2 ore/zi – salariu de bază 500 lei
   – firma B – 4 ore/zi – salariu de bază 1000 lei
   În lună cu 160 de ore lucrătoare (20 de zile lucrătoare) are pontate doar 10 ore (5 zile) la firma A și la firma B are pontate 80 de ore, are salariu aferent timpului lucrat:
   – la firma A 32 lei
   – la firma B 1000 lei
   și nu mai primește nimic de la angajatori.
   Atunci da, ambele firme vor plăti contribuții sociale la minim pe economie și la nici unul nu se va bifa opțiunea de calcul la salariul realizat.
   Dar dacă în aceleași condiții firma A îi acordă bonus de 500 lei și firma B un bonus de 1000 lei salariatul va avea salariul brut realizat de:
   – 532 lei la firma A
   – 2000 lei la firma B
   ceea ce înseamnă, cumulat, mai mult decât salariul minim, caz în care ambii îi vor calcula contribuții la nivelul brutului realizat – firma A la 532 lei și firma B la 2000 lei. Ambele firme vor solicita salariatului, lunar, depunerea unei declarații pe proprie răspundere că venitul cumulat din salarii este cel puțin egal cu minimul pe economie.

 96. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: am angajati la firma din ianuarie 2013, din 2017, din 2018.
  In statul de salarii totul e bine: data angajarii , nr.contract
  In D112 , incepand cu lunile : martie , aprilie, mai 2019 apar niste date ale angajarii cu totul aiurea ( cei angajati in 2013 apar ca ar fi angajati cu 01.01.2018; cei din 2018 apar ca fiind angajati cu 01.01.2013)
  Am descarcat iarasi noua versiune , la gandul ca vor fi preluate datele corect in D112 , insa in zadar.
  Pentru lunile 03+04.+05.2019 am facut D112rectificateva, iar pentru luna iunie am modificat manual.
  Asa voi proceda lunar?
  Multumesc mult pentru raspunsul pe care-l voi primi.
  Multumesc mult echipei si in special lui Cristi.

  1. Programul procedează corect. Este incorect că ați modificat.
   Acolo nu este data angajării. Acolo este data la care, din punct de vedere al casei de asigurări de sănătate, persoana dobândește calitatea de asigurat. Dacă există perioade de suspendare, data de reintrare în categoria de asigurat va fi prima zi de după suspendare.
   Verificați ordinul cu privire la întocmirea D112 pentru mai multe detalii.

 97. Buna ziua,
  la generare D112 de ceva timp am mereu urmatoarea atentionare: regula S38.4
  Sectiunea B1. (1) B1_10=0 si B1_6>0
  Sectiunea B.1 (2) B1_10=0 si B1_6>0
  Fiind atentionare am depus declaratia.
  Trebuie sa corectez ceva in baza de date salariat?
  Multumesc.

 98. Buna ziua,

  Daca salariatul este pensionar la limita de varsta, se mai bifeaza la functia de baza, sau se debifeaza?

  1. Se bifează dacă la acel loc de muncă este, din punct de vedere fiscal, funcția de bază. Funcția de bază este un element de natură fiscală în funcție de care i se acordă sau nu deducere personală salariatului, iar faptul că este pensionar nu înseamnă că nu i se mai acordă deducere personală pentru veniturile din salarii.

 99. Buna ziua, revin cu o intrebare. Pentru luna in care membrii comitetului director nu au sedinta si implicit nu primesc indemnizatie, este corect sa merg in panou Concedii si sa ii suspend luna respectiva ( fara transmitere in Revisal) sau sa pontez zero la zile lucrate in statul de plata? Multumesc

 100. Buna ziua,
  La o societate unde am un salariat care a absentat nemotivat toata luna octombrie, fara sa fie suspendat contractul in Revisal, la intocmirea D112 am urmatorul mesaj:
  Sectiunea A – A_12 diferit de suma calculata (208 # 0) (S25 corelatie dubla)!
  Sectiunea A – A_14 diferit de suma calculata (520 # 0) (S27 corelatie dubla)!
  Declaratia se poate valida cu atentionari dar, dupa transmitere ei, Recipisa ANAF mentioneaza ca declaratia nu este valida, avand erori de validare, exact atentionarile de mai sus.
  Mentionez ca am ultima versiune a SAGA C3.0.516

  1. PDF validează cu atenționări, dar pe site sunt alte validări.
   Problema vine de la faptul că declarația acceptă doar timp lucrat sau timp suspendat, nu concepe că există timp nelucrat și pentru care nu există suspendări.

 101. Buna ziua,
  Am tot căutat răspunsuri la următoarea speță, dar până în prezent nu le-am găsit.
  Avem un salariat in unitate angajat incepand cu ianuarie 2017 cu norma intreaga, care are calitatea si de pensionar militar, cu pensie de serviciu pentru limită de vârstă, cu un salariu mai mare decât salariul minim pe economie, iar în conformitate cu prevederile Codului Fiscal ar trebui să fie scutit de contribuțiile sociale – CAS (art. 141 lit. b) și de contribuțiile de asigurări pentru șomaj (art. 189, al. 1, pct. 2).
  In situatia aceasta trebuie facute rectificativele aferente anului 2017, dar nimeni nu știe cum se completează Declarația 112 în acest caz în așa fel încât aceasta să fie validată, având în vedere că aceasta se completează doar în format electronic. Am tot încercat să completez Declarația 112, pentru scutirea de la plata acestor contribuții, am solicitat și sprijinul celor de la ANAF, care au confirmat că beneficiez de scutire, dar nu au spus și cum să completez declarația.
  In acest caz cum se completeaza declaratia D112?
  Dacă are cineva o speță similară sau știe cum se procedează pentru rezolvarea acestei probleme, am rugămintea să mă sprijine ori să-mi spună cine mă poate ajuta în acest sens.
  Vă mulțumesc și vă doresc o zi plăcută în continuare.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *