Dubla măsură

29 Aug 2011 | Diverse | 2 comentarii777 vizualizari

consultare (Sursa imagine)

Observ din ce în ce mai mult cum, autoritățile statului, tratează aceiași situație aplicând dubla măsură, standarde diferite.

Iată câteva exemple minore:

 

  • o firmă, dacă nu depune declarații fiscale ia amendă. O instituție publică, nu. Este dojenită prietenește.
  • o firmă, ce are datorii, este executată silit. Una din modalitățile de executare silită o reprezintă poprirea terților. Dar sunt cazuri în care terții sunt instituții publice. Nu cunosc niciun caz în care fiscul să fi blocat contul instituțiilor publice, în contul datoriilor neachitate de către debitori.
  • o firmă, dacă nu plătește contribuțiile sociale, impozitele și taxele, plătește penalități, mai mult, i se poate întocmi administratorului dosar penal dacă nu plătește reținerile din salarii. O instituție publică ce nu plătește…
  • știați că însoțitorii persoanelor cu handicap, aveau, și unii mai au, contract de muncă încheiat cu primăriile de domiciliu. Dar știați că, deși exista acel contract de muncă, primăriile nu întocmeau stat de plată lunar pentru aceștia ci doar atunci când primeau fonduri pentru plata lor? Și, pe cale de consecință, nu declarau lunar datoriile ce decurgeau din aceste contracte de muncă? Bineînțeles că pentru toți era ceva normal, dar stau și eu și mă întreb, dacă o firmă privată nu are lichidități să plătească salariile, cum credeți că ar reacționa instituțiile statului?
  • știați că dacă nu aveți o firmă, instituțiile publice, unii din funcționarii acestora, vă privesc în cel mai fericit caz cu condescență? Ia încercați să vă faceți o firmă. Veți vedea că până nici nu începeți activitatea sunteți tratat ca un infractor, ca un hoț potențial.
  • controalele sunt făcute în proporție de 90% la firme mici și mijlocii.Ceilalți nu prea au parte de așa ceva. Iar dacă au, cazuri în care la firmele mici sunt amendate, la cele mari sunt considerate normale, în limitele legii. Iar controalele la instituțiile publice sunt o enigmă. Aici e și presa de vină: aceasta prezintă controalele efectuate la firme ca pe un fel de comunicat de război (“firma X a fost controlată de inspectorii…. ce au descoperit….”), dar nu prezintă decât rar și foarte pe scurt, ori dacă există un anumit interes, controalele efectuate de Curtea de Conturi la instituțiile publice.
  • de controale ITM la instituții publice ați auzit? Eu da, de câteva, dar s-au stins rapid. A mai auzit cineva ceva? De lucrul peste program de care se plâng bugetarii, de zile libere neplătite și nerecompensate cu zile libere? Nimic? Asta deși presa a fost plină de astfel de lamentări? Dar de controale ITM la firme? Cam zilnic de la 1 mai încoace, nu-i așa?
  • ați văzut pe cineva de la ITM să clarifice ceva zilele acestea problemele generate de REVISAL? Cum care probleme? Alea ce răzbat din discuțiile pe acest blog și pe forumuri. Nu ați auzit? Dar de amenzi aplicate pentru HG 500/2011 ați auzit? Că de la 1 august se aplică această hotărâre. Eu da.

2 comentarii

  1. alt exemplu elocvent:
    – o firma are datorii catre bugetul de stat, reprezentand contributii, impozit salar, imp. profit si TVA in valare de 100.000 lei, aproximativ.
    Statul are o datorie fata de aceeasi societate de 150.000 lei, de mai mult de un an. Societatea este exacutata silit de catre stat, imobilele puse la licitatie, iar administratorului i s-a intocmit dosar penal pt. neplata impozitelor retinute la sursa. Ce este de facut ??? Serios?

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *