Home > Programe > SAGA–sfaturi practice. REVISAL.

SAGA–sfaturi practice. REVISAL.

employeeDe-a lungul timpului, foarte mulți utilizatori care au folosit SAGA s-au lovit de o dilemă: să folosească generarea REVISAL din SAGA sau să folosească aplicația oficială.

Unii au ales să folosească SAGA, alții, dimpotrivă, să folosească aplicația oficială. Cei care au început lucrul în SAGA întrebau dacă pot prelua datele salariaților sau registrul salariaților în SAGA. Cei care foloseau SAGA și nu aplicația oficială se întreabă și acum dacă pot transfera datele din SAGA în aplicația oficială.

Indiferent ce folosiți – SAGA sau aplicația oficială, nu contează. Important este să le folosiți corect.

Pe siteul firmei există, legat de întocmirea registrului salariaților în SAGA, un tutorial video în două părți. Puteți vedea aceste materiale video pe site în secțiunea tutoriale.

De asemenea, există, pe acest blog, o serie de articole despre REVISAL în cazul în care utilizați SAGA pentru întocmirea REVISAL:

despre erorile REVISAL
– cum se face corecția datelor
– cum se înregistrează salariații străini

Să vedem mici sfaturi legate de REVISAL.

Utilizați SAGA pentru a întocmi REVISAL?

– la fiecare modificare de date puneți data consemnării corect.
– după apăsarea butonului “Copiere fișier”, verificați ca datele să fie înscrise în istoric.
– dacă în istoric aveți linii incomplete sau cu informații eronate, raportul pe salariat poate fi incorect. De exemplu aveți o persoană ce are pe o linie lipsă codul COR și pe a doua linie are un cod COR.
– pentru o persoană numărul de contract și data contractului trebuie să fie același de la întocmirea până la încetarea lui. Schimbarea lor duce la erori.
– nu schimbați numărul/data contractului odată ce le-ați transmis. Se pot dubla informațiile. Vedeți articolul despre corecția datelor, de mai sus, pentru a vedea cum se procedează în acest caz.
– la prima trimiterea a REVISAL, indiferent de aplicația utilizată, completați corect informațiile despre angajator. Am văzut multe cazuri în care, din neatenție, la completarea REVISAL pentru persoane fizice autorizate sau profesii liberale, cine a întocmit REVISAL prima dată a ales persoană juridică – alte persoane juridice în loc să aleagă categoria corectă. Caz în care, ulterior, dacă veți depune REVISAL corect veți avea surpriza să aveți salariații dublați și/sau activi pentru că apar pe firma creată la ITM ca persoană juridică nu persoană fizică. E una din anomaliile sistemului. În loc să corecteze pe cod fiscal tipul persoanei din juridică în fizică, sistemul lor crede că pe același cod fiscal pot coexista o persoană juridică și una fizică ceea ce este evident fals.

Nu ați mai folosit SAGA și începeți acum. Vreți să folosiți SAGA pentru a întocmi state de salarii și, opțional, pentru a întocmi REVISAL direct din program?

Puteți importa datele din ultimul fișier RVS transmis la ITM generat cu aplicația oficială.
De unde? Din ecranul Salariați disponibil în meniul Fișiere.
Cum? Apăsând butonul de preluare XML din REVISAL.
Dacă nu vă funcționează:
– în ecranul salariați nu trebuie să fie completat nimic. Dacă există cel puțin un salariat introdus, nu se poate importa nimic.
– nu se poate dezarhiva fișierul RVS. În acest caz iată ce trebuie să faceți:

 • schimbați extensia fișierului RVS din RVS în ZIP
 • veți deschide fișierul ZIP rezultat și veți obține un fișier cu extensia .XML.PCS
 • schimbați-i și acestuia extensia din PCS în ZIP și deschideți fișierul ZIP rezultat
 • din acest ultim fișier ZIP extrageți fișierul XML ce se va importa și pe care îl puteți selecta pentru import în SAGA

Ce e foarte important – NU puteți importa istoricul operațiunilor efectuate pe salariați de-a lungul timpului în aplicația oficială. De ce asta? Simplu: fișierul RVS care se generează pentru raportarea pe siteul ITM cvonține doar starea din acel moment, datele din acel moment despre fiecare salariat înscris în fișierul raportat, nu tot istoricul său.

Sfat: dacă preluați datele unei firme care a avut întocmit REVISAL în aplicația oficială, atunci pentru întocmirea și raportarea REVISAL continuați să folosiți aplicația oficială. Așa veți avea tot istoricul pe salariat. Așadar solicitați firmei și ultima salvare de date din REVISAL.

Nu utilizați SAGA ci aplicația oficială?

Sfat: dacă utilizați aplicația oficială, puteți, simultan să operați datele și în SAGA în registru strict pentru a vă putea genera automat actele adiționale/deciziile, etc. Nu e obligatoriu, dar e recomandat

Predați contabilitatea firmei, ați folosit SAGA pentru a întocmi REVISAL și cine preia datele folosește aplicația oficială? Vă cere o salvare de date din REVISAL? Nu puteți să-i dați așa ceva. De ce? Pentru că aplicația oficială nu are documentație pentru generarea bazei de date din alte aplicații.

Însă, începând cu versiunea 6 a aplicației oficiale, aceasta poate importa date din fișiere RVS. Ca urmare pentru ca noul contabil, noua contabilă, să poată utiliza aplicația oficială la prelucrarea datelor, generați XML din SAGA, validați-l cu aplicația oficială așa cum ați face trimiterea datelor la ITM și fișierul RVS rezultat predați-l firmei.

Noul contabil va putea importa datele în aplicația oficială REVISAL.

Și aici – foarte important – similar importului în SAGA, se vor importa salariații și starea lor în momentul generării fișierului RVS fără a se importa întreg istoricul acestora. De ce? Pentru fișierele ce se trimit la ITM doar asta conțin. Starea și informațiile din acel moment operate în registru, nu întreg istoricul.

Categories: Programe Tags: ,
 1. Vali
  May 9th, 2017 at 18:32 | #1

  După TEAMNET există ReviSal? Răspuns: Da, dar în limba sârbă! PS: E un pamflet( glumă în limbaj vechi). Scuze pentru deranj( celor deranjați, bineînțeles )

 2. Paul
  June 27th, 2017 at 13:22 | #2

  Buna ziua,

  Daca trimitem prin SAGA in Revisal la ITM pe site un .rvs pentru o modificare la un salariat si apoi observam ca am trecut gresit salariul sau norma de lucru, dar numarul si data contractului si a modificarii sunt corecte. Cum precedam?

  Este ok sa corectam in SAGA prin modificare in Registru acolo unde este gresit, apoi copiere astfel in cat sa fie ok si la istoric dupa, iar apoi sa trimitem pe site la Revisal? Sau trebuie neaparat sa trecem numarul contractului vechi chiar daca acesta nu era gresit si in mod evident este acelasi numar?

  • Cristi
   June 29th, 2017 at 13:50 | #3

   E suficient să corectați informațiile și să retrimiteți. Completarea datelor legate de contractul vechi e obligatorie numai dacă se corectează numărul sau data contractului transmis inițial.

 3. Paul
  June 29th, 2017 at 19:19 | #4

  @Cristi

  Va multumesc mult pentru raspuns! 🙂

 4. Ana-Maria
  July 10th, 2017 at 15:03 | #5

  Buna ziua,

  Doresc sa fac trecerea de la Saga la Revisal, dar imi este teama pentru ca nu am toata baza de date, ci doar din momentul generarii rvs-ului. Nu pot reface eu ulterior toata baza pentru ca au fost foarte multe modificari. Nu voi strica baza de date de la ITM? Multumesc

  • Cristi
   July 14th, 2017 at 15:19 | #6

   De ce să o stricați?
   Oricum declarați starea curentă a contractelor nu și istoricul acestora.

 5. Ioana
  November 16th, 2017 at 18:24 | #7

  Buna seara! Azi am transmis la Itm prin Revisal din saga eronat prenumele unui angajat dupa 10 minute am corect numele in saga si le.am transmis din nou. Va rog sa.mi spuneti ce e de făcut deoarece nu stiu daca am procedat corect. Va mulțumesc, anticipat!

  • Cristi
   November 21st, 2017 at 14:43 | #8

   Nu e nimic de făcut. Ați procedat corect.

 6. November 22nd, 2017 at 20:23 | #9

  Bună seara. Încetarea CIM cu 1 Decembrie, când transmit revisalul? Încetarea o fac cu 30 novăces sau 1 decembrie. Mulțumesc mult pentru ajutor. Delia

  • Cristi
   November 23rd, 2017 at 14:15 | #10

   Păi dacă încetează cu 1 decembrie, nu e data încetării 1 decembrie?
   HG 500/2011, prevede ca trimiterea revisal pentru încetarea CIM să se facă cel târziu în data încetării. Asta înseamnă că acea dată e data limită, dar se poate trimite și anterior acestei date.

 7. Anca
  November 23rd, 2017 at 14:26 | #11

  BUNA ZIUA, am pus o intrebare la dvs. zilele trecute , legata de facturarea unor contrcte de exclusivitate, dar nu mai gasesc postarea, ma puteti ajuta?

 8. Anca
  November 23rd, 2017 at 14:26 | #12

  Multumesc…

 9. Anca
  November 23rd, 2017 at 15:57 | #13

  Am gasit….

 10. Anda
  November 24th, 2017 at 08:40 | #14

  Buna ziua,
  La un import in Saga fisier xml din Revisal imi apar salariatii dar la calcul state de plata nu mai actualizeaza datele, spune ca datele importate sunt prea mari si nu genereaza statul de plata. Imi puteti spune ce trebuie sa fac in acest caz? multumesc.

  • Cristi
   November 28th, 2017 at 14:17 | #15

   @Anda
   Luați legătura cu SAGA, direct pe adresa de mail de contact afișată pe site http://www.sagasoft.ro/contact.php trimițându-le o salvare a bazei de date și explicând ce problemă întâmpinați

 11. MARIA KOVACS
  January 11th, 2018 at 08:35 | #16

  Buna ziua, as dori sa -mi spuneti cum sa fac cu ACTE ADITIONALE de schimbare a salariului de la 01.01.2018 in 1900 lei ? Daca trec DATA CONSEMNARII 01.01.2018 se face si intocmirea documentului cu 01.01.2018 si schimbarea salariului. Dar intocmirea documentului ar trebui sa fie anterior datei efectului. Pot sa modific data in PDF ,dar voi avea eu listare corecta insa nu stiu cum procedez ca sa vada si REVISALUL data creerii documentului 29.12.2017 si data inceperii 01.01.2018 , aparte de data transmiterii la REVISAL care este exceptata pana in 31.03.2018. Va multumesc.

  • Cristi
   January 11th, 2018 at 11:44 | #17

   Data consemnării este 01/01/2018. În PDF data este editabilă. Pentru REVISAL are relevanță data consemnării.
   Puteți face acte și în 01/12/2017 care să intre în vigoare la 01/01/2018, nu contează. Data consemnării înscrisă și trimisă în REVISAL este data de la care modificarea sau actul produce efecte.

 12. HANA
  January 19th, 2018 at 11:44 | #18

  Buna ziua, utilizez SAGA pentru REVISAL, am preluat recent operarea si am constatat ca in istoricul unor salariati nu apar toate modificarile . Intrebarea mea este daca pot interveni acum in istoric pentru a face aceste modificari. Va multumesc.

  • Cristi
   January 20th, 2018 at 19:28 | #19

   Da. Istoricul poate fi completat. Atenție însă ca numărul de contract, data contractului să fie aceleași să nu le modificați.

 13. HANA
  January 29th, 2018 at 16:07 | #20

  Buna ziua, as avea nevoie de ajutorul dvs. pentru urmatoarea situatie:s-a operat in Revisal incetarea C.I.M. cu 15.01.2018, dar modificarea salariului cu 01.01.2018 nu a fost operata. Se mai poate corecta? Multumesc anticipat.

  • Cristi
   January 29th, 2018 at 16:17 | #21

   Puneți acum la acea persoană salariul de 1900 lei și retrimiteți REVISAL.

 14. CLARA
  February 1st, 2018 at 15:37 | #22

  Lucrez in Saga si am introdus salariatii din 2017 ianuarie mai pot sa corelezi Saga cu Revisalul ?
  Salariatii am introdus manual

  • Cristi
   February 1st, 2018 at 15:53 | #23

   Dacă ați folosit aplicația REVISAL pentru trimiterea registrului la ITM continuați operarea datelor atât în SAGA cât și în aplicația oficială și trimiteți în continuare doar din aplicația oficială datele.

 15. VIORICA
  February 9th, 2018 at 21:57 | #24

  VA ROG SA-MI SPUNETI DACA LA ANGAJATI CU 1 ORA PE ZI ADICA 20 DE ORE PE LUNA TREBUIE TRANSMISE DATELE IN REVISAL

 16. dana
  June 22nd, 2018 at 10:51 | #26

  Buna ziua!

  vreau sa fac o suspendare de contract pentru crestere copil incepand cu 27.06.2018 pentru o luna.suspendarea trebuie transmisa anterior datei de 27.06 , eu la data consemnarii ce trec, o data anterioara datei de 27.06 , adica trec data la care transmit?multumesc!

  • Cristi
   June 22nd, 2018 at 18:52 | #27

   Data de 27/06. Adică data de la care decizia de suspendare produce efecte.

 17. aritina cirica
  June 25th, 2018 at 14:52 | #28

  Buna ziua,
  As dori sa stiu cum se procedeaza in saga pt inregistari bunuri second hand(autoturisme aduse din UE) in situatia in care se aplica regimul special al marjei profitului.
  1. O data pt a face receptia autoturismelor,unde anume-intrari,intrari in valuta-cu prinderea tuturor cheltuielilor care intra in componenta pretului de achizitie?
  2. si apoi,unde si cum se inregistreaza vanzarile,cum si unde se poate stabili in saga marja profitului,la care tb calculat tva?Cum se inregistreaza concret o factura de vanzare ,unde apare tva-ul aferent marjei?

  Am cautat in manual si nu am gasit nimic .
  Multumesc anticipat

  • Cristi
   June 26th, 2018 at 18:27 | #29

   1. La intrări valută pe tip H.
   2. La ieșiri pe tip H. TVA aferent marjei se introduce manual. TVA este editabil pentru aceste ieșiri. Vedeți subiectele pe forum.

 18. valentina
  January 25th, 2019 at 12:41 | #30

  Buna ziua,
  In SAGA cum pot modifica (inainte de incheierea perioadei) un contract de munca incheiat pe perioada determinata in contract pe perioada nedeterminata?
  Multumesc.

  • Cristi
   January 25th, 2019 at 20:01 | #31

   Puneți data consemnării, data de la care modificați durata.
   Alegeți la tip durată – “Nedeterminată”
   Ștergeți data de sfârșit.
   Apăsați “Copiere fișiere”

 19. Orzan Niculina
  February 11th, 2019 at 09:49 | #32

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti cum operez o modificare de salariu prin act aditional cu 01.01.2019 pentru activitatea de constructii?
  Pentru REVISAL nu utilizez SAGA. Multumesc!

  • Cristi
   February 12th, 2019 at 19:04 | #33

   Exact ca oricare altă modificare de salarii.

 20. February 19th, 2019 at 20:26 | #34

  Buna seara,
  In saga, in cazul unei firme cu CAEN 43, in cazul unui salariat cu contract de munca de 4 ore (1500 lei salariul), nu se calculeaza contributiile la salariul minim de 3000 lei (salariatul nu are alte contracte si firma nu indeplineste conditia privind cifra de afaceri 80%).

  • Cristi
   February 19th, 2019 at 20:42 | #35

   Așa este. Nu se calculează la 3000 lei. Se calculează la 2080 lei.

 21. February 20th, 2019 at 08:42 | #36

  Dar nu cred ca este corect deoarece salariul minim obligatoriu pt constructii este 3000 lei.

  • Cristi
   February 20th, 2019 at 20:20 | #37

   Ba este corect.

 22. luiza
  March 21st, 2019 at 11:11 | #38

  Buna ziua! cum operez si eu zilele de absente nemotivate din urma? spre exemplu am de suspendat pentru 03.08.2018-absent nemotivat .ce trec la data consemnarii?iar perioada de suspendare va fi 03.08 pana pe 03.08 ?

  • Cristi
   March 25th, 2019 at 18:47 | #39

   De ce să le operați?! Aveți prevăzut undeva că se suspendă CIM obligatoriu în cazul absențelor nemotivate?

 23. andreea
  March 21st, 2019 at 18:21 | #40

  Buna ziua,
  urmeaza sa fac o suspendare a unui contract de munca, in campul data consemnarii, care data trebuie trecuta, data transmiterii care este cel tarziu cu o zi inainte de data de inceput a suspendarii, sau prima zi in care contractul este suspendat ? Multumesc

  • Cristi
   March 25th, 2019 at 18:47 | #41

   Data consemnării este data de la se produc efecte. Adică data de la care începe suspendarea. Transmiterea se face anterior acelei date.

 24. cristina
  March 29th, 2019 at 21:04 | #42

  Buna seara,
  Am un salariat in CFS din data de 10.01.2019 – 31.03.2019. Astazi m-a anuntat ca din data de 01.04.2019 vrea sa i se inchida Cim.
  Astazi trebuie sa transmit Revisal pentru activare incepand cu 01.04.2019 trecand la data consemnarii 01.04.2019, iar in data de 01.04.2019 sa transmit din nou Revisal cu incetare Cim cu data de 01.04.2019? Este correct asa?
  Multumesc mult!

  • Cristi
   April 2nd, 2019 at 19:57 | #43

   Se poate trimite și direct încetat dacă e la cerere.

 25. Cristina
  April 16th, 2019 at 15:51 | #44

  Buna ziua,
  Am primit fisier RVS pt Revisal tinut anterior in Saga si l-am importat in Revisal de la ITM. Pot lucra si transmite incepand de acum doar in Revisalul de la ITM chiar daca nu am istoricul salariatilor? Din ce ati scris dvs eu inteleg ca istoricul este folositor doar pt firma insa el nu se mai transmite la ITM, ci doar ultima stare a salariatului. Asta ar insemna ca daca pt un salariat nu s-a transmis Revisalul cu modificarea salariului de 01.01.2019 si intre timp i s-a majorat salariul de la 01.03.2019 si s-a transmis cu aceasta ocazie Revisalul si cu modificarea de la 01.01.2019 aceasta operare cu 01.01.2019 nu va aparea la ITM pt ca se considera ca era doar in istoric si nu era ultima stare?

  • Cristi
   April 16th, 2019 at 18:58 | #45

   Istoricul este necesar pentru firmă și pentru raportul pe salariat care este solicitat uneori de diverse instituții. Da, dacă i se majorează salariul și nu se trimite majorarea la ITM, apoi se majorează iarăși și se trimite, la ITM va figura doar ultima modificare ca fiind trimisă.

 26. ioana
  May 3rd, 2019 at 09:13 | #46

  Buna ziua , imi puteti spune cum incetez un contract in saga ,selectez angajatul si doar trec data acaolo jos cand inceteaza raportul de munca sau mai am de vacut ceva salvare ? Multumesc

  • Cristi
   May 6th, 2019 at 15:10 | #47

   Treceți ultima zi în care salariatul a avut contract de muncă activ.

 27. Cristina
  September 2nd, 2019 at 17:59 | #48

  Revisal din Saga: un salariat va avea ultima zi lucrata 17.09.2019. Cand operez in Saga Revisal, la data consemnarii pun ultima zi lucrata 17.09 sau prima zi cand nu mai lucreaza 18.09? Stiu ca in Revisalul de la ITM daca pun data incetare 18.09 imi apare contractul valabil pana pe 17.09, dar nu stiu cum e in Revisalul din Saga. Ma puteti lamuri? Multumesc.

  • Cristi
   September 11th, 2019 at 05:42 | #49

   La fel ca în programul oficial.

 1. No trackbacks yet.