Home > Programe > Salariați străini. Completare revisal în SAGA

Salariați străini. Completare revisal în SAGA

employeeAm primit recent o întrebare legată de modul de completare corect al datelor pentru salariații străini, non-UE sau chiar din UE ce au drept de muncă în România și care încă nu au CNP (CIF/NIF) românesc. Mai ales că primirea unui CIF/NIF este condiționată de obținerea unui contract de muncă.

Iată care sunt pașii pentru un salariat străin, non-UE, ce prezintă un pașaport valabil. Datele de mai jos sunt un exemplu pentru un cetățean din Australia domiciliat în Perth ce are pașaport cu seria Pno și numărul 123456 ce are drept de muncă în România din 01/09/2015 până în 31/08/2020 și este angajat la o firmă din România:

 

1. Cetățeanul nu are CNP (CIF/NIF) românesc, dar totuși trebuie să i se întocmească un contract de muncă, contract ce este necesar să fie operat în REVISAL și transmis în REVISAL. Așa că în programul SAGA intrați la Fișiere – Salariați și adăugați o linie nouă. Completați numele, prenumele, funcția și data de la care va începe activitatea, salariul, numărul de zile de CO de care va beneficia, la CNP completați cu 13 de zero (un CNP nul, 0000000000000), la județ completați județul sediului firmei, la localitate – localitatea firmei (acestea – județul și localitatea, mai ales localitatea se vor putea șterge la pasul 2), la adresă completați adresa așa cum este ea în pașaport, completați numărul și data contractului și casa de asigurări de sănătate o puteți lăsa pe cea implicită. În imaginea de mai jos aveți un exemplu de completare deschideți imaginea în pagină separată pentru a o putea vizualiza la dimensiune mare)Salariati_straini1

2. Apăsați butonul – “Registru evidență salariați”. Când veți intra în acel ecran veți vedea o imagine similară cu cea de mai jos:

Salariati_straini2

3. Modificați/completați informațiile următoare:

CNP – înlocuiți CNP-ul nul, completat anterior cu seria și numărul pașaportului Pno 123456
Tip act de identitate – selectați din listă Pașaport (sau alt act – Permis de ședere, Alt act de identitate, după caz)
Naționalitate – selectați din lisă naționalitatea salariatului (alta decât Română)
Apăsați butonul ce pictogramă >> pentru a extinde ecranul de detalii.
Completați în continuare și aceste informații:
Tip autorizație, data de început și sfârșit autorizație. Dacă doriți durată determinată selectați din listă valoarea corespunzătoare și operați și data de sfârșit a contractului – dată, care atenție, nu poate depăși 3 ani de la data de început. Selectați norma dacă e alta decât norma întreagă.

Apăsați “Copiere fișier” pentru a se înscrie datele în istoric și pentru a se genera fișierul XML ce va fi validat cu aplicația REVISAL 5.0.8 pentru a se crea fișierul RVS ce se va încărca pe siteul ITM.

Salariati_straini3

4. Validați cu aplicația REVISAL fișierul XML

Salariati_straini4

5. Transmiteți fișierul RVS la ITM.

Ce aveți de făcut în continuare: să obțineți cât mai urgent CIF/NIF pentru salariatul cu pricina.

Ulterior, după ce-l obțineți, modificați în Fișiere-Salariați, CNP-ul din Pno 123456 cu cel obținut. Re-intrați la registrul salariaților și re-generați și re-transmiteți registrul având completat la CNP CIF/NIF obținut. Dacă se va obține și permis de ședere, modificați și tipul de autorizație din pașaport în permis de ședere și apoi copiați fișierul XML și validați-l în vederea transmiterii la ITM

Atenție! Până la obținerea CIF/NIF pentru acel salariat nu veți putea transmite o declarație 112 validă care să conțină și datele salariatului respectiv.

 1. sm_noname
  August 31st, 2015 at 16:33 | #1

  Multumim! 😉

 2. Ana
  September 1st, 2015 at 18:19 | #2

  Mulţumim frumos!

 3. Ioan-Luca Vlad
  September 1st, 2015 at 20:27 | #3

  Fantastic si foarte util. Am vazut de atatea ori aceasta intrebare la diferite firme. Multe multumiri!

 4. Marius
  November 10th, 2015 at 13:33 | #4

  Intr-un caz din acest tip mi-a dat recipisa valida, dar cu atentionarea “atentionare regula: S4: CNP-ul nu a fost gasit in baza de date a persoanelor a MFP”. Trebuie sa fac eu ceva? Ca nu imi dau seama… Multumesc!

 5. Ana-Maria
  July 6th, 2016 at 12:28 | #5

  Domnul Marius, acest aspect a fost prezentat mai sus ..nu putem depune declaratia 112, mai intai trebuie sa obtina CNP-ul facem modificarea in revisal si dupa putem depune si 112

 6. Cristi
  July 6th, 2016 at 12:57 | #6

  @Marius
  Atenționarea e normală dacă persoana nu e înscrisă în baza de date cu CNP. Dar declarația e preluată la ANAF. După ce obțineți NIF puteți depune recitificativă la D112 pe luna respectivă.

 7. Ana-Maria
  August 2nd, 2016 at 15:19 | #7

  Dupa obtinerea acestui CNP de la IGI, in care apare si domiciliul din Romania, trebuie intocmit un act aditional? pentru ca se modifica identitatea unei parti cu CNP-ul si adresa din Romania…

 8. Ana-Maria
  August 2nd, 2016 at 15:29 | #9

  conform art 41 alin.3 nu trebuie intocmit act aditional.. Voi ce parere aveti?

  • Cristi
   August 2nd, 2016 at 15:51 | #10

   Vedeți art.17 alin.5, care e mai mult decât explicit. Pentru cele de la art.41 e nevoie de acordul ambelor părți cu unele excepții legate de delegare/detașare sau modificarea duratei în anumite condiții.
   Restul elementelor se pot modifica unilateral pentru că nu afectează desfășurarea contractului de muncă.

 9. Ana-Maria
  August 2nd, 2016 at 15:56 | #11

  Actul aditional se intocmeste ca acord al ambelor parti…dar aici nu e vorba de acord ci trebuie modificat conform actului eliberat de IGI. La art 41 alin 3 sunt enumerate modificarile la care trebuie intocmit actul adit conform acordului ambelor parti, iar printre acestea nu se ragaseste identitatea partilor. Multumesc pentru raspuns si am sa mai reflectez si eu putin asupra acestor 2 articole

 10. Ana-Maria
  October 19th, 2016 at 12:26 | #12

  Am o intrebare ce are doar o mica legatura cu subiectul. Doresc sa angajez un cetatean roman ce detine doar pasaportul eliberat de Romania. A locuit pana in prezent in Spania si nu mai are buletin/CI romanesc. Este legal sa il angajez? cu ce adresa il inregistrez? pentru ca domiciliul trecut pe Pasaport este Spania. Va multumesc!

  • Cristi
   October 20th, 2016 at 14:30 | #13

   Aici e o problemă. Conform legii pașaportul poate fi folosit doar în afara țării din câte știu eu nu și în interior. Este necesar să dețină carte de identitate eliberată de o autoritate a statului român.

 11. Ana-Maria
  June 22nd, 2017 at 10:25 | #14

  Mai am o intrebare, am angajat 2 persoane din Spania, au obtinut CNP-ul de la IGI, am intocmit D112 si imi da eroarea: acest CNP nu se afla in baza de date a MFP. Am facut ceva gresit? Ce pot face?

  • Cristi
   June 29th, 2017 at 13:37 | #15

   Nu e nimic eronat. E normal să apară o astfel de atenționare. E o atenționare nu o eroare.

 12. Anisoara
  October 24th, 2017 at 16:59 | #16

  Buna ziua,

  Ref. la inregistrarea in Revisal a unui cetatean moldovean – student in Romania cu permis de sedere temporara cu drept de munca:
  – la rubrica Tip act identitate, am selectat “permis de sedere”.
  – la rubrica Tip autorizatie, am selectat Exceptie neavand in care alta categorie oferita de revisal sa-l incadrez (avand in vedere OG 25/2014)
  – la rubrica Data inceput autorizatie, am notat data eliberarii permisului de sedere de catre IGI.
  Insa, in link: https://www.inspectiamuncii.ro/documents/66402/200969/Raspunsuri_Registru.pdf/8a793224-d2a3-49e7-8885-31bfab8ad413 la pag. 13, se noteaza ca data de inceput a autorizatiei pentru exceptii este data CIM.
  Astfel ca nu inteleg ce legatura este intre optiunile prezentate si data CIM notata de ei ca fiind data autorizatiei. Nu este logic ca data aceasta sa fie a documentului – permis de sedere eliberat de IGI?
  Ori studentul moldovean nu se incadreaza in Exceptii (desi alta varianta Revisal nu ofera pentru cazul lui), ori este gresita explicatia lor.
  Gresesc eu pe undeva?

  Rog sfat/raspuns. Multumesc.

 13. vaida iustinian
  April 4th, 2018 at 22:23 | #17

  Buna ziua,

  Am si eu o problema cu doi angajati din Kosovo. Desi am pus pasaport si nr pasaport in loc de CNP la validare registru non revisal primesc erorile:
  1. Campul tip act de identitate incorect
  2. Campul salariat CNP incorect
  3. Nationaltte invalida Kosovo

  Ma poate ajuta cineva? Multumesc.

  • Cristi
   April 11th, 2018 at 18:07 | #18

   Da, cei de la ITM.
   Statul român nu recunoaște statul Kosovo și probabil de aceea nu există în nomenclatorul de țări din aplicația REVISAL.

 14. daniela
  August 13th, 2020 at 09:40 | #19

  Buna ziua,
  va rog o opinie,am inregistrat cim in revisal a unui cetatean din moldova,are aviz de munca obtinut.Am cerut angajatorului sa se duca cu salariatul modovean la IGI sa isi obtina NIF -ul,pentru a putea sa il transmit in d112. Acum intervine urmatoarea problema;cei la IGI i-au transmis acestuia ca 3 luni de zile pot sa stea fara sa ii obtina acest nif si astfel sa nu mai plateasca niste taxe,cdoar daca decid sa il tina mai mult de 3 luni sa inceapa procedura.
  Exista vreo modalitatea de a transmite in d112 cetatean moldovean fara sa obtina acest nif de la igi? Stiam ca daca pui cnp null cu zerouri nu se valideaza D112.

  • Cristi
   August 13th, 2020 at 12:11 | #20

   În D112 nu se poate declara fără acel NIF.
   Se pot declara fără CNP/NIF, dar cu CIS completat doar salariați din alte state membre UE – dar care au rezidența în alt stat membru și care se întorc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în statul de rezidență (adică lucrătorii transfrontalieri).

 15. daniela
  August 13th, 2020 at 16:08 | #21

  Revin cu o intrebare referitoare la angajat republica moldova;
  angajatorul nu obtine certificatul de inregistrare de la IGI cu NIF pentru a putea sa ii transmit d112,in cazul acesta cum procedez?
  Am citit o varianta ca angajatorul poate sa solicite NIF in numele salariatilor straini la ANAF prin formularul 030 declaratie de inregistrare fiscala/mentiuni pers fizic straine. Din experienta dumneavoastra,cum ma indrumati sa procedez?
  Cu respect,

  • Cristi
   August 17th, 2020 at 12:58 | #22

   Să luați legătura cu ANAF.

 1. No trackbacks yet.