Archive

Archive for April, 2015

Registrul de bani personali

April 30th, 2015 182 comments

bani1Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordin pentru aprobarea modelului și conținutului registrului de bani personali.

Proiectul de ordin este acesta, iar modelul și conținutul registrului se găsește aici.

update: Nu mai este în stadiu de proiect. Este deja ordin publicat în M.O. Este ordinul 513/2015.

Foarte pe scurt:

Read more…

Case de marcat. Modificări.

April 28th, 2015 127 comments

casa_marcat1Guvernul a publicat, în sfârșit, ordonanța 8/2015, cea care este adoptată de câteva zile în Guvern, dar care nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Ordonanța modifică prevederile OUG 28/1999 privind casele de marcat. Este vorba de ordonanța ce introduce prevederi referitoare la bacșiș dar și alte prevederi legate de casele de marcat

Să vedem despre ce e vorba:

Read more…

Categories: Legislatie Tags:

TVA redus la alimente.

April 23rd, 2015 159 comments

ANAFimg1După cum știți deja Guvernul României a modificat TVA de la 24% la 9% pentru alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, precum şi pentru serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice

Read more…

Plățile numerar. Limitări.

April 9th, 2015 387 comments

cash2În MO 242/2015 a fost publicată Legea 70/2015, pentru instituirea disciplinei financiare pentru operațiunile de încasări și plăți cu numerar. Această lege abrogă OG 15/1996, dar aduce și o serie de limitări noi, precum și de reglementări noi.

Potrivit acestei legi regula generală este că operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii. Adică nu în numerar. Încasările și plățile în numerar sunt excepții.

Elementul de noutate este că față de prevederile actuale unde prevederile legii se aplicau exclusiv persoanelor juridice acum disciplina financiară este aplicabilă atât persoanelor juridice cât și persoanelor fizice autorizate sau liber profesioniștilor, ba chiar și persoanelor fizice – populației pentru anumite operațiuni.
Pentru a simplifica, în articol, termenul de PFA folosit în continuare va cuprinde orice persoană autorizată să desfășoare o activitate economică, indiferent că e organizat ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială, liber-profesionist.

Read more…

TVA. Reduceri?

April 7th, 2015 No comments

accounting3Azi a apărut știrea potrivit căreia Guvernul va propune reducerea TVA la toate produsele agroalimentare de la 24% la 9% inclusiv pentru băuturi non-alcoolice. Domnul Ponta, prim-ministrul României, a afirmat că reducerea va opera și în cazul serviciilor de alimentație publică argumentând că

Pentru a păstra o coerenţă, am introdus în această dimineaţă ca această cotă de 9% să se aplice şi la toate serviciile de alimentaţie publică. Adică nu cumperi carnea cu 9% şi, când o vinzi la restaurant, o vinzi cu 24%. Că nu are un sens. Tot ce înseamnă produsele agroalimentare şi băuturile nealcoolice şi inclusiv serviciile de alimentaţie publică vor beneficia, de la 1 iunie, de cota de 9%

Vă aduceți aminte de scăderea TVA la pâine? Dar de circularele MFP date pentru aplicarea acelei prevederi? Iat-o aici. Și ce spune acolo?

Read more…

Categories: De contabilitate, Legislatie Tags:

Cu calm despre ANAF

April 7th, 2015 11 comments

blind justiceCitesc zilele acestea o sumedenie de articole, unele ce blamează ANAF, unele (puține e drept) ce-l apără. Citesc stupefiat unele comentarii la aceste articole și constat că unele sunt evident sofisme, mesaje scrise și reluate pentru a induce o idee, unele sunt pur și simplu prostii, unele sunt postate de oameni ce nu au noțiuni minime despre ce înseamnă lucrul cu numerar, case de marcat, ce nu au idee despre legislația în domeniu, dar au păreri pe care și le exprimă agresiv și au pretenția că sunt foarte bine informați.

Să privim cu puțin calm toată această isterie din aceste zile și pornind de la legislația actuală să încercăm să facem o mică analiză.

Read more…

Categories: Diverse Tags: