Archive

Archive for November, 2013

Reglementări contabile

November 27th, 2013 8 comments

registre_01Țineți minte proiectul despre care discutam aici? Ei bine, acesta a fost concretizat, cu modificări substanțiale, în OMFP 1868/2013, publicat ieri în Monitorul Oficial.

Modificări substanțiale în sensul că ceea ce ducea la o fiscalitate crescută, genera ambiguități legate de modul de tratare a reparațiilor versus investii, a fost adoptat într-o formă mult mai clară, ce nu lasă loc de prea multe interpretări din partea fiscului, dar care permite și chiar impune punerea în valoare a raționamentului profesional. Era de dorit să elimine toate ambiguitățile, dar tot e bine că au eliminat unele ce erau evidente.
De asemenea, va crește importanța politicilor contabile a firmei.

Să le luăm pe rând:

Read more…

Tot despre codul fiscal

November 14th, 2013 No comments

1000-plus 

Din postul anterior, despre proiectul de modificare a codului fiscal, ies în evidență câteva aspecte ce nu au legătură directă cu proiectul de modificare în sine fiind, oarecum, colaterale acestuia:

 

Read more…

Categories: Diverse Tags:

Codul Fiscal. Primul proiect de modificare pentru 2014.

November 14th, 2013 11 comments

ANAFimg1Ministerul Finanțelor a publicat în data de 14/11/2013 un proiect de modificare a codului fiscal, proiect ce conține noile prevederi legate de impozitul pe construcțiile speciale, noua modalitate de calcul a accizei, etc.

După cum remarcați, nu e vorba de codul fiscal rescris. E vorba de a publica, urgent, modificările despre care se tot discută de câteva zile.

Să vedem, înarmați cu răbdare și tutun (pentru cine folosește) specifice unui post extrem de lung, care sunt modificările propuse a se aplica de la 1 ianuarie 2014:

Read more…

Modificare reglementări contabile. Fiscalitate mascată.

November 12th, 2013 No comments

imageSau cum să crești impozitele modificând normele contabile nu cele fiscale. Și asta pe la spate, nu în mod fățiș așa cum sunt deja anunțate celebrele deja taxe pe stâlpi (construcții speciale) și acciza ce va fi folosită pentru autostrăzi.

Foarte simplu: pretinzi că rupi evidența contabilă de cea fiscală, dar modifici în așa fel evidența contabilă, tratamentul contabil al unor operațiuni, încât tratamentul fiscal se va modifica implicit. O să explic mai departe ce am vrut să spun cu asta.

Ministerul Finanțelor publică pe 5 noiembrie 2013 un proiect de ordin de modificare a OMFP 3055/2009. Nimic de zis, o parte din el este justificată, dar o parte duce la modificarea tratamentului contabil pentru unele cheltuieli mutându-le din categoria cheltuielilor de exploatare în cea a investițiilor, tratând unele stocuri ca imobilizări. E vorba de racordarea la utilități și la modul de recunoaștere a cheltuielilor cu întreținerea și reparațiile. Prin reconsiderarea tratamentului fiscal se va ajunge la o creștere a bazei de impozitare pentru impozitul pe profit.

Să vedem, punct cu punct, ce modificări sunt propuse în actul respectiv:

Read more…

Șomaj – Subvenții și scutiri. Mod de completare în SAGA pentru generare D112

November 6th, 2013 67 comments

subventieUn comentariu al lui Aurel, mi-a adus aminte că am tot vrut să scriu despre asta de-a lungul timpului și, din varii motive, am uitat.

O fac acum în speranța că vă va fi de folos și pentru viitor.

După cum știți, angajatorii ce angajează absolvenți sau șomeri în vârstă de peste 45 de ani, pe perioadă nedeterminată, beneficiază de unele facilități în baza art.80 sau 85 din  Legea 76/2002. Beneficiază de scutirea la plata contribuției de asigurări pentru șomaj pentru o perioadă de 12 luni, perioadă pentru care primesc, pentru fiecare astfel de persoană, o subvenție egală cu valoarea indicatorului social de referință, dacă se mențin raporturile de serviciu cel puțin 2 ani . Aceste facilități se obțin și se pun  în aplicare în baza unei convenții încheiate între angajator și ANOFM.

Modul de reflectare al acestor facilități în SAGA, îl voi detalia mai jos.

Despre taxe. Și o mică dilemă.

November 5th, 2013 3 comments

Motto: “Eu cred că o țară care încearcă să prospere prin stabilirea de taxe mari este ca un om care, stând într-o găleată, încearcă să se ridice trăgând de mâner.” – Winston Churchill

 

make your choiceAm o mică dilemă. Oare Guvernul, Ministerul Finanțelor mai exact, a amânat publicarea draftului de cod fiscal modificat în mod justificat? Se pare că da. Mie îmi spune ceva că aceasta e “aproape gata”, dar că de finalizat se va finaliza abia în zilele următoare. De ce? Foarte simplu. S-a așteptat discuția cu FMI, de fapt finalizarea acordului cu FMI. Nu de alta, dar cred că ar fi fost foarte aiurea să am codul fiscal nou, gata scris, prezentat public și apoi, brusc, peste noapte, să fac modificări la accize și impozite și taxe locale. Cum ar fi sunat? Aiurea, nu-i așa? Însă de ce modificat? Pentru că ieri au fost finalizate discuțiile cu FMI și din informațiile apărute public până azi, acordul ce va fi încheiat prevede pentru anul ce vine, printre altele, următoarele măsuri:

Read more…

Categories: Diverse Tags: