Archive

Archive for August, 2013

TVA redus la pâine. Populism.

August 22nd, 2013 10 comments

paineEste concluzia tristă, dar realistă trasă de domnul Eugen Rădulescu, director din cadrul BNR.  Este concluzia cu care și eu rezonez cel mai bine. Restul…e politică. Din păcate.

Primul pas a fost deja făcut: pentru a satisface interesele directe ale unor politicieni şi bazându-se pe obtuzitatea altora şi neînţelegerea celor mai mulţi, a fost redusă TVA la pâine. Efectele nu pot fi decât mizerabile, pentru economie în ansamblu şi chiar şi pentru cei mai puţin favorizaţi, pe care stânga clamează ipocrit că îi apără

De ce și cum argumentează autorul în articolul integral care poate fi citit pe siteul ziarului financiar, site pe care a fost publicat articolul.

Cum ziceam: cine mai stă să asculte și specialiștii în ziua de astăzi?

PS: domnul Rădulescu, trage demult concluzii corecte. Vă recomand un studiu mai vechi (2010) al dânsului: Coordonate de actualitate ale restructurării economiei româneşti

Categories: Diverse Tags: ,

Codul fiscal s-a modificat. Ce e de făcut în SAGA cu cota de 9%?

August 20th, 2013 72 comments

ANAFimg1Știți prea bine că, acum câteva zile, Guvernul României a modificat iarăși codul fiscal. Modificarea a fost făcută prin OG 16/2013, publicată în 2 august 2013 în MO 490/2013.

Nu reiau aici modificările, pentru că pe net este deja plin de sinteze legate de acestea. În principal, la TVA s-au operat modificări legate de recunoașterea dreptului de deducere a TVA pentru achiziții de la inactivi dacă aceștia sunt în procedură de faliment, precum și modificări legate de reînregistrarea în scopuri de TVA pentru situațiile în care codul de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat de către fisc.

Cea mai importantă modificare ce ne interesează pe noi și care este esența acestui articol este cea prin care s-a introdus cota de 9%, începând cu 1 septembrie 2013, pentru următoarele produse:

1. toate sortimentele de pâine, precum şi următoarele specialităţi de panificaţie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071;
2. făină albă de grâu, făină semialbă de grâu, făină neagră de grâu şi făină de secară, care se încadrează la codul CAEN/CPSA 1061;
3. triticum spelta, grâu comun şi meslin, care se încadrează la codul NC 1001 99 00, şi secară, care se încadrează la codul NC 1002 90 00, prevăzute în anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun, astfel cum a fost modificată prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 927/2012 al Comisiei din 9 octombrie 2012.

De ce ne interesează asta?

Read more…

Ați depus raportarea semestrială?

August 14th, 2013 12 comments

balansoarDacă da, atunci nu mai citiți pentru că nu vă afectează.

Dacă nu ați depus-o și aveți certificat digital calificat, atunci iarăși nu e o problemă, dar dacă nu ați depus-o și nu aveți certificat calcificat, atunci poate fi o problemă.

Se pare că, deși ordinul ANAF prevede data de 16 august 2013 ca fiind data limită pentru depunerea acestei raportări, data limită pentru cei ce depun la ghișeu este….astăzi, 14 august 2013.

Cum așa? Simplu. Primul ministru, domnul Ponta, a declarat, conform Mediafax, că ziua de vineri, 16 august va fi zi liberă pentru bugetari.

Categories: De contabilitate, Diverse Tags: