Archive

Archive for June, 2013

Raportările semestriale 2013

June 17th, 2013 32 comments

bilant1Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordin privind întocmirea și depunerea raportărilor financiare semestriale.

Foarte pe scurt, o mică sinteză:

Read more…

Iulie…

June 14th, 2013 6 comments

Impozite si taxeDa! Iulie 2013. O lună ce se apropie destul de repede. E luna din care salariul minim va deveni 800 lei așa că pregătiți-vă actele adiționale și datele din Revisal pentru a-l putea transmite.

De asemenea e luna în care, potrivit declarațiilor de până acum, s-ar introduce impozitul forfetar. Legat de acesta, nu pot să nu remarc următoarele:

Read more…

Cum emite Guvernul actele?

June 13th, 2013 2 comments

PALATUL VICTORIAGuvernul decide una și se publică altceva. Cred că sunteți la curent cu știrile. Dar nu mă pot opri să nu vă dau un citat:

La Monitorul Oficial a mers altceva. Aveţi mare grijă. Vreau să şi dăm afară pe ce funcţionar se crede mai deştept ca Guvernul. Nu e un caz izolat. E valabil şi în SGG şi la dumneavoastră. Una decidem noi şi funcţionarii sunt mai puternici ca noi.

Vi l-am citat pe domnul Victor Ponta, primul ministru al României. Concret, într-o ședință de guvern s-a decis impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii primite de persoanele cu funcții de conducere din cadrul ASF, iar în monitorul oficial a fost publicat un text conform căruia impozitarea se aplică oricărei persoane cu funcții de conducere (indiferent că e vorba de stat sau privat) ce primește salarii compensatorii.

Nu pot să nu mă întreb: oare câte din cele peste 1000 de modificări au fost în aceiași situație? Și nu pot să nu mă întreb: de ce tac domnul Chițoiu și/sau de ce MF nu are o poziție publică legată de această întâmplare? Pentru că nu e absolut deloc normal așa ceva.

Acum nu mă mai întreb cum e posibil ca inspectori ANAF să-i spună contribuabilului una și în raportul de inspecție fiscală să scrie alta, dacă la nivelul guvernului e posibil așa ceva.

Funcționarii conduc România. Noi tragem foloasele sau ponoasele?

Update: Textul incriminat face parte din OUG 55/2013. E vorba de art.II din acea ordonanță.

(sursă foto)

Categories: Diverse Tags: ,

Mesaj pentru băncile comerciale…

June 10th, 2013 4 comments

Mark TwainCând angajați personal ce elaborează norme, încercați să angajați persoane ce au bunul simț de a verifica dacă cerințele elaborate de ei pot fi îndeplinite sau nu, dacă sunt redactate corect și corelate cu realitatea. Mă tot întreb de ceva vreme încoace, cine a adus în bănci moda, aberantă zic eu, de a cere, pentru credite acordate persoanelor fizice, un așa zis: “extras revisal” sau “extras registrul salariaților”. Oameni buni: așa ceva pur și simplu nu există.

Trecem peste faptul că acest registru nu are reglementată o formă în care să fie prezentat listat. Trecem peste faptul că aplicația oficială listează un astfel de registru, ce conține anumite informații precum și așa numite rapoarte per salariat ce pot fi prezentate de către firme, chiar în lipsa unui format reglementat. Dar vă e greu să solicitați:”listarea unei capturi de ecran de pe siteul Inspecției Muncii”? Pentru că, de fapt, asta doriți.

Să nu amintesc de faptul că, deși se știa de 1 an că începând cu anul 2012 nu mai există fișe fiscale, nu v-ați adaptat normele și ați continuat să le solicitați, până când oamenii, sătui să li se tot ceară ceva ce nu mai trebuie să întocmească și nici nu le mai cere fiscul, v-au transmis că le cereți aberații și că ați rămas blocați în trecut. Acum cereți informații sintetice din D205. Bravo! Felicitări. Atunci ce rost mai are adeverința aia de venit, ce se eliberează de către angajator?  Vă temeți de fraude și credeți că așa le combateți? Mă îndoiesc sincer.

(sursă imagine)

Categories: Diverse Tags:

TVA. Dreptul de deducere.

June 7th, 2013 14 comments

accounting6V-am rămas dator cu o explicație.  Așa că, deși cu o întârziere pentru care sper să mă iertați, iată explicațiile și mica poveste:

După cum prea bine știți, codul fiscal are două articole principale, legate de dreptul de deducere. E vorba de articolul 145 și articolul 146.

Ce ne spun cele două articole?

Read more…