Archive

Archive for February, 2013

D101 sau cum să induci oamenii în eroare…

February 27th, 2013 33 comments

sigla-anaf-2_thumb1Ce face ANAF când nu are ce face? Pune contribuabilii pe drumuri aducându-i iarăși la ghișeele fiscului. Când credeam că suntem în secolul 21, în era digitală și că declarațiile fiscale se depun on-line, ANAF se răzgândește din acest an și pune contribuabilii pe drumuri chemându-i la ghișeu. Să fie oare din pricina art.83 alin.5 sau din pricina unor probleme tehnice legate de această declarație? Pentru că autoritățile statului rezolvă problemele tehnice legate de declarații foarte simplu: cheamă contribuabilii cu declarațiile listate.

Oricum ANAF nu are nici un punct de vedere oficial. A făcut-o pe tăcute, fără vreun comunicat în acest sens, fără vreo explicație.

UPDATE: De fapt e o eroare de redactare, iar D101 se poate depune pentru anul 2012 și on-line. Nefericită eroare zic eu. Totul a pornit de aici. Prima dată pe pagina de unde se descarcă declarația 101 a apărut o mențiune:

Read more…

Categories: Declarații Tags: , ,

Ce urmează? Hmmmm…

February 27th, 2013 12 comments

Dureridecap 

Oare ce urmează în viitorul apropiat? Să aruncăm o mică privire. De acord?

Read more…

Categories: Programe Tags: ,

Reîncepe.

February 14th, 2013 1 comment

badnewsCredeați că trecerea la microîntreprinderi a dus la dispariția discuțiilor despre impozitul forfetar? Ei bine, vă înșelați.

Dacă la începutul anului Ministerul Economiei spunea că e nevoie de analize, studii de impact și discuții cu te miri ce asociații, azi discutăm despre proiecte pilot. Vă vine să credeți așa ceva? Un impozit în România va fi implementat printr-un program pilot. E de plâns, nu altceva. Cum să introduci o taxă, un impozit, numind asta program pilot?

Pe internet au apărut declarații a unor reprezentanți ai patronatelor (oare?) prin care se discută despre acest proiect.

Intenția este de a se introduce în turism (hoteluri, pensiuni, alte facilități de cazare), baruri, restaurante, cafenele, servicii de înfrumusețare, spălătorii. Nu se dau foarte multe detalii deși ele sunt mai mult decât necesare. Logic ar fi ca acest impozit să fie pus în discuție de către ANAF, nu de altcineva. Să fie necesară o modificare a codului fiscal și dacă se poate să aibă și norme de aplicare, nu ca ultima modificare a codului fiscal. Știați că ultima modificare a codului fiscal, deși a fost făcută urgent, în maxim 3 zile, are foarte multe neclarități pentru care se așteaptă norme? Și norme nu sunt. Cum ar putea cineva explica faptul că ordonanța e gata în 2-3 zile, dar normele nu sunt gata într-o lună. E anormal!

Legea bugetului

February 7th, 2013 No comments

news03A fost aprobată azi. Și cea a bugetului asigurărilor sociale de stat. Așteptăm publicarea în Monitorul Oficial pentru a ști salariul mediu pe economie.

Apoi așteptăm și modificarea și actualizarea D112. Iar legat de așteptări, așteptăm cu nerăbdare și normele la codul fiscal, actualizate.

Categories: Legislatie Tags: ,

Taxe noi. Azi despre exploatările de resurse naturale, cele forestiere de exemplu.

February 7th, 2013 3 comments

news02Guvernul a instituit în acest an niște impozite noi pentru anumite tipuri de activități. Unul din aceste impozite, ce a și fost introdus în D100, este impozitul pe exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale. Reglementarea acestui impozit a fost făcută prin OG 6/2013, iar aplicarea impozitului este limitată în timp, până la 31/12/2014.

Cine datorează acest impozit?

Read more…

TVA la încasare. Cam la ce să ne așteptăm.

February 5th, 2013 9 comments

intrebareDin articolul acesta, postat pe Hotnews, înțeleg că MF se gândește să analizeze două variante de modificare a sistemului de TVA la încasare, variante propuse de mediul de afaceri.

 

Potrivit Agerpres, Manolescu a precizat că sunt în analiză două variante de lucru – sistemul de TVA la încasare să fie opțional nu obligatoriu sau să fie extins termenul de 90 zile la care TVA devine exigibilă, chiar dacă factura nu a fost încasată. De asemenea, MFP analizează și o combinație între cele doua variante.

Nu era mai logic ca despre aceste variante să se fi ținut seama înainte de introducerea acestui sistem? Nu erau mai multe opinii și înainte de introducerea acestui sistem, opinii ce susțineau, culmea, exact aceste variante ce sunt acum puse în discuție? Ba da. Dar cui i-a păsat?

D112, doar pentru ianuarie 2013

February 4th, 2013 19 comments

update

ANAF a publicat azi D112. Dar…..atenție la ceea ce specifică pe site – este valabilă doar pentru ianuarie 2013 nu și pentru perioade ulterioare:

 

112 – Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit si evidenţa nominală a persoanelor asigurate – conform Ordinului comun al ministrului finanţelor publice, ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului sănătăţii nr. 1045 – publicată în data de 04.02.2013 (pentru luna ianuarie 2013) actualizată în data de 04.02.2013.

Așa cum anticipam, ANAF a emis un formular intermediar, nu unul final, pentru anul 2013. Aveți puțină răbdare – se va introduce și în program.

Categories: Declarații, Programe Tags:

Ce mesaje mai trimit oamenii…

February 2nd, 2013 19 comments

Eroare4Pentru că e week-end, hai să ne mai relaxăm puțin. Aveți mai jos o captură de ecran cu un mesaj trimis prin formularul de contact de pe siteul SAGA Software. Dați click pe imagine pentru a o vedea în forma ei originală.

funnymail

Categories: Diverse Tags: ,

Nedumerire

February 2nd, 2013 14 comments

Finally02Am o mare nedumerire. De fapt am tot stat de câteva zile și m-am tot gândit dacă să scriu sau nu despre asta. Am decis să scriu. Așa că, iată-mă. O scriu, cu mențiunea că e nedumerirea mea personală nu a firmei SAGA.

Am mai scris și aici pe blog și pe forum că SAGA nu generează, nu creează efectiv fișierele PDF corespunzătoare declarațiilor. De fapt, aceste fișiere sunt cele publice postate de ANAF pe portalul său, iar tot ceea ce face SAGA este ca din baza de date ce o gestionează să trimită datele spre acele formulare. Odată încărcate datele în aceste formulare se apasă butonul “Validare” ceea ce va duce la verificarea corectitudinii datelor ce populează acele formulare, la modul formal, verificându-se modul de respectare a condițiilor de validare, a corelațiilor impuse de ANAF, cu mențiunea că în cazul particular al D112 formularul PDF face și unele calcule, ignoră datele încărcate calculând automat unele valori.

Read more…

Categories: Declarații, Diverse Tags: ,