Archive

Archive for November, 2012

SAGA şi Windows 8

November 29th, 2012 12 comments

SAGA win8 Dacă aţi făcut upgrade la Windows 8 sau aţi achiziționat un sistem de calcul (desktop PC ori laptop) ce rulează Windows 8, ori veți achiziționa un astfel de sistem și vă întrebați dacă funcționează SAGA, vă spun eu: da, programele SAGA rulează pe Windows 8. De altfel, pe orice versiune Windows de la Windows 98 încoace.

Pe Windows 8, programele SAGA sunt funcționale în proporție de 99,99%. De ce nu 100%? Pentru că există ceva ce nu funcționează momentan: graficele din meniul Diverse – Situații manageriale. Dar nu e o problemă insurmontabilă și se va remedia în următoarea perioadă.

De asemenea nu va funcționa din prima programul de asistență prin remote acces introdus în SAGA. Rezolvarea la această problemă este descrisă în continuare…

Read more…

ANAF–decont nou de TVA

November 21st, 2012 No comments

ANAF a publicat deja pe pagina sa de internet pentru asistenţă contribuabili, ce conţine toate formularele fiscale, cu explicaţii, modelul noului decont de TVA.

Acesta a fost aprobat prin OPANAF 1790/2012 şi se va utiliza de la data de 1 ianuarie 2013.

Pentru cei ce vor aplica sistemul de TVA la încasare, vor exista două rubrici distincte în care se vor introduce baza şi TVA aferent facturilor emise pentru care TVA nu a devenit exigibil sau pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere. Adică se va reflecta în decontul de taxă situaţia contului 4428 atât pentru TVA ce se va colecta cât şi pentru cel ce se va deduce.

ANAF–aplicație nouă

November 16th, 2012 23 comments

ANAFimg1ANAF a dezvoltat și continuă să dezvolte aplicații ce să vină în sprijinul contribuabililor. Fie că e vorba de “simple” fișiere PDF ce conțin funcții încapsulate, fie că e vorba de aplicații cum erau cele utilizate în anii anteriori (celebrele DeclMF) dezvoltate anual.

Una din ultimele aplicații dezvoltate de către ANAF o constituie un client de mesagerie cu finanțele. Inițial s-a pornit de la ideea de a se dezvolta un sistem de mesagerie națională, prin intermediul căruia contribuabilii să poată comunica cu MF în sensul obținerii pe cale electronică a recipiselor de depunere a declarațiilor fiscale depuse, a obținerii de fișe sintetice, a certificatului de atestare fiscală, etc. De fapt, pentru a vedea ce se intenționa, vă citez din mailul trimis cu ocazia testării aplicației:

Read more…