Archive

Archive for October, 2012

TVA la încasare–ghid (oficial?)

October 21st, 2012 30 comments

Motto: “Evitarea taxelor este singurul efort intelectual care mai contează.” (John Maynard Keynes)

și vorbele lui Albert Einstein despre completarea unei declarații fiscale: “Este prea dificil pentru un matematician. Am nevoie de un filozof.”

news02Am o veste pentru dumneavoastră. Se pare că normele de aplicare a codului fiscal sunt finalizate și urmează să apară. Iar MF se pare că a elaborat un ghid privind aplicarea noilor prevederi ale codului fiscal, incluzând și exemple, mai ales pentru partea referitoare la TVA la încasare.

Acest ghid, pe care l-am primit și eu, “pe surse”, prin amabilitatea unei colege de pe forumul SAGA, îl puteți găsi aici sau aici.

Din prima lectură a acestuia se poate constata un prim lucru: discrepanțe flagrante între textul codului fiscal și normele de aplicare, dar și clarificarea unor aspecte ce, așa cum am mai scris, era absolut normal să fie clarificate. Unele din prezumțiile făcute de mine în subiectul cu TVA la încasare  – exemple, se adeveresc, unele sunt contrazise, altele sunt interpretate într-un alt mod decât estimam acolo.

Să le luăm pe rând:

Read more…

ANAF–formular nou

October 4th, 2012 7 comments

ANAF a publicat proiectul ordinului prin care se aprobă un formular nou în materie de TVA. Este vorba de formularul 097 ce va fi notificare privind aplicarea sistemului de TVA la încasare.

Formularul și instrucțiunile de completare a acestei notificări sunt publicate și ele ca anexă la ordinul respectiv.

Vă reamintesc faptul că depunerea acestei notificări este obligatorie pentru firme înregistrate în scopuri de TVA până la data de 25 octombrie 2012, în acest an și începând cu ianuarie 2013, în funcție de realizarea sau nu a plafonului de scutire a aplicării acestui sistem.

Să sperăm că vor apărea și normele de aplicare a codului fiscal, în timp util.