Archive

Archive for September, 2012

Dividende. Modificări la legea societăților comerciale.

September 17th, 2012 228 comments

bani2În septembrie 2012 a apărut, printre alte acte normative și OUG 47/2012 ce aduce, printre altele, modificări la Legea 31/1990 – legea societăților comerciale.

Ce modifică mai exact? Modifică textul art.67 alineatul 2, cu privire la dividendele societății, aplicabil tuturor societăților comerciale.

Read more…

Categories: Legislatie Tags:

TVA la încasare. Exemple practice.

September 17th, 2012 33 comments

Taxe1Sistemul de TVA la încasare, despre care am discutat în sinteza postată anterior, va aduce modificări în ceea ce privește contabilitatea firmelor, înregistrărilor contabile a acestora și, indiscutabil, în privința evidenței operative a clienților și furnizorilor și a trezoreriei.

În SAGA, în acest moment, o soluție simplă pentru implementarea acestui sistem ar fi adaptarea programului prin introducerea la ieșiri și intrări (fie în lei sau în valută) a unui tip nou “F – factură supusă sistemului de TVA la încasare”, precum și tratarea oricărei încasări/plăți efectuate la/pentru aceste facturi. Bineînțeles că aceasta este doar o propunere în acest moment mai ales că nu avem încă norme clare de aplicare a codului fiscal în ceea ce privește aplicarea acestui sistem.

Să dăm niște exemple:

Read more…

TVA la încasare. O scurtă sinteză.

September 14th, 2012 53 comments

Taxe2După cum bine știți, în august, Guvernul României a adoptat OG 15/2012, prin care s-au adus modificări și completări la codul fiscal. Prin această ordonanță a fost introdus, deja celebrul, TVA la încasare. Adică – colectarea TVA doar la încasarea facturilor.

În acest sens, au fost aduse modificări la art.134 (prin modificarea art.134^2, 134^3), art.135, legat de faptul generator şi exigibilitate, art.139^1 – legat de cursul valutar, art.140, art.145 – sfera de aplicare a dreptului de deducere, art.146 legat de exercitarea dreptului de deducere, art.147 și art.156^3.

Să vedem, așadar, despre ce e vorba.

Read more…

Subiecte de actualitate.

September 14th, 2012 No comments

news02Din lipsă de timp, fiind și plecat (citiți vacanță promisă fiicei mele), nu am apucat să scriu despre subiectele de actualitate din această perioadă. Am să mă revanșez în zilele acestea.

Momentan postez pe blog un articol sinteză, despre, să-i spunem subiectul zilei, TVA la încasare.

Dar am să revin cu articole despre:

– exemple de înregistrare contabilă în cazul acestui sistem de TVA la încasare
– modificările aduse codului fiscal, cu precădere cele de la art.128 și art.155
– modificări aduse legii societăților comerciale

Vă cer îngăduință și înțelegere legat de perioada în care voi posta aceste articole.

Categories: Despre noi, Legislatie Tags: ,