Archive

Archive for February, 2012

Actualizare subiect: Bilanț 2011

February 28th, 2012 34 comments

updateDin păcate m-am grăbit în postarea legată de bilanțul contabil pentru 2011, scriind că formatul arhivat al anexelor la bilanț se atașează la acesta numai dacă acesta se depune on-line.

Cei de la finanțe au dreptate: acele anexe scanate se atașează la bilanț și dacă nu se depune on-line. Adică depui formularele listate, dar și scanate, pentru a-i scuti pe ei să o facă.

Ce nu am înțeles eu, a fost următoarea chestie: de ce să valideze bilanțul dacă acesta nu are atașat și fișierul zip? Nu are logică. De ce să depui scanat ceea ce depui și în format hârtie? Asta e iarăși, oarecum, lipsit de logică. De fapt, se pare că firmele vor substitui ceea ce fac acum finanțele. Mă întreb ce vor face dacă se vor atașa imagini aiurea. Sau altceva.

Legat de formatul electronic, cel ce în instrucțiunile de depunere a bilanțului, anexa 2 punctul 2.8 e definit ca fiind un fișier pdf cu xml atașat, se impune a se clarifica faptul că acela este doar pentru acele entități aflate în lichidare și cele ce au exercițiul financiar altul decât anul calendaristic.

Categories: De contabilitate Tags:

De weekend

February 25th, 2012 1 comment

news02Câteva știri, scurte, de weekend.

Domnul Mugur Isărescu, guvernator al BNR și proprietar al unei afaceri în România, a ajuns la concluzia la care mulți dintre noi am ajuns demult: “dacă continuăm cu acest sistem care îți scoate ochii din cap nu poți să supraviețuiești decât dacă faci evaziune”.

Într-un articol excelent, domnul Dan Tăpălagă, pornind de la câteva întâmplări adevărate, povestește de ce sistemul funcționează defectuos. Din păcate.

Dacă vreți să știți cum se emit actele normative în România și de ce mulți dintre noi avem peri albi din cauza lor, e suficient să citiți explicațiile unui om ce a fost în labirintul de la guvern. Al unui om ce a lucrat în Guvernul României și care explică mecanismele sistemului. Articolul domnului Răzvan Orășanu, merită citit cu răbdare pentru că dezvăluie un mecanism greu de imaginat în cadrul unui Guvern.

Pe de altă parte, bucurați-vă că trăiți în România. Se putea și mai rău. Dacă erați greci, pentru a deschide o afacere trebuie să treceți mai înainte pe la toaletă și să vă supuneți unei iradieri voluntare. Nu credeți? Atunci vă invit să citiți asta.

Categories: Diverse Tags:

Fișe fiscale

February 15th, 2012 17 comments

fisca-fiscala Termenul de depunere al fișelor fiscale pentru anul 2011 este data de 29/02/2012.

Atenție însă.

În SAGA, trebuie să apăsați “Actualizare toate fișele” înainte de a salva fișierul ce se predă la finanțe și de a lista borderoul.

Înainte de a le depune, puteți face niște verificări suplimentare:

– să nu aveți deducere personală pe fișa fiscală 2

– să nu aveți sume pe fișe fiscale a persoanelor plecate, pe luni ulterioare plecării. Spre exemplu, dacă un salariat a plecat în luna iulie 2011, să nu aibă sume în perioada august – decembrie 2011

– să comparați fișa contului 444, de fapt rulajul creditor al contului 444, pentru perioada 01/01/2011-31/12/2011 cu totalul impozitului înscris în borderoul de însoțire a fișelor fiscale. cele două valori trebuie să corespundă

– să verificați sumele declarate pentru anul 2011, prin D112, cu cele din borderoul fișelor fiscale. Asta pentru a evita eventuale anomalii. Spre exemplu, cunosc cazuri în care ulterior depunerii D112 s-a modificat statul de salarii, dar, din grabă sau din eroare, s-a omis depunerea unei declarații rectificative la D112, iar fișele fiscale au fost generate cu valoarea rezultată după modificare. Ca urmare au existat diferențe între sumele înscrise în fișa pe plătitori la impozitul pe venituri din salarii și cele din borderoul depus pentru fișele fiscale.

Precizări: ultimele două corelații, nu se vor respecta dacă aveți zilieri, decât dacă veți scădea impozitul reținut de la aceștia, din rulajul creditor al contului 444 în primul caz sau din sumele declarate prin D112 în cel de-al doilea. Discuția despre veniturile acestor, modul de impozitare, o puteți urmări în comentarii și urmând linkul către forum din acestea

Categories: Declarații Tags:

ONG: Impozitul pe profit

February 13th, 2012 208 comments

ongDupă  cum știți, în 25/02/2012, este termenul de depunere al D101 pentru asociații non-profit.

De aceea, m-am gândit că ar fi oportun să detaliem modul de determinare al profitului impozabil și al impozitului pe profit la aceste entități.

Pentru ce venituri datorează ONG-urile impozit pe profit?

Pentru veniturile de natură economică. Acestea sunt acele venituri ce nu sunt scutite conform art.15 alineatul 2 din Codul fiscal.

Actualizare subiect

February 7th, 2012 2 comments

updateAșa cum am scris și aici, am actualizat subiectul despre tratamentul fiscal al veniturilor din contracte civile și a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală.

Am completat subiectul cu informații despre contribuțiile sociale și pentru veniturile obținute din activități independente de către PFA, titulari ai întreprinderilor individuale, membri ai întreprinderilor familiale, liber-profesioniști.

De asemenea, am actualizat exemplele din acel subiect, cu mențiunea că acestea vor fi valide începând cu veniturile plătite după data de 30 iunie 2012.

Important: SAGA C – versiunea 391

February 2nd, 2012 1 comment

Până azi, 02/02/2012, în jurul orei 13, pe siteul ANAF exista o versiune a fișierului PDF a D101 ce nu corespundea prevederilor legale introduse de OG 2/2012. Acesta a fost modificat pe siteul ANAF abia azi între orele 13 și 14, moment în care a fost introdus și în SAGA

De aceea, celor care până la ora 14 au descărcat și instalat versiunea 391, le recomandăm să re-descarce și să re-instaleze actualizarea la această versiune, pentru a beneficia de formularul corect al acestei declarații.

Decontul de TVA, D101, D100, D112

February 1st, 2012 28 comments

TVA_smallÎn noua versiune a programului, SAGA C 3.0.391, au fost introduse toate declarațiile modificate la acest început de an: D100, D101, D112 și D300. Versiunea conține noul decont de TVA, dar înainte de a genera D300 trebuie să generați  D394 obligatoriu, altfel nu veți avea corelații corecte, iar D300 nu se va genera cu toate informațiile.

De aceea paginile din ecranul “Jurnal de cumpărări/vânzări” au fost rearanjate, pagina cu D394 fiind plasată acum înaintea celei cu D300.

Atenție! Începând cu decontul lunii ianuarie 2012 între D300 și D394 există corelații:

Read more…

Categories: Declarații Tags: , ,