SAGA–sfaturi practice. REVISAL.

09 May 2017 | Programe | 63 comentarii10914 vizualizari
SAGA–sfaturi practice. REVISAL

De-a lungul timpului, foarte mulți utilizatori care au folosit SAGA s-au lovit de o dilemă: să folosească generarea REVISAL din SAGA sau să folosească aplicația oficială.

Unii au ales să folosească SAGA, alții, dimpotrivă, să folosească aplicația oficială. Cei care au început lucrul în SAGA întrebau dacă pot prelua datele salariaților sau registrul salariaților în SAGA. Cei care foloseau SAGA și nu aplicația oficială se întreabă și acum dacă pot transfera datele din SAGA în aplicația oficială.

Indiferent ce folosiți – SAGA sau aplicația oficială, nu contează. Important este să le folosiți corect.

Pe siteul firmei există, legat de întocmirea registrului salariaților în SAGA, un tutorial video în două părți. Puteți vedea aceste materiale video pe site în secțiunea tutoriale.

De asemenea, există, pe acest blog, o serie de articole despre REVISAL în cazul în care utilizați SAGA pentru întocmirea REVISAL:

despre erorile REVISAL
– cum se face corecția datelor
– cum se înregistrează salariații străini

Să vedem mici sfaturi legate de REVISAL.

Utilizați SAGA pentru a întocmi REVISAL?

– la fiecare modificare de date puneți data consemnării corect.
– după apăsarea butonului “Copiere fișier”, verificați ca datele să fie înscrise în istoric.
– dacă în istoric aveți linii incomplete sau cu informații eronate, raportul pe salariat poate fi incorect. De exemplu aveți o persoană ce are pe o linie lipsă codul COR și pe a doua linie are un cod COR.
– pentru o persoană numărul de contract și data contractului trebuie să fie același de la întocmirea până la încetarea lui. Schimbarea lor duce la erori.
– nu schimbați numărul/data contractului odată ce le-ați transmis. Se pot dubla informațiile. Vedeți articolul despre corecția datelor, de mai sus, pentru a vedea cum se procedează în acest caz.
– la prima trimiterea a REVISAL, indiferent de aplicația utilizată, completați corect informațiile despre angajator. Am văzut multe cazuri în care, din neatenție, la completarea REVISAL pentru persoane fizice autorizate sau profesii liberale, cine a întocmit REVISAL prima dată a ales persoană juridică – alte persoane juridice în loc să aleagă categoria corectă. Caz în care, ulterior, dacă veți depune REVISAL corect veți avea surpriza să aveți salariații dublați și/sau activi pentru că apar pe firma creată la ITM ca persoană juridică nu persoană fizică. E una din anomaliile sistemului. În loc să corecteze pe cod fiscal tipul persoanei din juridică în fizică, sistemul lor crede că pe același cod fiscal pot coexista o persoană juridică și una fizică ceea ce este evident fals.

Nu ați mai folosit SAGA și începeți acum. Vreți să folosiți SAGA pentru a întocmi state de salarii și, opțional, pentru a întocmi REVISAL direct din program?

Puteți importa datele din ultimul fișier RVS transmis la ITM generat cu aplicația oficială.
De unde? Din ecranul Salariați disponibil în meniul Fișiere.
Cum? Apăsând butonul de preluare XML din REVISAL.
Dacă nu vă funcționează:
– în ecranul salariați nu trebuie să fie completat nimic. Dacă există cel puțin un salariat introdus, nu se poate importa nimic.
– nu se poate dezarhiva fișierul RVS. În acest caz iată ce trebuie să faceți:

  • schimbați extensia fișierului RVS din RVS în ZIP
  • veți deschide fișierul ZIP rezultat și veți obține un fișier cu extensia .XML.PCS
  • schimbați-i și acestuia extensia din PCS în ZIP și deschideți fișierul ZIP rezultat
  • din acest ultim fișier ZIP extrageți fișierul XML ce se va importa și pe care îl puteți selecta pentru import în SAGA

Ce e foarte important – NU puteți importa istoricul operațiunilor efectuate pe salariați de-a lungul timpului în aplicația oficială. De ce asta? Simplu: fișierul RVS care se generează pentru raportarea pe siteul ITM cvonține doar starea din acel moment, datele din acel moment despre fiecare salariat înscris în fișierul raportat, nu tot istoricul său.

Sfat: dacă preluați datele unei firme care a avut întocmit REVISAL în aplicația oficială, atunci pentru întocmirea și raportarea REVISAL continuați să folosiți aplicația oficială. Așa veți avea tot istoricul pe salariat. Așadar solicitați firmei și ultima salvare de date din REVISAL.

Nu utilizați SAGA ci aplicația oficială?

Sfat: dacă utilizați aplicația oficială, puteți, simultan să operați datele și în SAGA în registru strict pentru a vă putea genera automat actele adiționale/deciziile, etc. Nu e obligatoriu, dar e recomandat

Predați contabilitatea firmei, ați folosit SAGA pentru a întocmi REVISAL și cine preia datele folosește aplicația oficială? Vă cere o salvare de date din REVISAL? Nu puteți să-i dați așa ceva. De ce? Pentru că aplicația oficială nu are documentație pentru generarea bazei de date din alte aplicații.

Însă, începând cu versiunea 6 a aplicației oficiale, aceasta poate importa date din fișiere RVS. Ca urmare pentru ca noul contabil, noua contabilă, să poată utiliza aplicația oficială la prelucrarea datelor, generați XML din SAGA, validați-l cu aplicația oficială așa cum ați face trimiterea datelor la ITM și fișierul RVS rezultat predați-l firmei.

Noul contabil va putea importa datele în aplicația oficială REVISAL.

Și aici – foarte important – similar importului în SAGA, se vor importa salariații și starea lor în momentul generării fișierului RVS fără a se importa întreg istoricul acestora. De ce? Pentru fișierele ce se trimit la ITM doar asta conțin. Starea și informațiile din acel moment operate în registru, nu întreg istoricul.

63 comentarii

  1. După TEAMNET există ReviSal? Răspuns: Da, dar în limba sârbă! PS: E un pamflet( glumă în limbaj vechi). Scuze pentru deranj( celor deranjați, bineînțeles )

  2. Buna ziua,

    Daca trimitem prin SAGA in Revisal la ITM pe site un .rvs pentru o modificare la un salariat si apoi observam ca am trecut gresit salariul sau norma de lucru, dar numarul si data contractului si a modificarii sunt corecte. Cum precedam?

    Este ok sa corectam in SAGA prin modificare in Registru acolo unde este gresit, apoi copiere astfel in cat sa fie ok si la istoric dupa, iar apoi sa trimitem pe site la Revisal? Sau trebuie neaparat sa trecem numarul contractului vechi chiar daca acesta nu era gresit si in mod evident este acelasi numar?

    1. E suficient să corectați informațiile și să retrimiteți. Completarea datelor legate de contractul vechi e obligatorie numai dacă se corectează numărul sau data contractului transmis inițial.

  3. Buna ziua,

    Doresc sa fac trecerea de la Saga la Revisal, dar imi este teama pentru ca nu am toata baza de date, ci doar din momentul generarii rvs-ului. Nu pot reface eu ulterior toata baza pentru ca au fost foarte multe modificari. Nu voi strica baza de date de la ITM? Multumesc

    1. De ce să o stricați?
      Oricum declarați starea curentă a contractelor nu și istoricul acestora.

  4. Buna seara! Azi am transmis la Itm prin Revisal din saga eronat prenumele unui angajat dupa 10 minute am corect numele in saga si le.am transmis din nou. Va rog sa.mi spuneti ce e de făcut deoarece nu stiu daca am procedat corect. Va mulțumesc, anticipat!

  5. Bună seara. Încetarea CIM cu 1 Decembrie, când transmit revisalul? Încetarea o fac cu 30 novăces sau 1 decembrie. Mulțumesc mult pentru ajutor. Delia

    1. Păi dacă încetează cu 1 decembrie, nu e data încetării 1 decembrie?
      HG 500/2011, prevede ca trimiterea revisal pentru încetarea CIM să se facă cel târziu în data încetării. Asta înseamnă că acea dată e data limită, dar se poate trimite și anterior acestei date.

  6. BUNA ZIUA, am pus o intrebare la dvs. zilele trecute , legata de facturarea unor contrcte de exclusivitate, dar nu mai gasesc postarea, ma puteti ajuta?

  7. Buna ziua,
    La un import in Saga fisier xml din Revisal imi apar salariatii dar la calcul state de plata nu mai actualizeaza datele, spune ca datele importate sunt prea mari si nu genereaza statul de plata. Imi puteti spune ce trebuie sa fac in acest caz? multumesc.

  8. Buna ziua, as dori sa -mi spuneti cum sa fac cu ACTE ADITIONALE de schimbare a salariului de la 01.01.2018 in 1900 lei ? Daca trec DATA CONSEMNARII 01.01.2018 se face si intocmirea documentului cu 01.01.2018 si schimbarea salariului. Dar intocmirea documentului ar trebui sa fie anterior datei efectului. Pot sa modific data in PDF ,dar voi avea eu listare corecta insa nu stiu cum procedez ca sa vada si REVISALUL data creerii documentului 29.12.2017 si data inceperii 01.01.2018 , aparte de data transmiterii la REVISAL care este exceptata pana in 31.03.2018. Va multumesc.

    1. Data consemnării este 01/01/2018. În PDF data este editabilă. Pentru REVISAL are relevanță data consemnării.
      Puteți face acte și în 01/12/2017 care să intre în vigoare la 01/01/2018, nu contează. Data consemnării înscrisă și trimisă în REVISAL este data de la care modificarea sau actul produce efecte.

  9. Buna ziua, utilizez SAGA pentru REVISAL, am preluat recent operarea si am constatat ca in istoricul unor salariati nu apar toate modificarile . Intrebarea mea este daca pot interveni acum in istoric pentru a face aceste modificari. Va multumesc.

    1. Da. Istoricul poate fi completat. Atenție însă ca numărul de contract, data contractului să fie aceleași să nu le modificați.

  10. Buna ziua, as avea nevoie de ajutorul dvs. pentru urmatoarea situatie:s-a operat in Revisal incetarea C.I.M. cu 15.01.2018, dar modificarea salariului cu 01.01.2018 nu a fost operata. Se mai poate corecta? Multumesc anticipat.

  11. Lucrez in Saga si am introdus salariatii din 2017 ianuarie mai pot sa corelezi Saga cu Revisalul ?
    Salariatii am introdus manual

    1. Dacă ați folosit aplicația REVISAL pentru trimiterea registrului la ITM continuați operarea datelor atât în SAGA cât și în aplicația oficială și trimiteți în continuare doar din aplicația oficială datele.

  12. VA ROG SA-MI SPUNETI DACA LA ANGAJATI CU 1 ORA PE ZI ADICA 20 DE ORE PE LUNA TREBUIE TRANSMISE DATELE IN REVISAL

  13. Buna ziua!

    vreau sa fac o suspendare de contract pentru crestere copil incepand cu 27.06.2018 pentru o luna.suspendarea trebuie transmisa anterior datei de 27.06 , eu la data consemnarii ce trec, o data anterioara datei de 27.06 , adica trec data la care transmit?multumesc!

  14. Buna ziua,
    As dori sa stiu cum se procedeaza in saga pt inregistari bunuri second hand(autoturisme aduse din UE) in situatia in care se aplica regimul special al marjei profitului.
    1. O data pt a face receptia autoturismelor,unde anume-intrari,intrari in valuta-cu prinderea tuturor cheltuielilor care intra in componenta pretului de achizitie?
    2. si apoi,unde si cum se inregistreaza vanzarile,cum si unde se poate stabili in saga marja profitului,la care tb calculat tva?Cum se inregistreaza concret o factura de vanzare ,unde apare tva-ul aferent marjei?

    Am cautat in manual si nu am gasit nimic .
    Multumesc anticipat

    1. 1. La intrări valută pe tip H.
      2. La ieșiri pe tip H. TVA aferent marjei se introduce manual. TVA este editabil pentru aceste ieșiri. Vedeți subiectele pe forum.

  15. Buna ziua,
    In SAGA cum pot modifica (inainte de incheierea perioadei) un contract de munca incheiat pe perioada determinata in contract pe perioada nedeterminata?
    Multumesc.

    1. Puneți data consemnării, data de la care modificați durata.
      Alegeți la tip durată – “Nedeterminată”
      Ștergeți data de sfârșit.
      Apăsați “Copiere fișiere”

  16. Buna ziua,

    Va rog sa imi spuneti cum operez o modificare de salariu prin act aditional cu 01.01.2019 pentru activitatea de constructii?
    Pentru REVISAL nu utilizez SAGA. Multumesc!

  17. Buna seara,
    In saga, in cazul unei firme cu CAEN 43, in cazul unui salariat cu contract de munca de 4 ore (1500 lei salariul), nu se calculeaza contributiile la salariul minim de 3000 lei (salariatul nu are alte contracte si firma nu indeplineste conditia privind cifra de afaceri 80%).

  18. Buna ziua! cum operez si eu zilele de absente nemotivate din urma? spre exemplu am de suspendat pentru 03.08.2018-absent nemotivat .ce trec la data consemnarii?iar perioada de suspendare va fi 03.08 pana pe 03.08 ?

    1. De ce să le operați?! Aveți prevăzut undeva că se suspendă CIM obligatoriu în cazul absențelor nemotivate?

  19. Buna ziua,
    urmeaza sa fac o suspendare a unui contract de munca, in campul data consemnarii, care data trebuie trecuta, data transmiterii care este cel tarziu cu o zi inainte de data de inceput a suspendarii, sau prima zi in care contractul este suspendat ? Multumesc

    1. Data consemnării este data de la se produc efecte. Adică data de la care începe suspendarea. Transmiterea se face anterior acelei date.

  20. Buna seara,
    Am un salariat in CFS din data de 10.01.2019 – 31.03.2019. Astazi m-a anuntat ca din data de 01.04.2019 vrea sa i se inchida Cim.
    Astazi trebuie sa transmit Revisal pentru activare incepand cu 01.04.2019 trecand la data consemnarii 01.04.2019, iar in data de 01.04.2019 sa transmit din nou Revisal cu incetare Cim cu data de 01.04.2019? Este correct asa?
    Multumesc mult!

  21. Buna ziua,
    Am primit fisier RVS pt Revisal tinut anterior in Saga si l-am importat in Revisal de la ITM. Pot lucra si transmite incepand de acum doar in Revisalul de la ITM chiar daca nu am istoricul salariatilor? Din ce ati scris dvs eu inteleg ca istoricul este folositor doar pt firma insa el nu se mai transmite la ITM, ci doar ultima stare a salariatului. Asta ar insemna ca daca pt un salariat nu s-a transmis Revisalul cu modificarea salariului de 01.01.2019 si intre timp i s-a majorat salariul de la 01.03.2019 si s-a transmis cu aceasta ocazie Revisalul si cu modificarea de la 01.01.2019 aceasta operare cu 01.01.2019 nu va aparea la ITM pt ca se considera ca era doar in istoric si nu era ultima stare?

    1. Istoricul este necesar pentru firmă și pentru raportul pe salariat care este solicitat uneori de diverse instituții. Da, dacă i se majorează salariul și nu se trimite majorarea la ITM, apoi se majorează iarăși și se trimite, la ITM va figura doar ultima modificare ca fiind trimisă.

  22. Buna ziua , imi puteti spune cum incetez un contract in saga ,selectez angajatul si doar trec data acaolo jos cand inceteaza raportul de munca sau mai am de vacut ceva salvare ? Multumesc

  23. Revisal din Saga: un salariat va avea ultima zi lucrata 17.09.2019. Cand operez in Saga Revisal, la data consemnarii pun ultima zi lucrata 17.09 sau prima zi cand nu mai lucreaza 18.09? Stiu ca in Revisalul de la ITM daca pun data incetare 18.09 imi apare contractul valabil pana pe 17.09, dar nu stiu cum e in Revisalul din Saga. Ma puteti lamuri? Multumesc.

  24. Buna ziua,

    Mi-a transmis fosta contabila baza de date din saga intr-un folder zip.Ce comenzi trebuie sa execut pentru a fi preluat in revisalul de la ITM?

    1. Rugați-o să vă transmită ultimul fișier RVS transmis la ITM.
      Dacă nu primiți așa ceva:
      – restaurați salvarea bazei de date în SAGA
      – intrați la Fișiere – Salariați – apăsați butonul “Registru evidență salariați” și apoi “Copiere fișier”
      – fișierul XML rezultat se poate valida în aplicația REVISAL, cu butonul de validare fișiere din surse externe, iar fișierul rezultat, cu extensie RVS, se poate importa în aplicația oficială.
      Aveți în vedere că importul preia doar starea și situația curentă a salariaților și nu preia defel istoricul REVISAL al acestora.

  25. bună ziua,
    va rog să-mi spuneți cum înregistrez în programul de salarii următoarea situatie:
    – un salariat are program normal de lucru 8ore/zi, 40 de ore/saptamana
    – lucrează într-o sâmbăta schimbul 1= 8 ore, are 48 de ore consecutive liber iar luni e schimbul 3
    – luna are 160 de ore lucrătoare
    – la sfârșitul lunii acumulează 168 de ore lucrate
    Intrebare: este corect dacă înregistrez în câmpul “detalii” cele 8 ore din weekend cu procent 100% plus sporul de weekend (5%)? multumesc!

  26. Buna seara,

    am urmatoarea problema si va rog frumos sa -mi spuneti cum sa procedez ; pentru un angajator cu evidenta in Reges, din graba am generat cu SAGA xml -ul, l-am transformat in rvs cu aplicatia ITM-ului si l-am transmis. In SAGA, nu aveam inregistrate toate informatiile, mai exact numerele si datele contractelor erau ok, insa COR-ul era eronat, cel cu inginer piscicol, la toti angajatii. La momentul respectiv, fiind la inceputul operarii in Revisal pt acel angajator am ignorat situatia aparuta si am retransmis corect datele folosind aplicatia Reges. Intre timp s-au desfiintat posturi la firma respectiva si am incetat contracte ( cele cu COR corect ca pe celelelte nu le pot vizualiza in aplicatie). Acum unui angajat care a depus la somaj dosarul i s-a comunicat ca figureaza la acelasi angajator cu inca un contract activ, cu acelasi numar si data dar cu COR diferit de cel din contractul corect care s-a inchis cu art 65, a. Oare cum ar trebui sa procedez pentru a anula acel contract ( cu acelasi numar si data, dar cu COR diferit) ?Multumesc ! Va doresc un An Nou benefic, prolific si pasnic.

    1. Problema a apărut nu pentru că s-au folosit coduri COR eronate ci pentru că la acel salariat, la un moment dat i s-a transmis în REVISAL informații eronate cu privire la contractul de muncă.
      Dacă avea contractul cu numărul 1 din data de 01/03/2016 și data începerii activității 02/03/2016 și la un moment dat i s-a transmis în REVISAL la număr 01 și la dată 01/03/2016 sau data începerii ca fiind 03/03/2016 în loc de 02/03/2016, sistemul celor de la ITM a considerat că este vorba despre un alt contract și l-a înregistrat ca atare.
      Așadar dacă unul din aceste elemente:
      – numărul contractului
      – data contractului
      – data de începere a activității
      la un moment dat se trimit cu valori diferite de cele din prima lor transmitere la ITM pentru salariatul respectiv, atunci degeaba trimiteți ulterior datele corecte, pentru că în sistemul lor datele eronate vor fi considerate aferente unui nou contract.
      Pentru a rezolva este necesar să identificați contractul cu date eronate și să trimiteți o încetare a acelui contract cu acele date eronate. Incetarea să fie în aceiași zi cu data de începere a activității, pe alte temeiuri legale. Este recomandat să generați un RVS în acest sens din aplicația ITM dar pe un alt calculator decât cel pe care aveți baza de date cu datele originale.

  27. Cum pot recupera baza de date cu modificarile anterioare? Nu a fost salvata in calculator. Daca import rvs nu imi preia decat ultimile modificari. Nu am istoricul pe salariati. Va rog sa ma ajutati!

    1. RVS conține doar starea din momentul generării lui. În fișierul RVS niciodată nu a existat istoricul salariatului.

  28. Am gasit baza de date salvata in calculator pentru anul 2019, ulterior nu a mai fost salvata. Cum pot sa aduc la zi toate contractele si modificarile care au fost dupa anul 2019? Nu imi arata in raport pe salariat toate contractele si modificarile dupa 2019. Va rog sa ma ajutati!!!

  29. Buna seara, am preluat de curand o firma, in meniul salariati avea un singur salariat activ, in ian.am transmis revisalul din saga cu majorarea salariului. Acum am control de la anaf si mi-au spus ca in revisal apar mai multi salariati activi. Am verificat si am constatat ca in revisal salariatii nu aveau contractele incheiate. Fostul contabil a lucrat in aplicatia itm si in saga nu a completat toate datele. Cum pot rezolva problema ?
    Este corect sa retrimit revisalul acum cu incetarea contractelor (data de incetare a fiecarui contract din raportul pe salariat ) sau data din ianuarie 2023 cand am transmis salariatii incorect activi ? Multumesc

    1. Este o problemă în acest caz. Trebuia să completați, în continuare REVISAL în aplicația de la ITM. Trebuie să solicitați fostului contabil să vă pună la dispoziție o salvare a bazei de date din aplicația REVISAL. Să adăugați acolo salariatul nou și să trimiteți de acolo REVISAL.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *