Zilieri 2020

02 Jan 2020 | Declarații | 1 comentarii2360 vizualizari
Zilieri 2020

După cum știți, în anul 2019, legea 52/2011 a fost modificată de vreo trei ori. În aprilie 2019, prin OUG 26/2019 a fost introdus art.41 în lege, articol care prevedea înființarea la 20 decembrie 2019 a registrului electronic de evidență a zilierilor.

Un REVISAL pentru zilieri. În luna decembrie, pe final de an, inspecția muncii a venit cu un comunicat în care arată că registrul electronic de evidență a zilierilor a fost deja înființat și că urmează să fie elaborat și ordinul ministrului muncii privind metodologia de întocmire și transmitere a registrului electronic de evidență a zilierilor, precum și înregistrările care se efectuează în acesta.

Inspecția muncii precizează, în comunicatul publicat pe pagina de internet, următoarele:

Important! Până la intrarea în vigoare a ordinului ministrului muncii și protecției sociale, beneficiarii vor ține evidența zilierilor în Registrul de evidență a zilierilor în format hârtie și vor depune, în continuare, lunar, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, un extras al Registrului de evidență a zilierilor conținând înregistrările din luna precedentă. Odată cu intrarea în vigoare a ordinului ministrului muncii și protecției sociale, beneficiarii au obligația să țină evidența zilierilor în Registrul electronic de evidență a zilierilor.

Specificațiile tehnice ale acestui registru nu sunt publice. Din documentele atașate comunicatului, rezultă că există o aplicație mobilă dezvoltată pentru inspecția muncii, aplicație ce permite întocmirea și transmiterea registrului zilierilor.

Aplicația este disponibilă pentru Android în Google Play Store. Pentru iOS în AppStore, momentan, se pare că nu este disponibilă.

Pentru a putea utiliza această aplicație, angajatorul care desfășoară activități cu zilieri trebuie să se prezinte la inspectoratul teritorial de muncă de care aparține în vederea eliberării credențialelor (user și parolă) necesare administrării utilizatorilor ce urmează a gestiona și transmite Registrul electronic de evidență a zilierilor.

Odată primite aceste credențiale, angajatorul accesează portalul https://www.inspectiamuncii.ro/ secțiunea Angajator pentru a aproba sau a refuza solicitările de autorizare primite din partea persoanelor desemnate pentru a utiliza aplicația.

Aici am o remarcă: mi s-ar părea logic ca cei care deja dețin user și parolă necesară transmiterii datelor salariaților în REVISAL să poată utiliza aceleași credențiale și pentru zilieri. Fără a mai fi necesară obținerea lor de la ITM. Probabil nu va fi așa și vor exista date de acces distincte.

Raportarea datelor în acest registru electronic al zilierilor  se va face zilnic înainte de începerea lucrului de către aceștia.

Aplicația permite adăugarea zilierilor folosind 3 modalități:

1. adăugare manuală a fiecărui zilier completând manual toate informațiile necesare.
2. adăugare prin scanarea unui act de identitate (exclusiv pentru acte de identitate eliberate pentru cetățeni români)
3. prin import din fișier CSV a datelor existente – CSV care va trebui să conțină – nume, prenume și CNP

Acestea sunt informațiile necesare la crearea zilierilor:

image

Aplicația permite setarea unor valori prestabilite ce se vor prelua automat. Pot fi stabilite niște valori implicite pentru:

– ocupația zilierului
– ora de începere a activității
– numărul de ore lucrate
– valoarea remunerației brute zilnice
– valoarea remunerației nete zilnice
– marcarea implicită a opțiunii referitoare la instructajul SSM – opțiune ce se marchează dacă zilierului i s-a făcut instructajul SSM
– codul CAEN al activității la care participă zilierul.

Aceste date predefinite se vor utiliza, implicit, la fiecare zilier nou adăugat.

Aplicația va permite transmiterea registrului la ITM.

Aplicația permite și exportul registrului – transmițând pe o adresă de mail definită de utilizator acest registru. Manualul nu indică formatul fișierului de export și nici conținutul registrului, dar este de presupus că se vor exporta informațiile solicitate de ITM. Iar formatul cel mai probabil va fi CSV. Rămâne de văzut.

Mai multe detalii găsiți consultând manualul de utilizare a aplicației.

1 comentariu

  1. Instruirea SSM a zilierilor se consemneaza in fisa individuala pt fiecare in parte si in fiecare zi, sau e alta procedura? Mai trebuie declaratia pe propria raspundere a fiecarui zilier privind sanatatea si acordul lor daca plata se face la finalul lucrarii din ce stiu eu. Ar mai fi ceva? In aplicatia ITM cum bifam la suma neta daca platim la sfarsitul lucrarii? Punem bifa numai in ziua platii?

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *