D205

21 Jan 2020 | Declarații | 20 comentarii5134 vizualizari
declaratia-205

După cum știți se apropie termenul de întocmire și depunere a declarației 205. Adică data de 31 ianuarie. Până la această dată, ANAF, nu a actualizat PDF-ul acesteia și sunt șanse mari ca acesta să fie nemodificat, eventual corectat să afișeze implicit 2019 în loc de 2018 cum o face acum. Așadar la depunerea pentru anul 2019 să fie utilizat același formular în care, pe lângă informațiile anuale ce se declară prin acesta, să fie modificat doar anul declarației.

Acest PDF există introdus și în SAGA încă de anul trecut. Pe ANAF ultima actualizare a acestui fișier este din data de 22 ianuarie 2019.

image

image

În SAGA această declarație se poate genera din ecranul “Salariați” din meniul “Fișiere” folosind butonul “Declarația 205”.

image

Dacă doriți să generați declarația și să o depuneți la ANAF în forma actuală este necesar să accesați ecranul declarației și, eventual, să actualizați datele din acel ecran. Însă dacă apăsați acel buton și în ecranul declarației nu vă apare în listă anul 2019, ca în imaginea de mai jos:

image

..refaceți actualizarea programului la versiunea 517 chiar dacă deja o aveți instalată.

Nu uitați că programul preia automat datele în D205. Dar le preia automat dacă informațiile necesare sunt prelucrate corect în program.

Spre exemplu, veniturile din dividende se preiau automat dacă ați cules datele despre dividende prin ecranul intrări pe un furnizor de tip persoană fizică cu CNP și cu tip impozit setat la “Dividende”. Aveți mai jos un exemplu de creare de un astfel de furnizor în ecranul “Furnizori”, disponibil în meniul “Fișiere”:

KvO3oeGQtu

După cum vedeți am creat, pentru asociatul care va primi dividende, un “furnizor” la care i-am trecut numele la denumire, CNP-ul pe rubrica de cod fiscal/CNP, iar în panoul de detalii, am selectat tipul de impozit ca fiind “Dividende”. Am setat un analitic la contul 457, analitic care va fi creat automat în planul de conturi dacă nu există.

Cum operez datele în intrări, pentru a fi preluate automat în D205?

Aveți mai jos un exemplu pornind de la ideea că am repartizat asociatului respectiv suma de 100.000 lei ca dividend brut din profitul nedistribuit al anului anterior.

jmfR8lPxRJ

După cum vedeți, am operat o intrare pe tip “n – Operațiuni neimpozabile” care nu va apărea în jurnalele de TVA și nici în declarațiile legate de TVA, pe furnizorul creat anterior și la validare îmi va genera notă contabilă de repartizare din profit precum și reținerea automată a impozitului. Țineți seama de faptul că impozitul se va contabiliza implicit în contul 446.DIV.

Dacă nu doriți să procedați astfel, atunci puteți completa manual informațiile în SAGA, direct în ecranul declarației înainte de a o genera. Dar ca idee, chiar dacă nu ați prelucrat datele așa, puteți opera acum o intrare pe un astfel de furnizor, actualizați datele în declarație, apoi devalidați și ștergeți intrarea Smile

20 comentarii

 1. Multumesc, domnule Cristian!
  Dividendele distribuite in 2019 dar neplatite pana la finele anului (am platit impozitul in ianuarie 2020) se trec in d 205 /2019 ?

 2. Inteleg ca dividende distribuite=dividende platite, adica dividend brut? Dividendele au fost distribuite si platite in 2019. Multumim

 3. Este foarte practic modul de introducere asa. Îl folosesc de peste 1 an, imediat ce l-ați introdus.

  Ar fi ideal sa avem posibilitatea sa punem și nerezidenții cu NIF tot asa, pe intrări și sa avem posibilitatea sa selectam dividende nerezidenți.
  Am asociați persoane fizice din afara (UE sau NON UE) cu NIF, pe care trebuie sa ii declar în D207 (nu 205) și în D100 lunar la codul 631 impozit pe dividende nerezidenți.
  Le rețin tot 5% impozit la dividend, dar tb sa fac prin note contabile. Măcar în D100 dacă s-ar duce lunar, automat mi-ar fi fost mult mai ușor. Știu ca Saga nu generează 207 acum…
  Mulțumesc anticipat dacă luați în calcul sugestia.
  You’re the best!

 4. Buna ziua,

  Am urmatoarea situatie:
  Dividende repartizate in cursul anul 2019=0 lei
  Dividende achitate in cursul anului 2019 din dividende repartizate si neridicate integral in anul 2017 de 50000 lei. Acestea au fost inregistrate in declaratia 205 pt anul 2017, impozitul fiind achitat pana la 25.01.2018.
  Trebuie depusa declaratia 205 pentru anul 2019 in care sa trec , doar la dividende platite, suma de 50000 lei?
  Va multumesc anticipat!

 5. Buna ziua,
  unde se cere completarea dividendelor distribuite si dividendele platite ,cum este corect sa completam :
  1.dividende distribuite=dividende platite=dividende brute(sunt sumele din debitul lui 117 = 457);
  2.dividende distribuite=dividende brute
  dividente platite = dividende nete(div.brut-impozit,)sume ce apar si in declaratia unica?
  Multumesc!

  1. Dividendele nu apar în declarația unică – adică la CASS se cere suma veniturilor din investiții, dar asta înseamnă dividende, dobânzi, câștiguri din plasamente financiare – toate cumulate.
   În opinia mea dividendul plătit este suma brută a alor.

 6. Buna ziua,
  va rog, sa ma ajutati sa preiau in D205 persoanele care realizeaza venit din proprietate intelectuala.
  Va multumesc anticipat!

  1. Persoanele care realizau venituri din drepturi de autor (venituri din drepturi de proprietate intelectuală) se operează în Fișiere – Salariați, apar pe statul special de plată și de acolo se preiau automat în D112. Nu se declară prin D205.

 7. Buna seara. in modulul Furnizori, nu am casuta tip impozit la activarea butonului detalii. Cum se poate rezolva?

  1. Introduceți un CNP corect la furnizorul respectiv. Acea casetă apare numai la furnizori ce au CNP valid operat în coloana de cod fiscal.

 8. Buna ziua, am parcurs toti pasii descrisi de dvs. definire ca furnizor, introducere ca intrare a dividendelor, am mers in meniul de salarii sa generez D205 dar nu-mi aduce nici o informatie si nu stiu unde gresesc? Trebuie cumva sa definesc persoana ca salariat?

 9. Buna ziua,
  Intrebarea mea este la rubrica dividende platite se trece suma neta a dividendelor sau suma bruta?
  La cele distribuite si baza impozabila este clara treaba, dar oare trebuie sa fie aceeasi suma si la cele platite (adica cele brute) daca au fost si platite sau se trece suma neta???

 10. Pt. Tamas:
  Eu am sunat la asistenta contribuabili de la ANAF, si acolo asa mi-au zis ca la dividendele platite se trece suma neta, ceea ce se plateste catre banca asociatului. Aceasta observatie este contrar a ceea ce trece programul Saga in mod automat, dar evident se poate corecta. Mai sus (era in ianuarie 2020), intr-unul dintre comentarii Cristi scria ca programul nu se poate valida in cazul in care se completeaza doar rubrica cu dividendele platite. In varianta actuala se poate valida, ba mai mult valideaza si in cazul in care rubrica baza de calcul este mai mica decat dividendele distribuite (pentru persoane fizice rezidente), care dupa parerea mea ar trebui sa fie egale. Astfel, nu sunt sigur ca varianta actuala a D205 este o varianta care te ajuta, si la instructiuni nu specifica concret (fara dubii) modul de intocmire a declaratiei.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *