TVA redus la pâine. Populism.

22 Aug 2013 | Diverse | 11 comentarii642 vizualizari

paineEste concluzia tristă, dar realistă trasă de domnul Eugen Rădulescu, director din cadrul BNR.  Este concluzia cu care și eu rezonez cel mai bine. Restul…e politică. Din păcate.

Primul pas a fost deja făcut: pentru a satisface interesele directe ale unor politicieni şi bazându-se pe obtuzitatea altora şi neînţelegerea celor mai mulţi, a fost redusă TVA la pâine. Efectele nu pot fi decât mizerabile, pentru economie în ansamblu şi chiar şi pentru cei mai puţin favorizaţi, pe care stânga clamează ipocrit că îi apără

De ce și cum argumentează autorul în articolul integral care poate fi citit pe siteul ziarului financiar, site pe care a fost publicat articolul.

Cum ziceam: cine mai stă să asculte și specialiștii în ziua de astăzi?

PS: domnul Rădulescu, trage demult concluzii corecte. Vă recomand un studiu mai vechi (2010) al dânsului: Coordonate de actualitate ale restructurării economiei româneşti

11 comentarii

  1. E inteligent nenea asta, dar nu prea… Concluzia lui: “Rămâne în picioare concluzia pe care am tras-o cu acea ocazie: preţul la raft al pâinii nu va scădea…”
    Adica, el ce credea, ca daca va scadea pretul cu 20 de bani, ( o paine simpla costa intre 0.8 si 1.2 lei), consumatorul final va fi in clumea fericirii si va cumpara 7 paini, nu una si va merge in excursie la Miami cu “economia” facuta din reducerea pretului la paine ?
    Reducerea la TVA s-a facut din incercarea de a reduce evaziunea. Punct.

    1. Nu cred că el credea asta neapărat. Așa a fost prezentată reducerea TVA la pâine. Dacă mergem pe stradă și întrebăm 10 oameni, la întâmplare, care ar fi efectul scăderii TVA la pâine, ce crezi că ar răspunde? Scăderea, combaterea evaziunii fiscale sau reducerea prețului? Să fim serioși. “Nenea ăsta” cum îi spui tu, e, totuși, mai inteligent…

  2. Toate guvernele si-au propus sa combata evaziunea fiscala şi toate au eşuat.
    Indiferent câte instituţii au creat şi ce ameninţări draconice au lansat. De ce?
    Nu pentru ca românii ar fi cei mai priceputi hoţi din Europa.
    Explicatiile trebuie cautate in alta parte.

    Pe de-o parte, în coruptie.
    Mare parte a inspectorilor care controlează firmele nu se duc acolo pentru a face bani pentru stat, ci pentru ei insisi.
    Orice neregula are un preţ pentru musamalizare, orice taxă neplatită are o contravaloare în buzunarul inspectorului.
    Iar banii colectati sunt împarţiţi piramidal să fie toata lumea multumita.
    Si atunci cine sa vâneze evazionisti?

    Pe de alta parte, mare parte din evaziunea fiscală nu este una pornită din rea credinta, ci din FRONDÂ.
    Dincolo de marii evazionisti şi de găinari, există o categorie de oameni în fond oneşti, mici patroni, liberi profesionisti, care muncesc din greu de dimineata pana seara pentru banii pe care castiga. O parte din ei ar trebui sa ajunga la stat.

    Dar, pentru ce?
    Ce primesc acesti oameni de la stat în schimbul banilor pe care îi dau sau ar trebui să-i dea lună de lună?
    Au drumuri bune, scoli bune, spitale bune, au servicii publice eficiente?

    Cum ni se întorc banii plătiţi lună de lună?
    Nu se intorc deloc.

    Sunt bani care se pierd ca într-o gaură neagră şi despre care au absolut toate motivele să suspecteze că ajung sa imbogateasca politicieni si clientii lor. Si atunci de ce sa îi plateasca? Nu mai bine fac tot ce se poate, la limita legii sau chiar dincolo de ea, să-şi pătreze banii munciti de ei?

    Fără conformarea voluntara nu poti sa ai evaziune scazută şi nu poti sa ai conformare voluntara exclusiv de frică.
    Trebuie sa existe si motivaţia banului care se întoarce, iar ea în Romania nu există.

    Cand banul public va fi respectat şi gestionat până la ultimul bănuţ în interesul cetăţeanului,
    când taxele si impozitele platite se vor intoarce la contribuabil,
    când guvernantii vor da cu adevarat socoteala pentru fiecare leu colectat,
    de-abia atunci vom putea discuta cu adevarat despre combaterea evaziunii.

    Pana atunci, nicio speranta.

  3. http://www.contributors.ro/economie/sa-plangem-impreuna-cu-patimasii-pentru-yacht-uri-aur-arme-de-vanatoare-masini-de-lux-si-alcool/

    mde..ia uite aici concluzie optimista a d-lui CS.(fireste ca dezavuez articolul/parerile domnului CS).Adevaratul articol..rezida in comentarii.
    On topic…de acord..BNR are cam cea mai mare concentratie de inteligenta pe m2.La cele spuse de ER mai adauga si eu, sugestiile unor oameni politici, de a nu ne mai imprumuta extern..in fond BNR are bani !!Ce pretentii/deziderate economice putem avea cand BNR, desi are profitul impozitat cu 80%…totusi reuseste din cand in cand sa aduca aproape 10% din PIB ??
    De acord si cu opiniile lui Apetrem.

  4. Combaterea evaziunii? De la o simpla reducere a tva-ului? Ha,ha.
    Din pacate, in prezent si in viitorul previzibil, chiar daca se reduce tva-ul si impozitul la, sa zicem 1%, sau chiar daca s-ar elimina aceste biruri, cel putin 50% dintre “oamenii de afaceri” ar vinde tot la nergu. De ce? Pur si simplu dintr-o prea mare obisnuinta si dintr-un dispret total fata de legi si reguli.

  5. Pentru a intelege mai bine efectul respectiv (adica …nici vorba de micsorare de pret!) ar trebui sa nu ne limitam doar la analiza fiscala.Sa o luam “basic” ..calculatia costurilor.Marirea pretului la energie, gaz si apa (marirea salariului minim ??), nivelul accizelor (off abia astept luna octombrie!)cred ca ar explica mult mai bine de ce pretul la raft nu se va micsora.

  6. Mi-a placut foarte mult postarea lui Marian.
    A pus punctul pe i, si a concluzionat tot ce se poate spune in legatura cu aceasta problema.

  7. Trebuie dati afara toti. Trebuie date concursuri/examene “adevarate”/in regula(fara pile). Si dupa aceea,mai vorbim.Dar acum este”lupta”pe posturi. Seful ANTIFRAUDA pe regiunea Ploiesti e”un baiat de nota 10”!!!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *