TVA. Reduceri?

07 Apr 2015 | Contabilitate, Legislatie | 0 comentarii605 vizualizari

accounting3Azi a apărut știrea potrivit căreia Guvernul va propune reducerea TVA la toate produsele agroalimentare de la 24% la 9% inclusiv pentru băuturi non-alcoolice. Domnul Ponta, prim-ministrul României, a afirmat că reducerea va opera și în cazul serviciilor de alimentație publică argumentând că

Pentru a păstra o coerenţă, am introdus în această dimineaţă ca această cotă de 9% să se aplice şi la toate serviciile de alimentaţie publică. Adică nu cumperi carnea cu 9% şi, când o vinzi la restaurant, o vinzi cu 24%. Că nu are un sens. Tot ce înseamnă produsele agroalimentare şi băuturile nealcoolice şi inclusiv serviciile de alimentaţie publică vor beneficia, de la 1 iunie, de cota de 9%

Vă aduceți aminte de scăderea TVA la pâine? Dar de circularele MFP date pentru aplicarea acelei prevederi? Iat-o aici. Și ce spune acolo?

 

În vederea aplicării corespunzătoare a cotelor de TVA,considerăm că se impune a se face o distincţie clară între livrările de pâine şi produse de panificaţie şi prestările de servicii de restaurant şi catering, prin identificarea diferențelor dintre acestea din perspectiva stabilirii tratamentului fiscal adecvat pentru fiecare dintre aceste operaţiuni.
În acest sens, considerăm relevante prevederile pct. 142 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI al Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, probate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora atât serviciile de restaurant, cât şi cele de catering sunt caracterizate printr-un complex de activităţi în care predomină serviciile, iar furnizarea de hrană şi/sau de băuturi este doar o componentă. Serviciile de restaurant constau în furnizarea, la locaţia prestatorului, de hrană preparată sau nepreparată şi/sau băuturi pentru consum uman, însoţite de suficiente servicii aferente care să permită consumul imediat, în timp ce serviciile de catering constau în aceleaşiactivităţi, desfăşurate însă în afara locaţiei prestatorului.

Hopa! Adică la pâine era normal să se aplice 24% la vânzarea în alimentație publică, iar acum nu mai e normal.

Întrebarea mea e asta: oare argumentele MFP din 2013, mai sunt valabile și în 2015? Și dacă da, de ce pâinea a fost discriminată aproape 2 ani.

Apropo – se face mențiune că măsura este sustenabilă pentru că au crescut încasările bugetare. Da, dar investițiile publice unde sunt?

În plus, ați citit modificările la CFP? La codul fiscal încă nu e clar nici proiectul final și nici ce va ieși din Parlament. Dar la CFP e și mai și. Ca să vă faceți o idee citiți articolul acesta de pe Hotnews. Legat de obligația de raportare zilnică la ANAF vedeți acest articol de pe Aocatnet.ro.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *