TVA la încasare–ghid, modele, info

03 Dec 2012 | Legislatie | 0 comentarii521 vizualizari

Sigla - Ministerului FinantelorMinisterul Finanțelor a publicat pe siteul său, în secțiunea InfoTVA, materiale de suport pentru TVA la încasare.

S-au publicat:

Modelul orientativ al jurnalului de cumpărări
Modelul orientativ al jurnalului de vânzări
Ghidul oficial al MF legat de TVA la încasare
Prezentarea în Powerpoint pentru suportul de curs – pentru cursurile organizate de MF

Foarte pe scurt, câteva remarci:

– modelele prezentate, nu sunt modele OBLIGATORII ci, dimpotrivă, sunt ORIENTATIVE. De astfel de precizări e nevoie pentru acele persoane ce cred că dacă MF a publicat un model el devine în mod automat obligatoriu. Nu, nu e adevărat. Jurnalele trebuie să conțină anumite informații, dar modul în care ele sunt prezentate, dispuse în jurnale, este opțional nu obligatoriu.

– neconcordanța între normele de aplicare a TVA și codul fiscal, cea legată de încasările numerar, s-a rezolvat. Nu mai există. Dar, ca fapt divers, s-a modificat ulterior apariției normelor de aplicare a codului fiscal. Astfel, pentru câteva zile, normele au prevăzut altceva decât codul. (vedeți Legea 208/2012, pentru detalii).

– în cazul în care TVA este integral sau parțial nedeductibil, partea din TVA pentru care se pierde dreptul de deducere nu se va înregistra prin TVA neexigibil ci direct prin TVA deductibil. Spre exemplu: dacă se achiziționează de către o firmă, motorină, pentru care firma nu deduce integral TVA ci doar 50%, în valoare de 1000 lei, TVA 24% – 240 lei, în data de 31/01/2013 și plata facturii o va face în data de 15/02/2013, atunci înregistrările contabile vor fi:

31/01/20136022=4011000
 4426=401240
 6022=4426120
 4428=4426120
15/02/2013401=51211240
 4426=4428120

– TVA la încasare se va reflecta în contabilitate prin 4428. Fie TVA ce se va colecta, fie cel se va deduce. Pentru aceasta există două modalități de lucru: fie înregistrarea la primirea documentului prin TVA deductibil sau colectat și trecerea din acestea în 4428, la finele lunii, dacă nu sunt achitate/încasate sau nu devin exigibile, fie înregistrarea directă , la vânzare/cumpărare, prin 4428 și trecerea pe măsură ce se achită/încasează sau devine exigibilă în TVA colectat sau deductibil, după caz. Ambele sunt corecte

– soldul lui 4428, provenit din contabilizarea operațiilor legate de TVA la încasare, va trebui prezentat în decont.

– Deja sunt voci ce cer anularea acestui sistem. Și, din punctul meu de vedere, pe bună dreptate. Mai vorbim, când firmele mici ce au relații cu statul nu-și vor încasa banii de la stat în 90 de zile și nici plata furnizorilor nu o vor face decât la primirea banilor. Fie vor apela la credite, dacă vor găsi pe cineva dispus să-i crediteze, fie vor închide (vă dau un mic exemplu: farmacii mai mici, ce sunt în relații contractuale cu Casa de Asigurări – termen de plată dat de stat – 240 zile, furnizorii mari le acordă termene de plată de circa 200 de zile. Câte facturi se vor emite și se va colecta TVA până ce TVA va deveni deductibil? Calculați voi. Se va putea evita asta numai dacă se vor achita explicit facturile emise după 1/01/2013, iar cele mai vechi să se achite ultimele, altfel va fi o problemă mare de tot)

– finanțele fac stagii de pregătire (au început în 27 noiembrie) pentru contribuabili. Pentru salariații ANAF, cei cu atribuții de control, pe când? Și dacă le vor face, oare aceștia vor înțelege ce li se predă? Că unii din ei nu pricep nici dacă li se desenează. Sau pricep doar ceea ce li se ordonă (și vorbesc din experiența mea cu două astfel de persoane ce și-au motivat acțiunile prin “șefa ne-a pus”, textele de lege și noțiunile minime despre economie fiind opționale). Parcă-i văd pe unii din MF cum vor începe: e obligatoriu jurnalul ăla dat de MF, e obligatoriu să înregistrați în contabilitate așa…, e obligatoriu să folosiți analitice așa… Ei bine, nu e obligatoriu. E obligatoriu ca documentele întocmite să conțină informațiile minim necesare, conform legii, pentru a determina corect nivelul taxei deduse sau a celei colectate. Restul sunt opinii.

– despre “cenușăreasa”  evidenței contabile – evidența contabilă în partidă simplă – nicio vorbă. Iarăși. Acolo nu mai e cazul de TVA neexigibil, că nu are cum. Să vedeți acolo opinii și opinii.

– țineți aproape. În SAGA urmează implementarea acestui sistem cât de curând.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *