TVA la încasare. Ultimele, sper, precizări.

19 Feb 2014 | Contabilitate, Programe | 23 comentarii1534 vizualizari

DureridecapAm remarcat faptul că, în ciuda multiplelor discuții de pe blog și de pe forum, încă mai există neclarități legate de acest sistem. Cu ocazia modificării legislației, începând cu 2014, mai exact odată cu apariția posibilității de renunțare la acest sistem, au mai apărut unele confuzii în rândul contabililor și aș dori să încerc o clarificare a acestora:

 

– renunțarea nu se poate face de la 01/01/2014 de către cei ce au aplicat sistemul în 2013. Aceștia pot exercita opțiunea de ieșire din sistem, oricând în 2014, dar de ieșit vor ieși abia de la data de 1 a lunii următoare perioadei fiscale în care au depus notificarea de ieșire. Dacă de exemplu, perioada fiscală a unei entități este luna și aceasta depune notificarea în ianuarie, aceasta va ieși din sistem la 01/02/2014. Dacă perioada fiscală este trimestrul și depune notificarea în februarie, va ieși doar din 01/04/2014.

– pentru facturile emise de persoane ce au aplicat sistemul de TVA la încasare începând cu data de 03/10/2013 și neîncasate până la 31/12/2013, TVA se va colecta la data încasării efective nu după trecerea celor 90 de zile, indiferent că persoana ce le-a emis va aplica sau nu în 2014 sistemul de TVA la încasare

– pentru orice factură primită anterior ieșirii din sistemul de TVA la încasare, veți deduce TVA doar la plata facturii indiferent când se va efectua aceasta

– pentru orice factură emisă anterior ieșirii din sistemul de TVA la încasare, veți colecta TVA la data încasării efective cu excepția facturilor emise în 2013 pentru care deja s-a colectat TVA la trecerea a 90 de zile de la emitere.

Ce reguli urmați la data ieșirii din sistem?

Dacă folosiți SAGA iată ce trebuie să faceți:

– intrați în meniul “Administrare” și accesați ecranul “Configurare societăți”
– apăsați butonul “Detalii impozit și TVA”
– adăugați o înregistrare nouă “Nu aplică sistemul de TVA la încasare” și la dată completați cu data ieșirii așa cum ați notificat-o fiscului prin formularul 097.
– intrați la Fișiere – Furnizori și re-verificați furnizorii, la perioade regulate de timp, mai ales începând cu februarie pentru a vă asigura că aveți datele corecte despre aceștia.

Regulile de operare a documentelor, dacă în 2013 ați aplicat TVA la încasare și în 2014 renunțați, sunt următoarele:

orice factură de intrare neachitată integral, pe loc în numerar, la data primirii ei sau neachitată integral anterior primirii ei dacă este emisă înainte de data ieșirii, indiferent de faptul că emitentul aplică sau nu sistemul de TVA la încasare se va opera întotdeauna cu bifa pusă la TVAi

orice factură de intrare neachitată integral, pe loc în numerar, la data primirii ei sau neachitată integral anterior primirii ei dacă este emisă începând cu data ieșirii, dacă emitentul aplică sistemul de TVA la încasare se va opera întotdeauna cu bifa pusă la TVAi și veți deduce TVA la plata lor efectivă, iar dacă emitentul nu-l aplică o veți opera fără bifă pusă deducând astfel TVA la data facturii.

– pentru cazurile de mai sus, în care veți opera factura cu bifa pusă la TVAi efectuați o verificare formală a facturii: dacă pe aceasta este înscrisă mențiunea “TVA la încasare” atunci o operați cu bifa pusă, altfel este recomandabil să verificați dacă partenerul aplică sau nu sistemul de TVA la încasare și de când și în funcție de aceasta să operați factura cu sau fără bifă pusă.

orice factură emisă de dumneavoastră înainte de data ieșirii din sistem, dacă nu este încasată integral, pe loc în numerar, sau nu este încasată integral anterior emiterii ei, sau nu se încadrează la excepțiile pentru aplicarea sistemului, o veți opera cu bifa pusă la TVAi și veți colecta TVA la data încasării efective, indiferent când are loc încasarea (dacă factura este ulterioară zilei de 2/10/2013), indiferent de faptul că beneficiarul aplică sau nu sistemul de TVA la încasare

orice factură emisă de dumneavoastră după data ieșirii din sistem, indiferent către cine este emisă, indiferent că este încasată sau nu pe loc, la data emiterii sau anterior, se va opera fără bifa pusă la TVAi și veți colecta TVA la data facturii, indiferent când are loc încasarea 

dacă ulterior ieșirii din sistem veți primi o factură de stornare ce va stinge o factură primită anterior ieșirii, o veți opera cu bifă pusă la TVAi, pentru că stornarea nu va diminua TVA deductibil ci pe cel neexigibil aferent achizițiilor. Similar dacă veți emite o factură de stornare ce va storna o factură emisă anterior ieșirii și pentru care nu s-a colectat TVA anterior ieșirii, o veți opera cu bifă pusă la TVAi, aceasta urmând să storneze TVA neexigibil corespunzător facturii neîncasate și nu să diminueze TVA colectat. În acest caz, așa cum am mai explicat, facturile de stornare, de fapt, se comportă ca un document de plată sau de încasare mai speciale.

23 comentarii

 1. Bine ati revenit dupa aceasta parioada mai lunga! Intrebare:Daca fac, asa cum ati spus,verificarea periodica a furnizorilor,si am iesit din sistem,banuiesc ca programul pune automat bifa, ca si pana acum,atunci cand furnizorul e in sistem, nu-i asa? Multumesc!

  1. Nu am fost plecat nicăieri. Doar că am tot amânat publicarea unor chestii, la unele am renunțat și am mai stat cu singura persoană pe care o ascult aproape necondiționat.
   Da programul va pune bifa, dar este recomandabil să efectuați verificările indicate de mine, în special cea legată de existența mențiunii, pe facturile primite, despre TVA la încasare.

 2. Singura problema va fi ca ANAF va actualiza cu intarziere lista cu societatile iesite din sistem. Am o firma care a iesit de la platitor de TVA la 21.10.2013, si in decembrie inca figura cu TVA la incasare, desi era neplatitor de TVA de 2 luni…
  Multumim de precizari!

 3. pfuai…ce haos va fi acuma….cu iesirea optionala de la TVA la incasare…vai de saracii inspectori ce vor verifica o rambursare de TVA :))

 4. Vai de noi saracii contabili. Inspectorii vin si cer si noi trebuie sa la explicam”de ce e zapada alba”! Altfel or sa zica faptul ca “nu le-ai pus la dispozitie, nu ai colaborat,etc,…”si te taxeaza. Nu pentru ei trebuie sa ne facem griji,din pacate….

 5. pentru facturile emise de persoane ce au aplicat sistemul de TVA la încasare începând cu data de 03/10/2013 și neîncasate până la 31/12/2013, TVA se va colecta la data încasării efective nu după trecerea celor 90 de zile, indiferent că persoana ce le-a emis va aplica sau nu în 2014 sistemul de TVA la încasare

  Referitor la aceasta problema, am sunat la Asistenta Contribuabili ANAF, si mi-au spus ca se tine cont de expirarea celor 90 de zile !!! Puteti, va rog, sa imi dati un temei legal la ceea ce ati afirmat dumneavoastra pe blog?
  Multumesc.

 6. Buna ziua. Sunt incepatoare in acest forum dar m-am hotarat sa ridic si eu o problema in legatura cu situatiile din SAGA pe care nu stiu cum sa o rezolv. Am o firma platitoare de TVA dar nu cu TVA la incasare. Operez facturile la intrari cu bifa la coloata TVAI pusa doar la firmele care sunt cu TVA la incasare. In jurnalul de cumparari, la operatiuni exigibilie nu-mi apar decat acestea din urma cand sunt platite, restul nu se regasesc decat in primele trei coloane, la total document. Nu corespund sumele din jurnalul de cumparari cu cele din decontul de TVA si din balanta. Ce gresesc?

  1. Uitați-vă cu atenție la jurnale. Pe referință 6-7 sunt acele operațiuni pentru care deducerea se face pe loc, exigibilitatea TVA are loc la data facturii, pe referință 21-22 sunt achiziții de bunuri pentru care exigibilitatea are loc la data plății. Sumele din jurnale corespund cu cele din decont și balanță dacă sunt operate corect. Dacă intrați în ecranul de jurnale de cumpărări/vânzări și apăsați în acel ecran butonul ce are ca pictogramă un calculator (este situat între tabelul cu totaluri și cel cu detaliile achizițiilor – după butonul de export, căutare și cel cu pictogramă o săgeată întoarsă) veți vedea sumele ce compun TVA deductibil din decont.

 7. Multumesc mult. Eu credeam ca sumele se pot citi din jurnalul de cumparari listat. La vanzari corespunde dar la cumparari trebuiesc facute niste calcule ca sa verifici sumele din decont. Inca odata va multumesc

 8. La fiecare factura de livrare in campul nr.document se trece seria si nr.facturii sau este suficient sa-l tercem in administrare, nr.si serii?
  Facturile anulate pot fi deja inregistrate in programul actual sau vor fi inregistrate doar din luna octombrie?
  La platile catre furnizori, respectiv la incasarile de la clienti, cum se poate proceda sa gasim furnizorul sau clientul direct , fara sa ii cautam prin parcurgerea tuturor”?

  1. Se pot introduce în numere și serii și se preiau automat. Dacă nu sunt operate acolo se introduc manual.
   Facturile anulate se pot opera și acum.
   Așa cum scrie și în help: la casă/bancă pentru plată operați pe debit 401 și dați enter. Dați ok la mesajul care vă spune că acel cont are analitice, completați suma și dați enter apoi în caseta de selecție scrieți codul fiscal sau denumirea. Selectați facturile ce se sting și dați accept. La încasările de la clienți se procedează la fel după ce pe credit (la casă/bancă) introduceți 4111.

 9. Am operat incasarea unui bilet la ordin la o alta data decat cea corecta. Dupa stergerea inregistrarii de la banca si din cecuri, inregistrarea din jurnalul TVA ramane.
  As dori ca dupa stergerea incasarii din banca, sa se stearga si stingerea facturii si inregistrarea din jurnalul de TVA . In varianta actuala a programului, factura ramane stinsa , chiar daca incasarea e stearsa ( si cand se reintroduce incasarea la data corecta, programul nu vede factura respectiva neincasata ). Deci in jurnalul de TVA ramane data veche a incasarii.

  1. Factura e stinsă implicit la operarea CE/BO, la data emiterii lui. Emiterea e una, stingerea lui e altceva.
   Efectuați o verificare a terțului în situație – clienți sau furnizori, după caz.

 10. Ideea este ca nu se poate corecta o incasare a unui BO, inregistarea TVA in jurnalul de TVA ramane, oricat ai incerca sa stergi. Am sters si incasarea la banca, apoi si biletul. Faceti o testare sa vedeti daca merge.

 11. Buna ziua!

  Societatea care e cu TVA la incasare, in modulul de achizitii bifeaza la coloana de TVA ?sau si ea doar in cazul achizitiilor de la societati care aplica acest istem de TVA la incasare? Multumesc!

 12. Buna ziua
  va deranjez si eu putin cu o problema care ma preseaza si la care nu am gasit inca rezolvare. Trebuie sa preiau in anul acesta facturile neachitate din jurnalele de vanzari si de cumparari ale unei societati care aplica sistemul TVA la incasare. Spun ca nu am gasit modalitatea deoarece sunt “incepatoare “in Saga si chiar nu stiu cum. Va rog daca se poate sa ma ajutati in acest sens. Multumesc

  1. Le introduceți cu data lor. Consultați helpul programului în acest sens. Dacă sunt facturi cu TVA la încasare trebuie să bifați opțiunea TVAi la fiecare din ele. În detalii operați pe nedefinit, la cont puneți 999 și la total suma rămasă neachitată. Folosiți cotele de TVA din perioada emiterii lor.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *