TVA la băuturi nealcoolice.

05 Dec 2022 | Contabilitate, Legislatie | 87 comentarii33883 vizualizari

Nu uitați! Ne apropiem de finalul anului și poate este bine să le readuceți aminte clienților dumneavoastră că de la data de 1 ianuarie 2023 cota de TVA se va modifica la 19% pentru unele băuturi nealcoolice la care în prezent este 9% sau 5%, după caz.

Începând cu data de 01/01/2023 TVA pentru băuturi nealcoolice cu conținut ridicat de zahăr sau grăsimi, se va modifica la 19% de la 9% în comerțul cu ridicata sau amănuntul sau de la 5% în cadrul serviciilor de alimentație publică.

Astfel, de la data de 01/01/2023 pentru băuturi alcoolice și a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99 din nomenclatorul combinat, cota de TVA va deveni 19%.

Băuturile nealcoolice de la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99 sunt:

2202 10 00          Ape, inclusiv ape minerale si ape gazeificate, care conțin zahar sau alți îndulcitori sau aromatizate

2202 99 11          Băuturi pe bază de soia cu un conținut de proteine >= 2,8% din greutate, care nu conțin lapte, produse lactate și grăsimi derivate din acestea

2202 99 15          Băuturi pe bază de soia cu un conținut de proteine < 2,8% din greutate, care nu conțin lapte, produse lactate, grăsimi derivate din acestea; băuturi pe bază de fructe cu coajă lemnoasă de la cap.08, cereale de la cap.10 sau semințe de la cap.12

2202 99 19          Băuturi nealcoolice, care nu conțin lapte, produse lactate, grăsimi derivate din acestea (exclusiv apă, sucuri de fructe/legume, lapte, bere; băuturi pe bază de soia; băuturi pe bază de fructe cu coajă lemnoasă de la cap.08, cereale de la cap.10, semințe de la cap.12

2202 99 91          Băuturi nealcoolice, cu un conținut de grăsimi provenite din lapte sau produse lactate < 0,2% din greutate

2202 99 95          Băuturi nealcoolice, cu un conținut de grăsimi provenite din lapte sau produse lactate >= 0,2% dar < 2% din greutate

2202 99 99          Băuturi nealcoolice, cu un conținut de grăsimi provenite din lapte sau produse lactate >= 2% din greutate

 

Aici aveți link către întreg nomenclatorul NC(INTRASTAT) direct în format XLS http://www.intrastat.ro/doc/nomenclatoare.xls sau în format PDF – http://www.intrastat.ro/doc/NC2022_RO.pdf

De aceea, dacă societatea dvs. comercializează astfel de produse, vă rog să țineți seama de următoarele:

 1. La data de 31/12/2022, la finele zilei, ori în prima zi lucrătoare din anul următor trebuie să aveți un inventar distinct, exclusiv pentru aceste produse. Dacă le modificați prețul atunci inventarul trebuie să cuprindă atât prețul și valoarea veche cât și prețul și valoarea nouă. Inventarul distinct, indiferent că se modifică sau nu prețul de vânzare, este necesar pentru ca la valoarea stocului existentă în contabilitate să se poată înregistra corect modificarea cotei de TVA corespunzătoare produselor din stoc. Inventarul integral al stocurilor este oricum obligatoriu.
 2. Dacă evidența gestiunii este global-valorică atunci inventarul este obligatoriu să fie comunicat și societății de contabilitate spre a fi înregistrat în contabilitate. În SAGA modificarea o veți înregistra prin articole contabile.
 3. Dacă evidența este una cantitativ-valorică atunci după ce se închide ziua de 31/12/2022 este obligatoriu să modificați cota de TVA în Fișiere – Articole pentru toate aceste produse, de la 9% la 19%, respectiv de la 5% la 19%, după caz. Inventarierea este necesară și aici, doar că, spre deosebire de gestiunile global-valorice, nu este necesar un inventar distinct pentru aceste produse.
 4. În cazul evidenței cantitativ-valorice evaluate în preț de vânzare cu amănuntul este necesar să operați un PV de modificare de preț cu data de 01/01/2023 la toate aceste produse.

ATENȚIE! În codurile de mai sus intră atât sucuri cumpărate (exemplu – Coca Cola, Fanta, Pepsi, Frutti Fresh, băuturi isotonice etc) cât și sucuri preparate (limonade sau porto-limonade de exemplu) dacă acestea se prepară adăugându-se  zahăr sau alți îndulcitori, ori chiar fără zahăr sau îndulcitori, dar cu arome diverse.

Cele de mai sus nu sunt doar sucuri! Sunt și băuturi cu un anumit procent de grăsime. Spre exemplu: lapte de migdale sau de orez. Ori cacao cu lapte.

Este necesar ca dumneavoastră să identificați aceste produse și în funcție de datele de mai sus să aveți acel inventar pregătit, iar de la data de 1 ianuarie 2023 să aveți grijă ca în casa de marcat acele produse să fie marcate la vânzare de produse cu 19% așa cum sunt vândute acum băuturile alcoolice.

87 comentarii

 1. Sucurile gen Coca Cola, limonade le incadrati in NC 2202 99 19 ?
  Berea fara alcool neindulcita ce cota de TVA are de la 01.01.2023 ?

  Multumim pentru articol !

  1. Berea fără alcool are cod NC distinct ce nu se regăsește între cele din textul legii. Este codul 2202 91 00.
   Sucurile intră la 2202 99

   1. In NC 2202 91 00 intra si berea fara alcool indulcita si aromatizata, nu ?
    Mai revin cu o intrebare (: dupa parerea dvs care este cota de tva la cafeaua si ceaiul servit in restaurant ?
    Va multumesc ! …din nou

  1. Buna ziua!Cafeaua la doza sau cafeaua direct preparata îmbuteliată la ce tva se incadreaza?9 sau 19%?Mulțumesc!

    1. Cereți clarificări de la ANAF. Eu, prudent vorbind, aș aplica acest principiu: orice băutură care se vinde cu zahăr inclus de la preparare, este automat cu 19%.

 2. Buna ziua! Nu mai este valabila cota de TVA redusa de 5% pentru produsele certificate ecologic (sucuri) incadrate la aceste coduri?
  Multumesc!

  1. Din cate am citit la art. 291, alin. (3), litera k ramane neschimbata : k) livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Livrarea acestor alimente va fi însoțită de copia documentului de recunoaștere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepția livrării efectuate către consumatorul final.
   Deci ramane cota redusa de 5%?

    1. Multumesc frumos! nu, nu ati spus, eu am intrebat inca odata deoarece cu atatea modificari si exceptii nu mai eram sigura.

 3. Din ce înțeleg eu, un cappuccino va avea cota TVA 19% chiar dacă este servit fără zahăr, deoarece conține lapte. Îmi puteți confirma teoria mea?

   1. Vă rog să mă luminați, eu nu-mi dau seama de ce ar putea avea TVA 9%. Din ce înțeleg eu, un cappuccino se încadrează la codul NC 2202 99 99 – Băuturi nealcoolice, cu un conținut de grăsimi provenite din lapte sau produse lactate >= 2% din greutate.

    1. La limonadă se adaugă zahăr de regulă. Dacă se vinde fără a se adăuga zahăr sau orice alt îndulcitor atunci nu ar fi cu 19% ci cu 9%.
     La capucino sau latte e posibil să fie cu 19%, dar e mai mult o prezumție în lipsa unor clarificări.

 4. Daca ar exista baza de date, care sa contina coduri NC si coduri de bara alocat produsului, ne-ar ajuta mult.
  (Daca exista, a-si multumi daca ne trimite cineva.)

  1. Există link la întreg nomenclatorul combinat în articolul acesta, atât link către pdf cât și către cel în format xls. Iar ceea ce am pus în articol este fix de acolo. Cod bare alocat codurilor NC nu există, doar la producători eventual.

 5. Buna seara,

  Siropurile din fructe/plante se incadreaza in unul din aceste coduri?
  Ele sunt utilizate ca si ingredinet primar in prepararea bauturilor.

  Nu gasesc referire la acestea.

  Multumesc anticipat!

   1. Buna ziua!
    Noi avem Sirop de Aronia cu zahar. Inainte aveam conta de TVA de 9%. Acum cu 1 ianuarie 2023 cat este cota de TVA? Noi am facturat cu TVA 19%, pentru ca nu am stiut ce sa facem, dar cred ca corect ar fi tot 9%. Nu am gasit unde sa-l incadrez. Clientul final il foloseste astfel: se pun 2 linguri sirop in 200 ml apa. Am vazut raspunsul pe care i l-ati dat lui Alex. Multumesc.

    1. V-aș ruga să cereți punctul de vedere al asistenței contribuabili. Dacă nu-l puteți regăsi la alte coduri NC decât cele pentru care se aplică o cotă de TVA de 19% atunci așa va rămâne, cu 19%.

 6. Buna ziua,
  Va rog frumos, credeti ca bauturile preparate in cafenele (capuccino, latte) se pot incadra la cota TVA 19%? sau sucurile vandute ca atare ca si naturale necarbonatate? Va multumesc mult!

 7. Buna ziua,
  daca am inteles bine ,toate bauturile se incadreaza la 19% tva mai putin:
  -apa (fara arome,zahar, indulcitori)
  -berea(inclusiv fara alcool)
  -fresh,limonada etc(fara zahar,arome,indulcitori)
  -capuccino,latte, etc (daca se prepara pe loc). In situatia in care se cumpara un plic de capuccino si se prepara plicul de capuccino (adaugi apa) cota de tva este 19%.

  Este corect?
  Va multumesc

 8. Siropurile medicinale din farmacie intra in aceasta categorie?
  Ce inseamna continut ridicat de zahar sau indulcitor? Daca este un sirop cu miere?
  Multumesc!

 9. Dacă la un cappuccino preparat în cafenea, care are TVA 9%, adaug și niște sirop Monin cu arome, TVA-ul devine 19%?
  La o ciocolată caldă, ce se prepară în cafenea dintr-un plic de ciocolată și apă caldă, care este TVA-ul?

 10. La Codul NC 2202 sunt exceptate sucurile de fructe,fructe cu coajă lemnoasa sau de legume de la pozitia 2009, prin urmare la sucurile de fructe se aplică 19 % sau ramane 9%(sucuri de portocale ,mere, pere, visine etc)

 11. 1.) plicurile de zahar si miere vandute in restaurant vor fi cu cota de 19%?
  2.) Lapte condesat sau vrac vandut va avea cota de Tva in functie de nivelul de grasime 2% cu 19%?

 12. Buna ziua,
  Sa înțeleg ca pentru gestiunea cantitativ-valoric, se realizeaza inventarul și ulterior doar modificam cotele de TVA la produsele afectate de modificări?
  Alte operațiuni nu mai realizam in Saga?
  Multumesc frumos.

  1. Da. Dacă e gestiune cantitativ valorică exprimată în preț de vânzare atunci trebuie verificat soldul lui 4428 și ajustat corespunzător.

 13. Bună ziua

  Care este cota de TVA pentru băuturi tip coca cola ,apa minerala respectiv cafea servite în cafenea.
  Mulțumesc

  1. Dacă se încadrează în codurile NC de mai sus, este 19% altfel 9%. Ca idee în ordinea celor enumerate de dvs cotele vor fi sucuri de tip coca-cola – 19%, apă plată sau minerală, simple – fără adaosuri – 9%, cafea 9%.

   1. Buna ziua,
    Limonada indulcita cu miere sau in general baiturile racoritoare indulcite cu miere raman la tva de 9% sau trec la 19%.
    Multumesc!

    1. Orice băutură preparată din apă, simplă sau carbogazoasă, la care se adaugă zahăr, îndulcitori sau arome, trece la 19%.

 14. Buna ziua.
  va rog sa inteleg si eu mai bine:
  – pt cafea vanduta in restaurant neagra cota de tva este 9%, dar daca se adauga un plic de zahar si lapte cota este 19%
  – pt ceai vandut in restaurant simplu cota de tva este 9%, dar daca se aduga un plic de zahar cota este 19%
  – ciocolata calda vanduta in restaurant este cu cota de tva de 19%

  1. Chiar și așa, cafeaua preparată este încadrată la alt cod NC din ce știu eu. La fel la ceai. Dar acestea se servesc cu zahăr lângă ele nu adăugat direct.
   La ciocolată caldă, da.

   1. Bună ziua, ce cod NC credeți d-voastră că au băuturile cafea și ceai, preparate în restaurant, și servite chiar și fără zahăr?

   1. Cred că cea mai logică interpretare ar fi încadrarea cafelei cu lapte și toate derivatele (cappucinno, latte, flat white, etc.) în codul NC 210112 – Preparate pe bază de extracte, de esențe sau de concentrate sau pe bază de cafea. Având cod NC distinct, nu se încadrează la NC 220299.

 15. Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu ce cota de TVA trebuie sa facturez Siropurile cu diferite arome( visine,zmeura etc.), care se prepara cu apa? ( eu le produc siropurile)si ce inseamna NC ? Multumesc.

  1. NC înseamnă nomenclator combinat. Sunt coduri valabile pe întreg teritoriul UE.
   Eu aș merge pe 19% din rațiuni de prudență, dar dacă dvs puteți încadra produsele dvs în alt cod NC decât cele pentru care se aplică o cotă de 19% atunci le lăsați la 9%.

   1. Nomenclatorul Centralizat (NC) se refera la marfuri si a fost conceput pentru comert. Transformarea unui sirop in alta bautura nu cade in incidenta Nomenclatorului. Concret, un sirop de afine diluat cu apa minerala in locatie si servit astfel va avea 9% intrucat produsul astfel preparat nu este marfa.

    Mai mult, siropul de afine vandut de producator va avea TVA de 9%, chiar daca are zahar in el.

    “Subpoziția 2202 10 00 cuprinde apele, inclusiv apele minerale și apele gazificate, cu adaos de zahăr sau de alți îndulcitori ori aromatizate, cu condiția să fie direct consumabile ca băuturi, în starea în care se află.”

    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2022:282:FULL&from=EN

    Folosirea monenclatorului de marfuri gandit pentru comertul exterior al Uniunii Europene este o prostie, insa trebuie sa lucram cu materialul clientului.
    Prin urmare, va invit sa va referiti la ultima versiune a regulamentului de punere in aplicare. Este singura referinta valabila.

 16. Scrie foarte clar in nomenclator ca 2202 10 00 se refera la bauturi gata de baut.
  Exemplu concret: am fost la restaurantul IKEA si am luat cola la dozator acum doua zile. Avea TVA 9%. Presupun ca au intepretat ca mine.

  1. Eu vă dau dreptate. Problema mea este că asistența ANAF este nesigură și interpretează că ar fi cu 19%. Caz în care prefer să fiu prudent și să zic, momentan, ca ei.

 17. Buna ziua, in cazul vanzarii de sucuri ce sunt incluse in meniuri de burgeri de exemplu…deci sunt locatii unde sunt la vanzare meniuri in care sunt incluse si bauturi ce contin zahar. Cum se vor bate in casa de marcat aceste meniuri acum?

  1. Citiți codul fiscal, art.291. Acolo este explicat foarte clar cum se procedează în cazul în care se vând pachete de produse ce au cote diferite de TVA.

 18. Adi, nu vă pot aproba acest comentariu. Dacă doriți să postați un comentariu aici, vă rog să postați mesaje care nu conțin injurii și obscenități.

 19. Pana la urma s-a mai clarificat ceva cu TVA legat de produsele comercializate prin automatele de cafea? M-ar interesa ciocolata calda, cappucino, latte si celelalte care se obtin din “prafuri”.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *