SAGA – Taxarea la nivelul unui salariu minim din august 2022.

09 Aug 2022 | Contabilitate, Programe | 88 comentarii25308 vizualizari

După cum știți deja, în cazul persoanelor care obțin venituri din salarii, în baza unui contract de muncă, al cărui nivel lunar, raportat la perioada în care contractul a fost activ, este situat sub salariul minim brut pe economie, contribuțiile sociale se vor calcula la echivalentul unui salariu minim.

Diferența între contribuțiile sociale calculate la salariul efectiv realizat și salariul minim fiind suportată de către angajator.

Modificarea a produs suficiente reacții, unele aberante și incorecte, unele isterice și la fel de incorecte, unele corecte și explicate logic și coerent. Cele logice și coerente au explicat mai ales de ce măsura este una aberantă și injustă, fiind în fapt o revenire la situația din 2017-2019. Dacă vă amintiți tot cei care guvernează acum au renunțat la această măsură începând cu 2020.

Practic, textul OG 16/2022 este o reluare copy-paste a textului din OG 4/2017. Un plagiat dacă vreți. Inclusiv situațiile de exceptare de la cazurile în care contribuțiile se plătesc doar la salariul realizat sunt fix la fel reglementate.

Una din excepțiile din lege, pentru care contribuțiile se plătesc la salariul realizat, este aceasta:

realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul de bază minim brut pe țară.

Pentru aplicarea acestei excepții și în trecut, în 2017, și acum legea spune că procedura se va aproba prin ordin al ministrului finanțelor. În anul 2017 procedura a fost aprobată prin OMFP 2343/2017.

Ca să aveți complet sentimentul de deja vu, în acest articol găsiți detaliile din 2017.

Cum prevederea legală este identică, este de așteptat ca procedura să fie similară, pentru că nu s-a schimbat nimic de atunci și până acum.

De aceea în versiunea curentă a SAGA C, adică versiunea 3.0.551, a fost reintrodus deja modelul de declarație care a fost stabilit ca model opțional în 2017 prin ordinul de atunci.

 

Cum procedați în SAGA?

Dacă aveți situații de acest gen – persoane care obțin la firma dumneavoastră un salariu mai mic decât salariul minim, dar obțin și din altă parte salarii a căror valoare cumulată cu cel obținut la dumneavoastră însumează cel puțin un salariu minim, sau se încadrează la excepții atunci, înainte de a genera statul de salarii pentru august 2022 intrați la Fișiere – Salariați, vă poziționați pe numele salariatului și apăsați “Modific” apoi apăsați “Detalii”. În panoul care vă apare bifați opțiunea “Baza contribuții egală cu salariul”. Dacă este pensionar în sistemul public de pensii puneți bifă și la “Pensionar”.

După ce puneți bifa respectivă, salvați datele.

Odată ce ați făcut aceste setări la salariați, veți putea obține, lunar, o declarație de genul celei reglementată anterior.

De unde obțineți declarația?

Tot din Fișiere – Salariați. Rămâneți în acel ecran poziționați pe unul din salariații care se încadrează la excepții obținând venituri din salarii din mai multe contracte individuale de muncă și a căror valoare cumulată este echivalentă cu cel puțin un salariu minim corespunzător perioadei în care contractele au fost active.

Apăsați butonul “Adeverințe”. Selectați pagina “Declarație venituri peste salariul minim”.

În această pagină:

 • alegeți luna dorită – august 2022 de exemplu
 • data declarației va fi setată, automat, ca fiind data de 1 a lunii următoare celei pentru care se prezintă declarația
 • dacă doriți să tipăriți declarația, în mod automat, pentru toți salariații care trebuie s-o prezinte, bifați opțiunea “Tipărește pentru toți salariații ale căror contribuții sunt egale cu salariul”. Dacă bifați această opțiune aveți în vedere că declarația se va tipări automat direct la imprimanta selctată, implicită sau aleasă de dvs din lista imprimantelor, indiferent că ați ales “Vizualizare” sau “Pdf”

Dacă cumva la nivelul ministerului de finanțe se va decide că ordinul din 2017 nu va fi copiat și reutilizat și modelul va fi schimbat, odată publicat ordinul cu un eventual model modificat se va actualiza și în program.

88 comentarii

 1. Buna. Daca am un angajat cu 2 ore (salariul minim aferent 2 ore) si este pensionar definitiv de boala cu posibilitate de lucru 4 ore, trebuie sa aiba salariul minim aferent 4 ore (adica jumatate) si taxarea contributiilor tot la jumatate? Multumesc!

  1. Nu. Rămâne cu 2 ore și taxele la brutul efectiv realizat. Pensionarii în sistemul public de pensii, așadar nu cei ce au pensii speciale, de serviciu, intră la excepții.

    1. Depinde. Depinde de venitul brut din salarii obținute cumulat. Dacă salariul obținut la funcția de bază însumat cu cel de la cea de-a doua funcție este inferior unui salariu minim și nu a avut perioade de suspendare veți plăti taxe la minim.

 2. Buna ziua. In cazul membrilor cooperatori care lucreaza in baza conventiilor individuale de munca se aplica aceasta prevedere ? Parerea mea este ca nu se aplica dar discutii sunt multe. multumesc

  1. Nu se aplică în cazul lor. Legea e clară, spune clar că e vorba despre venituri din salarii obținute în baza unui contract individual de muncă. Nu au ce discuții și neclarități sa fie în cazul celor care au venituri asimilate salariilor obținute în baza altor tipuri de contract decât cel de muncă.

 3. Felicitari dl Cristi pentru toate explicatiile si pentru toate raspunsurile clare, care le oferiti utilizatorilor!

 4. Buna ziua
  Pensionar cu drept de lucru 4 ore pe zi incadrat cu contract de munca 4 ore/zi cu salar brut de 1300 lei.
  Se platesc contributii la 1300 lei?
  Va multumesc

 5. Buna ziua, Lucrez pt asociatii de proprietari si folosesc SAGA PS. Am incercat sa fac statul de plata pentru presedintele asociatiei. Nu este pensionar, nu are alte venituri cf OUG 16 ar fi trebuit sa-mi calculeze CAS si CASS la s.m.e. Programul nu are aceasta optiune pentru veniturile asimilate salariilor. Cf. art 76 din Codul Fiscal si prevederile OUG 16 ar trebui sa introduceti aceasta posibilitate si la venituri asimilate

  1. Nu, nu ar trebui. Taxarea la nivelul unui salar minim pe economie se face exclusiv cu contribuții sociale și exclusiv la persoane care obțin salarii în baza unui contract individual de muncă.

   1. Multumesc, am revazut OUG 16, si da, se aplica numai pentru persoanele care obtin venituri in baza unui contract individual de munca.

 6. Conf art.76 Cod fiscala presedintele realizeaza venituri de natura salariilor. OUG 16 se aplica la veniturile din salarii si la veniturile de natura salariilor. Consider ca trebuie introdusa in program optiunea ”Baza contrib. Egala cu salariul” si la cei care obtin venituri de natura salariilor

 7. Buna seara, am un salariat in constructii care-si inceteaza contractul de munca.A lucrat 1 zi in septembrie.Mi se calculeaza cas 25%.Ce trebuie sa fac?Multumesc

 8. Buna ziua! Un student cu 2 ore/zi se incadreaza la exceptii? Aplic optiunea baza contrib = cu salariul? Mai am nevoie de declaratie?

  1. Se încadrează la excepții dacă:
   1. are vârsta de până la 26 ani
   2. face dovada urmării cursurilor la o unitate de învățământ.

 9. Buna ziua,
  Am doua CIM cu 2600 lei salar brut, dar beneficiaza de reducerea timpului de lucru 50% conform OUG 132. Intra la exceptii sau vor plati contributiile la salarul minim?

 10. am salariati cu part time , ex 4 ore , nu mai are alt cim si nu vrea sa treaca la 8 ore , statul de plata e calculat corect , dar decl 112 scoate eroare la calculul cas si cass .

 11. In luna august am un salariat cu un contract part-time cu 2 ore, 10 zile lucrate si 12 zile CFP(suspendare), care NU obtine venituri din alte contracte pana la nivelul salariului minim. Cum vor fi calculate CAS si CASS?
  In versiunea 3.0.551 unde apar distinct sumele suportate de angajator,in statul de plata sau in recapitulatie si D112?
  Multumesc!

  1. Dacă venitul realizat este cel puțin echivalent cu salariul minim corespunzător zilelor lucrate, atunci contribuțiile sociale se vor calcula la realizat, altfel se vor calcula la salariul minim.
   Diferențele sunt afișate și în ecranul state salarii pe două coloane dedicate, dar și în statul de salarii, la partea de total.

 12. Buna ziua,
  Am salariat in constructii cu 2 ore, si beneficiem de facilitatile fiscale la constructii. Pentru acest salariat calculez diferenta doar la cas sau si la impozit si cass?
  Multumesc!

  1. Doar la CAS. Impozitul iese din discuție oricum, chiar dacă nu e firmă de construcții, pentru că legea se referă doar la contribuții sociale calculate la minim nu și la impozitul pe venit.
   Dar aș vrea să reiau o observație pe care o tot fac: NU contează norma. Legea nu face referire la normă ci la salariul realizat. Așadar dacă e salariat cu 2 ore, dar are un salariu realizat lunar de cel puțin 2550 lei contribuțiile sociale se vor calcula la realizat, doar dacă are realizat sub 2550 lei atunci se vor calcula contribuțiile sociale la salariul minim.

  1. Ba este actualizat. Este suficient să aveți instalată ultima versiune. Dacă deja o aveți instalată și aveți probleme, refaceți actualizarea și pe statul de salarii nevalidat apăsați actualizare date.

 13. Buna ziua,
  Pensionar incadrat cu CMI cu drept de lucru 4 ore/zi ,salariu brut de 1435 lei,pe statul de plata L:08/2022 nu se ia in calcul deducerea personala (apare 0).Bifele sunt puse asfel:pensionar;baza egala cu salariu.Mai trebuie bifat ceva pentru a lua in calcul deducerea personala?Multumesc.

 14. Buna ziua,un salariat cu 2ore la o firma (638lei) in august calculez la minim cas si cass,cam ,acelas salariat la alta firma cu 2ore (638)cum procedez

  1. Ca la prima. Dacă acea persoană nu are, cumulat din salarii, într-o lună, venituri brute a căror valoare cumulată este de cel puțin un salariu minim pe economie, atunci fiecare angajator va plăti pentru acel salariat diferența de contribuții sociale calculată între cele datorate la salariul minim și cele calculate la salariul realizat.

   1. Buna ziua. Daca salariatul are 2 ore la o firma(638 lei) si 2 ore la alta firma(638 lei), la una din ele are functia de baza. Eu cred ca acel angajator plateste diferenta de taxe pana la 2550. Daca ati putea sa ne ajutati unde trecem in saga aceasta diferenta la functia de baza Multumesc

    1. Nu credeți bine. Ambii angajatori plătesc contribuții sociale la un salariu minim. Pentru că salariatul nu are salarii cumulate a căror valoare să fie de cel puțin 2550 lei.
     Nu contează unde are funcția de bază decât pentru calculul impozitului pe venit. În rest nu are nici cea mai mică relevanță.

 15. Buna ziua ! Avem angajati cu salariul minim pe economie / 8 ore pe zi care au solicitat concediu fara plata din diverse motive, cum procedam in acest caz? Multumesc anticipat.

 16. Am un salariat nou angajat cu normă întreagă începând din 8 august cu salariul 2750 lei. Când fac statul pentru august, îmi calculează diferențe la CAS și CASS. Am încercat să-i pun bifă în ecranul Salariați la Baza…, dar nu se modifică nimic, tot apar pe stat acele diferențe datorate. De ce oare? Are salariul mai mare decât minim, doar că a început lucrul în 8 august.

  1. Vă rog să refaceți actualizarea pentru orice eventualitate, după care pe statul de salarii nevalidat apăsați actualizare date în statul de salarii.

   1. Aveam versiunea 3.0.551, dar am refăcut actualizarea și s-a rezolvat problema, acum programul îmi calculează corect contribuțiile pentru acest salariat care nu a lucrat toată luna. Vă mulțumesc pentru răspuns.

 17. Am un salariat cu timp partime de 2 ore cu functia de baza in alta parte.
  am bifat in sistem “Baza contributii egala cu salariul” pentru a calcula corect contributiile, dar nu mai calculeaza impozit, cu toate ca este bifa de Ïmpozitat”.
  puteti sa imi spuneti va rog unde gresesc sau ce nu am bifat, desi, pana acum se calcula impozit?

  multumesc!

  1. E greu să vă dau un răspuns pentru că nu știu ce anume ați setat la salariați. E posibil să fie pusă bifă la funcție de bază și de aceea. Sau e posibil să fie un regim special aplicat. Apelați la serviciul de asistență clienți al SAGA pentru a primi un răspuns mai exact.

 18. Buna seara,
  In cazul unui angajat care a avut CIM (cu salariul de incadrare de 3.000 lei brut) suspendat pentru concediu fara plata in perioada 1-15 august, care in data de 16 august CIM a incetat, ce contributii se platesc la cele 2 zile de concediu de odihna neefectuat de 286 lei brut in conditiile in care salariatul nu a prestat nicio zi de munca in luna august, iar societatea beneficiaza de facilitati in constructii? Se considera venit sub venitul minim de 3000 lei, iar diferenta de contributii de la 286 la 3000 lei trebuie platita de catre societate sau se plateste doar CAS din constructii 21,25%?

 19. Buna seara, avem un salariat in constructii cu salariu de incadrare de 3000 lei care a avut CIM suspendat pt. concediu fara plata si a incetat in luna august, nu a lucrat nicio zi dar are un venit de 286 lei brut CO neefectuat. Se plateste doar CAS de 21,25% sau se plateste si diferenta de CAS de 21,25% pana la nivelul salariului minim. In Saga se retine CAS si CASS fara a tine cont de facilitati desi salariul de incadrare e de 3000 lei si s-a transmis suspendarea CIM in revisal. Multumesc frumos!

 20. Buna ziua.
  declaratia 112 nu este actulizata cu modificarile privind taxarea la salariul minim pentru angajatii cu contracte pt.
  a completat cineva declaratia, stie cineva ceva legat de modul de completare?
  suntem in 19 septembrie si anaf n a scos versiunea actualizata
  multumesc!

  1. Bună seara, mulțumesc pentru răspuns, cum aș putea să fac in program să nu mai calculeze CAS de 25% și sănătate de 10%, doar CAS de 21,25%? bifa este pusă la salariat in construcții. Mulțumesc frumos!

 21. Am un salariat doctorand care a implinit varsta de 26 ani in iunie 2022, cu CIM part-time de 4 ore cu functia de baza la noi si cu un salariu brut de 2261 ron/4 ore .
  In program, la salariat e bifat “functie de baza”, iar la“baza contributii egala cu salariul” am luat bifa incepand cu luna august 2022, pentru a calcula corect contributiile, dar programul calculeaza CAS-ul si CASS-ul la salariul realizat in luna de 2310 ron si nu la minimul pe economie de 2550 ron. Desi aveam instalata actuala versiune, am sters statul de plata pe august, am actualiat din nou programul cu versiunea 551, am refacut statul de plata. Din pacate, nu s-a schimbat nimic, contributiile nu au fost calculate corect.
  Va rog sa-mi spuneti unde gresesc.

  Multumesc!

  1. Îmi pare rău, dar nu reușesc să reproduc situația. În testele mele, programul calculează corect diferențe de CAS și CASS în sumă de 60 lei CAS și 24 lei CASS (adică 2550-2310 x 25% respectiv 10%) Vă rog să trimiteți o salvare a bazei de date la SAGA cu indicarea problemei de care vă loviți pentru a se vedea mai exact de ce anume la dvs nu apar acele diferențe.

 22. Buna ziua.
  Am un salariat incadrat cu salar de 3000 lei (firma constructii) dar a fost in concediu fara plata in luna august in perioada 02.08.2022-26.02.2022. Lucreaza deci 4 zile si realizeaza un venit brut de 545 lei. este corect daca am pus bifa la “Baza contributii egala cu salariul” si achitam la nivelul salaiului realizat? Ce contributii se achita mai exact?

  1. La cum întrebați nu știe nimeni ce nu faceți bine. A spune doar “am eroare”, e mai mult decât succint. Nu știe nimeni ce eroare, în ce condiții vă apare, unde vă apare, etc.

 23. Buna ziua. As avea o intrebare, daca sunteti amabili sa-mi raspundeti: salariat cu norma intreaga (2550 salar negociat). In cadrul lunii are 2 zile nemotivate si 1 zi invoire (contractul nu este suspendat). Plateste sau nu contributii angajatorul la nivelul sal minim? Multumesc.

   1. Buna seara, Am aceeasi situatie descrisa mai sus de d-nul Costea Cosmin . Am instalata versiunea Saga C.3.0.353 . La generarea si validarea statului de plata ptr luna septembrie (inclusiv cu actualizare date), programul nu calculeaza diferenta CAS si CASS (datorat de angajator). Ce trebuie facut ptr ca aceste diferente sa apara pe macheta statului de plata si mai apoi sa fie preluate si in D112 ? Multumesc anticipat.

 24. Buna ziua, daca avem salariate in concediu medical cod 15 sau 08 toata luna august, societatea este obligata sa plateasca diferente contributii CAS si CASS la nivel salar minim?? Multumesc

 25. unde este corect sa apara Cam agricultori , alimentara incepand cu decl lunii august ? se pare ca nu mai exista cod 484 si se duce in cod 480 unde era si cam constructii …

 26. Salariat august 2022 cu 8 ore si salariul 2700 lei. Din septembrie trece la 2 ore, salariul 700 iar societatea e de acord sa platesca contributiile la salariul minim. Am modificat la salariat norma de 2 ore, am lasat salariul 2700 si am pus bifa la baza contributiei egala cu salariul. In stat mi-a aparut norma redusa cu 2 ore, salariul 2700 contributiile la 2700 si netul ramas aferent salariului de 2700 ? Nu e corect

  1. Păi dacă noul salariu este de 700 lei de ce îl lăsați nemodificat? E firesc în aceste condiții sa vi se calculeze la 2700 lei toate taxele.
   Modificați salariul la 700 lei și programul va știi sa calculeze la minim contribuțiile sociale.

 27. Buna ziua,
  Am si eu o intrbare. La listarea unui contract cu ore pe luna de ce apare un numar de zile aleator mai bine sa nu apara deloc este util in cazul proiectelor. Multumesc

  1. Unde apar zile? În stat? Pentru simplul motiv că sunt necesare. Ore/lună înseamnă ore lucrate într-o zi sau în 10 sau câte or fi, zilele în care orele se lucrează trebuind să fie indicate în CIM.
   La fel sunt necesare în D112.

 28. buna ziua!
  daca am un angajat, in varsta de 19 ani, student, angajat cu contract part time, ce contributii trebuie platite?

  1. Aceleași ca la orice contract, doar că se aplică la salariul realizat chiar dacă este mai mic decât salariul minim pe economie.

 29. bună ziua, salariat 4 ore pe zi incadrat cu contract de munca 4 ore/zi cu salariu brut de 1275 lei.
  Se platesc contributii la 1275 lei sau 2550?
  Va multumesc

  1. Depinde.
   Intră salariatul la excepțiile din codul fiscal? dacă răspunsul este da, atunci contribuțiile se plătesc la 1275 lei, iar dacă răspunsul este nu, contribuțiile se plătesc la 2550 lei.

 30. Buna ziua

  Pentru o asociatie de proprietari am un salariat care obține venituri din salarii, în baza unui contract de muncă, al cărui nivel lunar este situat sub salariul minim brut pe economie si stiu ca in acest caz contribuțiile sociale se vor calcula la echivalentul unui salariu minim. Va rog sa ma ajutati sa-mi spuneti ce trebuie sa bifez in program pentru a-mi prelua modoficarea legislatida care a intret in vigoare in august. Mentionez ca am descarcat actualizarile prograamului saga. multumesc

 31. Buna ziua,
  Pentru un salariat cu CIM de 8 ore și salariu de 2600 lei, care se învoiește in câteva zile câte 2 ore și realizeaza salariu mai mic decât salariul minim, la ce valoare se calculează contribuții le?
  Mulțumesc!

  1. Nu există noțiunea de învoire în codul muncii. Dacă acele ore îi sunt considerate absențe atunci se plătesc contribuții la salariul minim dacă nu apare o suspendare a CIM.

 32. buna ziua
  daca o societate are doar un salariat pensionar pt limita de virsta cu cim partial 2 ore dar insumate toate cim urile lucreaza 8 ore insumind retributii mai mari decit sal minim (el intrind la exceptii pt calculul contributiilor ),societatea al carui angajat poate ramiine platitoare de imp pe veni micro din 01.01.2023?
  multumeesc!

 33. Buna ziua.
  La salariatii cu minim pe economie (2550), se dau cei 200 lei neimpozabili. Am inteles cum se face. Se trece 2750 la salariu pe stat si Venituri fara contributii 200 lei.
  Dar daca am un salariat care a venit in cursul lunii, cum se procedeaza?
  Multumesc

 34. Buna ziua,
  1.Daca societatea a angajat studenti straini india cu 4 ore/zi, pe baza permisului de sedere student cu drept de munca , fara aviz de angajare , si daca au varsta pana in 26 ani (adica 25 ani inclusiv), acestia intra la exceptii ca orice angajat din Romania?
  2.Insa, daca au 26 ani impliniti, nu intra la exceptii,nu?
  Multumesc

 35. Buna ziua.
  Daca sunt angajata la 4 societati (2 ore la fiecare, 750 de lei la fiecare) atunci salariatul intra la exceptii la fiecare societate?
  Va multumesc!

  1. Da, dacă prezentați lunar fiecărui angajator declarația din care rezultă că obțineți cumulat venituri din salarii vino valoare de minim 3000 lei (echivalent a unui salariu minim).

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *