SAGA C, noutăți

11 Aug 2012 | Contabilitate, Legislatie, Programe | 20 comentarii1072 vizualizari

updateDupă cum știți, zilele acestea, a apărut versiunea SAGA C 3.0.403 care introduce suport pentru tratamentul fiscal al veniturilor din contracte civile și drepturi de autor aplicabil de la 01/07/2012.

ANAF, nu a actualizat D112 decât în data de 10/08/2012, urmare a OPANAF 1045/2012.  De aceea dacă ați instalat versiunea 403 anterior acestei date, ori în cursul zilei de 10/08/2012 anterior orei 18, vă recomand să refaceți actualizarea pentru a beneficia de noul model al acestei declarații și a o putea depune fără probleme. Dacă deja ați depus D112 și ați obținut recipisă de la ANAF de validare fără erori, nu este nevoie să regenerați și să redepuneți declarația. Dacă nu știți sigur când ați efectuat actualizarea, puteți oricum să o refaceți pentru că nu se întâmplă nimic. Dacă folosiți versiunea gratuită a SAGA C, varianta 3.0.403, puteți de asemenea să redescărcați și să reinstalați această versiune.

Update: se pare că e o problemă la formularul D112 din data de 10/08/2012 sau la siteul de preluare al acesteia. Detalii găsiți pe forum.

Update 2: S-a rezolvat problema legată de formularul D112. ANAF a corectat formularul în data de 13 august 2012 și acesta a fost inclus în SAGA.

De asemenea, din D100, în urma OPANAF 1135/2012, au dispărut pozițiile 122, 611, 613, 615, 616 acestea trecând în D112. Concret este vorba de acele poziții (7,9,10,11 și 20) pe care se declarau prin D100 următoarele:

– 122 – Impozitul pe veniturile persoanelor fizice dintr-o asociere cu o persoană juridică
– 611 – Impozitul pe venituri din drepturi de proprietate intelectuală
– 613 – Impozitul pe veniturile din activități agricole
– 615 – Impozitul pe venituri din expertiză contabilă și tehnică, judiciară și extrajudiciară
– 616 – Impozitul pe venituri din contracte/convenții civile.

Pentru a vedea diferența, vă dau un exemplu: anterior datei de 01/07/2012, dacă aveați încheiată o convenție civilă cu un pensionar, acestuia i se calcula și reținea exclusiv impozitul pe venit, impozit ce se declara prin D100 nicidecum prin D112. Acum, începând cu 01/07/2012, unei astfel de persoane i se va reține impozit pe venit și contribuția de asigurări sociale de sănătate și va fi declarată și nominal prin D112.

O altă noutate inclusă în această versiune, nedocumentată în textul modificării, este introducerea suportului, mai exact îmbunătățirea suportului pentru evidențierea TVA nedeductibil aferent ratelor de leasing (cele ce se înregistrează prin 167), pentru cazul în care TVA aferent acestora este deductibil parțial, conform noilor modificări a codului fiscal. Anterior acestei versiuni, alegerea în ecranul “Intrări” a opțiunii “N50” ducea, la validarea documentului, la generarea unui articol contabil de tip 167=4426, incorect, iar acum, odată cu această versiune se va genera corect 635=4426. Nu este absolută nevoie să lucrați cu analitice la conturi de cheltuieli ce se culeg prin intrări cu tip “N50”. programul “știind” să determine că 50% din acestea și TVA aferent lor se vor înscrie pe coloana “Nedeductibil” în ecranul de calcul al impozitului pe profit.

De aceea dacă anterior instalării acestei versiuni ați operat, pentru iulie 2012, prin ecranul “Intrări”, facturi de la societăți de leasing cu rate leasing și ați ales opțiunea “N50” puteți devalida și revalida facturile respective  pentru a vă genera corect notele contabile.

20 comentarii

  1. As dorii sa stiu cum se vor proceda in cazul retinerii la sursa a celor 2% pentru veniturile banesti din agricultura cele de la art.74 din Codul fiscal, daca din D.100 s-a scos “613 – Impozitul pe veniturile din activitati agricole “?

  2. buna ziua
    va rog sa-mi spuneti cum se opereaza cheltuielile cu carburantul, care de la 1 iulie 2012 este nedeductibil 50 %, atat tva cit si cheltuiala.
    va multumesc

  3. Buna Cristi,
    Doresc sa te intreb ceva legat de schimbarile aparute de la 01.07.2012 Cod Fiscal: Exista o masina achizitionata pe firma, achitata integral care este folosita numai de asociatul unic doar pentru intalniri de afaceri, incheieri de contracte deplasari in tara in interesul firmei …,(se poate demonstra cu documente acest lucru). Firma nu are agent de vanzari, doar contabil angajat CMI (anag). Asociatul unic sustine ca are dreptul sa-si deduca 100% ch comb, reparati, asigurari,… deoarece cineva trebuie sa vanda, sa aduca contracte pentru functionarea firmei (considera ca se incadreaza la “vehicule utilizate de agentii de vanzari si de achizitii”).
    Intrebare: Pot deduce in aceasta situatie chelt comb, reparatii, asigurari,…100%?
    Firma mai detine un autoturism cu contract de comodat, pe care-l foloseste contabilul (anag) atat in interesul firmei cat si in interesul personal.
    Intrebare: Pentru acest autoturism pot deduce doar 50% la ch comb, reparatii, asigurari,…? Daca da cum introduc in Saga asigurarile? Tot prin fereastra intrari, TVA ‘’0’’, cu bifare obtiune N50?

    1. Apar mai multe probleme aici. Autoturismul utilizat de către persoane cu funcții de conducere are o limitare suplimentară: nu i se pot deduce integral cheltuielile cu reparații.
      În ceea ce privește deducerea cheltuielilor cu combustibilul, trebuie să facă dovada utilizării exclusive a autoturismului în scopul obținerii de venituri. Este foarte greu să deomnstrezi utilizarea exclusivă.
      Intrările la care se aplică limitarea dreptului de deducere se culeg prin intrări cu TVA, normal, 24% nu 0.

  4. Buna,
    contabilizarea combustibilului N50 ar trebui sa se contabilizeze intr-un cont analitic al contului de combustibil, la sf de trimestru sa stiu la ce suma aplic 50% deductibilitate .am dreptate ?, sau nu?

    1. Nu este nevoie de contabilizare în cont distinct. Simpla culegere a datelor prin ecranul intrări, folosind opțiunea N50, pe cont de cheltuieli va face ca programul să completeze automat coloana “Nedeductibil” din calculul impozitului pe profit cu suma nedeductibilă.

  5. @Cristi
    Te rog sa-mi spui unde pot citi in lege, cf carui art…, nu pot deduce integral ch cu reparatiile auto pt fctii de conducere? Dar ch cu asigurarile auto se pot deduce integral pt functii de conducere?
    Si o ultima intrebare: Pt autoturismul la care deduc combustibilul 50%, valoarea asig CASCO daca este 280lei/trim cat inreg: 613=5311 140 lei/trim?

    1. Îmi cer scuze, am creat confuzie. Limitarea dublă se referă că la autoturisme se aplică limitare la deducere în sensul următor: dacă sunt două autoturisme în firmă, fie în proprietatea firmei, fie în utilizarea ei și doar o persoană cu funcție de conducere, atunci doar pentru unul din cele două autoturisme se vor putea deduce cheltuielile cu reparații (vedeți art.21 alin.3 lit.n CF).
      Dacă suma e 280 lei/trimestru, se înregistrează 613=5311 cu 280 lei. Recomandabil prin analitice distincte, 613.01=5311 cu 140 lei, respectiv 613.02=5311, dar nu obligatoriu. Faptul că o sumă e parțial deductibilă, nu înseamnă că nu se înregistrează pe cheltuieli, ci înseamnă că, la calculul profitului impozabil se va ține seama de aceasta ca fiind nedeductibilă. Așa cum am mai spus, evidența contabilă e diferită de cea fiscală.

  6. @Cristi
    Am centralizat toate informatiile intr-un tabel asa cum am inteles eu:

    Marca Mod de Pers. care Chelt deductibile cu:
    auto achizitie utilizeaza combust. repar. asig.

    Auto 1 Cump. pe Administratorul 100% 100% 100%
    firma unic al SRL (nu
    (propr. are CMI pe firma,
    firmei) dar este cel care
    aduce toate contr.
    pe firma, un fel de
    agent de vanzare)

    Auto 2 Contr. de Contabilul (are 50% 50% 50%
    comodat CMI pe firma)
    (contr.de
    folosinta)

    ESTE CORECT ?

  7. @Cristi
    Imi pare rau, dar tabelul a fost modificat de calculator. Reiau ce am scris:
    MARCA AUTO (Auto 1 si Auto 2)
    MOD DE ACHIZITIE (Auto 1-cump.pe firma (propr. firmei),iar Auto 2-contr.de comodat (contr. de folosinta)
    PERS. CARE UTILIZEAZA (Auto 1-Administratorul unic al SRL care nu are CMI pe firma, dar este cel care aduce toate contractele pe firma, un fel de agent de vanzari si Auto 2-Contabilul care are CMI pe firma)
    CHELT DEDUCTIBILE CU: COMBUSTIBILUL, REPARATII, ASIGURARI
    Pentru Auto 1 se deduce: 100%, 100%, 100%
    Pentru Auto 2 se deduce: 50%,50%,50%

    ESTE CORTECT ?

    1. Nu este corect. Dacă administratorul nu are CIM, degeaba pretinde că face treaba unui agent de vânzări. El trebuie să fie încadrat ca atare. Altfel nu se încadrează în excepțiile din codul fiscal.

  8. Am o rugaminte mare ,
    Nu stiu ce nu fac corect !
    Operez achizitiile de combustibil, reparatii etc de la Intrari, selectez N 50,…….. fac o simulare la septembrie si observ ca nu-mi apar cheltuieli nedeductibile deloc in registrul de evidenta fiscala, nu stiu ce sa fac ?

    1. Mai mult ca sigur ați operat intrările prin cont de stocuri și ați dat în consum. Pentru a se putea utiliza facilitatea e nevoie ca intrările să fie culese direct pe cheltuieli.

  9. unde pot opera venituri din arenda ,ca sa le pot prelua in d112 fara a fi platitor de salarii II ul dupa ce s-a completat actul aditional unde a optat pentru retinere la sursa taxa forfetare?

    1. Veniturile din arendă nu se declară în D112. Se declară contractul de arendă de către beneficiar la fisc și plătește impozit direct la fisc sau se poate opta pentru reținerea lui de către plătitorul de venit. Opțiunea revine contribuabilului. E vorba de un impozit datorat în baza art.61 din codul fiscal. În D112 se înscriu acele venituri ce se impun conform art.52 și 55 din codul fiscal. Acest impozit se declară prin D100, dacă se reține de către plătitorul de venit, de către plătitorul venitului.

  10. Exista vreo posibilitate de calcul automat N50 in cazul CASCO si RCA achitate la inceputul anului si care se afla (puse de mine, evident) in contul 471, din care Saga inregistreaza lunar pe cheltuiala?

    Asa, cu diverse artificii as putea s-o fac si eu, dar tot va trebui sa tin minte la sf. fiecarui trimestru ca trebuie sa………..
    Imi convine sa tina minte Saga, nu eu :))

    Sau poate a rezolvat problema si-mi scapa mie, n-o vad, n-o gasesc?!……

    Multumesc anticipat pentru raspuns

    1. Momentan, nu există o astfel de posibilitate. Singura variantă este utilizarea unor analitice specifice și înscrierea, manual, în coloana “Nedeductibil” a sumelor contabilizate în aceste analitice.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *