Opinii: O altă dublă măsură.

11 Aug 2012 | Diverse | 0 comentarii582 vizualizari

balansoarCiteam zilele acestea, atât prin presa locală cât și prin cea națională, despre datoriile la stat a unor companii private sau chiar cu capital integral de stat. Și mi-am adus aminte de discuția purtată cu administratorul unei firme cu care colaborez.

Ei bine persoana cu pricina a lucrat în străinătate ani de zile, însoțită de toată familia: mamă, tată, frate. Tatăl și copiii în construcții, mama în agricultură sau ca bonă pentru persoane în vârstă.

La un moment dat s-au decis să facă o firmă în România și să folosească banii câștigați în străinătate, aici în țară. Au făcut-o și mama lui se ocupa de ea. Între timp copii s-au căsătorit și soțiile lor lucrau și ele în firmă. Firma se ocupa de un comerț specific: carne și produse din carne, exclusiv. Și erau pe stat de plată 5 persoane, toți membri aceleiași familii. Între timp a venit și în România criza, firma a început să meargă prost, a rezistat impozitului minim cu greu, și-a plătit obligațiile față de stat cu greu, cu întârziere, cu dobânzi și penalități, dar le-a plătit. Copii și tatăl au plecat iarăși în străinătate la muncă, urmați la scurt timp de soții și mamă. Ca urmare firma nu mai avea activitate. Au plecat să producă bani cu care să-și achite datoriile ce le mai rămăseseră la bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale (CAS, CASS, șomaj și fonduri speciale). Acestea, datorii restante, conform datelor oficiale postate pe siteul ANAF, la 30 iunie 2012 sunt așa: 4360 lei CAS, din care CAS reținut de la salariați 286 lei, șomaj 119 lei, din care reținut de la salariați 76 lei, 966 lei față de bugetul de stat din care rețineri de la salariați 102 lei. După cum se vede, firma avea obligații cu reținere la sursă neachitate la 30/06/2012, restante, în sumă de 464 lei.  A avut o sumă mai mare de la începutul anului, dar a mai achitat din acele sume cam odată la trei luni când se mai întorceau în țară.

Ei bine, ce credeți că a făcut ANAF? Mai exact un vigilent sau vigilentă de la ANAF? A făcut plângere penală firmei pe motiv că, de rea-credință fiind, nu achită reținerile din salarii a salariaților. Da? Ați priceput? ANAF a făcut plângere penală împotriva administratorului pe motiv că nu-și achită, reținerile din salariile lui și a membrilor familiei sale fiind de rea credință.

Iar oamenii sunt speriați. Au fost chemați la Poliție cu state de salarii, declarații, documente de plată. Da. Pentru că în opinia unora sunt evazioniști. Chiar dacă ANAF se sesizează pe declarații depuse de către contribuabil. Asta e unul din aspectele ce nu-l pricep: depui lunar declarații la fisc prin care îți asumi obligații de plată, plătești parțial, nu neapărat lunar, ești de găsit la sediu sau punct de lucru și totuși ești evazionist? E hilar dacă te gândești mai bine.

Și mă uitam pe siteul ANAF la datoriile unor firme. Vă dau doar așa:

lista contribuabililor mari ce au obligații restante la bugetul de stat

lista contribuabililor mari ce au obligații restante la CAS

lista contribuabililor mari ce au obligații restante la sănătate

lista contribuabililor mari ce au obligații restante la șomaj

Un exemplu minor:

Compania Națională a Huilei SA, are ca obligații restante, la 30/06/2012, conform acelorași date oficiale, impozit pe salarii restant 158584999 lei, CAS reținut de la salariați 140089410 lei, șomaj reținut de la asigurați 57709814 lei, sănătate reținută de la salariați 157629474 lei. Adică are un total de 514013697 lei (da lei noi, RON, cum vreți să-i spuneți), obligații reținute de la salariați, restante. Adică de 1107788.14 ori mai mari față de firma despre care am început să vă povestesc.

Aș putea relua cu alte exemple, unele chiar cu firme din Bihor sau alte zone ale țării, private sau cu capital de stat.

Ați citit pe undeva de vreo acțiune penală împotriva managementului, administratorilor CNH sau a altor firme mari? Eu nu. În schimb am citit știri despre administratori urmăriți penal pentru neplata reținerilor din salarii pentru sume de ordinul a 10-20,000 lei și, după cum vedeți, chiar a unor sume mai mici.

Nu spune nimeni că legea nu trebuie aplicată, dar atunci când ANAF dă dovadă că legea e făcută pentru căței, nu te mai miri că treburile merg cum merg în țara asta. Ne ocupăm de fapte mărunte, se fac dosare de 400-500 lei, ocupăm timpul unor funcționari publici, a unor ofițeri ai SIF din MAI și a procurorilor, în timp ce marile evaziuni fiscale, faptele de evaziune autentică trec de multe ori pe sub nasul acelorași funcționai ai ANAF. Și nu sunt văzute de aceștia pentru că au ochii vârâți în mormane de hârtii întocmite pentru ăia ce le-au comunicat legal că datorează niște bani statului.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *