Proiecte legislative – REGES Online

08 Mar 2025 | Legislatie | 0 comentarii3462 vizualizari
probleme-regim-constructii

Zilele acestea a fost pus în dezbatere proiectul de modificare a REGES. REVISAL se va muta on-line – se vor încărca datele direct în portalul ITM. La portal vor avea acces și angajații nu doar angajatorii.

Ministerul Muncii a postat aici proiectul de hotărâre de Guvern.

 

Prima problemă a acestui proiect – excluderea profesioniștilor contabili ce exercită profesia ca persoane fizice – prin cabinete individuale – din categoria persoanelor ce pot trimite datele angajatorilor în REVISAL.

 

Motivul pentru care spun asta este că în proiectul de hotărâre, la art.2 se definesc termenii. Iar definiția termenului de “prestator”  este aceasta:

prestator = persoana fizică ce desfășoară activități economice în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, sau juridică, care își desfășoară activitatea în condițiile prevederilor legale în vigoare, care în baza unui contract de prestări servicii, încheiat cu angajatorul, efectuează serviciul de completare a elementelor privind încheierea, modificarea, suspendarea și încetarea
contractului individual de muncă;”

Așadar doar PFA/II/IF înregistrate la ONRC pot încheia contracte cu angajatorii – contabilii – organizați ca profesie liberală prin cabinete proprii, fără personalitate juridică – nu pot decât dacă au societate comercială ce este persoană juridică.

De ce este importantă definiția prestatorului? Pentru că potrivit acestui proiect, trimiterea sau modificarea datelor în acest registru se va putea face doar de către:

  • angajați proprii ai angajatorului ce au competență în acest sens și care sunt desemnați prin decizie scrisă a angajatorului, sau
  • prestatori în baza unor contracte de servicii încheiate cu angajatorul în acest sens – prestatori ce nu pot avea decât cele două forme de organizare de mai sus.

De asemenea va apărea o obligație nouă în situația celor ce utilizează prestatori pentru înscrierea, modificarea și trimiterea datelor în registru – înregistrarea lor pe portalul ITM.

Angajatorii care au contractat serviciul de completare și transmitere a Registrului au obligația de a completa și transmite în Registru, următoarele date:

  1. datele de identificare ale prestatorului – CUI/CIF, denumire prestator, sediul social, numele și prenumele reprezentantului legal în cazul persoanei juridice;
  2. data încheierii contractului de prestări servicii;
  3. data de început a prestării de servicii;
  4. durata contractului de prestări servicii;
  5. data încetării contractului de prestări servicii

Transmiterea acestor date se realizează în termen de 3 zile lucrătoare de la data încheierii, respectiv, încetării contractului de prestări servicii.

 

Angajatorii vor transmite în registru următoarele date, fără a avea caracter limitativ:

  •  datele de identificare ale angajatorului, cum ar fi: denumire, cod unic de identificare – CUI, codul de identificare fiscală – CIF, sediul social, numele și prenumele reprezentantului legal – pentru persoanele juridice, respectiv: numele, prenumele, codul numeric personal – CNP, domiciliul – pentru persoanele fizice;
  • datele de identificare ale salariaților, cum ar fi: numele, prenumele, codul numeric personal – CNP, număr de identificare fiscală – NIF, cetățenia și țara de proveniență – Uniunea Europeana – UE, non-UE, Spațiul Economic European – SEE;
  • pentru persoanele cu dizabilități, gradul, tipul de handicap și durata acestuia; *
  • data încheierii contractului individual de muncă, numărul acestuia și data începerii activității;
  • funcția/ocupația, conform specificației Clasificării Ocupațiilor din Romania sau altor acte normative;
  • tipul contractului individual de muncă;
  • durata contractului individual de muncă, respectiv nedeterminată/determinată;
  • locul de muncă, respectiv fix sau mobil;
  • durata timpului de muncă și repartizarea acestuia;
  • salariul de bază lunar brut, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri, astfel cum sunt prevăzute în contractual individual de muncă sau, după caz, în contractul colectiv de muncă;
  • datele de identificare ale utilizatorului, în cazul contractelor de muncă temporară;
  • data transferului, precum și datele de identificare ale angajatorului la care se face transferul în condițiile legii;
  • data la care începe și data la care încetează detașarea, precum și datele de identificare ale angajatorului la care se face detașarea;
  • data la care începe și data la care încetează detașarea transnațională, definită de Legea nr. 16/2017 privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii
    transnaționale, statul în care urmează să se realizeze detașarea transnațională, denumirea beneficiarului/utilizatorului la care urmează să presteze activitatea
    salariatul detașat, precum și natura acestei activități;
  • data la care începe și data la care încetează detașarea pe teritoriul unui stat care nu este membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, statul în care urmează să se realizeze detașarea, denumirea beneficiarului/utilizatorului la care urmează să presteze activitatea salariatul detașat, precum și natura acestei activități;
  • perioada, cauzele de suspendare și data încetării suspendării contractului individual de muncă;
  • data și temeiul legal al încetării contractului individual de muncă

Datele nu sunt limitative, așadar este posibil să se poată introduce și mai multe date, dar față de cele operate acum, apar suplimentar datele despre persoanele cu handicap – respectiv informații despre gradul de handicap, gradul acestuia și durata.

 

 

Datele la care se trimit în registru informațiile, sunt, în general ca cele de acum. Dar avem o surpriză la suspendări:

 

Datele prevăzute la art. 4 alin. (2) lit. p) (adică cele legate de suspendare) se transmit cel târziu în ziua anterioară datei suspendării/datei încetării suspendării, cu excepția cazurilor de suspendare în baza certificatelor medicale, când transmiterea în Registru se face în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării la angajator a certificatului de concediu medical; a absențelor nemotivate, precum și a situațiilor de suspendare în caz de forță majoră, când transmiterea în Registru se face în termen de 3 zile lucrătoare de la data suspendării.

 

Așadar la fiecare medical va fi necesar să se facă dovada predării medicalului la angajator de către salariat, iar angajatorul va fi nevoit ca în baza acelui medical să trimită în REVISAL suspendare. Mi se pare o tâmpenie. Va crește volumul de date operate ca suspendări pentru medicale. Medicalele vin până la 5 a lunii următoare. Să spunem că angajatorul îl primește în data de 5. Va avea 3 zile lucrătoare ca pentru orice medical să trimită suspendarea în REVISAL. Deși este o suspendare de drept, prin efectul legii. Și o va face pentru toate medicalele ce vin pentru luna anterioară.

 

Dosarul personal al angajaților este obligatoriu și se va putea întocmi și în format electronic, în situația în care părțile au optat să utilizeze la încheierea, modificarea,
suspendarea sau, după caz, la încetarea contractului individual de muncă semnătura  electronică avansată sau semnătura electronică calificată. Angajatorii vor fi obligați să respecte prevederile legale privind arhivarea documentelor în formă electronică.

Dosarul, fie fizic, fie cel în format electronic, va fi pus la dispoziția inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.

Dosarul personal al salariatului cuprinde cel puțin următoarele documente: actele necesare angajării, contractul individual de muncă, actele adiționale și celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă, acte de studii/certificate de calificare, precum și orice alte documente care certifică legalitatea și corectitudinea completării în Registru.

Angajatorii sunt obligați, la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia copii certificate pentru conformitate cu originalul, de către angajator, ale documentelor existente în dosarul personal, iar dacă salariatul solicită, trebuie să-i elibereze acestuia și o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din Registru și din dosarul personal, în termen de 15 zile lucrătoare de la data solicitării.
Eliberarea adeverinței este obligatorie la încetarea activității salariatului și tot atunci, suplimentar, este obligatoriu să se elibereze  și un extras din Registru, certificat prin semnătură, în condițiile legii.

 

Observ iarăși că se discută despre noțiunea de “extras din Registru”, dar registrul în sine sau forma acelui extras nu este definit ca document ce se listează.

Dosarele personale ale fiecărui salariat se păstrează în condiții corespunzătoare, care să asigure securitatea datelor, precum și respectarea prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal și ale art. 25 din Legea contabilității nr. 82/199 (adică pentru 5 ani calculați de la 1 iulie a anului următor exercițiului financiar în care au fost întocmite), referitoare la statele de plată.

Registrul este accesibil online pentru salariați/foști salariați, în privința datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea și tipărirea
acestor date, precum și la generarea online și descărcarea unui extras din Registru.

Nu este clar cum vor accesa sau pentru ce perioadă o vor putea face. Nu este clar cum vor face asta cetățenii străini, la date ulterioare, când poate le expiră rezidența în România.

 

Termenul de înscriere a datelor în noul registru va fi de 6 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern.

Angajatorii au obligația de a se înregistra în Registru, în termen de 6 luni de la data  intrării în vigoare a prezentei hotărâri. În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, angajatorii au obligația de a completa și transmite în Registru toate elementele contractelor individuale de muncă active la acea dată, care nu se regăsesc în aplicația REVISAL.

Hotărârea va intra în vigoare la 30 de zile de la publicare.

Procedura de acces la noua platformă se va publica separat, prin ordin de ministru, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii. Așadar vom avea practic doar vreo 5 luni pentru adaptarea softurilor și procedurilor pentru operarea în noua platformă.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *