Calcul impozit pe venit microîntreprinderi–casa de marcat.

15 Jan 2021 | Contabilitate, Declarații | 42 comentarii116 vizualizari
Bonificații impozit venit microîntreprinderi și impozit pe profit

Pentru că am primit întrebări legate de modul în care se poate adăuga la baza impozabilă, pe trimestrul IV, pentru calculul impozitului pe venitul microîntreprinderilor, contravaloarea caselor de marcat achiziționate și puse în funcțiune în anii 2018 și 2019, anterior legii 153/2020 în vederea deducerii din impozitul datorat a acelor sume, vă arat două modalități.

Exemplul este pentru o societate care a achiziționat în 2018 o casă de marcat în valoare de 1000 lei a cărei contravaloare o deduce din impozitul datorat pentru trimestrul 4 a anului 2020.

Observații

1. dacă ANAF va modifica D100 în așa fel încât suma dedusă pentru case de marcat să fie evidențiate distinct, se va modifica și în program și este posibil ca de la acea dată modul de completare sau de generare să difere puțin.

2. nu există suport pentru situațiile în care valoarea casei/caselor de marcat depășesc suma datorată cu titlu de impozit în acest trimestru și care se va reporta în vederea deducerii în perioade următoare. Va fi necesară o evidență extracontabilă pentru asta.

Prima modalitate: adăugarea unei linii cu valoarea casei demarcat în tabelul ce conține elementele de calcul a bazei impozabile și completarea sumei deduse din impozit în caseta consacrată. Adăugarea liniei noi se realizează simplu. Poziționați-vă pe ultima linie completată din tabel și apăsați tasta “Săgeată jos” de pe tastatură. Aceasta este modalitatea pe care vi-o recomand eu.

(dați click dreapta pe imagini și alegeți “Vezi imaginea” sau  “Deschide imaginea în filă nouă” pentru a vedea aceste imagini la dimensiuni complete)

Calcul impozit v2

A doua modalitate: adăugarea sumei reprezentând casa de marcat, ca valoare negativă, în câmpul “Suma deductibilă” și completarea sumei deduse din impozit în caseta consacrată.

Calcul impozit v1

Tehnic rezultatul este același. Avantajul primei metode este că datele din acel tabel se pot tipări și sunt mai explicite.

42 comentarii

 1. Buna ziua,
  Am un venit total impozabil la trim 4 de 35414, deci un impozit calculat cu 1% de 354 ron.
  Casa de marcat achizitionata este in val de 1000 ron. Cand pun aceasta suma de 1000 ron in campul suma dedusa din impozit nu imi calculeaza suma de 10 ron ca impozit de venit contabilizat

 2. Cum procedam in cazul in care impozitul datorat este mai mic decat costul casei de marcat? Adaugam la venituri suma aferenta casei de marcat (ex. 1000 lei )si la suma dedusa din impozit doar cat impozit datoram (ex. 800 lei)? Si diferenta de 200 lei o trecem la suma dedusa din impozit af trimestrului I 2021? Multumesc

  1. Deducerea se face în limita impozitului datorat. Suma ce nu se poate deduce la trim.4 se va reporta în trimestrele următoare. Pentru sumele reportate va fi necesar să țineți o evidență extracontabilă.

 3. Este rezolvata problema prin:
  – D100 care se utilizeaza incepand cu obligatiile fiscale care au termen legal de declarare 25 ianuarie 2021 inclusiv, si
  – 710 care se utilizeaza,dupa caz, incepand cu data intrarii in vigoare a OPANAF Nr.51/18.01.2021 publicat in MO I Nr.59/19.01.2021.

 4. Va rog o parere :
  imprimanta fiscala achizitionata in martie 2020 in valoare de 1900 lei ,pusa in functiune in iunie 2020, societatea nu a scazut din baza impozabila a trimestrului II 2020 suma de 1900 lei ,ceea ce insemna ca impozitul pe venit nu a fost mai mic in acel trimestru cu suma de 19 lei(1900*1%). Acum in trimestru iv, la calculul impozitului pe venit,e corect sa nu mai adaug suma de 1900 lei la baza impozabila deoarece nu a fost scazuta initial ci sa scad direct valoarea intreaga a imprimantei fiscale?Multumesc!

  1. Eu zic că da, dar din păcate Legea 153/2020 nu spune că se adaugă numai în cazul celor care au dedus costul lor din baza impozabilă anterior. Pornește de la premisa că toată lumea a dedus.
   Așa că e necesar să adăugați la bază și apoi să impozitați chiar dacă atunci nu ați diminuat baza impozabilă.
   Pe de altă parte puteți depune rectificativă la D100 a trimestrului din 2018 sau 2019 în care nu ați diminuat baza impozabilă.

  1. Formularul nou este deja implementat în versiunea de pe site.
   Bonificație pentru impozitul pe profit și cel pe veniturile microîntreprinderilor s-a acordat doar pentru primele trei trimestre ale anului fiscal 2020.

 5. in momentul completarii sumei in ecranul suma dedusa din impozit, aceasta se adauga in decl 100 la impozit datorat si apare si la deductibil.De ce?

  1. Nu cred. Logic se deduce suma datorată. Prima dată se calculează suma datorată apoi se deduce suma casei de marcat.

 6. Buna ziua. Suma trecuta in Saga ca ch. cu sponsorizari deductibile apare in D100 (vers ANAF) la randul “Deductibila/Datorata anterior” in loc de randul “Sponsorizari si burse acordate.. “.

 7. Multumesc pentru raspuns.
  Daca impozitul datorat este 1600 lei iar valoarea casei de marcat este 2000 lei in momentul in care in program la suma dedusa din impozit trec 2000 lei in declaratia 100 imi preia suma datorata si suma deductibila 2000 lei.Corect ar fi ca in declaratia 100 sa fie datorat 1600 si deductibil 1600,nu? Cumva la suma ” dedusa din impozit ” trebuia sa trec doar 1600 si nu toata valoarea casei de marcat,iar in trimestrul urmator sa tin cont de ea?

  1. Nu puteți deduce mai mult decât datorați. Suma dedusă din impozit este maxim suma impozitului datorat.
   Dacă valoarea casei de marcat este mai mare decât impozitul datorat, atunci diferența se va reporta spre deducere în următoarele 28 de trimestre.

 8. In cazul in care impozitul datorat este zero in trimestru 4,iar valoarea casei de marcat este de ex 950 lei,impozit 3%,la suma datorata va fi trecuta suma 29 lei si la suma dedusa din impozit 29 lei ,suma de plata 0? este corect rationamentul?Multumesc!

  1. Da.
   Adăugarea la bază se face doar în trimestrul 4 2020, o singură dată așadar, pentru case de marcat achiziționate în 2018, 2019 și primele 6 luni din 2020.
   În trimestrele următoare, în cazul acestora, dacă au rămas sume ce nu s-au dedus la trimestrul 4 2020, diferențele nededuse se vor deduce direct fără a se mai adăuga la baza impozabilă.

 9. In cazul in care am depus declaratia 100 si am virat
  impozitul aferent trim.4.2020 fara a deduce valoarea
  casei de marcat,trebuie sa rectific declaratia(situatie in care
  raman cu impozit platitit in plus),sau pot aplica deducerea si in
  trim.1.2021.
  Va multumesc!

 10. Buna seara! Nu pot genera Decl. 710. Am declarat deja impozitul in suma de 995 cu decl. 100.
  Vreau sa rectific cu 710. Casa de marcat 1200 ron. Respect instructiunile de completare a datelor.
  Cand generez 710, corectez suma la rubrica “datorat” 995, la deductibil se preia corect suma de 1200. Pana aici totul OK! Se genereaza cu succes PDF-ul ramanand de plata -205lei. dupa validare ramane datorat 995, dispare 1200 deductibil si ramane de plata bineinteles 995. Deci, ce nu fac bine?

  1. Dvs vreți să deduceți mai mult decât datorați!
   Este imposibil așa ceva. Deducerea nu poate fi mai mare decât suma impozitului datorat. Dacă valoarea casei de marcat este mai mare decât valoarea impozitului datorat în trimestrul IV, diferența se va deduce în trimestrele următoare.

 11. Buna seara! Sunt la inceput si inteleg mai greu :((( . Va rog sa imi spuneti daca am inteles bine: am achizitionat 2 case de marcat in 2019, le-am dedus la momentul acela. Acum le pun pe 704 si apoi le deduc din impozit, cateva trimestre consecutive (in limita specificata de lege) ? Multumesc.

  1. Nu. Adăugarea la baza impozabilă nu înseamnă contabilizarea efectivă pe venituri.
   Înseamnă doar că în ecranul de calcul al impozitului, strict pe trimestrul IV 2020, c/v caselor de marcat se va adăuga la baza impozabilă.

 12. O microintreprindere care are de plată 1000 lei impozit și acorda sponsorizare, tine cont de suma respectivă la calcul, sau de impozitul rezultat în urma scăderii casei de marcat?

 13. Buna ziua ,va rog spuneti-mi cum se face cu diferenta care se reporteaza spre deducere in urmatoarele 28 trimestre de la casa marcat
  multumescc

  1. O deduceți direct din impozit la trimestrele următoare, fără a mai adăuga suma la baza impozabilă.
   Evidența sumei reportate pentru deducere se va ține extracontabil.

 14. @Cristi
  inteleg ca fac ca in dcembrie doar ca nu mai trec la venituri si scad din suma ramamasa de dedus dar,nu mai mult decat este impozitul in trimestru .(imi cer scuze dar sunt incepator)
  multumesc

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *