Opinii: de 1 mai

01 May 2012 | Diverse | 1 comentarii776 vizualizari

blind justiceDupă cum știți a picat guvernul zilele trecute. Nu știu dacă e bine sau rău din punct de vedere politic. E treaba altora să se pronunțe.

Să privim însă din punct de vedere economic.

Primul efect: cursul EUR a luat-o razna. În sus. Se presupune că BNR a intervenit agresiv  în piață.

Al doilea: bursa a simțit și ea efectul și au apărut incertitudini.

Al treilea: “Ratingul României include deja incertitudinile politice legate de alegerile parlamentare din toamnă. Totuşi, creşterea substanţială a politicilor populiste, care ar avea ca efect o deviere semnificativă de la programul de consolidare fiscală, fie înainte fie după alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului”. Cine spune asta? Fitch Ratings.

Legat de moneda națională și de derapajele cursului, e interesant de văzut cum în 13 ani leul a pierdut 237% din valoare, fiind cea mai tâlhărită monedă din țările fost comuniste.

Noul guvern nu este instalat încă. De fapt, la această oră, nu i se cunoaște organizarea și nici măcar numele viitorilor miniștrii nu se cunosc. De aceea orice luare de poziție pro sau contra lui este anormală. Să facă treabă și mai vorbim după aceea.

Totuși, ceea ce se cunoaște sunt intențiile celor ce vor guverna, din care iată, pe scurt, câteva:

  1. reducerea TVA pentru producția de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte și legume și revenirea, în timp, la cota de 19%
  2. introducerea unui sistem de impozitare a veniturilor, cu cote diferențiate, cu limitarea cotei la 16%.
  3. reducerea CAS cu 5% și zero taxe la munca în regim part-time
  4. creșterea salariului minim la 800 lei/lună (sau chiar 850 lei/lună după unele surse)
  5. crearea de locuri de muncă
  6. restructurarea ANAF

    Ce îmi doresc eu? În primul rând să fie fair-play. Să respecte ceea ce a acuzat toate guvernele anterioare lui că nu respectă: legea. Da, să respecte legea ce există acum. Pentru că m-am săturat de modificări ale codului fiscal peste noapte. M-am săturat de ordine, circulare, ordonanțe simple, de urgență de cum or fi ele, date azi cu aplicare de ieri dacă se poate.

    Mi-aș dori să vină să spună: am promis că reducem CAS. Ok, iată actul ce reglementează asta. Se va aplica de la 01/01/2013 sau, mai exact, se va aplica peste 6 luni. Iată actul ce stabilește salariul minim la 800 lei. Se va aplica de la data la care se va reduce CAS.

    Concret, să respecte articolul ăla din codul fiscal ce spune că orice modificare a acestuia se face (și să elimine din codul fiscal expresia “de regulă”) cu 6 luni înainte de intrarea în vigoare a modificării.Pentru că este nereal să spui azi că majorezi salariul minim la 800 lei în condițiile în care azi plătești contribuții sociale de minim 44,20% (din care 16,50% reținute de la salariat) și impozit de 16% pe salariu, fără să stimulezi angajatorii, fără să mai reduci puțin din costul muncii. Făcând asta, riști să scazi veniturile, nu de alta dar nu faci altceva decât să lovești în cei ce au trecut, cum au putut, unii mai ușor, alții mai greu, prin tot haosul legislativ produs de guverne sau parlament în ultimii 22 de ani: în antreprenori. Să îți bați joc de ei și de banii lor.

    Sunt firme, mai ales în zonele rurale sau în orașe mici de provincie, unde patronii unor astfel de firme după ce plătesc tot ce au de plată și trag linie, constată că le rămân mai puțini bani decât banii plătiți salariaților și statului pentru aceștia. Și ce credeți că vor face? Vor majora salariile, vor da oameni afară sau vor face ceea ce și guvernatorul BNR a spus: evaziune fiscală pentru supraviețuire?

    Despre reorganizarea ANAF, e de văzut dacă se va aplica planul existent deja. Da, există deja un plan de reorganizare al ANAF, dar merită o discuție separată prin prisma unor informații ce apar.

    Deci, să vedem ce va fi. Ce ne rezervă, firmelor și contabililor, noul guvern.

1 comentariu

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *