(Non) modificarea regimului fiscal pentru construcții

03 Oct 2019 | Declarații | 70 comentarii2955 vizualizari
regimul fiscal pentru construcții

A apărut ordinul care reglementează D112 începând cu iulie 2019. Ca orice ordin care se respectă, acesta modifică, de fapt, codul fiscal.

De ce? Simplu:

Scutirile pentru regimul construcțiilor se aplică dacă angajatorii au minim 80% din cifra de afaceri provenită din activitățile de construcții așa cum sunt ele definite la punctul 5 art.60 din codul fiscal și care au veniturile brute calculate în funcție de un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 3000 lei lunar. Scutirile se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30000 lei, conform codului fiscal.

Ei bine, ordinul 3063/2019, la art.7, vine și introduce condiții cumulative pentru aplicarea scutirilor. Condiții care nu se regăsesc în codul fiscal.

Condițiile cumulative ce trebuie îndeplinite sunt:

– salariul brut de încadrare prevăzut în contractul individual de muncă este de cel puțin 3.000 lei lunar pentru un program de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră;

venitul lunar brut realizat în baza contractului individual de muncă este cuprins între 3.000 și 30.000 lei inclusiv;

desfășoară activitate în baza unui contract individual de muncă;

Veți întreba: ok, și unde este problema? Păi, în opinia mea, sunt mai multe probleme:

1. codul fiscal vorbește de salariu lunar de minim 3000 lei, despre calculul venitului brut în funcție de salariu de încadrare de minim 3000 lei lunar. Ordinul introduce o sumă orară a salariului minim. Să zicem că asta ar fi o detaliere a ceea ce înseamnă minimul de 3000 lei/lună la o normă întreagă de 8 ore/zi și nu ar fi o problemă, dar…

2. Ordinul impune condiția 2 – venitul brut să fie cuprins între 3000 lei și 30000 lei. Ori, în codul fiscal, o astfel de condiție nu există. Codul fiscal spune că scutirile se aplică pentru sume a venitului brut lunar de până la 30000 lei, nu spune că se aplică pentru venituri brute de la 3000 lei la 30000 lei.

3. Condiția 3 impune aplicarea scutirilor doar pentru cei care desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă. Dar codul fiscal spune că scutirea se aplică și în cazul celor care realizează venituri asimilate salariilor așa cum sunt ele definite la art.76 alin2 sau avantajelor în natură prevăzute la art.76 alin.3. În acest caz, administratorii care au contract de administrare mai beneficiază sau nu de astfel de facilități? Conform codului fiscal da, conform ordinului nu, pentru că ordinul obligă la existența unui contract individual de muncă condiție care, repet, nu există în codul fiscal.

În acest context: ce s-a schimbat?

– s-au introdus coduri CAEN noi, adică extinderea listei de angajatori
– s-a introdus scutire pentru suma de până la 30000 lei pentru cei care realizau mai mult de 30000 lei, impozabilă integral fiind diferența
– s-a introdus posibilitatea de a verifica încadrarea în condiția legată de cifra de afaceri în funcție de CA din anul precedent sau curent.

În rest, pentru situațiile de muncă cu timp parțial, intrări în lună sau plecări în lună și care au venit brut mai mic de 3000 lei, așa cum este ordinul formulat, de fapt nu se schimbă nimic. Asta în ciuda faptului că ar trebui de fapt să se aplice facilități și la cei care se angajează în cursul lunii sau cei care pleacă în cursul lunii și a căror venit brut lunar este mai mic de 3000 lei, dar este determinat în funcție de salariul de 3000 lei.

Nu se schimbă nimic dacă ne uităm la ordin, la art.7. Dacă ne uităm la exemplele din anexa 6 de la ordin găsim exemple în care ni se arată exact inversul art.7 și anume că și la intrări/ieșiri ba chiar și la timp parțial se schimbă.

Avem așadar un text în codul fiscal, un  alt text la art.7 din ordin care completează/contrazice codul fiscal și un alt text în exemplele din ordin, exemple ce contrazic art.7 al acestuia.

Când spuneam că statul are reglementări tardive, inaplicabile din lipsa unor norme clare, că are norme de aplicare absurde uneori, că nu este în stare să reglementeze coerent și logic în așa fel încât să nu fie necesare corecții la fiecare 2-3 luni, am fost certat, am fost criticat, pentru opinia exprimată. Acum ce să vezi: publică un ordin care așa cum se vede – adaugă la lege.

Să nu spun că reglementarea tardivă este încadrată la caz fortuit conform art.78 din codul de procedură fiscală. Adică inabilitatea statului, incapacitatea lui, de a reglementa este considerată caz fortuit, caz de forță majoră, iar incapacitatea economică a contribuabililor nu este niciodată caz fortuit sau generată de forță majoră ori dacă este așa contribuabilul trebuie să facă dovada 120% că a existat o situație de acest gen.

70 comentarii

  1. Scrie mai jos, in instructiuni, este si un exemplu.

    Pentru veniturile lunare din salarii și asimilate salariului, realizate în baza unui contract individual de muncă, mai mici de 3.000 lei/lună, facilitățile fiscale se acordă dacă este îndeplinită condiția ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, să fie în sumă de 3.000 lei lunar, pentru un program de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră.

    Exemplu: dacă un salariat cu normă întreagă are prevăzut în contractul individual de muncă un salariu lunar brut de încadrare de minimum 3.000 lei/lună, dar în luna de raportare a lucrat fracție de lună sau s-a aflat în concediu medical, acesta beneficiază de facilitățile fiscale pentru venitul realizat.

  2. Buna d-l Cristi si multumim pentru toate detaliile. As vrea sa fac o observatie , o chestiune care ma nedumereste este faptul ca pe multe pagini web de contabilitate apar confirmate facilitati in constructii pentru situatiile contractelor partiale, etc… Asta dupa aparitia ordinului 3063 , aparent fara a lua in considerare conditia ca brutul sa fie peste 3000 lei.

    1. Și eu cred că ar fi normal să se aplice. Ceea ce găsiți pe net pleacă de la textul din instrucțiunile de completare a D112, instrucțiuni din anexa 6 a ordinului. În acele instrucțiuni sunt și exemple. Exemple care…contrazic art.7 din ordin! Logic. După ce te strădui vreo 4 luni să dai un ordin îl dai prost.

  3. Buna ziua,

    Facilitatile se acorda si celor care realizeaza venit brut lunar mai mic de 3000 lei, cu anumite conditii, conform ordinului.

    “Condiția prevăzută la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal, privind salariul minim, în vigoare începând cu data de 22 iulie 2019, se consideră îndeplinită după cum urmează:
    – în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă, veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 3.000 lei lunar, respectiv salariul minim brut pe țară de 3.000 lei lunar este stabilit pentru un program de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră. Pentru salariații care au încheiate cu angajatorii contracte de muncă cu timp parțial, facilitățile fiscale se acordă numai dacă este îndeplinită condiția ca salariul tarifar orar să fie cel puțin egal cu 17,928 lei;

    – în cazul contractelor de internship și de ucenicie, facilitățile fiscale se acordă numai dacă este îndeplinită condiția ca salariul tarifar orar să fie cel puțin egal cu 17,928 lei.

    Începând cu data de 22 iulie 2019, în cazul îndeplinirii cumulative a condițiilor prevăzute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, facilitățile fiscale se acordă pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor de până la 30.000 lei lunar. Pentru partea care depășește plafonul de 30.000 lei nu se acordă facilitățile fiscale.

    Pentru veniturile lunare din salarii și asimilate salariului, realizate în baza unui contract individual de muncă, mai mici de 3.000 lei/lună, facilitățile fiscale se acordă dacă este îndeplinită condiția ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, să fie în sumă de 3.000 lei lunar, pentru un program de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră.

    Exemplu: dacă un salariat cu normă întreagă are prevăzut în contractul individual de muncă un salariu lunar brut de încadrare de minimum 3.000 lei/lună, dar în luna de raportare a lucrat fracție de lună sau s-a aflat în concediu medical, acesta beneficiază de facilitățile fiscale pentru venitul realizat.”

    1. Exemplul perfect de brambureală!
      Exemplele din anexa 6 a ordinului, pentru că de acolo citați, sunt în disonanță perfectă cu art.7 din ordin.

  4. In opinia mea la art. 7 nu sunt prevazute conditii suplimentare pentru aplicarea facilitatilor. La acest articol 7 sunt redate situatiile in care angajatorii din constructii trebuie (alin. 2) sau nu trebuie (alin. 1) sa depuna rectificative pentru lunile iulie si august.
    Conditiile de la art. 7 alin. (1) lit. a) – d) trebuiesc indeplinite pentru a nu depune declaratii rectificative. Cei care indeplineau conditiile respective in lunile iulie/august au putut declara angajatii in formularul existent si astfel nu mai depun rectificative.

    1. Nu zic nu, dar dacă nu ar fi fost art.7 alin.1 litera b.
      De acord că nu este posibil să introducă niște condiții suplimentare și da, cred că instrucțiunile din anexa 6 sunt cele ce prevalează din mai multe motive. Însă art.7 este fie alambicat formulat, fie exprimarea nu este cea mai fericită și puteau să-l formuleze simplu de tot în două alineate.

    1. Conform ordinului dat în aplicarea OUG 43/2019. Dar după ce apare declarația în format PDF pe site-ul ANAF.

  5. La o firma cu activitate de constructii 100% am avut de la inceputul anului un salariat cu timp partial dar raportat la salariul minim pe economie . Acestiua nu i-am aplicat facilitatile fiscale . Am procedat corect pana la 21 iulie ? Dupa 21 iulie nu mai indeplinesc consitiile cumulative , ce fac , mai pot aplica facilitatile celorlalti salariati sau trebuie sa-i majorez si celui cu timp partial salariul

  6. Buna ziua.Administatorul vrea sa plateasca salariile aferente lunii septembrie.Am avut angajari si incheieri contracte in cursul lunii pentru care nu imi calculeaza facilitatile avand in vedere ca nu a aparut declaratia in frmat PDF cf ordinului OUG 43/2019.
    As putea face plata salariilor apoi sa rectific statul dupa ce apare ordinul si sa mai platesc diferenta la salariati?

  7. Buna ziua, se va face un update la d112 in Saga ca sa putem deduce facilitatile si pentru cei care pleaca -vin in timpul lunii?

  8. Buna ziua
    Am depus pt iulie si august d112,chiar daca nu corespund sumele, trebuie sa fac rectificative cand apare declaratia actualizata.
    Daca nu depun D112 pt septembrie risc amenda?
    chiar se incadreasa situatia asta la caz fortuit?pt.ca am citit tot felul de variante….
    Multumesc!

  9. Buna ziua,
    Am o firma cu 3 angajati, doi cu norma intreaza si unul cu timp partial. CAM ul calculat este 0 si iar CAM ul pe constructii este 143. Este ok ?
    Multumesc !

  10. Buna, am o nelamurire: de ce se preia in decl 112 CA anul curent valoarea de anul trecut iar la an precedent nu se preia numic? Si inca o nelamurire: Anul trecut am avut toti angajatii detasati in UE iar CA a fost 100% constructii dar in afara tarii. Anul acesta am CA cu salriatii care lucreaza in Romania si care vor beneficia de scutiri si CA UE cu angajatii care nu vor beneficia de scutiri. In 112 ce valori trec? Multumesc!

    1. Refaceți actualizarea programului și apăsați actualizare date în ecranul din care generați declarația.
      Nu contează unde e realizată cifra de afaceri.

      1. Bună ziua! Spuneți-mi, vă rog, dacă brutul a scăzut, având in vedere aceste facilități din domeniul construcțiilor, mă afectează, la pensie? Vă mulțumesc!

  11. Buna ziua,
    Depunem rectificativa si pt luna iulie?
    Am un salariat cu timp partial de 4 ore salariul 1500 lei (corespunzator pt brutul de 3000 lei la norma intreaga) iar calculul cu noua versiune de program este diferit in iulie fata de august dar este diferit si fata de cum era calculat inainte de versiunea noua, nu inteleg situatia si nu stiu ce sa fac!
    Multumesc!

    1. Da. Pentru că pentru perioada 22.07-31.07 se aplică scutiri.
      Dar refaceți actualizarea programului în prealabil pentru că sunt corecții efectuate la iulie și de asemenea PDF-ul este modificat de către ANAF.

  12. Buna ziua,

    S-a remediat cumva problema cu calculul de impozit pe venit pentru noul formular 112 pentru luna iulie pentru constructii?
    Pentru cei cu timp partial, calculul de impozit nu trebuie sa se faca doar pentru perioada 01.07-21.07 (venit brut pentru aceasta perioada minus CAS calculat – CASS calculat)? Nu reusesc sa reconstitui suma calculata de program la impozit pe salarii( CAS si CASS dau ok).

    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    O zi frumoasa!

    1. Refaceți actualizarea mâine. S-au mai făcut unele corecții la iulie. Devalidați statul de salarii și apăsați actualizare date în stat și în ecranul din care se generează declarația.

  13. Buna ziua,
    Nici dupa actualizarea programului nu se calculeaza corect impozitul pe salarii la luna iulie pentru timp partial.
    Ne puteti spune cum calculeaza programul acest impozit?

    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    O zi frumoasa!

  14. Am facut calculele si am aplicat scutirile de rigoare. La un salariu de 1285 lei cu timp partial de 2 ore in domeniul constructii,fara deducere, impozitul de pe stat este de 59 lei.
    calcul per.01-21iulie = 15 zile
    838 lei-210 cas-84 cass=544 lei*10%=54 lei impozit salarii/ nu 59 cum calculeaza programul
    calcul per.22-31 iulie = 8 zile
    447 lei-95 cas/ cass nu , impozit nu.

    Va rog sa-mi spuneti unde gresesc, chiar nu-mi dau seama unde este greseala.
    Va multumesc!

    1. Baza de calcul este una lunară, nu pe perioadă.
      Se scade între CAS și nediminuat și diminuat. Și sănătate. Apoi se determină impozitul lunar după care se determină cât este cel scutit.

  15. Buna ziua. Daca fac rectificativa la septembrie 2019, la cifra de afaceri pe anul trecut o trec cea de la septembrie 2018 sau de la 31.12.2018?

    1. Depinde. Citiți codul fiscal pentru a vedea când se folosește CA din anul anterior și când cea din anul curent.

  16. Buna ziua,
    Am salariati cu salariul de incadrare de 2250 lei la un norma de 6 ore/zi. Sa inteleg ca si salariilor sub 3000 lei li se aplica facilitatile fiscale in constructii? Netul lor creste la noiembrie cu cca 300 lei. Este corect?

  17. Firma de constructii infiintata in iunie 2018, cifra de afaceri pe 2018 este 100%, fara angajati.
    In 2019, de la inceputul anului pana in prezent C.A. este tot 100%, angajati din ianuarie 2019, salarii 3000, toti angajati de la 1 ale lunii. Am citit de cateva ori OUG 43/2019 si tot nu pricep:
    -trebuie sa fac rectificative din iulie pana in prezent?
    -daca da, pt iulie, august si septembrie, ce trebuie sa trec la trec la cifra de afaceri pe anul trecut? totalul pe 2018 sau CA realizata pana la lunile respective?

    1. Nu. În acest caz nu.
      Dacă ați fi avut angajări în cursul lunii, angajări în cursul lunii, salariați cu normă parțială, atunci da, ar fi fost necesară rectificarea.

  18. Am facut rectificative pentru perioada iulie-septembrie si astazi cand am solicitat fisa de rol – SURPRIZA! – s-au calculat accesorii pentru sume neachitate pe codurile de impozit aferente domeniului constructiilor. Pai ce? Noi suntem de vina ca vin ei dupa 3 luni cu D112?

  19. Buna ziua ,

    Va rog sa-mi comunicati un punct de vedere cu privire la urmatoarea speta :
    – salariat part time 4 ore – 1500 lei ( in constructii ) – fara alte venituri .

    Societatea are obligatia de a calcula diferenta de contributii fata de un salar minim ?

    Multumesc
    Natalia Ciul

  20. Buna seara!
    As vrea sa va intreb daca pentru o firma in constructii este obligatoriu sa rectifice 112.
    Va intreb pentru ca noi avem un salariat intrat in iulie si altul iesit in august. Conform rectificarii, suma pe care o am de recuperat, o datorez salariatilor, pentru ca le creste salariul net. Cum ei sunt din alte localitati, voi avea de umblat cu trimisul banilor prin mandate postale. Asadar, mi-ar fi mai usor sa nu rectific. Cum este corect?
    Va multumesc!

    1. Corect este să rectificați, pentru că statele de salarii și declarația pentru iulie – septembrie, au fost întocmite conform prevederilor valabile anterior datei de 22 iulie.

  21. Dar in cazul in care, in cadrul aceleasi firme, am salariati care lucreaza in constructii si pot beneficia de facilitati dar societatea respectiva mai are o activitate secundara care nu are legatura cu constructiile si are si acolo 2 angajati. Cum fac statul de plata la o parte cu facilitati si la altii fara? Daca pun bifa in configurari salarii imi calculeaza la toti

    1. Dacă societatea se încadrează în criteriile de acordare a facilităților:
      – are obiect de activitate în construcții.
      – are realizat din activitatea de construcții 80% din CA.
      Atunci aplică salariul de 3000 lei tuturor salariaților și aplică facilitățile tuturor acestor salariați, indiferent că lucrează în construcții sau nu.

  22. Buna seara. Pentru cazul unui angajat (4h cu 1500 ron) pe o societate din constructii care se incadreaza la aplicarea facilitatilor si care nu mai are alt contract de munca de ce nu se mai calculeaza diferenta CAS acum la ultima versiune? Multumesc!

  23. Buna ziua.
    Societate de constructii, are un contract de mandat cu un venit lunar de 6000 lei. Se acorda toate facilitatile sau doar pentru impozitul pe venit?
    Multumesc

  24. Buna ziua
    La salariatii cu timp partial care respecta minim 3000 lei raportat la nr. de ore avute, dar care au sub 2080 lei pt. studii medii sau 2350 lei pt. studii superioare, nu se mai calculeaza diferenta de CAS?

  25. Buna ziua. Pentru salariat cu cim partial (1000 lei 2h/zi) fara alte contracte in alta parte saga aplica facilitati si la contributia suportata de angajator. E ok asa? Multumesc

  26. Buna ziua.
    Am 3 salariati cu CIM 8h/zi, salariu de incadrare 3500.
    Domeniul de activitate CAEN 7112-proiectare instalatii, CA este de 100% si anul 2018 si in anul 2019 din proiectare. Au lucrat 8h/zi toata perioada, nu au fost in concediu medical.Am aplicat facilitatile. (Scutire 10% sanatate, 10% impozit, CAS 3, 75%)
    Trebuie sa fac rectificative pentru iulie-septembrie?
    O zi frumoasa!

  27. Buna ziua.
    La o firma cu activitate mixtă constructii plus restaurant ponderea cifrei de afaceri din constructii în anul 2018 este de 82%.In anul 2019 ponderea cifrei de afaceri din constructii a fost sub 80%.Toti salariații au program de 8 ore/zi, salarii peste 3000 lei.In cursul lunii iulie s-au acordat concedii de odihnă atât înainte cat si dupa data de 21 iulie.La întocmirea statului de salarii pentru iulie in saga facilitatile sunt acordate pentru toată luna si nu doar de pe data de 21 iulie, respectiv pentru 8 zile lucrătoare.Mentionez ca am completat cifrele de afaceri corespunzătoare si ca in saga lucrez doar salariile.Va multumesc!

  28. Buna ziua,
    La o societate cu activitate in domeniul constructii – salariat in concediu de boala in octombrie 2019, cu venit brut sub 3.000 lei, se aplica facilitatile conf ord. 114/2018 avand in vedere ultimele modificari legislative?
    Multumesc,

  29. @Cristi
    Buna ziua
    Indicati-mi va rog si mie articolul si actul normativ in baza caruia sustineti ca e ok asa – sa nu se calculeze diferenta CAS suportata de angajator pt. salariatii cu timp partial din constructii care nu se incadreaza la exceptii si au sub 2080 sau 2350 lei avand in vedere functia ocupata.
    Scuze, dar nu inteleg pe ce va bazati afirmatia. Iar la Anaf la asistenta contribuabili, sustin ca ar tb. calculata diferenta.

    multumesc anticipat

  30. Buna ziua,
    am urmatoarea situatie pt luna octombrie pt un angajat al unei firme de constructii
    Salariul de incadrare 3000lei ,12 zile lucrate si 10 zile cu CM carantina
    pt cele 12 zile – 12*3000/22 = 1637 lei
    pt cele 10 zile CM = 1336 lei
    D112 eroare :brut mai mic de 3000lei si nu este scutit conf.regulii in constructii (eroare regula: S9bbb: asigScu=7 daca per>=07.2019 si A_1 sau B1_1 = 25 si bifa_CAM = 1 si salbr>=3000)
    Multumesc !

    1. Din testele mele nu există vreo problemă la cei care aplică regimul construcțiilor și se află în această situație.
      Refaceți actualizarea, pentru orice eventualitate și după aceea intrați în ecranul state salarii și pe stat nevalidat apăsați “Actualizare date”, după care apăsați “Declarația 112” și apăsați “Actualizare date” înainte de a re-genera declarația.
      Generați XML nu PDF pentru că validarea este mult mai bună la XML acesta folosind ultima versiune a validatorului din DUKIntegrator.

  31. Buna ziua,

    Imi puteti spune va rog cum procedez cu statul de plata pentru o firma in constructii care are salariati ce beneficiaza de facilitatile din constructii iar o parte dintre salariati NU BENEFICIAZA.
    ce bifa ar trebui sa aplic sa imi ia contributiile pentru salariatii care nu beneficiaza ?

  32. Bună ziua! Cum procedez in Sags pt salariații in constructii care prestează activitate 2 săptămâni în afara RO (nu beneficiază de facilitati) și cei care prestează activitate 2 săptămâni în RO (beneficiază de facilitati) in decursul aceleiași luni?

  33. @Cristi
    Sunt detașați transnational. Rămân angajații societății din RO, prestează activități de mentenanță eoliene pt perioade scurte din luna în diferite tari din UE și non-Ue. Deci pt perioada de detasare transnationala nu beneficiază de facilitati, însă pt activitățile prestate în tara beneficiază de facilitățile din construcții, si nu știu cum sa fac în Saga astfel încât sa-mi calculeze statul de salarii partial cu facilitati.

    1. Buna ziua,

      Sunt in aceeasi situatie, cu angajati detasati transnational.
      Ati gasit rezolvare pentru statul de plata partial cu facilitati?

  34. buna ziua,
    Mi-am infiintat o societate, codul caen este 4120 dar nu indeplinesc” b) angajatorii realizează cifră de afaceri din activitățile menționate la lit. a) în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea” , sunt obligat sa-mi angajez oamenii cu 3000 brut minim sau pot cu 2300lei ?

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *