Fișe fiscale

15 Feb 2012 | Declarații | 17 comentarii1410 vizualizari

fisca-fiscala Termenul de depunere al fișelor fiscale pentru anul 2011 este data de 29/02/2012.

Atenție însă.

În SAGA, trebuie să apăsați “Actualizare toate fișele” înainte de a salva fișierul ce se predă la finanțe și de a lista borderoul.

Înainte de a le depune, puteți face niște verificări suplimentare:

– să nu aveți deducere personală pe fișa fiscală 2

– să nu aveți sume pe fișe fiscale a persoanelor plecate, pe luni ulterioare plecării. Spre exemplu, dacă un salariat a plecat în luna iulie 2011, să nu aibă sume în perioada august – decembrie 2011

– să comparați fișa contului 444, de fapt rulajul creditor al contului 444, pentru perioada 01/01/2011-31/12/2011 cu totalul impozitului înscris în borderoul de însoțire a fișelor fiscale. cele două valori trebuie să corespundă

– să verificați sumele declarate pentru anul 2011, prin D112, cu cele din borderoul fișelor fiscale. Asta pentru a evita eventuale anomalii. Spre exemplu, cunosc cazuri în care ulterior depunerii D112 s-a modificat statul de salarii, dar, din grabă sau din eroare, s-a omis depunerea unei declarații rectificative la D112, iar fișele fiscale au fost generate cu valoarea rezultată după modificare. Ca urmare au existat diferențe între sumele înscrise în fișa pe plătitori la impozitul pe venituri din salarii și cele din borderoul depus pentru fișele fiscale.

Precizări: ultimele două corelații, nu se vor respecta dacă aveți zilieri, decât dacă veți scădea impozitul reținut de la aceștia, din rulajul creditor al contului 444 în primul caz sau din sumele declarate prin D112 în cel de-al doilea. Discuția despre veniturile acestor, modul de impozitare, o puteți urmări în comentarii și urmând linkul către forum din acestea

17 comentarii

  1. O intrebare de nota 10? Ce se intampla cu veniturile zilierilor? Le declaram in fise fiscale?
    De o saptamana in fiecare zi sun la finante la asistenta,dar un raspuns concret nimeni nu-mi da!
    Parerile colegilor sunt diferite…..

  2. @Cristi
    :-) Nu stiam ca acest articol este scris de dvs.(tomac)
    Azi am vb iararsi cu dna Camelia Bandui……si am primit un raspuns care m-a socat: daca vreau raspuns sa depun o cerere in scris,pt ca n-aum primit raspuns de la minister.
    Dna Bandui sustine ca veniturile zilierilor se declara in fise fiscale tip2,in afara functiei de baza,argumentul dansei este ca aceste venituri trebuie se intre cumva in evidenta fiscului, pt ca adeverintele de venit eliberate de finante sa fie corecte.
    Cei de la parter au un argument si mai simplu: se declara veniturile zilierilor in fise fiscale pt ca se face corelatie intre sumele declarate in fise fiscale si sumele declarate in D112.
    Cred ca o sa procedez in felul urm.:depun fisele doar pt angatii cu CIM,depun o cerere de asistenta adresata biroului de metodologie…..si dupa ce primesc raspuns oficial…..voi urma indicatiile din raspuns.

    1. M-am gândit eu :)
      Cei de la parter sunt duși cu pluta. Ăla nu e un argument. E o cheie de control ce se poate utiliza în majoritatea cazurilor, dar atât. Nu e o corelație obligatorie stabilită de vreo lege sau act oficial. Și, ca urmare nu e un argument.
      Argumentul doamnei Bandui legat de FF2, e iarăși ireal. Dacă ignori Legea 52/2011 și ignori că acea lege stabilește de fapt impozitul pe aceste venituri și iei de bun ce scrie norma, ce spune că se aplică tot titlul, de ce i-ai face FF2 și nu FF1? Iar dacă faci FF2 undeva trebuie să ai și FF1, dar unde? Unde e funcția de bază? I se acordă deduceri? Dacă nu, de ce? Că parcă spune că se aplică tot titlul legat de salarii, adică și deducerile.
      Nu-i așa că nu au argumente pentru întrebările puse de mine anterior?
      Nu o să vă dea răspuns clar, că nu au cum. Mă miră cum de nu au curajul să-și asume o opinie pertinentă și să recunoască ceea ce am scris în topicul de pe forum: acest impozit nu e reglementat de codul fiscal, ci de o lege distinctă. În fișele fiscale nu are ce căuta pentru că nu i se poate aplica, legal, codul fiscal. Ar însemna să am un impozit reglementat simultan de 2 legi diferite ceea ce e imposibil.

  3. Scuze ca postez aici, nu are exact legatura dar macar va rog sa ma indrumati catre forum sau articole din blog unde sa citesc.
    Cred ca am facut o mare greseala, deoarece am sunat la asistenta contribuabili si am primit raspunsul ca ”Pentru zilieri se plateste cota de 16% in declaratia 100”, prin urmare asa am facut in noiembrie si decembrie 2011.
    Din moment ce sunt contabil junior am dacut mereu D112 direct din SAGA, si acum am mai citit cate ceva si din discutiile de pe bloburi si forum inteleg ca trebuie sa intri in PDF-ul declaratiei D112 si sa modifici in Anexa 1 la impozit suma si sa adaugi zilierii???
    Am inteles ca in Anexa 1.2 nu se detaliaza cu nume sau CNP ca anexa cere asigurare sanatate.
    In alta parte in declaratie ce se mai face?
    Ce corelatii mai trebuiesc urmarite dupa modificarea impozitului cu ”pixu”(fara ajutor SAGA)?
    In Anexa 1.1 pe unde trenuie sa mai modific????

    Cat e amenda pentru prostia facuta?
    Va rog mult am nevoie de ajutor, nu prea cunosc alti contabili!

  4. @Cristina
    Sa depuneti rectificative pt delc.100! defapt nici nu inteleg ce ati declarat cu formularul 100.
    In D112 impozitul retinut de la zilieri se declara in felul urmator:
    “Impozitul se declară în formularul 112 „Declaraţie privind obligaţiile
    de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a
    persoanelor asigurate”, completând :
    – în Anexa nr.1 Secţiunea „Creanţe fiscale” numai informaţia
    privind impozitul pe veniturile din salarii,
    – în Anexa nr.1.1-Anexa angajator numai informaţia referitoare la
    Casa de asigurări de sănătate
    fără a completa Anexa nr.1.2-Anexa asigurat .”-

  5. @Cristina
    Și din SAGA puteți genera D112 ce să conțină impozitul zilierilor. Trebuie doar să-i adăugați în Fișiere – Salariați, setându-le tipul “Colaboratori”, să le debifați toate contribuțiile și după generarea D112 să-ți ștergeți din anexa 1.2.
    Dacă nu doriți să vă complicați, puteți modifica manual sumele în anexa cu creanțele.
    Depuneți, așa cum v-a recomandat urs, ce a postat anterior, rectificativă la D100 și la D112 completând-o corect pe cea de-a doua.
    De asemenea, după operarea rectificativelor la fisc, este recomandat să verificați fișa pe plătitor pentru a putea solicita o eventuală compensare a sumelor ce au fost distribuite pe altă contribuție decât cea corectă, dacă e cazul.
    Nu vă temeți. Nu se poate pune problema de amendă. Ați greșit și asta o facem toți la un moment dat. Nu ați înșelat statul cu nimic, ați declarat eronat atâta tot și tot dvs rectificați.

  6. Multumesc!

    Si ma intreb cum ma mai pot eu baza acum pe raspunsurile celor de la anaf cand in scris acestea vin dupa luni de zile iar verbal te induc in eroare!

    Of Doamne!

    Multumesc inca o data! Si cand te gandesti ca nu am facut niciodata rectificative si dintro data trebuie sa dau peste cap si 100 si 112 pentru o mizerie de 80 lei doi zilieri prapaditi.
    Sunt curioasa ce o sa raspunda dragii de inspectori ANAF cand ii intreb ca ONG fara activitate patrimoniala fara activitate economica daca depun 101?

  7. @Cristina

    Uite ce raspuns au dat dragii de inspectori ANAF:

    Dimineata am intrebat la Ad.fin.S2 daca ma itrebuie depusa D101 la Ong fara activit econ, si raspunsul a fost urmatorul:
    Daca in evidenta fiscala ONG-ul NU este inregistrat ca platitor de
    impozit pe profit NU trebuie sa depuna D101

  8. problema este ca acest raspuns doar VERBAL, nu reprezinta o baza legala
    din moment ce in Codul fiscal scrie clar la obligativitatea depunerii D101 a “Organizatiilor nonprofit”

  9. am si eu o probema legat de fisele fiscale,de 2 ori ma intors de la finante cu eroare pentru 1 angajat,care spune ceva de eroare ceva legat de deducere,dar de fapt pentru anul anterior, ianuarie 2011 a avut norma intreaga si din februarie a trecut la 2 ore pentru restul lunilor,in acest caz ce este de facut,va rog astept sugesti,azi e ultima zi si nu reusesc sa gasesc rezolvarea.

  10. pentru 2 ore nu are deducere,dar in ianuarie 2011 a avut deducere,ce pot face sa nu mai ma trezesc cu deducerea din nou la finante,sa bifez in fata angajat 1 ca am o luna cu deducere, ca am incercat pana acum bifat cu 2 si probabil mi a dat eroare ca apare ian 2011 avand 8 ore in luna respect cu deducere.

    1. Înseamnă că nu ați procedat corect. Pentru ianuarie trebuie să întocmiți FF1, iar începând cu februarie FF2.

  11. am si eu intrebare daca bifez cu 1 sau 2 fisa fiscala daca am 1 luna cu deducere si restul e fara ,trecand la norma de 2 ore /zi din februarie,poate fi aceasta cauza de eroare?

    1. Adăugați salariatul încă odată. Actualizați toate fișele. Pe prima poziție, cea inițială, puneți ianuarie pe zero și schimbați din FF1 în FF2.
      Pe a doua poziție, puneți FF1 la tip și completați ianuarie cu date.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *