Declaratia 112

07 Feb 2011 | Contabilitate, Declarații | 133 comentarii3255 vizualizari
Pentru transmiterea Declaratiei 112 efectuati urmatorii pasi:
a. Apasati butonul “Declaratia unica 112” din ecranul “State salarii”.
b. In ecranul cu declaratia, apasati butonul “Generare PDF”.
c. Asa cum va indica si mesajul de atentionare, se va dechide formularul oficial PDF in care se vor incarca datele. De regula, este necesar sa alegeti optiunea “Trust this document always” din partea superioara a programului Adobe Reader. De asemenea, se deschide si folderul in care se salveaza datele. Fisierul numit “d112_CUI_AN_LUNA.pdf” va fi cel care va contine declaratia.
d. Apasati butonul “Validare” din cadrul formularului PDF. Acesta este situat imediat dupa lista creantelor. Dupa validare, verificati daca s-a atasat fisierul XML cu click pe agrafa din partea stanga a formularului.
e. Se tiparesc paginile cu Anexa nr. 1 din formularul PDF sau din program.
f. Se salveaza fisierul PDF si se copieaza pe un CD. Declaratia tiparita si CD-ul se depun la ghiseu.
Declaratia se poate trimite si online, in cazul in care dispuneti de semnatura digitala.
 
Daca se doresc modificari la declaratia generata, aceastea se pot efectua in formularul PDF sau in ecranul aferent din SAGA. In ultimul caz, apasarea butonului “Actualizare date” anuleaza modificarile.
 
Nu se pot transmite o declaratie initiala si una rectificativa in aceeasi zi.
 
Dupa incarcarea pe Internet sau dupa depunerea la ghiseu, angajatorul are obligatia de a verifica starea declaratiei, accesand prin Internet pagina Web de interogare a starii in baza “Indexului de Incarcare” (comunicat la incarcarea Internet) sau a “Numarului de Inregistrare al Declaratiei (fie cel generat la depunerea pe Internet, fie cel comunicat la ghiseu).
Mai multe detalii gasiti la urmatorul link: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/declunica/Declaratiaunica.htm

133 comentarii

 1. Buna ziua, vreau sa va intreb, pe CD atasam doar formularul in pdf generat cu denumirea de mai sus d112_CUI_AN_LUNA.pdf, sau atasam pe cd si fisierul xml, cel general dupa validare. Multumesc!

 2. la preluarea datelor din SAGA in D 112, desi compania este platitoare de tva, nu se preia si sintagma “RO” in fata codului de identificare fiscala

    1. pentru un administrator, in sectiunea de creante apar corect retinerile (impozit venit, cass individual, cass societate si contributii concedii, restul 0), dar in sectiunile indicatori statistici, conditii de munca si C.7. valorile respective nu sunt 0, nu se vor genera erori la validarea de catre anaf?

     si am ales un caz simplu, dar daca exista combinatia, administrator-salariati?

 3. Am citit modul de lucru de mai sus. As vrea sa va intreb la ce foloseste butonul “Generare XML”? Nu este mentionat in procedura.

  1. Butonul genereaza direct fisierul XML, fara trecerea prin formularul PDF oficial. Este util in cazul in care exista foarte multi salariati in stat, incarcarea acestora in formularul PDF durand foarte mult. Fisierul XML este verificat automat cu aplicatia pusa la dispozitie pe anaf.ro.

  1. Există deja. Dacă nu aveți butonul OP-FV în ecranul declarației D112, e nevoie să redescărcați și să reinstalați actualizarea la versiunea 367. Pentru a întocmi OP la bugetul statului dați click pe Impozitul pe venituri din salarii, înainte de a apăsa butonul de OP, iar pentru a plăti contribuțiile pozitionați-vă pe una din ele înainte de a apăsa butonul OP. Atenție! Va fi nevoie să realegeți trezoreria la prima întocmire a OP-urilor din acel ecran.

 4. am un caz cu un angajat pensionat limita de virsta incadrat cu conventie codul civil,in stat i se retine doar impozitul(corect),insa la fisa asiguratului sectiunea C apare si contributia individ asigurari sociale (10.5%) ,,de ce este corect asa?

    1. Persoanelor ce obțin venituri din convenții civile sau contracte civile, nu li se reține sănătate. Aceștia au obligația, dacă e cazul, de a-și declara personal veniturile la casa de asigurări de sănătate și să plătească în nume propriu contribuția de asigurări de sănătate.
     Vedeți art.III din OUG 58/2010 modificat prin OUG 82/2010 și prevederile Legii 95/2006

 5. Buna ziua, vreau sa va intreb, după ce apăs pe generare PDF , la deschiderea fișierului PFD d112 îmi da aceasta eroare iar documentul este fără date.

  1. scuze eroarea este …….Acest document a activat caracteristici extinse in Adobe reader. Documentul a fost modificat de la creaerea sa, iar utilizarea caracteristicilor extinse nu mai este disponibila. Contactati autorul versiunii initiale a acestui document.

   1. Regenerați PDF-ul din SAGA. Vedeți și răspunsul anterior. O altă posibilitate este ca în meniul Edit să alegeți Preferences și din secțiunea “Security (Enhanced)” să debifați opțiunea “Enable enhanced security” și să dați click pe “Add folder path” și să adăugați C:\TEMP\D112

  2. Problema apare pentru că trebuie să aprobați setările de securitate. Dați click pe Options în banda galbenă ce vă apare și alegeți “Trust always this document”.

 6. Buna ziua,

  De ce atunci cand copiez decl. 112 pe CD nu salveaza pdf-ul validat? Desi eu l-am validat inainte de a-l copia pe CD?
  Procedura o urmez este urmatoarea:
  1. apas buton SAGA “Generare PDF”; imediat mi se deschide o fereastra cu documentul pdf, xpd si xml; dupa putin timp se deschide si pdf-ul;
  2. intru in pdf-ul care mi s-a deschis; fac anumite modificari necesare (de ex. la adresa, la cui-adaug RO in fata, scriu luna aferenta declaratiei,etc)
  3. validez; ma uit in fisierul xml atasat; dau “open this file” si imi genereaza un cod pe o pagina de web;
  4. salvez (save din meniul file);
  5. copiez pe cd.

  Dupa acesti pasi, cand deschid pdf-ul de pe CD sa verific declaratia constat ca formularul ramane nevalidat!!!

  Va rog sa ma ajutati!
  Multumesc.

  1. Nu este nevoie să deschideţi XML-ul ataşat pdf-ului după validare.
   Dacă vi s-a validat formularul, salvaţi-l şi scrieţi-l pe CD. Faptul că după ce-l copiaţi şi-l deschideţi apare nevalidat, nu e o problemă a programului SAGA. E o setare a pdf-ului pus la dispoziţie de către MF.
   În altă ordine de idei, adresa societăţii se preia din SAGA. Dacă în SAGA e definită corect, nu e nevoie de corecţii în pdf. Adăugarea RO în faţa codului firmei se face automat de către program – refaceţi actualizarea.

 7. ma poate lamuri cineva ce anume se plateste pt cei cu conventie civila(contract civil)? Eu stiu ca doar 16% ,insa in declaratia 112 imi pune automat CAS 10.5? Cum procedez sa nu declar CAS?

 8. Dupa ce am dat validare zice ca s-a atasat fisierul decUnica.xml dar nu-l gasesc in folder. va rog sa ma ajutati sau nu e nevoie de el ptr preluare de anaf

 9. Am o intrebare . In cazul in care pdf generat din Saga la sectiunea validare imi da o eroare ….UNDE se poate vedea ce eroare este pt a o putea corecta ….. Im face trimitere la fisierul de erori atasat dar …..nu imi dau seama care e el si unde vad eroare … Multumesc ..In rest mii de multumiri …e cel mai tare program cu care am lucrat pana acum ….

 10. Buna ziua,

  Am o problema cu validarea. Imi da urmatorul mesaj:
  “Verificati fisierul atasat pentru erori si avertizari”, dar nu-mi apare acest fisier.
  Am incercat sa validez cu programul de pe MF xml-ul D112_import si-mi da mesajul:
  “E: validari globale
  eroare structura: sectiune necunoscuta (‘frmMAIN’)

  Ce trebuie sa fac pentru a valida cu succes pdf-ul?
  Va multumesc!

  1. Fisierul D112_import.xml este pentru importul manual in formularul PDF, cu optiunea “Import date”. Acesta nu contine declaratia in sine ci cel numit D112_01_2011.XML, care se genereaza la pasarea butonului “Generare XML”.

 11. Am descoperit :) Fisierul cu erori atasat nu apare in folder, ci in atasamentul pdf-ului inteligent. (Poate il ajuta lucrul asta si pe dommnul Iulian din Cluj)
  Spor!

 12. Am probleme cu evidentierea in Saga si apoi in D112 a unui contract de mandat pentru administrator neexecutiv la o societate pe actiuni. Societatea nu trebuie sa calculeze si sa retina contributia de asigurari sociale nici pentru angajat nici pentru angajator intrucat administratorul are declaratie de asigurari sociale la Casa de pensii si isi achita separat aceste contributii. Totusi la importul datelor din Saga in cazul administratorului D112 genereaza urmatoarele erori: ANGAJATOR:
  * Creanta 02 – Contributia individula de asigurari sociale retinuta de la asigurati diferita de suma calculata: 4589!
  * Creanta 05 – Contributia de asigurari sociale datorata de angajator diferita de suma calculata (nu se incadreaza nici in marja +/- 5): 9083!
  * ATENTIE – Creanta 06 … Contributia de accidente de munca datorata de angajator diferita de suma calculata (nu se incadreaza nici in marja +/- 5): 78!

  1. Se selecteaza in anexa 1.2 sectiunea B pentru administrator, se adauga la tip de asigurat administrator, se completeaza la B4 in centralizator baza contributiilor de sanatate, etc. La validare se ataseaza fisier xml fara erori.

 13. Buna ziua,

  Am o problema urgenta careia nu-i gasim o rezolvare certa.
  La societate avem CIM, contract de administrare si drepturi de autor.
  Problema apare la completarea decl 112 pentru contractele de administrare.

  1. Se retine pana la urma CCI la contractele de administrare SRL pe langa sanatate asigurat+angajator?
  Administratorul este remunerat in baza contarctului de administrare (decizie de indemnizatie).
  Daca da, de ce decl 112 nu permite calculul CCI si la venitul administratorului? Astfel imi da eroare, in saga am o valoare (CCI se calculeaza la CIM+contract adm) iar in d112 am o alta valoare mai mica (CCI la CIM). Mentionez ca in saga la administrator am debifata casuta “Fara CCI” (adica i se calculeaza CCI in saga, insa in d112 nu preia si CCI-ul administratorului)

  2. La contractele de administrare, la anexa 1.2., aleg sectiunea B. Dar aici, la sectiunea B, ce aleg la tipul de asigurat, pozitia 3-“Alte categorii ce realizeaza venituri asimilate salariilor” sau pozitia 4-“Cezori, membrii CA”?

  Astept opiniile dvs.
  Multumesc.

  1. 1. Da se datoareaza CCI-ul pentru contractele de administrare. Nu stim de ce in D112 regula de validare este alta. O solutie este sa modificati tipul de salariat din declaratia, astfel incat sa apra la pozitia 3-Alte categorii de persoane care realizează venituri asimilate salariilor – care nu au contract individual de muncă sau raport de servicii (nu este salariat).
   2. De ce sa alaegeti sectiunea B?

   1. Intrucat la sectiunea A imi cere CAS camp obligatoriu.
    La sectiunea B pot completa doar baza contributiei de sanatate, imi calculeaza contributia iar asiguratul este valid la verificare.

    De ce nu ar fi in regula sa aleg sectiunea B?

    1. Citez din instructiuni:
     Sectiunea B
     Se completează numai dacă salariatul nu se încadrează la Secţiunea A (a avut mai multe contracte de muncă la acelaşi angajator sau a avut concedii medicale sau a lucrat în condiţii diferite de muncă sau a beneficiat de indemnizaţii sau de motive de scutire).

 14. la o societate cu angajat cu ord.13 nu pot valida din cauza somajului angajator care nu apare in B4.angajatul fiind al 2 lea angajat ,este in sectiunea b,si la B.1.1 daca accesez toate contributiile se pot trece , cu exceptia somajului abgajator. ce pot face?

  1. Pentru salariatul in cauza, trebuie setat sa se plateasca ambele contributii pentru somaj, din ecranul “Salariati”. Apoi, “Actualziare date” in statul de salarii.

 15. Buna ziua,

  cand am verificat documentul xml atasat pdf-ului, imi da eroarea
  “ANGAJATOR:
  * Casa de asigurari de sanatate nu are o valoare valida!
  ASIGURATI:
  ASIGURAT 1:”

  Ma puteti ajuta, va rog?

 16. ANGAJATOR:
  ASIGURATI:
  ASIGURAT 1:
  ASIGURAT 2:
  ASIGURAT 3:
  ASIGURAT 4:
  ASIGURAT 5:
  * B.1. (1) – B.1.1. (1): B.1.1.8. trebuie sa fie 0 (S45)!
  * B.1. (1) – B.1.1. (1): B.1.1.9. trebuie sa fie 0 (S46)!
  ==========================================================
  ULTIMUL SALARIAT ESTE ANGAJAT DIN SOMAJ SI NU SE PLATESC TAXE LA STAT. aM INTRODUS DATELE IN SECTIUNEA B ALE ACESTUI ANGAJAT CONFORM DEDUCERILOR AFERENTE LUI SI AM ERORILE DE MAI SUS.

  B1.1.8 si B1.1.9 NU POT FI ZERO ASTA INSEAMNA CA NU AM NICIO DEDUCERE LA ACEL ANGAJAT.

  1. Nu ați specificat: aveți scutire pe OUG 13/2010 sau e vorba de subvenții primite conform art.80 sau art.85 din Legea 76/2002?
   Dacă e vorba de OUG 13/2010 tot ce aveați de făcut era să debifați sau să alegeți “Fără” la toate contribuțiile angajatorului.
   Dacă e vorba de subvenții trebuie să completați manual datele în secțiunea C a anexei 1.1 din D112.
   În ambele cazuri declarația se va genera corect din program.

 17. am facut si am depus de 2 ori o declaratie la o asociatie de proprietari care se valideaza in saga- nu imi da nici o eroare in pdf inteligent insa pe anaf la stare decl imi spune ca am eroare
  mentioneaz ca am depus si au fost valide 15 declaratii numai la caeasta am probleme

  eroarea este:
  Erori validare:
  Mesajul XML nu este formalizat conform schemei de definitie.
  Eroare la validarea mesajului XML. Mesajul XML nu este formalizat conform
  schemei de definitie.
  string value ‘0000’ is not a valid enumeration value for CaenSType in
  namespace mfp:anaf:dgti:declaratie_unica:types:v1
  string value ‘. .’ does not match pattern for DataSType in namespace
  mfp:anaf:dgti:declaratie_unica:types:v1
  string value ‘. .’ does not match pattern for DataSType in namespace
  mfp:anaf:dgti:declaratie_unica:types:v1
  string value ‘. .’ does not match pattern for DataSType in namespace
  mfp:anaf:dgti:declaratie_unica:types:v1
  string value ‘. .’ does not match pattern for DataSType in namespace
  mfp:anaf:dgti:declaratie_unica:types:v1
  ce pot sa fac ca o iau razna.

  1. Aveți salariați la care nu e completată data angajării. Codul CAEN nu e definit în ecranul “Configurare societăți”. Rezolvați aceste probleme și D112 se va valida.

 18. Am angajat cu contract de munca un pensionar. Unde trebuie specificat in SAGA acest lucru pentru ca in declaratia 112 sa apara implicit pentru a nu interveni in fiecare luna?

  1. In ecranul “Salariati” exista un buton numit “Detalii”, situat in partea dreapta-sus a ecranului. In acesta se gaseste optiunea “Pensionar”.

 19. buna ziua !
  problema care o am eu de rezolvat este urmatoarea _am un salariat din serbia cu contract de munca pe perioada determinata si timp partial de lucru .In momentul in care l-am inregistrat ca salariat mi-a aparut ca cnp este incorect desi am luat cnp-ul de pe pasaport acesta este 0601981820103,am sunat la saga si o domnisoara de acolo mi-a spus sa trec cnp 0 de 13 ori,a fost validat cu succes numai ca in declaratia 112 nu-mi primeste acest cnp.Va rog sa-mi spuneti care ar fi solutia. va multumesc!

  1. ajutor!
   Am in grija de curand o Asociatie sportiva! Am arbitri care vin din strainatate la meciuri si pe care ii remunerez pe baza unor delegatii cu sume stabilite.
   Ce dumnezeu se face cu ei! Ce se plateste unde se inregistreaza etc. Mentionez ca e prima oara cand lucrez cu salariile! Nu se incheie contracte nimic ca la ei in tara cica nu se face si refuza sa semneze. AJUTOR

   1. multumesc admin pentru directionarea catre discutiile din forum catre salariatii din strailantatea.

    Dar daca nu se lucreaza cu contract de munca si este vorba doar de o prestare. Un arbitru vine o data pe an pentru 2 ore sa arbitreze si pleaca. Daca era vorba de angajare cu contract de munca as intelege treaba cu NIF, semnare contract dar asa???????????????

    1. Linkul era pentru intrebarea initiala a lui 0_ana.

     Pentru problema ta nu are cum sa existe un raspuns, la ce informatii ai furnizat. Sumele pe care le primesc arbitrii trebuie sa faca obiectul unui contract. Oricum, intrebarea ta nu are legatura cu subiectul. Foloseste forumul.

     Vezi ca ai o problema cu tasta “?”. Cred ca e blocata. Probabil ca ai varsat niste Cola pe tastatura.

 20. buna ziua,
  am doua probleme cu privire la declaratia 112 la care nu am gasit solutii pana acum:
  1. cci la administratori, imi genereaza xml,insa cu avertizari la creanta 15, difera sumele
  2. pentru o angajata care toata luna a fost in concediu medical de sarcina si lauzie, si i se acorda timp de 6 saptamani, diferenta de 15% dintre sal brut si indemizatia de concediu medical cf. codului muncii, in stat acest venit l-am trecut la rubrica ‘alte venituri”.
  la validarea decl 112 , imi da eroare ATENTIE – B.2.5. Venit realizat in conditii normale este >0 iar B.2.2. Zile lucrate in conditii normale este =0 (V69)!

  Creanta 16 – Contributia individuala de asigurari pentru somaj retinuta de la asigurati diferita de suma calculata: 1081!
  * Creanta 17 – Contributia de asigurari pentru somaj datorata de angajator diferita de suma calculata: 1083!

  si nu se poate genera declaratia.
  unde gresesc cand adaug aceasta suma , fiind un drept al angajatei?

  va rog sa ma ajutati cu un sfat, sau poate cineva se mai confrunta cu aceleasi probleme.
  multumesc anticipat.

 21. Buna ziua…am si eu o nelamurire…firma mea are 16 salariati, dintre care 2 sunt in concediu fara plata (toata luna) si unul in concediu medical- sarcina si lauzie (toata luna). Este corect ca in sectiunea “conditii de munca” numarul asiguratilor somaj cu CNP-uri unice, nr. de asigurati concedii si indemnizatii cat si nr. de asigurati pentru care angajatorul datoreaza CAS sa fie 14?
  Va multumesc anticipat

 22. am 100 angajati,din care 45 cu ord 13 unde trec deduceriile ? am citit ca s-a spus ‘fara’ contribuiti angajator , cum nu inteleg

 23. daca am aceasta eroare la obtinere recipisa…………..ce fac? mai depun alta declaratie la fisc, tot pe cea initiala sau un rectificativa?
  Au fost identificate urmatoarele ERORI:
  Mesajul XML nu este formalizat conform schemei de definitie.
  Eroare la validarea mesajului XML. Mesajul XML nu este formalizat conform
  schemei de definitie.
  string value ‘__’ is not a valid enumeration value for CasaSType in namespace
  mfp:anaf:dgti:declaratie_unica:types:v1
  string value ‘. .’ does not match pattern for DataSType in namespace
  mfp:anaf:dgti:declaratie_unica:types:v1
  string value ‘. .’ does not match pattern for DataSType in namespace
  mfp:anaf:dgti:declaratie_unica:types:v1

 24. Buna ziua, am si eu o problema si sper sa ma puteti ajuta. Am o societate care are contracte drepturi de autor. Saga calculeaza corect obligatiile in schimb la declaratia 112 imi trece la asigurari sociale o suma si nu este corect, pe care nu o pot modifica. Imi da eroare, creanta 25, cum ca suma este mai mica decat cea calculata. Cum ar trebui sa trec? Va rog ajutati-ma. Multumesc!

  1. SAGA trimite date în PDF așa cum se văd în ecranul ce vă apare după apăsarea butonului “Declarație 112” din ecranul “State salarii”. În anumite circumstanțe pdf-ul recalculează datele încărcate.
   Verificați modul în care ați definit persoanele respective, ce ați ales la tip, dacă ați bifat exclusiv CAS angajat și Șomaj angajat dacă nu sunt pensionari. Eventual trimiteți o salvare la firmă pentru a vă asista cineva, întrucât e mai simplu să discutați pe date concrete.

 25. In momentul adaugarii salariatilor nu am bifat nimic la CAS si Somaj intrucat platesc doar impozit si nu sunt persoane asigurate. I-am dat actualizare date iar in ecranul state salarii imi calculeaza corect in schimb cand dau pdf Declaratie 112 sunt anumite persoane la care nu imi trece nici o suma. Le-am adaugat de mana venitul la rubrica venit brut realizat si imi calculeaza el automat contributia la asigurarile sociale. Multumesc pentru intelegere!

  1. Pentru venituri din drepturi de autor se plătește CAS și Șomaj, reținute de la beneficiarii de venit, cu excepția pensionarilor încă din 2010.
   Dacă persoanele respective sunt exonerate legal de plata CAS și Șomaj, deci sunt cuprinse la excepții în codul fiscal, atunci acele persoane nu se declară în D112 ci, impozitul pe venit aferent veniturilor obținute de către aceștia se va declara în D100.

 26. Imi puteti da va rog baza legala de unde as putea deduce daca persoanele angajate intra in categoria cuprinsa la exceptii in codul fiscal? Multumesc!

 27. am un concediu medical de sarcina si lauzie , am descarcat decl 112 din saga , am validat-o , nu mi-a dat erori n, insa recipisa imi spune ca am erori .Au fost identificate urmatoarele ERORI:
  E: asigurat (6) [idAsig = 6] sectiune asiguratD (1)
  eroare atribut: D_19: numarul zecimal (‘33.4673’) nu respecta modelul: 6.2
  ATENÞIONARI:
  A: validari globale
  Numar de asigurati pentru care angajatorul datoreaza contributii pentru concedii si indemnizatii eronat
  atentionare regula: A25: B_sanatate (9) = B_sanatate calculat cf. regulii (10)

 28. va rog sa ma ajutati daca se poate intr0o problema .
  Cum se calculeaza sumele pentru subventie conf art85 din lg 76/2002, daca salariatul nu a fost incadrat in munca de la inceputul ei?

  1. Se calculează proporțional cu orele din lună, începând cu data semnării convenției, nicidecum cu data contractului, decât în situația în care cele două coincid, ceea ce e imposibil, convenția fiind semnată întotdeauna ulterior contractului.
   Oricum, la șomaj va trebui să predați lunar și o anexă, în care se reflectă calculul subvenției și suma scutită. Va fi simplu după ce o completați.

 29. Cristi :Se calculează proporțional cu orele din lună, începând cu data semnării convenției, nicidecum cu data contractului, decât în situația în care cele două coincid, ceea ce e imposibil, convenția fiind semnată întotdeauna ulterior contractului.Oricum, la șomaj va trebui să predați lunar și o anexă, în care se reflectă calculul subvenției și suma scutită. Va fi simplu după ce o completați.

  Salut.Un admin.de cabinet medical stoma.a angajat in 08.12.2011 din somaj o asistenta medicala cu contract nr.0812/08.12.2011.A inceput serviciul tot in 08.12.2011.Atunci avea salar de 670 lei.Acum are 700 de lei.Rugamintea mea->cum calculez”babeste” proportional cu orele din luna,incepand cu data semnarii contractului de munca(chestia e ca ambele coicid ca data).Nu prea inteleg cum.Va rog mult ajutati-ma.multumesc.Cu stima Aurel.

  1. Nu se calculează în funcție de salariul de încadrare. Ci, în funcție de valoarea indicatorului social de referință.
   Dacă are studii medii de specialitate, probabil că are indice de 1,2 dacă e absolvent. Asta înseamnă că subvenția este conform art.80 de 500 x 1,2 = 600 lei pentru o lună lucrată integral.
   Dacă e subvenție pe art.85, atunci aceasta este de 500 lei pentru o lună lucrată integral.
   Dacă ați semnat subvenția în 08/12/2011, atunci pentru decembrie se determină câte zile sunt lucrate și subvenționate, începând cu data de 08/12/2011.Cam 16 zile, din 20 lucrătoare. Subvenția pentru decembrie va fi (500/20) x 16 = 400 lei sau (600/20) x 16 = 480 lei, depinde de tipul subvenției. Probabil e subvenție pe art.85, dacă e angajată din șomaj, deci prima variantă de calcul e corectă.

   A, da. M-ați indus în eroare. Pe forum, ați menționat că deși convenția e semnată pe 8 decembrie 2011, ea e valabilă de la 1 ianuarie 2012. V-am explicat acolo ce și cum.

 30. Buna seara.Revin cu urmatoarele noutati.Admin.a incheiat conventia cu AJOFM si a fost aprobata cu data de 01.01.2012.Ei acum ce fac.Cum fac calculul promotional cu orele din luna…

 31. Multumesc Cristi.Am “injurat-o in gand” pe admin.,deoarece nu mi-a spus ca a incheiat o conventie cu AJOFM.Acum un alt pas.C4-C7 se completeaza sume.Care anume(500/21×19 zile=452.38lei pe 01.2012)La Suma de recuperat din contributia…trec 452.38 lei si Suma de restituit de la AJOFM trec tot 452.38 lei sau o alta suma.multumesc…

  1. 1. Sumele se calculează fără zecimale.
   2. De ce suma de 452 lei? Dacă e vorba de ianuarie și a lucrat toate cele 21 de zile, suma e 500 lei. Nu mai este nevoie de calcul proporțional.
   3. La AJOFM se va depune: anexa 16 la norme – un tabel în care se calculează sumele scutite și subvenția, un stat de plată aferent lunii pentru care se solicită subvenția, pontajul lunii respective și paginile 7-9 din D112 – cele în care se văd datele despre șomaj.
   Aveți nu doar subvenția ci și scutire de contribuția angajatorului la șomaj pentru salariatul respectiv.
   Am să văd cum am să fac să vă descriu pas cu pas ce trebuie făcut.

 32. Salut.Multumesc Cristi.Pai am zis suma de 452 lei doarece 01.01.2012 are numai 19 zile lucratoare.In C4-C7 somaj la punctul 3 am trecut la”Suma restituita…”452 lei si la pct.4 la “Suma de recuperat…” 4lei.Am facut PDF-ul si imi da eroare”creanta 17 exista suma de restituit de la AJOFM,dar suma de recuperat din contributia datorata-4 este mai mica dacat suma datorata-11(V79)”.Daca la pct.4 laSuma de recuperat…”trec 11,e ok.Acum astept un”mare”sfat de la tine.Am imbatranit cu 5 ani,facand”rahatul” asta de subventie somaj…

 33. aurel211252 :Salut.Multumesc Cristi.Pai am zis suma de 452 lei doarece 01.01.2012 are numai 19 zile lucratoare.In C4-C7 somaj la punctul 3 am trecut la”Suma restituita…”452 lei si la pct.4 la “Suma de recuperat…” 4lei.Am facut PDF-ul si imi da eroare”creanta 17 exista suma de restituit de la AJOFM,dar suma de recuperat din contributia datorata-4 este mai mica dacat suma datorata-11(V79)”.Daca la pct.4 laSuma de recuperat…”trec 11,e ok.Acum astept un”mare”sfat de la tine.Am imbatranit cu 5 ani,facand”rahatul” asta de subventie somaj…

  .Ghinion acum am verificat si 010.01.2012 are 21 zile lucratoare

  1. Da, va depune D112 atâta timp cât în vectorul fiscal figurează cu obligații declarative la contribuțiile sociate și impozitele ce se declară prin acest formular. Pentru a nu-l mai depune, depuneți 070 pentru actualizarea vectorului fiscal.

 34. Buna ziua,
  Vreau sa angajez un pensionar.Bifez din lista optiunea pensionar? si ce contributii debifez din lista?
  Va multumesc.
  O zi buna.

 35. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati intr-o problema:am pe statul de plata un singur angajat care e scutit de contributia pentru somaj cf.art80,L76/2002 si care primeste si subventie .Unde sa fac modificarile in Saga astfel incat D112 sa fie valida?

  1. Nu angajatul primește subvenție. Firma, angajatorul primește aceea subvenție. Nu poate fi scutit angajatul de plată acelei contribuții. Subvențiile se acordă in cazul angajării șomerilor.
   In orice caz, scutirea se operează in SAGA în ecranul din care se generează declarația, înainte de generarea ei, in secțiunea corespunzătoare. De asemenea în secțiunea legată de creanţe bugetare se va înscrie manual suma dedusă. În contabilitate se va înregistra subvenţia prin articole contabile.

 36. Buna ziua,

  Am rugamintea sa ma ajutati in descifrarea mesajului de mai jos, receptionat de la ANAF in transmiterea D112 pentru luna septembrie, :

  “Creanta 15. Contributia pentru concedii si indemnizatii datorata de angajator difera de suma calculata
  atentionare regula: A21.15: (pt. codOblig=439) suma introdusa (1368) = suma calculata conform regulii (0)”

  Va multumesc,

  Cu stima,

  Rodica Gheorghiescu

 37. Buna.Firma X,a angajat din somaj o persoana cu salar minim de 800 lei.In luna 09.2013 a lucrat 168 de ore.In D 112 am de trecut la C.4.-C.7.Somaj niste sume.1)Subventiicf.art.80 din Legea 76/2002->Suma de recuperat din contributia datorata=4 lei—–Suma de restituit de la AJOFM=0 lei.2)Scutire de la plata contributiei datorata de angajator cf.art.80 din Legea 76/2002->Suma de recuperat din contributia datorata=0 lei——-Suma de restituit de la AJOFM=500 lei.Rugamintea mea ar fi sa-mi spuneti daca e corect cele mentionate mai sus,pt.a putea trimite la Somaj si ANAF D 112.Multumesc….

 38. Buna ziua ,
  Va rog sa ma ajutati intr-o problema.Am un salariat careia i s-a inchis contractul de munca pe 27.11.2013(per.determinata)si apoi administr. s-a razgandit si i-a incheiat altul cu 28.11.2013 tot per.determinata. Pe statul de plata imi apare de 2 ori caci sunt 2 contracte. Problema apare in D112.Imi da eroare :
  E: asigurat (3) [idAsig = 3] sectiune asiguratB4 (1)
  Contributie individuala sanatate – mod de calcul eronat
  eroare regula: S72.1: B4_6 (59) = B4_6 calculat cf. regulii (58)
  Cum rezolv situatia ?
  Va multumesc.

  1. Dați actualizare date în declarația 112. Problema apare din cauza modalității diferite de calcul a sumelor: SAGA calculează/contract, ANAF cumulează sumele contractelor și calculează la ceea ce rezultă, apărând în aceste condiții, unele diferențe. De asemenea, va trebui să actualizați, manual, notele contabile și să țineți seama de diferența de 1 leu la venitul net, la D205, dacă e cazul.

  1. Actualizare date apăsați direct în formularul PDF
   Apăsați “Adaugă / Actualizează creanțe” direct în fișierul pdf după ce-l generați din SAGA.
   În SAGA modificați articolul contabil generat.

  1. Vă referiți la suma deductibilă fiscal? Dacă da, prin rețineri. Căutați pe forumul SAGA detalii despre modul de introducere pentru că sunt explicații detaliate acolo.

 39. Buna ziua, am o firma cu 670 de angajati si nu pot valida 112 in pdf! pot atasa fisierul xml, dar nu pot valida pentru semnatura! este posibila o alta varianta de transmis??? Multumesc frumos

  1. Apăsați butonul “Generare XML” acesta se poate transforma în PDF folosind aplicația DUKIntegrator de pe siteul ANAF. Este mult mai rapid și mai eficient pentru dumnevoastră.

 40. Buna, ma poate ajuta si pe mine cineva cu o explicatie?Am dat din saga D112 generare PDF si nu imi incarca nici o suma. Ce pot sa fac? Multumesc.

 41. Eu am subventie AJOFM, si in declaratia d112 la sectiunea C4-7-SOMAJ am completat
  subventia conf art 85 legea 76/2002, la 1032 ron salar cu 0.5%= 5 ron si 495 suma de restituit, dar can trec la validarea d112 imi da mesaj cu urmatoare aeroare:pt creanta 17exista ,,suma de restituit AJOFM,, dar suma de recuperat din contributia datorata (5)este mai mica decat suma datorata(12)

  1. Trebuie să completați la suma deductibilă în anexa 1, suma de 12 lei. Practic din subvenție vi se va scădea suma totală.

 42. Buna ziua!
  La o societate, am un singur angajat, am generat 112 si cand incerc sa redeschid PDF-UL trebuie sa o validez iar. Este ok asa sau trebuie sa ii mai fac ceva?

  1. E semnată digital? Dacă ați validat-o și ați salvat fișierul după validare și acesta are fișierul xml atașat, atunci când redeschideți nu e nevoie să o re-validați. E suficient să ieșiți fără salvare din fișier.

 43. daca un salariat primeste de la somaj indemnizatie conform art.85 si este si in concediu medical, primeste si indemnizatie si se calculeaza si concediul medical?

  1. Am o observație: nu salariatul primește indemnizație conform art.85. Angajatorul este beneficiarul indemnizației respective. Acesta o primește ca urmare a faptului că a angajat șomeri. Salariatul primește salariul convenit cu angajatorul prin contractul de muncă.
   Indemnizația de la art.85 se acordă proporțional cu timpul lucrat din lună.
   Vedeți art.85 din legea 76/2002 și art.59, 59^1 și 60 din normele de aplicare a acestei legi.

 44. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Am depus declaratia 205 pentru 2014 si imi da urmatoarea eroare: F Validari globale eroare “eroare fatala de parsare otg.xml.sax: the reference to entity “V”must end with the “;” delimiter
  In agrafa la declaratie nu imi apareau erori , doar in urma validarii de catre anaf mi se spun de acestea. Eu acuma trebuie sa refac D205 si bifez rectificativa/ Dar nu inteleg ce este gresit! Va multumesc

  1. Aveți caractere speciale în denumirea firmei. Eliminați-le înainte de a apăsa “Validare” în declarație. Spre exemplu semnul & generează astfel de eori.

 45. Buna ziua,

  Am 2 persoane cu contract civil care nu realizeaza venit in fiecare luna. Este corect ca in lunile in care nu realizeaza venit sa apara in d112 cu venit 0?
  Multumesc.

 46. Am un pensionar care in 2012 era incadrat ca si colaborator dar declarat in 205 la contracte/conventii civile. In 112 nu l-am bifat niciodata in sectiunea C-18 ci era bifat laA,ca si salariat. Greseala mea. Acum,in 2016 i-a venit titlu de executare pt sanatate din cauza incadrarii mele gresite. Vreau sa fac rectificative la 112 din 2012 pana acum si sa-l debifez de la A-salariat si sa-l trec la C-18 dar imi schimba sumele din declaratie,calculeaza la procentele de acum care sunt mai mici dar eu vreau sumele de atunci. Cum sa fac?

 47. Buna ziua,

  Am un angajat care are functia de baza pana la data de 18.02.2016 si din 19.02.2016 are functia de baza in alta parte(alt angajator), dar in acelasi timp ramane si la noi cu timp partial de 2 ore si nu mi are functie de baza.

  Cum trebuie sa apara aceste modificari din DECL 112???

  1. Funcția de bază nu poate fi decât la o societate în cursul unei luni. Astfel în februarie nu poate fi decât acolo unde începe luna. La al doilea angajator funcția de bază se ia în discuție numai de la 1 a lunii următoare dacă va rămâne doar la al doilea angajator sau poate fi pentru întreaga lună dacă salariatul alege asta, dar în acest caz la primul angajator nu mai poate avea funcția de bază începând cu data de 1 a lunii respective.

 48. Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta.Am o angajata pentru care am depus Declaratia 112 in trei luni consecutiv cu CNP eronat . Programul pe care lucrez a generat eronat declaratia desi in fisierul cu salariati angajata avea trecut corect cnp.Cand am sesizat acest lucru am depus declaratii rectificative pe cele trei luni, mentionez ca platile la buget au fost facut la termenele legale.V-ati confruntat cu asemenea problema?

  1. Nu, nu am avut o astfel de problemă. Din SAGA nu se trimite CNP eronat în D112, decât dacă în introduce operatorul în mod eronat.
   Dar utilizarea unui CNP incorect nu influențează creanțele fiscale. Probleme pot apărea la sănătate, șomaj și pensii, însă rectificarea declarațiilor trebuie să rezolve și potențialele probleme ce pot apărea le ei.

 49. Pentru salariatii care inceteaza conntractul de munca in timpul lunii, ati observat ca in declaratia 112 la sectiunea A “ore lucrate efectiv in luna” si la “total zile lucrate” se completeaza cu numarul de ore ,respectiv zile cate are luna respectiva, chiar daca statul de plata este generat corect cu numarul de ore respectiv zile efectiv lucrate in luna respectiva?Sunt singurul care ma confrunt cu problema respectiva?Procedez undeva gresit?

  1. Probabil apăsați butonul pe care scrie “Modifică luna” – imediat după ce generați PDF-ul. Nu-l apăsați pentru că nu trebuie.

 50. Buna ziua,
  avem o firma cu 500 de angajati iar la exportarea declaratiei 112 dureaza foarte mult timp .
  Problema si mai mare apare la validarea declaratiei in format pdf. Se pot face toate astea in XML (export si validare) si sa fie convertite la sfarsit in pdf?
  Multumesc

  1. PDF-ul de la ANAF spune clar că se folosește până la 500 de înregistrări maxim. Pentru dvs e mai eficient să generați XML și pe acesta să-l transformați în PDF cu DUKIntegrator sau direct din programul Declarații ANAF din SAGA.

 51. Buna ziua,
  In perioada 01.01.2011-28.02.2014 am avut o angajata (pensionara) care a avut CI cu CNP gresit, astfel a fost trimisa D112 cu acel CNP. Acum trebuie sa trimit rectificative pt aceasta perioada. Cum pot genera aceste rectificative avand in vedere ca D112 s-a actualizat de mai multe ori?
  Mentionez ca persoana si-a schimbat CI si a obtinut Ci cu cnp corect cu care s-a dus la recalcularea pensiei.
  Multumesc

  1. Schimbați CNP-ul în Fișiere-Salariați și generați iarăși D112 din program pentru perioada respectivă. Din câte știu eu se generează cu pdf corect pentru acea perioadă.

 52. Buna ziua,
  Va supun atentiei urmatoarea situatie: am un salariat angajat cu 2 ore /zi, doar in zilele de marti, joi si sambata, salariul stabilindu-se la ora. In consecinta, am inregistrat salariatul in program cu 0 ore/zi, 24 ore/luna, tip salar – orar. Numarul de ore difera de la o luna la alta, functie de cate zile de marti, joi si sambata sunt in luna, astfel incat in pontaj si in statul de salarii il introduc manual. Problema e la declaratia 112, unde se preia correct numarul de ore lucrate, dar numarul de zile lucrate este calculat incorect automat. Trebuie sa fac alte setari in datele salariatului sau pur si simplu introduc manual numarul de zile lucrate in D112? Va multumesc!

 53. Am inteles. Dar e corect sa trec la tip norma 0 ore/zi sau 2 ore/zi(cat efectiv lucreaza salariatul in cele 3 zile pe saptamana)?

 54. In situatia in care am un contract de munca su salariu orar, cu 11 ore pe saptamana(luni 4, marti 3, miercuri si joi – cate 2 ore), ce pot trece in declaratia d112 la tip contract dpdv al timpului de lucru? Pentru ca programul nu permite decat valori de la 1 la 7 si norma intreaga?

 55. buna ziua,
  Intampin greutati la validarea decl.112.Am un salariat cu 2 ore pe zi si unul cu 8 ore.Am bifat optiunea baza contrib.egala cu salariul la cel cu 2 ore.Declaratia imi apare corect calculata, dar imi da eroare la pct.5 contrib asig soc angajator si imi zice ca suma ar trebui sa fie ca pentru 2 sal la 8 ore!Deci nu vrea sa imi ia suma pe part time.Am transmis decl.la ANAF si imi da eroare!Ce sa fac?Va multumesc!

 56. Buna ziua,

  Am la o firma contracte de arenda , care s-au platit in sept. 2017.
  intrebare :
  pot inregistra in progr. de salarii saga, pentru a genera decl.112 si 205?
  daca da cum, exista un tutorial?

  Astept raspuns cat mai urgent daca se poate.
  multumesc mult!

  1. Da puteți. Operați arenda în intrări pe numele persoanei. Persoana o veți crea la furnizori alegând în pagina detalii opțiunea “Venituri din arendă”.

 57. Au fost identificate următoarele ERORI:
  F: validari globale
  Eroare fatala de parsare: ‘The reference to entity “V” must end with the ‘;’ delimiter.’

 58. Salut, La completarea D112 pentru o societate cu un singur salariat care are functia de baza la o alta societate, e incadrat cu contract de 2 ore si pentru care creantele 5 si 13, calculate conform statului din Saga, la un salariu de 400 lei brut sunt de 63 respectiv 21 lei, iar D112 cere 229 respectiv 75 lei.
  Gresesc eu undeva? E de vina D112?
  Iata care este mesajul atasat la validarea declaratiei:

  ANGAJATOR:
  * EROARE – Creanta 05 – Contributia de asigurari sociale datorata de angajator (63) mai mica decat suma calculata (-5) : 224!
  * ATENTIE – Creanta 13 … Contributia de sanatate datorata de angajator (21) diferita de suma calculata (75) !

  Multumesc

 59. Buna ziua,
  Exista vreun tutorial cum se introduce concediile medicale? (sarcina si lauzie). Nu am mai avut acest caz, si mi-e ca nu bifez ce trebuie in program. Ma puteti ajuta cu niste pasi, tutorial… orice?

  Multumesc

  1. Nu există așa ceva.
   Le introduceți așa cum sunt ele, pe o singură linie, lunar, ca fiind suportate din CCI.
   Dacă sunt concedii în continuare completați informațiile despre seria și numărul CM inițial.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *