…este stricarea hard disk-ului pe care se afla programul SAGA!
La doua-trei saptamâni primim un telefon prin care suntem anuntati de faptul ca toate datele din program s-au pierdut. Uneori, cauzele volatilizarii datelor sunt diferite: un laptop furat, un incendiu, un <shift+delete> apasat tocmai cand era selectat folderul “SAGA C.3.0”, o formatare efectuata de un “specialist” etc. In ultimele doua cazuri este posibila folosirea unui program de recuperare de date, dar rata de succes este scazuta. Din experienta, in ~5% din cazuri se poate recupera ceva.
Din lipsa de inspiratie, intrebarea noastra este: “Aveti salvari efectuate pe alt suport?” iar raspunsul invariabil este “Nu”. Deci nu ne mai ramane decât sa deplangem, impreuna cu colaboratorul, situatia fatala.
La fiecare mail de notificare asupra aparitiei unei noi versiuni exista urmatorul text:
Atentie!
Inainte de instalare, faceti o copie de siguranta la tot directorul programului existent, pentru a putea reveni in cazul unor probleme la update. De obicei, directorul programului are calea: “C:\SAGA C.3.0” pentru programul SAGA C.
Câti urmeaza acest sfat? Cam una din douazeci de persoane. Este adevarat ca se intampla rar sa apara probleme la update, dar o asigurare nu strica niciodata, mai ales ca nu costa nimic.
Morala acestui post este ca hard disk-ul nu este prietenul dvs. Este mecanism care abia asteapta sa iasa la pensie. Nu va bazati pe el! Asadar, efectuati macar lunar o salvare a intreg folderului programului pe un suport extern (memorie usb, CD, hard extern) sau salvati datele pe FGO.ro cu optiunea din ecranul “Intretinere BD”, si veti fi scutiti de eventuale neplaceri.
Cum isi spune cuvantul experienta…
Recomand cu caldura un site de backup online: dropbox la http://db.tt/Dv5gmLI. E foarte util. Iti da din start gratis 2gb de spatiu. iti faci salvarea si o incarci pe site prin aplicatia lor din calculator. Hdd, usb stick, cd sunt foarte utile dar se mai intampla sa nu le ai la indemana cand ai mai mare nevoie de ele.
Daca aveti conexiune la net puteti accesa aceste salvari de oriunde, de pe orice calculator.
am uitat sa adaug, daca va invitati prietenii si acestia se inregistreaza cu conturi, pentru fiecare prieten inregistrat primesti si tu si el cate 250 mb.
Puteti primi astfel pana la 8gb din prieteni invitati. Deci un total de 10 gb gratis.
Eu am instalat Saga pe partitia D, tocmai din acest motiv, am pierdut o data toate datele, iar salvarea precedenta era cam veche. Da salvat, salvez acum foarte des, zilnic, iar daca nu am stikul la mine, trimit un mail, pe o adresa de a mea. O copie ne scapa de necazuri.
@Cozmin Si cati s-au inregistrat pana acum pe baza link-ului postat de tine? Cati ”megabaiti” ai primit? :)))
Va rog sa imi spuneti daca salvezi zilnic si daca instalez programul pe doua calculatoare , cu parola data de dumneavoastra pot intra in program pe ambele calculatoare ?
Nu, cu un abonament se pot efectua actualizari intr-o singura locatie. Nu se poate incarca baza de date de la o versiune actualizata de program, intr-o versiune neactualizata.
in primul rand tin sa va felicit si pe aceasta cale pentru activitatea dvs. (echipa saga)
in al doilea rand va feliccit pentru ideea acestui blog
si nu in ultimul rand as dori sa apreciez subiectul adus de carmen, anume ca ar fi foarte utila o chestiune de genul : dupa programul de lucru la birou sa putem accesa si de acasa saga, de fapt sa luam arhiva pe un stick shi sa putem continua sa lucram si acasa.
Va rog sa-mi descrieti in amanuntit cum fac salvarea datelor in saga c si daca se salveaza si revisalul.
Va multumesc
Pe siteul sagasoft, găsiți tutoriale. Unul din acestea, este exact pentru a vă arăta cum se face salvarea datelor.
O altă modalitate, foarte simplă, este să copiați folderul SAGA pe un DVD. Copierea se face numai cu programul închis.
Recomand si Nibo Backup pe http://www.soft-backup.ro
Este foarte usor de configurat si utilizat. Se pot face salvari de siguranta pe un hdd extern, local, in retea si online la distanta.
Buna ziua.
Am citit toate comentariile de mai sus, totusi as avea o intrebare, sau mai degraba recomandare.
De ce nu se face un singur fisier gen .db cu baza de date ? ar fi mult mai simplu si practic sa facem back-up cat mai des al acestui fisier de exemplu pe un alt calculator din retea (la firma lucram pe mai multe calculatoare cu gestiunea), in loc sa facem la tot directorul Saga C 3.0.
Multumesc
1. pentru că pe baza standard nu se poate
2. pentru că dacă se întâmplă ceva cu baza de date ar fi afectate toate firmele
3. pentru că un cabinet de contabilitate care ar trebui să dea baza de date a unui client, care ăși schimbă contabilul, mai departe, la alt contabil ar da așa și datele altor firme nu doar a celei care pleacă.
aș mai avea, dar astea sunt cele mai relevante
Deci, acum prin otiunea cu FGO se face back-up la tata baza unei firme, nu numai la facturi. Sper ca am inteles bine :)