Codul muncii a fost modificat prin OUG 117/2021, publicată în aceste zile. Modificările aduse de această ordonanță, codului muncii, sunt:
1. S-a modificat definiția muncii nedeclarate în cazul contractelor de muncă cu normă parțială. Astfel, dacă înainte de modificare textul codului muncii definea munca nedeclarată în cazul CIM cu normă parțială ca fiind:
“primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, “de acum, munca nedeclarată, se definește în codul muncii, pentru CIM cu normă parțială, astfel:
”primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 105 alin. (1) lit. c).”
așadar nu se mai ia în calcul programul stabilit în CIM ci depășirea efectivă a timpului de muncă înscris în CIM.
Amenda pentru astfel de cazuri este de la 10.000 lei până la 15.000 lei pentru fiecare persoană cu o valoare maximă cumulată de 200.000 lei.
2. Este introdusă, în codul muncii, o definiție nouă a muncii subdeclarate, a salariului „plătit la gri”.
Adică acele situații în care salariatul are înscris în statul de salarii o sumă și încasează efectiv o sumă mai mare.
Definiția muncii subdeclarate este aceasta:
„În sensul prezentei legi, muncă subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale.”
Atenție – dacă un salariat declară încasarea unui salariu mai mare decât cel înscris în statele de salarii, angajatorul poate fi amendat de către ITM cu suma de 8000 lei până la maxim 10000 lei pentru fiecare persoană ce va fi identificată astfel, fără ca valoarea cumulată a amenzilor să depășească 100.000 lei.
3. Orele suplimentare dintr-o lună pot fi compensate cu timp liber în următoarele 90 de zile. Până acum, codul muncii prevedea faptul că această compensare se putea face în maxim 60 de zile.
Spre exemplu, dacă aveți o persoană ce a lucrat în septembrie 184 ore în loc de 176 ore, adică a avut 8 ore suplimentare lucrate în lună, acum aveți două variante:
– să îi plătiți cele 8 ore și în plus față de plata cuvenită să-i plătiți un spor de 75% – adică să o plătiți cu 175% pentru cele 8 ore sau
– să îi plătiți cele 8 ore și până la 29 noiembrie să-i acordați o zi liberă (plătită).
După modificarea efectuată termenul de 60 de zile prelungindu-se la 90 de zile, ați putea acorda acea zi liberă plătită până la data de 29 decembrie.
4. O altă modificare a codului muncii vizează plata salariului. Astfel, după cum bine știți, în cadrul contractului cadru de muncă există la capitolul “J. Salarizare” punctul 4 la care se înscrie data sau datele la care se face plata drepturilor salariale. Modificarea adusă de OUG 117/2021, codului muncii, legat de plata drepturilor salariale vizează termenul plății. Astfel dacă plata drepturilor salariale se face la mai mult de o lună calculată de la data înscrisă în contract, angajatorul poate fi amendat cu o amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare persoană pentru care a întârziat plata drepturilor salariale. Perioada de întârziere se poate calcula și în funcție de data prevăzută în contractele colective de muncă dacă acestea există și prevăd data/datele plății drepturilor salariale sau în funcție de data/datele din regulamentul intern, dacă data/datele plății drepturilor salariale sunt stabilite prin acesta și nu prin contractele individuale/colective.
La ce trebuie să fiți atenți aici? Să puteți face dovada, cu orice mijloc de probă, că ați plătit salariile cu indicarea exactă a datei plății lor.
Dacă plătiți drepturile salariale în contul bancar deschis pe numele angajaților atunci dovada plății și o eventuală întârziere se pot determina în funcție de data la care în extrasul de cont al angajatorului apar plățile efectuate.
Dacă plătiți numerar, este indicat să predați drepturile salariale cu un fluturaș listat în dublu exemplar, din care unul, semnat de primire cu indicarea datei predării lui, să rămână la angajator ca dovadă. Orice altă metodă care vă permite recunoașterea plății salariului și data la care ați efectuat acea plată poate fi luată în considerare.
Referitor la pct.3. Se considera munca suplimentara, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal – 40 ore. Asadar, compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice, dupa efectuarea acesteia, calculate de la sfarsitul fiecarei saptamani (nu lunar). Daca plata opereaza in intervalulul celor 90 de zile calendaristice salariatul beneficiaza de salariul corespunzator orelor prestate peste programul normal de lucru. Daca compensarea prin ore libere platite nu a fost posibila in intervalul celor 90 de zile calendaristice, calculate de la sfarsitul fiecarei saptamani, munca suplimentara va fi platita salariatului in luna urmatoare celei in care s-au implinit cele 90 de ZC cu salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru plus un spor la salariu, negociat, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Lamuriri referitor la punctul 1: sincer eu nu inteleg explicatia data de d-voastra “așadar nu se mai ia în calcul programul stabilit în CIM ci depășirea efectivă a timpului de muncă înscris în CIM”…..ar fi util niste exemplificari pentru o mai buna intelegere.
de ex. in CIM am specificat: timp partial 80 ore/luna, repartizare inegala, program: primele 10 zile lucratoare din luna a cate 8 ore/zi. O incalcare ar fi daca din pontaj ar reiesi ca am stat 11 zile a cate 8 ore/zi, respectiv 88 ore/luna?
sau
timp partial de 20 ore/saptamana, dar repartizare inegala, program: L-V cate 4 ore. O incalcare a fi daca eu intr-o zi efectuez 5 ore si in urmatoarea 3, insa la final saptamana tot 20 ore am prestat? sau O incalcare a fi daca eu intr-o zi, din cele 5 zile de luni pana vineri, am prestat 5 ore si am depasit nr de 20 ore/sapt cu 1 ora ?
sau
timp partial de 4 ore/zi, program L-V. O incalcare ar fi daca eu intr-o zi efectuez 8 ore si in urmatoarea nu mai prestez activitate, insa la finalul lunii nu depasesc nr de ore aferent zilelor lucratoare in luna (adica 22 zile lucratoare * 4 ore/zi = 88 ore/luna) ?
Am lasat acum 2 zile un comentariu legat de acest articol…sa inteleg ca a fost atat de “indecent” incant nu s-a dorit a fi publicat?
Nu. Pur și simplu nu am avut timp din cauza unor probleme personale să aprob comentariile la articol.