Întrucât am considerat profund injustă ordonanța legată de amnistia fiscală, pentru că acordă scutiri fără discernământ, fără măsuri ulterioare pentru ca debitorii să nu mai acumuleze datorii, pentru că scade debitele persoanelor fizice care nu și-au achitat datoriile la timp acumulând restanțe, făcându-i proști pe cei care au plătit taxele integral și la termen, am zis că nu scriu nimic despre ea.
M-am răzgândit azi pentru că am primit un document ANAF care-mi dă de gândit.
ANAF, care a permis unora acumularea de datorii pe care acum motivează că vrea să le recupereze și de aceea a dat ordonanța aceea cu amnistia fiscală.
ANAF, care nu trebuia să implice nici CECCAR și nici contabilii în demersul lor. Pentru că nici CECCAR și nici contabilii nu au permis acumularea de datorii ci însuși ANAF care în unele cazuri s-a făcut că plouă în loc să execute silit debitorii și să nu permită acumularea de datorii.
ANAF trebuia să sune firmele și să le trimită scrisori prin SPV că pot beneficia de această amnistie. Și ce să vezi, au făcut-o se pare. Dar tocmai pentru că a făcut-o și a emis scrisori de informare este ceea ce m-a determinat să mă răzgândesc și să scriu totuși ceva legat de amnistie.
Iată ce scrie ANAF în acea scrisoare de informare trimisă unei firme.
Ați înțeles ce scrie acolo?
Scrie așa: “La data comunicării prezentei scrisori de informare (azi, 7 octombrie 2024 – după cum se vede în semnătura digitală aplicată documentului), în evidențele noastre figurați cu obligații bugetare restante în cuantum total de 2415 lei, vă comunicăm că în situația în care achitați o parte din obligațiile bugetare restante în suma de 2415 lei, puteți beneficia de anularea unor obligații bugetare în valoare de 0 lei.”
Probabil vă întrebați ce este în neregulă cu ce scrie, nu? Ei bine iată ce este în neregulă: firma ce a primit această scrisoare de informare nu are niciun leu sume restante.
Suma de 2415 lei la care face referire scrisoarea, înseamnă de fapt contribuții sociale și impozit pe venituri din salarii, datorate pentru iulie 2024, dar cu scadența în 25 octombrie pentru că este înregistrată în vector cu perioada fiscală ca fiind trimestrul pentru aceste obligații. De ce doar sumele din iulie au fost incluse? Pentru că ordonanța spune că se iau în considerare sumele datorate până la 31 august și neachitate până la acea dată.
Pentru cei ce nu știu, perioada fiscală trimestrială la contribuții sociale și impozit pe venituri din salarii înseamnă că sumele datorate pentru lunile iulie, august și septembrie se pot plăti oricând până la data de 25 octombrie fără a fi considerate restanțe.
Iată o captură de ecran din fișa rol, în care se vede clar scadența unor sume ce compun cei 2415 lei.
Am putea vorbi despre eventuale obligații restante doar dacă trece data de 25 octombrie și firma nu achită nimic. Dar ce să vezi – firma a și achitat acele obligații fiscale, iar ele figurează pe coloana de diferențe în fișa rol (aia pe care ANAF nu e capabil să o prezinte simplu ca pe o fișă de cont). Și vor fi tot pe diferențe până ce sumele achitate deja de către contribuabil se sting automat.
Și argument că nu are restanțe este chiar scrisoarea lor de informare: puteți beneficia de anularea unor obligații bugetare în valoare de 0 lei. Adică nu are nicio penalitate ori dobândă ce să-i fie anulată, accesorii ce ar exista dacă debitele ar fi cu adevărat restante.
Asta îmi aduce aminte de practica ANAF care în data de 26 a lunii genera somații, pentru că avea debitele declarate, dar banii erau pe drum de la contribuabili spre ANAF. Adică plata efectuată de contribuabil pe data de 25 a lunii, plată la scadență, în termenul legal, nu ajungea la ANAF decât prin 27-28 a lunii. ANAF emițând somație pe 26, dădea impresia că a somat o grămadă de contribuabili și ajungea să se laude cu încasări din executare silită pe bani care erau plătiți de bunăvoie de către contribuabili.
Aici pare că face la fel. Emite scrisori de informare și către firme ce nu au restanțe. Iar când va fi să prezinte statistica amnistiei, este posibil să se laude și cu încasările realizate de la acestea deși nu are de ce. Așa că atunci când veți vedea că urmare a amnistiei fiscale s-au încasat x lei, eu zic să luați cu mari rețineri acea sumă pentru că ea, în aceste condiții, are foarte mari șanse să nu fie cea corectă.
Dacă au luat în considerare luna pentru care se datorează debitele fără a ține seama de data reală a scadenței, este evident că orice sumă din iulie declarată deja de contribuabili va fi considerată, ca aici, restantă. Dacă a fost o eroare, cred că e destul de dificil de explicat. Înseamnă că pe chestiuni simple, digitalizarea aia nu prea funcționează. Și ne așteptăm să funcționeze la alte chestii mult mai dificile?
În continuare nu vreau să scriu despre ce și cum este amnistia fiscală, dar pentru cine este interesat de detalii și nu a fost sunat de ANAF, această instituție a publicat un ghid ce poate fi consultat aici.
Da, si eu am primit pentru niste datorii la 31.08, sume achitate deja in septembrie! Ceea ce e de-a dreptul curios, pt ca in fisa actuala la octombrie nu mai avea datorii !
Am mai primit la niste firme cu platile eronate intre cele doua cam-uri …cel putin cu ocazia acestei scrisori am depus cereri de compensare sa reglez fisa, nicidecum sa beneficiez de amnistie !
Buna ziua!
Veți raspunde în scris În SPV la acea notificare? Pentru că am primit și eu și să văd dacă mă apuc de radactat povești sau o ignor?
De ce răspundă cineva? Este o scrisoare de informare nu o notificare sau cerere de informații.
Poate ca ar fi mai bine sa incercati si voi sa reintroduceti optiunea de a converti facturile ce se descarca din spv automat la descarcare, sub forma unei optiuni introduse in meniul de configurare. Nu e normal si practic, dupa ce ati avut optiunea atata timp sub pretextul ca ingreuneaza programul sa o scoateti si sa ne puneti sa facem munca de sisif la sute de facturi sa dam manual tiparire pdf. Chiar daca nu exista obligativitate de a le avea si sub format pdf convertit din xml, la contabilitate toti le au si tiparite si stocate.
PDF-ul respectiv se generează în continuare. Doar că nu bulk, ci punctual. Este același lucru cu a fi descărcate bulk și deschise apoi individual.
Puteți deschide acel fișier fie cu butonul de deschidere a pdf din ecranul de import fie, după import, din ecranul intrări, apăsând butonul de deschidere a folderului în care regăsește factura importată.
Cristi nu e chiar deloc acelasi lucru. Omul are dreptate. Ce e asa greu de inteles, ca se pierde enorm de mult timp sa dai la fiecare factura tiparire pdf pentru a fi generata din xml in pdf. Daca nu aveti chef sau va displace sa oferiti suport, dati un tool de conversie automata. Digitalizarea prespune automatizarea acestor procese de lucru. Nu cred ca e corect ce faceti si cum puneti problema. Reintroduceti optiunea in program ,fiecare are dreptul la o munca mai usoara.
Adică: descărcarea automată a pdf și deschiderea bucată cu bucată a acelor pdf, este diferită de a da deschidere factură și la deschidere să se genereze și deschidă automat? Cu ce ar fi diferit? Nu scotea nimeni această opțiune dacă API-ul care face asta automat, pus la dispoziție de ANAF, nu genera blocaje.
Sincera sa fiu nu am inteles niciodata cum gestioneaza ANAF-ul fisa sintetica a contribuabilului. Inchide sumele platite cum vrea si cu ce vrea dar contribuabilul este intotdeauna in pierdere. Ceea ce am invatat este ca trebuie sa verifici aproape zilnic fisa sintetica a.i. sa te asiguri ca este corecta, caci daca gresesti tu este vai de tine, daca greseste ANAF-ul este o normalitate.