Home > Declarații, Legislatie > ONG: Impozitul pe profit

ONG: Impozitul pe profit

February 13th, 2012

ongDupă  cum știți, în 25/02/2012, este termenul de depunere al D101 pentru asociații non-profit.

De aceea, m-am gândit că ar fi oportun să detaliem modul de determinare al profitului impozabil și al impozitului pe profit la aceste entități.

Pentru ce venituri datorează ONG-urile impozit pe profit?

Pentru veniturile de natură economică. Acestea sunt acele venituri ce nu sunt scutite conform art.15 alineatul 2 din Codul fiscal.

Dacă însă asociațiile non-profit obțin venituri de natură economică, există o limită maximă a acestora pentru care nu datorează impozit pe profit.

Limita o reprezintă suma cea mai mică dintre echivalentul a 15000 EUR calculați la cursul de la finele exercițiului financiar și 10% din totalul veniturilor scutite obținute de asociații.

Cum se determină profitul impozabil și impozitul pe profit?

Există o metodă simplă de a determina aceste sume, urmând câțiva pași simpli de tot.

Pentru a determina corect profitul impozabil și impozitul pe profit, este absolut necesar ca în contabilitate, veniturile, dar în special cheltuielile să fie foarte clar departajate după natura lor: de natură economică sau non-profit. În SAGA puteți departaja fie folosind conturile analitice – cea mai simplă metodă, fie folosind grupele – o metodă la fel de simplă, dar cu plusuri legate de repartizarea cheltuielilor pe grupe la salarii spre exemplu și cu minusuri legate de preluarea soldurilor inițiale ce nu se poate face în mod direct repartizat pe grupe, fie folosind combinat analitice și grupe.

Și, pentru a arăta cum se face, vom exemplifica:

Să presupunem că o asociație are următoarele date financiare:

Nr. crt. Explicație Suma
1 venituri din cotizațiile membrilor

100,000 lei

2 venituri economice din vânzare de bunuri (comerț)

50,000 lei

3 Total Venituri

150,000 lei

4 Cheltuieli de natură economică

35,000 lei

5 Cheltuieli aferente veniturilor non-profit

80,000 lei

Cum determinăm profitul impozabil și impozitul pe profit?

Explicație Suma
Pasul 1 – determinăm veniturile neimpozabile așa cum sunt ele în art.15, alin.2 din codul fiscal
În exemplul nostru, sunt acele venituri de la rd.1, din cotizațiile membrilor
100,000 lei
Pasul 2 – determinăm veniturile ce constituie limita maximă a scutirii așa cum sunt definite la art.15 alin3. Așa cum am arătat mai sus, se va lua ca limită a veniturilor pentru care se oferă scutire, cea mai mică sumă dintre 15000 EUR și 10% din veniturile scutite:
-  limita 1 = 15000 EUR x 4,3197 lei/EUR = 64796 lei
– limita 2 = total venituri scutite x 10% = rd.1 (sau cele de la pasul 1 x 10%) = 100,000 lei x 10% = 10,000 lei
10,000 lei
Pasul 3 – Total venituri neimpozabile = suma de la pasul 1 + suma de la pasul 2 110,000 lei
Pasul 4 Determinarea veniturilor impozabile – prin scăderea din totalul veniturilor obținute (de natură economică și de natură non-profit) a sumei determinate la pasul 3 = 150,000 lei – 110,000 lei = 40,000 lei 40,000 lei
Pasul 5 – determinarea cheltuielilor deductibile aferente veniturilor determinate la pasul 4.
Cum  se determină?
– așa cum am arătat e important să defalcăm cheltuielile după natura lor,
– se respectă regulile de la art.21 din codul fiscal în ceea ce privește încadrarea
– se determină proporțional cu veniturile impozabile.
În cazul nostru presupunem că toate cheltuielile de natură economică sunt înregistrate distinct în contabilitate pe conturi analitice și sunt integral deductibile. Ca urmare vom determina cât din  totalul lor sunt aferente veniturilor impozabile făcând următorul calcul (Total cheltuieli de natură economică/Total venituri economice) x Total venituri impozabile = (35,000 lei/50,000 lei) x 40,000 lei = 0,7 x 40,000 lei = 28,000 lei.
28,000 lei
Pasul 6 – Determinarea profitului impozabil/pierderii fiscale – ca diferență între suma de la pasul 4 și cea de la pasul 5 12,000 lei
Pasul 7 – Stabilirea impozitului pe profit –  dacă suma de la pasul 6 e pozitivă, atunci se aplică asupra acestei sume cota de impozit pe profit, altfel e zero. În exemplul nostru impozitul este = suma de la pasul 6 x 16 % 1,920 lei
Această metodă este descrisă și în normele de aplicare a articolului 15 din codul fiscal.

Declarații, Legislatie , ,

 1. February 13th, 2012 at 22:51 | #1

  Buna ziua,

  Felicitari pentru studiul de caz prezentat. In completarea acestuia va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare: ONG-urile fara activitate economica depun 101 cu sumele pe 0? Intreb deoarece in Codul Fiscal nu se specifica ca doar cele cu activitate economica depun. Incerc sa obtin si un raspuns de la Asistenta M.Finante din noiembrie insa nu mi-au raspuns nici pana acum. Eu am depus o data la un astfel de ONG si au primit-o, deoarece nu se face diferentierea in paragraful respectiv din Codul Fiscal. Multumesc si astept opinia dumneavoastra.

  • Cristi
   February 14th, 2012 at 00:08 | #2

   E o lacună în codul fiscal și în norma de completare a D101, pentru că nu spune clar dacă se trec toate veniturile sau doar cele ce nu sunt scutite.
   Totuși, în aceste condiții, eu zic că depun D101 cu sume, doar că vor completa și partea de venituri neimpozabile și de cheltuieli nedeductibile cu total venituri scutite și total cheltuieli aferente activității non-profit.

 2. Natalia Tat
  February 14th, 2012 at 01:25 | #3

  Mii de multumiri! Informatiile au ajuns exact cand trebuia!

 3. raluca
  February 14th, 2012 at 12:43 | #4

  Daca vectorul fiscal este completat si cu impozit pe profit, da, se depune 101. Daca de la inceput au fost desfasurate numai activitati fara scop patrimonial si 010 a fost depusa fara impozit, atunci nu se depune 101.

 4. Horia Doroftei
  February 14th, 2012 at 12:52 | #5

  @raluca
  Ma aflu in situatia prezentata de userul raluca. Nu au existat niciodata activitati economice. Inteleg ca daca nu am in vector impozit pe profit teoretic(procedural) nu pot sa depun 101, insa avand in vedere ca in Codul Fiscal se specifica faptul ca toate ONG-urile depun 101 ( atentie, nu scrie nicaieri ca doar cele cu activitate economica), nu sunt in culpa daca nu ma inregistrez ca platitor si depun declaratia, chiar si pe 0?

  • Cristi
   February 15th, 2012 at 10:10 | #6

   Revin, pentru că am stat și cugetat :)
   Așa cum am spus asociațiile nonprofit nu sunt scutite de plata impozitului pe profit, ele ca entități. Sunt scutite anumite categorii de venituri obținute de către acestea.
   Asta înseamnă că, normal, ar avea obligația înregistrării fiscale ca plătitoare de impozit pe profit și, ca urmare, să depună D101.
   Legat de completarea acesteia însă, cred că m-am grăbit susținând că se trec în ea și veniturile scutite, pentru că la rândul meu am făcut o confuzie de termeni: am confundat veniturile neimpozabile cu veniturile scutite, ori acestea nu sunt același lucru, cele neimpozabile fiind enumerate distinct și explicit la un alt articol a codului fiscal.
   Mai rațional ar fi, într-adevăr, să completez declarația cu veniturile din activități economice, ce nu sunt scutite, cu toate cheltuielile efectuate pentru obținerea veniturilor economice, înscriind la alte cheltuieli nedeductibile cota parte de cheltuieli ce nu a dus la obținerea de venituri impozabile.

 5. raluca
  February 14th, 2012 at 15:51 | #7

  Eu zic că nu, pentru că poţi dovedi că nu ai avut niciodată venituri impozabile, si nu cred că ţi-o vor primi, întrucât nu ai obligaţia declarată în vector. Mie în urmă cu 2 ani nu mi-au primit-o, cu argumentele de mai sus, iar de atunci nu am mai încercat să depun şi nu m-a notificat.

  • Cristi
   February 14th, 2012 at 17:27 | #8

   De asta zic că e o lacună.
   Cei care nu v-au primit-o, au argumentat că nu sunteți înregistrați în vectorul fiscal cu impozit pe profit, dar dacă erați trebuiau să o primească. Pentru că nu au argumente. Nu depun 101 cei care sunt scutiți.
   Ori dacă e să o luăm așa:
   – ONG-urile sunt persoane impozabile obligate la plata impozitului pe profit conform art.13 lit.a
   – fiind persoane obligate la plata acestuia, se înregistrează fiscal și ca plătitori de impozit pe profit.
   – scutirea de impozit pe profit este doar pentru anumite venituri, nu pentru contribuabil. Spre exemplu, sunt contribuabili scutiți în mod expres: cei de la art.15 alin.1. Organizațiile non-profit nu sunt scutite, ci doar o parte din veniturile lor sunt scutite.
   Lacunele în legislație sunt: nu se știe clar și nici legea sau normele de la D101 nu precizează clar, dacă în aceasta se înscriu doar veniturile impozabile, cele asupra cărora nu se aplică scutirea, deci pe cale de consecință, nu se spune clar. așa cum spunea și domnul Horia Doroftei anterior, nu se cunoaște dacă depun 101 doar cei care obțin venituri economice sau toți

 6. ioni459
  February 14th, 2012 at 16:13 | #9

  Va rog sa ma iertati pt ca aici se discuta alt subiect…
  Am o intrebare legata tot despre ONG-uri:

  Care sunt contributii sociale pentru indemnizatii din activitatile desfasurate ca urmare a unei functii alese la persoanele juridice fara scop patrimonial, in urma modificarilor Codului fiscal 2012?

  multumesc anticipat!

 7. raluca
  February 16th, 2012 at 18:29 | #10

  Am mai cugetat şi eu la cele scrise de dvs. şi totuşi cred că mai am un argument privind obligaţia înregistrării fiscale ca plătitor de impozit pe profit numai pentru unele ONG-uri. Ştiţi bine că ONG-urile planifică şi aprobă un buget de venituri şi cheltuieli la începutul fiecărui an de activitate. Dacă bugetul previzionează numai venituri din activităţi fără scop patrimonial, deci scutite de impozit pe profit, atunci nu cred că este nevoie să se înregistreze fiscal cu acest impozit.

  • Cristi
   February 17th, 2012 at 18:08 | #11

   Aici suntem în dezacord. Planificarea acelui buget, nu are nici cea mai mică legătură cu înregistrarea fiscală ca plătitor de impozite și taxe și nici vreo influență asupra acestuia.
   Dacă ar fi scutită entitatea ca atare, da, nu s-ar pune problema, însă nu e scutită asociația ci doar o parte din veniturile posibile.

 8. gabriel
  February 17th, 2012 at 11:12 | #12

  Am depus anul trecut (pt un ONG) pe zero D101 si imi apare si in dosarul fiscal. In vector nu suntem trecuti ca platitori de impozit pe profit. De asemenea in D100 am specificat la fiecare trimestru impozitul pe zero. Asa m-au sfatuit la ghiseu la ANAF cand i-am intrebat. Ultima oara am depus D100 online cu semnatura si cand am specificat impozitul pe zero mi-au primit declaratia, dar a aparut o atentionare in recipisa si anume ca nu suntem inregistrati ca platitori… deci logic nu mai completez in D100 la impozit pe profit. Acum nu stiu ce o sa fie cu D101… mi se pare clar din legislatie ca ONG-urile trebuie sa depuna D101 anual… deci mi se pare corect ce spune Cristi… ar trebui sa modific vectorul fiscal si sa ne trecem platitori de imp pe profit, chiar daca stim ca nu vom avea activitati economice. O sa incerc sa depun D101 pe zero acum si o sa vad ce o sa fie.

 9. ioni459
  February 21st, 2012 at 14:15 | #13

  ”ar trebui sa modific vectorul fiscal si sa ne trecem platitori de imp pe profit, chiar daca stim ca nu vom avea activitati economice”

  gabriel, da trebuie sa fie modificat vectorul fiscal cu scoaterea din evidenta fiscala ca platitor de impozit pe profit (asta daca ONG-ul se incadreaza la fara venituri economice)
  Eu am avut aceeasi situatie, dar am corectat anul trecut,intrucat ONG-ul era trecut din greseala la impozit pe profit, chiar daca are NUMAI venituri neimpozabile,

  Dimineata am intrebat la Ad.fin.S2 daca ma itrebuie depusa D101 la Ong fara activit econ, si raspunsul a fost urmatorul:
  Daca in evidenta fiscala ONG-ul NU este inregistrat ca platitor de
  impozit pe profit NU trebuie sa depuna D101 pana la 25 feb

  Deci tu daca apari in vector ca platitor de impozit pe profit, Trebuie sa depui D101, si ulterior sa corectezi ca nu ai ven econ

 10. Iudit
  February 28th, 2012 at 12:04 | #14

  Cand am vrut sa depun cu 0, d-ul de la declaratii vazand ca nu apar in vector fiscal ca platitor de imp. prof., nu a luat.
  Dar daca am si activitate economica, si sunt inregistrata ca platitor de imp. pe profit anual, trebuie sa depun 100 trimstrial, nu numai 101 pana la 25 febr. al anului urmator?
  Mersi!

 11. vlad
  May 23rd, 2012 at 07:50 | #15

  Va rog sa imi spuneti daca pot genera bilantul pt ONG-uri din aplicatia Saga si daca putem conduce o contabilitate pt ONG-uri ?

  • Cristi
   May 23rd, 2012 at 08:03 | #16

   Da. SAGA C îndeplinește ambele cerințe.

 12. Cristina
  August 23rd, 2012 at 07:49 | #17

  Buna ziua!
  Deranjez cu o intrebare.
  ONG fara activitate economică functioneaza in domeniul cluburilor sportive. Neplatitor de TVA aduce o sportiva din afara tarii si MANAGERUL intermediaza venirea in Romania.
  Serviciile ”Comision intermediere legitimare sportiv” in valoare de 1000 euro sunt facturate de firma acestuia din SPANIA care are CIF: G303xxxxx.
  Eu ca si contabilitate am gasit ultima tranzactie in euro in registrul de casa in valuta in 2010 cand au participat la o competitie in Europa si au platit taxele de participare.
  De atunci nimic in valuta.
  Ceva deosebit se declara pe undeva pe la autoritati??
  sau pur si simplu operez totul in registrul de casa (plata)?
  Multumesc anticipat!

 13. Liliana
  March 6th, 2013 at 15:48 | #18

  Am si eu o intrebare legata de acest subiect.

  Sa presupunem ca in primul an asociatia a avut un profit impozabil de 10.000, pentru care a platit impozitul aferent de 16%, ramanand cu suma de 8.400.
  Anul urmator a fost insa pe pierdere cu 5.000, iar in cel de al treilea an a inregistrat din nou profit de 10.000 (calculat pentru acel an). Care este suma la care se va aplica impozit in cel de al treilea an? Se compenseaza cu pierderea de anul anterior sau pierderea respectiva este compensata cu profitul din primul an? Va multumesc mult!

  • Cristi
   March 6th, 2013 at 16:40 | #19

   Depinde la care pierdere vă referiți. Din punct de vedre fiscal, pierdere fiscală, deductibilă din profitul impozabil pentru calculul impozitului pe profit este cea înscrisă în D101 a anului anterior.
   Un ONG poate avea pierdere din activitatea fără scop patrimonial nu neapărat din cea economică.

 14. Diana Adiaconiti
  April 22nd, 2013 at 10:16 | #20

  Buna ziua,

  Cotizez o suma destul de mare la o fundatie (nu este declarata de utilitate publica) care are ca obiect de activitate invatamant. Cotizatia reprezinta taxa scolarizare. Ce drepturi am? Ma intereaza in ce masura pot verifica documentele contabile sa vedem ce se intampla exact cu banii pentru ca am senzatia ca banii se duc in alta parte.

  Va multumesc!

  • Cristi
   April 22nd, 2013 at 18:14 | #21

   Nu există niște drepturi standard. Aveți drepturile prevăzute de statutul asociației respective. Studiaţi statutul ei pentru a vedea exact de ce drepturi beneficiați

 15. Andreea
  April 29th, 2013 at 10:01 | #22

  Buna ziua,
  Multumim pentru model, l-am folosit la calculul impozitului pe profit si depunerea 101. Intrebarea mea e cum inregistram in contabilitate profitul impozabil, deoarece soldul la 1212 este diferenta dintre venituri si cheltuieli economice, si nu profitul impozabil asa cum rezulta el din aplicarea modelului de mai sus. Multumesc mult pentru timpul acordat. Sper ca s-a inteles nedumerirea mea.

  • Cristi
   April 29th, 2013 at 13:03 | #23

   Profitul impozabil nu se înregistrează contabil. El trebuie reflectat numai în evidența fiscală, respectiv registrul de evidență fiscală și în declarația anuală de impozit pe profit.

 16. Andreea
  April 29th, 2013 at 15:24 | #24

  @Cristi
  Multumesc mult pentru raspunsul prompt!

 17. dindareanuv
  February 14th, 2014 at 21:09 | #25

  subventiile apia se inpoziteaza

 18. dindareanuv
  February 14th, 2014 at 21:11 | #26

  la impozit pe profit.aceasta nu intra la activitati economice

  • Cristi
   February 14th, 2014 at 22:53 | #27

   Nu sunt venituri de natură economică dacă asta întrebați. Și dacă sunt acordate pentru realizarea scopului asociației.

 19. Ionelia
  February 19th, 2014 at 18:56 | #28

  Sunt in urmatorea situatie:
  Un ONG – fundatie fara venituri din activitati economice, doar cu venituri scutite cf art. 15 alin 2 lit e CF; cheltuieli deasemenea aferente acestor venituri non-profit, neplatitor de TVA. Din discutiile de pe forum am inteles ca trebuie sa completez D 101 cu termenul 25.02.2014, in cazul meu impozitul pe profit fiind 0. Intrebarea este cum completez aceasta declaratie cu sume, incadrarea atat a veniturilor cat si cheltuielile, randurile unde se incadreaza veniturile scutite si cheltuielile aferente acestora? Multumesc

  • Cristi
   February 19th, 2014 at 19:32 | #29

   Fără sume. Completați doar datele de identificare a fundației și validați D101 fără a completa vreo sumă în declarație. Alegeți, de asemenea, tipul corect al plătitorului.

 20. Flori
  April 29th, 2014 at 19:53 | #30

  Sunt in urmatoarea situatie:
  Un ong care este pe pierdere din activitati non profit si are un profit foarte mic din activitati economice cum determin profitul daca ea este per total pe pierdere

  • Cristi
   April 30th, 2014 at 15:28 | #31

   Ca diferență între veniturile cu caracter economic și cheltuielile cu caracter economic.
   Din activitatea non-profit poate avea excedent sau deficit nu profit sau pierdere.

 21. Adeline
  April 30th, 2014 at 10:25 | #32

  Puteti sa-mi spuneti, va rog, daca, in urma amendamentelor din aprilie a.c. la Legea 346/2004, care recunoste ONG ca intreprindere, ONG-urile devin platitoare de impozit pe venit? Multumesc frumos.

  • Cristi
   April 30th, 2014 at 15:33 | #33

   Nu există nici o modificare a legii 346/2004 publicată în monitorul oficial – ce să reglementeze ceea ce spuneți. Cel puțin eu nu am cunoștință de așa ceva sau programul (platforma) de legislație pe care o utilizez nu este actualizată :)
   Oricum însă, încadrarea ca tip de întreprindere pe criteriile din Legea 346/2004 nu are nici o legătură cu încadrarea fiscală a entităților. Conform legii 346/2004 și persoanele fizice autorizate intră în categoria întreprinderilor și pot fi încadrate ca întreprinderi mici sau chiar mijlocii, dar asta nu le transformă nici în persoane juridice și nici nu face ca, fiscal, să fie tratate ca plătitori de impozit pe profit sau de impozit pe venit al microîntreprinderilor.

 22. Monica
  December 14th, 2014 at 16:18 | #34

  Buna seara,as dori sa stiu cum trebuie sa calculez impozitul sau ce declaratie trebuie depusa pentru o asociatie culturala(ong)ce a obtinut aprox 10.000 ron pt anul in curs din contracte de colaborare ,avand in vedere ca noi avem o sala inchiriata unde ne desfasuram activitatea pentru care platim chirie lunara .se scad cheltuielile din venituri apoi se impoziteaza suma ramasa sau cum se procedeaza?Multumesc

  • Cristi
   December 16th, 2014 at 15:03 | #35

   Modul de calcul este descris în articol. Aplicați șablonul de aici și veți putea calcula impozit dacă este cazul. Nu rezultă însă de nicăieri din ceea ce ați scris dacă veniturile obținute de ONG sunt de natură economică sau nu. Dacă nu, atunci nu poate fi vorba de impozit pe profit. Dacă da, aplicarea șablonului vă va ajuta la determinarea profitului impozabil.

 23. MIRELA
  January 15th, 2015 at 12:39 | #36

  Va rog sa ma lamuriti cu privire la inregistrarea prin vector fiscal a unei organizatii infiintate pe baza legii 138(legea Imbunatatirilor funciare). Nu putem sa ne inregistram ca platitori de impozit pe profit, deoarece nu am cifra de afaceri din activitati economice peste 15ooo eur. Acesta este raspunsul pe care l-am primit de la ANAF. Dar eu vreau sa ma inregistrez, deoarece voi desfasura activitate economica in anul 2015. Inseamna ca nici in 2016 nu voi putea sa ma inregistrez atata timp cat nu depasesc 15ooo euro CA din activitati economice?

  • Cristi
   January 15th, 2015 at 12:54 | #37

   În opinia mea, refuzul ANAF de a modifica vectorul fiscal este nejustificat. ONG-ul nu este scutit pentru că este ONG, ci are o parte din venituri scutite și, din ceea ce știu eu, nu există nicăieri interdicție de înregistrare în vectorul fiscal a unui impozit, anterior desfășurării unei activități. Mai mult, limita nu este exclusiv 15000 EUR. E una din limite.

 24. CARMEN
  January 24th, 2015 at 18:15 | #38

  Buna seara,as dori sa stiu cum trebuie sa calculez impozitu pe rofir la o asociatie non prof.care are venituri din prest.serv.mai mari de 15000eur in 2014,dar in 2013 are pierdere??acopar pierderea si apoi calculez impozitul sau cum???

  • Cristi
   January 24th, 2015 at 20:10 | #39

   Modelul de calcul îl găsiți descris în articol. Veți ține seama de pierderea fiscală declarată prin D101 depusă pentru anul fiscal anterior dacă aveți așa ceva. Nu orice pierdere sau deficit sunt automat deductibile fiscal.

 25. Samaj Imola
  February 19th, 2015 at 11:34 | #40

  Pasul 5 din formula de calcul si anume se determina proportional cu veniturile impozabile necesita argumentari, unde scrie asta in norme?
  Eu am intrebat de la cei de la Rentrop si mi-au scris clar ca nu se calculeaza proportional ci se scade totalul cheltuielilor deductibile de natura economica.
  As dori mult ca cineva sa ma lamureasca care este varianta corecta ca rezultatul nu este tot una.
  Va multumesc.

  • Cristi
   February 20th, 2015 at 11:46 | #41

   Faceți cum zic ei dacă credeți că este corect. Nici eu nu spun că trebuie scăzute alte cheltuieli decât cele deductibile. Dar o cheltuială poate fi deductibilă câtă vreme este aferentă unui venit impozabil. Dacă ați lua toate cheltuielile în considerare și din venituri doar cele ce nu sunt scutite nu-i așa că ați avea influențat rezultatul fiscal de cheltuielile aferente veniturilor scutite? Nu este normal.
   În normele de aplicare se spune clar că se stabilesc cheltuielile deductibile conform art.21 – adică doar cele aferente veniturilor impozabile. Nu toate veniturile de natură economică sunt impozabile în cazul ONG și ca o consecință nici toate cheltuielile nu sunt deductibile.

 26. Gabriel
  February 20th, 2015 at 08:52 | #42

  1. Multumesc frumos pentru exemplul de calcul pe care l-am vazut inca de acum doi ani si urmeaza pasii descrisi in normele metodologice din Codul Fiscal. Totusi cum se aplica acest exemplu in completarea declaratiei 101? Am incercat sa introduc in formular datele din problema si sa rezulte profitul impozabil calculat mai sus si nu iese. Se poate sa adaugati chiar un formular completat pe exemplul acesta?
  2. Pentru un ONG fara activitate economica, se completeaza declaratia pe zero sau se trec veniturile AFSP si cheltuielile AFSP la rand 23 “alte venituri neimpozabile” si respectiv la rand 35 “cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile”? In acest ultim caz rezulta profit impozabil la randul 43, culmea pozitiv in cazul ca este pierdere (cheltuielile mai mari decat veniturile)?

  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Cristi
   February 20th, 2015 at 12:02 | #43

   Vă mulțumesc și eu pentru apreciere.
   1. Puteți completa D101 (presupunând că nu are venituri financiare și cheltuieli financiare de natură economică sau aferente acestei activități) în două feluri:
   Varianta 1
   rd.1 = 50000 lei – total venituri de natură economică
   rd.2 = 36920 lei – total cheltuieli de natură economică + cheltuiala cu impozitul pe profit
   rd.23 = 10000 lei – venituri de natură economică scutite
   rd.26 = 1920 lei – cheltuiala cu impozitul pe profit
   rd.35 = 7000 lei – cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile (diferența dintre 35000 lei cheltuieli aferente activității economice și 28000 lei aferente veniturilor impozabile)
   Veți vedea că rezultatul fiscal este profit impozabil de 12000 lei. Dar în opinia mea deși reflectă toate veniturile de natură economică și cheltuielile de natură economică nu este corect pentru că veniturile scutite nu au ce căuta acolo

   sau

   Varianta 2
   rd.1 = 40000 lei – doar veniturile impozabile (fără cele scutite)
   rd.2 = 36920 lei – doar cheltuielile aferente veniturilor de natură economică inclusiv cheltuiala cu impozitul pe profit
   rd.23 = 1920 lei – cheltuiala cu impozitul pe profit
   rd.36 = 7000 lei – cheltuieli aferente veniturilor scutite și ca urmare nedeductibile
   Eu aș opta pentru cea de-a doua variantă.

   2. Nu se completează cu nimic. Se depune pe zero.

 27. Corina
  February 20th, 2015 at 22:06 | #44

  Pur si simplu tin sa multumesc tuturor colegilor care au pus intrebari pertinente si mai ales domnului moderator pentru amabilitate si profesionalism.Mi-am lamurit in buna masura enigmele pe care le aveam in legatura cu D101.Un an 2015 cu spor tuturor si fiti activi.

 28. Ilarie
  March 6th, 2015 at 23:51 | #45

  pentru o Obste de padure infiintata in baza Legii 1/2000 unde actionari sunt cetatenii cu actiuni in natura dar padurea este in devalmasie nu o au inregistrata la primarie pentru care fiecare sa plateasca impozit.Am facut aceast comentariu pentru a se intelege si sa nu fie confundat cu proprietarii de paduri.De aceia va intreb pe dv.pentru ca am pus intrebarea si celor de la M.F. dar nu am primit raspuns la urmatoarele intrebari;
  1.Daca calculez si platesc impozit pe profit pentru sumele primite ca despagubire de la statul Roman pentru padurea ce se afla in Parcul National(Mentionez ca bani au fost primiti in urma unui Hotarari Judecatoresti definitive si executorii)
  2.Aceste sume vor fi impartite ca si cote parti sociale cetatenilor(a nu se confunda cu dividendele)intreb;pentru aceste sume trebuie sa calculez si sa retin cei 16% impozit.
  Va multumesc anticipat!

  • Cristi
   March 9th, 2015 at 13:25 | #46

   Obștea de pădure nu se înființează în baza legii 1/2000. Acea lege permite restituirea dreptului de proprietate unor forme asociative la cererea reprezentantului legal. Așadar ele trebuie să existe deja și să aibă un reprezentant legal ce să formuleze cerere de retrocedare în baza legii 1/2000 – în numele asociației respective. Dar în nici un caz legea nu este una ce să prevadă înființarea și funcționarea unei forme asociative.
   O astfel de asociație poate fi înființată în baza unei legi speciale, dar nu a legii menționate de dvs. Odată reconstituit dreptul de proprietate în favoarea formei asociative și dacă proprietatea a fost în devălmășie dreptul de proprietate pe asociat va fi stabilit în cotă egală raportat la suprafața restituită asociației.
   Depinde și de ce scrie în sentință. Cine primește despăgubirea, cum a fost formulată cererea. Dar dacă asociația este beneficiara despăgubirilor și dacă ea a primit aceste despăgubiri pentru a le achita proprietarilor, atunci ele sunt venituri neimpozabile pentru proprietari.

 29. Dan
  March 14th, 2015 at 10:26 | #47

  Bună! Felicitări pentru site și opinii!Permite-mi te rog să vin ca un novice și să întreb: Spune-mi te rog clar, dacă se poate: Care sunt condițiile pentru a nu plăti taxe ca fondator de ONG? Sunt începător și vreau să știu concret în ce mă bag! Mulțumesc!

  • Cristi
   March 18th, 2015 at 19:48 | #48

   Cum adică a nu plăti taxe? Fi puțin mai exact. Dacă tu ca membru fondator nu obții venituri de natură salarială sau asimilate, din acea funcție normal că nu vei achita taxe, altfel vei plăti taxe. ONG nu datorează impozit pe profit dacă nu desfășoară activități de natură economică.

 30. mihaiuz
  March 16th, 2015 at 21:25 | #49

  Sunt in momentul de fata, in decizia de infiintare a unui ONG (asociatie pentru copii cu dislxie). Din discutiile citite in articol, deduc ca contabilitatea se tine in partida dubla: 1. Corect? Eu mai tin contab.in partida simpla cu Saga PS (drept cu o versiune mai veche 2010-2011). 2. In cazul in care achizitionez prg. Saga C vor fi incompatibilitati intre cele doua programe pe acelasi PS? Va multumesc de 2 ori … pentru ca existati :) …. si pentru ajutorul dat.

  • Cristi
   March 18th, 2015 at 19:51 | #50

   Da, se ține în partidă dublă.
   Baza de date din SAGA C nu se poate utiliza la SAGA PS și nici invers nu este posibil. Ele se pot instala în același PC. Se vor instala oricum în foldere separate.

 31. Julianna
  April 9th, 2015 at 09:50 | #51

  Buna ziua as dori sa stiu cum trebuie sa calculez impozitul si ce declaratii trebuie depusa pentru o asociatie cu activitate non profit si economic daca se poate spune asa .Avem un contract cu Primarie obiectul fiind cedare cu titlu gratuit a dreptului de folosinta asupra Caminul cultural, destinatia imobilului este sediul asociatie cu caracter non profit si darea in folosinta pentru diferite evenimente ex.nunti ,intalniri contra cost.Taxa folosinta a imobilului este stabilit impreuna cu Primarie.De ex. in 2014 din sponzorizari au incasat 4.000 ron din 2% 506 ron iar din taxa folosinta sala 8870 ron.Total cheltuieli pentru 2014 au fost 14.516 ron care contine cheltuieli apa,gaz,en.el.,prod. dezinfect. si curat.,salar, obilg. salar,reparatii si chelt. priv. organizarea ziua varstnicilor.Toate inregistrarile se trec in registru incasari si plati.Avem un singur angajat cu contr
  act de munca (femeia se serviciu ) dupa care platim obligatiile si depunem D 112 si anual D 205.Va multumesc anticipat pentru raspuns !!

  • Cristi
   April 9th, 2015 at 12:33 | #52

   De ce registru de încasări și plăți? Trebuie să conduceți o evidență în partidă dublă utilizând planul de conturi specific și aplicând OMFP 1969/2007
   Se depund eclarații pentru obligațiile cu care figurați în vectorul fiscal.
   Modul de calcul al impozitului îl găsiți descris în articol. Mai detaliat de atât nu am cum să vi-l explic.

 32. Adriana
  April 15th, 2015 at 17:49 | #53

  Bună seara!
  Am o întrebare în legătură cu o asociație. În vectorul fiscal, nu este înregistrată ca plătitoare de impozit pe profit. În cursul anului 2014, a obținut și venituri din activități economice (care nu depășesc 15.000 euro sau 10% din valoarea veniturilor scutite). Ar trebui să completeze forma prescurtată sau forma lungă a situațiilor financiare? Mulțumesc mult pentru răspuns!

  • Cristi
   April 16th, 2015 at 11:38 | #54

   Ar trebui să actualizați vectorul fiscal. Veți depune bilanțul în formă lungă, cel simplificat fiind depus de acele entități ce obțin exclusiv venituri din activități nepatrimoniale (nu obțin venituri de natură economică).

 33. SILVIU
  April 21st, 2015 at 15:22 | #55

  Vazand cele mai de sus pun si eu o intrebare,In anul 2014 am avut venituri economice scutite in conformitate cu codul fiscal(ven pana la 15ooo euro si cel putin 20%).Credeti ca sunt in culpa ca n-am depus d101.Mentionez ca nu sunt mentionat in vectorul fiscal ca platitor de impozit pe profit.Daca sunt in neregula ce trebuie sa fac in continuare.Multumesc.

  • Cristi
   April 21st, 2015 at 18:55 | #56

   Eu zic că aveați obligația depunerii D101. Și să vă înscrieți în vectorul fiscal ca plătitor de impozit pe profit.

 34. Dana
  May 20th, 2015 at 17:38 | #57

  La o asociatie -ingrijire batrani sumele primite sub forma de contributii la ingrijirea lor(bani proveniti din pensii sau cotizatii copii) sunt considerate venituri din activitati economice?

 35. Cornelia
  November 16th, 2015 at 13:42 | #58

  Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca la Asociatie Montana(intretinere pajisti) fara activitate economica trebuie sa depun declaratia 101?Am fonduri virate de APIA si cateva cotizatii de la membrii pentru pasunat, ce au depasit cifra de afaceri de 15000 de euro.Tin sa precizez ca sunt abonata la programul de contabilitate Saga. Va multumesc si astept un raspuns.

  • Cristi
   November 16th, 2015 at 14:05 | #59

   Eu zic că da. pe zero, dar trebuie depusă.
   Ca idee: nu contează că sunteți sau nu abonată la SAGA pentru a posta aici pe blog.

 36. DANA
  January 13th, 2016 at 14:47 | #60

  Am si eu aceeasi intrebare ca si DANA ..sumele platite de catre apartinatori ptr. ingrijirea batranilor la asociatie ..constituie venituri din activitati economice???? multumesc

 37. fehelisa
  January 22nd, 2016 at 12:28 | #62

  Buna ziua,
  am o nelamurire legat de impozit pe profit ONG. La ONG (crescator de taurine) cu activitate economica subventia APIA este sau nu impozabil? Stiu ca in general subventiile nu se impoziteaza.

  • Cristi
   January 22nd, 2016 at 22:35 | #63

   Ba da, se impozitează. Sunt neimpozabile la persoane fizice. La societăți comerciale sunt impozabile dacă acestea sunt plătitoare de impozit pe profit dar neimpozabile dacă sunt microîntreprinderi.
   În cazul ONG depinde pentru care activitate este acordată subvenția
   – dacă e o subvenție acordată pentru activitatea non-profit cea realizată în scopul realizării obiectivelor pentru care s-a înființat subvenția e un venit asemănător celor non-profit și se include în acea categorie
   – dacă subvenția este acordată pentru o activitate cu caracter economic desfășurată de asociație, subvenția e tratată ca atare.
   Ea se încadrează în funcție de activitatea ce a generat-o.

 38. hilda
  January 26th, 2016 at 13:43 | #64

  Daca ONG-ul acorda sponsorizare, dedectibilitatea este aceeasi ca la SC?

  • Cristi
   January 26th, 2016 at 15:31 | #65

   Dacă e plătitoare de impozit pe profit și dacă sponsorizarea e acordată din activitatea economică, atunci da.

 1. No trackbacks yet.