Taxe noi. Azi despre exploatările de resurse naturale, cele forestiere de exemplu.

07 Feb 2013 | Declarații, Legislatie | 3 comentarii994 vizualizari

news02Guvernul a instituit în acest an niște impozite noi pentru anumite tipuri de activități. Unul din aceste impozite, ce a și fost introdus în D100, este impozitul pe exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale. Reglementarea acestui impozit a fost făcută prin OG 6/2013, iar aplicarea impozitului este limitată în timp, până la 31/12/2014.

Cine datorează acest impozit?

Agenți economici ce au obiectul principal de activitate: exploatarea forestieră (cod CAEN 0220), extracția cărbunelui superior (cod CAEN 0510), extracția cărbunelui inferior (cod CAEN 0520), extracția petrolului brut (cod CAEN 0610), extracția minereurilor feroase (cod CAEN 0710), extracția minereurilor de uraniu și toriu (cod CAEN 0721), extracția altor minereuri metalifere neferoase (cod CAEN 0729) si alte activități extractive (cod CAEN 0811, 0812, 0891, 0892, 0893, 0899). Și dacă agenții economici nu au ca obiect de activitate principal aceste activități, dar au licență de de exploatare a acestor resurse și obțin venituri din aceste activități.

Cum se determină acest impozit?

Prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra veniturilor obținute de operatorii economici menționați anterior, venituri care sunt luate în considerare la stabilirea cifrei de afaceri potrivit reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, respectiv veniturilor din activitățile principale pentru operatorii care aplica reglementările contabile conforme cu standardele internaționale de raportare financiară.

Există și o nedumerire aici: PFA, II, ce au ca obiect de activitate unul din codurile CAEN enumerate mai sus, datorează acest impozit? În mod normal, da, pentru că ordonanța nu distinge între operatori economici ca formă de organizare juridică. Dar, când vine vorba de definirea bazei de calcul avem o problemă. PFA-urile nu au cifră de afaceri potrivit nici unei reglementări contabile aplicate, iar de venituri din activități principale nu poate fi vorba legea vorbind de aceste venituri doar în cazul celor ce aplică reglementări contabile conforme cu standardele internaționale de raportare financiară. În aceste condiții avem un paradox: pe de o parte PFA-urile datorează acest impozit, dar în cazul lor nu avem o bază de impozitare.

Calculul se efectuează lunar, iar suma datorată cu acest impozit este cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil (un argument suplimentar conform căruia PFA sau II ce au astfel de obiecte de activitate nu ar prea avea de înregistrat acest impozit, ei neobținând profit impozabil)

Atenție însă la baza de calcul: aceasta nu este dată de cifra de afaceri, în totalitatea ei decât dacă aceasta este rezultat al veniturilor rezultate din exploatare.Baza de calcul o constituie veniturile ce intră în cifra de afaceri și sunt rezultat al exploatării.

Cum și când se declară și se plătește?

Calculul se face lunar, începând cu luna februarie 2013, declararea se face tot lunar până la 25 a lunii următoare,  dată până la care se face și plata impozitului. Declararea se face prin D100, la secțiunea de impozite care nu se plătesc în contul unic (creanța cu cod 712). Plata se face la bugetul de stat, într-un cont distinct.

Cum se înregistrează în contabilitate?

Prin articol contabil 635=446 (de preferat în analitic distinct al contului 446).

3 comentarii

  1. Nu gasesc in D100 din program saga ,creanta cu cod 712,…am descarcat ultima versiune 425 din 20.10.2013.Trebuie sa lucram pe programul de la ANAF?
    Multumesc

    1. Nu, nu trebuie. Există și în SAGA. Selectați pagina pe care scrie Accize în ecranul din care generați D100. Și o veți găsi la nr.crt.41.
      Asta pentru că este o creanță ce nu se plătește în contul unic.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *