Țara în care trăim…

01 May 2013 | Diverse | 15 comentarii763 vizualizari

bilantE una în care codul fiscal are peste 1000 de modificări în 10 ani, adică 100 de modificări anual.

E țara în care MF scrie codul fiscal, iar acesta nu poate fi aplicat așa cum e, deci ANAF sau MF, după caz, emite, pe lângă norme de aplicare și ordine de aplicare a unor dispoziții a acestuia. Unele cu prevederi ce nu au legătură cu prevederile codului fiscal (un exemplu mai vechi: instrucțiunile de completare a D101 pentru anul 2009).

E țara în care legile cu impact fiscal sunt făcute aiurea – un exemplu recent OG 6/2013. Citiți-o și apoi întrebați-vă ce motiv ar exista ca o întreprindere individuală sau familială ori un PFA să se înregistreze în vectorul fiscal cu acele impozite.

E țara în care ministrul turismului și al mediului de afaceri (oare?) discută și susține introducerea unui impozit forfetar, consultă patronate (oare?), cu toate că în materie fiscală logic și normal ar fi ca Ministerul Finanțelor să fie cel ce introduce și susține un astfel de impozit.

E țara ce dă o lege ce stabilește un impozit, baza de calcul și modul de plată al acestuia, iar normele de aplicare transferă aplicarea legii respective în sarcina codului fiscal, ca și cum legea, în baza căreia au fost date, nu mai există. Legea este 52/2011. Iar ca aberația să fie completă – legea respectivă creează o discriminare în sensul în care poate fi aplicată numai de persoane juridice.

E țara în care aceiași speță are două reglementări diferite simultan. Un mic exemplu: scoaterea din evidență a clienților pentru care există dispusă închiderea procedurii de faliment – unde la impozitul pe profit cere sentință judecătorească, iar la TVA cere o sentință judecătorească definitivă, sau tratamentul sumelor acordate ca indemnizații de deplasare ce depășesc limita de 2,5 ori față de sumele acordate personalului instituțiilor publice.

E țara ce, potrivit datelor oficiale, are un grad de conformare la plată de circa 77-79% la declarare și de 86-88% la plată – “gradul de conformare voluntară la declarare şi la plată a crescut cu 1,5 p.p.(de la 79,43% la 77,95%) şi,respectiv, cu 2,5 p.p.(de la 88,95% la 86,48%).” Eroarea nu-mi aparține – vedeți pagina 13 din document. Cu toate acestea se plânge de gradul scăzut de colectare și vrea să inițieze pe fonduri europene un program de îmbunătățire a colectării impozitelor și taxelor. Eu aș lua, în primul rând, lista contribuabililor mari ce au datorii și aș începe cu alea de stat.

E țara ce, pe mine și pe colegii mei, în Bihor, ne poartă la Oradea, pe unele din cele mai proaste drumuri din țara asta a căror stare a dus la proteste publice în ultimii doi ani, pentru a depune 010, 097 și alte zerouri la DGFP, iar în alte județe contribuabilii le pot depune la administrațiile fiscale la care sunt arondați, ceea ce arată cât de unitară este practica în materie de organizare administrativă în cadrul ANAF.

E țara în care inspectorii fiscali au opinii și aplică dispozițiile codului fiscal în funcție de acele opinii, nu de prevederile exprese ale acestuia (o să vedeți în viitorul apropiat o mențiune în acest sens dintr-o sentință judecătorească)

E țara în care organele de control au plan de atragere de diferențe. Adică orice firmă ar verifica ei vor trebui să atragă sume suplimentare la buget, pentru că, nu-i așa, firmele fură, toți sunt vinovați și de la toți se poate lua câte ceva.

E țara ce nu poate lăsa nemodificat codul fiscal de pe un an pe altul, nu poate lăsa declarațiile fiscale nemodificate de la un an la altul, iar situațiile financiare ar fi o minune dacă nu ar avea în curând 20 de pagini și nu ar fi modificate și ele anual.

Nu-i așa că e palpitant să ai firmă sau să fii contabil în țara asta? Uneori mă întreb cât mai rezistăm așa.

15 comentarii

  1. Fiecare rezistă până în momentul în care se conectează la sinele său divin.Din acel moment nu va mai exista nicio barieră şi vom putea avea şi trăi viaţa exact aşa cum ne-o dorim, fără să ne fie atinsă integritatea de nimeni şi nimic din jurul nostru, nici chiar de ANAF.Vorbesc din experienţă şi singurul meu regret e că m-am “trezit” prea târziu, dar e mai bine aşa, decât deloc.

  2. Ba da!Am spus în prima frază ce anume se poate face.Altfel, nu vom schimba niciodată ţara în care trăim.

  3. Pai nu e clar? Femeia s-a conectat la sinele divin propriu. Ce nu ai inteles?? :))))

  4. Totusi,e aceeasi tara in care evaziunea este in floare.Nu cred ca se poate schimba ceva,pana cand noi nu vom fi corecti,atunci vom putea sa cerem statului sa ne trateze cu si mai mult respect…
    Eu sunt din Bacau,si la noi in oras nu ti se da bon fiscal nici de catre unele unitati de panificatie,ce se doresc a fi mari furnizori de produse de acest gen,nu mai vorbesc ,ca de la un coafor,de la un cabinet particular,de la magazinul din coltul strazii,de la un aprozar,nici nu poti sa-ti imaginezi ca ai putea primi bon fiscal,daca nu ceri.Toti stau cu casa de marcat la vedere,dar ce credeti,se sinchiseste vreunul sa scoata bon?
    Noi avem o firma,care datorita profilului,lucreaza cu valori mari.Pot spune ca in aproape 6 ani,am platit la stat peste 10 miliarde de lei vechi(lucrand absolut corect),am avut si profit suficient si mereu m-am gandit ca statul nu merita ca noi am fost corecti,pana intr-o zi cand am fost la o locuinta sociala in care traiesc 6 copii abandonati si am ramas tablou cand am vazut ce conditii bune de trai au(nu luxoase,dar normale)si atunci am inteles ca nu trebuie sa-mi para rau ca i-am dat lui Boc si acum,lui Ponta atatia bani(dintr-o firma cu 3 angajati…).Poate ca si din banii nostri au ajuns la acesti copii care traiesc in conditii normale.Nu mai vorbesc ca ma uit la tatal meu ce bucuros e ca-i vine pensia la timp.Oare noi cand vom ajunge la pensie cum vom trai,daca atatea firme nu platesc nimic statului,nu ca n-ar trebui,ci doar ca asa hotaraste cineva,care ingrasa randurile evazionistilor.

  5. simbolica data in care ai ales sa publici articolul…mioritici cum suntem (de la apa sau de la ce ni s-o trage?!) o sa rezistam, o sa inghitim (in sec sau muscandu-ne limbile), o sa tot platim impozite (sau nu), o sa tot speram ca o sa existe cineva care sa aiba de unde plati ca sa ne luam si noi viitoarea pensie …intre timp o sa tot mergem la vot…de ce?! pai pentru ca, cica, VIITOR DE AUR TARA NOASTRA ARE ! scapa cine mai poate!:((

  6. Florescud vorbeste de bonuri fiscale neprimite, deunazi am vazut o stire la TV cum asistentelor dintr-un spital li s-au cusut buzunarele pentru a nu mai putea primi spaga si exemplele pot continua.Credeti ca de aici trebuie inceput. Stiti cate milioane de euro au pierdut unii parlamentari sau/si oameni de afaceri care aveau depusi bani in Cipru ( 20mil euro un ex – unul cu nume unguresc nu mai retin informatie din Catavencii). Daca un sofer de senator ( Melescanu)consuma combustibil intr-un an ca si cand ar fi facut 400km pe zi si nimeni nu se sesizeaza iar senatorul cand i se spune zice ca e o gluma. Doi politisti conduc de 20 de ani fara permis si nimeni nu sesizeaza, iar pedeaspa va fi una minimala pentru ca au fost “baieti buni”.Judecatoare care iau mita, stiind de pe pozitia care o ocupa cat de grava este fapta lor. Si cei “mici” fac ce vad la cei mai “mari” de linga ei. Fiecare incearca sa supravietuiasca. Asa era si pe vremea lui Ceausescu. Depinde unde aveai intinse antenele sau ce aveai de oferit in schimb: cu macelarul primesti carne nu os si slana, la paine primeai paine proaspata, veche sau “veniti mai tarziu ca sa terminat”.Parerea mea este ca asistam la un joc de carti ( a se citi dosare cu cantec)intre cei mari, ce transpira in presa e numai ce se vrea. Nimeni si nimic nu-i mai poate opri. Tot ce mai poti face este sa-ti pastrezi macar tu demnitatea ( daca poti )chiar daca felia ta de paine s-a subtiat si sa traiesti cu convingerea ca “roata se intoarce”.

  7. si unde mai pui la socoteala si bajbaiala asta din ANAF si Ministerul de Finante. Modifica la ele formulare , ba declaram in D394 bonurile sub 100 EUR , ba nu le declaram….
    Exemplu concludent , azi 27.05.2013 pe site-ul ANAF apare un anunt :
    http://static.anaf.ro/static/3/Anaf/DepunereDeclaratieF394_TVA_2013mai27.pdf
    Azi ne clarifica :( , tot azi cand e ultima zi de depunere …..
    Dar pana azi ce ati pazit fratilor ?
    iar apoi , desteptatii fiind ei, ( organele de control) vin cu amenzile , aia nu ai facut bine , nici aia, nici aia , etc , ia de aici amenda .
    Vorba aia “Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul !”

    1. Adică ANAF zice, în mod oficial, ce am zis şi eu. In locul ălora de la asistenţă contribuabili ce au dat răspunsul ăla inteligent că bonul asimilat facturii simplificate nu e factură simplificată, mi-aş da demisia.

  8. In Monitorul Oficial nr. 310 din 29.05.2013 a fost publicata Legea nr.168 pentru aprobarea ordonantei nr. 8/2013 pentru modificarea Codului fiscal! …. prin urmare 1000 si inca creste! Asa ceva?!?!

  9. Asta se si vrea ,ca noi contabilii ,sa capitulam .Ce simplu ar fi atunci de verificat firmele…

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *