Scutiri de dragul scutirilor

12 Jan 2017 | Legislatie | 9 comentarii529 vizualizari

accounting5Știți cum e să ne lăudăm că am operat scutiri de taxe? Sună bine. Dar dacă în realitate scutirile, de fapt, nu se pot aplica? Nu mai sună la fel de bine.

Să luăm caz concret OUG 3/2017 – modificarea codului fiscal din 2017. Despre ce scutiri e vorba? De cele introduse, așa cum scrie în textul legat de necesitatea emiterii acestei ordonanțe, în vederea “scutirii de la plata impozitului pe venit pentru salariaţii sezonieri cu contract individual de muncă, ceea ce are ca efecte stabilitatea raporturilor contractuale de muncă, fidelizarea angajatului sezonier şi crearea de noi locuri de muncă, cu un impact semnificativ în plan social. De asemenea, prin efectele sale, măsura dă eficienţă obiectivelor urmărite prin adoptarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, asigurând premisele unor servicii de calitate, prin antrenarea de capital uman specializat.”

Sună bine de tot. Din expunerea s-ar înțelege că da, o societate comercială care  desfășoară activități sezoniere, activități în domeniile în care s-ar aplica prevederile legii 170/2016 și care angajează persoane cu contract de muncă pe perioadă determinată, pentru acele persoane ar aplica la calculul salariilor o scutire de impozit pe venituri din salarii.

În realitate însă nu e chiar așa. De ce? Să lăsăm deoparte textul ce enunță scopul și să luăm textul legii.

Ce spune acesta?

7. După punctul 3 al articolului 60 se introduce un nou punct, punctul 4, cu următorul cuprins:
"4. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), ca urmare a desfăşurării activităţii pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, în cursul unui an."

Așadar de ce nu e cum sună descrierea de motive? Iată:

– în expunerea de motive se spune sau se dă de înțeles că se referă doar la cei care aplică legea 170/2016, dar din textul legii nu rezultă asta. Rezultă că se aplică oricărei societăți care desfășoară o activitate sezonieră așa cum e definită acea activitate de către legea 170/2016 și care angajează salariați cu contract de muncă pe perioadă determinată

– în expunerea de motive scrie că e scutirea pentru impozitul pe veniturile salariaților sezonieri. Dar ce înseamnă salariat sezonier? Ce înseamnă activitate sezonieră? O activitate ce se desfășoară doar câteva luni pe an: de exemplu pe litoral din mai până în septembrie, sau iarna din decembrie până în februarie, adică doar 3-5 luni pe an. Așadar salariat sezonier în astfel de activități ar fi salariatul angajat cu contract de muncă pe perioadă determinată doar pe perioada sezonului adică pentru 3-5 luni.
Însă în acest caz, dacă aș angaja un salariat doar pentru sezonul de vară, pe litoral de exemplu, pentru 5 luni și aș încheia CIM strict pentru cele 5 luni, ar fi scutit de plata impozitului pe venituri din salarii? NU. Știți de ce? Pentru legea scutește salariații ce desfășoară activitatea din aceste activități sezoniere în baza unui contract de muncă pe perioadă determinată încheiat pentru fix 12 luni.

Legea nu spune “pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de până la 12 luni” ci spune “pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni”. E o mare diferență.

Așa că pentru a putea beneficia de scutire e nevoie să întocmiți contracte pe fix 12 luni și ulterior, dacă vrea salariatul să facă cerere de desfacere bine, dacă nu să-l plătiți. Iar dacă nu vreți să riscați și-i întocmiți CIM doar pe lunile sezonului 3-5 luni, atunci pa scutire, nu mai există.

9 comentarii

 1. Este o lege buna si fireasca, cu ceva greseli de scriere, ca multe altele. Este pentru cei care isi mentin angajatii si in afara sezonului (probabil putini), in ideea de a-i incuraja.
  O scutire aberanta si injositoare este cea pentru programatori. Noi nu o folosim :).

  1. :)
   Dacă scriau ce ai spus tu atunci aș fi tăcut :) nu aș fi comentat, dar așa cum e expunerea de motive din preambulul ordonanței nu e dată pentru așa ceva.
   Până la urmă scutirea de un impozit relativ mic e fix zero câtă vreme acesta e mic comparativ cu restul costurilor angajatorului. Cine menține salariați extrasezon o face cu salariați cu CIM pe nedeterminată de regulă.

 2. Dle Cristi va rog sa stergeti comentariul meu anterior. Eu sunt de regula o fire calma. Mesajul nu ma reprezinta. Multumesc frumos!

 3. Din articolul prezentat (art. 60, pct.4) reies urmatoarele:
  1. societatea trebuie sa desfasoare activitati sezoniere (ex.: restaurante) nu salariatul;
  2. contractul de munca trebuie incheiat pe 12 luni.
  Intre noi fie vorba, activitatiile de la art. 1 din legea 170 nu sunt deloc sezoniere. Restaurantul sau pensiunea poate sa-si desfasoare activitatea un an calendaristic fara probleme.
  Insa daca societatea chiar vrea sa angajeze doar pe 3 sau 4 luni, angajatorul poate infiinta un post “sezonier” (ex.: personal de administrare) pe perioada de 12 luni si poate desfinta acest post dupa 2 luni. Se poate apoi infiinta alt post (ex.: pesonal de serviciu administrativ sau personal de curatenie) post pe care incheiem alt contract pe 12 luni. Ideea e ca societatea nu va plati impozit pe salarii atata timp cat contractele individuale de munca sunt incheiate pe 12 luni. Totul se poate configura pe textul legii, daca vrei.

  1. Nu vă contrazic. Eu am și spus că prezentarea acestui text de lege a fost făcută eronat, că așa cum s-a prezentat s-a înțeles altceva.

 4. Ar fi mult daca as solicita un Tutorial Saga cu D205? Apar veniturile din salarii.Trebuie sterse si introduse manual doar dividendele si impozitele aferente?
  Multumesc

  1. Nu cred că apar. Mai ales dacă aveți ultima versiune în care a fost implementat pdf-ul pentru D205 ce se depune pentru 2016.
   Dacă aveți o versiune anterioară, apar într-adevăr, dar nici nu ați putea depune D205 cu o versiune mai veche pentru că nu vi s-ar valida.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *